218
Lécci, Lécci tanícsatok meg programozni
  • DirtyPio
    kosz
  • DirtyPio
    van egy kerdesem, vegre talaltam egy hasznalhato dev-cpp, es azt akarom kerdezni, hogy ugye masabbak a parancsok a c-ben es a c++-ban, mert nekem
    'printf' uncleared hibauzenetet irja ki.
  • blackgamer
    Turbo C 2.x Borland-tól full ingyen tölthető
  • DirtyPio
    kerestem egy masat, mar bocs, hogy ennyit irok itt magamnak de nem tudfom, hogy mikor toppan be valaki.
  • DirtyPio
    kaptam c-t de nem ertem ezzel az utasitassal mit csinaljak? Hogy erti a dolgokat?
    Installing and running the Command Line Tools
    -----------------------------------------------

1. Run freecommandlinetools.exe; choose the
    drive and folder into which you want to
    install the free C++Builder 5 command line
    tool development system.

2. From the bin directory of your installation:
    a. Add "c:\Borland\Bcc55"
    to the existing path
    b. Create a bcc32.cfg file which will set
    the compiler options for the Include
    and Lib paths (-I and -L switches to
    compiler) by adding these lines:
    -I"c:\Borland\Bcc55\include"
    -L"c:\Borland\Bcc55\lib"
    c. Create an ilink32.cfg file which will set
    the linker option for the Lib path by
    adding this line:
    -L"c:\Borland\Bcc55\lib"
  • DirtyPio
    ezt a hibauzit kapom:c:\documen~\peter\locals~\temp\rarsfx2\setup.ins. unable to load instalation instructions.
    error 703.
  • DirtyPio
    ja es hogy lehet lefuttatni a programot(geprol tanulom a nyelvet, es a kov szoveg van leirva:
    C nyelven a "Figyelem, emberek!" szöveget kinyomtató program a
    következõ:

main ()
    {
    printf ("Figyelem, emberek! \ n");
    }

A program futtatásának módja az éppen használt rendszertõl
    függ.
    Az UNIX operációs rendszerben pl. a forrásprogramot olyan
    állomány alakjában kell létrehozni, amelynek a neve .c-re
    végzõdik, mint például figyel.c, majd ezt a
    cc figyel.c
    paranccsal le kell fordítani. Ha nem követtünk el semmilyen
    hibát, pl. nem hagytunk ki egy karaktert, vagy nem írtunk
    valamit hibásan, a fordítás rendben végbemegy és egy
    végrehajtható állomány keletkezik, amelynek neve a.out . Ha ezt
    az
    a.out
    paranccsal lefuttatjuk, akkor a
    Figyelem, emberek!
    szöveg jelenik meg a kimeneten. Más operációs rendszerekben a
    szabályok eltérõek, ilyen esetben forduljunk megfelelõ
    szakemberhez.
    )
  • DirtyPio
    Hello, nem tudtok adni egy linket, ahonnan le tudom szedni a c/c++ot? Van cd-n egy de az hibauzenetet ir ki instalalaskor. Koszi .
  • ffxi
    tényleg! Bocsi
  • blackgamer
    hát kiírod, gondolom azt már oda tudod biggyeszteni, segítek, a printf("Kerem adjon meg egy szamot (0 kilep):"); sor helyett kell írni
  • ffxi
    de ki kell írni hánydik szám! Pl.: 1.szám: 5
  • blackgamer
    ezt kukkold, persze for-al is megy, akkor egy olyan sor kell, hogy

if (i==100) break;

elvileg

#include <stdio.h>

main()
    {

int i=0;
    int beolvas;

printf("Kerem adjon meg egy szamot (0 kilep):");
    scanf("%d",&beolvas);
    i=i+1;

while ((beolvas!=0) && (i!=4))
    {
    printf("Kerem adjon meg egy szamot (0 kilep):");
    scanf("%d",&beolvas);
    i=i+1;
    }

