22323
128px-Dharma-logo.svg.png
  • qwertrt
    lesd

http://www.youtube.com/watch?v=lACK3yxRDIE
  • kirol
    Lehet, hogy nem. Biztos valami utánzat volt. :D

Komolyan, mit csinált? Tényleg sokat szerepelt, mert k****ra nem emlékszek rá. :D
  • qwertrt
    Érdekes dolgokat írnak a fórumon. Csak azt nem tudom mi Hurley képessége, amire céloztak.
  • qwertrt
    Fontos kérdés: Jacob és Nemezis valaminek a képviselői egyáltalán? Nem lehet, hogy két 15. századi hajótörött, akik a szigetre kerülvén egyszerűen szupermenekké váltak? És úgy megunták egymást, hogy ölni is képesek - a másikat?
  • qwertrt
    Nagyon érdekes ez az Egyiptom-analógia, ezzel már akkor előjöttek, amikor Ben lezuhant a templom azon részébe, ahonnan a füst jön. Ott látható volt egy falvéset, amint Anubisz szembenéz a füstivel (a többi részére nem emlékszem).

Ha viszont így, akkor sem stimmel pár dolog:
    -mit keresnek a 815-ös járat utasai a halál küszöbén?
    -meghaltak, és ez már nem valós, metafizikai síkon működik?
    -akkor mit keres ott a DHARMA?
    -a kiegészítő Lost cuccok (alternatív reality játék, mobizodes, stb.) úgy írják le a DHARMA kezdeményezést, mint egy nagyon valós, létező dolgot.
    -akkor miért jutottak ki páran a szigetről?

Én sem hiszem, hogy ez lenne a történet folytatása. Az egyiptomi témánál sokkal nagyobb ki****snak érezném azt, ha kiderülne, hogy az eddigi történések metafizikai síkon zajlottak.
  • 5c0rp330n
    azt hogy csináltad?
    biztos h lost-ot néztél? elég nehéz nem emlékezni rá.
  • kirol
    Bakker én csak 1x nézek meg egy epizódot és fullra nem emlékszek erre a csávóra! :)
  • ManoNegra
  • kirol
    Én ezt fullra vágom, de kit illettek ezzel a névvel?
  • Kicsikiraly
    Superman - Lex Luthor
    Batman - Joker

:D ennyi elég a nemezis fogalom megmagyarázásához sztem :D
  • Lacee
    az angol nemesis jelentése magyarul is nemezis, nehéz lenne körbeírni. az ősellenség tényleg találó, kb a szükségképpen megjelenő ellentétes erőt jelenti (ld. még fizika, hatás-ellenhatás :))
  • kirol
    Így van. Mostanában hanyagoltam.
  • trident
    Ugye vitákat szült, milyen néven lehet, érdemes, kell nevezni Jacob ellenfelét.

1; Nemezis
    (gör.), a mitologiában az erkölcsi megtorlás istennője, ki őrködik rajta, hogy mindenki érdeme szerint járjon; ebből a bűnök és vétkek büntető istennője lesz, rokon Atéval, és az erinnisekkel vagy eumenidákkal. A képzőművészet zabolával kezében szereti ábrázolni, jelképéül annak, hogy a megtorlásban mérték legyen, ne menjen tul az igazságon, ne váljék vak boszuvá. Másut ruhája csücskét fogja fölemelt karral, ezzel is a mérés eszközét jelképezvén. L. még Dráma.

2; nemesis

1. bosszú istennője
    2. bosszúálló sors
    3. nemeszisz
    4. nemezis
    5. végzet

3; Ha annyival kiegészíthetem:használatos még mint "ősellenség" fogalmaként.
  • Kicsikiraly
    de a topikot nagyon nem olvasod.. még ezen az oldalon meg van magyarázva az egész...
  • kirol
    Milyen nemezis? Én láttam eddig mindet, de nem vágom. :D
  • trident
    Lost.hu fórumból másoltam be, Karit-ot nem ismerem, de nagyon jó hozzászólásai vannak. Hogy ez mennyire biztos? Valóban nem tudom.:)
    (Valamennyire kell hogy Jacob és Nemezisnek legyen köze az egyiptomi kultúrához is...)

De van még 142 nap, el lehet rajta csámcsogni. Akkor csesznek ki velünk, ha karakterorientált lesz a hatodik évad és nem fogják túlzásba vinni a számok, Hanso&Dharma, Jacob&Nemezis boncolgatását.
  • Kicsikiraly
    mondjuk a régészek az egyiptomi ásatásokról?

