Megtalálták az univerzum hiányzó anyagát

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Már bocsi, de ez nem csak fantázia dolga. Szerintem nagyon nem vagy tisztában azzal h az egésznek milyen matematika háttere van. Az h ezt a cikket nem tûzdeleik tele diagrammokkal meg egyenletekkel az nem azt jelenti h a tudósok csak hátradölnek a nyaralójukban és gondolkoznak h mégis hogyan mûködhet. Igen precíz és fontos mérésekbõl következtetnek a dolgokra...

Ahhoj
szar már neked, ha a mai elméletek nem elég bizonyítottak
és a meg mit jelent kedves kolléga, hogy kilõsz egy tdományágat? 😊)

már eszembe jutott, hogy eccer kilövök egy tudományágat és új modelleket fogok felállítani, amelyek semmivel sem jobban bizonyíthatóak mint a jelenlegiek és elfogadottak
ehhez csak fantázia kell, tiszta SCIFI
olyan Denikenes lesz
nem semmi
Ahhoj
bár tudnék annyit, hogy úgy tudjak találgatni mint õk <#alien2>

Ahhoj
re ratyi, ne mondd már magyaráznom kell, irónikusan gondoltam <#ejnye1>

"A csillagászoknak van az univerzumra egy szoftverük ami átszámítja az idõben jócskán eltolódottan észlelt objektumok helyzetét a jelenre? Vagy hogy megy ez?"

Nincs ezeknek semmijük se, csak a jó öreg hasraütéses technikát átadták a gépeknek, most azok találgatnak. 😊))
"A sötét energia létét az univerzum folyamatosan gyorsuló tágulásából feltételezik, mivel valaminek hajtani kell ezt a gyorsulást."

Segítsen valaki aki érti ezt, mert én rendszerint már itt elakadok!
Honnan állapítottuk meg, hogy az univerzum jelenleg milyen állapotában van?

Mert ha körülnézünk és azt észleljük, hogy a közeli objektumok kisebb sebességgel távolodnak mint a távoliak, abból számomra logikusan az következne, hogy lassul a tágulás (mert a nagyobb távolsággal az idõben is messzebre nézünk vissza).
A csillagászoknak van az univerzumra egy szoftverük ami átszámítja az idõben jócskán eltolódottan észlelt objektumok helyzetét a jelenre? Vagy hogy megy ez?
Na ebbe belekötnék😛 Ez rohattul rosz hozzáállás😛 Mondjuk ha a csoró fizikusok nem gondolkodnának ilyen hülyeségeken, akkor net sem lenne, mert ugye "kökalapácsot otthon is tökéletesíthecc" 😄
De ilyen szintû számolásoknál azért 1 ember nem menne sokra😛 Na mind1, nem is ez a lényeg, hanem az emberi természet h meg akarjuk ismerni azt a kinti simeretlen világot, és érdekel minket "a kérdés az életre a világmindenségre, meg mindenre" 😄DDD (hiába Douglas Adams rulez😛)

WiZZaRD
"...en ugy velem..."
no, csak nem egy nobelvaromanyos😊)???

Egy barátomat várom ma vacsorára. Dr. Hannibal Lecter

"de a galaxis tágulását ismerjük, és ebbõl következtetni lehet az össztömegre, és ez az össztömeg huszszor nagyobb ..."
Van egy könyv, az a címe, hogy Az idõ születése.
Arról szól kb. hogyan próbálták pontosan meghatározni a világegyetem korát.
Most mit mondjak így is +/- pármilliárd év, mert pontosan se a tágulást, se a tömeget/csillagok számát SE tudják. Igaz pont arról szól, hogy miként pontosítják a saccolásokat az ügyben. De azért nem egy egyszerû téma.

