Civilization IV

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

jah meg ha custom gamét kezdel ott is be tudod állogatni hogyan nyerhetsz...

dr Kotász
Nos.

* Egy játékot lehet többféleképp is megnyerni? - igen, 6-féle módon
* szeretnék mindenképp conquest victory-t elérni. Van rá esélyem? - a megoldás az, ha nem megtartod, hanem lerombolod az elfoglalt városokat. Így a birodalom területe nem nõ, azaz nem éred el a domination victory-t.
* Egyébként, melyik vallás miben különbözik? - nincs kölönbség. Pénzed úgy lesz, hogy megépíted az adott vallás shrine-ját a szent városában. A szent város az, ahol a vallást alapították. A shrine-t csakis egy great prophet építheti meg, úgyhogy generálnod kell egy ilyet. Érdemes a játék elején megépíteni a Stonehenge-et vagy az Oracle-t, ezek ugyanis great propheteket generálnak. Ha ez megvan, terjeszd a vallást mindenhol, akivel van open border agreemented. Ha egy országban teokrácia van, akkor a misszionáriusod tehetetlen viszont. Misszionárius pedig kétféle módon gyárthatsz: 1. Organized Religion civic esetén bárhol, minden egyéb esetben csak olyan városban, ahol megépült az adott vallás monastery-je.
* törekedjek kialakítani egy államvallást, a nagyobb hatékonyságért? - feltétlenül. Az államvallás épület nélkül is egy happyface-t és 1 kultúrát ad. Újonnan alapított városok határa tehát nõ, ha jelen van az államvallás. Viszont ahányféle vallás jelen van a városban, mindnek építhetsz templomot/katedrálist/monasteryt, amik növelik a happinesst/research-öt/kultúrát, tehát elemi érdeked, hogy minél több vallás jelen legyen minden városdban.
* Milyen módok vannak arra, hogy egy új várost a lehetõ legyorsabban felduzzasszak, amivel már termelékeny, hatékony lehet? - universal suffrage civic mellett szerintem érdemes megvenni neki a granary-t és a forge-ot, így gyorsabban nõ és termel már alapból.

Stratégiai faq-nak pedig ezt a fórumot ajánlom.
nem azért amit elsõnek hanem ami az aktuális államvallás nem?

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

leveskocka
penzt csak egy vallasert kapsz,amit elsonek fejlesztettel.igy ha tobbinel is te vagy az elso,akkor is csak az elsoert kapsz penzt,legalabbis igy tapasztaltam.
Nem mindenre tudok valaszolni,mert a 4-ben meg en is kezdö vagyok,a regebbiekben az elejen lehetett beallitani milyen gyözelmet szeretnel,ha nem jön össze akkor 2020-ban automatikusan szamol,persze jatszhatsz tovabb,de azert mar nem kapsz pontot.A vallasrol a Gamestarban olvastam hogy elmeletileg mind egyforma,de talan megse,mert csak a keresztenyekkel tudsz hitteritöt csinalni,legalabb is en massal meg nem talalkoztam.Elmeletileg csak azokbol a varosokbol jön a penz ahol templom is van,de ezt meg en sem nagyon vagom.
A memória igényét ténylegesen lejjebb vette az 1.52-es patch. Én mindig letiltom a virtuális memória kezelését, és amikor csak egy giga volt a gépemben, már a játék elindításánál, mielött még a tényleges játék elindulna, rögtön kilépett az elfogyott memszi miatt. 1.52-vel viszont kb 20 kört bírt ki. Mondjuk, másfél gigával már lazán végignyomható nagy térképen is.

