2113
szurkolás, ultrák, hoolok, 3.félidő
-
Grenzjager #1273 beteszem azért akkori hsz-od is ide pluszba, mert ez nekem is új volt akkor is, és most is jó volt felfrissítenem :)
" Mihajlovic aki akkor Lazio játékosa volt, mondta nekik hogy emeljék fel az alábbi kiírást: "Onore alla tigre Arkan!" mert a sajtó akkor kikezdte arkant, de ő utána a szerb letagadta a sajtónak hogy ő mondta volna a nordnak ezt, volt is balhé belőle, közönségkedvencből főellenség lett belőle, és az irresek meg is fenyegették hogy eltörik kezét lábát, és a feleségre is vigyázzon" -
isi #1272 A szerbek sose voltak azok a félős fajták...
hm, nemtudom, de mi lett az olaszokkal mostanában nem hallok utcai eseményekről és ennél az esetnél is meglepődtem, hogy nem volt egy olasz válogatott meccsen pár srác akik akár az utcán kezdeményeztek volna valamit..
egy Ferencváros - Partizan v. zvezda meccsre kíváncsi lennék... -
Grenzjager #1271 A Laziósok úgymond jobbosok. S mindig kinyilvánítják szimpátiájukat más jobbos, nemzeti gondolkodásúak felé. Pl 2006-ban: avanti ragazzi di buda. de érdekes, mert : 2006-ban az első drapi Roma meccsen volt amúgy. De előtte ugye Arkan előtt tisztelget a Lazio tábor :(:(.
magyar szemszögből: Egyszerre hogy éltessem őket: Vona, Slota, Karadzics, Funar ...ez érdekes lenne. hmmm ez a totális globalizáció.... csak azért mert jobbos?? Inkább skizofrén.
S szerbek vérengzőek és kegyetlenek. Nem jó harcosok, nem kiemelkedő huligánok sem, csak vérengzőek és kegyetlenek, semmi több.
Arkan személyes testőrségét az Obilicsből szervezte s a Tigrisekhez sok Delije és Grobari tag is csatlakozott. Mondjuk a 800 éves magyar falut, Szentlászlót ők pusztították el Eszék sikertelen ostroma előtt. A Football Factoryban is látszik hogy lőfegyver meg kőkemény drog jellemzi a hooliganizmusukat. -
#1270 olaszok nacionalisták nagyon szerb barátok, szal nem meglepő..
de amugy korábban leírtam neked miért rakták ki, nem önszántukból -
#1269 De Arkan emberei a szerb huligánok/ultrák közül kerültek ki, főleg delijeből és a grobariból.. -
Grenzjager #1268 nem ők konkrétan, de ezek közül idősebbek, nem otthon ültek amikor Vukovár és Eszék környékén kellett horvátokat és magyarokat gyilkolni.
Arkan az Obilics hooljai közül szervezte a Tigrisek nevű brigádját, de Arkan amúgy a hatalom embere volt, mert az ominózus utolsó Dinamo Zágráb - Zvezdán is volt az embereivel, horvátokat verni. Olasz témában független vagyok, s de ezt soha nem bocsátom meg a Laziosóknak, hogy Arkant éltették ekkor... (Honore Arkan's Tiger drapi)
Azt pedig hogy betiltják papíron a Grobarit és a Delijét az lehet, de hogy ez az életben hogy fest... majd kiderül. -
Baracklekvar #1267 ez a Partzian szurkolok nem Arkan emberei -
#1266 egy grobarihoz közel álló magyar srác azt írta tegnap előtt hogy 11-én tiltják be a csoportokat.. és közösen még a rendőrök ellen is fellépnek -
Grenzjager #1265 a 4 és fél perctől "érdekes"
na igen a rohadék Arkan egykori emberei....
Real Football Factory Srbija
-
Grenzjager #1264 2010 augusztus, a Delije él
Slovan - Crvena Z
Delije
Delije in Pozsony (:P)
s a Grobari (Partizan) is él virul -
Solt #1263 Kibaszott állatok ezek... -
Grenzjager #1262 ezután:
2009. szept. 29. 17:22 #906
tavaly a szerb főügyész kérvényezte a francia szurkoló meggyilkolása után, hogy a Partizan, a Crvena Zvezda és a Rad Beograd csoportjaik tiltsák be... de ennyi.