(hogy bele ne köss: az illető pedig gondolom olvasott róla)
  • 5c0rp330n
    és ezt akkor most ki szopta, honnan, és mennyire biztos benne? :)
  • kirol
    Ja, hát ilyeneket nem mindenki tud az biztos. :)
  • trident
    Nekem tetszene az idea. Misztikus, érdekes, távoli.

Két ellenvetésem lenne. Az első, hogy annyi mindent mutattak már: görög felirat a szövésen, a többiek latinul beszélnek, a blackgammon mezopotámiai, az egyik kijárat tunéziába vezet, Jacob neve sem kapcsolódik az egyiptomhoz.
    A másik pedig, hogy egy profit orientált sorozatot elindítanak egy olyan végső motívummal, amit sokan nem ismernek vagy csak nagyon felületesen?

Olvastam ezzel kapcsolatban nagyon jó írásokat, valóban ütne így, érdekes lenne -s tökéletesen nem tudom bizonyítani vagy cáfolni.

Karit mocskosjó hozzászólása:
    Ha szabad még itt Jacobozni kicsit, akkor elnézést a késés és a "kopi-pészt" miatt; legyen itt is némi eretnek élvezetrombolás, úgy kell Nektek, a többit meg majd nemsoká, "a szokott, párbeszédeket is tartalmazó formában". ; ))

Szóval, úgy gondolom, elég meggyőző, miért nem mutatták eddig, amint a Füst átalakult volna bárkivé. Mert nem tud. : )

Számomra Lindelofék erre való utalása egyértelmű: amikor Ben megítélésekor a Füst előbújik, Ben fáklyája kialszik, majd a Füst visszahúzódása után azonnal újra fellobban. Ez jelezte, hogy a Füst műsora ennyi volt: elfogadta Ben tetteit(!) és elengedte.
    Ezután jelenik meg az Alvilágból előrendelt "Alex Sahu-Ka" a "Fekete ruhás" parancsára, aki (Locke "hasontestét" ideiglenesen elhagyva) belebújik, hogy Bent a feltétlen szolgálatára bírja. (Ha Ben jobban figyelt volna az iskolapadban, rájöhet a turpisságra - bár őszintén szólva abban a helyzetben...) : /

Nem spoiler (tudjátok, nem darkufózok, sem lightufózok), de eléggé leegyszerűsíti az egész Lost várható kimenetelét, ezért nem javaslom a tovább olvasást.

A föld alatti helyiségben lévő falvéset gyakorlatilag elmeséli az egész Jacob-Füst-Feketeruhás háromszöget (sőt, a Szigetet magát is...) - bemutatva a Szív próbájának már itt is említett szertartását, illetve annak központi szereplőit, mint az egyiptomi túlvilágba vezető út fő állomását: a kép közepén látszik, amint egy mérlegen Maat tolla ellenében lemérik a halott szívét: ha az nehezebbnek bizonyult a tollnál, a lélek nem léphetett be az egyiptomi túlvilágra, ahová a fáraók is igyekeztek kerülni haláluk, illetve a Száj megnyitása ceremónia után: ez az ősi hely maga a Sziget volt.

A bűnös lelket Anubisz és Toth, a két bíró nem engedte Ka-ra, az örök élet szigetére belépni, sőt, engedélyt adott a lélekfaló Ammitnak, hogy a bűnös lelket megegye. Azaz:

- Jacob = Thot, a világ rendjének őrzője
    - Füst = Ammit, az alvilág éhes démona (mellesleg őt is krokodilfejjel ábrázolták)
    - Fekete ruhás = Anubisz, a holtak birodalmának főistene, a lelkek parancsolója
    - Sziget = Ka, az egyiptomiak túlvilágának szigete

Az óegyiptomi hit szerint kilenc "rétege" van a halandó testnek és léleknek, halála után ezek külön "életet élnek" különböző spirituális dimenziókban: az alábbi háromból kettő elég volt Anubisznak az Otherek tökéletes átveréséhez:

- a ládában lévő Locke: Khat (ez az eredeti test hűtés vagy mumifikálás nélkül hamar büdös lesz)
    - az Anubisz által bitorolt "Ál-Locke" teste: Ka és Sahu (előbbi a test hasonmása, utóbbi a spirituális test, a volt élő minden tudásával, emlékével...

