11431
Ubuntu Linux
-
WorldTorrent #4169 ha windows7 melle akarom telepiteni az ubuntut nem fog bezavarni a win7 100 megas parcioja? -
#4168 Laptopra ubit inkább, netbookra a remixet. Egyébként simán CD-ről telepítheted, de USB-ről is. Ahogy jólesik:) -
#4167 Jahh, azt néztem azta remixet.
Létezhet-e belőle magyar verzió?
am. hát, érdekes. eredeti ubi jobban tetszene. :) -
#4166 köszi, sikerült, örök hála -
#4165 Nem kell leírás. Tegyél fel egy drivert. System -> Admin -> Hardware Drivers (Zárt meghajtók). Az tökéletes lesz neked, bár általában ezek kicsit régebbiek, olykor elavultak, de az effektekhez jó lesz, teljesítménnyel csak nagyobb játékok alatt lehet baj. Utána asztalon jobb klikk, háttérkép -> utolsó fül: Visual effects (asztal effektek). Itt tudod bekapcsolni. Ha variálni is akarod, akkor System -> Admin -> Synaptic -> Kereső: compizconfig -> Telepítsd fel a "compizconfig settings manager (ccsm) nevű csomagot. Utána kikeresed a menüből és játszhadozhatsz.
ui.: létezik valami "simple compizconfig" nevű program is, ami nem annyira bonya. -
#4164 Van Ubuntu netbook remix, elég pofás, ismerek még egy Moblin nevű netbook OS-t, nekem az is bejön felületileg. Pofás mindkettő. Rémlik még egy Maemo nevű is, de az lehet csak telefonokra van. Nézz utána, nézegess Google képtalálatokat, nézd meg az eredeti weboldalukat. Kipróbálás nélkül ránézésre nekem tetszenek. -
#4163 Sziasztok!
Sikerült felraknom az ubuntu-t, egy partícionáló program segítségével. Köszönet MerlinW-nek. :)
Most a következő problémám az lenne, hogy 3D-s asztalt akarok. Ehhez találtam is egy jó kis leírást. Csak már ott megakadtam, hogy hogyan is kéne pontosan előhozni azt a "Advanced Desktop effects" menüpontot.
Ha valaki tudja lécci segítsen! :) -
#4162 Lenne egy kérdésem: úgy emlékszem felmerült már, de nem vagyok biztos.
Lehetséges, hogy nemsoká beszerzek egy netbookot, és gondoltam Ubuntut tennék rá.
A kérdés: elfutna-e rajta? szerintem minden gond nélkül.
a másik: hogyan fogom tudni rátelepíteni? simán rámásolom pendrivera, és onnan bootolok? -
#4161 Hi. Van fent egy xp meg egy ubuntu a gépemen de ubuntu alól nem tudok wifizni.
Az xp simán kér ipcimet és meg is kapja míg az ubuntu azt irja hogy kéri a címet de nem kap.
A wifi-radart használom. Mi lehet a probléma? -
#4160 Én is úgy tudom, hogy a saját partícióját (amin esetleg van más tartalom is) azonosítja a File System fülecskével, és csak az Ubi filerendszere látható rajta. -
#4159 Wubiellenes vagyok, így annyira nem ismerem a természetét:) Azonban, lehet most hülyeséget mondok, de mintha úgy emlékeznék, hogy azt a particiót ahova telepítettük nem látja. Ezért szokás a C-re telepíteni.