"A galaxisokon kívül és belül elhelyezkedõ csillagokban és gázokban található összes barion mindössze csupán valamivel több mint a fele annak, ami röviddel az õsrobbanás után létezett"
VS
"A tudósoknak nincs semmi nyomuk a fennmaradó 95 százalékról,..."
VS
"Megtalálták az univerzum hiányzó anyagát"

Szóval csak egy nyomot találtak, a lényeget még nem ... meg olyan materiális avult kifejezés, hogy anyag. Pláne olyan szavak mellett mint a Barion, vagy Graviton, stb. 😊

Ahhoj
ahogy mondod, elõbb a kõkalapács használatát kéne tökéletesre fejleszteni, és csak utána foglalkozni mással!!!

Ostobaság... nem tudnak ezek semmit csak találgatnak és játszák az okos fiút <#oooo> Én úgy vélem, hogy még nagyon-nagyon távol vagyunk attól, hogy az ilyen dolgokra választ próbáljunk keresni, de hát õk tudják <#nemtudom><#wilting>
fogalmunk sincs
de a galaxis tágulását ismerjük, és ebbõl következtetni lehet az össztömegre, és ez az össztömeg huszszor nagyobb, mint amekkorának lennie kellene

kokas
<#gonosz2>
bah
Nah én le vagyok maradva 😊
Mibõl következtetnek az univerzum tömegére,nagyságára és az egyenletes sûrûségére?
Honnan tudjuk hogy mennyi galaxis van?

<#eljen>

ez érdekes

vegesm deriválj függvényeket többször egymás után aztán mond hogy nõ vagy csökken vagy konstans, és akkor tudni fogod hogy a gyorsulás csökkenésének gyorsulásával mi van ... 😄 a sötét anyagnak köze nem lehet a dologhoz, mert az a galaxisokon belûl is van (különben minden galaxis szétesne)

a tágulás gyorsulásának növekedése csökken😊) ez tetszik (és a csökkenés pedig nõ?😊)

ebbõl a cikkbõl annyit értettem, mint az emberiség az univerzum felépítésébõl <#crazya>

Talán nem ártana elõvenni Mach és Einstein elméleteit az univerzum anyageloszlásáról, s kidolgozni matematekailag (egy-két szupersz.gép talán megoldaná...) akkor képet kapnánk hogy is áll körülöttünk a környék...
Jó, igazad van 😊
(de csak mert deriválni már nem tudok!) 😄 😄 😄
ezek amatõrök... erre csak jöttek rá?!<#wow1>

Én ezt már rég tudtam, még azelött jöttem rá, hogy megalkottam volna az elsõ generációs idõ\dimenzió ugró gépemet.... <#ravasz1> ...Egyébként mirõl szól a cikk? <#confused>
ha most mivan?

én mondotam vaze!!!

Na ez tiszta jó😊 Bár igaza,h oyg ez valymi kevés a teljes sötét anyag felfedezéséhez, de kiidnulópontnak jó. Bár még nem néztem át a méréi eredményeket, és nem volt idõm elolvasni a teljes normális angol cikket, de reménykedjünk😛
Ja és télleg nagyon nagyon gáz a fordítás, de mind1😛

Dzsini
nem, mert másról beszélsz.

"univerzum folyamatosan gyorsuló tágulásából " - vagyis a gyorsulás mérõszáma növekszik

"a tágulás gyorsulásának mértéke egyre csökken" - a gyorsulás mérõszáma itt is növekszik, de te egy deriválással tovább mentél, te a gyorsulás gyorsulását írod - annak a mértéke pedig tényleg csökken, csak ez nem teszi hamissá az elsõ állítást.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

És?😊
Én csak annyit irtam, hogy egyre kisebb mértékben gyorsul a tágulás. Nem pedig állandó gyorsulással tágul.
Dzsini
a gyorsulva tágulás, és a gyorsulás mértékének változása független egymástól. (km/sec/mPc és km/sec^2/mPc)

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap040711.html

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

[HUN]PAStheLoD
tényleg kukacos vagy ^.^

hátö .. az előző aláírásom sokkal jobb volt :]

[HUN]PAStheLoD
nem , ez nem a hiányzó 95 %-ra ad magyarázatot , csak a meglévõ 5%ból hiányzó 2,1%-ra..

hátö .. az előző aláírásom sokkal jobb volt :]

Hát a cikk fordítója nem elégszer olvasta át az angolt... bár inkább gondjai vannak a magyarral.

