400
  • Amero
    Amit kihagytam: Linuxból már van 64bit!!!
    +Tény azonban és elismerem, hogy a XP-t többször kell újratelepíteni, de sose, úgy hogy már be se tud bootolni,ami inkább a sok szutyok programnak, a hozzánemértésnek köszönhető...
  • Amero
    Na én is rittyentek ide egyet...

Én már dolgoztam mindkét platformon és elmondhatom azt, hogy láttam már fagyni macet is és Pc-t is egyaránt... Ezt azért is mondom mivel egy-két fazon szerintem itt úgy szidja a másik platformot, hogy leült elé és kis idő után azt mondta, vagy kérdezte: mi a szar ez?
    A múltról csak annyit, hogy abban szerintem nem érdekes turkálni, főleg egy olyan területen nem ami ilyen roham tempóba fejlődik és változik.
    Ennek ellenére én is megteszem. A Win98-as vonal szar volt, ez tény, de az XP klasszisokkal jobb és használható (ezt csak az nem tudja aki nem használta komolyabban).
    Emlékszem, hogy a régi 233 Mhz-es Power Pc-ken milyen vicces hibák voltak anno: kedvencem a nincs elég memória a virtuális memória beállítás ablak megnyitásához üzenet volt...
    És bizony azok a gépek fagytak (nem egyszer ki kellett kapcsolni hátul, régen még lehetett ilyet mac-nél is), na jó valamivel kevesebbszer, mint a szemközt lévő P166MMX Pc Win98-al. Ennek ellenére az akkor tök jó és sok újdonságot felvonultató Photoshop 5 sokkal lassabb (inkább használhatatlan) volt a több Mhz-es ugyanakkora memóriával rendelkező mac-en (érdekes). Ezért, bizony azt a Pc-n használtuk a relatíve több fagyás ellenére is. A Macet bővíteni kellett volna 64 Mb Ramra, de akkor erre nem volt pénz.
    Aztán a másik, hogy volt olyan ismerősöm, aki fél évre szervizbe adta (Ilyen ott egy-két ember szerint nincs, gáz volt a mac-el???) a Mac-ét, mondjuk járt cseregép erre az időszakra (ez nagyon szimatikus dolog). Ennk ellenére, ha Pc-nél valami gáz van akkor, ha van pénzed és értesz is hozzá ez egy hét alatt eliminálható. Gondolok itt arra, hogy kideríted mi rakoncátlankodik lemész a bótba és veszel egy újat, esetleg garanciálisan kicserélteted, ha olyan a dolog. Aki meg nem ért hozzá annak meg az ismerőse segít. Szóval mindkét p. meg tud halni???... (egy Pcsnek ez gondolom nem meglepő, de egy-két macesnek már lehet, hogy igen)
    Megint egy másik kaptunk egyszer egy hiperszuper (400 Mhz!!!) G4-est 21colos Sony Trinitron monitorral(még aszem OS9-el), amin futott a Quake3-is (lassabban, ugyan mint az akkor frissen vett PII400-on otthon, de a mac ugye nem játék gép). Aztán megkukkantottam rajta a Photoshop 6-ot és elismerem hatványozottan gyorsabb volt mikor 70*100cm 300 dpi-ben dolgoztunk. Egyszer nézegettem a foldereket azt megláttam rajta a Prince of Persia maces változatát, gondoltam elindítom... Nagy hiba volt, úgy elbaszta a gépet, hogy újra kellett rakni az Os-t... Na ilyet Pc-nél viszont még sosem láttam. Egy év után megint úgy láttam ezt a gépet, hogy használhatatlan volt...
    Nekem ezek a tapasztalataim. Na ennyit a múltról...
    Előrre leírom az OSX tetszik (noha ismerek olyan macest aki jobban szerette a régi OS-eket, amiket sokkal stabilabbnak is tartott), szép a grafikája tényleg fejlettebb és megelőzi az WinXP-t (mondjuk aki utánna néz simán átalakíthatja az XP-t grafikailag, és bizony minimális eltérréssel tök olyan lesz, mint az OSX). A szoftver kompatibilitásról annyit, hogyha jól emlékszem az elején OSX-el is voltak gondok (ezt azért ne hallgassuk el). A másik, hogy az OSX Unix alapú ami köztudottan stabilabb mint a win, tehát lehet, hogy ildomosabb lenne egy linux Pc-vel összehasonlítani...
    Aztán WinXP-re (PCre) baromi sok jó progi van és ezzel szinte minden funkció megvalósítható, sőt aszem még több is mint a Mac-en (legalábbis ami nekem kell).
    Az újratelepítésről: Sok Maces barátom nem halott még a beépített rendszer visszaállításról (ami az XP-ben jól is írányírtható és használható), ami nekem jópárszor megoldotta a problémáimat és megúsztam az újra telepítést. Ha ez nem tetszik használhatsz mást is.
    Tény azonban és elismerem, hogy a XP-t többször kell újratelepíteni, de sose, úgy hogy már be se tud bootolni,…
    A hardverekről annyit, hogy bizony a macbe is Lg DVD írót raknak (csak a tipús számból derül ki), és aszem ez mindent elmond az apple spéci hardvereiről. Bízony ők is ázsiából és mástól veszik az árút (mondjatok csak egy olyan dolgot amit ők gyártottak???). A procit se ők gyártják, ha jól tudom. Teljesen más alapokon van, mint a Pc (Pl.: a proci nem emulált RISC-es). Elismerem a hardware, ennek ellenére jól válogatott és összeszerelt (még jó, ha ők raknak össze és rendelnek mindent). Ez némi utánajárással megoldható a Pc-nél is.
    Ajánlom mindenki figyelmébe:
    http://www.alienware.com/
    http://www.go-l.com/
    Itt az új 64 bites G5 (aminek nagyon jók a paraméterei), mit mond erre a nagy maces, a PC-n nincs is 64 bit… Az AMD már 4 éve erről beszélt akkor, ja de nem csak beszélt… Szóval a Mhz mizériáról annyit, hogy bizony ezek az „elfelejtett” AMD procik most haladták meg a 2,5 Ghz-et nem rég. (Mondjuk én inkább egy dual opteron-nal hasonlítanám össze a G5-öt)
    Aztán, ha jól tudom se az OSX, se a Win XP nem használja ki ezt. (ebben nem vagyok 100% biztos, de mintha valami ilyesmit hallottam volna az OSX-ről)
    Aztán Mo.-n itt a balkánon bizony a Mac többe kerül, mint egy PC, de az amiknál tényleg versenyképes az áruk és komoly alternatívát jelentenek a Pc mellett. (ez tény)

