26
 • BlackRose
  #26
  Vannak cégek (ügynökségek) akik a százalékért vizsgálják a piacot és megtalálják ki használhatná az algoritmusodat, minden munkamegosztáson mulík, és ez még mindég jobb mintha semmit sem kapnál.
 • NEXUS6
  #25
  Azért kíváncsi vagyok milyen formában védték le a klikket?

  Mer így, hogy klikk az csak egy szó.

  De akár funkció és ehhez kapcsolódó algoritmus formájában is meg lehet fogalmazni és akkor meg ugyan ott vagyunk mint most!

  Nem fog ez működni, vagy 10 év múlva mindenki mindenkit perelni fog és késhegyre menő tyúk tojás viták/perek következnek.
 • NEXUS6
  #24
  Szerintem meg lehet játszani ezekkel a ki kinek tartozik szabadalmi játékkal, de aból végsősoron csak az ügyvédek járnak jól.

  Nekem egyelőre úgy tünik az IT cégek nem az egymástól való lopástól mennek csődbe,vagy gazdagszanak meg, sokkal inkáb a rossz vagy jó üzletpolitikától.

  És nézzünk szembe a tényekkel: van egy-két cég ami összelopta, meg zsebretette a fél világot. Ezzel/ezekkel a céggel szemben semmilyen papír nem fog megvédeni, ha az útjában állsz.

  A kis meg közepes cégeknek meg nincs pénzük erre a lecsekkolom mi kinek a tulajdona játékra. Nem állíthatnak a programozóik mellé még másik 3-at akik folyamatosan azt skubizzák, hogy amit írnak az vajon kinek a jogait sérti, kitől kell licenszelni.

  Nem értem hogy a fenébe tudna ez egyáltalán működni!
 • BlackRose
  #23
  nem én töröltem... ami engem illet én telyessen azt gondoltam amit oda írtam...
 • Laci
  #22
  "Nekem fontos, hogy mit gondolnak rólam az emberek és ezért amit irok az mögé állok telyes egésszében..."

  Akkor ezért törölték olyan hamar azt a bizonyos beszélgetést?
  (Feltételezem tudod melyikre gondolok)
 • BlackRose
  #21
  Szóval feltételezed, hogy hazudok? Érdekes, pedig itt névvel és honlappal jövök elő, nem valami névtelen ismeretlen emberként aki tököt babot összehoz és aztán semmi következménye nem lesz. Nekem fontos, hogy mit gondolnak rólam az emberek és ezért amit irok az mögé állok telyes egésszében, ha tetszik ha nem, nem kell, hogy kételkedj a szavaimban. Na mindegy... it's a free World.
 • Laci
  #20
  Igazából azért hozakodtam elő ezzel az egésszel mert látom osztod a frankót a topikokban és itt az SG-n egyszer volt is egy beszélgetésed ami után kezdtem kételkdni a szavaidban...
  De erről ennyit most befejezem a vitagenerálást, csak ezért nem bírtam ide nem írni...
 • BlackRose
  #19
  Egyet értünk, hogy a szoftverszabadalmak jelenlegi formája fejlődés gátló, de szerintem a megszüntetésük nem megoldás, hanem még nagyobb gátláshoz fog vezetni... ezért muszáj változtatni a rendszeren.
 • BlackRose
  #18
  nem vagyok a az orvostudomány világában jártas... nem tudom, de én is olvastam a Scientific American-ban, hogy nagy összegek mennek a feltaláló orvosok számlájára, valószinüleg nem önkéntes adományokból... :)
 • BlackRose
  #17
  Na ide már kellene valaki aki a szabadalmi és szerzői jogok szakértője... de szerintem ebben az esetben az van, hogy létezik két fajta licensz az egyik exclusive és akkor továbbfejlesztheted az algoritmust (tovább fizetsz a licenszért, de most már szabadalmazhatod a változást amit te licenszelhetsz tovább - persze itt az uj licenszek dijából egy rész megy az originál szabadalom tulajdonosnak. Ha pedig nem exclusive licenszet veszel akkor nincs jogod változtatni az algoritmuson.
  Kb. 4-5 éve olvastam erről és azért nem vagyok telyessen biztos, hogy így megy a dolog, de így valahogyan emlékszem rá... le kellene ellenőrizni, na de azért mondom, hogy ide már szabadalmi ügyvéd kellene. :)

  A szoftverszabadalmaknak az a baja, hogy minden baromságot szabadalmaznak... ezt kell megváltoztatni. De ez nem csak a szoftvernél van így, pár éve, hogy egy Ausztrál pasi szabadalmazta a kereket, hát ez őrültség... de ezt nem úgy kell megoldani, hogy megszüntessük a szabadalmakat, hanem javítunk a procedurán stb.
 • NEXUS6
  #16
  Valahol olvastam, hogy az utóbbi jó pár évben az új hatásmechanizmuson alapuló gyógyszer bejegyzések száma folyamatosan konvergál a zéróhoz.

