400
  • Csaba
    Szerintem még a doom3 is kihasználja, mert úgy hallottam, csak nagyon kevés directx9-es effektet használ (pl. valami füst effekt, vagy mi, de javíts ki, ha tévedek). Vagy nem?
    Meg azok a progik, amik akkor jelentek meg, mikor a gf4 volt a csúcs, nem? :-))
  • Csaba
    Nekem sajna nem volt amigám, csak c64-em, de havernak volt egy 500-asa mindenféle hangzatos chiprammal, meg fastrammal, és ő csak játszott vele, meg zenét szerkesztgetett. Általános véleményem az, hogy ami játék megvolt rá is, meg pc-re is, pc-n valahogy gyorsabban futott, bár ott lényegesen könnyebb volt, mert volt winyó, havernak meg csak lemezmeghajtója.
    De erről tényleg nem akarok vitázni, mivel hosszabb távon nem ültem amigaközelben. Az tényleg olyan jó lett volna?
  • Csaba
    Hát ez jó! Mindenre gondoltam, csak az amigára nem:-))
  • NEXUS6
    Remélem nem a CIV3-ra gondolsz, asszem az is dx8.1-et kért;)
  • NEXUS6
    AMIGA 3.0

;)))))YIKES!!!!!!!
  • Csaba
    Szerintem megjelent:-)
  • NEXUS6
    "Stalker alpha release? Most ugye viccelsz?:D
    Ennyi erővel vehetetted volna a doom3 alpha release-t is:D
    Nem tudom, de én láttam a készülő stalkerből képeket (fél évvel ezelőtt) és ne tudd meg mekkora változás volt az alpha stalkerhez képest (én játszottam az alpha-val!). Egyenlőre nem kéne egy olyan játékot leírni, ami még meg sem jelent."

Aha, hát ez az;)))!

Szóval akkor elmondható, hogy sem a GF3 sem a GF4 szintű kártyákra nem jelent meg normális a hardvert kihasználó progi?
    Nocsak pont innen indultunk ki.;))))
  • Csaba
    Pontosan melyik oprendszerre is gondolsz?? :-) Nevezd nevén.
  • NEXUS6
    Háj Csaba!

Bocs, hogy belepofizok, de nagyon ráérek.
    Én is most kezdem megismerni jobban a w98 lelkivilágát. Már tudom mi az amit, nem lehet vele megtenni és ezért nálam is stabilabb, a memória az tényleg kell neki.
    A gond az, hogy mit szolsz ahhoz a hírhez, hogy több mint 10 évvel ezelött már létezett olyan oprendszer ami az általad leírt konfig 10-edén tudta ugyan azt produkálni, monnyuk a dúm3 kivételével;))) (Asszem ezen már volt anyázás, de azért csak leírom)
  • DW
    "A komolyan szöveg/kiadványszerkesztéssel dolgozó MAC-es júzer viszont nem hiszem, hogy vesz egy grafkártyát csak azért, hogy a 3dmark teszten 100 ponttal többet kapjon."

Logikus. Aki erre használja a gépet, az PC-be se fog Geforce XXXX, vagy RADEON XXXX kártyát venni.

