11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Van ám Ubuntunak magyar oldala és súgója
  • krisz940122
    de a rendszerfigyelőben megnéztem, hogy a memóriám 3 gb abból kb 380 mb-ot használ, a swap meg 8.4 gb és abból semmit se használ. de ez sok egy kicsit nem? a swap. ezt a rendszerfigyelőn belül az erőforrásokban néztem. ott van az is h fájlrendszerek, és azt írja h ext4 és mégse ntfs. am néha azt csinálja az ubuntu, hogy beszaggat elég erősen. az egér meg minden elkezd elég erősen szaggatni de csak vagy 3 másodpercig és ezt akkor csinálja, amikor megnyitok valamit. bocsi h ennyit írok, de nem tudom mi lehet, de újratelepítés lesz belőle. tuti nem a laptop gyenge. vmit rosszul csináltam. az a baj h nekem ez a partícionálás még nem olyan tiszta. h a root mire jó meg a swap home stb. am köszi a segítségeket.
  • krisz940122
    aha köszi h leírtad :)
  • Rotyoka
    Kieg:

Bár lehet újra kell raknom már 1 nap után a rendszert mert Pendrive-ről raktam fel és menetközben véletlen kirúgtam az usb ből és 1x megszakadt aztán lehet az is gondja mert elméletileg swap ot nem tudott csinálni :D
  • Rotyoka
    Először is fel kell rakni a WINE-t majd a Playonlinux-ot. Ez után elindítod a PlayOnLinux-ot és felrakod vele a steam-et (ki lehet tallózni a támogatott progikból) és azzal a steam-el letöltöd amit akarsz, vagy a régi filekat átmasolod a könyvtárába és már megy is zsírul tökéletesen :)
  • krisz940122
    aa hogy csináltad meg a counter strike-ot? ez érdekelne.
  • Rotyoka
    Üdv

Na felraktam a 10.10-es ubuntut, minden zsír meg király még az 1.6 ot és a source-t is meg tudtam rajt csinálni, csak annyi gondom van, hogy a Sound Blaster Audigy SE hangkártyát nem tudja normáliasan kezelni.

Ezt úgy értem, hogy van hang, de pl a subwoofer egyáltalán nem működik és iszonyat doboz hang van. Erre esetleg valami megoldás? Mert már kezd elegem lenni, hogy 1 napig keresgettem de sehol sem találtam az Audigy hangkártyára megoldást, pedig már nem egy új darab
  • krisz940122
    aaa köszi :D am nekem egy laptop van 320 gb hdd-vel és 3 gb rammal. még egy kérdésem lenne amit már lentebb is kérdeztem csak nem válaszoltak rá. amikor állítom be a netet( sudo pppoeconf) egy csomószor kérdi h igen vagy nem, de angolul ír egy csomó mindent és azért ennyire nem vagyok profi angolból, tehát melyiket kell választani? én mindenre igent nyomtam. Ez így jó? és persze magyarosítani az ubuntut csak a netbeállítás után lehet. előre is köszi a választ. ez az utolsó kérdésem
  • MerlinW
    Újra kell telepítened a rendszert. A telepítő felajánlja a partícionálást, és ott. Menet közben nem lehet,

Én asztali gépeknél négyet szoktam:

1. /boot - Ext4 - 100MB
    2. / azaz a gyökér - ide kerül minden ami nincs lent felsorolva) - Ext4 - 20GB általában elég, de nem baj ha több. Ide kerül a telepített alkalmazások binárisainak nagy része is (/usr).
    3. swap - swap (ez egy külön választható fájlrendszer típus, erre figyelj) - 1024MB
    4. /home - Ext4 - maradék

swap mehet fájl szinten is (mint windows esetében) ha úgy szimpatikus, ez esetben nincs szükség külön partícióra. Talán így kicsit lassabb, de 2-4GB memória esetén úgyis ritkán használja.

/home -ot célszerű külön választani így nem kell tökölni vele friss rendszer telepítésekor

/boot pedig biztonsági okokból ajánlott - ott a kernel, illetve a grub konfig, valamint 100MB-ot egyszerű mentegetni.
  • krisz940122
    ahaa köszi. és a partíciókat hogy állítsam be? elég egy? vagy több kell? ha több kell akkor milyen arányban osszam fel? előre is köszi a választ.
  • MerlinW
    Meglehet oldani több módon is de nem ajánlott (hivatalos oldal szerint sem)

Ha van valami a rendszeren csomag ami nem a legfrissebb, nem hivatalos forrásból származik, akkor nem tud függőségekért nyúlni online és elbúcsúzhatsz a rendszertől.

A Linux online rendszer. Netről frissítjük. Offline maximum frissen telepítjük.
  • MerlinW
    Ext3 és Ext4 között sebességbeli különbség nincs desktop környezetben.

