Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Thx, az üzenetem után nem sokkal már meg tudtam csinálni. De mindegy is, pár óra elég volt ahhoz, hogy visszatérjek a jó öreg 7-hez😊
Sikerült beállítanom az 5.1-es hangkimenetet is. Az volt a gond, hogy bárhogy is állítgattam, mindig a Totem nyitotta meg a videókat, hiába mentem rá jobb egérgombbal, hogy a VLC nyissa meg mindig.
Rövid keresgélés után feltettem az Ubuntu Tweak nevû progit, amiben beállítottam a videofájloknak a VLC társítást.
Most már ez nyitja meg, megy minden film gyorsítás nélkül, 5.1-es hanggal... 😛
precision
csak egy picit, de nem nagyon 😄DD

Bazinga!

precision
sztem próbáld meg terminálba kiadni ezt a parancsot:

sudo apt-get install nvidia-current majd üss entert, kérni fogja a felhasználóneved jelszavát, írd be (ne ijedj meg ha a jelszó beírásánál nem jelennek meg karakterek, ez normális), majd ismét enter, és elvileg fel is telepíti neked, már csak egy restart kell

a különbözõ effekteket pedig a compiz kezeli... nem használok kde -t (kubuntut) de egy compizconfig mindenképp kell

sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

ebben tudod majd beállítani a különbözõ effekteket, ja és elõtte a megjelenítés minõségét a legmagasabbra kell állítani... de mivel fogalmam sincs kde alatt hol van így nem akarok hülyeséget mondani, majd vmelyik kde -s user megmondja neked 😊

Bazinga!

Nem szégyelled magad!? 😄
precision
máshol van hang? ha igen akkor smplayerben ctrl-P (beállítások) és ott az általános fülön van egy olyan fül, hogy hang, és ott ki tudod választani hogy sztereót akarsz e, 5.1 -et...stb. (attól függ ugye hogy miféle hangrendszer van rádugva a gépre)

Bazinga!

precision
moddingoltam egy picit, egy kis vizuális tuning 😄
tudom, tudom... árulás és gyalázat, de nekem nagyon tetszik 😄

http://noob.hu/2010/06/12/uborka.png

Bazinga!

Köszi ismét a segítséget, srácok, smplayer-t felraktam, frissítettem a kodekeket és már nem "szalad" a film.
A hanggal van még kis problémám, ragaszkodik valamiféle belsõ hangforráshoz, de így sincs hang.
Egyébként integrált 5.1-es hangkártya van a gépben, nem tudom, hogy lehetne mûködésre bírni...
Hali, a következõ problémám lenne. Feltelepítettem a Kubuntu 10.04-es verzióját, de nem tudok semmilyen programot installálni. MEgtaláltam pl a linuxos nvidia drivert, letöltöm, de fogalmam sincs hogyan telepítsem, mert ha rákattintok, bejön valamilyen K.. nevû program és ennyi. Utána hogyan tovább? A youtube-on látott tekergõs mappa animációt se akarja behozni, sõt egyiekt sem, amelyik OpenGl-es.
Életem elsõ linuxa egyébként.
precision
valamint rendszer/adminisztráció/szoftverforrások
itt a szerzõi v. egyéb jogi problémák miatt korlátozott (multiverse) -et bepipálod, majd leokézod, had frissítse a listát
majd ubuntu szoftverközpont, beírod a keresõjébe, hogy gstreamer és felrakod ezeket:

gstreamer ffmpeg videobõvítmény
gstreamer extra bõvítmények
gstreamer mms, quicktime...stb.
gstreamer aac, xvid...stb.

Asszem kb ennyi szükséges, és akkor már a totem sem fog rosszalkodni 😊

De én akkor is az smplayer -t ajánlom (vagy a VLC -t), mert a totem nem a legjobb lejátszó szerintem 😊

Bazinga!

precision
ejjnye... 😊 köszi azért 😊

Bazinga!

precision
sudo apt-get install smplayer és megszûnnek a gondok 😊

Bazinga!