Na arra akarok kilyukadni, hogy mindkét platformnak megvannak az előnyei és a hátrányai egyaránt. Én azt mondom mindenki használja azt amire pénze van és amin jobban tud dolgozni, vagy csinálni azt amit akar. A hozzá nem értés és a levegőbe beszélés pedig csak fagyást és hülyeségeket szül (mind a gép használatakor, mind itt a fórumon)…

U.i.: Akkor még nagyobbat röhögnék, ha egy Amigás is beszabadulna ide...
  • mechorg
    Vagy mondhattam volna hogy mit is csinál a youzer ha a hangkártya meg hálókártya driveréhez kernelt kell fordítania...
  • mechorg
    Tajfun: sourcebol minden megy mindenhol, barhova feltelepited. Viszont akkor ne vegyel ati kartyat mert csak rpmben adnak drivert, ami egy nagy szenyosag, foleg ugy hogy nekem meg csak nem is mukodik
  • mechorg
    DW: elhiszem, de sosem láttuk : ) A grafikus ott gyakorlatilag teljesen lefedi a dolgokat, ellentétben a Linuxszal.

A DOS-os korban is volt élet, így van. De mikor kellett ott felhasználót hozzáadni csoportokhoz hogy tudja használni a hangkártyát, mikor kellett permissionoket beállítani fájlokra, és samba-t konfigurálni, meg ilyesmik? És ezek mind olyan dolgok amik eddig nekem előjöttek, pedig hát amit én tudok az kb 0, meg aztán mióta használok Linuxot... (Ezzel csak azt mondom hogy nem egy kategória.)

És el lehet rejteni, de néha muszáj használni. Elég fontos eleme a rendszernek. Jó, mondjuk suse alatt pl kevésbé, mert ott van rpm,, de megnézem hogy valami emberke mit kezd egy .tar.bz2-ben adott cuccal, aminek nincs setupja, és nem lehet rpm-ben megszerezni... Meg mikor nem lesz ékezetes karaktere, csak rootként, már ha tudja mi az : )