Stalker alpha release? Most ugye viccelsz?:D
    Ennyi erővel vehetetted volna a doom3 alpha release-t is:D
    Nem tudom, de én láttam a készülő stalkerből képeket (fél évvel ezelőtt) és ne tudd meg mekkora változás volt az alpha stalkerhez képest (én játszottam az alpha-val!). Egyenlőre nem kéne egy olyan játékot leírni, ami még meg sem jelent.
  • Csaba
    Te Jó Ég! Ha belegondolok, hogy tegnap majdnem 10 órát neteztem....Netfüggő lettem!!!!! Segítségggggg......
  • DW
    Épp ez a baj: Te mindenáron be akarod bizonyítani, hogy ha PC, akkor tuti van valami baja, és nem hiszed el, hogy az utóbbi időben meglehetősen problémamentes a dolog (persze nem mindenkinél, de ez szerintem MAc-nél is így van). A MAC-nek meg hiába jobb az architektúrája, ha az átlagfelhasználó még a hátsóját sem törölheti ki vele. Sőt, azt kell, hogy mondjam: az átlagembernek halvány lila fingja sincs arról, mi az az architektúra, de nem is érdekli. Megveszi, működik, használja és boldog vele (aki nem az peches).
    Az egész ami itt megy, az csak szájtépés, játék a szavakkal.
    Te azt állítod, hogy jól működik a MAC, hozzászoktál. Nosza, akkor használd, ha tudod mire, de ne próbálj egy olyan embert meggyőzni, mint én, akinek semmi baja a már jóideje selejtezésre ítélt x86-ös architektúrával...főleg úgy, hogy nap-mint nap használom.
  • Csaba
    Már megbocsáss, de miért szar a win98-as vonal? Ja, ha te egy elavult gépre teszed fel, akkor persze, hogy tele lesz kék halállal, meg memória hiánnyal. Nekem ezen a gépen üzemel win98Se 3 éve, és még sosem kellett újratenni, mert működik minden rendesen: 1,5Ghz P4, 512 mega sdram, Mercury alaplap.
    Minden oprendszernek erős gép kell, akár 98, akár xp. Most fogok bővíteni 3Ghz-re, és erre már talán fel merem tenni az xp-t.:-)
    Bár félek, hogy nem lesz olyan megbízható, min a win 98-asom.
    Pl. netezni álom a 98-on. Tegnap is majdnem 10 órán ment a net, előtte Doom3-aztam, és érdekes módon nem kellett úraindítanom holmi memória hiány miatt. Viszont van egy másik gép a családban, amin xp van. Komolyan mondom, nyugtatóval kellett leülnöm elé, mert annyit szívtam vele, hol egy vírus, holez, hol amaz. (bár csak 1 ghz-es amd, 256 mega rammal).
    Én tehát a 98-ra esküszöm, de reménykedem, hogy az új 3ghz-es prockóm már elég lesz az xp-nek...
    És bocsi az offért, de nem hagyhattam szó nélkül, hogy leszarozza valaki azt, ami nálam kifogástalanul megy.
  • Laci
    "Node azért a programozás részét nem szabad a hardver résszel hasonlítani. A példád ezért nem volt jó."

Pedig annak idején pont ay ilzen "hardver részek" képviselői között mentek a nagy versenyek. Nem pontosan értem mit értesz ezalatt. Én úgy tudom pl. HW közeli programozás alapján is meg volt osztva a társadalom.
  • NEXUS6
    Nem a M$ üzletpolitikájából kell kiindulni, ha 10x ennyi MAC-et adnának el mint most, akkor beindulhatna egy normális verseny az architektúrák között és még mindíg fényévekre lennénk attól, mint amit leírtál.
  • NEXUS6
    Nézd én feladtam hogy magam barkácsoljam a gépeimet, a végén nagyvalószínűséggel többe fog kerülni, mintha vársz egy kicsit és veszel egy használt márkás gépet. Használati érték ugyanannyi, a szoftver tuninggal win optimalizálással meg sokkal többet érsz, mint bármilyen túlpörgetéssel! A gari is megmarad.

Amúgy tökre fenntartom azt az álláspontomat, hogy nincs kihasználva a legújabb hardver generáció. Far Cry, D3, Stalker. Lehet hogy szépen belecsempésznek DX9-es effekteket, de mindegyiket még jó pár DX generációval ezelött kezdték fejleszteni! A Stalker pl még a bumpmapot sem ismeri, olyan DX7-es szintű az anyag mint a csuda (a textúrák monnyuk nagyobbak mint amit a dx7 megenged). Persze, lehet hogy most rakják bele. Csak éppen 1. még mindíg nem adták ki. 2. Már hányadik DX/grafkari generáció jelenik meg az első demó óta?

Szóval jó buli ez a gépbuzerálás, de nem kéne megideologizálni!
    A komolyan szöveg/kiadványszerkesztéssel dolgozó MAC-es júzer viszont nem hiszem, hogy vesz egy grafkártyát csak azért, hogy a 3dmark teszten 100 ponttal többet kapjon.
  • Laci
    "Egy viszont tény: nincs baj a winnel, hja normálisan összerakott gép van alatt normális szoftverekkel (nem 200 codec, aminek az ötödét sem hsználja ki az ember meg hasonlók)."

