400
  • Macc
    ez tenyleg nincs rendjen hogy a kiado hatarozza meg mivel jatszhassak! Ez a velemenyem valoszinuleg eleg szubjektiv, mert az en kedvenc jatekaimnak van meg a fele Mac-re. Viszont emlekszem amikor PC-ztem, akkor is volt par nagy durranas jatek, ami meg PC-re sem jelent meg. Nem lettem ongyi. Meg megvan a PC-m is, megsem kapcsoltam meg be, hogy jatszak rajta (kiveve a doom3 de az meg amugyis keszul Mac-re).
  • tajfun
    A G5 is sokgigahertzes. :)
  • Macc
    Igazad van! Ezek a tesztek hulyesegek, parasztvakitas. A sok gigahertz ehes balekot akarja megfogni vele. Felesleges ilyet csinalni sztem, mert altalaban visszafele sul el:)
  • Megamanó
    Hello mindenki!

Ne nézzetek hülyének, és a fórumot se volt időm végigolvasni, de mondja el nekem vki lécci, milyen is pontosan az a Macintosh os gép? Ha linket adtok, ahol tok erről olvasni, az is jó
    Köszi:)
  • Macc
    Na innen kezdodik az ertelmetlen vita, amikor valaki ilyesmit ir:
    "Azt hogy hw szinten jobb a mek mint a pc, elhisszuk, de mi hasznalni is szeretnenk a gepunket valamire, es nem vagyunk grafikusok"

En rengeteg dologra hasznalom a Mac-et, kicsit tobbre mint a PC-met elotte (zene: hallgatas, szerkesztes(loop-ok), rip - video: nezes, szerkesztes, vagas, kodolas, DVD authoring, rippeles - jatek - munka: DTP, Webdesign, Flash/PHP/SQL fejlesztes - tovabba barmi, amihez gep kell). Nem tudom miert allitasz ilyet ha nem hasznaltal meg OS X-et. Es ezzel most nem akartam minositeni semmit, nem hiszem hogy ebbol barmit PC-n ne lehetne megoldani, csak ne terjesszuk tevesen, hogy csak grafikai munkara lehet hasznalni a Mac-et!
  • archkoven
    Ezek nem azok az elhíresült teljseítménytesztek amikből a dual Opteront kifelejtették?
    Azért egy 3000 dolláros dual G5-öt nehogy már egy fele-harmad annyiba kerülő pc-vel hasonlítsunk össze és állapítsuk meg hogy a Mac mennyivel jobb!!!
    Egyébként sem szeretem azt amikor egy cég maga bizonyítja teszteken, hogy a saját terméke mennyivel jobb mint a konkurenciáé.
    Láttuk már mindannyian ezerszer, hogy mit tud az éppen reklámozott mosópor a "hagyományos" mosóporhoz képest...
  • tajfun
    "aki látott brand PC-t tudja mennyivel jobb."
    Ja, csucsszuper amikor egy Dell gepben (P4es, nem egy otvar regi darab) levo ultragagyi halokartya gyartojanak meg a nevet se ismeri a google...
  • tajfun
    Es megis... Ez a bunti. :)
  • tajfun
    "Ami jatek megvan ra az nagyon megfelelo jatekra."
    Ez alapvetoen rossz hozzaallas. Nehogy mar a gyarto akarja nekem eloirni hogy nekem mi a jo... 1szer a 3dfx is meg akarta magyarazni hogy minek nekunk a 32 bit, jol csodbe is ment. A dolog ott kezdodik hogy az embernek van 1 szukseglete, es neki az a jo, ami azt kielegiti. Ha ez a valami hw szinten szarabb, akkor is a celnak jobban megfelel, mert legalabb van.
  • Laci
    Renderelés?:) Jujj erről A4000-ek jutnak most eszembe meg az SGi:)
  • tajfun
    PC alkatreszekben is vannak dizajn meg uberfasza cuccok, de azt nem a mistral & tsaiban kell keresni. Azt hogy hw szinten jobb a mek mint a pc, elhisszuk, de mi hasznalni is szeretnenk a gepunket valamire, es nem vagyunk grafikusok.
  • Macc
    Ami jatek megvan ra az nagyon megfelelo jatekra. Teny, hogy alig van ra jatek, de a legjobb jatekok fele megvan:)

