102
  • HUmanEmber41st
    #102
    Ja ezt 1X LAN on kaptam el (mindenkivel együtt) Előtte raktam új windózt a gépemre...de otthon nem tudott fertőzni a router tűzfala miatt .
    de semmi pánik, "kiosztottam" a jav. peccset, azt kész :)
  • Piscator
    #101
    Jaj, ez volt az az "újraindítós" vírus? Mikor volt az már?
    Bevallom, akkor lett (normálisan bekonfigolt) tűzfalam, azóta tiszta vagyok.
  • Piscator
    #100
    Látom az ide írok 90%-a nem komoly számítógép felhasználó, hacsak az mp3, szex kép másolás, CS-zés nem számít annak.
    Kell adni büntit neki, csak mondjuk valóban nem nagy cucc. MS+gyengébb felhasználók. Kevin Mitnich?
  • Skynet
    #98
    Remélem a kisgombóc megtudja milyen a menyasszonyok élete...:))))))
  • Skynet
    #97
    Bazze azt se felejtsd el hogy te nem cég vagy és magyar vagy az email vírusok 90%-a angol nyerven érkezik mindenféle hülyeséggel amit a cégeknél megnyitnak mert báááármyileny ügyfél lehet...:)
  • Frank99
    #96
    ettől függetlenül akis dagadt zsírfejű elgondolkodik azon, hogy néha jobb lett volna dugni, mint vírust írni.

    Majd ha lehajul a szappanért a 2 méteres néger előtt, megtudja..
  • Frank99
    #95
    érdekes, engem miért nem fertőzött meg SOHA email-vírus?

    Mert nem nyitok meg semmi mellekletet anélkül, hogy ne nézném meg, ami meg olyan helyről jött, amit nem ismerek, azonnal törlöm.

    Ja, meg Eudorat hasznalaok, ami alapban nem nyit meg semmit, a csatolmányokat meg átnevezi helyből nem futtaható kiterjesztésekre.

    Édeasanyám most jár 50 évesen számtech tanfolyamra.

    Dos-t tanultak, de arról nemigen, hogy mi a Spyware, a Trója, és hogyan kellene ellenük védekezni.

    itt a baj.
    Majd aztán ha meglesz a netje, futhatok tűzfalat teleípteni, meg spywaret irtani.
    Én mondtam neki a Linuxot, de mit csinálják, ha a buzi iskola csak Microfos progykkal tanít mindent???


  • Ahhoj
    #94
    még annyit hozzáfűznék, hogy vki mondta, több évet kellett volna kapnia, hogy elrettentő ereje legyen, és mások leszokjanak a vírusgyártásról
    ha élet-fogytiglant kap se lenne nagyobb visszatartó ereje (SŐT!)...
    viszont ha nem 1-2 évente 1 vírusírót fognának el és dádáznák el, hanem naponta 10et, akkor az már érne vmit... rövid időn nem lenne évi pár tíznél több vírus :)
    és onnantól már a hatóságoknak se kell annyit dolgozniuk :)
    hát igen, kis ideig kéne megerőltetniük magukat a hatósági szerveknek ilyen téren világszerte, és hamar jobb lenne svzsz :)
  • Ahhoj
    #93
    vmivel több közmunka, vmivel kevesebb börtön, egyébként egyetértek :)
  • Cleawer
    #92
    Csak annyi hozzáfűzni valóm lenne hogy skynet erőteljesen szidja a hackereket,(programozókat) csak felvilágosítanálak hogy amit nézel netezés közben azt programozók irták,akik előtte lehet h hackerek voltak.amit letölteszjátékot ,programot warezről az hogy indul el ? lécci lécci indulj el? általában ott pislog egy crack ,vagy keygen mappa aminek a tartalmát ugyancsak hackerek irták.Valószínüleg azért hogy segítsenek másokon ,akik persze anyázzák őket ,mert szűklátókörű usernek az 1 bit/sec es agyacskája nem tudja hogy miről van szó,de azért beleszól.

