Berta Sándor

Örök vita - Macintosh kontra PC

Egy amerikai másoló- és nyomtató-gyártó cég, a minnesotai Primera Technology által készített tanulmány szerint a Macintosht használók 98 százaléka a legfontosabbnak azt tartja, hogy az ő számítógépe szebb és elegánsabb, mint bármelyik PC.

A Macintosh-sal dolgozó emberek 83 százaléka véli úgy, hogy a számítógépe jobb, mint egy, a Windows operációs rendszert valamelyik változatát futtató PC. Az "almás" gépek tulajdonosainak 86 százaléka a legfőbb előnyt elsősorban az egyszerűbb kezelhetőségben, 78 százaléka a jobb minőségben, 56 százaléka a kibővített funkciókban, míg 53 százaléka a technikai felszereltségben látja. A legnagyobb gondot a Macintosh-társadalom tagjainak 42 százaléka szerint a magas árak jelenti, míg 11 százalék úgy véli, túl kevés a "Mac-es" szoftver.

Ezzel szemben a Windows operációs rendszereket használó személyek 60 százalékának a Windows elterjedettsége és az általa nyújtott szabványosítás tetszik, 46 százaléka pedig a széles kínálat miatt választotta ezt a platformot. A PC jobb minőségű termék, mint a Macintosh - vélekedik a Microsoft termékeit választók 26 százaléka. Azt azonban már csak a felhasználók 20 százaléka gondolja, hogy a Windows technikailag fejlettebb a Macintoshnál, ám 12 százalék szerint a windowsos PC-t könnyebb kezelni, mint a konkurenst.


A felhasználók 60 százaléka szerint a Windows operációs rendszerekkel kapcsolatos legnagyobb hiba, hogy tele vannak biztonsági hibákkal, 53 százalék véli úgy, hogy hibás a szoftver, míg 47 százalékot a gyakori rendszer-összeomlások és fagyások zavarnak leginkább. A "Windows-osok" 74 százaléka szerint a Windows XP operációs rendszer és annak különböző változatai a 2-es szervizcsomag ellenére is még mindig több száz hibát és biztonsági hiányosságot tartalmaz, 40 százalék pedig úgy vélekedik, hogy nem több száz, hanem több ezer hibáról van szó.

A legvégső érv utoljára marad az állandóan újra és újra fellángoló vitában. Andreas Hoffmann, a Primera Technology európai részlegének vezetője szerint ugyanis a "Mack-esek" legalább dupla annyira szeretik a számítógépeiket, mint a "Windows-osok" a PC-iket. Ez a sokak számára egyáltalán nem elhanyagolható szempont pedig akár el is döntheti a fura vitát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #400
    ték :-)))
  • Killgore #399
    Még 1 és megvan:D
  • pafi #398
    iMac G5 teszt PC-s szemszögből.
    Nagyon jó.
    http://www.sudhian.com/showdocs.cfm?aid=632
    OSX vs XP
    http://www.kernelthread.com/mac/osx/
  • h4x0r #397
    Csak igy tovabb. Lepjuk tul a 400-as hatart. Ez lenne a legnagyobb flame :-)
  • Amero #396
    Érdekes hír!!!

    Hibásak az Apple egyes Cinema Display monitorai

    [the Inquirer] Egyre többen számolnak be minőségi problémákról az Apple szélesvásznú, Cinema Display folyadékkristályos monitorai kapcsán. A felhasználói visszajelzések szerint jellemzően a 23 hüvelykes modellek közé keveredtek hibás panelt tartalmazó monitorok: a képen erőteljes rózsaszínű vagy sárgás elszíneződés tapasztalható, melyet nem lehet színkalibrálással helyrehozni.
    Az Apple LCD-monitorainak paneljét az LG.Philips gyártósorai készítik. Az Apple weboldalának fórumán dühös felhasználók elégedetlenkednek, mivel a meglehetősen borsos áron kínált monitorok közül ugyanis meglehetősen sok gyári hibásat találtak.
    A beszámolók között olvashatunk olyan felhasználóról is, akinek a negyedszer kicserélt monitora volt végre a hibától mentes, de beszámoltak olyan Japánban található Apple termékeket kínáló üzletről is, ahol minden értékesítésre szánt Cinema Display LCD-monitor színhibás volt.