Egy játékot lehet többféleképp is megnyerni? Van még néhány zavaró folt a térképen, (ellenséges városok), amiket le kellene takarítanom, meg is van hozzá a haderõ, de bejött a domestic victory, mert elfoglaltam a világ 59.xx %-át, viszont én szeretnék mindenképp conquer victoy-t elérni. Van rá esélyem? Itt olvastam valakitõl, hogy, ha én fejlesztek ki egy vallást, akkor a többi ország folytonosan fizetni fog, azthiszem azok a városok, amik azt a vallást gyakorolják. Rágyúrtam, és sikerült az összes vallás atyjának lennem, de valahogy mégsem tûnik úgy, mintha gyûlt volna a sok pénz a vallásokból. Egyébként, melyik vallás miben különbözik? Mármint, gondolom, van, amelyik a harcos népeknek elõnyösebb, van, ami a technokratáknak... Az nem gond, ha majd minden városban másmilyen vallást favorizálnak, vagy törekedjek kialakítani egy államvallást, a nagyobb hatékonyságért?
Milyen módok vannak arra, hogy egy új várost a lehetõ legyorsabban felduzzasszak, amivel már termelékeny, hatékony lehet?
Apropó, van már valahol egy részletes faq, stratégia tippekkel? Ez a fórum is olyan akarna lenni, csak rengeteg a felesleges plusz infó benne, amit a kevés szabadidõm mellett követni sem könnyû.

A mai magyar átlagember alapfelszerelései: sötétített szélvédőüveg, sötétített napszemüveg és sötétített agy!

quack
köszi szépen <#worship>

PSN(US): QuackyHU Silence is golden. Duct tape is silver.

dr Kotász
* Luxuscikkek (pl. ivory, dye, gold, incense)
* Happyface-t generáló épületek (pl. temple, colosseum)
* culture slidert tedd 0-nál nagyobbra
* csodák (pl. Notre Dame)
háh, csaló 😄DDDDDDD

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Hmuda
Én is most néztem meg Civilopediában. ;-)

Last night, when I was alone in my room, from out of nowhere, I smelled a fart that wasn\'t mine! -Osaka http://www.spore.com/view/profile/Hmuda XBL: Hmuda Hun

lehet, én még nemvágom fejbõl a techeket 😄 (sajnos vagy nemsajnos ; )

Hmuda
Plastics

Last night, when I was alone in my room, from out of nowhere, I smelled a fart that wasn\'t mine! -Osaka http://www.spore.com/view/profile/Hmuda XBL: Hmuda Hun

de kell hozzá egy + tech is asszem 8nem az ami az olajhoz, egy késöbbi)

Hmuda
Építesz egy Working Boatot vagy mit és építesz vele egy kutat.

quack
hogy lehet az olajat a vizbõl elõhozni?<#wilting>

civfanaticson találtam
de url-t most nem tok adni sorry,vírust irtok😞

Magic Boy
1.52es hez tuningolt realism modot honnan lehet leszedni?

A GYŐZTESEK MINDIG ÚJ CÉLOKAT KERESNEK, A VESZTESEK KIFOGÁSOKAT.

jah nagy Ghandi fan vagyok 😄,meg én a csodák pártján állok,ókorban pedig engem bõven lekötnek a barbárok😄 nem hogy még az ellen ellen is menjek.
most elkezdtüünk 1 gémet 1.52es peccs+az ehhez tuningolt realism mod,és vagy én lettem igen hüly és elbénáztam,de nagyon nincsen pénzem😞,market bank meg minden nem hozna nannyit mint azelött?meg a courthouse sem
nem tom mitõl lehet ez
de máskor már hemzsegek a létõl most meg 85%kon van a kutatás😞

quack
Nagyon tetszi kez a játék, pedig idáig nem játszottam a civ-ekkel, sõt stratégiákkal sem nagyon, de ez marhára bejön.
Ha az a bajuk a városlakoknak h túl zsúfolt a város, akkor mit lehet tenni?

NEXUS6
Én is most tesztelem, a terjeszkedés optimális módját. Most azt a taktikát követem, hogy elõször a fõvárosom minden oldalára, minnél közelebb új városokat építek, az sem érdekel ha átfedések vannak.
A fenntartási költséget meg úgy látom a lakosság szerint számolja, ezért az új városok lakosságát valszeg alacsonyan fogom tartani, amíg nincs bíróságom. A fõvárost meg hagyom fejlõdni.