    A virusirást én is elítélem ,de tájékozódni kéne az egyes fogalmak jelentéséről.
    Abban néhány kommentezőnek igazat adok hogy aki nem ért hozzá necsinálja mint az autóvezetésnél,de valahol elkell kezdeni a tapasztalatgyüjtést.
    Senki se született ugy hogy pöpecre felrakta a rendszer és pattogtak vissza a tűzfalról a spyware-k, virusok,támadások...
    Blaser(?)nekem is volt és pont a Funreal kellős közepén egy másik gépről meglátogatott,de véletlenül eszembe jutott a shutdown -a parancs(na jó 2 restart után)és jöhetett a takarítás.
    Az sikeres virus támadás esetén valahol mindenki hibás egy picit (ugyértem hogy az user,a védelme ,oprendszer,)de legjobban a vírusiró.Az igaz hogy erőszakból/-tól senki sem fejlődött,de a háború "vivmányainak" a leszármazottai a fejlődésünket(?) szolgálhatnák ,de ez a felhasználójától is függ.

    Annak az arcnak meg eléglett volna 1 év közmunka+egy kis sitt és ejnye-bejnye ,onkább a durvább virusirókat kéne baszogatni.
    De őcsak bűnbak ...
  • mrzool
    #91
    "OTP mire használja? Mondd, mert váltok :)."

    Microsoft alapon az OTP teljes fiókhálózata - http://www.microsoft.com/hun/news/020503_OTP.mspx
    Operations Manager felügyeli az OTP fiókhálózatát - http://www.microsoft.com/hun/casestudy/OTP.mspx

    Bár szerintem te is megtaláltad volna...

    A Navy-s cikkben pedig arról van szó, hogy VAGY a blaster VAGY a sobig.f VAGY mindkettő okozta a hibát. Ráadásul már megint olyan dolgokról beszélsz (rakétairányítás), amit senki sem említett eddig. Mint ahogy a többi esetben is olyan feltételezéseket mondasz, amiről egy szót sem ejtettem eddig.

    Felesleges terelgetned a témát. Mi az alapfelvetés? Hogy okozott-e károkat. Igen, okozott, mégpedig qrva nagyot. Álltak le nagy cégek? Igen. A blaster okolható? Igen. Akkor meg miről vitázunk? A virushirado.hu az akadémiai hálóról biztosan elérhető, te hol vagy?
  • pemga
    #90
    OTP mire használja? Mondd, mert váltok :).

    Balesetveszélyeset azért "keverem" bele, mert vasút és légitársaságokat is mondtál. Namost, ha egy bank leáll, akkor "max" nem megy át az átutalásod (de ez is elég extrém, és elképzelhetetlen), ha viszont légiirányítás pusztul le, esetleg a vasútnál a váltókezelés v. a pályafelügyelet, na abba inkább ne gondoljunk bele. Már a metrónál is nagyon durva lenne, de szerencsére ők is zárthálóval dolgoznak. Belgáknál volt egy ilyen, na ott pl. tipikusan a front-office halt le, de ettől még a kritikus rendszer működött, nem tűntek el pénzek számlákról, nem szűntek meg megbízások, stb. Az űrállomáson is az amerikai mailserver volt win, nem az oxigénellátás :).

    Az ügyfélszolg kiesése inkább bosszantó, ezek a károk nem is igazán becsülhetőek (vajon hány vevőtől estem el, mert a telefonos kisasszonyok csak azt tudták mondani, hogy hívjon holnap). Ezt senki nem tudja megmondani. Nyilván károknál alaposan felülbecsülnek.

    A Navy-s cikk egyértelműen nem erről a vírusról szól (e-mail attacsmentet emleget, a Blaster.B nem ilyen, ez egy másik átirata ugyanannak az ősnek, amit nem ez a csóka írt), másrészt az intranet-re valahogy be kellett jutnia... Valahol tehát hiba van a rendszerben. (De itt sem a rakétairányításról írnak, hanem a belső kommunikációról.) A vírushiradó sajnos timeout-ol :(
  • mrzool
    #89
    "Tényleg, mondj már nekem egy olyan céget a listából, ahol bármi komoly rendszert windows-on futtatnak. "

    Ha magyar példa kell: OTP. Ha amerikai: SCADA (ipari folyamatok adatgyűjtő és ellenőrző rendszere).

    "Max ügyfélszolgálat, vagy ilyesmi szokott winen menni, de ami komolyabb üzemeltetési kérdés, balesetveszélyes, vagy ilyesmi lenne"

    Most minek kevered ide ezt a balesetveszélyes dolgot? Egyrészt idézőjelben írtam a kritikust, szerintem egy vállalat számára az is kritikus, ha kiesik az ügyfélszolgálat... Ugye abból indultunk ki, hogy milyen károkat okozott a Blaster. Abba pedig MINDEN kár beleszámít.

