11431
Ubuntu Linux
-
#4128 Már elkúrtad:)
UUID alá szúrd be, de ext2-őt használj a parancsokban is...
De basszus, miért Ext2-re formáztál? Az nem okos:) Ext2 egy 15éves fájlrendszer, olyan mintha FAT16-ra formáztad volna a lemezt:)
Így kellett volna az elején csinálnod:
Szerintem telepítsd újra, okosan.
itt egy jó leírás
Ha nem megy az angol, elég ha csak a képeket nézed. Swap nem kell ha van 2GB vagy több memóriád. -
#4127 # /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda1
UUID=28ce6472-aae6-4d70-a3e2-a9893e0eb1ec / ext2 relatime,errors=remount-ro 0 1
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0
nem akarom elkurni és még soha nem csináltam ilyet. a számba rágnád?:) köszi -
#4126 mkdir /home/nivea/data
sudo mount -t ext3 /dev/sda2 /home/nivea/data
hogy automatikusan csatolja, /etc/fstab fájlba írd be azt a sort:
/dev/sda2 /home/nivea/data ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1
** Ha ext4-et használsz, akkor azt írd az ext3 helyett.
*** Ha sírna, akkor sda2 helyett sda5-el próbáld.
-
#4125 nivea@nivea-laptop:~$ df -h
Fájlrendszer Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatl. pont
/dev/sda1 28G 2,8G 24G 11% /
tmpfs 501M 0 501M 0% /lib/init/rw
varrun 501M 104K 501M 1% /var/run
varlock 501M 0 501M 0% /var/lock
udev 501M 2,8M 498M 1% /dev
tmpfs 501M 128K 500M 1% /dev/shm
lrm 501M 2,2M 498M 1% /lib/modules/2.6.27-14-generic/volatile
/dev/scd0 701M 701M 0 100% /media/cdrom0
-
#4124 Egy df -h kimenetet is kérnék:)
-
#4123 az elöbb fasz voltam:)
Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sda1 * 1 3647 29294496 83 Linux
/dev/sda2 3648 19457 126993825 5 Kiterjesztett
/dev/sda5 3648 19457 126993793+ 83 Linux
nivea@nivea-laptop:~$
-
#4122 -Asszem etx, mivel ntfs-t nem lehetet megadni
-Látom van benne egy olyan mappa lost+found
-csak linux vana gépen. azzal nem tudom irni.
- mert nem tudom mit kell irni.
sudo: fdisc: command not found
Akkor ujra kel telepitenem az egészet? -
#4121 - Maradék 130 milyen fájlrendszer? Ext vagy NTFS?
- Látni látod a 130-as particiót?
- Linuxal vagy Windowsal nem tudod írni?
- Miért nem írtok sosem részletes infot?:)
Írd ide a sudo fdisk -l (l mint lajos) parancs kimenetét
A 130-as particiót telepítésnél a /home -hoz kellett volna csatolni.
Ha látom az fdisk kimenetét, utólag felcsatoljuk. -
#4120 hello!
nekem egy olyan problémám lenne, hogy telepitettem a 160 gigábol 30ra ubuntut és maradék 130at szabadon hagytam hogy majd oda rakoma filmeket és a zenéket. De nem engedi h belenyuljak. se mappát nem hozhatok létre, se törölni nem törölhetek. gparted-el rakjam egybe a 2öt v micsináljak? rootként se csonálhatok vele semmit. -
#4119 EEEbuntu -
#4118 Megy, lehet vele játszani. Mind az Ubuntu-s opennel, mind a hivatalos zárttal. Persze nem mindig habostorta, de többnyire jól működik. -
WorldTorrent #4117 Nem tudjatok az ati 4830as video kartya menyire megy ubuntun, jatszani lehet vele ? mert a regi ati -mal nem lehetett remelem ez jobb:| -
#4116 Felismeri, igen. Szerintem hash-t néz, nem fájlnevet. -
#4115 Mennyire hatékony? Felismeri a release-t és társait? És ha tipikusan olyan fileneve van, hogy nem írják ki a címét, csak 3-4 betűbe rövidítik akkor is felismeri? Thunar-ba is be lehet tenni?
