28
-
szivar #28 Mi az az élet? Leírás (Lehetőleg az ISO vagy IEEE szabvány szerint)? -
#27 yayaya -
#26 vegre rajottek, hogy kell elmenni 10GHz -ig egy procival -
Keldor #25 AMD 4evah -
dez #24 (Csak megjegyzem, mi nem olyasmiről vitatkozunk itt, amit csakis kivülállóként láthatunk, szóval a példa nem az igazi. Bár azokra talán áll, akik tényleg mélyebb ismeretekkel nem rendelkező felhasználók.) -
Vers #23 most szivatsz ugye , nézz má körül aa neten hányan forumoznak a focirol forma1-röl stb..
és ezek közül hányan tudnak profin focizni, f1 kocsit vezetni
sokan nem értenek a procik lelkivilágáoz de ha vitatkozik az ember közben sokat tanul mig aki nem csinál semmit az hülye marad -
archkoven #22 Nem tudom a frankót, de legalább nem is csinálok úgy mintha tudnám. -
Vers #21 te biztos az intel egyik fömérnöke vagy hogy annyira tudod a frankot
de ha nem akkor meg mi a fasznak ugacc le másokat -
archkoven #20 Jó látni amint a tudósok vitatkoznak az élet eredetéről... -
Laci #19 Én sem akartam feleslegesen vitatkozni, meg mindenáron ellent mondani, valószínűleg a hozzászólásaim szokták ezt a látszatot kelteni. Mindegy, legközelebb megpróbálok egyértelműbben fogalmazni hogy kevesebb legyen a félreértés... -
dez #18 Nem kötelező, hogy vita legyen... :) -
szivar #17 Hajjaj, majdnem hogy mindenkinek igaza van... Csak éppen én arra a 30 éves semmittevésre reagáltam.
Lehet hogy lenne jobb technológia is mint a PCI, de akkor ez terjedt el, ezt gyártották. Nem vitatkozni akarok, de ahogy egyszer olvastam:
-Szarul csinálta meg Isten a világot...
-Miért, te másképpen csinálnád?
-Igen.
-Akkor menjél és láss neki.
Versnek is igazat kell hogy adjak. Hiába a több mag, ha jelenleg még nem sok szoftwer tudja kihasználni a lehetőségeit. Ugyanez van a 64 bittes cuccokkal is. Van, de egyenlőre minek?
Laci: Nem értem hol itt a probléma? Majdhogynem ugyanazt írtuk, csak pepitában... Mindenki lop egy kis technológiát innen+onnan (speciel a multitaszkra goldolok, de minden másra is igaz), egy picit módosít rajta, átnevezi és már naddon kaffa az egész.
dez: Szilícium-karbid. Jelenleg még nem megoldott a (jobb szó híjján) tömeggyártása. A 68k cuccokról meg annyit, hogy tényleg szuper volt azokban az időkben a teljesítménye. Kár hogy az ára relatíve nem volt olcsó. Ez a piacgazdaság hátránya. Mindig az erősebb kutya b***ik. Néha már úgy érzem, hogy a pénz megléte (és az emberek élhetetlensége) fogjavissza a fjlődést. -
dez #16 Ha nem lett volna x86, akkor valószínűleg a sokkal épkézlábabb 68k terjedt volna el (és akkor csak 32 bites programok léteznének! - és a 64 bitre átállás is zökkenőmentes lenne, stb. stb.), attól még lehetne Win, de talán valami jobb lenne (jobb architektúrára többeknek van kedve fejleszteni). Ha nem lett volna PCI, lett volna más, bizonyára jobb is. -
dez #15 Belülről már nagyon mások az x86-osok, mint voltak. Úgy tudom, a procik már rég óta úgy működnek, hogy mikrokódokra (vagy nano kódok, már nem tudom) fordítják az utasításokat, és azt hajtják végre. Bár azt hiszem, ez x86 vonalon később jelent meg, miközben pl. a 68k már ilyen volt, ha jól emlékszem. Mindegy, lényeg persze az, hogy kívülről, az architektúra egyes elemei (amelyek meghatározzák a szoftvereket, legalábbis OS és driver szinten) visszafele kompatibilisek. Nem ismerem az x86 összes nyűgét-baját, csak pl. azt, hogy továbbra is van max. 15 megszakítás, és minden ezen osztozik... Miközben már 68k-n meg volt oldva, hogy ennél jóval több un. autovektor megszakítás lehetett. (Ezeknek fizikailag nem volt 1-1 külön vezetéke, de szoftver szinten külön megszakítást tett lehetővé). -
dez #14 Nemrég volt itt cikk arról a szilicium-vegyületről (nem ugrik be a neve), amiből most sikerült használható kristályokat növeszteni. Ez nagyobb terheléseket bír, mint a sima szilicium. Nem tudom, ez lehetővé teszi-e nagyobb órajel elérését. Bár ha igen, akkor sem lehet csak úgy ebből csinálni a P4-et, át kell tervezni hozzá a magot. Nem tudom, mikorra lesz ebből valami. -
Laci #13 "286 -> 386 - megatöbbi. Mond neked valamit?"