}
  • ffxi
    Őszinte leszek! Ez a teljes feladat: "0 végjelig olvassuk be egész számokat egy maximum 100 elemű vektorba. Számoljuk meg és írjuk ki, hány darab 5-tel osztható számot adtunk meg. Írjuk ki az 5-tel osztható számok átlagát is."
    Tudok vmit azért, mert megtudom számolni és kiíratni az átlagot, csak a 0 végjel az nem megy sehogy. Ezért ennyit sikerült megoldanom. SEGÍTSETEK ezt 0 végjelet vhogy!!! PLZ+THX
    #include<stdlib.h>
    #include<stdio.h>
    #include<math.h>
    #include<conio.h>
    void main (void)
    {
    clrscr();
    const n=100;
    int i,v[n],db=0,osszeg=0;
    float atlag;
    for(i=0;i<n;i++)
    {
    printf("\n%d.elem: ",i+1);
    scanf("%d",&v[i]);
    if(v[i]%5==0)
    {
    db++;
    osszeg=osszeg+v[i];
    atlag=(float)osszeg/db;
    }
    }
    printf("\n™sszesen %ddb 5-el osztható szám van!",db);
    printf("\nÁtlaguk %.2f!",atlag);
    getch();
    }
  • ffxi
    Bocs, így nem értem! Minden elismerésem
  • Zsoldos
    ennel meg nem inicializaltad az i valtozot (nem adtal kezdo erteket), igy maradt a kaosz ami bennevolt. A tombod pointere meg sosem elsz 0, ezert csak 1x futott le a ciklusmag
  • Zsoldos
    Ha c++ progi, miert nem hasznalsz mondjuk iostreamet? Amugy az a legfobb baj, hogy hiaba futtatod az i valtozot, ha nem jarod vele a tombot.. Hatultesztelosdi itt sztem nem egyszerusit (mivel 1 dolgot egyszerusit, de lesz helyette masik).

Itt egy megoldas. Ha C kod kell, nem C++, akkor csak a kiiras/bekerest (cout, cin-es sorok) ird at a printf/scanf -es valtozatra, a tobbi maradhat. Az itemcount-ban marad, hany elem kerult be a tombbe.

#include <iostream>
    using namespace std;