Annyi fellépés volt, hogy 10év börtön kapott egy Zvezdás mert görögtüzet nyomott egy rendőr kabátjába és szájába (!) ... -
#1261 Már betiltották evileg nagyobb csoportokat.. -
#1260 Szerbeknél most tiltanak be pár ultracsoportot, nem? Amugy a hétvégi melegfelvonuláson 100 sérültből 90 rendőr volt szóval ott is alkottak a szerbek. -
Grenzjager #1259 a szerbek megint és megint alkottak, eddig ugyan nem gyilkoltak, de még nincs vége...
de a meccs, az Olaszország - Szerbia félbeszakadt
egy rác hool Genovában, 1.600 utazott ki, miután a belgárdi buzifesztiválon betámadták a rendőröket:
videó:
RAI1: (elég friss)
-
Baracklekvar #1258 Grat nekik Allatok -
#1257 Szerbek félbeszakították az Olasz-Szerb Eb selejtezőt. -
Grenzjager #1256 csak ez a német ultrák tüntetése érdemes szóra.
gyanítom azért a Kreuzberg (töröknegyed Berliben, ahol már akár szerbnek lenni is "ciki"...) megmozdult, de semmi info. -
Solt #1255 No igen... német - törökről semmi hír? Csak találkoztak valahol... -
isi #1254 valami hepajról nemtudsz? mert én nem olvastam, hogy lett volna valami történés... -
Grenzjager #1253 Szombaton nemcsak válogatott meccs volt Berlinben, hanem a német ultrák tüntetés a szurkolói szubkultúra elnyomása miatt.
"John King írta a Football Factory c. könyvében, hogy a futballszurkolók egy olyan kisebbséget alkotnak, akik ellen bármit meg lehet csinálni, mert nincs az a politikus, aki kiállna értük."
4-5 ezren voltak Berlinben az alábbi csapatok ultrái közül:
FC Kaiserslautern, FC Köln, Union Berlin, FSV Mainz 05, Borussia Dortmund, Eintracht Frankfurt, Bayern München, Sankt Pauli, Hamburger SV, a Hertha BSC, Hannover 96, Dynamo Dresden, Werder Bremen.
-
Grenzjager #1252 Ne is akarjunk EB-t, vagy olimpiát rendezni amíg egy Magyarország - San Marino mérkőzést sem tudunk rendezni szervezői gondok nélkül.
Talán a gombfoci EB jó lesz az MLSZ képességeihez, bár azt is eltolják, inkább neeee... -
Grenzjager #1251 az MLSZ ismét alkotott, a Moldva elleni mérkőzésen történt szurkolói verések (mert megkérdezték a drukkerek hogy miért van 5-ből csak egy kapu nyitva, s miért szotyizik 50 bizti őr), kiderítették hogy a Szusza stadion nem jó válogatott meccsre, ezért a kb 3-4ezer néző létszámot kiviszik a Puskásba, hadd vesszenek el a nagy ürességben, és a secu is marad ugyanaz, ugyanazokkal az emberekkel. Vipera kézben, óvatosan szurker, ülve tapsol:
Már itt az ÚJ világ, a modern futballé:
szuper meccs hangulat, felállni TILOS! hangoskodni TILOS! SZOTYI 4ever:P
...de micsoda szotyi zabalás megy, de AtyaÚrÉGGGGggggg , égőőőő
-
Grenzjager #1250 Rapid Wien - Besiktas Istanbul 1-2
-
Grenzjager #1249 a "fejlett" angolszászoknál: QPR-Millwall
-
isi #1248 igen, de én nem bírtam magammal és elmentem, szerintem a diók se voltak a régi önmagukhoz képest a toppon, de semmi extra sem történt, hátha majd jövőre már mind a három csoport lent lesz :) -
Grenzjager #1247 Téll'eg Isi! Felétek mizujság?