Ability
Böngészõ: Chrome, Opera, Firefox
MSN / IM: Pidgin, Emesene, aMSN, Empathy
Zene: Rhythmbox, Banshee, Exaile, Listen
Film: SMPlayer, VLC, MPlayer
Torrent: Transmission, Deluge, Azureus/Vuze, qBittorent

GRUB: nem adtad ki a "sudo update-grub" parancsot, így nem is frissítette a beállításokat.
Elkezdtem volna filmet nézni Ubiban, de a Totem gyorsított lejátszásban pörgette a filmet, pedig simán play-re volt nyomva! 😛
Lesznek itt még gondok... 😄
A startupmanageres segítség viszont bevált, de akkor nem értem, a GRUB manuális átírásával miért nem csinált semmit... 😊
Köszi MerlinW!
Na sikerült szerkesztenem az etc/default/grub fájlt, átírtam arra a számra, de semmi eredmény. Próbálkozok tovább.
DARYL
Nekem ugyanezt csinálja, ha a Sidewinder X6-os bill.-en állitom a hangerõt a potméterrel. Miért? Talán a Merlin tudja...

P45D3 PLATINUM | Core2 Quad Q9550 | Scythe Mugen 2 | Corsair DDR3 4 GB 1333 MHz | MSI ATI HD4870 1GB OC | BFG Tech ES-800 | Antec 300 | Mac OS X | Ubuntu Linux | Win7

A kézi megoldásnál a default mappában hogy lehet átírni a grub tartalmát? Hiába nyitom meg gedit-tel, nem módosíthatom, ha meg kimásolom a grub fájlt és úgy írom át, nem engedi lecserélni erre a bent lévõ fájlt.
MerlinW
Persze.

Alkalmazással:

sudo apt-get install startupmanager
sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst.original (biztonsági mentés)

Végül elindítod: System > Administration > StartUp-Manager
Vagy futtatásban: startupmanager

----------------------------
Kézzel:

/etc/default/grub (ez megmarad)
vagy
/boot/grub/grib.conf (ez alapértékekre áll update-grub parancs, kernelfrissítés, stb után)

GRUB_DEFAULT=4
GRUB_TIMEOUT=30

(*) GRUB_DEFAULT értéke a listában az adott sor, ami 0-tól számozódik. (bele kell számolni a memcheck, recovery, és egyéb grub menüpontokat is)

[merlinw.org]

Azt meg lehet oldani, hogy a Windows kerüljön az elsõ helyre (legfelülre) és hogy számoljon vissza mondjuk 30 másodpercrõl, és a 30 mp letelte után vagy Enter lenyomása után induljon el a kiválasztott op.rendszer?
MerlinW
GRUB az elsõdleges, nem hülyeségbõl. Ha Grub-ban kiválasztod a Windows-t, elindul a Windows-os boot manager.

[merlinw.org]

MerlinW
Ez ilyen.. idõtlen idõk óta😊 Hozzá kell szokni😊

[merlinw.org]

Srácok, sikerült feltenni az Ubit is a Win mellé és nagyon bejön! 😉
Köszi a közremûködést mindenkinek!
Hiába raktam fel viszont elõbb a Win-t, utána Ubit, a GRUB jön be, mint rendszerválasztó. Nekem pedig a Win-é kellene. Ezt még kigooglezom, letöltöm a frissítéseket és kész is! 😛
precision
amikor youtube -on fullscreenben nézek videot és közben mondjuk a notebookon hangerõt állítok (hotkeyyel), akkor ugye feljön az osd popup, ami nem is lenne gond, de a video kilép a fullscreen módból

van erre vmi megoldás v. más is találkozott már ilyennel?

Bazinga!