int main()
    {
    int capacity=100; int tomb[capacity]; int itemcount=0;
    int newnumber; bool zeroflag=false;
    while(itemcount<capacity && !zeroflag)
    { cout << "Kerem az " << itemcount+1 << ". elemet: ";
    cin >> newnumber;
    if(newnumber!=0)
    { tomb[itemcount]=newnumber;
    ++itemcount;
    } else
    { zeroflag=true;
    cout << "Adatbevitel vege, " << itemcount << " elem tarolva." << endl;
    }
    }
    return 0;
    }
  • ffxi
    De ezt írja ki "1239.elem "
    #include<stdlib.h>
    #include<stdio.h>
    #include<math.h>
    #include<conio.h>
    void main (void)
    {
    clrscr();
    const n=100;
    int i,v[n];
    do
    {
    scanf("%d",&v[i]);
    }
    while(v[i]!=0);
    getch();
    }
  • blackgamer
    ha végjelig, akkor biztos feltételes ciklus kell, jelen esetben egy hátultesztelős a szép megoldás (do..while)
  • ffxi
    Help(C++)!"0 végjelig olvassuk be egész számokat egy maximum 100 elemű vektorba." Idáig sikerült eljutnom:
    #include<stdlib.h>
    #include<stdio.h>
    #include<math.h>
    #include<conio.h>
    void main (void)
    {
    clrscr();
    const n=100;
    int i,v[n];
    for(i=0;i<n;i++)
    {
    scanf("%d",&v[i]);
    }
    THX
  • blackgamer
    Delphis könyvek zöme a komponens palettát mutatja be, meg a fejlesztői környezetet, tehát arra építenek, hogy esetleg van Pascal-os előképzetséged
    ha nincs akkor help-et tanuld meg használni! abban minden benne van (esetleg vehetsz egy Pascal könyvet is Delphi mellé, jól kiegészítik egymást)
  • Zsoldos
    Vagy az a konyv tul gagyi, vagy te akarsz lolepesben haladni benne. Ha az angol nem problema, van fent a neten egy rakas e-book. Cimet kuldhetek privatba
  • Frozen Whispers
    Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. A suliban Delphibe tanulunk programozni de semmit se értek az egészből. Van Delphi könyvem de abba meg elvesztem. Mit ajánlotok? Tudtok internetes oldalt ahol elmagyarázzák pl a string kezelést, függvényeket etc? Előre is köszi a választ.
  • PetruZ
    Tévedés, Delphi-ben is nagyon komoly adatbázis cuccokat írnak mind a mai napig (sőt). Pl. van több cég is az országban, akik igen komoly banki-közigazgatási rendszereket fejlesztenek benne és azokat nap mint nap használják is komoly pénzintézetek Oracle és MS-SQL alatt egyaránt.
    Én nem azt mondom, hogy programozni csak Pascal-on kell/lehet megtanulni. Nem, szerintem a Pascal ÉS a C tökéletesen jó arra, hogy az ember megtanulja a programozás alapjait. Ha már tisztában van az alapokkal, ugyanmindegy, hogy merre megy tovább, bármilyen nyelvet képes lesz megtanulni. Én Z80 assembly-n kezdtem, majd jött a (nem Visual) Basic és a Pascal, manapság elsősorban Delphi-n és FoxPro-n dolgozom, de Oracle SQL/PLSQL/Express SPL, x86 assembly, html/php, vagy Visual Basic sem okozna gondot (egy-két hét visszarázódás után). Kicsit konyítok a C/C++-hoz is (ill. az azt követő "leszármazottakhoz" is, mint Java/C#/.Net), de tény, hogy nem az az irány az erősségem. Jó alapokkal bárhol elboldogul az ember és nem az dönti el a képességeit, hogy min tanult, hanem, hogy mit tud megtanulni. Ehhez pedig elengedhetetlenek az erős alapok - függetlenül attól, hogy miben tanulta.
  • Robin Hood
    A C mindenképp kell, főleg ha azt is meg akarod érteni mi lesz a C++ kódodból fordítás után. És pont emiatt kell az ASM is, nem azért hogy ebben programozz WinAPI-t (bár vannak ilyen fanatikusok is). Nem árt tudni mit is csinál az amit készítesz, mitől olyan lassú, hogy lehet gyorsítani. Persze lehet mikroszoft módon is: vegyél hozzá még 5ször annyi hardvert... :)
  • Robin Hood
    A Pascalt nyugodtan ki lehet hagyni, a C is ugyanolyan könnyű, csak épp még használhatóbb is. Nem ilyen begin-end förmedvény.
  • Zsoldos
    Hat ellent kell mondjak, sztem a C nyelv kevesbe praktikus. Egyreszt c++ reverse kompatibilis vele ( pl ezzel is ugyanugy kezdhet proceduralis alapokon) igy plusszt nem ad semmit, masreszt sok dologban bonyolultabb. Egy kezdonek pl a konnyen hasznalhato iostream, a rugalmas tipuskonverzio, es ehhez hasonlo dolgok hatalmas aldast jelentenek. Egy olyan alacsonyszintu nyelvvel, mint a c okorkodni meg nem epp egy olyan macera, amit kezdonek ajanlanek.

