Gyurkity Péter

Másfél év börtönt kapott a Blaster féreg írója

A nagy károkat okozó féregvírus tinédzser íróját végül 18 hónapra ítélték, de a Sophos biztonsági cég által indított szavazás szerint a felhasználók egyetértenek abban, hogy az ítélet túlságosan enyhe.

Jeffrey Lee Parsont, a Blaster.B készítőjét január utolsó napjaiban találta bűnösnek a szövetségi bíróság, és 18 hónap börtönre ítélte a féregvírus módosított változatának megírása miatt. A Sophos által indított szavazás alapján azonban kijelenthetjük, hogy a felhasználók nem elégedettek az ítélettel, és ennél jóval keményebb büntetést vártak. A szavazók 53 százaléka voksolt a hosszabb börtönbüntetés mellett, és mindössze 14 százalékuk vélte úgy, hogy a szövetségi bíróság által meghozott ítélet túlságosan szigorú. A válaszadók 12 százaléka ugyanakkor egyetértett azzal, hogy a börtönbüntetés mellett kirótt 10 hónapnyi közmunka a legjobb büntetés.


Graham Cluley, a Sophos tanácsadója szerint a szavazók frusztráltsága valószínűleg onnan ered, hogy az internetezők többsége szerint a vírusok készítői megérdemlik a hosszú börtönt, és Parson ebben az ügyben a bűnbak szerepét volt kénytelen eljátszani. "Mivé válik majd a srác a másfél év alatt? Mindamellett nála jóval veszélyesebb bűnözők is szabadlábon vannak. Véleményem szerint veszélyes, ha a Jeffrey Parsonokon veszünk elégtételt a vírusok miatt" - jelentette ki Cluley. Hozzátette, hogy a szavazók közül sokan minden bizonnyal a vírus eredeti változatának elterjedéséért is Parsont tartják felelősnek.

A fiú vádlói szerint Parson mintegy 50 ezer számítógép megfertőzéséért felelős, miközben a legtöbb becslés szerint a vírus első változata 9,5 millió számítógépet érintett. Mindamellett sem az eredeti változat, sem a Parson által módosított verzió nem okozott károkat a számítógépekben. Tim Cranton, a Microsoft ügyvéde ugyanakkor kijelentette, hogy támogatják a bíróság által meghozott ítéletet, mivel a veszélyes vírusok negatívan befolyásolják a világgazdasági helyzetet, és - ami még rosszabb - megringathatják a technológiába vetett hitet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #102
    Ja ezt 1X LAN on kaptam el (mindenkivel együtt) Előtte raktam új windózt a gépemre...de otthon nem tudott fertőzni a router tűzfala miatt .
    de semmi pánik, "kiosztottam" a jav. peccset, azt kész :)
  • Piscator #101
    Jaj, ez volt az az "újraindítós" vírus? Mikor volt az már?
    Bevallom, akkor lett (normálisan bekonfigolt) tűzfalam, azóta tiszta vagyok.
  • Piscator #100
    Látom az ide írok 90%-a nem komoly számítógép felhasználó, hacsak az mp3, szex kép másolás, CS-zés nem számít annak.
    Kell adni büntit neki, csak mondjuk valóban nem nagy cucc. MS+gyengébb felhasználók. Kevin Mitnich?
  • Skynet #98
    Remélem a kisgombóc megtudja milyen a menyasszonyok élete...:))))))
  • Skynet #97
    Bazze azt se felejtsd el hogy te nem cég vagy és magyar vagy az email vírusok 90%-a angol nyerven érkezik mindenféle hülyeséggel amit a cégeknél megnyitnak mert báááármyileny ügyfél lehet...:)
  • Frank99 #96
    ettől függetlenül akis dagadt zsírfejű elgondolkodik azon, hogy néha jobb lett volna dugni, mint vírust írni.

    Majd ha lehajul a szappanért a 2 méteres néger előtt, megtudja..
  • Frank99 #95
    érdekes, engem miért nem fertőzött meg SOHA email-vírus?

    Mert nem nyitok meg semmi mellekletet anélkül, hogy ne nézném meg, ami meg olyan helyről jött, amit nem ismerek, azonnal törlöm.

    Ja, meg Eudorat hasznalaok, ami alapban nem nyit meg semmit, a csatolmányokat meg átnevezi helyből nem futtaható kiterjesztésekre.

    Édeasanyám most jár 50 évesen számtech tanfolyamra.

    Dos-t tanultak, de arról nemigen, hogy mi a Spyware, a Trója, és hogyan kellene ellenük védekezni.

    itt a baj.
    Majd aztán ha meglesz a netje, futhatok tűzfalat teleípteni, meg spywaret irtani.
    Én mondtam neki a Linuxot, de mit csinálják, ha a buzi iskola csak Microfos progykkal tanít mindent???


  • Ahhoj #94
    még annyit hozzáfűznék, hogy vki mondta, több évet kellett volna kapnia, hogy elrettentő ereje legyen, és mások leszokjanak a vírusgyártásról
    ha élet-fogytiglant kap se lenne nagyobb visszatartó ereje (SŐT!)...
    viszont ha nem 1-2 évente 1 vírusírót fognának el és dádáznák el, hanem naponta 10et, akkor az már érne vmit... rövid időn nem lenne évi pár tíznél több vírus :)
    és onnantól már a hatóságoknak se kell annyit dolgozniuk :)
    hát igen, kis ideig kéne megerőltetniük magukat a hatósági szerveknek ilyen téren világszerte, és hamar jobb lenne svzsz :)
  • Ahhoj #93
    vmivel több közmunka, vmivel kevesebb börtön, egyébként egyetértek :)
  • Cleawer #92
    Csak annyi hozzáfűzni valóm lenne hogy skynet erőteljesen szidja a hackereket,(programozókat) csak felvilágosítanálak hogy amit nézel netezés közben azt programozók irták,akik előtte lehet h hackerek voltak.amit letölteszjátékot ,programot warezről az hogy indul el ? lécci lécci indulj el? általában ott pislog egy crack ,vagy keygen mappa aminek a tartalmát ugyancsak hackerek irták.Valószínüleg azért hogy segítsenek másokon ,akik persze anyázzák őket ,mert szűklátókörű usernek az 1 bit/sec es agyacskája nem tudja hogy miről van szó,de azért beleszól.

    A virusirást én is elítélem ,de tájékozódni kéne az egyes fogalmak jelentéséről.
    Abban néhány kommentezőnek igazat adok hogy aki nem ért hozzá necsinálja mint az autóvezetésnél,de valahol elkell kezdeni a tapasztalatgyüjtést.
    Senki se született ugy hogy pöpecre felrakta a rendszer és pattogtak vissza a tűzfalról a spyware-k, virusok,támadások...
    Blaser(?)nekem is volt és pont a Funreal kellős közepén egy másik gépről meglátogatott,de véletlenül eszembe jutott a shutdown -a parancs(na jó 2 restart után)és jöhetett a takarítás.
    Az sikeres virus támadás esetén valahol mindenki hibás egy picit (ugyértem hogy az user,a védelme ,oprendszer,)de legjobban a vírusiró.Az igaz hogy erőszakból/-tól senki sem fejlődött,de a háború "vivmányainak" a leszármazottai a fejlődésünket(?) szolgálhatnák ,de ez a felhasználójától is függ.

    Annak az arcnak meg eléglett volna 1 év közmunka+egy kis sitt és ejnye-bejnye ,onkább a durvább virusirókat kéne baszogatni.
    De őcsak bűnbak ...