Meg rangadó volt a 7végén Miskolcon, ha jól hallom mintegy 80-90en voltatok össz., bojkott vezetőség ellen? -
Grenzjager #1246 Legia Warszawa - Lech Poznañ 2-1
24.09.10
és ide a Varsói Álom, ami majdnem Varsó Himnusza már
Sen o Warszawie
Polak, Wêgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki !!! -
Grenzjager #1245 #1187-re
itt az eldugott videó, a Vecsés-Diósgyőr utáni történtekről
-
Grenzjager #1244 Zöld Patrióták - Armata
másik szemszögből, előzőnél hosszabb felvétel.
Nagyon becsülendő ez a korrekt, külvilágmentes, korrekt szabályokon nyugvó férfias küzdelem, remélem már Dunaszerdahelyen ismét együtt egymás mellett (a Vasasnak is sok felvidéki szurkolója van).
szóval a lila Angol Brigádnak és a zöldfehér Új Generációnak vannak követői :) Megjegyzem hasonló utakon jár az egerszegi Blue Armada és a győri Infinity is.
-
Grenzjager #1243 Szurkolók, szimpatizánsok, divatdrukkerek
Mivel Magyarországon következetesen elutasítja a média, hogy különbséget tegyen ultrák, huligánok és egyszerű szurkolók között, feleslegesnek érzek egy újabb kísérletet ennek tisztázására, de focink evolúciós visszafejlődésének köszönhetően egy másik típusú kategorizálás talán aktuálisabb is.
Ma már sajnos nehéz elhinni, de hazánkban is voltak olyan idők, amikor elképzelhetetlen volt, hogy valaki ne a szülővárosa csapatának szurkoljon. Természetesen, a sikeresebb pesti klubok, mint a Ferencváros, az Újpest, a Honvéd vagy a Vasas komoly vidéki rajongótáborral is rendelkeztek, de azért alapjáraton, aki Miskolcon született, az a Diósgyőrnek, aki Szombathelyen, az a Haladásnak, aki salgótarjáni volt, az az SBTC-nek szurkolt, és így tovább. A magyar futball színvonalának hanyatlásával (vagy a vetélytársak hozzánk képest való jelentős fejlődésével) egyenes arányban csökkent a meccsekre kilátogatók száma is, miközben a ’90-es évektől kezdve egyre többeket bilincseltek a tévé elé a Bajnokok Ligája és a külföldi topbajnokságok szuperrangadói. Napjainkra már tulajdonképpen fel is nőtt az a nemzedék, amelyiknek gyerekkorától természetes, hogy szinte a hét minden napján talál külföldi fociközvetítést, ezért semmi meglepő nincs azon, hogy egy magyar srác a Barcelonát vagy a Manchester Unitedet imádja. A magyar stadionok lelátóin mindeközben maradtak a javíthatatlan romantikusok, az időtlen idők óta bérletesek, az ő gyerekeik, és azok, akik a focin túl valami mást, egy társaságot, egy életérzést kerestek.
De vajon mennyire feleltethető meg ez a két típus egymásnak? Ugyanannyit ér-e, ha valaki az interneten böngészi angol, spanyol, német vagy olasz csapata honlapját, majd este a kanapén elhelyezkedve, kényelmesen megnézi kedvenceit a tévében, mint ha valaki esőben, szélben, fagyban több száz kilométert utazva, egy egész napot rászánva bosszankodja végig magyar csapata idegenbeli bajnokiját?
Nyilván nem ugyanaz a kategória, és valószínűleg nem csak az én baráti társaságaimban akadtak már ebből viták. Gondolom, több magyar focit pártoló olvasó hallott már olyan mondatokat, hogy: „Mit akarsz már te a bohócligáddal?” vagy „Menjél, nézd a fagyit vagy a lákit!” esetleg „Hazai meccsekre csak elvetemültek, meg idióták járnak, azok is csak a balhé kedvéért.”, de a másik oldal is biztosan le lett már divatdrukkerezve, műmájerezve.
