11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    HírTV tudtommal előfizetős, legalábbis tvtunerrel sincs képe.
  • FGB
    sziasztok!

Van egy oldal ahol van pár online tv adás, itt szeretnék nézni, pár adót de a hírTv-t nem játssza le keres hozzá codec-et, de az alábbi üzenet et írja:
    'application/x-mmsh dekódoló'

van még pár tv adó ahol viszont csak fekete marad a kép vala ki esetleg tudna segíteni, hogy tudjam nézni az adókat?
    az oldal
  • gothmog
    bocs, így könnyebb: Link
  • gothmog
    http://www.google.com/search?hl=hu&q=different+wallpaper+monitor+ubuntu&btnG=Keres%C3%A9s&lr=&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=
    :)
    Amennyire beleolvastam, kde-n van ez a feature, gnome-on nincs. szal, ez ennyi.
    Az ntfs-hez az ntfs-config -csomagot szoktam csak feltenni, abban lehet beállítani, melyik partíció legyen felcsatolva alapból. (meg az írás/olvasást) Egyéb tekintetben szépen kezel mindent.
  • MerlinW
    Kiforrott jahm. Kb 5 éve:)
  • cSuwwi
    az ntfs támogatás amúgy már kiforrott?
    régebben még kellett feltennem vmi csomagot hogy írni is lehessen, most már gördülékenyen megy ahogy látom. gondolom ettől függetlenül nem ajánlott (?)
    egy 1TB-os winyóm ntfs-el tele van hd filmekkel, hálózatról másik (winfos) géppel is elérhetőnek kéne lennie, így nem tehetem át ext*-re, fat32 meg ugye max 4 gigát kezel :|
  • cSuwwi
    eddig én is eljutottam, de nekem kell az asztal, úgyhogy ez nem jó
  • Ability
    Szerintem még így sem lesz jó, amikor én próbáltam a kettő monitor képét egy munkaasztalnak vette. Bár számít a driver/Xorg beállítástól, nekem TwinView-val volt megoldva. Egy különálló X indítása a másodlagos monitornál gondolom más eredményt produkálna.
  • gothmog
    Eltérő háttér minden munkaterületen:

1. telepítsd a compiz-fusion-plugins-extra csomagot. Ekkor jelenik meg a "Háttérkép"-pont a compizconfig-ban (gondolom, az már fönt van) az "Eszközök" szekcióban. Engedélyezd és add hozzá a plusz háttereket. (még nem fognak látszani)
    2. Alt+F2 -> gconf-editor, Enter. Ott: apps-> nautilus-> preferences, itt keresd a "Show Desktop" pontot, és vedd ki a pipát.
    Elvileg most már eltérő a háttér a workspaceken. Viszont nincs "desktop", tehát ami az asztalon van, -ikonok, fájlok- az nem fog látszani. (mármint hogy az asztalon nem fog látszani, a "Saját mappa/Asztal" alatt természetesen hozzáférsz. Esetleg használhatsz dockot. Ez az ára.
  • cSuwwi
    átszoktam immár végleg én is az ubira :)
    beszart a w7-en 6 hónap után, az xpből már elegem van, 9.10 meg a laptopon remekül megvan, feldobtam az asztalira egy 10.04-et. (meg 20 gigára egy xp sp3-at, pár játékra továbbra is igényt tartok)
    pár okossággal megörvendeztetett, mint pl. néha nem látja a hálókártyát, ifup-ra ismertlen csatoló, de restartra visszajön, meg ilyen gyermekbetegségek -.-

2 monitorom van, azt meg lehet oldani vhogy hogy különböző hátterek legyenek rajtuk?
    desktop-cube-al láttam egy megoldást, de nem megy, a kocka tetejét és alját kicseréli, de az oldalait nem (vagy ki kéne kapcsolnom a hátteret, de hogy?)
  • Ability
    + konzolban ffmpeg
  • DARYL
    Avidemux,Multimedia Converter,HandBrake,Mobile Media Converter,...
  • djsenki
    Sziasztok!
    Valaki tud javasolni ubuntura valami programot, amivel a videókat avi (MPEG-4) vagy wmv formátumba lehet konvertálni?
  • N o N a m e
    ezzazz!! Kössz! :))
  • MerlinW
    Ubuntu-tweak-ben van rá lehetőség.
  • N o N a m e
    Feltelepítettem az új verziót, egészen jó lett :) tetszik az új téma, DE! valaki tudja hogyan tehetném át a megnyitott ablakok Bezárás-Teljes méret/Ablak méret-Tálcára gombjait a jobb oldalra, mert jelenleg a bal oldalon vannak és ezt én így nem tudom használni... soha nem szokom meg!
  • mflex #6840
    Ok, köszi!
    Majd este kipróbálom! :)
  • MerlinW
    Én vlc-vel nézem a tv-t, de ott van a KDE-s Kaffeine is.
  • lally
    Olyan vicces így nézni: Oracle_Open-Office-Org !
    (-jövőre, megmá még egy; kicsi_ocsóForintos O_Ubuntu is lehet belőle ...)
  • mflex #6837
    Hali!

