Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

papi08
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy Emesene 1.6.1-ben hogy lehet azt beállítani, hogyha "Elfoglalt" állapotban vagyok, akkor is villogjon a progi,illetve a tálcán a beszélgetés ablaka, de hangot ne adjon hozzá. Elõre is köszönöm!

13 éve itt. Szép idő.

mumpic
a windows 😞

Ryleh
sziasztok...
a wine progi nem igazan reagal ...(adobe CS progit hajtottam volna vele)
van valami alternativaja ennek,azaz vmi mas?

a virtualbox is bejonnne,de felzabalja a memot😞

ergo:wine helyett mast,ami funkcional

koszi

DARYL
Tudom,hogy a kettõ küllön dolog, csak nem tudtam,hogy a "szkájp" ilyen sürün nyomja ki a verziókat linuxra. De tul van tárgyalva és köszi a választ.

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

MerlinW
Hát ja, terminálban a jelszót mindig vakon kell gépelni, ez ilyen😊

[merlinw.org]

Ryleh
megoldodott....😊

Ryleh
hali....
Ubuntu,de a kubuntu 10.4 est probaltam,,,,(regebben a 9.10 essel semmi bajom nem volt)
a gondom:terminalba siman irok,beillesztek,stb,,,de a pass-nal nem reagal a billentyuzetemre,,,,azaz ....nem igazan jo ez igy😊)

MerlinW
CS5-öt én már meg sem próbáltam😊 Lényeg, hogy munkára alkalmatlan, hobbirajzoláshoz/képszerkesztéshez maximálisan megfelelõ a Gimp.

[merlinw.org]

HiPPoNaX
A PS CS5 is elindul, de a problema egyreszt az, hogy baromi ronda (wine font problema, mas alkalmazasoknal is elojott nalam), masreszt az, hogy a text tool hasznalatatol osszedol. Ugyanez megvolt a CS2-vel is nalam :]

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

MerlinW
A kernel felépítése😊

[merlinw.org]

MerlinW
99% hogy a skype aktuális verziójával van a baj, nem magával a disztribúcióval. A kettõ két külön dolog. Ha mûködik a kamera más alkalmazásban, akkor onnantól a Lucid-nak semmi köze a dologhoz.

[merlinw.org]

mumpic
jó kis ábra, kedvet kaptam diszró próbálgatáshoz 😊

DARYL
Kár,pedig a Koala-val müködik a dolog, tehát a Lucid-ban van valami változás, ezért kérdeztelek. De mindegy, maradok ugy is Koala-nál.

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

DJ RX7
Végül is nekem csak a PS és a LR lenne a 2 fontos program a többibõl jöhet alternatíva, de még elgondolkozok rajta mit tegyek.

Mindenesetre köszönöm a helpet.

:3

zeli
Nem is tudtam, hogy a Knoppix Debian alapú. 😊

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
Nem hiszem. Az Adobe termékek emulálva sem igen mennek. Utolsó információim szerint PS CS2 úgy ahogy megy wine-vel, oszt annyi. A többi ha el is indul két kattintásonként összeomlik. Nem sok értelme van velük foglalkozni. Ha Adobe kell, akkor OSX vagy Windows.

[merlinw.org]

DJ RX7
Köszi az infót!

Az megoldható valami módon, hogy pl.: az Adobe Lightroom-ot telepítsem Linux-ra?

Tudom, hogy léteznek a programnak más alternatívái is.

MerlinW
Lövésem sincs, sosem szkájpoltam😊 A kamera jónak tûnik, tehát skype környékén van a hiba. Hogy hol/mi azt nem tudom sajnos.

[merlinw.org]

MerlinW
LinuxMint is Ubuntu. Ugyanaz a grafikus felület, ugyanaz a kernel, stb. Stabilnak ugyanolyan stabil, mint minden Linux. LinuxMint az Ubunu-tól kizárólag az elõre telepített programokban, pár beépített plusz felületben és a saját mint-es csomagokban különbözik. Ettõl függetlenül felmásznak rá az Ubuntus és Debian-os csomagok is egyaránt.

