Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az alap GUI-t nem fejlesztik már elég rég óta igaz, viszont parancssorban bármit megtehetsz mplayerrel😊
[merlinw.org]
smplayer infok
Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.
Rájöttem hogy a Mic-nek némítás kell, helyette ott jobb szélen vannak a Capture csúszkák, azoknál pipáltam be a Rec-t. Illetve adtam a Mic Boost-nál rá egy kis erõt. A System -> Preferences -> Sound alatt pedig kiválasztottam ami logikusnak tûnik. Az integrált audiovezérlõt, szerintem ezen volt alapból is, szóval ide lehet be sem kell nézned.
13 éve itt. Szép idő.
http://goo.gl/gd6Zi5
Amíg ez így van, ne válogass a céldisztrók között, tegyél fel egy Ubuntut és ismerd meg. Ha egy disztibúciót elsajátítasz, mindet fogod tudni használni. Csupán annyit kell eldöntened, hogy Debian(mint Ubuntu, Knoppix, stb) vagy Redhat (mint Suse, Fedora, stb) alapú rendszerrel szeretnél kezdeni. Én az elõbbit ajánlom.
Minden komolyabb kiadás ugyanazt a három GUI-t használja (Gnome, KDE, Xfce), a mindegyik linux kernelt használ, ugyanazok a parancsok, stb. Tedd fel, olvass Linux alapokat (fájlrendszer, jogosultságkezelés, alap parancsok, stb) nyomogasd, ismerd meg. Elõször akár virtuális gépen, majd jöhetnek az éles hardverek.
Készülj fel arra is, hogy az elsõ pár hétben nem lesz olyan kényelmes. Pár hónap után meg jön a szerelem😊
[merlinw.org]
Xubuntu puritánabb, gyengébb gépekre
Ubuntu arany középút
[merlinw.org]
[merlinw.org]
Próbáld ki wine-t, azzal tudsz tcm-et futtatni 😊
[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ
a, elõjön
b, elõjön h kell telepíteni, ha nincs fent
Viszont lenne pár friss kérdésem. FireFox-ban lassan görget az egér. Tudom én, hogy van erre okos megoldás, about:configban meg is csináltam magamnak, de nem lett gyorsabb. Nem lehet, hogy a rendszer felülbírálja valahogy? Valahol be lehet állítani Ubuntuban, hogy úgy globálban mennyit görgessen az egér? Vagy valami alternatív megoldás? Egyáltalán elképzelhetõ, hogy én csináltam valamit rosszul, és mindenképpen mennie kellene az configos megoldásnak?
Illetve keresnék egy jobbfajta Total Commander alternatívát. Lehetõleg valami natívat (Szóval Krusader és társai ha lehet mellõzni ...). Van Gnome Commander, illetve TuxCommander amit kipróbáltam, de valahogy annyira egyik sem kényelmes. Gondoltam megkérdezem hátha tudtok ajánlani valamit úgy mint a torrent kliens esetében, mert pl a Deluge nagyon profi kis program.
AMD megváltoztatta a link nevét, ezt ideiglenes megoldással kiküszöböltem. Végleges megoldás a napokban.
[merlinw.org]
ui.: VLC-t nem akarok használni, mert az alatt szaggat minden HD film.
Amúgy bocsi hogy csak így beállítok és ömlik belõlem a sok kérdés, de amúgy meg tetszik a Linuxos világ, már szinte mindenre találtam hasonló jó alternatívát, szóval most már csak apró dolgok vannak amiket szeretnék megoldani.
Valakinek van tapasztalata SIS191 hálókártyával ubi alatt? (Ilyen van a notebookomban) Nem kapok IP-t DHCP-n és FIX IP-vel sem mûködik. Ami érdekes, hogy amíg SMC routerem volt itthon addig mûködött. Most NETGEAR van, nem mûködik és a cégnél sem megy ahol SMC Switch és egy win2003 server mögött ülök. Más intel chipsetes notin kipróbáltuk, gond nélkül mûködött az ubi DHCPvel, valami nem stimmel a LAN kártyámmal. Windows alatt mûködik bár ott is csinál érdekes dolgokat. 😞
MSN fájlküldés lassú. Pidgint hasznbálok én is. Az okát nem tudom. Állítólag aMSN gyorsabb. Nem pöcsölök, mail-ben küldöm a fájlokat, gmail powa😊 (Windows-os Messenger sem sokkal gyorsabb, MS szervert használja minden program... Lehet, hogy a MS tesz keresztbe Linuxos klienseknek. Nem ez lenne az elsõ ilyen)
Cairo dolgot nem tudom, ahogy írtam csak látomásból ismerem. De van szép weboldala, tessék kiolvasni.