Magam részéről azt mondom, hogy azért nyilván az az igazi, ha testközelből tudod nézni a játékosokat, beordíthatod a véleményedet a pályára, együtt dobban a szíved a szurkolótársaiddal, majd boldogan vagy szomorúan, de a haverjaiddal együtt hagyjátok el a stadiont, és tértek be még egy sörre a krimóba. Maga a meccsélmény…hát, igen. Az lehet, hogy nem a legjobb. Egyértelmű, hogy a szurkolói kategóriát nézve, magyar viszonylatban a futball a felvázolt rituálén belül eltolódott valamelyest a középpontból, és csupán egy összetevőjévé vált annak. Mégis, ezek nélkül az emberek nélkül gyakorlatilag egyáltalán nem lenne magyar foci, ezért ha már mást nem is, annyit mindenképpen megérdemelnek, hogy szurkolónak nevezzük őket.
Aki itthonról rajong valamelyik nagy nyugati klubért, azt a szó szoros értelemében nehéz szurkolónak nevezni, hiszen ilyen esetben akkor beszélhetnénk Helyszínelők vagy Dr. House szurkolókról is, de távol álljon tőlem, hogy leszóljam a szimpatizánsokat. Más a megnevezés, igen, legalábbis nálam. Ugyanakkor semmiképpen nem helyezném a szimpatizánsokat a szurkolók alá, ugyanis, mint korábban írtam, ma már egyszerűen el kell fogadni, hogy egy gyereket valamiért a Real vagy éppen az Inter fogott meg valamiért a tévén keresztül. Tulajdonképpen, dicséretes is a ragaszkodásuk, hiszen komoly ember tízéves kora felett már nem vált csapatot, pedig többségüknek esélye sincs kijutnia egy külföldi meccsre. Ismerőseim között vannak olyan Newcastle, Everton, Liverpool, Real Madrid, Barcelona, Bayern, Inter, Milan, Juventus, Roma és Lazio fanok is, akikről biztosan tudom, hogy mint a megszállottak, bújják a klubjukkal kapcsolatos híreket, vitatkoznak kedvenceik védelmében és még a családi programokat is háttérbe szorítják, ha játszik a csapat. Minden tiszteletet megérdemelnek ezért, és természetes, hogy szurkolóként tekintenek önmagukra. Nincs is ezzel semmi baj.
Gyenge focinknak viszont van még egy igen extrém sajátossága, mégpedig az, hogy képes időről időre hatalmas tömegeket megmozgatni, majd egy-két meccs elteltével a korábbinál is letargikusabb állapotba süllyedni. Arról beszélek, amikor hirtelen az egész országnak kötelező lenne Dunaferr, ZTE vagy éppen DVSC drukkerré válnia, és olyanok akarják megtölteni a Puskást a MU vagy a Pool ellen, akik korábban az életükben nem jártak meccsen, de elvárnák minden fradistától, lilától, halistól, hogy az amúgy nagy rivális színeit lengesse. Már elnézést, de ez nonszensz. Klubfutballról beszélünk, nem válogatottról. Én Fradi-szurkolóként nyilvánvalóan nem fogok kimenni hajrálokizni a Sampdoria ellen sem, de ha a Sportcsatornák Mindenható Nagy Manituja úgy akarja, akkor tévében biztosan követem majd a meccset, és nem fogok a debreceniek ellen szurkolni. Amikor viszont a BL-ben talákozott egymással az Inter és a Manchester, olasz barátomat kérdeztem, aki a Juve-őrült egyébként, hogy mit vár a meccstől. Csodálkozva kérdezett vissza, hogy hát mit várna? Tömjék ki az angolok az Intert, amennyire csak tudják! Egészen biztos vagyok benne, hogy ha egy liverpooli fickót kérdeztem volna meg, ő meg a milánóiakért szorított volna.
Rendben, tudom én, hogy azért ez már elég kicsinyes hozzáállás, de azért az itthon tapasztalt sem teljesen normális. A legjobb, amikor a divatdrukkerek megérkeznek a meccsre, és miután gyanútlanul bevásárolták magukat az ultraszektorba, jön a hiszti, hogy állnak előttük, füst van, zaj van, nem látnak a zászlóktól.
Ja, hát ez a futball világa, kérem szépen. Valahol el kell kezdeni, mondhatnánk, és senki nem született rögtön szurkolónak vagy szimpatizánsnak. A kérdés, hajlandó-e az adott illető tovább lépni? A divatdrukker ugyanis könnyen pótolható, a másik két típus nem.
Az ő szerződésük egy életre szól.