Az a baj, hogy a "nincs baj" meg a "remek" vélemények ez esetben, mint legutóbb sikerült a lassú fejemmel rájönni relatívak. Ami másnak "nincs baj" meg "kifogástalan" helyzet az nekem, aki előtte egy már igencsak jól működő architektúrához szoktam hozzás messze van ezektől a "problémamentes" "nincs veles semmi gond" jellemzőkről. Így persze tényleg nem érdemes győzködni a másikat.
  • DW
    Most már ott tartunk, hogy mocskos kapitalizmus:D

Na de a lényeg:
    Laci:
    Így van. Sok az önjelölt "hozzáértő" informatikus. Node azért a programozás részét nem szabad a hardver résszel hasonlítani. A példád ezért nem volt jó.
    Azért, mert nem fagy le a winfosom, attól még nem vagyok én a fasza gyerek, a hardvermájer, de tudom, amit tudok. Régóta van gépem, van tapasztalatom, van ilyen irányú végzettségem, most műszaki főiskolára járok, és én is számtech oldalon vagyok szerkesztő, tehát azért van hozzá némi lövésem. Ettől függetlenül nem állítom be magam nagy szakértőnek. Az a baj, hogy a sok kis pöcs azt hiszi, hogy úgy ért a géphez, mert képes volt összerakni egy konfigot. Aztán azt se tudja mi micsoda, hogy működik. Erről ennyit.
    Sajnos ma már csak a pénz számít.

Egy viszont tény: nincs baj a winnel, hja normálisan összerakott gép van alatt normális szoftverekkel (nem 200 codec, aminek az ötödét sem hsználja ki az ember meg hasonlók).
  • NEXUS6
    Jó neked én a márkás HP gépemben egy éven belül 3x cseréltem vinyót és még mindíg nem tudom miért. Monnyuk nem is mondtam, hogy nem vagyok lamer.

Szal azért alaplap csere után, vagy egy évente akkor még a legjobbak is csak újra telepítik azt a fránya XP-t? ;)))

Asszem itt még nem írtam, volt egy oprendszerem (nem PC-s) amit kb 6 év használat alatt egyszer telepítettem fel. Közben új generációs prockó, meg mindenféle új szoftver került a gépre és mégis úgy működött, mint amaikor először felraktam. Ja nem is, jobban, mert az új verziójú rendszer fájlok gyorsabbak voltak;)
  • Laci
    Eszembe jutott még valami a PC ről meg a TÖBBI gépről. Annak idején miért is választották az x86os intel kacatjat? Szinte minden a történettel foglalkozó témában megemlítik: ÜZLETI OKOKBÓL. Na ez az ami egy nem teljesen naív embernek mindent elmond egy termékről, de más dolgokról is.
    Az hogy ezt sem akarják sokan felfogni elég szomorú hülyítésre mutat rá.
    Állítólag az IBM a pécéjébe is az MC68k-t akarta, de ott volt az intel akivel aztán megállapodtak (egyik itt lévő hír pont ilyenről szólt multkor is itt az gs-n: megállapodások hogy CSAK intel procival szabad egyeseknek gépet beszerezniük... no comment). Innen már megette a fene az egészet, ezért mertem említeteni az igénytelenséget, de ez egyeseket kicsit sem zavar, inkább azt támadjáék aki fel meri hívni a figyelmet a problémára. Mi ez ha nem ostobaság?.
    A TÖBBI ismertebb gép mind a 68k-t vagy valamelyik alternatív változatát kapta. Ez meg is látszik az egész termékvonulaton. Erről ennyit. Szóval a pécét sem azért használják mert olyan jó, meg az x86ot sem azért hanem --> TISZTA ÜZLET.
    Ugye azt sem kell mondani, ohgy pl. az Amigát egy LELKES csapat fejlesztette ki, nem CSAK az ÜZLET mondott meg mindent. Csak példa volt, bocsánat hogy merem az Amiga nevet említeni, természetesen nem akartam vele bántani a pécét mielőtt még kapnék valakitől a pofábma(LOL).