NTFS és Ext között van, de nem ez a lényeg, hanem hogy FAT/NTFS-en a Linux csak egy féllábú bohóc. Nincs jogosultságkezelés, lassú, instabil. Kb olyan mintha FAT16-ra telepítenél Win7-et.
    Egyenesen hülyeség NTFS-re Linuxot telepíteni.
  • Lyukasbogrács
    akkor valószínűleg erre gondolhatsz:
    sudo apt-cdrom add
    sudo apt-get update
    sudo apt-get dist-upgrade
  • littleNorbi
    Valahogy máshogy is lehet. Mikor elindítottam az Ubuntut, akkor valahogy elindítottam a frissítést cd-ről, de mégegyszer már nem tudtam megcsinálni, na erre lennék kiváncsi...
  • krisz940122
    hm? :)
  • Hecker007
    Üdv!
    Én is csatlakozom az ubuntu felhasználók közzé!
    Merlin köszönöm hogy a Linux topikban ajánlottad az Ubuntu tényleg rögtön felismerte a mobilnetet.
  • Lyukasbogrács
    ha fent van a 10.04, akkor frissítsd neten keresztül: Rendszer > Frissítéskezelő, disztribúció frissítés, ez eltart egy ideig (~1,5-2 óra), de ha tiszta telepítést akarsz (lepucolni mindent a gépről, nem kellek a beállításaid, feltelepített csomagok/programok), akkor beboot-olsz a kiírt CD-ről és telepíted ahogy a 10.04-et is tetted (gondolom)
  • littleNorbi
    Hello!
    Letöltöttem az Ubuntu-t (ubuntu-10.10-desktop-i386.iso) és kiírtam cd,-re. Fent van már a 10.04-es, az lenne a kérdésem, hogy most hogy tudom frissíteni?
  • icoj69
    De van :))) Köszönöm, ez eszembe se jutott.
  • Balumann
    Ami a legjobb, hogy 10.10 -esen végre sikerült megoldanom a WIFI problémámat is. Ismétlés kedvéért, illetve hátha valaki még próbál Ubuntuzni EEE PC 900 HA -val, annak írom. A hiba az volt, hogy a WIFI csak akkor működött (egyébként az összes Linuxon amin próbáltam, még Puppy linuxon is), ha a rendszer indításakor eleve be volt kapcsolva, és ha már toggle-val kikapcsoltam majd vissza, akkor már "Device is not ready", nem segített rajta semmi. 10.04 -en ráadásul még rosszabb volt, mert ha kikapcsoltam a WIFI -t, akkor a wifi nem leválasztva lett, hanem simán "Device is not ready" és a vezetékes kapcsolat tűnt el.

Nos, 10.10 -esen ez mostmár megoldotta a problémát teljesen:

1. /etc/default/grub megnyitása (gedit -el például)

2. Ezt a sort megkeresni:
    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
    és átírni erre:
    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash pciehp.pciehp_force=1 pciehp.pciehp_poll=1 "

3. Elmenteni, és terminálba: sudo update-grub2

4. Újraindítás

Bizonyos EEE PC -knél bios frissítés is megoldja a problémát, 900HA -hoz (meg még van más is) ez a frissítés nincs.
    Jah, és teljesen alap, tehát 10.10 Destop verzió, most tökéletesen működik. (Y)

[Bár még agyon nem teszteltem, sajna a Windows nálam még mindig sokkal jobban működik netbookon]
  • Balumann
    Nálam is :I
  • krisz940122
    Nem akarlak sürgetni titeket, csak nem akarom, hogy eltűnjön a kérdésem.
  • Lyukasbogrács
    nekem 3 éves laptopom van, gyártó honlapján linuxhoz nincsenek is driver-ek, mégis tökéletesen működik minden. szóval elég nagy rá az esély, hogy neked is menni fog minden. ha meg nem megkérdezed.
  • zeli
    Próbáld ki a live-al. Nekem pl.: EEE PC-n majdnem az összes FN billentyű működött alapból (10.04-el)
  • Lyukasbogrács
    olyan sincs, hogy képernyő elsötétítése?
  • icoj69
    Köszönöm a segítséget, sajnos nem sikerült. Feladtam! :) Elcseréltem az asszony laptopjára :)))
    Ezzel minden tökéletes. Ha valaki tudja, hogy hol lehet azt kikapcsolni, hogy a laptop fedél lecsukásakor ne kapcsoljon ki a gép, azt szívesen fogadnám. Az energia gazdálkodásnál nincs olyan lehetőség, hogy "semmit ne csináljon".
  • DJ RX7
    mennyi esély van rá hogy laptopomon normálisan megy a fényerő szabályzó rajta?
  • krisz940122
    aha köszi. és ha ext4-re váltok akkor láthatóan jobb lesz? még az lenne a kérdésem, hogy az jó ha csak egy partíció van? ha nem osztom szét a 320 gigát? vagy ha szétosztom jobb? ja és még az érdekelne, hogy amikor állítom be a netet( sudo pppoeconf) egy csomószor kérdi h igen vagy nem, de angolul ír egy csomó mindent és azért ennyire nem vagyok profi angolból, tehát melyiket kell választani? én mindenre igent nyomtam, egyet tudok h mit jelent az hogy ha bekapcsolom a gépet egyből csatlakozzon-e a netre. és persze magyarosítani az ubuntut csak a netbeállítás után lehet. ennyi kérdésem lenne most. előre is köszi a választ
  • MerlinW
    Hmm nem hiszem... ezt fusd át
  • icoj69
    Sajnos nem változott a helyzet.
    Nem lehet, hogy video driver problémája van?
    Kipróbáltam az asszony dell gépét és ott rögtön felismerte. Igaz abban egy ati kártya van.
    Lehet, hogy vga driver nélkül nem fog működni?
  • MerlinW
    Vedd fel a /etc/X11/xorg.conf-ba valahogy így:

