11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Hoppá, PPA-s Compiz forrásból jött egy adag frissítés, jól megtáltosodott a dolog:) (nálam legalábbis)
  • MerlinW
    Synaptic kereső? Dísznek?:)
  • mumpic
    sun-java6-bin
    sun-java6-jre
    sun-java6-plugin

ezek jöttek most a frissítéssel
  • mumpic
    Na, eddigra már elindultam, de azért köszi, be sem kellett tennem a cd-t a gépbe, sima pebkac volt.
  • rágógumi
    Hi,
    Nem tudja valaki mi az új neve a java csomagnak? Régen valami sun-java volt de most nem igazán találom a packages.ubuntu.com -on. :(
  • Kmarha
    hát szép kimutatások, grafikonok nem lesznek, de ha ez így müködik, akkor annak örülni fogok: http://manual.sidux.com/hu/sys-admin-rdiff-hu.htm

este ki is probálom. Aztán max majd photoshopban hegesztek hozzá szép kis ábrákat

(baculával meggyült a bajom, nem akar összejönni, annak jobban neki kéne feküdni)
  • MerlinW
    Újabb fincsi BSD/Linux howto oldal
    Előssorban szerverekhez, de vannak általános dolgok is rajta.
  • MerlinW
    Bemásolod őket ide: /var/lib/clamav
  • mumpic
    hali! gyors help kéne

ubuntu livecd+clamav-val szerenték egy windowsos partíciót szkennelni olyan helyen ahol nincs internet. pendrive-ról tudom telepíteni a clamavhoz kellő .deb-eket, de nem tudom hogy a vírusadatbázist hogy kéne frissíteni, mert net nincs. A daily.cvd meg a main.cld fájlok megvannak, de nem tudom mit kéne velük kezdeni.
  • littleNorbi
    Sikerült!
    De most az a gondom, hogy arra a Wi-Fi adóra nem birok ráállni Ubuntuban, amire Win-ben rá birok...
  • MerlinW
    Wubi rendszer segítségével telepítheted az Ubuntut Windows alól, mintha egy Win-es alkalmazás lenne. NEM AJÁNLOTT. A Windowst nem kutyulja össze, viszont az Ubuntu instabil lesz.
    Persze ezek mások tapasztalata, nekem még sosem jutott eszembe Windows alól Linuxot telepíteni.. és nem is fog:)

Simán CD berak boot-olsz róla és telepíted egy üres particióra. Ha nem a Windows particiójára telepíted, akkor semmi baja sem lesz a Windows-odnak.

Első telepítés előtt célszerű megnézni Youtube-on pár telepítős videót, hogy lásd mikor mit.
  • littleNorbi
    Ty! Elnézést hogy ennyit kérdezősködök, de még friss Ubuntu felhasználó vagyok... Mit takar az, hogy "Telepítés a Windowson belül" ? Többek között az érdekel, hogy nem-e kutyulja szét a Win-emet ?
  • MerlinW
    Menü, Rendszer, Beállítások, Nyelvek (vagy hasonló, én angolul használom)
  • littleNorbi
    Még 1 kérdés, hogyan tudom frissíteni a nyelvet, mert félig angol félig magyar a rendszerem?
  • littleNorbi
    Kösz szépen, sikerült !!!!
  • MerlinW
    Forráskezelőben (vagy/etc/apt/sources.list-ben) aktiváld a universe forrásokat.

sudo apt-get update #frissíti a csomaglistát
    sudo apt-cache search macchanger #keresés a csomagok között *-al joker-ezhetsz

Vagy használd a synaptic-ot, ha nem megy a parancssor.
  • mumpic
    :o
  • littleNorbi
    Érvénytelen műveletet ír (10.04-est használom).
  • mumpic
    apt-cache search macchanger ad valamit? hátha megváltozott a csomag neve
  • littleNorbi
    Hello!
    Ezt a problémát hogy lehet kiküszöbölni ?

"ubuntu@ubuntu:~$ sudo apt-get install macchanger
    ...
    ...
    ...
    E: Couldn't find package macchanger"
  • Rihi87
    Sziasztok!

Kezdő linux userként kérném a segítségeteket. Lehetséges e beállítanom ubuntu linux alatt laptopon azt, hogy a hardveresen beépített gyors billentyűket be tudjam állítani? Acer laptop, win-re van erre külön alkalmazás, a "Launch Manager". Illetve touchpadhoz valami hasonló progi létezik linuxra mint a synaptics pointing device?

Köszönöm a segítségeteket!
    Üdv!
    Rihi87
  • Dj Faustus #6875
    Nálam a 10.04-es telepítéskor egy régi gépen (Asus A7N8X-X alaplap, Athlon XP 1800+ CPU, Ati Radeon 9600 GPU) "Buffer I/O Errors on Device sr0" és hasonló hibákat produkál (akár CD-ről, akár USB-ről telepítve) - a 9.10-es zökkenőmentesen felmegy rá.

Ugyanebben a gépben VMWare Playerből (3.0.1 build-227600 @ Ubuntu Linux 9.10) futtatva simán működik. Szóval nem a DVD-meghajtó/a CD (az MD5 Hashét le is ellenőriztem) a ludas, úgy látszik.