Ez a nem mindegy.
(fourfourtwo) -
Grenzjager #1242 A #1154 folytatása:
"Szép", új (?) világ
Nem sorozatindítónak szántam múltkori, hasonló című írásom, de a magyar futballban valahogy semmi nem az, aminek látszik. Örökös körforgás, amelyben újra és újra megismétlődnek a múlt hibái, és mindig kikötünk ugyanabban a nihilben, de nevezhetjük kis magyar valóságnak is.
Bevallom őszintén, a cím és pár megemlítendő dolog már a válogatott mérkőzések előtt megvolt a fejemben, de éreztem, hogy meg kell várnom a svédországi fellépést, mert aligha kell annak külön bejegyzést szentelnem. Sajnos.
Mivel már itt az FFT-n is többen foglalkoztak a nemzeti csapat szereplésével, én csak pár pontban szedném össze gondolataimat.
1. A végeredmény? Papírforma. A mutatott játék? A közepesnél gyengébb. Erre számítottam? Nagyjából igen. Koeman vagy Egervári? Teljesen mindegy.
2. A magyar válogatott olyan, mint a hazai politikai élet. Nincs felelősség. A keret továbbra is tele van olyan játékosokkal, akik már három-négy korábbi kapitány alatt sem értek el semmi komoly eredményt. Ha nem jutottunk ki, akkor nem jutottunk ki. És akkor mi van? Lesz új szövetségi kapitány? Hát oszt? Majd meghív ő is. Mindig meghívnak. Hát kit hívjanak meg mást? Ez így szerintem nem mehet. Király „énprofivagyok” Gábor reaktiválásával például Egervári az én bizalmamat már az első meccs előtt elvesztette.
3. Azok a focisták, akiknek a csapatunk eredményességét kellene biztosítaniuk, padoznak. Huszti, Hajnal, Rudolf, és újabban Gera is. Apropó, esetében nagy köszönet a hitgyülinek, hogy Gerzson egyáltalán itt tart, de látni kell, hogy azt viszont sikeresen kiölték belőle, ami Ibrahimovics zsenialitásának alapeleme. Csibészség, vagányság, dörzsöltség, nevezhetjük akárhogy.
4. Dzsudzsák. Válogatott pályafutása alatt emlékezetes megmozdulásai is csak elvétve akadtak, nemhogy meccsei. Ennyi.
5. Temetni természetesen nem kell a csapatot, de azért az egyszerűen szánalmas volt, amit Faragó Richard művelt. Három passz egymás után emberhez, és hatalmasakat rikoltott, hogy ez az, na, tudunk mi is kombinatívan játszani! Mindezt egy válogatott meccsen. Jó, hogy nem tört ki örömujjongásban, amiért egyáltalán kimertünk állni a pályára a zordon vikingek ellen. Értem én, hogy hatalmas reformok, meg új MLSZ, meg Fidesz-kormány, de azért ne adjuk már el a bóvlit kincsként.