El is kényelmesedtek, meg ez azért nem ugyanaz. Más elképzelésen alapul a rendszer.
  • tajfun
    Felteve hogy nem centrinos, azt ugytom nem szereti a linux.
  • tajfun
    En pl. szivesen valtanek linuxra, de amig nem kapok meg mindent amit winen igen, addig nem fogok, mer minek. Meg az se artana ha vegre vmi1seges linuxot csinalnanak, nem 32542 felet, mer igy az 1szeri juzer asse tuggya most akkor melyiket is hasznalja. Na meg ugye 1 linuxhoz konnyebb lenne tamogatast (driverek, szoftverek, stb) csinalni mint mindhez kulon.
  • DW
    A parancssort el lehet rejteni a felhasználó szeme elől. Ha hiszed, ha nem, windowsnak is van parancssora (nem a dos prompt:D)
    A Linux grafikus felülete meglehetősen jól használható, főleg a KDE, bár van aki Gnome hívő...mindenesetre el lehet mindkettőn igazodni, nem egy nagy ördöngősség. A parancssort meg el lehet rejteni a felhasználó szeme elől.
    Nem azért, de azért a Windows előtt is volt élet a DOS-ban, ami szintúgy nem grafikus, mégis lehetett használni. Az a baj, hogy sokan sírnak, ha meglátják a parancssort. Ez azért van, mert mindenki rohadtul elkényelmesedett a windows használatával.
    Linux sem bonyolult, csak kis időt kell rá szánni. Én pl szivesen linuxolnék, ha nem mindenhol a fos M$ termékek lennének. Ha végre valahára sikerül beszereznem egy notebookot, azon tuti linux lesz openoffice-al meg sok finomsággal. Itthonra meg jó lesz a win is.

• mechorg
    tajfun: nem linuxolna mindenki

igy nagyjabol mindenki befosna mikor meglatna a parancssort :)
  • tajfun
    Na a linux a masik fele, tok jo hogy van, csak kene hozza szoftver is. Persze arra is van rajzprogram, meg bongeszo, meg par hasonlo shareware, de a legjobb dolgok arra se jonnek ki. Ha lenne ra ugyanolyan szoftver valasztek mint winre, mar reg mindenki linuxolna. De nincs. Sajnos.
  • mechorg
    tajfun: 8 cm-s CD-t sem lehet mindenhol kapni a beatmanembe, de ha megvettem, és megírtam, akkor lejátssza az mp3-at. Lehet hogy 15 perccel tovább tart beszerezni, és akkor mi van? [Ez egy allegória volt : )]

Sokan mondták már, de PC-re ott a linux, az is unix alapu, és az sem a fagyásáról híres. A cikk nem win-macos, és a ghz az meg olyan mint a lóerő, meg a végsebesség. Ha a kocsid 320-szal tud menni, és 600 lóerős az nagyon jó, de nem feltétlenül használod ki...
  • tajfun
    Errol van szo. Valamit valamiert, csodak nincsenek.
  • tajfun
    1. A pacal az telleg finom.
    A szakoca is nagyon megbizhato, sose doglik be, szal ajanlott a mekintoshoz.
    2. Nem, nemtok.
    3. A codec az nem csak ugy 1szeruen oda van masolva, sot, tokmind1 hol van helyileg, ugyis a registrybol szedi az eleresi utvonalat.
    4. A ferrari is megall ha defektes a gumi vagy kifogy a benzin, akkor most az szar?
    5. Nem az a lenyeg hogy van-e vagy nincs, hanem hogy ettol lesz jo 1 cucc? Engem inkabb a tudasa, szolgaltatasa erdekel. Hiaba fasza a mek architekturaja, meg lehet hogy van 1-2 progi ra, csak sose az ami neked kene. Akkor meg kenheted a hajadra. A PC olyan amilyen, de mukodik, es legalabb van ra szoftver valasztek. Mer az ember ugye hasznalni szeretne, nem a polcon nezegetni.
    A ram meg a ghz csak eszkoz, a cel a far cry, visual studio, dvdshrink. :)
  • archkoven
    PC védelmében még annyit, hogy a fagyások fő oka nem az op-rendszerben, hanem a hardverben keresendő, ez a fő oka, hogy én meg még jó páran soha nem látnak kék halált vagy fagyást míg mások folyton csak szopnak.
    Azt hiszm azt mindenki belátja, hogy sokkal könnyebb stabillá tenni egy olyan konfigot ahol a szoftvert és harvert is egy cég tartja kézben. Ennek viszont az az ára, hogy jóval kevesebb program (pl. játékok szinte egyáltalán nem) van rá és mivel a harvernek is speciálisan mac-hez valónak kell lennie sokkal drágább is.
    Xbox sem fagy pedig azt is az MS csinálta, de ott csak egy adott konfigon kell stabilan elfutnia. És el is fut...
  • NEXUS6
    Háj tiefun!