Eddig itt tartok:
sda1 ntfs (Windows)
sda4 ext4 /
sda2 ntfs
sda6 swap
sda5 ntfs
(És akkor most jön a jó kérdés: hová tûnt sda3? 😛 )
Ez így mehet?
Bocsi, az elõbb hülyeséget írtam, az a 8MB a winchester cache-je, azt sosem bántottam. Lehet, hogy õ bújt meg sda3 alatt?
Lehet, hogy hülyeséget beszélek, de anno mikor még sokat telepítettem Windows-t, kellett neki valami 8 MB-os lapozófájl. Ezt most nem látom a listában. Vagy csak simán odacsapódott a Linux üres szabadterületéhez?
Ability
A particionálásnál a manuális opciót választod. Bejön a partíciókezelõ, jobb klikkel a szabad területre, új partíció létrehozása:

- 2GB (2048M😎, fájlrendszer: SWAP (Cserehely)
- XGB, fájrendszer: Ext4, Csatolási pont: "/" (macskakörmök nélkül)
No, mégse megy... Kijöttem a gyakorlatból
Win XP-t fellöktem hamar, maradt vagy 20GB formázatlan, amit Ubinak szántam. Beléptem telepítõbe, és feltette nemsokára a költõi kérdést, hová telepítse. Kérdésem: hogy adjam meg neki, hogy arra a 20GB-nyi formázatlan helyre hozza létre a swap-ot meg a /-et?
Na mentem telepíteni! 😛
Jelentkezem, ha kész és minden rendben, meg akkor is, ha van valami hiba! 😄
Nyugi, régebben már volt dolgom Ubuntuval és már a régi kiadások is többé-kevésbé tetszettek... 😛
Sõt, azért szeretem az Ubit, mert 1-2 dolgot jobb azon csinálni, mint Win alatt. (Pl. hordozható DVD lejátszóm nem olvassa a Win alatt megírt lemezeket, az Ubi alatt megírtakat viszont pöpecül! 😉 )
Ability
Arra azért vigyázz majd, hogy a két rendszer teljes mértékben nem lesz független egymástól. Valamelyik rendszer, valamelyik partícióján található, valamelyik komponens fog felelni a dualboot dolgokért, ha ez megsérül, akkor bajban leszel. Nálad ez a GRUB lesz, viszont ha nem nyeri el tetszésed a Linux, akkor ne ess neki rögtön formázni a partíciót, mert elõtte vissza kell állítani egy elérhetõ bootmanagert.
Ability
---duplikáltüzenetnemküldhetõeljajdeszarazesgéremélemmostmárnegedi---

Ez a 10GB egyfajta minimum, ennyivel is megelégszik, de nem árt neki a több hely, sõt javasolt. Maga az OS nem foglal sokat, kb 2-3GB. Viszont ha használni is akarod, tárolni rajta cuccokat, apró letöltéseket, stb, akkor szûkössé válhat. Vedd úgy hogy 6-7GB szabad hely mindenképpen maradni fog a partíción, rajtad múlik hogy ez elég-e minden másra. Programokból olyan túl sokat úgysem fogsz feltenni, ezek többsége ráadásul minimális méretû. Ha játékokat is fel akarsz tenni akkor már cinkes lehet, fõleg hogy a deb csomagoknál nem választhatod meg a telepítés helyét.*

* Sosem próbáltam még, lehet lenne rá lehetõség, de nem valószínû, szépen elosztja a cuccokat az egész rendszerpartíción.
Eldöntöttem: Mivel a mostani C: partícióm, amin a Windows van, 40GB-os, ezért ezt szétosztom úgy, hogy 2GB SWAP-nak, 10GB az Ubinak, a maradék meg a Windows-nak. Így nem lesz egyik rendszer sem függõ a másiktól, mintha pl. Wubival tenném fel.
A 10GB elég lesz az Ubuntunak? Úgy értem, ha letöltögetem az állandó frissítéseit, meg felteszek rá 1-2 dolgot (film, zene nem az õ partíciójára megy!), nehogy kevésnek bizonyuljon! 😛
Ability
GParted-ben nézd meg, alapértelmezésben partíciót hoz létre, szerintem ott kell lennie.
Ability
Persze, csak úgy gondoltam hogy Balumann ezt nem állította be, alapértelmezésben pedig nem fájlba dolgozik.
MerlinW
2GB-os swapfile létrehozása:

sudo dd if=/dev/zero of=/swap.mem bs=1M count=2048
sudo mkswap /swap.mem
sudo swapon /swap.mem
gksudo gedit /etc/fstab
/swap.mem none swap sw 0 0

Elment, reboot.

