92
  • Janek81
    "azt az egyet félreolvastam, azért bocsánatot kértem..."
    A másik mondatba meg mindenféle magyarázat vagy ellenérv nélkül lehülyézel. :) Thx :)
    "#48ba meg csak ratty-t boldogítom, nem a tényleges véleményemet fejtem ki benne"
    Ettől függetlenül igazat szóltál - még ha nem is tudatosan :)

A többit meg hagyjuk, nem ide tartozik. :)
  • Ahhoj
    látom nem értelmezted amit írtam, szóval még egyszer
    azt az egyet félreolvastam, azért bocsánatot kértem...
    #48ba meg csak ratty-t boldogítom, nem a tényleges véleményemet fejtem ki benne

amúgy azt már megbeszéltük, hogy nem mondod el az korod... ok... esetleg azt, hogy sg fórumozáson kívűl mi hasznossal töltöd a napjaid? :)
  • Janek81
    Attól lesz találgatás, hogy a tudós is találgatásonokon alapozva írja meg a programját. :)
  • Janek81
    Jah, el sem olvasod, amit írok, vagy rosszabb esetben fel sem fogod, és egyből hülyeség. :) Aham. :) Ilyen alapon én is tudom mondani minden szavadra, hogy hülyeség. :)
    Egyébként #48-ba mondtad meg a tutit. ;)
  • Ahhoj
    mode.random ON
    :DD
  • Ratty
    Igen a tudós megírja a progit...a gép kiszámolja, a tudós megkapja az eredményt, és kielemezi...
    Na ne mond h a gép találgat már bocs!
  • Ahhoj
    hmm, részemről lemaradt annak a szónak és környezetének látása, hogy "gépek", sry :D

ettől függetlenül még mindig hülyeségeket beszélsz :)
    amit meg #45-ben próbálsz fejtegetni isten tudja mi akar lenni... :)
  • Janek81
    "A gépek nem találgatnak, csak számolnak:P"
    Válasz:
    "Meghát a gépeket is emberek programozzák, és vonják le a következtetéseket"
  • Janek81
    Elméletileg akár tudhatnál is annyit - mivel azokat is ember programozta be. :) Csak talán a sebességükön van mit irigyelni, amit azért én is irigylek tőlük. :) De hát azért vannak, hogy "gondolkodjanak" helyettünk. :)
  • Ratty
    A gépek nem találgatnak, csak számolnak:P
    Egy galaxisütközést modellezni kicsit nehéz lenne papíron ceruzával:D
    Meghát a gépeket is emberek programozzák, és vonják le a következtetéseket...
  • Ratty
    Már bocsi, de ez nem csak fantázia dolga. Szerintem nagyon nem vagy tisztában azzal h az egésznek milyen matematika háttere van. Az h ezt a cikket nem tűzdeleik tele diagrammokkal meg egyenletekkel az nem azt jelenti h a tudósok csak hátradölnek a nyaralójukban és gondolkoznak h mégis hogyan működhet. Igen precíz és fontos mérésekből következtetnek a dolgokra...
  • Ahhoj
    szar már neked, ha a mai elméletek nem elég bizonyítottak
    és a meg mit jelent kedves kolléga, hogy kilősz egy tdományágat? :))
  • Bret
    már eszembe jutott, hogy eccer kilövök egy tudományágat és új modelleket fogok felállítani, amelyek semmivel sem jobban bizonyíthatóak mint a jelenlegiek és elfogadottak
    ehhez csak fantázia kell, tiszta SCIFI
    olyan Denikenes lesz
  • antos
    nem semmi
  • Ahhoj
    bár tudnék annyit, hogy úgy tudjak találgatni mint ők
  • Ahhoj
    re ratyi, ne mondd már magyaráznom kell, irónikusan gondoltam
  • Janek81
    "A csillagászoknak van az univerzumra egy szoftverük ami átszámítja az időben jócskán eltolódottan észlelt objektumok helyzetét a jelenre? Vagy hogy megy ez?"

Nincs ezeknek semmijük se, csak a jó öreg hasraütéses technikát átadták a gépeknek, most azok találgatnak. :)))
  • M2 #35
    "A sötét energia létét az univerzum folyamatosan gyorsuló tágulásából feltételezik, mivel valaminek hajtani kell ezt a gyorsulást."

Segítsen valaki aki érti ezt, mert én rendszerint már itt elakadok!
    Honnan állapítottuk meg, hogy az univerzum jelenleg milyen állapotában van?