Szoftver teren tevedsz, ugyanis az Apple Pro App-ok nagyon durvan jok.
  • tajfun
    Te figyi, mivel magyarazod ki hogy a Final Fantasy mozifilmet PC-kkel es nem mekkel rendereltek? Asszem ezt ugy hivjak hogy matt...
  • Macc
    Valoban szinte felesleges a vita:))) en is rengeteg ilyet olvastam es igazabol jol szorakozom rajta:) En otthonra levaltottam a PC-mert sokkal jobban bejon minden teren. Viszont egy teren biztosan nem lehet osszehasonlitani: Az meg maga a gep kidolgozasa. En mar szetapritottam csavarjaira a G5-ot, de annak meg a legutolso kis csavarja is meg van tervezve, es jo anyagbol keszult. Ehhez kipest, meg a brand PC-k is dzsunkak. Oprendszerbol meg kinek mi jon be. ennyi.
  • tajfun
    Hat a hp es tarsai a letezo leggagyibb alkatreszekbol vannak osszeganyolva, ez rossz pelda volt. Minden tekintetben (a'r, minoseg) jobban jarsz markas alkatreszekbol osszerakott geppel. A baj ott kezdodik ha valakinek a tomato meg az aristo a marka, na akkor ne csodalkozzon ha szar lesz...
  • tajfun
    Es hany milliorol szolt az a'rcedula?
  • tajfun
    "Ja igen, hát játszani nem igen megfelelő"
    Hat pedig az emberek tobbsege azt akar. Hiaba jobb a hardver, azt nezegetni nem nagy elvezet, hasznalni is kene valamire. Tok jo hogy van fotosop meg mialofasz grafikai stuido izek mekre, ez kell is vagy 3 embernek. Majd ha szoftverek teren is vezetni fog, es meginkabb a'rban (nem a magasabb a jobb), akkor majd kiraly lesz, addig meg csak 1 alternativ probalkozas. Ez van.
  • tajfun
    Foleg a'rban.
  • tajfun
    te'k :)
  • tajfun
    egy
  • tajfun
    ketto
  • tajfun
    harom
  • Laci
    Woooohohhohohohhhh!:) PC rulez!:))
  • mireez
    kuss, leszarom ki mit mond, PC forever!!!!
  • Laci
    "Én tudom milyen egy mac. Te is tudod."
    Hát ha már itt tartunk sok alkalmam nem volt hozzá. Video, képszerkesztő, meg emulátor programokat láttam rajta és próbálgattam. Nem éppen dolgozhattam bele magamat. Csakhogy van olyan is hogy technikai háttér és az nem mindegy hogy milyen.
  • pafi
    Én tudom milyen egy mac. Te is tudod. Ők meg úgyse fogják megtudni, csak felb@szod magad.
    Annyi ilyet olvastam már, de annyit...
    Szóval biztos fáj, hogy nem melléd álltam, de hidd el annyira azért nem szar minden PC, de az átlag valóban az.
    De van kivétel, és sajna Mac-ből is.
  • pafi
    Kis adalék:
    Apple teljesítmény tesztek
    Dell precision 650 ár (Dollár)
    G5 árak (Dollár)
  • Laci
    Hadd kérjek elnézést azért amit itt összeírtam. Mindegyik gép ugyanolyan jó nincs jó vagy rossz. A MAC csak csili-vili a pc jobb mert olcsóbb és ugyanannyit tud. Egy C64 egyébként még jobb is mint egy G5ös mert csendesebb és a relatív gyorsasága is nagyobb. Egyébként tényleg! A 286os jobb mint a PIV mert nem melegszik annyira stb. stb.
  • pafi
    Emberek!
    Két különböző dologról beszéltek. A probléma ott kezdődik, hogy ebben a kérdésben (melyik a jobb) egyszerűen nem lehet egyértelmű választ adni. Példát, ellenpéldát mindenre lehet hozni ez csak egy vég nélküli vita csak így. Arra is van példa hogy a cigi egészséges (olyan izmokat lazít el a szív körül a dohányfüst, amiket semmi más), mégis baromság még leírni is.
    Szóval állásfoglalás helyett a saját szerény véleményem (IMHO):
    Ötödik éve melózok Mac-en (g3, most dualG5), Photoshop, Quark, mostmár InDesign. Régebben 8, 8.5 9.2-es OS, mostmár OSX.
    Idelyét se tudom mióta van PC-m otthon. Az bizos, hogy az első 386-os volt. Aztán 166, 400, 800, most egy 1,7-es XP. Oprendszer dos-tól Xp-ig.