Section "Monitor"
    Identifier "External Monitor"
    Option "DPMS"
    HorizSync 62.0 - 72.0
    VertRefresh 55.0 - 65.0
    Modeline "1920x1080" 176.92 1920 2008 2224 2632 1080 1080 1083 1120 +hsync +vsync
    EndSection

Section "Screen"
    Identifier "External Screen"
    Monitor "External Monitor"
    DefaultDepth 24
    Option "metamodes" "1920x1080 176.92 1920 2008 2224 2632 1080 1080 1083 1120"
    SubSection "Display"
    Depth 24
    Modes "1920x1080_60.00"
    EndSubSection
    EndSection

Ne ugyanezekkel az értékeket használd, a neked megfelelő modline/metamodes/frissítési adatokat ezzel tudod generálni

További infók
  • icoj69
    Hello Mindenki!
    Nos, tegnap én is felraktam az új ubuntut, annak reményében, hogy megoldja a monitor problémámat, de sajna ugyan az a baj mint volt.
    Ha esetleg valaki tudna nekem segíteni, nagyon hálás lennék, mert most is és régen is linux párti voltam. Most, hogy már nincs szükségem az MS Acces-re, így nem látom akadályát annak, hogy visszatérjek a Linux-hoz. Röviden annyi, hogy a laptopom nem érzékeli a külső monitort. Illetve megjeleníti a képet, de csak abban a felbontásban amit tud a laptop képernyője. Felraktam egy " Jupiter" nevezetű progit, beforgattam egy openchrome drivert is , de sajna semmi.
    A laptop adatai: Lenovo S-12, via S3 chrome9 vga.
  • precision
    az a legtisztább hogy újratelepíted az ubuntu -t és a telepítésnél a lemezkezelőben azt a partíciót amire telepíted ext4 -re formázod
  • plck
    Ez engem is érdekelne hogy hogyan kell váltani:)
  • krisz940122
    a videókártyával nincs szerintem gond mert a win 7 simán megy rajta meg a cod 4 is fut rajta tehát nincs vele gond.+ régen is volt már ubuntum ezen a laptopon és simán jól ment vele csak most egy KICSIT lassab, akadozósabb. am hogy kell átváltani ext4-re? (vagy melyikre jobb?ext 4 vagy 3?) előre is köszi a választ.
  • Ability
    Az NTFS a Windows fájlrendszere. Képes kezelni az Ubuntu, de ennek ellenére nagyon hátrányos a használata, váltani kellene Ext4 (vagy Ext3)-ra. Amit először kipróbálnék az a Compiz letiltása. Ez az Inteles VGA nem tudom mennyire erős, de gyanítom hogy nem a legideálisabb használni mellette a Compiz-t.
  • krisz940122

Gépem adatai

ööö talán NTFS ez baj?
    am kb egy éve már volt ubuntu a laptopomon de akkor vhogy jobban ment. köszi a választ
  • Ability
    Majd lesz, mindig van. :) Bár általában inkább csak apró idegőrlő hibák.

---

Miguel125: Nem is fog többet engedi, bár azt hiszem van egy időkorlátja ennek is. Egy új regisztrációval/másik profillal egyébként tudnál rendelni.

---

krisz940122: Egye nem NTFS partíció? :) A másik esetleg a Compiz lehetne, AMD ATI kariknál van egy ismert hiba amitől az ablakkezelő belassul, akad, laggol. Jó lenne tudni a pontos gépkonfigot.
  • krisz940122
    na felraktam az ubuntu 9.10-et, felfrissítettem 10.04-re, de vmiért egy kicsit lassú. tehát ha csinálok valamit vagy kattintok vmire valamiért elkezd tölteni egy kicsit de valamikor ezt nem csinálta. egyből reagált és kész. most egy kicsit lassabb. ez miért van? laptopom van:3 gb ram, 320 gb hdd, kétmagos proci, elég erős videókari. ja és ezen a 320 gigás vinyón semmi sincs az ubuntun kívül még csak egy kép se. ja és nem csináltam két partíciót, csak egy 320 gigás meghajtó van. de ez régen is így volt. előre is köszi a választ.
  • Miguel125
    Nem enged rendelni... aszongy', hogy már többet is rendeltem (anno 9.04 és 9.1-et). Frissítsek vagy töltsem le magam, de nekem kell a "dobozos". [rinyagép vagyok :D ]