Na pont erről van szó! A válaszom: NEM! Nem mond semmit. Ezt nem nevezném fejlődésnek és csak az ALAP problémája ennek is az hogy mind a mai napig valójában 8bites az összes, csak a kiterjesztéssel duplázták mindig, de azt szvsz eleve megette a fene... Toldozgatni pl. a windózt is szokták (persze az egy más téma) mégis egyre kevesebbet ér már csak emiatt is...
De látom te is említetted a 68xxx-et úgyhogy lehet hogy mégis tudod mire akartam célozni.
"Nem támogatja a processzor a lapozófájlokat. (Akkortájban még nem volt ilyen 'olcsó' a memória).
4 GB memória? A '640 kB bőven elég' (Billy és TSai)...
Multitaszking? Az meg mi lehet?...
...Lebegőpontos számítás? Az meg mire való?
Tényleg jó. Társprocesszor külön megvásárolható..."
Ezek meg szükségszerűek voltak minden processzor típusnál, éppen ezért nem ezekre gondoltam, azt ugyanis hogy egy cég termékei hogyan fejlődnek, a többihez képest tudom viszonyítani, nyilván nem a törvényszerű fejlődésre értettem. Multitasking? Ezt talán inkább hagyjuk itt...
"Meg nem lenne a PCI sín a számítógépben (a'sszem Intel), hanem maradnánk az ISA kacatoknál vagy a PS2-nél, az ISA busz (vagy a PS2) marha nagy sávszélességével együtt."
Gondolom nem kell hozzátennem hogy ezek a buszok a pécét érintették, voltak azért más slotok is, csak azok nem fejlődhettek emiatt a fos miatt, úgyhogy megmaradtak olyan lassúnak, amilyenek. Én nem félnék attól hogy ezek nélkül nem lenne teljes a számítástechnika, sőt talán inkább az ellenkezője lenne... de hagyjuk... kár ebbe 1000*erre is végtelen ciklusokat indítani.
"Mintha az AMD már előrukkolt volna ezzel a dologgal, de ebben nem vagyok teljesen biztos..."
Ja meg az IBM (Power4 és Power5), ibm+Sony (Cell) a Motorola (Freescale PPC), Sun Microsystems is bejelentette és igen az AMD előbb jött elő vele. Attól tartok a drága jó intel ebben is most már inkább az utolsó hely felé lohol. Nem kéne már annyit ezt a gyenge x86-ot erőltetni... -
#12 Aszondja intel, hogy nem lesz 4 ghz-es procijuk, de addig is egyéb teljesítménynövelő módszerekkel mégis gyorsítanak.
HyperThreading: mivel nem lesz új mag P4-ből, így ez felejtős, a SW ha ez alatt a 3 év alatt nem nőtt fel a HT-hez akkor mostantól sem lesz pár%-ot meghaladó gyorsulás
több $ : hát ez amolyan vergődés.. drága, sziliumpazarló, melegedés, stb
vanderpool: mint teljesítménynövelő technológia (??)
több mag, 64 bit: oké, de sokára lesz
hihi -
#11 meg a szoftware fejlesztőknek :D meg kell ismerkedniük az optimalizálás fogalmával :D -
Vers #10 mit hadoválsz????????
az egyetlen probléma a több maggal hogy nem minden program párhuzamositható, ezért nem lesz minden gyorsabb az uj prockokon
a másik dolog hogy ez a technologia hamar kifullad mert 4-16 procinál többet nem érdemes egy home rendszerbe integrálni, abszolut nem lesz kihasználva
mindenképp találniuk kell megoldást az orajel növelésére lehet hogy a fényprocesszor lesz a nyerö , esetleg a quantum gép kitudja, de az biztos hogy az elkövetkezö 5 évben senki ne számitson rohamos fejlödésre a Moore törvény megbukott, lesz pár szar éve a chipfejlesztöknek..
-
szivar #9 286 -> 386 - megatöbbi. Mond neked valamit? Csak így a 30 év fejlesztéseivel kapcsolatban...
Intel 286 (hát még ami előtte volt...)
Nem támogatja a processzor a lapozófájlokat. (Akkortájban még nem volt ilyen 'olcsó' a memória).
