61
-
HUmanEmber41st #21 és mekkora ívű kanyar kell a Mars körüli pályára álláshoz? Mekkora a terhelés, amikor "beveszed a kanyart " a Marsnál ?? Előtte biztosan már lassítani kell. Ok de mivel ?
A megoldás biztosan az lene, hogy az űrben több darabból kellene összerakni az ilyen gyorsjáratú, mintát is visszahozni tudó szerkezetet.. Felvinni a sok üzemanyagot a gyorsuláshoz-lassuláshoz, azt csá. -
lokko #20 A lassításról : ha van atmoszféra meg van oldva a lassítás témája, de ha emberek mennek akkor körülményesebb mert az ember nem bír ki akármilyen mértékű lassulást (9G felett már gond lesz) szóval a megoldás a többszörös belépés az atmoszférába, belép-lassúl-visszaszáll az űrbe, elnyújtott orbitális pálya, megint légkör megint lassul, megint orbitális pálya, ezt többször, majd végül az utolsó belépés amit leszállás követ ... akár 10-12 ilyen kört meg kell tenni mire elfogadható szintre lassulnak 60 km/s-ről. -
Flashy #19 gondolom nem súly értelemben vett teher, hanem tömeg az amire gondolt :) -
valaé valaé ná #18 Aldrin-Barnes: A Csillagok fiai -
FTeR #17 ööö, az ürben teher? -
stukov #16 Az Élet és Tudományban már volt szó valami hasonlóról, ott a szerkezet folyamatos! gyorsulással müködött. -
Kryon #15 Hasonló elvű vitorláról már olvastam valahol,csak ott nukleáris meghajtást használnának.Úgy nézne ki,hogy a vitorla belső felületét hasadóanyaggal vonnák be és mögé kötnének egy neutronforrást.A neutronok hasadásokat keltenének a pl.plutónium bevonatban.A keletkező 2 magtöredék egyike kirepülne a vékony rétegből (hátrafelé) a másik megakadna a vitorla anyagában,így gyorsítva a járművet.Ezt az elvet alfa-sugárzó anyaggal is tervezgetik,ott nem kell neutronforrás,de kisebb a teljesítnénysűrűség is a tömeghez viszonyítva. -
#14 egy ilyen vitorla mekkora terhet bír magával vonszolni?
nem értek sokat a témához, de nem hinném hogy valami istentelen sokat tudna..:)
így pedig a felderítésen kívül nem sok mindenre hasznos....
...persze ha sok van belőle egész jól el lehet szórakozni vele:) (de nem épp olcsó mulatság) -
waterman #13 lassítani? ezt eddíg sem rakétára bízták, ha jól gondolom.. pakoltak a belépő modulra pár hőpajzsot és az végezte a dolog oroszlánrészét. amikor pedíg már igen lassan ment, jöhetett az ejtőernyő. most az hogy 7szer gyorsabban megy? - kicsit vastagabb kerámiát használnak majd, meg mondjuk nem lezúg a szonda a felszínre, hanem az eddiginél enyhébb ereszkedésű spirális pályára állítva beég a légkörbe. "Houston, hazaégtem!" lenne a marsjáró első elküldött adatsora.. :) -
zpe #12 De! És mi a baj? -
Yv@n #11 Ha hazamentem utánanézek. Valahol a garázsban kéne még legyen pár kallódó ionhajtómű... -
Yv@n #10 Majd a mars felszíne lelassítja :) -
golden dragon #9 én nem igazán értek hozzá, de ha a marsra akarunk menni, miért nem rakunk pár ionhajtóművet az űrhajóra, a kezdeti gyorsítást pedig megadná pár szilárd hajtóanyagú gyorsító rakéta... -
Zedas #8 "a fokozatosság elve mellett egy fékezőrakéta simán elég (lehet)."
Ez nem úgy van hogy ugyanannyi energia kell a fékezéshez mint a gyorsításhoz? -
haxoror #7 Tök jó hogy az űrutazásban is előkerülnek a vitorlák :)
Onedin-család rulz :D
-
#6 Hát, optimális esetben 216.000 km/h-s sebességgel haladna a Mars felé. A fékezéshez - amit gondolom jó időben megkezdenének - a fokozatosság elve mellett egy fékezőrakéta simán elég (lehet).
===============================
.:i2k:. from meló -
#5 És miként lassul le a marsnál? -
cosman #4 Egy mikrométer vastag vitorlát széthajtogatni?Nem lesz attól baja ha ilyen "nagyon" vastag? -
#3 De jó lesz. A 20. ükunokám máár ki is próbálhatja. -
#2 60km másodpercenként??
úúúristen :D
el se tudom képzelni -
#1 Már azt hittem, hogy a visszaútról nem is esik szó a cikkben...
Hát eléggé sci-fi a cucc. Majd 50 év múlva visszatérhetünk a kérdésre...
===============================
.:i2k:. from meló