De majd itt valaki, vagy a google kijavít. -
zolikah #4158 Ja és tudom hogy linuxban nxincs c és d meghajto az nem is zavarna, csak a mappàkat file-okat se talàlom sehol ès a szabad tàrhelyet se, csak ami a c-n van. -
zolikah #4157 Hello. Tegnap windows xp-s gépre feltettem wubival életem első ubuntuját.(9.04).minden megy tetszik a rendszer. De a kèt windowsos particiómbol a d nem látszik. Pedig arra telepitettem. A windows a c-n van az látszik. Mit tegyek hogy lássam a d-t és hozzàfèrjek a zenèimhez filmjeimhez fotóimhoz? -
#4156 Vagy csak felülírod a Merlin által megadott mappákban. Az enyém a gombnyomogatós módszer. -
#4155 Előbbi nem érvényes tömörített téma állomány, lehetséges, hogy duplán van tömörítve, vagy több van benne. Utóbbit azért írja ki, mert ugyan olyan nevű téma már telepítve van, ilyenkor ki kell törölnöd és menni fog. -
#4154 Sőt, ha normális témáról van szó, akkor elég betallóznod a tar.gz-t a témakezelő ablakon. -
#4153 köszi! idövel azért rájövök itt mindenre. -
#4152 A témakönyvtárakat a /home/nivea/.themes és .icons-ba másold. Utána látszódni fognak a témaválasztó ablakban.
/home/nivea/.themes/témakönyvtár/
/home/nivea/.icons/témakönyvtár/
-
#4151 miért van h nekem nem telepit témákat? vagy azt mondja h nem tünik érvényesnek v azt h könyvtárba könyvtárat nem másolunk.:S -
#4150 Ha másik particióra telepíted az Ubuntut, XP-mellé akkor automatikusan létrehozza egy saját bootmenüt (GRUB), ahonnan választhatod a Windows-t. Nekem is 4 oprendszer van a gépen, elvannak egymással.
Ha nincs külön HDD vagy partició, akkor vagy csinálsz egyet egy particionálóval, vagy marad a Windows-os Wubi. Elvileg annak is automatikusan be kellene másznia a Windows-os menübe. XP- esetében egyszerű a dolog, hiszen ott kézzel is szerkesztheted, a C gyökerében levő boot.ini fájlban.
Asszem valami ilyesmit kell beírnod a boot.ini végére:
c:\wubildr.mbr="Ubuntu" -
#4149 windows alól, mert ha normálisan telepítem, akkor meg nem adja ki hogy "Telepítés egymás mellé és az indítandó kiválasztása rendszerindításkor" így vagy azt tudnám csinálni, hogy xp-t letöröltetem és helyére ubuntu - de ezt nem akarom - vagy azt, hogy a rendelkezésre álló helyre linux, de az meg megint nem jó mivel az xp ugye "szétszórodik" az egész merevlemezen.
Ezért telepítettem inkább win alól, de így meg nem akarja kiadni ezt a menüt. :/ -
#4148 Windows alól telepítetted, vagy normálisan?
Ha utóbbi, akkor live cd, menü/kellékek/terminál:
sudo grub (felhasználó jelszavadat add meg mikor kéri)
find /boot/grub/stage1
root (hd?,?) (find kimenete adja a ?-ket)
setup (hd0)
quit
sudo reboot
Ha Windows alól telepítetted, akkor nem tudom, gondolom a windows bootmenü beállításaiban kell szöszölni, guglizz utána, vagy telepítsd újra figyelmesen, esetleg leírás alapján. -
#4147 Sziasztok!
Felraktam az ubuntu-t, de induláskor nem kérdezi meg, hogy melyiket akarom indítani, a windows-t vagy az ubuntu-t. Alapból betöltődik az xp.
Ilyenkor mi a teendő?
