218
Lécci, Lécci tanícsatok meg programozni
  • Tetsuo
    Első (objektumorientált) programnyelvnek mit ajánlotok? Delphi vagy Java? Esetleg más?
    Csak azért, mert nekem a Java kínai. S ha azt mondjátok h az egyszerű meg érthető, akkor én be is fejeztem programozói pályafutásomat. :)
  • Tetsuo
    LOL! Szegény Dichtert kikészítitek.
  • Láma!
  • Shadow_THH
  • Ackro
    integeter ööö nem... interberger neeem integer! azaz!
  • Ackro
    lda $00
    (így kell lemeríteni az akkumulátort assemblyben) :)
    most jöhet ugyanez pascalban:
    var a:interger;
    begin
    a:=0;
    end;
    szerintem assemblyben egyszerűbb volt lenullázni egy változó értékét, tehát az assembly könnyebb! :)
    kezdőknek gépi kód, haladóknak meg a kezdők fikázása tanfolyamot indítunk itt a fórumon, várunk mindenkit szeretettel! A jelentkezéseket az önéletrajzon kívül egy saját, assemblyben írt platformfüggetlen programmal is spékeljétek meg! :D
    de most komolyan: sztem kezd pascallal vagy delphivel utána már könnyebb lesz cére vagy cépluszpluszra vagy akármire áttérni. a vizuálbézik meg egy szar, de ez csak az én építő jellegű kritikám :)
    főleg, mivel nem értek hozzá... :))
  • blackgamer
    igen alapokat kell megismerni én ezt a könyvet ajánlom
    szájbarágósan leírja mi az a deklarálás/értékadás/adattípusok/etc mi a különbbség függvény és eljárás között stb-stb. és Pascal azért jó mert sok a szabály (pl. megadott helye van deklarációs résznek)
    innen le is tölthető
  • Dichter
    a Helpek max a szintaktikában tudnak segíteni. Egy program logikai felépítésében nem. Szóval először szerintem Pascal, tanuljon meg változókat, tömböket, ciklusokat, mátrixokat, function-öket, elágazásokat stb kezelni, és onnan akármelyik nyelvvel el fog boldogulni.
  • Vaxi
    ja... vagy egyből keressen rá googleban hogy:
    how to generate an operating system
    és dobja össze Delphiben, mi ?:DDD
    Sztem az F1 nem sokat old meg... A nevét kiírathatja, de ha nem érti, hogy mi miért van, semmire sem megy...
  • [negativ] Les
    Hűűű
    Én tutira a Delphi-t ajánlanám figyelmedbe ;)
    Szerintem az 1 tuti dolog.
    Amúgy ahhoz is szinte kötelező 1 bizonyos fokú pascal tudás, de ha az megvan akkor nosza, nincsen akadály amibe ütközhetnél ha mégis akkor F1 bár a help elég gyér az alap delphiben.

Sok szerencsét !
  • Vaxi
    ebben egyet értünk, inkább a pascalt kezdje, aztán python picit, aztán a C, és úgy a Delphi... máshogy nem fog menni, csak
    printf("Hello Világ");
    :DDD
  • QuippeR
    nem tudom, én nem basic-kel kezdeném, az tanulásra nem elég szigorú nyelv, sok olyasmit elnéz, amit más keretrendszer nem fog (persze épp ezért könnyű is megtanulni, de az áttérés más keretrendszerre már nem biztos, hogy olyan könnyen megy majd)
  • cSuwwi
    echo -- Regisztráció időpontja: 2001. 07. 27.

nem mindenki újrek, akinek 100 alatt van a postszáma és nincs logója.

nekem is van évek óta nem használt nikkem itt az sg-n
  • Dichter
    Te mire újregezel???? Te akkora király ősreg vagy, hogy neked lehet?? Szánalom...
  • Frank99
    jó topic, gratula a címadónak...
  • Shadow_THH
    Ez szerintem nem segítség kérdése újregkém, hiszen én is szívesen segítek más programozóknak, mitöbb gyakorta vagyok rászorulva nálam sokszorta jobbak segítségére. Ez kb olyan, mint a "taniccsá meg hekkölni, mer jól bemegyek két klikkel a pentagonba oszt kiráj leszek". Nem gúnyolódok vagy ilyesmi, mindenki így kezdte, nem elkedveníteni akarom, de jobb ha az emberünk minél elöbb észhez tér.

és még valami: szerintem igen is muszáj autódidakta módon tanulni programozást.
  • Sadist
    Legegyszerűbb, ha veszel valamilyen programozási könyvet, amiben az alapok benne vannak. Ha már tudod, hogy a különböző problémákat hogy lehet megoldani és rááll az agyad, hogy függvényekben, ciklusokban és változókban gondolkodj, akkor már a többi nyelv is sokkal egyszerűbb.
    Kezdésnek én is Basicet ajánlanék, mert tényleg nagyon egyszerű nyelv.
  • Frenzy
    Hogyha te meg C-t szeretnél tanulni, akkor (bár biztosan ismered, de azért hátha nem:) talán nézz széjjel itt: prog.hu

Én nem olvastam ugyan ezt a cikksorozatukat, de más témában igen, és általában elég jónak tűnnek.
  • Frenzy
    Azért az más nehézségi szint szerintem ... amúgy, ha nem tudsz késsel villával enni menjél McDonaldsba, ott elég a kezed is
  • ffxi
    Ha úgy döntöttetek, hogy a C-t fogjátok venni, akkor itt a következő jelentkező!! De szóljatok ám privitbe nekem, ha elkezdtetek, nélkülem ne Köszi!
  • echo
    Valaki írta már, de kezdj pythonnal szerintem is.
    Egyébként meg, aki nem akar neki segíteni az minek szól hozzá nem értem.
  • Shadow_THH
    a következő topig: taniccsatok meg késsel villával enni!
  • DrDebreceniL
    Igen, elég érdekes lenne a fórum keretein belül megtanítani bárkit is programozni.