  • Laci #395
    Javítás:
    ..." érte hogy újabb jobb legyen a helyzet..." -> "...újabb..." -> ..újra..

    "...Én maradok az olcsó szar "WinPc-nél", amin mindent ugyanúgy meg tudok csinálni..."

    És még nem is olyan szuperolcsó ahhoz képest sem ha a MAC-al szemben a technikai felépítését nézzük...

    "Szóval ti legyetek el otthon a szuper-modern rendszereitekkel (amik évekre megelőznek minden mást)..."

    Igen telitalálat! Van ilyen rendszer, a mostani előző hozzászólásban is ennek nem írtam le a nevét, ez nem a Steve Jobs-os masina, hanem egy másik...:) Sajnos azt a példányt ami ebből nekem volt már a hülye pc/meg az akkori hiszékenységem miatt sikerült meggondolatlanul eladni...
    A zárójelben lévő megjegyzésed erre a gépre például egyes informatikai körökben (amelyekben nemcsak a pécét nyomják) elismerten igaz! Csak sajnos az üzlet ugye amiben az m$ meg a PC-t gyártók a jobbak félredobva a technológiai fejlesztést és satöbbi ugyanott vagyunk mint valamikor az első ilyen hozzászólásnál...

    Nah lényeg, hogy szvsz azt kéne elérni hogy ma is tényleg egy olyan rendszert kapjunk a technológiai szinthez képest mint régebben és számítson a pénzen kívül az értékes megvalósítás is. Viszont a PC meg windóz féle termékek erőlködő védelme mintha épp ennek az ellenkezőjét szolgélná. De mindegy véleményt szabad írni:)

    "...Egyébként én nem akarlak benneteket meggyőzni semmiről, ti viszont elég kitartóak vagytok velem kapcsolatba..."

    Na ezt kérdeztem, hogy akkor mire volt ez a sokoldalas vita?:)
  • Laci #394
    Nah ez a hozzászólás értelmes mondatokkal van tele:)) Javítás:

    "...ha nemekem..." -> ..nekem..
    ""kérte" az neki az ember" -> ..kérte az ember..
  • Laci #393
    "Ti miért szorultok rá, hogy ennyire reklámozzátok a Macet??? Roppant érdekes és több mint gyanús..."

    Ezt én írtam és sokszor és azért logikus (már többször is leírtam) inkább a MAC-et fényezni mert nem az van elterjedve, hanem a pécé ami elégedetlenséget vált ki most. Ennyire egyszerű

    "..mert nekem ez a jó"

    Ilyenkor mindig kiemelem a "NEKEM" szót. Ez azt jelenti hogy más nem érdekes, ha nemekem elég a szar másnak is legyen elég. Per pillanat nincs is sok választás, jelenleg a PC elérhető emiatt a felfogás miatt is. Ez is ilyen egyszerű.

    "kényelmesebb és gyorsabb."