Pascal -nak meg kb semmivel nem egyszerubb a szintaktikaja, viszont sokkal kevesbe elterjedt. Amellett a nyelv mar egy kovulet, nagyon szegenyes olyan eszkozokben, amikre ma szukseg van, igy tanulasra se jo.
  • Admiral
    Én _kezdéshez_ nagyon nem a C++ -t ajánlanám.
    Elvileg itt is vannak a tanulásban lépcsőfokok.
    Az ember megtanulja a Pascalt, melynek igen egyszerű a szintaktikája, és ezzel megtanulja a procedurális, vezérlésáramlásos szemléletet.
    Utána C, ekkor a vezérlésáramlásos, procedurális szemlélet marad, de a C nyelv szintaktikáját megtanulja.
    Ezután jöhet a C++, majd a Java, amelyek behozzák az objektum-orientált szemléletet.
    Majd mindezek után jöhet a WinAPI, MFC, .NET, stb., melyek az igényvezérelt, eseményvezérelt szemléletmódot hozzák.
    És persze ezeknek a lépcsőfokoknak minél előbb érdemes nekivágni.
  • Robin Hood
    Ezt a Pascalt a Delphi tartja életben, csak azt nem tudom minek, mikor ugyanazt tudja a CBuilder is, és nem kell benne pascallal görcsölni, egyenesen C.
  • Robin Hood
    Paszkál suxx. :) Adatbázis programozóknak C / C++ kell, + egy SQL is kötelező (lehetőleg Oracle), internetbohócoknak C# / Java, PHP, stb. Driver készítőknek meg ASM. Dzsóker nyelv nincs.
  • Zsoldos
    Javat en szeretem, poen nyelv. Szintaktikailag c/c++ jellegu, mar minden masban mar kevesbe.. Ezzel egyutt sztem par nap alatt meg lehet tanulni. Rengeteg dolog sokkal egyszerubb, kenyelmesebb, baratibb (szemetgyujto algoritmusok, okos adatszerkezetek, stb) a hasznalata a legtobb nyelvnel. Hihetetlen konnyen es gyorsan programozhato pl grafika, vagy halozat. Es az egyik legnagyobb elonye: minden platformon megel ugyanaz a kod, meg ujraforditani sem kell. Hatranya, hogy az interpreter miatt nem a leggyorsabb.

Utalni nemtom miert utaljak, pont az egyik legkenyelmesebb nyelv sztem.
  • Zsoldos
    Ha suliban mast tanulsz, konyvet szerezz mindenkepp, anelkul nincs sok ertelme. Le lehet szedni 1-2 jo konyv biztonsagi masolatat pl thep*ratebay.org -rol, vagy ha nem megy az angol akkor venni egy konyvet magyarul. Latom a pascal nagyon nepszeru, megis en kezdeshez inkabb a c++ -t ajanlanam, alapszinten talan meg egyszerubb is, es hasznalhato programozasi technikakat/iranyelveket probalhatsz ki vele (objektumorientalt, generativ, stb.) Pascal mar elegge idejetmult es korlatozott, tanulasra sem az igazi.

Ja arra szamits, ha magasabb szintu programokat akarsz irni, akkor nem uszhatod meg, hogy megtanuld az elmeleti hattereket. Bar gondolom ez nem is celod. Amugy hajra'
  • Shadow_THH
    akkor: rpg maker, click and play, vagy még esetleg flash (persze az action scriptet nem szabad lenézni, én igenis komoly programnyelvnek tartom ha az ember magas szinten űzi)
  • Dichter
    Akkor azthiszem abban az egyben sikerült mindenkivel közös nevezőre jutni, hogy programozni, Pascalon kell tanulni.
    Én nem tartom magam nagy programozónak, de Pascalban én is megcsinálok sokmindent, annak ellenére, hogy sokat felejtettem. Most ismerkedek a php-val, és azt kell mondjam, Pascal előképzettség nélkül, nem menne úgy, ahogy most megy, még ha C szintaktikai is a nyelv.
  • PetruZ
    Ez azért túlzás, nem a legjobb (az OO része kötöttebb annál), de tény, hogy a másik állítás ("nem nevezném...") is túlzás. A Delphi vhol a kettő között van. Alapvetően OO, hiszen követi az alap OO standardokat, viszont hiányzik belőle pár olyan extra OO dolog, ami miatt kötöttebb(nek tűnhet). Bár nekem eddig nem okozott gondot, mindent meg lehet csinálni Delphiben. :) Még komoly játékot is. Lásd: pl. Age of Wonders sorozat.
    A Java meg... Nekem a Java/.Net és tsai kapcsán az egész alapkoncepció nem bejövős, márminthogy a kliensgépen legyen egy tonna futtató-library ahhoz, hogy elinduljon egyáltalán. Sztem pont az mond ellent a kód hordozhatóságának, hogy szinte 2-3 havonta frissíteni kell az rtl-t/framework-öt, ha a legújabb eszközöket is használni akarja az ember. Mindegy, biztos én vagyok a maradi...
    Kezdőknek assembly-t tanulni értelmetlen, ma már alig használt, ráadásul a modern fordítók sokszor jobb kódot fordítanak, mint egy sebesség optimalizálás gyanánt összeizzadt assembly-betét. Meg van a helye, én is használom néha Delphi-ben nagyon extrém esetekben (pl. hash eljárások, tömörítés, bizonyos tömb-műveletek, stb.), de ma már nem kell a falnak menni, ha valaki nem ért hozzá. Pláne, hogy a régi x86 assembly rendszerszemlélet már nem igaz. R65xx-et tanulni (ld. LDA és tsai ;) ) meg totál értelmetlen - hacsak nem akar vki ipari programozásban részt venni. Úgy hallottam, régebben amcsi vadászgépekben is használták segédprocinak (persze nem azokat a la natur, amelyek a Commodore-okban, Atari-kban voltak). Ma nem tudom, mi a helyzet.