1 Ha neked LOL, akkor aszem nem én fogom felnyitni a szemed. Nézd, van aki imádja a McDonaldcot meg a pacalt meg a vesepecsenyét, vagy a kukacokat.
    Én spec szeretem ha a dolog az ami. A kaja az legyen kaja és ne ízesített fűrészpor vagy egyéb egzotikum, egy használati tárgy jelen esetben a számítógép meg legyen számítógépszerű. Ja és megbízható, mint egy porszívó!
    De kinek a pap kinek a paplan.
    2 tudsz olvasni? 176 177 178
    3 hát én se akartam elhinni, de mit tegyek ez a win télleg fejreáll a kodekektől.
    4 hát végül is igazad van, mert elvileg ugye nem kell újratelepíteni a rendszert. Gyakorlatilag meg majd megláttyuk.
    5 akár hiszed akár nem létezik a világon ilyen ember! És ez tudod mit jelent?
    Gondolom azt válaszolod, hogy orvosi eset.
    Én meg azt kérdezem, bizti hogy a felhasználó szintjén is olyan nagy a fejlődés mint RAM ban meg GHz-ben kifelyezve, vagy csak vannak akiknek az az érdeke hogy te is úgy gondold, és ezt úgy tűnik el is hitették veled?
  • tajfun
    Erre a mekes sznobsagra a legjobb pelda a fix.tv pc vs mek musora. Felvet 1 problemat, a pcs csavo sorolja milyen megoldasok vannak, a mekes meg mindig a kifogasokat keresi hogy ez eppen miert nincs meg miert nem mukodik. Ennyit a mekrol.
  • tajfun
    :D
  • tajfun
    1. LOL.
    2. LOL. Gondolom neked a win xp is teljesen azonos a 3.1-el. Aki nem latta 1iket se, annak lehet hogy tokmind1...
    3. LOL. Ezt gondolom meg magaddal se sikerult elhitetni.
    4. Mar miert kene ujratelepiteni? Te anelkul nem tucc 1 drivert felrakni? Ez a te egyeni szocproblemad.
    5. Van aki a C64hez kotodik, akkor ugye elmondhatjuk hogy a C64 jobb mint a mek...
  • tajfun
    "Egy olyan rendszerhez/oprendszerhez/arhitektúráhhoz ami ezektől jobbára mentes, és a készítők láthatóan azért készítették, hogy ők is ezt használják akár 5-10 évig(!)"
    Latom te is beszoptad a PR marketinget...

"De hogy konkrétabb legyek, bizonyára van PC-ben is olyan gép, amit vagy 5 évig változatlanul lehet használni, sőt a régiek mellett akár újabb funkciókat beleépíteni, csak én még ilyet nem láttam.
    És ne jöjjön senki azzal, hogy az ő w98/xp gépe már mióta üzemel, mert ha mondjuk videót nézni, meg jáccani is próbált vele akkor már rég szétcs.szte!!!"
    Aha, persze... A mek nyilvan sosem avul el... Sztem a version fele szoftveres tuningot alkalmazza, amivel a 300 MHz-bol hirtelen 1 GHz lesz, mert az ugye igy szokott leni... Ideje lenne felebredni.
  • tajfun
    "Tajfun, lehet, hogy te csak jatszol, remelem nem tagloz le a hir, de egy szamitogepnek "nemileg" tobb funkcioja is van."
    Nahat, nem mondod... Hogy programozokent ez hogy nem tunt fel nekem...

"Te akarmit osszeraksz olyan lesz, ez a winchesterkezelesbol, az osszeganyolt os-bol adodik, nem kell hozza 1 tomato alkatresz sem."
    Te nem konzolos vagy veletlenul? Azok nem kepesek 1 mukodo pct osszerakni.

"Arban meg kb pont ugyanott van, mint egy igenyesebb pc. (felso kategoriaban gondolkozz, ne ketezerotosbarton-ban)"
    LOL. Lehet hogy neked a Dell, compaq, meg hasonlo szutykok a felsokategoria, de ez csak azert lehet mert nem igazan tudod mitol is lesz minoseg a minoseg. El kell hogy keseritselek, a nagy nevu oem gepek soxor szarabbak akar 1 mistralban osszerakott tomato-aristo "markanal".
  • NEXUS6
    Hát igen, épp erre akarok én is kilikadni!

Az egész hozzászólással egyet értek, viszont egy szócska hiányzik, a csak.

Szerintem CSAK Windows szinten előrelépés.

• DW
    Mindenképpen előrelépés. Miért szerinted az nem előrelépés mondjuk, ha a kocsid csak minden 100ezer kilóméter után robban le, és nem minden 10ezer után? Szerintem Windows szinten előrelépés.

"Az hogy wint használunk az emberek 90%-ánál szükségszerűség és nem józan belátás. "

Ámen:D
  • NEXUS6
    Bocs DW, télleg bunkó voltam!

És asszem csak azokat az érveket tudom leírni amit már bővebben kifejtettem.

Egy dolgot azért hozzáfűznék, illetve megkérdeznék: ha az xp-vel elértük azt hogy a rendszer már olyan stabil mint amilyen más rendszer évtizedek óta, akkor ez most előre lépés a világ számára?