További info: SwapFaq

A " / " jel a root particiót jelenti.

[merlinw.org]

Balumann
Nemhiszem hogy külön partíciót hozott volna létre, az feltûnt volna, gondolom fájlba teszi, de én ilyesmit nem állítottam be. Vagy ha a particionálásnál azt kérdezi, akkor ott a / jelet szoktam beállítani, gondolom az akkor az? (mármint hogy fájlba teszi).
Ezt a swap méretet nekem kéne beállítani külön, ha nem partíciót hozok létre neki?

MerlinW
Nekem sincs swap partícióm. 1GB fájlszintû swap a root-ban elég volt nekem mindig 4GB RAM mellett. Egyébként ízlés kérdése, 2GB nem méret manapság. Utólag is lehet swap partíciót létrehozni, fájlt is.

[merlinw.org]

Ability
Mármint mit nem csináltál? 😊 Ha magára a partícióra gondoltál, akkor azt kötve hiszem, maximum az automatikus telepítésnél magától létrehozza. Ha a méretére, akkor az függ a memóriától, de a 2GB az amolyan középút.

A swap partíció a Windows lapozófájljának alternatívája, valamilyen formában Linux alatt is léteznie kell, általában külön (nem látható) partícióként van jelen, de itt is meg lehet oldani a fájl alapú letárolást. Viszont ez utóbbit nem igazán érdemes.
Balumann
Gondolom már volt ezerszer szó róla, de ez a 2 GB swap ez tényleg fontos? Én eddig sose csináltam.

MerlinW
Ability
Még a Windows bootmanagerjével is lehet Linuxot indítani, de hát legyünk egyszerûek, így nem kell hozzányúlni sem. 😊
Dualboot fordítva is megy csak az ubuntu terminálba recheckelni kell a grubot. sudo update-grub
Nekem így mûködött.

Aki nem dolgozik, ne is egyék! Akinek nem inge ...

Úgy tapasztaltam, hogy a Lenovo laptopok nem nagyon szeretik az ubuntut, viszont debian jól fut rajtuk. Esetleg fedora de azt nem próbáltam még.

Aki nem dolgozik, ne is egyék! Akinek nem inge ...

precision
ezt is megnézheted... igaz 9.10 -hez íródott, de az most mindegy neked, a partíciós dolgok ugyanolyanok a 10.04 alatt is

http://hogyan.org/ubuntu-910-telepitese

Bazinga!

precision
tény, hogy zárt, de a vacak azért túlzó 😊 drága, az biztos

amúgy meg a Canonical hardvergyártókkal is tárgyal, szóval lehet, hogy csak meghatározott tabletekre lesz elérhetõ, nem pedig bármelyikre

majd kiderül 😊

Bazinga!

Ability
Szívesen! <#wink> Ha elakadnál valahol, vagy valamiben nem vagy biztos, akkor nyugodtan írj. Bannerban a documents alatt amúgy találsz leírásokat is.
Köszi a segítséget, kipróbálom és megírom majd, hogy ment!
Ability
Elõbb telepíted a Win7-et, utána az Ubuntut. Így menni fog a dualboot. Egyedül ezzel lehet probléma, akármelyik rendszer/partíció is felülõs a bootolásért, ha az "aktív" megsérül, akkor az problémát szülhet, de ezt könnyûszerrel meg lehet oldani.

Win7-es partícióknak pedig nem sok köze lesz a Linuxhoz. Csinálsz 2 NTFS partíciót, aztán Ubuntu telepítéskor ezeket úgyis újra kell formázni a lentebb megjelölt fájlrendszerekre.
Ha Windows 7-ben csinálok új partíciókat, akkor az Ubi nem fog problémázni a partíciók miatt, ha esetleg meghal a Windows?