ui.: Thunar-ban van ilyen custom action, amivel a jobbklikkes menübe bármilyen parancsot és feladatot be lehet tenni, a kérdés ugye arra vonatkozik, hogy valamilyen meghatározott paranccsal szintén elő lehet-e csalogatni NEM nautilus környzeteben. -
#4114 Nautilusban jobb klikk a videon, felirat keresése és letöltése:
sudo apt-get install python-nautilus python-notify
sudo wget http://periscope.googlecode.com/files/python-periscope_0.1.5-1_all.deb
sudo wget http://periscope.googlecode.com/files/periscope-gnome_0.1.5-1_all.deb
sudo dpkg -i python-periscope_0.1.5-1_all.deb
sudo dpkg -i periscope-gnome_0.1.5-1_all.deb
gedit ~/.config/periscope/config
- lang = hu
reboot
-
#4113 Jah tényleg, ezt el is felejtettem:) -
#4112 Utánaolvastam, a rootnak elvesz 5%-ot, hogy a sima user ne szemetelje tele. Esetemben ez 10 giga :p -
#4111 Ha újratelepítésnél nem adod meg particiónak a home-ot, akkor nem nyúl hozzá, viszont kézzel kell mountolnod (/etc/fstab)
A hiányzó hellyel kapcs, telepíts pl. egy gnome-commandert (gyak, mint a total commander) és nézd meg vele, ha nautilussal nem megy.
valamint a sudo fdisk -l (kis L) paranccsal tudod megnézni a particiókat és azok adatait. -
#4110 Okok.
Még annyi hogy particiókezelőben azt irja hogy /home 201 giga ebből 3.52 használt. Ha viszont belépek a dokumentumaimban alul irja hogy 187 giga szabad. Hová tűnt 10 giga?
Valamint ha egyszer a 20-asra ujratelepitem a linuxot a /home on levő dolgaimhoz ugye nem nyul hozzá?
Köszi,
Aztán befejeztem egyelőre. -
#4109 Ott van az. /home/neved
"Saját gépet" megnyitod rögtön a home-ot látod. Linux fájlrendszerben egyben látod a particiókat, nincs C, D, E stb.
Topikfejléc -> documents. Olvasni olvasni. -
#4108 #28
-
#4107 ^^ Hogyan lehet kitenni ikonba, hogy látszódjon a sajátgépben is? -
#4106 Mer ez nem windoz:)
konzol: df -h
ott a 200-as /home ?
-
#4105 Köszi, megcsináltam. Mindent elsődlegesre tettem, a /homeot logikaira.
A 210-es particiót viszont nem látom a sajátgépben :/ -
#4104 96 mb; ext4; /boot; eleje
1 gb; Swap; (2 gb ram) ;eleje
20 gb; ext4; /
210 gb; ext4; /home; eleje -
#4103 A particionálás így jó lesz nekem, ellenőrizzetek le légyszi hátha nem kell többször megcsinálnom :)
150 mb; ext2; /boot; eleje
2 gb; Swap; (2 gb ram) ;eleje
30 gb; ext3; /
200 gb; ext3; /home; eleje
Így ebben a sorrendben
30 megy a rendszernek a 200 pedig hogy ujratelepitésnél ne legyen minden bukta. -
#4102 Köszi :) -
#4101 Kétszer van felvéve a forrás, System -> Admin -> Software Sources (Szoftverforrások) alatt töröld ki egyiket. -
#4100 Ha megnyitom a csomagkezelőt akkor mindig ezzel a hibaüzenettel indul:
W: Duplicate sources.list entry http://ppa.launchpad.net jaunty/main Packages (/var/lib/apt/lists/ppa.launchpad.net_compiz_ppa_ubuntu_dists_jaunty_main_binary-i386_Packages)
W: Duplicate sources.list entry http://ppa.launchpad.net jaunty/main Packages (/var/lib/apt/lists/ppa.launchpad.net_compiz_ppa_ubuntu_dists_jaunty_main_binary-i386_Packages) -
#4099 Az a nagy baj, hogy nem olvastok, pedig magyarul van. Megjegyzem, mindenki lusta olvasni, kényelmes nyomkodni a next,next,next dolgokat, csak ha valami új kerül elétek, akkor azért nem árt szemügyre venni. Biztos vagyok benne, hogy megkérdezte biztos formázod-e azt a partíciót, mert hogy van rajta adat, ráadásul valszeg NTFS volt, amit bár lazán kezel, de szólni szokott. A telepítés előtti utolsó lépésben is kiírja, hogy melyik partíciókat jelöli formázásra. -