A másik hogy eszembe jutott a tendencia arról is, hogy itt sokan büszkén emlegetik hogy a hozzáértésüknek köszönhetően rég nem fagy a windóz. Hát igen erről csak annyit: Azelőtt az volt minnél elismertebb, aki minnél jobb, minnél optimalizáltabb minőségibb programot tudott írni, erről szólt inkább az informatika ma meg nem erről szól a verseny, hanem az ért ám az informatikához akinek nem fagy a windóz olyan sokat, meg a reinstallok számának a minimalkizálása a cél. Bravo! Fejlődünk - vissza.
    Pedig nem ezen kéne mérni az informatikához való hozzáértést mert a windóznak sem az informatikához hanem a sokat emlegetett ÜZLET-hez van köze. Ezeket a butításokat rengetegen észre sem veszik hanem alárendelik magukat, aztán csodálkoznak ha pl. itt néhányan emlegetik mondjuk az elbutítás meg eligénytelenedés szót, holott nem ezeket az embereket kéne lehurrogni, hanem azokat akik ide juttatták az egész IT-t...
  • Amero
    Azért azt is leírom mégegyszer, hogy a MAC az amiknál sokkal olcsóbb, mint nálunk. Értsd nem kerül többe, mint egy jól összerakott PC...
    Az elterlyedést ott inkább a szoftverek gátolják...
  • archkoven
    "Gondolj bele: a MAC átlagban minőségileg jobb mint egy átlag PC. Viszont ha annyit adnának el belőle akkor akár lehetne olyan olcsó is!"
    Ha annyit adnának el belőle mint a PC-ből akkor nem hogy olcsóbb, hanem inkább drágább lenne a Mac, ugyanis így az Apple monopolhelyzetbe kerülne, ugyanis a PC pont azért ilyen olcsó mert szó szerint öldöklő verseny van a hardvergyártók között. Ha viszont mindenki azt rakna bele amit akar (mert mindenki szabadon gyárthatna vele kompatibilis harvert, tehát nem az Apple határozná meg, hogy mi kerül bele a gépekbe) akkor oda lenne az a nagy megbíthatóság és minőség amivel most annyira büszkélkedsz.
    Szerintem gondolj bele inkább te mielőtt leírsz valamit!

• Amero
    "Egy MACet jó pár évig használnak, ez alatt a PC-s ügyfél több generácót leamortizál. Egy MAC-re lehet hogy eccerre kell sokat kifizetni, de eközben a PC-sek úgy mennek át hardvereken, hogy egyszer sem használták ki a lehetóségeit.
    Pl manpság mindenkinek ilyen olyan csilivili 5-6. generációs GF meg Radeon grafkártyája van, ja a szoftver még csak a GF3-szintjén tart, oppá!"

Nem akarlak megsérteni, de ez egy marhaság:
    1. Nézzétek meg a két linket amit írtam... (ott profik válogatnak és nem hiszem, hogy dzsunkát raknak a gépekbe)
    2. Ha értesz hozzá te is összerakhatsz egy jó Pc-t, Pl.: ami nekem van már három éves. Voltak ugyan vele bajok de eddig mindig meg tudtam oldani.
    3. Nem igaz, hogy egy komolyan dolgozó Maces 3 évente nem vesz komplett új gépet.
    4. Az csak rajtad ál, hogy kihasználod e a lehetőségeit (ez a maccel is így van), és ha jól raktad össze a cuccot akkor erre elég nagy az esélyed, még a sokat szidott XP-vel is.
    5. Az új macbe is ezek a csilivili kártyák vannak... (nézz csak utána mi kell az új 30 colos Cinema Display-hez).
    6. Mi van Geforce3 szinten??? Nem hallottál még a Far Cry-ról, a Doom3-ról, a Half Life2-ről, a Stalker-ről, és persze mindenek előtt a directx9-ről(ezeknek jó hányada már meg is jelent). Hidd el más grafikai szinvonalat képviselnek, mint a 4 évvel ezelőtti játékok. Próbáld meg max grafikai részletesség mellett futatni ezeket egy Gf. 3-on. Nem sok sikerélményed lesz...