Biztos jó, de eszem ágában sincs feltenni😊 Nem szeretem ezeket a "klóndisztrókat", max a második generációig (Debian -> Ubuntu, RedHat -> Fedora, stb). Személy szerint a harmadik generációs cuccokat kerülöm távolról, illetve csak akkor használom, ha nincs más (pl eeeBuntu NetBook-ra, stb)

[merlinw.org]

DJ RX7
Linux Mint-re ugyan azok a programok vannak a szoftverbázisban és ugyan olyan gyakran frissül és stabil mint az Ubuntu? Hogy van ez pontosan?

Azért kérdezem, mert inkább használnék Mint-et mert a nekem felhasználó barátabbnak tûnik. Erõsítsetek meg efelõl.

mumpic

JoeFromHun
Sziasztok!

Rövid kérdésem az lenne,hogy tesóm Notijára telepítettem UBI-t és minden tök frankó de érdekességet megkérdeznék azért.. ami annyira nem is fontos de kíváncsi lennék rá,hogy UBI alatt az újlenyomat olvasót életre lehet kelteni? 😊
Szal nem baj ha nem megy mert nem használja csak úgy érdekelne 😊

Köszi elõre is!

Üdv:JoE!

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

DARYL
Merlin figyelmébe,

Külön particióra felnyomtam egy 32 bites desktop Lucyd-ot,próbábol.Most nem jött elõ a kikapcs. fagyás, de a Skype-nál az eddigi módszer nem segit abban,hogy a Microsoft VX6000 webcam-om video részét használni tudjam.

Eddig ezt csináltam:

1. sudo gedit /usr/local/bin/skype

2.Bemásoltam ezt,idézõjelek nélkül:
"#!/bin/bash
LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so /usr/bin/skype"

3. sudo chmod a+x /usr/local/bin/skype

Most mit kellene változtatni a dolgon, hogy jó legyen?

U.I. Lucyd frissitve, legujabb ATI 10,5 driver fent van és a kamerát látja a gép,mert a "sudo gstreamer-properties"-el megnéztem.

MerlinW
Szeretem az Ubi LiveCD-t😊 Teras vinyokon kell particiokkal jatszanom ami ugye baratok kozott is 3-4 ora. Lemez berak, boot, gparted indit, flash plugin telepit, firefox indit es lehet nezni a stream filmeket, amig gparted dolgozik a lemezeken😊

[merlinw.org]

precision
köszi! 😊

Bazinga!

Ability
Hát minden esetre érdekes a jelenség. Nálam KDE-vel az a helyzet, hogy amint feltelepítem a hivatalos gyári drivereket, rögtön belassul az egész, a kompozit és animációk kikapcsolása mellett is. Az alap driverrel villámgyors, hivatalossal pedig bármilyen környezeti beállítások mellett lassú. Utánajártam alaposan a hibajelenségnek, nincs rá megoldás, valami gáz van a driverrel. Ezt azért írom le, mert ha neked is külön kell Inteles drivert felrakni, akkor lehetséges, hogy ennek mellõzésével fürgébb lenne az egész.
Ability
Egyet tudok érteni vele, telepítés után nekem is a Windows-os emlékek ugranak be, elsõ beállításoknál eléggé idegõrlõ, sok vele a tennivaló. Viszont miután beállítottál mindent kényelmessé válik, hozza a Linuxos gyorsaságot, nekem jobban teljesít mint a Gnome-os sima Ubuntu. A kényelem leginkább a megszokásokon múlik, szerintem jó kis cuccos. Minden esetre én is maradok egyelõre a Gnome mellett.
Ability
Nem ajánlanám, õsrégi, elavult fejlesztés, már régóta nem frissítik és deprecated jelölést kapott. Legalábbis ha jól tudom. Ráadásul nálam sosem mûködött valami megbízhatóan, plusz minek tegyek fel mindenre programot ha nincs is rá szükség.
MerlinW
vagy a megjelenések menüpontban kapcsold ki.