Hm, tiltsam le a floppy meghajtót, hátha?
  • Kmarha
    hja ezeket tudom, de szakdolgozatba bacula talán jobban mutatna.. nem tudom.. még majd agyalok rajta! :D
  • MerlinW
    Nem tudok róla. Mondjuk én a sima backup-manager-t használom (repo-ban megtalálod). Megmondod mely könyvtárak kellenek, melyek nem, incremental vagy sima mentés, mibe tömörítsa és beállítható, hogy local-ba nyomja, vagy küldje FTP-re, SSH-ra, stb-re. Kicsi egyszerű egy konfigos kütyü, szintén cron időzítéssel.

Van egy másik is grafikus felülettel, a Simple Backup Manager, szintén repo-ból, vagy getdeb-ről elérhető.
  • Kmarha
    a nem található rész a kérdés, csak a mondatvégi írásjelek úgy látszik nem mennek :D
  • Kmarha
    sziasztok.. fordítgatom, probálgatom a neten található bacula doksik tartalmát. Google-t néztem, nem található valami jó kis összefoglaló vagy segédlet magyarul is (csak mert szorít a határidő). Pár kis tesztszerver hálozaton történő bizt mentésével játszadozom. :)
  • MerlinW
    xorg.conf Display szekciójába:

Modeline "1024x768_85.00" 94.39 1024 1088 1200 1376 768 769 772 807 -HSync +Vsync

Modeline kalkulátor
  • FGB
    a monitor felbontásánál a Hz-et hogy tudom állítani?
    Adott egy 19"-os CRT monitor ami XP-n 1024x768 85Hz-en üzemel, Linuxban viszont csak 1024x768 60Hz, és nem is ajánl fel más lehetőséget. VGA: alaplapi integrált Intel.
    azért szeretném át állítani, mert zavaróan vibrál 60HZ-en.
  • zeli
    váóó
    végre sikerült a Full Tilt Pokert 97% tökéletesen indítanom Ubuntu alatt.
  • djsenki
    Köszi!
  • zeli
    adj neki futtatási jogot, aztán futtasd le.
    terminálban:
    chmod +x fileneve (futtatási jog)
    aztán ./fileneve (futtatás)
  • djsenki
    Siasztok!
    .sh kiterjesztésű programot hogyan tudom telepíteni. Crossoverproról lenne szó.
    Előre is köszi a segítséget
  • MerlinW
    Én is feldobtam Lucidot (most volt szabad 3-4 órám, utólag sajnálom kicsit, hogy nem vártam ki a szokásos hónapot), FF nálam is zuhan. Valami libmoon problémája van. Bejelentett medium hiba, javítják hamarosan.

Aki upgrade-el, és Ati kártyája van és zárt driver-t szeretne használni: (a szokásos szopóka most is megvolt), törölni kell az /usr/share/ati könyvtárat, majd utána telepíteni a 10.04-es bináris drivert. Régebbi fel sem megy.

Vuze (Azureus) 4.4 pofás lett nagyon, amellett, hogy böszme állat, egyre jobban kedvelem. Nálam nem indult el Java libek elérési útvonalára hivatkozzva, nem mentem bele nagyon, a hivatalos oldalról letöltve, kicsomagolva fut simán.

AWN is csilivili lett, illetve Thunderbird 3, OpenOffice 3.2 is szép változásokon esett át.

Pulseaudio szépen szól, nem fogja már a procit annyira. XFi-vel rögtön megbarátkozott, igaz még mindig csak 4.0-ban szól, 5.1-ben sípol:)

Végre van failsafe rendszer, ha gáz van a videóval, előjön egy ablak, amivel javítani lehet a hibás, vagy safe módban indítható az X.

Kb ennyi így pár perc alatt. Koala jobb állapotban volt mikor megjelent, ezt viszont 3 évig szerelik majd:)
  • DARYL
    Én a tegnap tettem fel egy haver desktop PC-jére egy Lucid 32 bitest,nála is szépen muzsikál a Firefox,akárcsak nálam.
  • FGB
    van késleltetett adás ami 1 óra késéssel adja az adást, az ingyenes.
    pl: itt
    Windowsban nincs gond az oldallal minden adást lejátssza. Anyósnak át akartam térni Linuxra, neki csak Skype-ra, Net-ezésre, meg online adások nézésére kell a gép. A Skype és a net az működik rendesen, de az online adások nem mennek, így viszont az XP alkalmasabb otthonra mint az ubuntu.
    pedig szerettem volna lecserélni, mert azt hallottam, hogy jobb lenne a fenti célokra a linux.
    Valaki tud esetleg segíteni?
  • zeli
    A Firefox nálatok is bugzik Lucidon?
    Nekem pl nagyon lassan indul el, és az oldalakat is nagyon lassan jeleníti meg. + Netbookon ha elindítom, vmiért megfagy tőle az egérkurzor, és folyamatosan az alsó panelen marad a "firefox böngésző indítása" .
    Ezeket Liveon tapasztaltam, de amíg ezt nem javítják, vagy nincs rá megoldás nem teszem fel.
  • MerlinW
  • Voyager5
    1000 hála! :)
  • MerlinW
    sudo update-grub

Ha nem segít:

A fejléc - grub menüben találsz leírásokat.
  • Voyager5
    Sziasztok!
    Frissítettem az új Ubuntu Linuxra(10.04 LTS), és azóta a GRUB nem tölti be a Win7emet. Valakinek volt hasonló? Mi lehet a megoldás?