Ezek után csak azt tudom mondani, mindkettőnek megvannak az előnyei, hátrányai, hülyeség és teljesen felesleges összehasonlítgatni őket.
    Szerintem (IMHO) Mac ezerszer jobb melóra, már csak azért is, mert a sok W32-es virnyák, és a spyware-adware sz@rok nem keserítik az ember életét, mikor szorít a határidő.
    Játszani lehet Mac-en is, de otthonra nem vennék, egyszerűbb egy PC-n, szívni kell azzal is, de sokkal kevesebbet. Filmet nézni szintén egyszerűbb PC-n (Bár Win-en is az MPlayer a kira, mert nem kell szívni a kodekekkel, az van OSX-re is)

Szerintem mindkettő jó a maga területén, illyeve mindkettő másra jó. Kellő fegyelemmel PC-n is lehet dolgozni. (nem teletömve sok sz@r proggival.) Lehet Mac-e játszani, sok jó proggival. (Ha győzöd kivárni mire kiadják.)

Ha mégis vitázni akartok, szerintem válasszátok külön a vasat a softwaretől, mert így végképp baromság:
    Melyik a jobb vas: G5, Brand PC, dzsunka PC? (Mac-et dzsunka PC-vel összehasonlítani külön baromság, aki látott brand PC-t tudja mennyivel jobb. Mac árakat is max brand PC árakkal szabad összehasonlítani.)
    Melyik a jobb Oprendszer: OSX*, (Esetleg 9*), WinXP (Esetleg 98), Vagy a Linuxok*?
    Melyik a jobb proggi? Fruity Loops vagy Logic Audio? (Vagy Logic Express, vagy Garage Band*)
    Final Cut Pro (esetleg iMovie*, iDVD*) vagy Premiere? (Az adobe azért nem gyártja Mac-re tovább, mert nem él megy a FCP mellett).

Szóval a sok hülyegyerekes beszólás (nem láttam még olyat de csak sz@r lehet, ha nekem nem olyanom van, mer' csak) után igazán kiváncsi vagyok olyanok véleményére, akik ismerik mindkét oldalt (HW, vagy SW), és úgy mondanak véleményt, valami mellett, ill. ellen.

*=a géppel együtt ezt is kapod, vagyis nem kerül pénzbe.
  • BlackRose
    Hát sajnos, nekem nem szép. Na de persze nem akarok most itt ezen vitatkozni, mert ugye ahány ember annzi izlés, mindenesetre örülök ha neked tetszik.
  • BlackRose
    Hát az USA-ban nagyon keveset (nem minden államban egyformán), de van ahol semmit. Pl. Californiában a legmagasabb (7.25%) de általában 4-7% között mozog, 5 államban meg nincs ÁFA (FTA) - élelmiszerre álltalában sehol sincs (csak egy érdekes megjegyzés).

A honlapon feltüntetett árak meg álltalában már tartalmazzák az adót is.http://www.taxadmin.org/fta/rate/sales.html
  • HUN Tick
    Na mutasson valaki egy szépségben ehez a PChez fogható Mac-et!!Hát nem gyönyörő??? Click here
  • patrik
    az Apple weblapján lévő árakra mennyi adót kell még fizetni, ha kell (USA-ban)?
  • BlackRose
    mert az Apple nem adja senkinek, hogy gártsa, és egymaga még állmában sem tud az egéssz világgal versenyezni. Na de ha még mindég kételkednél, akkor pl. mondhatod, hogy az SGI vagy a Sun munkaállomások is gyengébbek a PC-nél, mert ugye azok még kevésbé elterjedtek. Én itt röviden azt akarom mondani, hogy nem a gépben van a tudomány, hanem abban aki mellete ül és dolgozik rajta...
  • Laci
    Elfáradtál mire leírtad ezt? Mert ezt már rengetegen leírták és rengetegszer átvitattuk és most megint ugyanazokat a demagógiát látom vissza... Nem értjük mi egymást.

Szoval:

-Reset nálam az is ha egy mezei program miatt újra kell indulni a gépnek, persze ez a windózra vonatkozik inkább.
    -x86. Csináltak már ezerszer jobbat. Hidd el nem kell tőle annyira elámulni hogy milyen jó. Ez most diplomatikuskodás volt!
    ".bár egy éveben talán 1x, ha kéne)."
    Ez azért ERŐS túlzás, vagy pedig többnyire mailező meg szövegszerkesztő az illető aki használja.
    "a MAC kerekded formái, ami nem futurisztikus, hanem béna"
    Nahát ezzel egyetértek ezt és sem szeretem. Nem tudom mi szükség van erre..
    "Sőt, vannak műszeres gépek, melyek még 386-os procira épülnek"
    Nah ezt hogy érted? Mi az hogy egy műszeres gép 386os procira épül?? Milyen gép pontosan?
    "ez a vita kb. ugyanakkora hülyeség, mint az ATI vs. nVidia, meg Intel vs. AMD. Tiszta gyerekes."
    Hát ilyen érvekkel tényleg. Ezek általános közhelyek, hogy nem jobb egyik a másiknál, meg ugyanolyan, de mondom ez egyszerűen hazugság. Akkor minek fejlesztik mondjuk a PPC-t? Mert azt legalább mintha fejlesztenék is.
    "Szerintem tartsuk tiszteletben mások érzéseit, véleményét."
    Az én érzéseimet is tiszteletben tarthatná a microsoft amikor kényszerít arra hogy winpécét vegyek a cégeknek, meg amikor állandóan azokkal kell szenvedni az intézményekben munkahelyeken.
  • DW
    Elfáradtam mire elolvastam.