Mert ha körülnézünk és azt észleljük, hogy a közeli objektumok kisebb sebességgel távolodnak mint a távoliak, abból számomra logikusan az következne, hogy lassul a tágulás (mert a nagyobb távolsággal az időben is messzebre nézünk vissza).
    A csillagászoknak van az univerzumra egy szoftverük ami átszámítja az időben jócskán eltolódottan észlelt objektumok helyzetét a jelenre? Vagy hogy megy ez?
  • Ratty
    Na ebbe belekötnék:P Ez rohattul rosz hozzáállás:P Mondjuk ha a csoró fizikusok nem gondolkodnának ilyen hülyeségeken, akkor net sem lenne, mert ugye "kökalapácsot otthon is tökéletesíthecc" :D
    De ilyen szintű számolásoknál azért 1 ember nem menne sokra:P Na mind1, nem is ez a lényeg, hanem az emberi természet h meg akarjuk ismerni azt a kinti simeretlen világot, és érdekel minket "a kérdés az életre a világmindenségre, meg mindenre" :DDDD (hiába Douglas Adams rulez:P)
  • WiZZaRD
    "...en ugy velem..."
    no, csak nem egy nobelvaromanyos:))???
  • Inquisitor
    "de a galaxis tágulását ismerjük, és ebből következtetni lehet az össztömegre, és ez az össztömeg huszszor nagyobb ..."
    Van egy könyv, az a címe, hogy Az idő születése.
    Arról szól kb. hogyan próbálták pontosan meghatározni a világegyetem korát.
    Most mit mondjak így is +/- pármilliárd év, mert pontosan se a tágulást, se a tömeget/csillagok számát SE tudják. Igaz pont arról szól, hogy miként pontosítják a saccolásokat az ügyben. De azért nem egy egyszerű téma.
  • Inquisitor
    "A galaxisokon kívül és belül elhelyezkedő csillagokban és gázokban található összes barion mindössze csupán valamivel több mint a fele annak, ami röviddel az ősrobbanás után létezett"
    VS
    "A tudósoknak nincs semmi nyomuk a fennmaradó 95 százalékról,..."
    VS
    "Megtalálták az univerzum hiányzó anyagát"

Szóval csak egy nyomot találtak, a lényeget még nem ... meg olyan materiális avult kifejezés, hogy anyag. Pláne olyan szavak mellett mint a Barion, vagy Graviton, stb. :)
  • Ahhoj
    ahogy mondod, előbb a kőkalapács használatát kéne tökéletesre fejleszteni, és csak utána foglalkozni mással!!!
  • Kalwa
    Ostobaság... nem tudnak ezek semmit csak találgatnak és játszák az okos fiút Én úgy vélem, hogy még nagyon-nagyon távol vagyunk attól, hogy az ilyen dolgokra választ próbáljunk keresni, de hát ők tudják
  • Cat #28
    fogalmunk sincs
    de a galaxis tágulását ismerjük, és ebből következtetni lehet az össztömegre, és ez az össztömeg huszszor nagyobb, mint amekkorának lennie kellene
  • kokas
  • bah
    Nah én le vagyok maradva :)
    Miből következtetnek az univerzum tömegére,nagyságára és az egyenletes sűrűségére?
    Honnan tudjuk hogy mennyi galaxis van?
  • flashX
  • pepe003
    ez érdekes
  • lokko
    vegesm deriválj függvényeket többször egymás után aztán mond hogy nő vagy csökken vagy konstans, és akkor tudni fogod hogy a gyorsulás csökkenésének gyorsulásával mi van ... :D a sötét anyagnak köze nem lehet a dologhoz, mert az a galaxisokon belűl is van (különben minden galaxis szétesne)
  • vegesm
    a tágulás gyorsulásának növekedése csökken:)) ez tetszik (és a csökkenés pedig nő?:))
  • vegesm
    ebből a cikkből annyit értettem, mint az emberiség az univerzum felépítéséből
  • eke
    Talán nem ártana elővenni Mach és Einstein elméleteit az univerzum anyageloszlásáról, s kidolgozni matematekailag (egy-két szupersz.gép talán megoldaná...) akkor képet kapnánk hogy is áll körülöttünk a környék...
  • Borg
    Jó, igazad van :)
    (de csak mert deriválni már nem tudok!) :D :D :D
  • nickname
    ezek amatőrök... erre csak jöttek rá?!

Én ezt már rég tudtam, még azelött jöttem rá, hogy megalkottam volna az első generációs idő\dimenzió ugró gépemet.... ...Egyébként miről szól a cikk?
  • Bulamer
    ha most mivan?
  • Ratty
    Na ez tiszta jó:) Bár igaza,h oyg ez valymi kevés a teljes sötét anyag felfedezéséhez, de kiidnulópontnak jó. Bár még nem néztem át a méréi eredményeket, és nem volt időm elolvasni a teljes normális angol cikket, de reménykedjünk:P
    Ja és télleg nagyon nagyon gáz a fordítás, de mind1:P
  • Dzsini
    nem, mert másról beszélsz.

"univerzum folyamatosan gyorsuló tágulásából " - vagyis a gyorsulás mérőszáma növekszik

"a tágulás gyorsulásának mértéke egyre csökken" - a gyorsulás mérőszáma itt is növekszik, de te egy deriválással tovább mentél, te a gyorsulás gyorsulását írod - annak a mértéke pedig tényleg csökken, csak ez nem teszi hamissá az első állítást.
  • Borg
    És?:)
    Én csak annyit irtam, hogy egyre kisebb mértékben gyorsul a tágulás. Nem pedig állandó gyorsulással tágul.
  • Dzsini
    a gyorsulva tágulás, és a gyorsulás mértékének változása független egymástól. (km/sec/mPc és km/sec^2/mPc)

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap040711.html