61
  • HUmanEmber41st
    és mekkora ívű kanyar kell a Mars körüli pályára álláshoz? Mekkora a terhelés, amikor "beveszed a kanyart " a Marsnál ?? Előtte biztosan már lassítani kell. Ok de mivel ?
    A megoldás biztosan az lene, hogy az űrben több darabból kellene összerakni az ilyen gyorsjáratú, mintát is visszahozni tudó szerkezetet.. Felvinni a sok üzemanyagot a gyorsuláshoz-lassuláshoz, azt csá.
  • lokko
    A lassításról : ha van atmoszféra meg van oldva a lassítás témája, de ha emberek mennek akkor körülményesebb mert az ember nem bír ki akármilyen mértékű lassulást (9G felett már gond lesz) szóval a megoldás a többszörös belépés az atmoszférába, belép-lassúl-visszaszáll az űrbe, elnyújtott orbitális pálya, megint légkör megint lassul, megint orbitális pálya, ezt többször, majd végül az utolsó belépés amit leszállás követ ... akár 10-12 ilyen kört meg kell tenni mire elfogadható szintre lassulnak 60 km/s-ről.
  • Flashy
    gondolom nem súly értelemben vett teher, hanem tömeg az amire gondolt :)
  • valaé valaé ná
    Aldrin-Barnes: A Csillagok fiai
  • FTeR
    ööö, az ürben teher?
  • stukov
    Az Élet és Tudományban már volt szó valami hasonlóról, ott a szerkezet folyamatos! gyorsulással müködött.
  • Kryon
    Hasonló elvű vitorláról már olvastam valahol,csak ott nukleáris meghajtást használnának.Úgy nézne ki,hogy a vitorla belső felületét hasadóanyaggal vonnák be és mögé kötnének egy neutronforrást.A neutronok hasadásokat keltenének a pl.plutónium bevonatban.A keletkező 2 magtöredék egyike kirepülne a vékony rétegből (hátrafelé) a másik megakadna a vitorla anyagában,így gyorsítva a járművet.Ezt az elvet alfa-sugárzó anyaggal is tervezgetik,ott nem kell neutronforrás,de kisebb a teljesítnénysűrűség is a tömeghez viszonyítva.
  • SuD
    egy ilyen vitorla mekkora terhet bír magával vonszolni?
    nem értek sokat a témához, de nem hinném hogy valami istentelen sokat tudna..:)
    így pedig a felderítésen kívül nem sok mindenre hasznos....
    ...persze ha sok van belőle egész jól el lehet szórakozni vele:) (de nem épp olcsó mulatság)
  • waterman
    lassítani? ezt eddíg sem rakétára bízták, ha jól gondolom.. pakoltak a belépő modulra pár hőpajzsot és az végezte a dolog oroszlánrészét. amikor pedíg már igen lassan ment, jöhetett az ejtőernyő. most az hogy 7szer gyorsabban megy? - kicsit vastagabb kerámiát használnak majd, meg mondjuk nem lezúg a szonda a felszínre, hanem az eddiginél enyhébb ereszkedésű spirális pályára állítva beég a légkörbe. "Houston, hazaégtem!" lenne a marsjáró első elküldött adatsora.. :)
  • zpe
    De! És mi a baj?
  • Yv@n
    Ha hazamentem utánanézek. Valahol a garázsban kéne még legyen pár kallódó ionhajtómű...
  • Yv@n
    Majd a mars felszíne lelassítja :)
  • golden dragon
    én nem igazán értek hozzá, de ha a marsra akarunk menni, miért nem rakunk pár ionhajtóművet az űrhajóra, a kezdeti gyorsítást pedig megadná pár szilárd hajtóanyagú gyorsító rakéta...
  • Zedas
    "a fokozatosság elve mellett egy fékezőrakéta simán elég (lehet)."

Ez nem úgy van hogy ugyanannyi energia kell a fékezéshez mint a gyorsításhoz?
  • haxoror
    Tök jó hogy az űrutazásban is előkerülnek a vitorlák :)
    Onedin-család rulz :D
  • IMYke2.0.0.0
    Hát, optimális esetben 216.000 km/h-s sebességgel haladna a Mars felé. A fékezéshez - amit gondolom jó időben megkezdenének - a fokozatosság elve mellett egy fékezőrakéta simán elég (lehet).

===============================
    .:i2k:. from meló
  • atlagember
    És miként lassul le a marsnál?
  • cosman
    Egy mikrométer vastag vitorlát széthajtogatni?Nem lesz attól baja ha ilyen "nagyon" vastag?
  • Mars
    De jó lesz. A 20. ükunokám máár ki is próbálhatja.
  • SuD
    60km másodpercenként??
    úúúristen :D
    el se tudom képzelni
  • IMYke2.0.0.0
    Már azt hittem, hogy a visszaútról nem is esik szó a cikkben...
    Hát eléggé sci-fi a cucc. Majd 50 év múlva visszatérhetünk a kérdésre...

===============================
    .:i2k:. from meló