A többi hozzászolásoddal többé kevésbé egyetértek...
  • archkoven
    Nexus nem akarlak sértegetni, de az már nevetséges ami itt művelsz.
    Ha totál lámerként most készülnék megvenni az első gépem akkor az ilyen szövegeid után, mint gyakori lefagyás, rendszerösszomlás, olcsó szar, dzsunka harver, szabványok hiánya(!!!), az alaplapod elfüstöl néhány vinyót (ez sem rossz:))) stb. azt hinném, hogy a PC mellett folyamatosan ott kell állni reset-gombon az egyik kézzel, csavarhúzóval a másikban és folyamatosan szerelni és újraindítgani a gépet és szellőztetni a sok füst miatt.
    Csakhogy a valóság teljesen más, kék képernyőt az XP-n szinte még nem is láttam és még soha nem is omlott össze a rendszerem, ami problémám volt az mindig harveres volt, egyszer elromlott a memóriám (garanciálisan kicserélték), a túlhúzott processzorom nem szerette a nyári meleget (visszább vettem), az egyik vinyóm 3 év után elkezdett szórakozni (lementettem róla mindent és kidobtam) ennyi az elmúlt kb. 5 évben. Szóval egy tömény szopás volt az életem.
    Még annyit, hogy egyesek állították, hogy hardverelem cseréje után újra kell rakni a vint. Ez egy marhaság, a mostani vidózom alatt ez a harmadik videokártya és a második processzor és semmi gondot nem jelentett a csere. Annak idején mikor új alaplapot vettem processzorral még akkor is simán bútolt, csak később raktam újra.
    Az egyetlen dolog ami határozottan lehetne jobb is az XP-ben, hogy nem szereti ha túl sok alkalmazás fut párhuzamosan, de ez is csak kb. egy év után szokott bekövetkezni, ezen szoktam észrevenni, hogy már ideje lenne újrarakni. Tehát kb. évente egyszer rászánok egy kis időt, formázom a c-t és lefuttatom az istallt.
    Szóval szopok mint egy állat.
  • NEXUS6
    Asszem konvergálnak az álláspontok;)))

A hardveres témához még csak annyit, hogy ugye van egy alapvető különbség a MAC és a PC között és ez a prockó. Az hogy ez mennyit számít vagy nem az szerintem a gyártó gondja, mindenesetre bennünket is jól behülyítenek vele hogy ezen vitatkozunk.

""Ha ki akarom sarkítani: honnan tudod, hogy AZ amit veszel annyira jó , ha még azt se vagy képes megmondani hogy AZ micsoda?????"

Ezt nem értem. Aki nem ért a géphez, az ne vegyen hozzá semmit, max egy CD-t."

Ez tapasztalatom szerint nem így van, az emberek 3/4-része azért veszi azt amit, mert valójában nem ért hozzá, csak azt hiszi.
    Ez a PC mánia nem most kezdődött, a MAC-en kívül jó pár más architektúrát kiszorított a piacról az hogy az átlagjúzer azt se tudja mit vesz.
    Gondolj bele: a MAC átlagban minőségileg jobb mint egy átlag PC. Viszont ha annyit adnának el belőle akkor akár lehetne olyan olcsó is!

A PC pl a 90-es évek elején pillanatokon belül minden mást kiszorított, pedig drága volt mint az arany. Megkérdem az egyik srácot aki gépeket árult a munkahelyemen, (nagy lamer voltam), hogy te figyu, mi ez a 2 soros meg párhuzamos port, mire jó ez? Erre azt mondja, hogy fogalmam sincs, majd el kezdi ecsetelni, hogy mi a gép konfigja. Akkor nekem nem volt több kérdésem, vettem egy könyvet aztán elolvastam. Aztán vettem egy Amigát feleannyiért mint az a PC konfig volt.

A szitu azóta sem változott semmit, legfeljebb annyit hogy most már nem is lehet összehasonlítási alapja az embereknek, mert télleg mindenhol csak a PC-van. Néha az az érzésem, hogy az ilyen vitákat is csak a M$ ügynökök generálják, nehogy feltűnjön mennyire lenyúlta a piacot a cég!

• DW
    Hát igen, szét kell nézni a piacon, mielőtt vásárolsz vmit. Ami meg nem dzsunka, és húzza egy darabig, az meg nem olcsó.