  Ezt te biztos jobban tudod miért lehet;)
 • NEXUS6
  #15
  A hetvenes nyolcvanas években mindenki vígan lopott a másiktól, érdekes módon akkor is volt fejlődés -talán még inkább, most meg üzlet van.

  Én a fejlődésre szavazok.
 • BlackRose
  #14
  Tévedsz. Igenis le van szabadalmazva és igenis fizetnek érte (csak itt ezt a méregdrága felszerelés meg orvosságokon keresztül fizetik meg, úgy, hogy a feltaláló doktorok vagy csoport számlájára foljik egy csomó pénz minden eladott gép ős orvosság után)... mit gondolsz miért kerül az egézségügy olyan sokba... persze ez sem jó, itt is kellene valamit tenni. Na de ennek semmi köze a szoftverhez... habár ma már itt is a szoftver a legfontosabb - ugyanis már majdnem minden gépet szoftver irányít...
 • NEXUS6
  #13
  Háj BlackRose

  Na most majdnem egyet értettem veled, de aztán meggondoltam magam;)

  Tegyük fel:
  Van egy q-rva hosszú algoritmus, amit a szoftverszabadalom alapján licenszelek x cégtől, az eredetit ő q nyelven írta én meg z-n készítem a forrás kódot, szal a szoftvert szerzői jogai most irrelevánsak.
  Aztán a kis agyammal észreveszem, hogy ha kijavítok benne egy-két sort akkor 3000%-al megnő a sebessége a proginak.
  Az egészbe 0.0001%-ot javítottam, a termék gyakorlati értéke viszont tökéletesen megváltozott.

  Na most ilyen esetben akkor mi van?
 • Noffir
  #12
  Hm, nekem erről az egészről - nemtom miért - most az orvosi szakma jutott eszembe.
  Tegyük fel van egy orvos-kutató, aki felfedez valami új dolgot egy sejt vagy szerv működésével kapcsolatban, vagy mondjuk kitalál egy új múdszertant műtétre vagy bármi ilyesmire. Publikálja a megfelelő szakmai magazinokban, más orvosok elolvassák és felkeresik, vitáznak róla, megtanulják ők is és alkalmazzák.
  Na puff neki. Én még nem hallottam, hogy egy orvos hisztizni kezdett volna, hogy más is ültet át szívet, pedig azt ő találta fel! Akik a veszekedéseket produkálják, azok a gyógyszergyártó multik - mily meglepő - hasonló üzletpolitikával mint a M$ vagy bármely más szoftvermulti. És láss csodát, szabad műteni, aki meg tudja csinálni alkalmazhatja mások technikáját. És adott esetben én sem döglök meg, mert szabadalom védi a betegségem okát, az illetékes meg be van rublikázva 5-6 hónapra előre (vagy tizenszázmillijó júeszdollárba kerül).
  Én leglábbis a saját naív agyammal így hiszem, hogy működik.
 • BlackRose
  #11
  Na ez az... tehát változtatni kell valamin ami jól bevált, de mára már nem megfelelő, nem pedig megszüntetni.