    "És még valami, ez a csóka NEM a Blaster írója :)"

    Tisztában vagyok vele. Hol állítottam ezzel ellentéteset?

    Másrészt nézd már meg a 2003 nyarán kiadott híreket... Segítek egy picit, ezek csak a Vírushíradóról:

    http://www.virushirado.hu/hirek_tart.php?id=273
    http://www.virushirado.hu/hirek_tart.php?id=215
    http://www.virushirado.hu/hirek_tart.php?id=210

    De vannak itt szebbek is:

    The Navy confirmed today that its multibillion-dollar Navy/Marine Corps Intranet (N/MCI) has been taken off-line by what could be a combined onslaught of the Blaster worm variant and Sobig.F Internet worms, which are spreading fast. (http://www.computerworld.com/securitytopics/security/story/0,10801,84150,00.html)

    Ez necces, mert ugyan nem az eredeti Blaster, de ugyebár az alapján készítették: "...the MSBlast variant, Nachi, disrupted the ticketing systems of Air Canada and the corporate networks at Lockheed Martin." (http://news.zdnet.co.uk/communications/networks/0,39020345,39115816,00.htm)

    Keresgélhetnék tovább is, de van jobb dolgom is...
  • pemga
    #88
    És még valami, ez a csóka NEM a Blaster írója :). Ő a Blaster.B-t csinálta, ami jóval kevésbé terjedt csak el. (másfélmillió Vs 25e gép)
  • pemga
    #87
    A kritikus rendszerek ált. bérelt vonalon szoktak futni, pl. Mo-n MOL és MÁV volt az első akinek saját külön bejáratú hálója volt (sőt előírás a dupla backup: tehát pl. földi mikrohullám + vezetékes). A bankoknak mindigis saját hálójuk volt, sőt, még évekig miután hálózatosodtak, a napi összesítést még futárral is átküldték floppy-n v. szalagon. Az egyszerűen elképzelhetetlen, hogy a napi zárás ne történjen meg a másnapi nyitásig, így van beütemezve az IT-sok munkaideje is. (Lehet, hogy még ma is él ez a gyakorlat.) Távközlésben meg aztán végképp nem szokott probléma lenni háló szerzése, hisz tömve vannak backup-okkal. Ha jól tévedek a MOL minden egyes benzinkúttal műholdas kapcsolatban áll, a tartályok állapotának realtime lekérdezése miatt (nomeg a bankok a POS-terminálok miatt), és ezek elég zárt hálón szoktak működni.
  • pemga
    #86
    mrzool, bogarat ültettél a fülembe: Tényleg, mondj már nekem egy olyan céget a listából, ahol bármi komoly rendszert windows-on futtatnak. Hadd szörnyűlködjek. Én kotorásztam az emlékezetemben, de nem nagyon találtam. Max ügyfélszolgálat, vagy ilyesmi szokott winen menni, de ami komolyabb üzemeltetési kérdés, balesetveszélyes, vagy ilyesmi lenne, ott még hálistennek nem láttam ilyet (és nem is nagyon szokták külső netre kötni az ilyen gépeket).
  • mrzool
    #85
    Nézd, elég sok 'kritikus' rendszer volt rákötve a hálózatra, sőt, elég sokon vindóz is fut, futott. Elég visszakeresni a 2003 nyarán megjelent híreket.

    Másrészt akár hiszed, akár nem, a Blaster nem csak a vindózos rendszereknek okozott károkat, hanem az agresszív terjeszkedési miatt a kommunikációs vonalak telítésével gyakorlatilag minden TCP/IP-t és Internetet használó rendszer működésképtelenné vált.
  • pemga
    #84
    Naja, de mi állt le? Merthogy ettől nem, az biztos. Nagyjából el tudom képzelni, hogy egy légitársaság mennyit bukna egy napi kieséssel, nade könyörgöm, ha egy rendszer üzembiztos kell hogy legyen, akkor nem kötöm ki a világhálóra, vagy legalábbis alaposan védem. Annak a projektmenedzsernek v. IT direktornak aki ilyen hibát vét komolyan a kezére kell csapni. Mint ahogy nem is csinálják... (Másrészt nem Winen oldanám meg, de ez már más téma.)
  • pemga
    #83
    Kivéve amikor pl. épp az amerikai v. egyéb hadseregnek dolgoznak :).
  • mrzool
    #82
    pemga, pite... Abszolút rossz (pontosabban _szűklátókörű_) a megközelítésetek. Nem arról van szó, hogy le kell törölni egy exe-t vagy újraindítani egy gépet... Arról van szó, hogy hány cég állt le a Blaster miatt! Légitársaságok, vasutak, bankok, mobil-társaságok álltak le órákra, vannak, melyek napokra. Nos, ezek elég rendesen meg tudják dobni a kárértéket.
  • Ahhoj
    #81
    ebbe nem lennék ennyire biztos ;)
  • Skynet
    #80
    Tökmind1 hogy kisvétek nagyvétek az össze víruskészítőt meg átírót fognikéne és berakni köcsögnek a sittre...arravalók....ÉLetképtelen gecik akikre ha az utcán csúnyaszemmel nézel a túloldalra futnak...
  • pite
    #79
    számítógépben tönkrement vinyó, letörölt adat. igazából erre gondoltam.