Mivel a MAC is elektromos cucc, és ugyanúgy/ugyanazon alkatrészekből épül, mint egy PC (mármint úgy értem, hogy ugyanolyan áramköri elemekből), ezért ott is előfordulhat, hogy füst...és kész. Mivel jóval kevesebb a MAC, ezért jóval kevesebb ilyenről tudunk (egyenes arány), mielőtt azt mondanád, hogy sokkal ritkábban történik ez, mint PC-nél.
    Az alaplap elfüstölése nem szokta magával rántani a vinyókat, még a VGA kártyát is ritkán. Sajnos a sok dzsunka Codegen meg egyéb noname tápok miatt van elfüstölés.
    Ha elfüstölne a gép, akkor sem gondolkoznék MAC-ben (és mások sem), mert nem tudják használni arra, amire a PC van. De én az árán nem is vitatkoztam.

"Ha ki akarom sarkítani: honnan tudod, hogy AZ amit veszel annyira jó , ha még azt se vagy képes megmondani hogy AZ micsoda?????"

Ezt nem értem. Aki nem ért a géphez, az ne vegyen hozzá semmit, max egy CD-t.

"Én elszakadnék, csak éppen annak a számítógép típusnak amiről beszélünk ez az egy azonosítható jellemvonása maradt. "
    Ez látod eléggé földhözragadt gondolkodás (ezt nem bántólag mondom).
    De ha már itt tartunk: Mi a MacOS alapja? Mi a Linux alapja? No comment. Éppen ezért rossz példa a PC+Win párost a MAC+ MacOS párosokkal hasonlítani.

"A win ráadásul a PC-k 99%-án előfordul, vagy előfordult," Igen-igen. Igaz. Mondhatjuk, hogy sajnos, de még mindig erre írják a legtöbb programot, ezért van ez a 99%. Én pl. nem erőltetem a win-t. Viszont nekem nincs bajom a Windowsokkal (jelenleg XP-vel), veled ellentétben, aki ilyen elégedetlen a windowsal. Én pl. tökéletesn tudom kezelni, nem fagy, nem telepítgetem újra állandóan, jól bejáratott, otthonosan mozgok benne, tehát nincs vele bajom. Annyira azért a win sem szar. Megvannak a maga hibái (ahogy MacOsnek is biztosan vannak).
  • NEXUS6
    És még valami:

Egy MACet jó pár évig használnak, ez alatt a PC-s ügyfél több generácót leamortizál. Egy MAC-re lehet hogy eccerre kell sokat kifizetni, de eközben a PC-sek úgy mennek át hardvereken, hogy egyszer sem használták ki a lehetóségeit.
    Pl manpság mindenkinek ilyen olyan csilivili 5-6. generációs GF meg Radeon grafkártyája van, ja a szoftver még csak a GF3-szintjén tart, oppá!

Szerintem télleg lehet szuper egy PC, rengeteg progival, de azt a hülyeséget ami itt folyik nem kell hozzá megideológizálni, hogy milyen jó.
    Elég ha a cégek PR szagemberei mondanak hülyeséget, nem kell nekünk is átvenni.
  • NEXUS6
    Még eccer leírom: nem az a gond hogy szar vagy nem szar a PC, olyan amilyen, ha szerencséd van pl akár jobb is mint bármelyik MAC.

A gond az hogy mivel nincsenek szigorúan megkövetelt szabványok, az hogy mit veszel csak a te tudásodon múlik, amit nem is akarok megkérdőjelezni. De miért kéne mindenkinek azzal a jórészt tapasztalatokra épülő és pillanatokon belül elavuló tudással rendelkeznie mint aminek te a birtokában vagy?
    Egy MAC-esnek pl nem kell, mert lehet a gyártóban bízni (az elpécésedés azért ezen is rontott). Nem a MAC a drága, hanem a dzsunka hardver az olcsón. De ha 1-2 éven belül a garancia után az alaplapod elfüstöl néhány vinyót meg egyéb tartozékokat, akkor elgondolkozol azon, hogy mennyi az az annyi, mennyivel is "drágább" egy MAC.

Ha ki akarom sarkítani: honnan tudod, hogy AZ amit veszel annyira jó , ha még azt se vagy képes megmondani hogy AZ micsoda?????

"Szakadj már el a M$-tól könyörgöm, nem csak a fostalicska Windows létezik PC-re."