Előre is köszi! :) -
#4146 "pulseaudio alapértelmezés"
Ennek annyira nem örülök.. Pont most vettem egy X-Fi ExtremeGamer kártyát, 3 órát szoptam mire életre leheltem (frissítenem kellet alsa 1.0.21 exp-re). Aztán még hármat mire megszólalt 5.1-ben. Pulse-al sosem sikerült még úgy megoldani a több csatornát, hogy minden hang a megfelelő hangfalból jöjjön:)
Mondjuk Creative Windows-ra is sz@rik. Most olvastam, hogy az ExtremeAudio kártyákat még a Creative saját linuxos meghajtója sem képes megszólaltani:) Csodálatos. Olyat ne vegyetek. Viszont ez az ExtremeGamer csodásan szól. -
#4145 Új kernel, új driverek. Milyen hardverhez kellene? -
WorldTorrent #4144 Es driverekbe lesz valami valtozas? engem az erdekel legjobban.. csak azzal van gondom :p a boot nem erdekel annyira:| -
#4143 Google: Ubuntu 9.10 Karmic changelog
Amúgy nagyjából:
pulseaudio alapértelmezés
gnome frissítés
empathy alap im kliens pidgin helyett
2.6.31-es kernel
gyorsabb boot
új xsplash (x minél hamarabb elindítás és felhasználása hogy látványosabb, gyorsabb indulás és bejelentkezés legyen, nincs több villogó képernyő)
compiz nálam kiforrottabb, nincs vele sok baj
ext4 alapértlmezett
grub2 -
WorldTorrent #4142 Hol lehet megnezni hogy a 9.10be mi fog valtozni ? -
#4141 Szerintem az beszélgetőpartnereket, de nekem még sosem működött 2.6-os Pidginnel:) -
#4140 Kérdés: conky pidgin cuccosa mit tud? Mit ír ki? Aktív beszélgetés? Online tagok? Valami "kedvencek" féle lista? -
#4139 Igazából a Wubi teljesen stabil és kipróbálásra sokkal egyszerűbb. Bár hallom, hogy vannak vele bajok (ezek szerint), de a nagyátlagnak simán jól működik és nem kell megtalulnia a partciók rendezését, csatolási pontokat, stb. Ajánlottnak persze nem ajánlott, de megnézni tökéletes (ha sikerül is működésre bírni.) Annyi vele a baj, hogy lassú lesz tőle az egész rendszer.
Conky: nekem a modern típusú óra jobban bejön, az más kérdés, hogy ha messziről akarok ránézni, akkor nem könnyű kiolvasni. :D -
#4138 fejlécben a /documents menüben vannak doksik az alapokról, fusd át őket ha lesz időd. -
#4137 OK. Meg is probalom . Koszonom -
#4136 Windows alól nem telepítünk linuxot:)
CD berak, bootol, live CD indít, majd Install ikonra kattintva telepít:) Akkor létrehozza a bootmenüt is.
Wubi (Windows alóli izé) nem ajánlott. Akkor már inkább VMWare, vagy virtualbox. -
#4135 Sziasztok
Szeretnem hasznalni ( negtanulni hasznalni ) az Ubuntu Linux-ot. A Windows 7 melle szeretnem feltelepiteni . Elso probalkozas : csinaltam egy 10GB particiot es a windows alol telepitettem . Ujrainditas de nem ajanlotta fel hogy valasszak a ket telepitett oprendszer kozul .
Mi lehet a gond ??? Elore is koszi -
#4134 Feldobtam az új conky-colors-t
Ezekkel a beállításokkal:
./conky-colors --ubuntu --calendar -m --cpu=2 --cputemp --hd=default --hdtemp1=sda --hdtemp2=sdb --network --eth0 --updates --weather=HUXX0002 --unit=C --weatherplus --pidgin -limit=5 --swap
./conky-colors --help írja a többit
Időjáráshoz regszitrálni kell a weather.com-on.
Conky-colors
másik leírás -
#4133 ÁÁÁÁÁÁÁ már csak 10 nap!
Jaj de jó, úgyis őszi-szünet, tudok majd szórakozni a frissítéssel! -
#4131 Először ezt. ez felcsatolja. Utána nézd meg ott van-e (df -h mutatja-e a /home/nivea/data könyvtárat)
sudo mount -t ext2 /dev/sda2 /home/nivea/data
Ez pedig újraindításkor fogja felcsatolni.
gksudo gedit /etc/fstab
/dev/sda2 /home/nivea/data ext2 relatime,errors=remount-ro 0 1
-
#4130 jolvan ujra telepitem
köszi kb 15 perc és kész! -
#4129 sajnos nem engedi h elemehtsem:S rootként se:S