Csak ez a tvtime létezik, amivel tv-t lehet nézni?
    Felraktam, de elindításkor egy pillanatra egy sötét ablak ugrik elő, aztán ennyi...
  • precision
    ha nincs linuxos kliensük akkor csak wine windows emulatorral lehet próbálkozni
    szerintem azzal menniük kéne
  • nesto
    Jó hogy leírtad a változásokat, DE egy dolgot hadd kérdezzek, aki tud válaszoljon! Netes póker kliensek futnak Ubuntun? Gondolok itt elsősorban a FullTilt-re vagy a PartyPoker ill. bwin alkalmazásokra. Köszi előre is.
  • Ability
    Plusz: senki se frissítsen még rá. Olvasgattam kicsit, szinte mindenkinél vannak anomáliák. Bár ez az RC környékén volt, de kb. több a baj vele mint a Karmic-nál ezidőben. Ezért is írtam a lentiben, mindig vannak anomáliák friss kiadáskor, de most én sokkal többnek látom ezeket, mint úgy általában. Például a hangerőszabályzó szinte mindenkinél eltűnik, és sehogy sem lehet előhozni, csak egy kis synaptic-os történés után _talán_. Ez az én személyes észrevételem, nem törvényszerűség.

Flashplayer: 10.1 x64 bétával lehet nem érdemes próbálkozni, nekem nem akarta megenni egyik böngészővel sem. :/
  • Ability
    Nekem fent van kb. 2-3 napja, friss install, mivel beszart a vinyóm, a régit meg már nem akartam feltenni, gondoltam így friss rendszernél kiadás előtt pár nappal nem lehet olyan vészes.

A telepítő coooool lett, szép, esztétikus, látványos. A rendszer alapértelmezett kinézete egész kellemes, először érzem azt, hogy valamilyen pozitív irányba haladnak küllemileg. A boot nekem nem lett gyorsabb, ráadásul jó nvidia szokásként szívtam is kicsit vele. Külön drivert meg sem próbáltam, mindig csak a baj van vele ha kapunk új kernelt. Most meg már van alapból friss driver, feltettem azt, hát az xsplash oda is veszett, eltűnt, megszűnt létezni. Talán emiatt szöszmötöl annyit a gép. Az új Gnome is kezd javulgatni, talán kicsit gyorsabb, vagy csak azért, mert a gconf-os milliónyi XML ki lett pucolva. Nautilus ugyan az mint volt, de most már kicsit rugalmasabb, illetve tetszik a kétoszlopos nézet.

Hangerőszabályzó még mindig fos, beragad, néha csak úgy véletlen elnémítja magát. A Compiz talán kicsit instabilabb, valahogy nem integrálódik olyan jól a rendszerbe. Egyébként érdekes, hogy ez egy LTS kiadás, de a Karmic ilyenkor szerintem stabilabb volt. Viszont a rendszer stabilitása rendben van úgy globálisan, nem fagynak a programok, stb. Képernyővédővel -- mint az ilyenkor lenni szokott -- most sem barátkozik minden program. Flashplayer x64 azóta is kaki, ezen a fronton meg az Ubi-t kell okoljam, mert egy Jaunty-n ugyan az a kiadás (szintén x64 ráadásul) gyönyörűen, hiba nélkül megy. Karmic óta kurvult el.

A repók egészen jól fel lettek frissítve, anno sok hanyagolt program volt még a kiadások idején is, most a nóném programok is egész friss verzióval vannak fent. Az Ubuntu Software Center végre használhatónak és egész kényelmesnek tűnik, de még mindig csak alapdolgokra jó, pedig az volt a terv hogy egy kényelmesebb Synaptic lesz belőle. Az Ubuntu One (tárhely) is egész jó, kényelmes, jobbgombos menüvel bármit fel lehet rá küldeni. Az Ubuntu One music store is alakul, nem is olyan rossz, választék még nagyon kevés, a keresője egyszerűen használhatatlan. A kapcsolattartó szoftverek egybegyúrása igen jó lett, ez tetszik nagyon, panel applettel okosan meg lett csinálva. HAL eltávolítása miatt én még nem szívtam, pulseaudio meg már Karmic alatt is pöpecül ment. Viszont a "inaktív használatnál lekapcsolom magam" jelenség még mindig léteik, bár engem sosem zavart.