Én elszakadnék, csak éppen annak a számítógép típusnak amiről beszélünk ez az egy azonosítható jellemvonása maradt. Beszélhetünk a Linuxról csak éppen Linux rengeteg architektúrára létezik pl PS2-re is. A win ráadásul a PC-k 99%-án előfordul, vagy előfordult, a legtöbb Lin-es PC vagy Win-esen kezdte, vagy rákerül párhuzamosan, vagy akárhogy de még azok is kapcsolatba kerülnek vele.

• DW
    Úgy látszik, hogy csak neked olyan a PC, "hogy műszaki és programozás szempontból is egy rémálom", mert még mindig erre fejlesztenek a legtöbbet (na jó, a gamek mostanság mind átiratok, de hát a lustaság...).

Kénytelenek vagyunk beérni? Igen! Miért mit tudunk csinálni? Tüntessünk? Vagy netalántán használjunk MAC-et, mert az olyan fasza. Igaz, sokat nem érnénk vele otthon, de hát legyen. Dobjunk ki egy rakás lóvét, csakhogy elmondhassuk, hogy milyen fasza architektúra és még az x86-ot is földhözveri. Kár, hogy feleannyit sem tudunk rajta csinálni, mint PC-n (...főleg a gamerekről beszélek itt...), de mivel olyan szupi az architektúrája, hogy a porfogó és szobadísz (márakinek...) funkcióját el tudja látni, ezért tényleg jó a MAC.

Mégegy:
    Talán azt lehetne mondani: hogy PC az amin a M$-oprendszerei többé kevésbé elműködnek. És ennyi.

Szakadj már el a M$-tól könyörgöm, nem csak a fostalicska Windows létezik PC-re.

Az, hogy most az otthoni PC-knek van-e definícója-e vagy sem...nos nem sok embert izgat.
    Azért a PC-ben is vannak szabványok. Ha nem lenne szabványos, akkor mindenki azt gyártana rá, amit akarna, és semmit sem lehetne csatlakoztatni semmihez. Én inkább a helyedben azt mondtam volna, hogy túl sok a gyártó, és ezek közül sok dzsunka nem képes betartani a szabványokat, emiatt van a sok szar.

Szerintem ez egy végeláthatatlan vita. Próbálod bebizonyítani, hogy szar a PC. Mivel a PC elterjedtebb mint a MAC, ezért a többség ezt használja, és ezt használjuk mi is, függetlenül minden más tényezőtől, és ezen az sem fog változatni, hogy megpróbálod mindenkinek bebizonyítani, hogy jobb a MAC. Jobb tényleg. ÉS? Úgy látszik ez az embereket nem érdekli...és amíg nem érdekli, addig nem is lesz változás, akármennyire akarjuk (mert én is akarom:).
  • NEXUS6
    Háj DíDabljú meg árkóven!

Kéritek a felezőt, vagy a telefonos segítséget, vagy esetleg itt megálltok?
    Én ez utóbbit javasolnám;)))

Azért ez a kérdés a lényegre tapínt ám rá!
    Szerintem.

Ahhoz, hogy egyáltalán érdeminek lehessen tekínteni egy vitát két dologról, azért azt a két dolgot definiálni is tudni kéne.
    Nos ez az egyik oldalról a MAC esetében rém eccerű.
    A másik esetében viszont lehetetlen.

Nos árki, annyiban igazad van hogy a MAC egy személyi számítógép mint kategória, kisbetűvel természetesen. Erre régebben inkább a home computert használták, aztán ugye jött az IBM aki az ilyen kategóriájú termékét elnevezte PC-nek (nagbetűvel) vagy is "Személyi Számítógépnek".
    Nos ugye aztán volt egy csomó cég, akik többé kevésbé jogmentesen megpróbáltak hasznot húzni az IBM hírnevéből és pofátlanul nekiálltak másolni a PC-ket, ahelyett hogy saját rendszereket fejlesztettek volna ki.

És ekkor elszabadult a pokol meg a fejetlenség.

A MAC néhány más számítógép mellet viszont mindíg is az maradt ami, tisztán definiált jogilag is védett szabványokkal, minőség ellenőrzéssel stb. úgy ahogy az egy ilyen bonyolultságú technikai eszköznél dukál.