    Most direkt nem említem megint a nevét azon gépnek mely annak idején kb. a mai "csúcspécék" procisebbességének többszázadán, a memória többtizedén és a tárolási hely tizedén a pl. irodai munkára használható környezetében egyszerűen teljesen simán, zökkenőmentesen és gyorsan csinálta amire "kérte" az neki az ember. Ezekhez képest tehát rettentően alacsony erőforrás mellett. Nah a multimédiaáról nem is beszélve... Ezt már sokan ismerjük.
    Most viszont nem tudok tapsolni a "jóságos" pécének hogy e helyett (mert ha akkor meg lehetett ma is meg lehetne valósítani az előbbi kiváló állapotot, csak akarat kéne hozzá) az van, ha egy program kell, akkor jó sok kerregés után tolja elő a képét gyorsabb vinyókon egy program, hát még ha több program kell egyszerre (NEKEM szokott), satöbbi, satöbbi meg a többi sokszor megtárgyalt mégalapvetőbb problémák. Nameg a fagyások pffff, a káosz, na jó hagyjuk abba :) Elég. Inkább tegyünk érte hogy újabb jobb legyen a helyzet. Majd én is megpróbálom ezt tenni:)
  • Amero #392
    Na látom sikerült felborzolni a kedélyeket...
    Egyébként az OS9 szar volt???
    Csak mert sok régi maces szídja az OSX-et...
    Láttam már OSX-et és dolgoztam is vele(mondjuk nem olyan sokat mint az OS9 és 8 változataival). Az kétségtelen, hogy szebb és jobb és kényelmesebb használni. Ezen nem akarok vitatkozni.
    Az USB vitát lezártnak tekinthetjük LaPalma hozzászólása után...
    Lehet hogy mutáns vagyok, de én sajnos nem kapok heresérvet egy telepítéstől. Egyébként az auto funkciók jó részét is kikapcsolom a winbe, mert jobb szeretme a manuális dolgokat.
    Nekem jó így (a szar Pc-vel), nektek meg jó úgy.
    Ha van vírusirtód és tűzfalad, nem lesz vírusos a WinPC-d, ill. a támadások jó részét kivétheted...
    Ha nagyobb biztonságra vágysz akkor pedig vegyél hardveres tűzfalat (ez Macnél is így van).
    Egyébként én nem akarlak benneteket meggyőzni semmiről, ti viszont elég kitartóak vagytok velem kapcsolatba...
    Ti miért szorultok rá, hogy ennyire reklámozzátok a Macet??? Roppant érdekes és több mint gyanús...
    Szóval ti legyetek el otthon a szuper-modern rendszereitekkel (amik évekre megelőznek minden mást)és mormoljatok imát a nagy Steve Jobsonak minden boot előtt.
    Én is találkoztam már ezzel a rendszerrel és engem nem volt képes meggyőzni 8 év után sem...
    Én maradok az olcsó szar "WinPc-nél", amin mindent ugyanúgy meg tudok csinálni, mert nekem ez a jó, kényelmesebb és gyorsabb.
  • Laci #391
    "Egyébként engem például nem zavar, ha egy drivert föl kell rakni. Sőt szerintem kifejezetten jó, hogy testre szabhatok egy csomó dolgot telepítés előtt és után. Ja és folyamatosan fejlesztik a meghajtókat a legtöbb esetben (Pl.: video kártyák) javítva az esetleges hibákat és a teljesítményt."

    Ezt most nem értem. Látom megvan miért is beszél hiába az ember:))
    Az a baj hogy ez tipikusan az a WINDÓZON felnőtt gondolkodásmód, azt hiszik sokan hogy ezek KELLENEK MERT A MICROSOFT ANNYIRA SOXOR ELMONDTA NEKÜNK, HOGY EZ IGAZÁBÓL JÓ -> PEDIG CSAK SZÉGYENTELJES GYENGESÉGEK!!!! Még ott sem tartanak ahol mások már lassan 20 ÉVVEL EZELŐTT!!! Mi ez ha nem szégyen???? Csak persze azok a bizonyos "másik cégek" is rosszul jártak nekik köszönhetően.
    Persze ezt akárhányszor leírhatja az ember, mindig mesedélutánnak meg marhaságnak akarják beállítani (az könnyebb mint megmagyarázni vagy beismerni), de azért mégis egyre többen értesülhetnek róla. És végülis ez a lényeg a sok ködösítés, hazugság ellenére is.

    Ehhez az is hozzátartozik hogy a winfosnak még a gyengeségeit is pozitív színben akarja valaki feltűntetni. Ismételten kérdezem: MI EBBEN OLYAN JÓ?? (Hacsak nem az hogy valakinek érdeke - ez már nem paranoia, hanem LOGIKA kérdése!!)
    Így nemcsoda hogy a leggagyib termékek a legjobban eladhatók. És már el is érkeztünk a winfos magasztalásához. Érdekes eddig csak 1-2 ember védte azt is. Most már a WinPC így együtt a nagy hősök vagy mi van?

    "Ne hazudjatok már olyat, hogy bármi amit a mac mellé raksz, vagy beledugod az rögtön működik és hozzá is férsz minden funkciójához, vagy max ki tudod használni a teljesítményét. (Pl.: több gombos egér)"

    Ja hát igen a #385 hozzászólás PONT ERRŐL SZÓL!!!! Elolvasta egyátalán valaki??