[merlinw.org]

gothmog
Telepítsd a compiz-fusion-icon -csomagot. Az alkalmazások->Rendszereszközökbe kerül. Indítsd el, az értesítési területen megjelenik. Jobb klikk rá, "Select Window Manager, és ott.

MerlinW
metacity --replace &

[merlinw.org]

Balumann
De a Compiz kikapcsolásához kell még bármit csinálni azon kívül, hogy beállítom hogy ne legyenek effektek a megjelenítésénél? Mert én úgy is próbáltam, és nálam akkor se lett sokkal stabilabb az egész gnome felülat.

Xfce 4 -et amúgy én se használnék gyorsabb gépen, de netbookon azért tényleg elõnyös, pláne hogy még compizzal is gyorsabban megy, mint bármeliyk másik effektek nélkül.

Balumann
én nem xubuntu-destopot telepítettem, csak simán apt-get install xfce4 :|

JoeFromHun
Kapcsold ki a compiz-t !
Az nekem is megoldotta anno.

Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB

MerlinW
sudo apt-get autoremove xubuntu-desktop xfce

[merlinw.org]

precision
ki akartam próbálni az xfce -t ezért beírtam a terminalba egy ilyet:

sudo apt-get install xubuntu-desktop

minden oké, fel is ment szépen 😊 próbálgattam, nem rossz ablakkezelõ az xfce, de nem akarok váltani rá, csak megnéztem mit tud, a helyet meg ne foglalja, gondoltam a sudo apt-get remove xubuntu-desktop jó lesz nekem (kubuntu -nál anno bevált 😊), de nem mûködik, a xubuntu-desktop nevû pakettot letörli, de az összes többit amit a telepítésnél felrakott fenthagyta 😄 az apt-get autoremove sem segít, az sem törli le a sok felesleges xfce -s csomagot

hogyan tudnám egyszerûen leszedni ezeket a csomagokat? nem akarom egyesével mert beleõszülök 😄

Bazinga!

Balumann
Hát próbáltam úgyis hogy kikapcsoltam az effekteket, akkor is fagyott idõnként. Habár lehetséges, hogy ezt akkor a SWAP hiánya okozta, most csináltam egy 2 gigást neki, ha nem válik be a KDE akkor tesztelgetem megint a gnomeot. Még a több munkaasztalt is kivettem pedig mindig (xfce4 -ben 2-t használtam, compizzal 3D-sen szinte minden effektel, és ott meg abszolut nem volt fagyás meg belassulás!).

MerlinW
Netbook-on nem a Gnom fagy szerintem, hanem a Compiz. Kikapcsolt Compiz mellett, nem kellene fagynia.

[merlinw.org]

MerlinW
<#eljen>

[merlinw.org]

Balumann
Az asztali gépen (Linux Mintel) nem volt még gondom sose a gnome-al, tehát ott tényleg bevált. Viszont a netbookomon akár ubuntun, akár linux minten, akármelyik verzióban, a Gnome olyan szép fagyásokat meg belassulásokat produkált, hogy szép volt nézni. Úgyhogy inkább fölraktam akkor az xfce4 -et (KDE-rõl lebeszéltem, mert az elvileg még gépigényesebb meg bugosabb), és az jól mûködött egy jó ideig, suliban szépen tudtam használni, amikor inkább Linuxon kellett valamit csinálni (pl. programozás, webszerver létrehozás, stb.).
Persze ha tovább tesztelgetem majd a KDE -t akkor lehet, hogy én is így járok, hogy vissza a gnome vagy másik.