A célom az, hogy isz.1-re legyen egy 10 városos alap birodalmam. mert viszont én azt vettem észre az AI nem erölteti nagyon a városépítést. Ugyan erre az idõre max 5-6 városos birodalmakat hoz létre.
Szal most fejlesztem a bíróságot, a következõ valszeg az ABC(nem a kisáruház😉 lesz, hogy tudjak technológiát cserélni. A bronzmûvesség megvan, szal valahogy majd csak kihúzom a barbárokkal. Szerencsére réz is van a közelben.

A fejlesztési szintet még mindíg 90% körül tudom tartani, és közben még 1-2 pezó is csörren körönként a kasszában!

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Erdekes amit irsz a Catlyst gondrol,nalam meg ilyen soha nem fordult elö,igaz en a ControlCentert hasznalom.Erdekes,es szamomra bosszanto,hogy az ellenfelek milyen agressziv modon tudnak terjeszkedni,ha csak egy sivatagi kocka szabadon marad ö maris varost epit oda.
Molnibalage
Srácok! Mi számít jó pontszámnak alap méretû térképen negyedik nehézségen?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

és kit áldoznál fel érte? 😊

NEXUS6
Bocs, ha a hozzásólásommal a lelkedbe tiportam volna Ghandit illetõen, csak valaki (MagicBoy) megkérdezte, hogy szerintem melyik a legkafább vezetõ. Én csak leírtam, hogy én hogyan látom.

A magam részérõl a csodákat inkább a szerencse ajándékának tartom, mint hogy tudatosan csak azokra rájátszva nyerjek. Igyeszem úgy fejleszteni a dolgokat, hogy elég erõs legyen a birodalmam és még az se fogjon ki rajta, ha egy egy, vagy szinte az összes csodát más építi meg.

A legutóbbi játékomban szerencsém is volt, mert az ütemet is sikerült elkapnom a csodák építéséhez, meg aztán elfoglaltam azokat a városokat is ahol a mások által felhúzott csodák voltak, valszeg így sikerült egy horribilis pontszámot elérnem. szal a csoda jó dolog😉))

Az ókori spec unitok meg szerintem szintén fontosak, mert ha az ókorban teszel szert nagy birodalomra akkkor azt a végéig sokkal jobban fel tudod fejleszteni. Ha csak a középkorban foglalsz el városokat, vagy még késõbb, akkor mire azok magukhoz térnek, már vége is a játéknak, a pontszámod meg jóval kevesebb, mint amennyi lehetett volna.

Szerintem...😉

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

NEXUS6
Nekem úgy tûnik videokari driver gondjaid vannak. A catalistok pl különösen érzékenyek arra, hogy ne maradjon semmi fenn az elõzõ driver telepítésbõl a gépen. Sajna képes úgy települni, hogy látszólag minden rendben, a win is mûxik, meg szinte minden játék. Nálam tesztelés céljából a Doom3 van fenn, az viszonylag gyorsan betölt, de ha el sem indul akkor tudom hogy gebasz van a driverrel (még ha az össszes többi gáma ilyenkor el is indul). Nincs más út ilyenkor csökkentett módban megint mindent le kell szedni és újratelepít;((((
Atinál fontos szempont a Smartgart AGP vezérlõ. Az alap catalistnál vagy bekapcsolod vagy nem, namost az ATI TrayTools-nál a Samartgart opció alatt van vagy 8 dolog amit állíthatsz. Stabil nálam csak akkor marad, ha max az elsõ a FastWrite van bekapcsolva, Az összes többi bizonytalanná teszi a mûködést. Sima Catalist drivernél ezért jobb is kikapcsolni, mert a különbözõ funkciókat szerintem összevissza kapcsolgatják a különbözõ catalist verziók.