  Igo - talán akkor az EU megkénne kérdezze magát, miért kell 50e EUR fizetni a szabadalomért? Ha jól tudom az USA-ban ez kb. csak 1 tizede ennek az összegnek, de lehet, hogy tévedek... különben a multiktól álltalában kis összegekért megveheted a licenszet, sokszor különböző partneri kanálisokon, ami engem bánt az nem a multik, azokat egyáltalán nem kell sajnálni, hanem a kis cégek akik most eladhatják jó pénzért munkájukat, magukat stb... na ezek után megszönik majd pl. a startup-ok létrehozása majd akviziciója a nagyobbaktól mert mi a fenének alapítsak céget uj ötleteken ha holnap azt mindenki használhatja ingyen, és miért venne meg valaki egy kis perspektív céget, ha nincs perspektívája a cégnek... pelda - a Microsoft sok kis céget felvásárol a technológiájuk miatt (olvasd szabadalmaik miatt) na hi nincs szabadalom akkor nyugottak elveheti a technológiát annélköl, hogy fizessen érte na akkor ezt még csak lopásnak sem nevezhetjük, mert ugye a szabadalom nem más mind tulajdon, és ha nincs tulajdon akkor nincs lopás sem... ez nekem kommunizmusra kezd bűzleni, persze ahogy már mondtam nem vagyok egyik oldalon sem.
 • Huvarg
  #10
  Annak idején pont a szabadalmak bevezetése volt az ami elindította a világot az ipari fejlődés utján. Addig senkinek nem volt érdeke semmi ujat fejleszteni mert csak ellopták tőle és azzal máris megszűnt az előnye az adott területen. Amikor a szabadalmakat bevezették az emberek érdekelté váltak új dolgok fejlesztésében, létrehozásában mivel az nekik mindneképp hasznot jelentett. A gond csak az hogy az akkori elképzelések a szabadalomról mára már elavultak, különösen az IT-ben. Le kellene ülni és újra kellene gondolni az egészet. Ez valahogy nem mindnekinek érdeke, különösen nem azoknak akik ezt a kezdeményezést megtehetnék.
 • BlackRose
  #9
  Ki beszélt itt egyáltalán a Microsoftról? Ja és nekem kb. 5-6 éves Linux használati múltam van... ezért nem értem mi a fenéröl beszélsz itt, a pártatlansági kérdés meg inteligencia kérdése, ha egy oldalra álsz 100% elveszíted az objektivitást, beleszorulsz egy vágányba és... én jobban szeretek magam saját fejemmel gondolkodni, ami jó az jó bánom is én kitől jön és fordítva, ha azt hiszed, hogy Microsoftos vagyok, hát az a te dolgod, de pl. a Win9x-et szemétnek tartottam mindég és most is, ugayanígy van még jó néhány MS termék. A Visual C++ 4.0 elött kizárolag Borlandot használtam mert jobb volt flnyévekkel a Microsoftól, jelenleg VMware virtuális PC használok mert jobb az MS Virtual PC-nél, szintén SourceGear Vaultot használok forráskód kontról szoftvernek mert jobb a Visual SourceSafe-nél... de még sorolhatnám. És legkevésbé sajnálom a Microsoftot a szabadalmak körüli dolgoktól, mert nekik mér komolyan biztosítva van a szoftverüzletben a megmaradás, de pl. egy kicsi cég mint a Magyar Kürt Kft, vagy most hirtelen nem jut eszembe a nevük, de komoly lingvisztikai fejlesztésekkel foglalkozó magyar cégről van szó, ezek és hozzájuk hasonlóak éveket költöttek algoritmusaik kifejlesztésére és most ha nincs szabadalom akkor mindenki nekieshet ezeknek az embereknek munkáját szabadon kihasználni egy büdös vasat sem fizetve érte, akkor hol az elönyük és egyáltalán mi a férges fenének dolgoztak keservessen ha most jöhet 1000 új cég akik 2 hónap alatt versenyeznek velük egy büdös cent elköltése nélkül... érted mire gondolok?
  Ez az egész olyan dologra hasonlít, hogy tiltsuk be az esőt mert megázik a fejünk... abban, hogy a szoftverszabadalmak jelenlegi formában károssak egyet értünk, de viszont én úgy gondolom, hogy a szabadalmak telyes megszüntetése még károsabb lenne, na itt te nem értesz velem egyet, és ez OK, vagy nem szabad mindenkinek saját álláspontja legyen, tehát én nem állok egyik oldalon sem, hanem követelem, hogy a két oldal megegyezzen és mindkét félnek elfogadható megoldást dolgozzon ki, és ekkor leszünk mindannyiak elégedettek... ha nem így lesz akkor az egyik fél örülni fog a másik meg nem és ez nem lehet jó!
 • Igo
  #8
  Lehet, hgoy csak én értettem valamit félre, de szerintem a kérdés itt nem az, hogy legyen-e szoftverszabadalom, vagy mindenki használhasson mindent össze-vissza!
  A szoftverek jelenleg a szerzői jog oltalma alá tartoznak, és nem a szabadalmi jog alá. A cikk pont arról szól, hogy míg az EU-ban egy szoftverszabadalmat igen drága bejegyezni (30-50e EUR) addíg a szerzői jogi bejegyzés ennél sokkal olcsóbb. Így a jelenlegi gyakorlathoz képest a szoftverszabadalom jelentősen megdrágítaná a saját szellemi terméked megvédését. Innen már csak egy lépés belátni, hogy a szoftverszabadalom a multiknak kedvez, a kisvállalatokkal vagy az egyszerű programozóval szemben.
  Talán pont ezért szólal fel ellene három ilyen ismert programozó.
 • Raszkolnyikov
  #7
  Másként látja ezt az ember, ha ez a kenyere....(talán jobban)