Ha már szóba került a politika. Miniszterelnökünkön nem múlt semmi. Ő ott volt. Igaz, hogy Gyurcsánynak nézték, de ott volt. Ő mindenütt ott van. A fontosabb külföldi focieseményeken túl, Újpest-drukkerként felbukkan a Fradi másodosztályú idénynyitóján, Loki-sállal a nyakában BL-mérkőzésen, vagy akár a köztársasági elnök és az MLSZ-elnök társaságában tapsol állva a Videoton góljánál a Ferencváros ellen. Most éppen tehát a Vidi. Az a csodálatos fehérvári együttes, amely nem is olyan régen még félévente került csődközeli helyzetbe, de névadó szponzora a gazdasági válság alatt ezek szerint olyannyira magára talált, hogy százmilliókat költhet a hazai piacon belül játékosvásárlásra. Az új magyar foci-sikersztori, avagy „segítőkezet” nyújt az állam? Irányított transzferek, politikai elit a VIP-páholyban? Láttunk már ilyet kishazánkban korábban is. Hogy ez jó-e, illetve kinek jó, azt inkább mindenki döntse el maga. Mezey doktornak és csapata szereplésének köszönhetően mindenesetre egyelőre nem kell vérre menő vitákat folytatni arról, hogy vajon azért fújták-e be a tizenegyest a Videotonnak, mert…
A Fradi és a rendőrség. A Fradi és a vezetőség. Fradi vs. rendőrség és vezetőség. Végtelen, képtelen és érthetetlen történet. Tulajdonképpen e kétfrontos csatában már tényleg semmi újdonság nincs, csak újabb világmegváltó ötletek, amelyek értünk, szurkolókért vannak. Magam részéről, szívesen lemondanék róluk. Az, hogy a rendőrség újabban minden Üllői úti mérkőzés idejére (illetve előtte és utána pár órára) háborús övezetté nyilvánítja a Népligetet és környékét már igazából meg sem lep. Annyi a zsaru, hogy akár az ő csapatuk ellen is játszhatnánk minden héten. De tényleg! Mekkora lenne? Két-három szektort simán megtöltenének ilyen létszámmal, minek ide Győr, meg Paks, meg hasonló csapatok? Na, meg az Újpest? Az különben is kit érdekel? A kétségbeesett, tisztes ingatlanforgalmazó vezetőséget, amely jobb híján sorsolásra bocsátaná a tiketteket? Ja, hogy ez most is így történik? Hát igen, ez a derbi biztos véletlenül szerepel minden, témában jártas, komoly külföldi oldalon található összeállításban. Biztos kevés szurkolót érdekel itthon. Biztos úgy kell összefogdosni őket, akciókkal, amelyeket az új bérlet kiváltásához kötnek. Mindezt az után, hogy tavaly, a szintén pompásan megszervezett jegyárusításkor többezres, kígyózó sor állt az Albert stadion pénztárainál, miközben a jegyek nagy részét már korábban elfeketézték. Biztos ezért intézett még a zöld-fehér szurkolói szövetség most még 500 jegyet az ősi riválistól pluszban, a bohóckonstrukción felül. Ferencvárosi vezetőség: Ülj le, egyes! Újpesti vezetőség: Nem könnyű kimondanom, de elismerésem. FSZSZ: Szép volt, fiúk!
(Fourfourtwo) -
isi #1241 egész maratoni ütközet lett! Respekt! -
#1240 Győr-Zalaegerszeg
Zegi részről:
"Volt! Kocsmájuknál találtuk be öket egy 25 fős gallerivel( UZ ), hazai mob létszáma olyan 40 körül lehetett. Létszám fölényüket kihasználva bedaráltak minket. Viszonylag korrekt keretek között zajlott le a dolog."
Győri helyesbítés:
"25-en voltatok csak? Illetve milyen létszámfölényünkről beszélsz? A számok kb egálban voltak (30), mi brigádunk egy része még nem érkezett be a kocsmába. Kicsit meglepő volt, hogy a tavalyi év, két, fair találkozása után, most ezt az utat választottátok, persze nem volt ezzel baj, spontán és klasszikus helyzet volt, egyértelmű kimenetellel. "
-
sanyiute #1239 Vasas-Ferencváros-hoz hozzá szólva korrekt bunyó úgy hiszem ilyen legyen ha valami probléma van egymástközt és ne késelések meghasonlók... -
Solt #1238 -
Grenzjager #1237 Zöld Patrióták Vs Armata
-
Grenzjager #1236 Vasas-Ferencváros
A Vasasos Armata és a Fradista Zöld Patrióták is randiztak a külvilág nélkül, semmi média, semmi rendőr, s a matek is a meccs előtti napon volt), 20 év alattiak, 10fő Vs 10fő, korrekt matek, hajszál híján de zöld-fehér győzelemmel.
MTK-Kaposvár
A találkozó lefújását követően egy 10-15 fős kaposvári szurkolócsoport összetűzésbe keveredett az MTK hasonló létszámú drukkereivel a Hungária körúton. A közelben tartózkodó rendőrök gyorsan véget vetettek a verekedésnek, s két-két hazai és vendég szurkolót előállítottak.
-
Grenzjager #1235 na ez nem semmi...
Levszki Szófia-Gent
a pirotechnika van rendesen, de nem konkrétan a stadionban !
2:50nél
-
Solt #1234 Remélem elkapják!