Aki most akarja elkezdeni és eddig tök sötét volt hozzá, maradjon a Pascal-nál és/vagy a C-nél. Hogy DOS-os v. nem DOS-os, lényegtelen, pl. a Delphi is képes 32 bites konzolos alkalmazást fordítani (99%-ban kompatibilis a régi DOS-os szintaktikával, tehát ilyen téren szinte tökmindegy; a régi forrásokat is 99%-ban megeszi, csak azt a néhány minimális szintaktikai eltérést kell átjavítani). Az is lényegtelen, hogy milyen oprendszerben gondolkodik, a két nagy (Win, Unix/Linux) Pascal/Delphi és C terén szinte teljesen átjárható.
    A lényeg az, hogy nem kell kapkodni és előrerohanni. Az elején az alapdolgok benyalása nyelvtől függetlenül kötelező és alap, ezt nem lehet kihagyni, különben később jönnek majd a nagy fejvakarások, hogy ez és az miért nem működik...

Uff, én szóltam! :)
  • Tetsuo
    De az ember úgy kezd el programozni, h már a jövő héten wines játékot akar csinálni (pl én :) s ahhoz nem okés a DOSos Pascal..
  • Dichter
    Hát nem tudom. Nekem úgy tanították, hogy Delphi=objektumorientált nyelvek legjobbika. Hozzáteszem, én életemben nem programoztam Delphiben.
  • Dichter
  • Shadow_THH
    igaz
  • blackgamer
    jó persze nehezek a script nyelvek főleg ha nem használ az ember validatort (Syntax Checker) de azok nem is arra vannak kitalálva
    Delphiben/C-ben ott a debugger
    másrészt feladattól függően választasz fejlesztői környezetet, de minden programozási nyelv azonos "fogalmakat" (pl. változó,ciklus,függvény,stb.) használ, elsőnek azokat kell megérteni, utána egy hétvége alatt át lehet térni bármelyik nyelvre

de tapasztaltam már, hogy vannak emberek akik alapvető dolgokat nem értenek meg pl. miért kellenek változók, ha konstanst is beírhatunk?
    és sok hasonló kérdést hallottam már

a Visual (Windows) környezet pedig teljesen összezavarja a kezdőket, millió gomb, ablak, eseményvezérlés, stb. ott nem szabad elkezdeni a tanulást

kezdeni csak Dos-os Pascal-on vagy C-n lehet! ilyenkor meg jönnek a sírások, hogy az már elavult, pedig Visual környezetben is ugyanaz van csak több a részlet, kezdő nehezen boldogulhat ott 0 tudással!
  • Shadow_THH
    Hát én a delphit nem annyira nevezném objektum orientáltnak.
    A java pedig piszok nehéz, főleg az elején lehet vele meg a "kopogó szellemekkel" szivni rengeteget :) ahogy a mondás tartja: 2 fajta ember van : 1 aki utálja a javát 2 aki nem használta még. Ez persze nem teljesen igaz, és ha az ember elmélyed benne rájön hogy remek nyelv, de nagyon nehéz áttérni ilyen szintü objektum orientáltságra.