" A tudósoknak nincs semmi nyomuk a fennmaradó 95 százalékról"

Nahát, eltûntek a tudósok a 95 százalékról 😊 Biztos prémiumként magukkal vitték az 5%-ot.

" A jelenlegi elméletek szerint az univerzum születésekor tartalmazott egy bizonyos mennyiségû normál anyagot, amire barionként hivatkoznak."

A "barion" elnevezés az egy részecskecsaládot jelöl, ide tartozik pl. a proton és a neutron, és már vagy ötven éves fogalom. Az igaz, hogy a "normál" anyag túlnyomó része (tömeg szempontjából) barionokból áll.

"Ezek a felhõk becsült hõmérsékleti arányaiknak, amit a Nap hõjének százszorosára becsülnek, valamint rendkívül alacsony sûrûségüknek köszönhetõen ellenszegülnek az észlelésnek"

A kis harcias felhõk 😊 Bár nagyon érdekes a "Nap hõje" mennyiség, ami gondolom a Nap által tárolt összes hõmennyiséget jelenti joule-ban, akkor sem értem, hogy miként lehet ezt egy aránnyal összehasonlítani, ami definíció szerint dimenzió nélküli mennyiség.

Bár nehezen megérthetõre van fordítva, de a cikk NEM a titokzatos sötét anyagról szól. Arról szól, hogy úgy tûnik, léteznek galaxisközi gázfelhõk is, csak nagyon nehezen láthatók. Ezek teljesen normális anyagból állnak, de a mögöttük levõ objektumok (ez esetben egy kvazár) fényének vizsgálatával kimutathatók. Az, hogy hogyan kerültek oda, nos, annak már lehet köze a sötét anyaghoz.

Esrohnoil
...és mi van ha az egész anyagmennyiség egy másik dimenzióból ömlött át a térbe egy keletkezett hasadékon v. lyukon keresztül?

War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.

A szuperhúrelméletbõl az jön ki hogy minden bránnak van egy szuperszimmetrikus párja valahol ... ennek a párnak jóval nagyobb a tömege, mint a "látható" bránnak, ez maga lehetne az egész sötét anyag/energia ... de ha más forrásból megtaláljuk az univerzum egész tömegét, akkor bizonyos hogy nincsenek sehol a szuperpárok, így az egész elmélet semmit nem érne

Killgore
Nekem ez magas nagyon 😄 de azért fasza 😄

Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

Õõõ ezt hogyan is következtetted ki?
Miért válik szerinted értelmetlenné a szuperhúr elmélet?

Hint: a sötét anyag létezését ezzel nem bizonyitották be, de még ha be is bizonyítanák, az sem zárná ki a gravitonok, vagyis a saját brane-unkhoz képest kötetlen húrok létezését.
"univerzum folyamatosan gyorsuló tágulásából "

Ebbõl a "folyamatosan" szó téves, legalábbis Hawking és Penrose elméletei szerint ma már elfogadott, hogy a tágulás gyorsulásának mértéke egyre csökken.
[negativ] Les
'igaz összetételérõl még heves viták folynak'
Arról vitáznak amirõl fogalmuk sincsen, csak elméleti síkon 😊

Nembaj szerintem ez is 1 kis lépés elõre 😉

...:Dream as if you\'ll live forever, Live as if you\'ll die today:... ICQ: 313-755-340

na most akkor ez hogyisvanez, az összes hiányzó tömeget megtalálták vagy csak egy részét ... mert ha igen, akkor ki lehet dobni a kukába a szuperszimmetriát, és vele együtt az egész Szuperhúr és az M-elmélettel a kukába.

IMYke2.0.0.0
Akkor képzeld el, hányszor kellett elolvasnia a cikk fordítójának az angolt ... <#wilting>

===============================
.:i2k:. from meló <#wilting>

Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.

király 😊
ugyan még el kell olvasnom egy párszor 😄

← ElőzőOldal 2 / 2