#4098 Ez itt egy egész jó kis leírás képekkel ha win mellé szeretnéd telepíteni:
http://www.hogyan.org/ubuntu-904-telepitese -
Cyberdevil #4097 Hát, nem tudom h én vagyok-e ilyen szerencsétlen, vagy ez ennyire nehéz(valszeg az előbbi), de ubuntu telepítés során sikerült elbaszni valamit aminek következményeképp az adattárolásra szánt partíciót formázta, hát egy olyan 100 gigányi cuccomnak lőttek. Mivel nem akarok megint így járni inkább a segítségeteket kérem. Már korábban lecsíptem egy 10 gigás partíciót windowsal az ubuntu számára. Ezután képfájl kiírása, bootolás átállítása cd-re, ubuntu telepítés elkezdése volt a sorrend. A partíciós résznél kiválasztottam h én akarom beállítani, mivel ott beláttam h nem kéne semmit elnyomni így h nem sokat konyítok hozzá, inkább visszaléptem és az első menüpontot választottam: telepítés egymás mellé és az indítandó kiválaszttása stb stb. Elindult a telepítés. Mint már említettem leformázta vmiért az egyik partíciót, amit kiválasztottam neki azzal semmit nem csinált, valszeg mert nem is állítottam be neki h oda rakja. Mikor végzett újraindítottam ahogy kérte, újraindulás közben lettem rá figyelmes h fel sem kínálja a választást h ubuntu vagy win, egyből a wint indítja el. Amikor újra el kezdem a telepítést, és kilépek a telepítőből, akkor meg betölti az ubuntu-t, ez most nem tudom h a teljes-e vagy csak kipróbálható mód. Ha vki el tudná monani ezt a partíciós részt kissé szájbarágosan, hogy hol mit állítsak h a 10 gigásra rakja, annak megköszönném. :) -
#4096 Ezt nézd át -
Xing #4095 Tudtok egy kis segítséget adni hogyan osszam fel telepítésnél, hogy meglegyen az 50-es és a 200-as és mit mire kell beállítani? :$
Köszi előre is. -
Xing #4094 Sziasztok,
Particionálni próbáltam de nem egészen úgy sikerült ahogy szerettem volna. Leírást csak Windows mellé találtam én viszont nem windows mellé szeretném.
Egy ~50 és egy ~200-as particiót szeretnék egyet a rendszernek egyet pedig adattárolásra.
Csináltam egy 50-es ext3 / particiót, egy 1 gigás swapot, és egy 200-as ext3 /homeot.
Most a 200ból 178 giga szabad helyem van telepités után a az 50-esből 40 és van egy Fájlrendszer nevű ahol 920 mega szabad helyet ír :/
-
#4093 én 64-est raktam laposra. és eddig semmi gondom nemvolt vele. -
#4092 Regisztráltam megint, meglátjuk küldenek-e CD-t ugyanerre a címre:D
64bites Linux Desktopként még nem ajánlott (a 2.7-es kernelt említik vízválasztóként, 2.9-3.0 pedig már 128bitet is támogatja majd, de ez még legalább 5-6 év). Alacsony a támogatottsága, bugosak az alkalmazások (az X.org, a grafikus cuccok, stb). Nem is igazán elfogadott a Linuxosok körében. Még.
Szerverből viszont automatikusan 64-est küldenek. Az jó. -
#4091 Most hogy így feljött a téma felmentem rendelni, mondom úgyis ki van töltve minden adatom meg ilyen, 3 kattintás volt és sikeresen elfogadta a rendelést. Viszont most sem lehetett választani amd64 release-t. :/ És valamiért úgy gondolom, hogy nem is ilyen "universal" release ez, hanem választás nélkül kapok egy only 32 bites változatot. -
#4090 Tényleg.. Akkor fene tudja. Letőcsük és kiírjuk, ahogy mondja:) -
#4089 hát, a shipit már coalát írja, azért gondoltam megrendelem, de remélem. :)