Torrent problámádat nem pontosan értem, Vuze-val simán meg tudtam osztani máshonnan letöltött anyagot. Elõször el kell kezdeni letölteni a torrentet, megállítani, majd abbana struktúrában elhelyezni a teljes anyagot. Ezen szerintem semmi sem fog változtatni, miután a torrent fájlok nem csak fájlnevet, hanem a komplett struktúrát is tárolják. Anyázni a torrentek készítõit kell😄
[merlinw.org]
Ubuntuban leállításnál a Suspend pontosan mit csinál? Jó lenne egy olyan sleep mód, mint ami a Vistában van. Egyébként ha rányomok akkor nekem egy terminál ablakhoz hasonló dolog jön be, ahol villog a cursor, és azt sem tudom hogyan tudok visszatérni a rendszerbe. :/ Szóval errõl kéne kis infó, hogy ez normális-e stb. Illetve amit észrevettem, hogy Emesene és Pidgin alatt is õrült lassú a file küldés, jóformán lehetetlen. Ez normális? Van erre valami megoldás? Cairo-dock-ról kérdezném még, hogy ez natív alkalmazás Ubi alatt? Valahogy olyan QT beütése van, és igazából annyira nem is tetszik, valahogy olyan megbízhatatlan, lassú... Na mindegy is, utóbbit még nézegetem. Illetve az elõzõ Deluge kérdés még mindig áll.
xset b off
Konzol beep kikapcs:
setterm -blength 0
========
Speaker teljes körû deaktiválása:
sudo modprobe -r pcspkr
vagy:
sudo rmmod pcspkr
majd /etc/modprobe.d/blacklist fájlba beírod blacklist pcspkr
=======
Dokk: nem használok ilyet, de Cairo dock elég népszerû
=======
Torrent: Deluge.
[merlinw.org]
Régen linuxoztam már, de végül nem tartottam ki mellette. Most újra megpróbálnám és lenne is pár kérdésem. Hogyan tudom kikapcsolni hogy a PC Speaker ne szólaljon meg, ha pl. egy szövegmezõben addig törlök hátra, hogy már nincs több törölhetõ karakter benne. Idegesít a csipogása és nagyon kellemes tud lenni, amikor hajnali 2kor felveri a házat. Kérdés lenne még, hogy használ-e itt valaki Kiba-Dock-ot, lehetõleg 64 bites rendszeren. Ha nem is Kiba-Dock, de létezik-e valami stabil, natív dock program. Amiket eddig láttam nem gyõztek meg. Továbbá kellene egy jó torrent klien grafikus felülettel. Transmission elég alap amivel nem is lenne baj, de az már gondot okoz, hogy ha a célmappának nem ugyan az a neve mint ami a torrentben van, akkor egyszerûen mellétölti, nem tudom betallózni neki az egyedi mappát. Van ez a Vuze is, ami annyira nem szimpi ezzel az új felülettel, de a régi is elég lassú és valahogy kényelmetlen volt. Illetve Javas-t, nekem valami natív kellene. Egyébként ahogy néztem ennél is gond az egyedi mappa. Remélem létezik valami jó alternatíva.
Köszönöm elõre is a segítséget!
#!/bin/bash
sudo valami1
sudo valami2
exit;
Elmented, futtathatóvá teszed (chmod +x fájlnév) és elhelyezed pl. a /usr/bin könyvtárban. Ezután bárhonnan eléred.
Ha automatikusan akarod boot idején futtatni akkor a /etc/init.d -be rakod, majd kiadod a következõ parancsot:
update-rc.d scripted_neve defaults
Egyébként bash scriptnek hívják õket, bármit megtehetsz vele.
[merlinw.org]
Vagyis nálam mûködik, amit apt-vel teszek fel.
Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.
Alplap:GA-890 GPA UD3H Rev2.1 - CPU:PhenomIIX2 555BE 3.2GHz - Táp:Corsair VX-450 450W- RAM:16GB Kingstone DDR3 QKIT 1600MHz- Ház:Chieftec Bravo - OS:W7(x64)/Ubi12.04LTS- HDD:3x WDBlack 2TB
[merlinw.org]
amúgy firefoxot is sokallom már csak pl böngészés közbe nem csinálnék mást, zenehallgatás közben viszont igen 😛
2-4gb memóriám meg nincs, de ha lenne se erre akarnám "pazarolni" 😛
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
Amarokhoz volt szerencsém és nem tudom miért de fagyogatott néha vagy nem akart elindulni stb..
EGYENL?RE a tortát daraboljuk fel hogy mindenkinek jusson, de EGYEL?RE nem tortázunk, mert nincs senkinek születésnapja...
Foobar szerû cuccok:
amarok (repoból elérhetõ)
vagy
Music Player Daemon (MPD) és erre
Sonata GUI, amibõl ilyet lehet faragni:

[merlinw.org]
viszont a témához kapcsolódóan nem tud valaki valami foobar kaliberû zenelejátszót ubuntu alá?
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
- iTunes féle kategorizálás,
- Album flow,
- Tömeges borító letöltés,
- Kvíz játék a saját zenéid alapján,
- Last.FM integráció,
- Az éppen hallgatott elõadóról fényképek, youtube-os videólisták,
- Shoutcast rádiók, online áruházak
- Elõadó adatok (mint winamp 5-ben)
- iTunes féle rating rendszer.
stb...
Mindez kényelmesen, szépen elrendezve.
10/10-es program. Minõségi Mozilla termék.
Songbird honlap
Legfrisebb Ubuntu 8.10 verzió (deb)
(ha nem indulna el vagy kresselne: sudo apt-get remove libvisual-0.4-plugins segít)
[merlinw.org]
éld úgy minden napod, mintha az lenne az utolsó! Azt egyszer úgyis bejön. HyperActive