És ebből következik: " DE! a dekstopom kinézete nem olyan, mint egy tárgy, amihez úgy kéne kötődnöm, mint a régi jól megszokott dolgaimhoz, vagy a kocsimhoz. Persze a desktopot is olyanra csinálja az ember, hogy abban otthonosan mozogjon, ez tény, na de kötődni:DDD"

Szerintem meg azért nem kötődtél mert nem is kötődhettél.
    Nem feltétlenül azért csinálunk valamit, mert úgy gondoljuk az a legjobb. Az hogy wint használunk az emberek 90%-ánál szükségszerűség és nem józan belátás.
    Ne csináljunk úgy mintha azért tennénk mert minden egyes részével meg vagyunk elégedve és ha máshogy lenne azt biztosan utálnánk.

Valamelyik műsorban volt, hogy honnan tudod azt hogy egy csajszi nem ismer valamit?
    Onnan, hogy azt mondja rá utálja.
  • DW
    Jó, ez kb olyan, mint amit BG mondott, hogy márpedig 640KB mindig is elég lesz...vagy vhogy így hangzott. Nem kell tényleg mindent elhinni. Az régen volt, akkor még örült, mint majom a farkának. Ő se gondolta volna, hogy az idővel ennyire meghatározó lesz a számítógép, ahogy te sem tudod, hogy mi lesz 20 év múlva. Persze nem védem azt a ... szóval azt, mert nem érdekem, meg nem is szeretem, de mindenki mondhat hülyeségeket (igaz, ekkorát ritkán).
  • DW
    Na megszólalt a próféta. Mivel nem lehet mindenki olyan felvilágosult és nagytudású ja és igényes (ez fontos)mint te, ezért nem mindenki van tisztába azzal, hogy igenis vannak jobb gépek, mint a PC, és jobb megoldások, mint az x86. Ahogy mondod, ezt nevelték az emberekbe, és most ez a menő. Ez van. Miért van az, hogy pl. az autók már rég mehetnének benzinen kívül mással is (Vízbő' veszi ki a a a a a hidrogéjnt:P), és még mindig benzinnel (ja és gázolajjal meg metanollal ugyebár) megy az autók 99,5%-a? Azért, mert ez van, ez az elterjedt, elérhető. Az ember csak akkor jön rá, hogy szart csinál(t), amikor már nincs visszaút.
    Szóval most hiába akarod megmagyarázni itt minden igénytelen és felvilágosulatlan ősPC-snek, hogy bizony, mekkora állatok, mert olyan gépet mernek használni, amely mondhatni a legelterjedtebb (otthoni, asztali felhasználásra nézve). Hű, ez tényleg nagy bűn.
    A MAC meg biztosan olyan stabil, hogy sose fagy, csak mi nem láttuk még. Nem sűrűn, mert nincs rá pénz, meg felesleges. Tudod mi igénytelen emberek vagyunk, az alja népe, és nem telik ilyen csodamasinákra.
    Az meg nem tudom miért zavar téged, hogy hány MHz-es. Nem mindegy, hogy hány GHz-n megy a proci? A lényeg, hogy gyorsan és zökkenőmentesen fusson a program.
  • NEXUS6
    Háj Laci!

Tökre igazad van. sajnos azt veszem észre hogy lassan öreg mototrosnak, őskövületnek néznek az elveim, ha nem is a tudásom miatt. Ami talán nem is zavarna. Ami zavar az az, hogy egyes érvekként olyan reklámszövegeket idéznek, amit ez a két gengszter (sb+BG) talált ki jó 10 évvel ezelött és akkor mindenki csak röhögött rajtuk, még ők maguk is.
    Ki gondolta volna, hogy az ifjúság meg komolyan veszi, és úgy ismételgetik mintha igaz lenne?
  • archkoven
    Erről ment akkor a vita és én is meg voltam győződve róla, hogy fake, de valójában vodeon történtek teljesen reálisak voltak, csak egyszerűen rövidre volt vágva, hogy bemutatható legyen pár percben.
  • archkoven
    Örülj neki, hogy te igényes vagy, és ne próbáld megtéríteni az elbutítottakat és az igénytelenségre nevelteket!
    Seggfej!