A Harkonnen 1.52 alá is feltehetõ és ott is kifejti a maga áldásos hatását. Csak a Harkonnen.ini-ben le kell venni a video memória felhasználást 32MB-ra 128-as kártya esetén. És ami szintén fontos, hogy a Civ4Configban át kell állítani a köv dolgot: MemSaver = 0.
Ez utóbbi gondolom azt akarja bekapcsolni a gyári patchnél, amit a harkonnen is mûvel, ezért össze vesznek. (Szerintem a Firaxisnál még mindíg kihívásokkal kûzdenek programozás tewrén, mert a Harkonnen még ilyen kevés memcsivel is látványosan javítja pl a betöltési idõt)

Sipocz
A Harkonen-hez nem kér cd-t az csak sima bemásolás a program files játékgyökérbe (figy. mert van egy file ami felulirós, a régit nevezd el!), és a saját profilban a mygames/firaxis-ban van az ini aminek 2 sorát kell változtatni úgy ahogyan a mellékelt .txt írja.

\"Mi a hézag hapsikám?\" -(Bugs Bunny)

Sipocz
Van egy gomboc az advisor csíkon, egy sárga ellipszis a graf.ja, ott van felsorolva at 5*5 civik, itt kiválasztod az általad kívánt újdonságokat és alul megbököd a "start revolution"-t, jól gondold meg mit állítsz be mert 2 forradalom között a népnek pihegnie kell. Ha jól láttam akkor nem minden civik kikutatása után figyelmeztet a változtatás lehetõségére úgyhogy figyelj! Azt is figyelmezzed hogy az egyes civikek is fenntartást igényelnek ami alapvetõen hathat a pénzgazdálkodásodra, nyílván az a civik drágább amely sok-sok "állami-bürokratikus beavatkozást" igényelnek (org.relig, police state.....).

igen, de ha felrakom akkor hasznalnom kell a(z eredeti) cd-t 😞
feltem 😊

Na latod ezt nem tudom,ez az elsö csak proba volt mire is lehet menni,en balga befejeztem 1980 körül ürhajozasi gyözelemmel,nem figyeltem elegge,es megepitettem mindent.meg egy dolgot nem talaltam,hol helet forradalmat kiraobbantani,mert ahol latom mit fejlesztett,nem tudok.
Botond
Nah tegnap nyomtunk egy 4vs3at.Felfedezõ útra indult muskétásaim útjába az ellenség galád módon lerakott 2 védõ nélküli várost ezzel kiprovokálva a háborút. :-D Végül ICBM párbajt vívtunk kis sikerrel hála a sok atombunkernak. Sajnos a végjátékban kijött,hogy 4en többet tudnak fejleszteni,mint 3an,így hajnali 1kor amikor már mindent ellepett a globalwarmingos sivatag+a sugárzás döntetlent adtunk. :-D
Sipocz
Más: a "baloldalt elfutó üzeneteket" célszerû a ctrl-tab-val elõhívott ablakban olvasgatni!

Sipocz
Nálam is volt ez a "puszta föld" a Harkonen féle patch javította. Az 1.5-öst még nem raktam fel mert függõben lévõ modos gamám van, viszont a leírás szerint ez is javított a memoria modelen. Ez a probléma nem a videókártya vagy a processzor ügye hanem csak a gama "bõkezü" memóriahasználata miatt van.

cseszter
Feltettem az 1.52 es peccset de még néha mindig lefagy (a játék már eredeti)

Sipocz
Helló Népek!
Mizujs?
OK. hogy kikutattad a "demokracia"-t, de át is kell lépned az "universal suffrage"-be, nemtom ezt megtetted-é?

elobb az egyptomiak jonnek 😊
a harkonen patch-et hogy kell normalisan felrakni? nekem csak szallt tole a jatek 😞 de lehet elbenaztam.

Morfi
nálam videokari frissítés után nem csinálta már ezt a kilépegtõsdit. Amúgy hogy tökéletesen menjen akkor kell neki gép is. De a huge-on is elmegy de akkor érdemes simple grafic-on jáccani meg hasonló dolgok nélkül, mert az terheli le a gépet. Na még a harkonen patch is sokat segít benne.