Laci: Az, hogy neked a resetet kell nyomkodnod éjt nap alá téve, az szerintem a te lámaságodból is fakad. Valószínűleg te is a raktárban maradt szar olcsó dzsunkán gyártott alkatrészekből rakod össze a géped, mert nincs pénzed...ahogy MAC-re sincs, ezért kell most minden bizonnyal a PC-n a resetet nyomkodnod.
    Én már az idejét sem tudom, mikor kellett utoljára a reset gombhoz nyúlni. Sőt, ha megnézed, nagyon sok márkás gépen (pl. Compaq, HP, Dell) nincs is ilyen gomb...bár egy éveben talán 1x, ha kéne).
    A MAC szépségéről vitatkoznék: ez egy relatív dolog. Pl. ez olyan, hogy valakinek ez a nő, valakinek meg az jön be, ezen nem kell vitatkozni. A régi MAC-ek is csúnyák voltak. Nekem az új sem tetszik. Inkább a márkás PC ház (Chieftec, Antec Sonata stb), nem pedig a MAC kerekded formái, ami nem futurisztikus, hanem béna (szvsz, persze mint mondtam, relatív, másnak tetszhet).
    Ráadásul ahogy már más is mondta, szeretni a nőket kell, nem a gépet.
    Informatika+EÜ: nos, mivel nincs pénz, ezért maradnak a szar gépek az EÜ-ben. Ha lenne pénz, akkor sem kéne oda MAC, csak egy normális gép, normális szoftverekkel. A normális alatt itt nem a csillagászati összegből összepakolt gépet értem - és szoftver alatt nem winfosra gondolok.
    Pl. ahol én dolgozok, az egy gyógyszergyár. Évek óta csak Compaq HP és DELL gépeket vesznek. Sőt, vannak műszeres gépek, melyek még 386-os procira épülnek. Szerintem ha a gyógyszerek gyártását rá merik bízni egy Laci által szarnak/visszamaradottnak titulált x86-os architektúrára, akkor vmi nem stimmel. Biztos a gyár a hülye, hogy nem MAC-ekkel dolgoznak.
    Főleg, hogy egy MAC 2.5x olyan drága, mint egy PC, ami valós teljesítményben ugyanazt tudja.
    Mégvalami: valószínűleg Laci barátunk biztos tudna jobbat csinálni az x86-nál, mert annyira fikázza, hogy nála már biztos megvan a jövő architektúrája, mely hibátlan, kifinomult és teljes mértékig letisztult.
    Eszembe jutott továbbá az is, ami Laci említett: A ventilátorok és vinyó zaja.
    Nos, azt kell hogy mondjam, egy márkás HP gép által keltett zajt már 1m távolsából alig hallani, csak ha nagyon hegyezed a füled (persze nem éjjel, amikor olyan csönd van, mint egy kriptában...jobb helyeken:)
    Persze, nem mondom, hogy nincs hibája a PC-knek, sőt! Persze ez annak is köszönhető, hogy 1000 féle gyártó terméke közül kell válogatni, és gyakoribbak a "fennakadások", köszönhetően a dzsunka cuccoknak. Persze lehet, hogy ez MAC-nél is így van, csak mivel nálunk a PC az elterjedtebb, ezért nem tudhatjuk, mi az igazság MAc téren, de ahogy itt olvastam, az sem tökéletes.
    Az amerikaiak meg buták, nem az idejüket értékelik többre, csak lusták egyszerűen. A japánok egy értelmesebb nép, csakhogy a pénz is több. Ez látszik abból is, hogy MAC mellett még tudnak PS2-t is tartani. Igaz, hogy a PS2 grafikája messze nem éri utol egy PC-ét, de ha nekik jó, akkor hajrá.
    Dobozeffektus: jobb helyeken itt is úgy kapsz (komplett márkás) gépet, hogy kiveszed a dobozból és már nyomulhatsz is.
    A MAC amiben nagyon jó, az az, hogy nincs az a kábelrengeteg, ami a PC esetében. Kicsit átgondoltabb, rendezettebb. Ellenpéldaként márkás PC gyártó gépen belül hasonlóan rendezett, bár nincs annyira átgondolva.
    Én nem akarok az ügyben döntőbíró lenni, mert felőlem mindenki azzal tölti az idejét (olyan gépen), amivel/amin akarja, de ez a vita kb. ugyanakkora hülyeség, mint az ATI vs. nVidia, meg Intel vs. AMD. Tiszta gyerekes.
    Én csak azt nem szeretem, hogy egyes emberek egyedül akarják megváltani a világot és mindenkivel megpróbálják elhitetni, hogy nekik bizony igazuk van, mindenki más hülye. Szerintem tartsuk tiszteletben mások érzéseit, véleményét.
  • cue
    Ne butáskodj már, miért ne tudnék számlát nyomtatni? Doom 3 készül - bár játékra én konzolt használok, így nagyon nem érdekel.
    HL2 valóban nincs, van helyette Final Cut, az inkább izgat... :)