• Laci
    Hi Nexus!
    Látom próbáltad olyan embernek elmagyarázni néhány pontban a számítógépekkel kapcsolatos igényeket és érzéseidet. Én mindvégig megértettem amiket írtál, de sajnos az a tapasztalatom hogy (mint itt is látható) egy pécésnek, főleg aki más platformot huzamosabb ideig nem is használt ez nem sokat mond, mert nem is érti ilyenkor miről van szó és ebből természetesen az van hogy 100%ig félreértelmezi.
    Annyira romlik a szinvonal és vele az elvárások is hogy már az is "remek" működésnek számít, ha "csak" minden 2hónapban vagy évben kell újrainstallálni vagy a reset gombot megnyomni. Erre idéznék előlem:
    "Egy SZÁMÍTÓGÉP nem fagy meg. Soha. A hőskorban voltak ilyenek."
    Ez a lényeg. Na persze az is megfagyhat de általában 1-2 évente fordul elő a gép/oprendszer hibájából. Ma annak is ujjongani kell ha végre nem fagy a windóz és "már" több hónapja így működik. Nem hiszem hogy ha a számtech nem vált volna ekkora üzletté akkor nem lehetne ezt ma is így megvalósítani. De az ilyen intel meg mikroszoft elintézi nekünk hogy ne vagy nagyon nehezen lehessen. Köszönjük nekik (illetve én inkább nem)!

Mint már máshol is okoskodtam ezzel a zenei ipar hasonlít ehhez: Igénytelenséget neveltek a népbe. Az igényt az ipar teremti, és azt hogy milyen az ipar azt az igény teremti. Csakhogy a butítás és igénytelenségre nevelés egy tudatos folyamat az egész világon, nem csak a számítástechnikában. Így benne is vagyunk az ördögi körben, amiből kimászni akkor fogunk ha teszünk érte valamit. Most ez a feladatunk, de akkor nem szabad elhinni minden szembetűnően nagy baromságot amit Steve Ballmer meg ezek az emberek nekünk mondanak és nem kéne mindig új (úgyis egyre gagyibb ELAVULT ALAPTECHNOLÓGIÁJÚ) szupersokGHz-s pécét venni. Ezt hiába is mondja az ember mert ugye a itt fogyasztói társadalom, akit a mindőség a legkevésbé érdekel.
    A többit már rég megbeszéltük...
  • Zsoldos
    mondjuk a tortenethez hozzatartozik, hogy az a video fake volt.
  • archkoven
    Szerintem viszont ez a vita nem baromság!
    Ime itt az én érvekkel alátámasztott véleményem:
    MAC SUX, KONZOL SUX, PC ROX.
  • archkoven
    Te akkor már elég régen olvashattad a TH-t ha úgy érzed, hogy az elfogult az Intel irányába, ugyanis én magam kissé elfogult vagyok az AMD irányába, de ennek ellnére sem érzem úgy, hogy az TH az Intelt nyomatná, sőt rendszeresen az AMD-t tartja az utobbi időben jobb vételnek szinte minden kategóriában. Pl. a legújabb processzortesztjük címe sem az Intel irányába történő elfogultságra utal: Amd 4000+ és FX-55 -szögek a P4 EE koporsójába?".
    Egyszer lettem mérdes rájuk, mikor videokkal illusztrálták az Athlonok hővédelmét, azok szarrá égtek míg a Pentiumok semmi bajuk nem lett. Valójában akkor is csak a realitást mutatták be, viszont elsőként hírt arról mikor mikor az AMD kijavította a hibát.
    A tuning kérdést pedig nem hiszem, hogy túldimenzionálják, hiszen az oldal elsősorban számítógépfanatikusoknak és nem háziasszonyoknak készül, őket pedig érdekelheti a tuning is. Bár engem speciel kevésbé (bár természetesen én is grafitoztam a Duronomat a leírásuk alapján és működött!), szerintem a plusz teljesítmény nem éri meg a hangosabb hűtésért, főleg úgy, hogy egy hónap múlva már megveheted azt a processzort amire tuningoltad (és akkor már csak a zaj marad).
  • DW
    Az egérfikázás csak poén volt, nem kell úgy a szivedre venni.
    Az, hogy drága, azon nincs mit vitázni, csak rá kell nézni az árlistára: pénz beszél kutyasz@r táncol.
    Játék: ki mondta, hogy nincs? Egyszerűen arról van szó, hogy aki játszani akar a mai gamekkel (márpedig a többség szerintem azt (is) akar), annak nem a MAC a legjobb választás.
    Progi: hogyne lenne. Ez kb. ugyanolyan hülye kijelentés, mint az, hogy Linuxra nincs progi (és játék se). Pedig van.