4 GB memória? A '640 kB bőven elég' (Billy és TSai)...
Multitaszking? Az meg mi lehet?
stb.
Intel 386
Lebegőpontos számítás? Az meg mire való?
Tényleg jó. Társprocesszor külön megvásárolható...
stb.
Lehetne még sorolni. Tudom pontatlan és hiányos a lista, de az elején (nem a legelején!), az AMD (+ a többiek) is csak az Inteltől koppintott(ak). Illetve a Motorolajtól is az Intel (68xxx -> multitaszk, ha nem tévedek, de ennek is megvan a lehetősége, mert mindenki lop mindenkitől :)))... Ha nem alkotják meg az x86-os prockókat, akkor most nem lenne Windos, meg Linux (meg amiől nem is hallottunk), legalábbis nem ebben a formában. Lehet hogy jobb lenne, de az is előfordulhat hogy nem. Maradt volna a jó (na nem annyira jó) öreg DOS, UNIX és tsai. Meg nem lenne a PCI sín a számítógépben (a'sszem Intel), hanem maradnánk az ISA kacatoknál vagy a PS2-nél, az ISA busz (vagy a PS2) marha nagy sávszélességével együtt. Viszont abban egyetértek, hogy mi a fa**nak kell emelni azt a szájbatekert órajelet, ha a teljesítmény nem (nem sokkal, vagy egyálltalán nem) növekszik (a harmadosztályú algoritmusoknak köszönhetően, ami a párhuzamos utasításvégrehajtó futószalagokat irányítja).
Szerény véleményem szerint, ha az x86-os kompatibilitást szem előtt tartva fejlesztenek a processzorgyártók a következő években is, akkor nem sok teljesítménynövekedést érnek el egy processzorral (ami csak egy magot tartalmaz és a jelenlegi technológián alapszik, legyen bármilyen apró is a csíkszélesség vagy mianevéje... Amit manapság már nanométerben adnak meg).
De a cikknél maradva, a ""...és hangsúlyozta, hogy a számítógépek most először valóban több feladatot képesek elvégezni egyszerre."
Jaijj! Csak nem "ezekre" a "számítógépekre" gondolt?! Egyébként ha igazat is állított volna ezzel, akkor sem ez lenne az első..."
idézetre reagálva az lenne a pontosabb kifejezés (ajánlanám annak aki ezt a marhaságot ELŐSZÖR leírta), hogy a PROCESSZOR valóban több feladatot képes lesz elvégezni egyszerre. Még ez sem pontos, mert több mag lesz belehányva egy tokozásba.De hogy ez legyen az első... Ez elég furmányosan hangzik:). Mintha az AMD már előrukkolt volna ezzel a dologgal, de ebben nem vagyok teljesen biztos... -
Laci #8 "Nem lesz 4 GHz-es Pentium 4"
Nem is kell.
"...és hangsúlyozta, hogy a számítógépek most először valóban több feladatot képesek elvégezni egyszerre."
Jaijj! Csak nem "ezekre" a "számítógépekre" gondolt?! Egyébként ha igazat is állított volna ezzel, akkor sem ez lenne az első... De tök mindegy hazudni mindig kell..
Meg az ígérgetések és az azt követő helyzet is csak a hazudozásra mutatott rá, hajrá csak így tovább! Vége kéne legyen a minőséget sárbatipró gigaherc-szédítésnek. Ehelyett már fejleszhettek is volna valami architekturabeli tulajdonságot is az elmúlt 30 év alatt, de arra azért mégsem "pazarolták" ugye a pénzt. Meg fogják érdemelni a bukást (mint a többi általam is ugyanennyire tartott hasonló minőséget biztosító cégek is). Na Jóéjt mindenkinek :) -
dez #7 majd -
dez #6 Ha az üzletekben nem találsz, szólj, szerzek egyet csak neked! (200eFt lesz csak, és biztonsági okokból nem adok elérhetőséget.) -
mstummer #5 Meglesz az addigra. -
#4 4000+ viszont lesz... hm-hm... :D -
Cat #3 hah, tavalyelőtt meg intel még azt harsogta hogy 10 GHz-et elérik 2006-ra -
strogg #2 Ez várható volt. Pontosabban a szilicium alapú mikroelektronika. MErt a japánok már csináltak mesterséges gyémántal is csippet, aminek a kezdö órajele volt 17 Ghz. A végsö állomás simán 100 Ghz, vagy még afölött. Csak még drágább (igazn em olyan sokkal) mint a szilicium. Szóval a fejlődés nem áll le, viszont én a számítógépek, és digitális eszközök új generációjára számítok 5-8 éven belül. -
#1 úgy látszik tényleg véget ért a megahertz-hajsza. a technológia kezd kifulladni.