Egyébként a netbook editiont szerintem senkinek nem érdemes javasolni, mert azt a pár programot, ami segít elvileg a képernyõre optimalizálni, nagyon gyorsan ki fogja szedni úgyis mindenki. Borzasztó lassú, nehezen kezelhetõ lesz tõle az egész, teli van hibával is, és lassú megtalálni is a dolgokat. Osztálytársam a 7" -es netbookjával simán kezeli ugyanúgy ez nélkül, gnomeal vagy xfce4-el, windowst is meg linuxot is.

A kis méret (vagyis a csak 1024x600-as felbontás miatt) csak Windows 7 -ben van probléma, csomószor nem lehet leokézni az ablakokat, mert kilóg lefele a képbõl :/ XP-n lehet 1024x768 -ba is váltani, Linuxon meg fölfele is kitolni az ablakokat az alt gomb lenyomása mellett (ez nagyon tetszik benne, elõször mindenáron a 768 -as felbonást akartam megoldani)...

precision
én a gnome -ot azért szeretem jobban, mert "egyszerûbb"
nekem a kde nagyon csicsás, és nagyon hajazni akar a windowsra, bonyolult, ahogyan te is mondod szét vannak szórva benne dolgok
lehet hogy (nálad) gyorsabb, meg igényesebb vagy ilyesmi, de nekem személy szerint egyáltalán nem tetszik a KDE, a gnome a maga egyszerûségével sokkal szebb

Bazinga!

Ability
Gnome vs. KDE, ez örök vita marad, sokan állnak egymással szemben. Minden esetre ki lehet jelenteni hogy a Gnome eléggé elavult, viszont atomstabil, a KDE pedig szép, fejlett, sokat tud, igényes, viszont sok problémát is tud szülni, hajlamos a gyakori elhasalásra. Ráadásul a KDE sokkal inkább egységesebb, de számomra marha logikátlan módon lehet rendesen beállítani, túlságosan szét van tagolva minden benne.

A lassúság oka kérdéses. Az AMD driverek rohamosan fejlõdnek, de még mindig nem az igaziak, Compiz alatt is tudnak lassulni erõs vasak. Az NV driverei egész jók, viszont a Qt-val messze nincsenek barátságban. Nem csak a KDE lassú, hanem maga a Qt-vel van valamilyen problémája. Ez utóbbi általában a újabb kariknál (8xxx széria vagy újabb) jelentkezik, leginkább az ablakok átméretezésénél van hatalmas teljesítménybeli probléma. Ironikus hogy ha rábírod az egész rendszert a raszteres renderelésre (HW gyosítás nélkül, de az effekteket megtartva), akkor messze jobb teljesítményt kapsz, valami nagyon el van rontva ott a driverekben. Intel VGA-k alatt is vannak hasonló jelenségek. AMD-sek egyébként pont nem szoktak szívni, de akad arra is példa.

Egyébként a KDE jó, nekem tetszik. Gyorsabban indul a rendszer is, sokkal reszponzívabb a felülete, igényesebb natív programokkal rendelkezik. Viszont az NV driver hibája nálam is elõjött, nem túl nagy valami, az ablakok átméretezése pl. halál, egyébként simán lehetne használni de zavaró.

Ubi alfát én pedig nem használnék, nekem az is elég nagy meghökkenés volt hogy a Lucid teljesen szétesett állapotban érkezett. Jó, persze, friss kiadásnál mindig vannak hibák, de ez egy LTS release, ráadásul a Karmic teljesen stabil volt frissként, a Lucidban meg .... mindenki szívott valami apró dologgal. Ironikus volt hogy szinte minden új fícsõr haználhatatlannak bizonyult, kezdve az indtóképernyõvel és a natív felbontással rendelkezõ terminállal.