    abban viszont igazad van, hogy a gép újraindulása miatt kiesett munkaidő/munka miatt lehet kárt felszámolni.

    de a többi esetben? ott vastagon fogott a ceruza.
  • lamase
    #78
    blaster nem ugy terjed, hogy megnyitsz egy szar levelet..
  • ekszij
    #77
    Ha megveszem az első gépem,és sajnos nem úgy születtem hogy vágok mindent egyből /véletlenül minden OK rajta/ jön egy ilyen köcsög szétkurja akkor én meg az ő fejét kurnám szét és még csak nem is lenne lelkifurd./Szerintem nem kell neki semmilyen bünti elég ha találkozik egy nagyon mérges emberrel!!!
  • pemga
    #76
    Snorbi: elosztott DOS-attakot csinált a www.microsoftupdate.com ellen adott időpontban, amúgy meg terjeszkedett, de nem túl sikeresen. Amit leírsz, az alapján a screensaver is vírus (nem is beszélve bizonyos oprendszerek konstans alapból kikapcsolhatatlan pofázásáról) Ez a definíció így elég érdekes, mert most akkor mi számít vírusnak (v. spyware-nek), és mi feature-nek? :).

    mrzool, ezek az adatok feltehetően az első variánshoz kapcsolódnak, nem az ő általa módosított verzióhoz. mert akkor ez jönne ki: pl. legyen 200M usd, az gépenként 8000USD, kb 1.7 millió Ft gépenként. LOL! Nehogymár egy tetszőleges víruskergetőt ne tudjanak ennyiből telepíteni, vagy letörölni egy szimpla exe-t. Egy mezei firewall-on fel kellett, hogy akadjon. Windows-os PC-kről beszélünk, nem mainframe-ekről, Ráadásul adatokat nem törölt, a gép működését nem bénította meg, tehát ezek nem jó érvek.
  • mrzool
    #75
    "Mindamellett sem az eredeti változat, sem a Parson által módosított verzió nem okozott károkat a számítógépekben."

    Már hogyne okozott volna károkat? Kiesett munkaidő, csökkenő produktivitás, elpazarolt hálózati sávszélesség, a mentesítésre fordított idő és a szakemberek fizetése... A másodlagos károkról jobb nem is beszélni, anno több száz millió dollárra becsülték.
  • snorbi
    #74
    Nem tudom, mit csinált ez a vírus, de mindig azt hangoztatom, hogy már az nagy kár, ha lelassul a gép, víruskereséssel kell foglalni az erőforrásokat, ilyesmi.

    Tényleg bűnbak, de megérdemli. És ha a profi bűnözők nem is, de a tizenéves "kompjúterzsenik" talán elrettennek attól, hogy kövessék a példáját.
  • pite
    #73
    "A nagy károkat okozó féregvírus tinédzser íróját végül 18 hónapra ítélték, de a Sophos biztonsági cég által indított szavazás szerint a felhasználók egyetértenek abban, hogy az ítélet túlságosan enyhe. "

    "Mindamellett sem az eredeti változat, sem a Parson által módosított verzió nem okozott károkat a számítógépekben."