APEH nyomtatványokat nem tudom, hogy tudok e használni, az legyen a munkáltatóm baja - minden esetre, az ne a Mac hibája legyen, ha az APEH nem támogatja.
    Corel erre felé nem nagyon rúg labdába, Adobe, Macromedia meg egyszerre szokta kihozni a termékeit a két platformra (láttál már Photoshopot Mac-en? Oda született, és ez látszik is).

Ne haragudj, de ha neked egy dock, egy exposé csodacsicsát jelent, akkor azt hiszem, hogy soha életedben nem láttál (használatról ne is beszéljünk) OSX-et. :(
  • cue
    Nem igazán értem, hogy minek megépíteni mégegyszer azt, amit valaki már megtett...
    Írom mégegyszer - nézd meg, hogy mit kapsz egy megvásárolt OSX-el, és mond azt, hogy átvertek egy ingyenes alapon nyugvó OS-el (ami SZVSZ egy zseniális ötlet volt Jobséktól).

"Egyébként nyugi, 2006-ban akinek kell benne lesz mindenféle csili vili a Longhornban is"

Nekem nem kell izgulnom, hiszen már ma használhatom azt a sok csilli villit (ami számomra rengeteg nélkülözhetetlen funkciókat takar, a sok szemetgyönyörködtető semmire sem jó effekt mellett ), amit a MS csak ígérget - videó helyett inkább használom a gépem.

• zozo2001hu
    Egy dock exposé iLife csodacsicsáért cserében, nem tudsz bank terminál progit futtatni, nem tudsz Apeh nyomtatványokat kitölteni és elektronikusan elküldeni, sőt nem tudsz számlázóprogramból számlákat kinyomtatni és még Doom3-azni, vagy hogy aktuális legyek HL2-őzni sem tudsz sajna:( A legfrissebb Adobe, Macromedia és Corel termékeket sem tudod kipróbálni lassan Mac-en, csak pár hónap késéssel?
  • zozo2001hu
    Az egész NT-s W2k-s XP-s Longhorn-os vonalat az MS saját maga fejleszti a kerneltől kezdve, nem vonta be a mai napig a nyílt forráskódú fejlesztő csapat ingyenes munkáját, ezzel szemben az Apple bevonja és kihasználja a közösséget ezerrel! Ugye volt egy olyan időszak nem is olyan régen, amikor kikerült talán a Win2k forráskódja a netre, senki nem cikkezet arról hogy találtak volna benne Unix vagy Linux kódokat!!! Nyilván lassabb egy olyan rendszer fejlesztése, ahol nem dolgozik több ezer programozó a háttérben állandóan ráadásul TÖK INGYEN!!!

Itt jegyzem meg, hasonlóan az Apple céghez a Novell is totál kihasználja az nyílt forráskódú közösséget, megvásárolta a SUSE distro-t, hamarosan saját desktop linuxal rendelkezik majd, és nyilván nem ingyen rakja tele a saját megoldásaival, ez így szerintem nem fair. Az egész közösségnek az egyik alapja, hogyha én valamit ingyen közkinccsé teszek, akkor ezt elvárom a másiktól is nem?

Egyébként nyugi, 2006-ban akinek kell benne lesz mindenféle csili vili a Longhornban is, de szerintem a legtöbben maradunk a classic kinézetnél, amúgy meg addig is nézzetek egy két concept videót:

http://msdn.microsoft.com/Longhorn/productinfo/conceptvid/default.aspx