OSX pedig sosem fog kellõen stabil lenni ilyen tákolt megoldásokkal. Fõleg hogy ezek szerint eee géped van, ami körül még ment is a botrány, hogy az Apple ellehetetlenítette az OS használatát rajta.
Balumann
Nah én most egy kis tapasztalatot írok. Írtam korábban ide is, sõt eeeusers.com -ra is írtam, hogy a hálózat nálam teljesen meghülyült a 10.04 -ben (akár netbook editiont próbáltam, akár destopot, és még a Linux Mint -en is megnéztem ,ott is) az eee 900HA -mon. Úgyhogy egy ideig szüneteltem, megpróbálkoztam egy OSX -et beállítani, persze sikertelenül, tehát semmi nem mûködött rajta.

Most fölraktam egy 10.04 -et, és felfrissítettem a Meerkat alfára, egybõl látta jól látta a vezetékes hálózatomat (wifi-t azt meg egyáltalán nem ,de azt majd megpróbálom ndiswrapperrel, de arra legközelebb valószínû csak szeptemberben lesz szükségem). Most az XFCE4 meghülyült (azt használtam compizzal, az jól mûködött netbookon), gnome meg valahogy lassú. Most kipróbáltam a KDE -t, az effektek nagyon lehúzzák, de miután kikapcsoltam még a gnomenál is gyorsabb, és még így is szebb, jobban kezelhetõ legalábbis számomra.

XFCE4 mondjuk compizzal is gyorsabb volt, de annak meg szörnyû a menürendszere (meg hát azért még úgy se volt szép, csak látványos).
De eddig ezzel a KDE -vel nagyon jónak tûnik.

MerlinW
Miután kipróbáltam a Win7-et, nekem is elég volt pár óra, hogy visszatérjek Linux-ra <#vigyor3>

[merlinw.org]

Egyébkénz az egyik kedvenc játékom Ubuntu alatt is fut: a Freeorion. 😛
Valaki játszik még vele rajtam kívül? 1-2 dolgot nem igazán értek benne... 😛
Egyelõre a Win7 minden számítógépes igényemet kielégíti, és nem érzem magam rabnak😄 Gyors, megbízható, és mindent futtat. És nekem ez kell😊

Amúgy a Kubuntu baromi jól néz ki.
precision
nálam nem lassul a nautilus, nemtom te mikor használtad, de a mostani verzióba már rengeteg hibajavítás került, ppa -ból is telepíthetõ már, viszonylag gyakran frissítik

a linket thx, bár a quicklook -ot feleslegesnek tartom, osx alatt sem szerettem, úgyhogy valszeg nem fogom felrakni 😊

Bazinga!

Ability
Kubuntu (KDE) alatt is jelen van a driverkeresõ alkalmazás, többnyire az egész hasonlít a Gnome-os nagytesóra. Synaptic nincs, de van KPackageKit, szinte ugyan úgy, ugyan olyan kényelemmel mûködik, úgyan úgy debian alapú a csomagkezelése, stb.

Compiz-t nem nagyon szoktunk tenni KDE-re, saját WM-rel rendelkezik, KWin a neve. Compiz jó dolog, fejlõdik, már nincs vele túl sok probléma, de azért még mindig nem integrálódik tökéletesen a környezetbe, lassú indulást eredményez, stb. A KWin pedig ugye házon belüli fejlesztés, tökéletes integráció, baromi gyors. Sokkal korlátoltabb mint a Compiz, de többnyire ugyan azt tudja egy egyszerûbb beállítófelülettel. Amit tud azt meg a jobb integráció miatt jobban tudja.
Ability
Használtam egy ideig ezt a modifikációt, nekem a nautilus nagyon belassult tõle. Szóval ha Te is észlelsz hasonlót, akkor valószínûleg ez okozza. :/

Deakkorhamár: erre is ránézhetnél. 😉
precision
ejjj... javaslom nyilvános megkövezésedet! 😄DD

viccet félretéve, sajnáljuk, hogy nem jött be neked, és hogy tovább kell "raboskodnod" 😊

Bazinga!