    itt ellentmondás van.
  • pemga
    #72
    Értsd meg, őt sem zárták be :). Azért kapta a börtönbütetést, mert vagy másfél évig volt előzetesben. (Sokáig húzták a tárgyalást.) A tárgyalás után elengedték. Azt mégsem mondhatták, hogy "Bocs, az előzetesért majd adunk valami kis pénzt cserébe", inkább belevették a büntetésbe. Hátha lesz valami kis visszatartó ereje... (Alapvetően ez a büntetőjog filozófiája.) Az előzetes és a börtön nem ugyanaz, jogász kolléga tapasztalatai szerint :).
  • yvorl
    #71
    Szerintem lehet hogy túl szigorú a büntetés, lehet hogy nem, nekem az ilyeneknél mindig egy kérdésem van. Adott egy vírus ami megfertőzött többszázezer gépet már. Mi a fenéért módosította, és küldte szét? Miért? Lehet erre értelmest választ adni?
  • Zoley
    #70
    Namost en ugye azt irtam, hogy nem zarnam be a kiscsakot. Viszont helyette kozmunka meg eltiltas es ha mindenaron borton kell az iteletbe, akkor legyen felfuggesztett az egyebek idotartamara....
  • pemga
    #69
    Elzáráson felül kapott még 3 év eltiltást is. (Előzetesben ült sokáig, azt beszámították börtönbüntetésébe, így ülnie azon felül már nem kellett.)
  • Zoley
    #68
    Kevint ha jol tudom bezartak vagy nem? Olvasd el az elozo post-om meg egyszer.....
  • pemga
    #67
    Kevin Mitnick kapott ennyit, most őszintén, szerinted a kettő egy lapon említhető?
  • Zoley
    #66
    Hat sztem sem kellett volna mindenaron bortonbe zarni... Siman eleg lett volna 3 ev kozmunka 3 evnyi szamitogepektol eltiltassal megfejelve. Egy kockanak ez nagyobb bunti (mert ugye ha jol olvason nem tiltottak el), meg igy nem kell felni, hogy ha kijon a bortonbol akko legkozelebb mar valami durvabbat kovet el (amit ugye bent tanult). Ha meg mindenaron bortont is akartak az iteletbe lehetett volna az a 1.5 ev felfuggesztett is, mondjuk arra a 3 evre amig el van tiltva+kozmunka.
  • pemga
    #64
    Épp ez a vicces, hogy ez a cucc nem rombolt, és nem is igen terjedt el. (Nem azért, de az a 25000 gép, amire sikerült települnie, azért messze nem jelentős...) De mivel őt kapták el, őt varják be...
  • Yurij
    #63
    HEEHEHE Vicces gyereknek hiszed te magad LÁMÁCSKA!
    Meg ne magyarázd már nekem hogy ettöl halad a sztech fejlödés.
    Te is valami unatkozo hülye gyerek vagy akinek nincs jobb dolga mint hogy avl vágjon föl a haverjai ellöt hogy virust csináltam stb stb.
    Más:Nagyon sok emberkének kellet a gépet megcsinálnom ahoz hogy ez a virus lekerüljön rola mert ugye ami nekem kb 5 perc az az átlag felhasználonak(aki nem ért hozzá,és ebböl van több)napokra kivonhatja a gépét a forgalombol.
    Azt hogy te olyan ugyes gyerek vagy hogy neked ilyen problémád em volt az csak egy dolog.
    Rombolásbol még soha nem születet jó.Ahoz meg egyáltalán nem kell kártékony programokat gyártani hogy valami is fejlödjön.
    Azokat csak sajnálni tudom aki ilyen programok irásával éli ki magát(Lelkinyomorékok).
    És igen is olyan kemény büntetést szabnák ki rá hogy belle betegedjen az összes buzi aki ilyeneket csinál.
    Áljon itt egy régi mondás:
    ROMBOLNI KÖNNYÜ,ÉPPITENI NEHÉZ!!
  • fapapi
    #62
    © Yurij
    tudod ezekmiatt az impotens kocsogok miatt megy elore a szamítastechnika. Ha tetszik ha nem.
    Nem erdemelt volna meg bortonbuntetest.
    Ha meg megfertozott teged ez a virus akkor LAMA vagy es talan el kellene gondolkodnod rajt hogy nyulj e szamitógephez
  • stratoman
    #61
    A "drigloi" által jegyzett hozzászólásoknál azért illik figyelembe venni, hogy egy igencsak 2színű emberről van szó. Miközben elindít egy honlapot (http://xpedition.mine.nu) ahol a célja az xp használók segítése, addig az uhulinux levlistán szinte állandóan fikázza a windowst.
    Idézet tőle:Mi a Windows? "Ez egy féreg, méghozzá a létező legveszélyesebb. Beeszi magát a gépedre, mindened feltúrja, majd meg sem áll a készítő cégig, ahol mindent kipakol."
    illetve:"Ha win használatra kényszerülök, az már bosszant!"

    Itt van még több is:
    http://lists.uhulinux.hu/