Bár nem lehetetlen.
  • Shadow_THH
    értelmes a topic, csávó mire várt egyébként?
  • Dichter
    np, azért én szeretlek
  • mikike
    szerintem:
    ha érdekel a pogramozás úgyis megtanulod, mert éjjel-nappal azt csinálod
    ha nem...
    akkor felejtsd el

szerintem
  • nemcsakfeel
    enkem izs!!!
  • cSuwwi
    kocka vagyok, sry :D
  • Shadow_THH
    kereső, újreg, gumi, close, del ban, láma
  • Dichter
    VÁÁÁÁÁÁ cSuwwi Olvasole?????

UGYANEZT ÍRTAM ÉN IS!!!!!!!

Nem tűnt kioktatónak, egyébként nem vagyok akkora programozó, hogy ne lehessen kioktatni :)
  • cSuwwi
    A C nem kifejezetten kezdőknek való.
    A pascal és a basic viszont igen, de a python is kezdőknek van

A C, C++, C# stb. hez nem árt némi programozói "előképzettség". Persze anélkül is meg lehet tanulni, de nehezebb megérteni mit, miért.

Winfos programokhoz meg ott a delphi, ahhoz csak pascal kell :)

Ha megy a C onnan már könnyű átnyergelni a phpra, vagy fordítva, mert nagyon hasonlóak.

(remélem nem tűnik nagyon kioktatónak) :o)
  • Dichter
    Szerintem én korrekten írtam vissza neked, szóval nem kell mindjárt letámadni. De ezen ne vesszünk össze. Akkor írom lassabban:

colgi:Amim van : Delphi 7, C++
    Én:Én a helyedben valami egyszerűbb programnyelvvel kezdeném, mint a C. Mondjuk Pascal, vagy Qbasic

Valóban én vétettem a helyesírási hibát. Nem kellett volna vesszőt raknom a mint a C elé, mert így tényleg félreérthető lett. De a második mondatból szerintem világosan kiderül, hogy az egyszerűbb programnyelveket ajánlom neki, mint például a Qbasic, vagy a Pascal. Teccikérteni?
  • Frenzy
    RAD = Rapid Application Development. Olyan fejlesztő eszköz, amivel (legalábbis bizonyos típusú) alkalmazások gyorsan és egyszerűen fejleszthetők.

Szerintem ha ilyen irányú törekvéseid vannak, akkor a Visual Basic 6.0 lehetne továbblépés, főleg ha esetleg néha Excelben kell írkálnod. Esetleg e mellett belenézegethesz Visual Basic .NET -be is.

Ha nem ebből akarsz megélni, akkor szerintem felesleges belekapni több nyelvbe hirtelenjében, főleg az elején.
  • colgi
    Mit szeretnék?? Pl egy egyszerü programokat írni, megtanulni egy kicsit programozni. Nem ebből akarok megélni, de akár hobbi szinten jó lenne fejleszgetni. A cégemnél pl minden kimenő ajánlatra kell irni egy 35 50 oldalas minőségi tervet.
    Ezekben van pár adat ami paraméterezhető. Ezeket bekérné az elején majd ebből megcsinálja a tervet.
    Ez Excelben már müxik.
    Ezen felbuzdulva szeretnék továbblépni....
  • colgi
    Access csupán kérdés volt. Gondoltam a Visual basicben irt kódot Accessbe atültetve önállóan tudnám futtatni. De ahogy nézegetem a helpet nem is olyan eccerü.
    Mit jelent a RAD eszköz ??
  • Frenzy
    Hmm, ezt most nem egészen értem. Mit szeretnél pontosan csinálni? Valami kiegészítést MS Access-hez? (vagy hogy jön az access a képbe) Vagy különálló programot?

Ha már nekiláttál Visual Basic-kel küzdeni, és mivel írtad, hogy főiskolás vagy, ezért szerintem nem lehetne gond beszerezni egy VB6-ost méghozzá jogszerűen (campus licensz van fősulin is, nem?) Mert azzal tudnád folytatni amit elkezdtél.

Ha Delphi vagy C++ között kell választani ... Delphit annyira nagyon nem ismerem, én sosem használtam, de az talán hasonlatos a VB-hez annyiban, hogy ilyen RAD eszköz, és könnyen és gyorsan lehet programot csinálni.

A C++ talán kicsit nehezebben emészthető első nyelvként.
  • colgi
    Te melyiket ajánlanád : Delphi vagy C++ ?
    Mondjuk első körben azt szeretném, hogy kérjen be pár adatot és azok felhasználásával csináljon pár "jelentést".
    Mi kell hozzá ?? (egy kicsit naiv a kérdés tudom .., de komolyan gondolom)
  • Frenzy
    Visual Basic 6.0 csomag akkor kell, hogyha önálló, .EXE programot akarsz készíteni.

Ha MS Access programot akarsz írni (vagyis ami abban fut, azt használja) akkor ahhoz nem.

De ez már elég "ingatag" talaj nekem, nem ismerem annyira jól az Office programozási környezetet.
  • colgi
    HA önállóan futtatható progit akarok Ms Access-ben akkor is kell a Visual Basic 6.0 csomag ???
  • Frenzy
    Szerinted mit jelent az első mondatod? Nekem azt, hogy valami egyszerűbbel is lehetne, mint a C. Vagy a Pascal vagy a Qbasic. Tévedek?

Ha meg úgy érted, egyszerűbbel, nem úgy mint a C, hát nem értem hol jön a képbe a C?? colgi azt írta, Visual Basic-kel kezdett, nem C-vel.