    "És megnyugtatlak benneteket van ilyen XP alatt is. Azt javaslom, nézzetek utánna, mert van olyan nyomtató és pendrive ami megy telepítés nélkül..."

    #387-es hozzászólás("...USB-ről van szó, az már gördülékenyebb (még windózon is a többihez képest)...)". Egy hozzászólásseal viszzább!

    "Mintha azt írtam volna, hogy van amiben egyetértünk=közeledik néhány álláspont."

    Jó de miért kell mindenben valakinek egyetérteni azzal az badarsággal, hogy meraPC=MACcsakamacdrágább. Egyátalán minek ezt erőltetni, INKÁBB EZT ÍRJA LE VALAKI!

    "szapulod a PC-t, eddig csak rosszat írtál róla."

    Igen sokak számára nem világos hogy vajon miért írnak emberek csak rosszat valamiről, mert nem is tudják mihez viszonyítani. Nekem viszont egy alapjaiban jóval fejlettebb termék után volt alkalmam megismerkedni vele és sajnos elég nagy csalódást okozott (nem véletlenül, nem is ok nélkül). Ez számomra is csak később derült ki. Amikor rádöbbentem milyen szar is valójában az elég megrázóan is hatott elhihetitek. Ezek után nincs mit ezen csodálkozni. A PC tényleg szar nem egy ok volt már felsorolva sem ezzel kapcsolatban. Ezt csak az nem tudja aki nem foglalkozik a dolgokkal, a lehetőségekkel, a platformokkal vagy NEM AKARJA TUDNI.

    "Szerinted a PC olyan szar és szándékosan úgy csinálja meg a gonosz Ms és Hw gyártók, hogy a gyanútlan júzert jól át basszák, közbe mindenki otthon röhög a pénzel a zsebébe a kiszolgáltattot sok barmon???"

    Hát szvsz ez elég egyértelmű ma már, egyébként jó összefoglalása a helyzetnek! Sokan tagadni próbálják e jelenségek létezését pont azért mert most ez a divat sajnos a termékelőállításnál és falazni kell. Persze erre is könnyű paranoidozni, de ilyen cégek(microfos, intel, ibm...) amelyek a mocskosságaikról közismertek ugyan miért ne használnák ki pont ezt a módszert is a sok ilyen között???? Visszafogják magukat???? Ennyire én sem vagyok hülye ne röhögtessük már egymást:)))
    Ja és a szoftverszabadalmak legújabb és nagyon mocskos botránya is mingyárt két céget tartalmaz fő felelősként a fejjebb felsoroltakból. Erről is kb. csak ennyit.
    Aki tudja miről van szó az ezeken megbotránkozni tud és ezek után nem elképzelhetetlen a felvetésem sem. De nyugalom: nemcsak szándékosan gyártanak ők szart, sok helyről kellett lopniuk is mint azt is leírtuk már, mert saját fejlesztési ötleteik azok nincsenek csak a kizsákmányoláshoz és a minnél profithajhászabb üzletvezetéshez értenek. Ide sem kell paranoia, csak egy kicsi gondolkodás, tájkozódás...

    "Én azt mondom nem olyan tökéletes mint ahogy ti mondjátok. Sok a kérdés körülötte, és vannak hibái."

    És ezért kell oldalakat vitatkozni??? Ezt nem értem. Egy közhely kijelentés miért olyan fontos hogy valaki ezt fejtegesse, ha egy nempc-s ír ide kritikát??? Már csak ezért is gondolom hogy nem ez az egyetlen ok...

    "Ezt egy-két helyen már részben be is ismertétek."
    Jó és AKKOR MOST MI A PROBLÉMA MÉG????

    "A WinPC-vel pedig nincs annyi baj mint ahogy azt ti hiresztelitek. Ms ide, vagy oda."

    Nos nem vagyok egy szakemberzseni, de annyi tapasztalatom van hogy ezt nem fogadhatom el magyarázatként ezek után. Ezt "egyplatformos" emberkéknek lehet bemagyarázni. De aki látott mást az azért jobban tudja mi nagyjából a helyzek ezen a téren.