Szerintem ezen nincs mit vitázni, mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. A lényeg, hogy egyiket sem lehet szentnek és sérthetetlennek beállítani.
    A MAC vs PC téma kb. akkora baromság, mint a PC(MAC) vs konzol vita.
  • pafi
    Egyébként a Win-es egér azért lett 3 gombos, mert a Xerox akkoriban úgy tervezte. Aztán mikor Steve Jobs-ék elcsórták tőlük a GUI (Grafikus felhasználói felület) ötletét (gyakorlatilag az egészet) akkor úgy gondolták elég lesz egy is. (Elég is. helyi menüket éred el alapból csak win-en is, mac-en ez control+click). Aztán mikor Bill lenyúlta az egészet Jobstól kellet valami plusz, amitől jobbnak t?nik a win. Ez lett a plusz két gomb. Aztán mivel senki nem használta a középsőt, lett kettő.
  • pafi
    Nekem egy mx 500 (8 gombos Logitech) van a G5-ömre kötve. Mindenki olyat vesz amilyet akar. Ugyanaz a sablon szöveg már megint. Egygombos egér... Nincs rá játék... Nincs rá proggi... Drága...
    Van itt olyan, aki úgy fikázza a mac-eket, hogy ismeri is? (Nem képről, hanem úgy, hogy mondjuk 1-2 évig használta is.)
  • pafi
    Hát mikor az Intel vs. Amd tesztben azt hozták ki, hogy, bár minden tesztben jobb az Amd, de az Intel tuningolva éppen megveri, ezért akkor is az Intel a király (hiszen 1000% hogy a sarki boltban vett prockódat tudod 130% ra húzni), akkor kicsit elegem lett (több éve volt). Gyakorlatilag készpénznek veszik, hogy minden procit lehet húzni. Ez nemigaz, ez még a legvadabb tuningosok sem gondolják komolyan.
    Meg ugyanez részrehajlás az Nvidia javára az Ati ellenében.

• DW
    Desktop: valaki a használhatóságot tartja szem előtt, valaki meg azt, hogy olyan csicsa színe legyen, mint egy papagáj, mert azon úgysem találni meg semmit. Én pl. berakok vmi képet meg pár ikont. Nem szeretem, ha minden a desktopon van.

Az, hogy valaki MACerálja :)) a gépét, az egy jó elfoglaltság, és te szereted ezt az elfoglaltságot. Ez jó. Én is szeretem azokat, amiket elmondtál, de érzelmileg nem kötődök hozzá:))
  • DW
    Azért ne személyeskedjünk, én sem tettem. Köszi.
    Viszont a Win 3.1 nem oprendszer (ezt nem árt megjegyezni), tehát maximum azt a kérdést tehetted volna fel, hogy W95 óta miben változott a Windows. Szóval erre válaszolok: Kinézetre nem sokat, de változott. Az XP start menüs újítása eléggé [email protected] lesz szerintem. De mégis miben változott? Nos, az elég nagy változás, hogy a 95-köz képest már rég nem Win9X kernel van, hanem NT (tudom, NT már volt a Win95 korában is, de ez már nem az az NT). Nem csak a külső számít.
    Szerintem az teljesen rendben van, hogy kívülről nem változott semmi. Gondold el, hogyha minden új windows verziónál újra meg kéne tanulni az oprendszer kezelését. És itt jön képbe az általad említett kötődés: ha megváltozott volna a külső, akkor szakítani kellene a már rég megszokott/megszeretett desktoppal (mint látod, én is kötődök hozzá, de nem éppen ez a jó kifejezés rá). Köszi, de ebből nem kérünk.
    A változás meg igenis nagy a régi rinygózokhoz képest. Ha te nem érzékeled a különbséget, akkor valószínűleg a probléma a te gépedben van (fagyások stb). Nekem pl. nem kell minden fél évben újratelepíteni a rendszert. Pedig elég sok programot teszek fel és szedek le, és még mindig megy remekül. Többnyire ezért is változatos a desktopom. Szeretem is, ha változatos. Elég monoton lenne minden nap több éven keresztül ugyanahhoz a desktophoz leülni. Tuti öngyilkos lennék. Ezért néha megváltoztatom az arculatát. Ez szerintem ugyanolyan egyéni dolog, minthogy valakinek tetszik a MAC, valakinek meg nem.
    Úgy állítod be a MAC-et mintha azt sose kéne újratenni. De véleményem szerint a régi MAC OS-ek sem támogatják az új hardvert, vagy nem? Talán előre megjósolják, hogy 5 év múlva milyen új hardver lesz? Ugyanmár.
    A kettes pontba meg nem arról van szó, hogy ki hülye, és ki okos. Épp az a hülye, aki még mindig Win95-öt használ (persze van aki kénytelen, de most ezt hagyjuk), mert a win95 egy instabil, kezelhetetlen szar a 2000-hez és XP-hez képest. A piacnak meg van húzóereje, aminek hatására kénytelenek vagyunk a legújabbat használni. De a sokadik verzióját MAC OS-el is így van ez, vagy nem? Az új általában jobb (persze nem mindig, de érdekes lenne, ha még mindig 3.1-es windowst használnál).
    3. pont: No Comment. Részben aláírom. A tanulság: nem kell minden fölöslges szarral telepakolni a gépet, főleg olyanokkal, amiknek semmi hasznuk és kétes forrásból származnak.
    4. procicsere miatt nem kell újratelepíteni oprendszert, maximum alaplap és VGA miatt, bár egyesek állítása szerint nem fontos (szerintem meg igen, de erről megoszlanak a vélemények a tapasztalatok függvényében).
    Apropó, miért csak winről beszélünk? PC-re nem csak Win van. Ez a baj, hogy az embereknek az van a fejében, hogy PC, akkor Windows. Itt meghalt a téma egyből.