érdekes még az is benne ha elfogynak a saját városnevek akkor jönnek az amarikai városnevek, mindegy hogy melyik civvel vagy 😊

verd le a mongolokat is

nekem olyat csinál hogy a képernyõbe beáll ilyen fekete vonal lol
vkinel csinal meg olyat a jatek, hogy a vege fele (1900) neha eltunnek a terkeprol a varosok, az egysegek, stb. es csak a csupasz terep marad? rossz esetben el is szallitja a gepet, kozepes esetben csak egy 800x600x16-as felbontasba kilep, jo esetben megy tovabb a jatek.
a grafikat fullrol visszaveve, cache torlessel inditva most ugy nez ki mukodik.
de ha tenyleg a grafika "erosseg" a baja, akkor hidat csinalok. egy 3.2-es, 1G-as, 6600GT-s gep is keves ennek a jateknak?

mas: vki kerdezte a gigantic mappot. egyszer probaltam. fagyott, es szerintem tok felesleges, eleg a huge is.

a fold korbe hajozasat a bal oldali uzeneteknel kiirja (persze ki veszi eszre)

mit lehet tenni egy frissen elfoglalt varos megtartasa erdekeben? Cyrus agyonvertem, de az elfoglalt varosara a mongolok rogton ratettek revolttal a kezuket. meg lazadtak, nem tudtam semmit sem epiteni.

Morfi
max akkor nem tudod ha csodát akarsz sietettni.
az internetet miért nem lehet sietettni? 😄

Ez idaig Ok,de en mar a vegen probaltam meg vasarolni a produktumot,mikor mat a Future Technologiat fejleszettem es nem ment.
leveskocka
kosz az infot!
hm, kiprboáltam msot egy harcolos menetet spártával de nagyon hamar elvéreztem 😞

Hát ezt szerettem volna én is,de kétszer értem körbe és még mindig semmi,söt háromszor,két hajoval indultam egyszerre ellenkezö irányba,mindkettö körbeért,aztán kicsit késöbb mégegyel körbe mentem.Senki elöttem nem ment körbe,ez tuti....hogy ez a gamma miért szivat engem?
Morfi
Szép estéket 😊 Nekem egyszer sikerült elsõként körbehajózni olyan 1400-1500 körül és akkor kaptam +1 lépést a vizeken (custom game).

Na, ez érdekes téma, mert nekem hajózás nélkül is sikerült tegnap megkapnom. A jégkorszaki scenarioban játszottam, ahol mondjuk szinte körbe lehet menni a földet szárazföldön is, a maradékot meg már korábban megtettem hajón, és egyszer csak bejelentette, hogy én hajóztam körbe elösször, holott akkor a hajóim mind alvó módban voltak.

A mai magyar átlagember alapfelszerelései: sötétített szélvédőüveg, sötétített napszemüveg és sötétített agy!

Botond
Kiírja,hogy xy elsõnek körbehajózta a Földet.
dr Kotász
Honnan tudod, hogy mindenki elõtt?
Szasztok.Remélem mindenkinek jol telt a karácsony.Nekem igen.Fejreálltam az autommal....hehe......na mindegy.Egy kérdés:Az 1.52-vel még létezik a föld körülutazásáért kapott bonusz?Mert 1.52 elött sosem csináltam,tegnap viszont körbementem kétszer is mindenki elött joval,mégsem történt semmi.Van valami trükk??
Sipocz
Nekem leginkább azok a vezérek jönnek be amelyek rendelkeznek a financial attributummal pl. Katalin, Huang, Erzsébet; szvsz. a játékban van 7 vallás, de csak 1 igaz hit, a pénz imádata😊. Persze ennek megfelelõen kell nyomulni: cottage minden helyre ami legalább 2 kaját ad, tengerparti városok elõnyben (világítótorony + kikötõ + Colossus), free market civik, szabad források eladása még a mogorva ellenfélnek is.......

Sipocz
Kell hozzá az "universal suffrage" cimü civik (a "demokrácia").