  (lásd: hobbija+honlapja)
 • Laci
  #6
  Azt meg elfelejtetted ugye hozzátenni hogy az amúgy "lopott szoftverszabadalmakat" (mert ezt kb. így lehetne nevezni) nem kéne fenyegetőzésre felhasználni, hogy ne merjünk Linuxot használni meg ilyenek. Persze tudom én "ha nem tetszik ne használd" igaz???:)))
  Nos látom ezek után is meg lehet fogadni e tanácsot:)) Csak "egy kicsit drágábban" igaz?:)) És mint tudjuk amilyen oprendszert használ egy ország vezetősége olyat kell hogy használjon sok cég vezetője... Még hogy nem kötelező használni:) LOL!
 • Laci
  #5
  "...ez túlzottan fekete-fehér világnézet és mint minden olyan nem lehet jó..."

  Ez a mondat persze az életben mindenre érvényes, meg helyénvaló, csak nem tudom miért kell vele ilyen badarságok létjogosultságát megpróbálni bizonygatni vele, mint pl. a szoftverszabadalmat. És ami a "legszebb": Mindez egy olyan cégtől ami szinte mindent lopott és ezen másoktól átvett funkciókat joval gyengébben vagy inkább meg sem tudta valósítani persze természetesen az eredeti kifejlesztők kárára tett ezzel hatalmasat (meg a mi kárunkra is). Ne kelljen már ezért tapsolni!
 • Laci
  #4
  És persze (NEM ALAPTALANUL!) remélem mostmár az m$ is belebukik ezen dolgoknak legalább egyikébe és azért félnek... Ideje lenne...
 • Laci
  #3
  "...ez túlzottan fekete-fehér világnézet és mint minden olyan nem lehet jó..."

  Nah látom megint elővetted a szokásos "pártatlan"kodó szövegedet. Persze tudom ez sokakra még hat de egyre gyengébb.
  "Tehát szoftverszabadalmak IGEN, de nem ílyen formában ahogyan most van, hanem sokkal de sokkal jobb regulációval."
  Na most akkor mégis hogy gondolod ezt megvalósítani??? Mi alapján??? Csak nem azért van ez a nagy igenezés a szoftverszabadalomnak nevezett iszonyatos baromságra mert az m$ féle barátok most ezzel próbálkoznak?? Persze ezt közben természetesen úgy téve mintha pártatlanul figyelnénk az egészet, nameg egy kicsit "el is ítélünk belőle" valamit:) Szvsz unalmas próbálkozás de csak csináljátok:))
 • BlackRose
  #2
  Szerintem az egész egy baromság. Softverszabadalom is kellene legyen, csak nem kellene megengedni minden hülyeséget szabadalmazni. Pl. klik, meg valami szupermagátólérthetödő algoritmust meg stb. de pl. egy nagyon komoly kutatásokat és ezzel beruházásokat igénylő szoftverinnovációt azért csakis megkellene védeni, mert ha pl. én befektetek 100 millió dollárt, és összehozok egy 100 fős csapatot akik 5 évig kutatnak és fejlesztenek, és kihoznak egy fantasztikus szoftvertalálmányt, és ezután mindenki más ezt beledobhatja a termékébe annélkül, hogy egy vasséba sem került a dolog, hát ezt valjuk be nem igazán volna rendjén. Viszont nagyon ellenzem az olyanfajta szoftverszabadalmak kiosztását mint pl. a klik meg a double-klik meg hasonló, vagy pl. mint egy e-commerce transzakció menetrendje... stb, ezt nem szabad megengedni, viszont ez miatt nem kell telyessen kidobni a szoftverszabadalmakat, ez túlzottan fekete-fehér világnézet és mint minden olyan nem lehet jó.
  Tehát szoftverszabadalmak IGEN, de nem ílyen formában ahogyan most van, hanem sokkal de sokkal jobb regulációval.
 • napisten
  #1
  "A szoftverpiacon érvényesülő innováció és szabad verseny érdekében nagyon reméljük, hogy az Európai Unió megragadja ezt a lehetőséget a szoftverek szabadalmaztatásának tiltására, és jelentős versenyelőnyre tesz szert az információs korszakban."

  Én is.