Játékok és 3D teljesítmény alatt sokat nem nyúztam még, jónak tűnik, de semmi előrelépés nyomát nem látom. Az XSplash-hez köthető dolgokat is csak egyszeri indításnál láttam, NV driver után rossz volt. Viszont tetszett az indulóképernyő, bár a lila elég meredek volt. DE! ami nagyon tetszett, hogy a Ctrl+F(x) bill kombónál levő terminál végre nagyfelvbontású lett.... egészen az NV driver installig. :D

Őőőő, nem tudom még mit írja, gondolom már így is utáltok amiért ennyit kell olvasni. :]

Szerk.: ja, igen, az iPhone támogatás is elég jó, nem okozott még bosszúságot. Bár ahogy az Apple mostanában beindult, ezt is hamar elhetetlenítik szerintem.
  • precision
    akarom mondani .ipa telepítés :)
  • precision
    na, kezd egyre pofásabb lenni az iPhone support ubuntu alatt :) jöhet az .ipa és fw restore és minden király :)

http://www.youtube.com/watch?v=WGf4i_kxqRU&hd=1
  • zeli
    Live-ról írok, ránézek milyen, mielőtt felmegy.
    Lila háttér odabasz a terminálnál.
  • precision
    tapasztalatok jöhetnek "Lüsziről" :)
  • Balumann
    Én is frissítgetem közben az eee pc-men, de a hálózatot még mindig hülyén kezeli nálam (a wifi csak akkor működik, ha úgy indul az ubuntu, hogy be van kapcsolva, ha kikapcsolom gyorsgombbal, akkor a vezetékest nem látja, wifi-t látja, de már azt írja hogy not ready, ha visszakapcsolom a vezetékes újra jó, wifi továbbra is device is not ready). :-(
    Rákerestem, ahogy látom nem csak nálam van ez a bug EEE pc -n; link.

Erről a hibáról vajon tudnak, lehet jelezni nekik, vagy esetleg erre is tudtok megoldást? :S már próbáltam néhány dolgot.
  • MerlinW
    Nem kell azt letölteni..:)

• lck #6826
    Lehet tölteni.
  • mumpic
    "Request accepted. Please note that requests usually take from 4 to 6 weeks to deliver, depending on the country of shipping."

Lehet rendelni
  • Palinko
    értem, szal akinek megérnek egy rebootot az adatai, az ne spórolja ki az időből :)
  • Ability
    A vinyót látja, csak a linuxos partíciót nem tudja olvasni. Ergó ha több partíciód van, akkor a kettőt felteheted egymás mellé. Ha nincs, akkor a szabad helyből lecsípve, formázás nélkül tudsz kreálni egy újabbat. Ha pedig végképp meg akarsz szabadulni a linuxtól, akkor simán rátelepíted a windows-t. Ez utóbbi az, amit nem lehet elrontani. :P

A linux viszont látni fogja a windows-os partíciót, ha van ilyen. Teljesértékűen támogatja az NTFS fájlrendszert, teljesítményben sincs nagy különbség. (Persze azért NTFS-re ne telepíts linuxot. :])

Az frissítés linux alatt okosan meg van csinálva, nem fogja elbarmolni és gyorsan végez vele. Amikor kiadják a végleges változatot, akkor a rendszer majd jelezni fogja számodra hogy frissíthetsz rá, ha akarsz. Érdemes kiadás után várni legalább pár hetet, mert olykor nem megy minden zavartalanul.

Palinko: anno ez a megoldás csak ext3-al működött, azzal sem boldogult valami fényesen. De annyira nem, hogy sokaknak szétbarmolt mindent, lehetett újra partícionálni az egész merevlemezt. Nem is volt hosszú élete, hamar felhagytak a fejlesztésével. Most az ext4 terjedése után elvileg újra éltre kapott a project, ha jól tudom az ext3-mal már majdnem tökéletesen elboldogul, míg az ext4 kompatibilitás is közelít a használható állapothoz. Persze ez is megint csak egy "játékszer" durván fogalmazva, annyira jó maximum hogy win alatt is tudj másolni egy linuxos partícióról, ha nagyon kell.
  • Bence94
    de ha én újra windows szeretnék telepíteni akkor mit kell csinálnom, hogy lássa ?
  • Palinko
    windows nem kezeli a linuxos partíciókat, régebben volt megoldás total commanderhez, de én sem próbáltam nem tudom hogy működik-e

frissíteni ezzel tudsz majd
    sudo apt-get update && apt-get dist-upgrade
  • Bence94
    üdv! Most próbálom ki először a linuxot de lenne egy-két kérdésem.most látom, hogy 4 nap és jön az újabb verzió.Nekem akkor újra le kell tölteni az újabbat és újratelepíteni a gépet vagy csak mint egy frissítés letöltöm ? ha windowst szeretnék a linuxos winyómra akkor jól tudom ,hogy nem látja a windows a hdd-t ? ha igen mit kell tennem, hogy lássa ? Előre is köszönöm!
  • MerlinW
    Megpróbálhatod VMWare Player-el is, de ugye ha cserélsed az "alaplapot" a Win alatt, azt nem igen szokta átvészelni:)

Célszerűbb egy tiszta Win-t telepíteni virtuálisan és a felhasználó profilodat, adataidat utólag átcuccolni. Akár Windows backup/restore megoldással, akár kézzel.
  • FGB
    bocsánat megnit előbb kérdeztem, mint gondolkodtam volna
    brobléma megodva
  • FGB
    Mikor feltettem a videó drivert minden bejelentkezéskor el állítja a felbontást és nem engedi elmenteni a változtatásokat. Hogy tudom elérni, hogy el tudjam menteni a beállítást.
    az alábbi hiba üzenet fogad mentéskor:
    "Falied to prase existing X config file '/etc/x11/xorg.conf'!"