Még egy pillanatra visszatérve az utolsó két (kissé szemtelen és személyeskedő) mondatodra: Igen, sz ambernek szüksége van mindarra, amit te írtál, DE! a dekstopom kinézete nem olyan, mint egy tárgy, amihez úgy kéne kötődnöm, mint a régi jól megszokott dolgaimhoz, vagy a kocsimhoz. Persze a desktopot is olyanra csinálja az ember, hogy abban otthonosan mozogjon, ez tény, na de kötődni:DDD
    Tudod vannak olyan emberek (és ez nem én vagyok) akiknek soha semmi sem jó, és éppen ezért cserélgetik a dolgaikat. Biztos megtehetik, de hát istenem....nekik ez a kedvtelésük, akkor csinálják. Én tiszteletben tartom. Az ember törekszik mindig azt megteremteni, ami neki a legjobb, és van, hogy ez nem megy egyszerűen, gyorsan (egy lépésben). Ettől még nem lesz senki se számkivetett stbstb.
    Érzelmileg én a barátnőmhöz, családomhoz, barátaimhoz, háziállataimhoz kötődök, vagy azokhoz a tárgyakhoz, amelyek valami érzelmet váltanak ki (jó emlék), nem a számítógépemhez vagy a desktopomhoz.
  • IStexI
    Szentem a macesek nem értenek valamit. Mi pcsek is kötődünk a gépünkhöz. Én pl pont azt élvezem, sőt ragaszkodom hozzá, hogy turkálhassak a gépemben, azt cseréljek benne amit akarok. Amikor kidobom a régi kütyüt akkor 1 pillantra eszembe jut mennyi +/- élményen mentünk keresztül:)

Egér: gondoltam, hogy létezik más is az alap egéren kívül.

Desktop: reinstall után nem lehet visszaállítani azt ami volt? 1ébként nekem a lehető legpuritánabb a desktopom. Kb.: mint a win95 desktopja fekete háttérrel. Szvsz ez a legalkalmasasabb a ténykedésre.
  • NEXUS6
    Háj DW!

1. Egy szinten igazad van, az ember ha megkap egy gépet akkor hónapokig képes arra, hogy a desktopot macerálja, mert uncsi. De ezután jön egy több éves időszak amikor a júzer megállapodik és rájön arra hogy mi az amit ő kint szeret hagyni az asztalon, mi az amit a tálcára rak és mi az amit pedig benthagy egy könyvtárban. Minekután már megtalálta az ízlésének legmegfelelőbb kinézetet már nem fog azzal időt eltölteni, hogy ezt újra és újra átkonfigurálja.
    Ez az időszak egy pc-s júzernél szinte soha nem érkezik el! Pláne mert az oprendszert félévente újra kell instalálni. Ezért egyforma mindenkinek a desktopja!

2. Igazad van, ez igaz pc-re is! Csak ott éppen nincs olyan 5-10 éves oprendszer ami az új hardvert támogatja. Amúgy mi az amiben az win oprendszerek újat hoztak? Egy w3.1-en is ugyan úgy voltak szövegszerkesztők, táblázatkezelők, játékok stb. Mi ez a nagy oprendszer mánia?
    Ja igen, átszabták a desktopot és kiadták w95 néven, megspékelve néhány új drájverrel. És ez így megy azóta is...
    Okos!
    Az meg nem annyira aki beveszi...

3. Na ja, csak az a kérdés, hogy az hogy néhány fájlt felmásolsz a rendszer könyvtárakba mennyire vágja hanyatt a gépet. Mer a pc-t azt marhára! És akkor ugye reinstal stb stb... hatás lásd 1. pont.

4. Az hogy új prockó, videokártya legyen a gépedbe miért is teszi szükségessé az oprendszer újratelepítését, beállításaid elvesztését?

5. Hiába nézel télleg ez van!
    Ezek szerint neked a kocsid is minden félévben új, a lakásod, a képeid a falon, a bútoraid meg minden.
    Szerintem az embernek kell egy kis állandóság, ahhoz hogy otthonosan érezze magát. És igen az ember kötődik a tárgyaihoz, ha te nem akkor te vagy orvosi eset! Egy elidegenedett, nihilista, nyugtalan számkivetett.
    Sajnáljallak.