Szóval nem kell félni, nem azért fagy le az a
    gép ami előttünk van, mert szar meg olcsó!
    Hanem csupán csak nem szabványos ezért aztán, hol a hardver a hardverrel hol meg a szofverrel/oprendszerrel akad össze.
    Ja kérem, hogy nincs is tiszta szabánya a PC-nek, miképpen definícója sem.

Talán azt lehetne mondani: hogy PC az amin a M$-oprendszerei többé kevésbé elműködnek. És ennyi.

Csak szerintem, az aki a XXi-szd ban még büszke is arra, hogy kénytelen beérni egy olyan architektúrával, ami műszaki és programozás szempontból is egy rémálom az enyhén szólva elvakult.
  • IStexI
    Ezt még csak most olvsatam! Nagyon jó....télleg szét röhögöm magam, Macesek hol vagytok?
  • IStexI
    Megint update-eltem magam a fórumból. Amero elég jól és objektívan megmodta a frankót de nekem Cat tecett a legjobban a konzolos "hasonlatával": baromi találó, a Mac 1 olyam konzol ("egy célra optimálisan összerakott hardverkörnyezet")amivel dolgozni lehet és nem jáccani.
  • archkoven
    Hát ez baromi egyszerű: a PC az personal computer azaz személyi számítógép. Tehát a Mac egy olyan PC aminél egy cég (Apple) tartja kezében a harvert és a rá kerülő operációs rendszert, valamint a rá készülő szoftverek jó részét, és hogy indokolja a magas árat folyton igyekszik azt bizonygatni az arra fogékonyaknak (pl. Nexus:))), hogy a Mac az nem PC. Valójában PC csak nem kompatibilis a harvere a PC-k 98%-ával, hogy ne tudd otthon berhálni és veszélyeztesd a Mac sokak által nagyra tartott stabilitását (ami egy részről helyes is).
  • DW
    Ha a MAC az Apple által gyártott és forgalmazott számítógép, akkor a PC ..... izé nos hogy is van ez?

Szerintem ez nem változtat semmin.
  • archkoven
    Azért jobb ha tudjátok, hogy az USA-ban sem olyan elterjedt az otthoni felhasználók között a Mac mint ahogyan azt itt egyesek állítják, és mi itt az otthoni felhasználókról beszélünk és nem a hivatalokról meg a cégekről.

Van egy nagyon jó cikk az Anandtech-en (amerikai honlap) a Mac-ről a megrögzött PC használó szemszögéből.
    Pár részlet:
    "...It's all about supply and demand, Apple has around 2% of the computing market...The system is expensive; you can get much more PC for the same price, but the point of this experiment wasn't to discover what we already knew..."

A többi itt:
    http://www.anandtech.com/mac/
  • NEXUS6
    Amúgy igazad van télleg nem érdemes a múlton vitázni (túl sokat)

De akkor megkérdezem itt a nagy PC fanoktól mi is a PC definíciója?

Ha a MAC az Apple által gyártott és forgalmazott számítógép, akkor a PC ..... izé nos hogy is van ez?

• NEXUS6
    "U.i.: Akkor még nagyobbat röhögnék, ha egy Amigás is beszabadulna ide..."

Jó mulatást, megtörtént!!!

• DW
    Megmondtad a frankót. Végülis én is azért jártattam a pofikám, hogy nem kell a MACet és a MacOS-t beállítani úgy, hogy az sose fagy, sose kell újratelepíteni, sose romlik el stb. Ami el tud romlani, az el is romlik! <-márpedig egy olyan eszköz, mint a számítógép el tud romlani.
  • Amero
    Teljesen igazad van Cat, de hát nekünk magyaroknak már csak ez jár...
  • Cat #199
    szerintem magyarországon nem érdemes összehasonlítani a pc-machelyzetet, hisz ha annyira elterjedt lenne mint amcsiban, rakat negatívum elő se jönne (pl. szervízproblémák)

én a macet leginkább egy konzolhoz hasonlítanám, márminthogy abban az értelemben, hogy egy célra optimálisan összerakott hardverkörnyezet, melynek minden eleme illeszkedik a többihez az optimális teljesítmény érdekében