Kurva jó kis összefoglaló, de valljuk be: a legtöbbünknek nincs ilyen jellegű komplex tudásanyaga, nem sok értelme lenne csinálni egy hat évados sorozatot úgy, hogy ne értse meg a néző.
  • eovin
    ...
  • Klemice
    1000x kitárgyalt megrágott dolog :)
    ugyan azt a sorozatot nézzük :)
  • eovin
    Mondjuk csak megerősítést vártam vagy fel akartam venni a beszélgetés fonalát..nem kell rögtön harapni..csak társalogni próbálok...eszmét cserélni, de ne haragudj, hogy a társaságommal zavartalak..:) további szép napot! :D:D
  • Klemice
    ha olyan dolgokat is tudsz amit mi nem akkor azt miért nem, hogy locke tényleg halott-e? amúgy igen, nagyon úgy néz ki
  • 062020
    Hát az marha jó. Még mindig röhögök rajta.
  • eovin
    Jacob és Nemezis, 2 ókori egyiptomi isten, akik az idők kezdete óta rivalizálnak egymással. Sokminenhez közük volt és kíváncsian várom a következő évadot!!! Akkor most John Locke tényleg halott? Ez mekkora buktató!! Nah várom máár.
  • Klemice
    überfasza lost-os póló nem lenne rossz de már nem hordanék olyat
    lecseng
  • MolniGee
    Szerintem nektek semmi se lenne jó :)
  • LasDen #17410
    vérzik a szive mert MJ már nem viseli többet :D
  • Klemice
    szarcsimbók a seggemből, és még pénzt is kérnek érte?
    23mas szám miért vérzik?
  • Kicsikiraly
    ronda :S

ez a "The numbers are bad" szöveg nagyon illúzióromboló. meg a Lost felirat is.
  • MolniGee
    Lost póló még 3 hétig kapható!
    http://www.polo16.hu/termek.php?index=51Lost Numbers póló
  • trident
    Mi van akkor ha az elektromágnesesség önmaga az az entitás aminek két pólusa Jacob és Nemezis?
    A sziget elmozdítása, a gyógyulás/betegség, a szigetet körülvevő tér-idő anomália mind csak a fentiek következménye (gyakran akaratlagos beavatkozása) nem az ok.

Ethan. Az utolsó trimeszterrel volt gond emlékeim szerint. Immunreakció lépett fel minden esetben. Hogy Aaron és Ethan miért született meg? Mert a láncreakció létrehozásában szerepük volt és Jacob oldotta meg.

A lost egyik zsenialitása, hogy a deus ex machina problematikáját megoldották.
  • qwertrt
    Ez jó :) JAcob vörös heringet eszik a parton :D Ennyire csak nem ganék az írók :P Eddig amit leírtak, volt füle-farka, egyelőre.
  • qwertrt
    A szigetnek mindenképpen van ereje. Egyfelől a mágneses mező. Másfelől az időutazást is mindenképp a sziget idézte elő. Meg az sem mindennapos, hogy egy szigetet ide-oda lehet tologatni. És mivel ezt egy kerékkel idézték elő, azért gondolom, hogy független lehet a két arctól.

Ethan mégis megszületett. Különben a második évadból kiderül, hogy nem is magával a terhességgel volt talán gond, mert Julietet mikor beszervezték, Richard mutatott neki egy emberi méhről készült röntgenképet, Juliet azt mondja, hetven körüli nőé lehet, erre Richard: 24 éves a nő. Kíváncsi leszek,hogy fogják feloldozni ezt a problémakört. Lehet, hogy magától Jacobtól jön a megoldás majd?

Érdekes, hogy az első-második évadok levetítése után volt olyan teória, hogy a pokolba kerültek. Ezzel az Anubisz ábrával, plusz a füstszörnnyel megint kapott egy kis alvilág feelinget a dolog :) Olvastam, hgy egyesek szerint a füstszörny azt a szörnet jelképezi, amelyik az egyiptomi mitológiába felfalja a gonosz emberek szívét a halál után.

• qwertrt
    Tényleg, lehetett a Nemezis.
  • trident
    Értem, én is azért tettem a szmájlikat, de valóban hiba volt részemről!

Mi fekszik a szobor árnyékában?
    "A rávésett szöveg szerint az arra járó Thotmesz herceg megpihent a Szfinx árnyékában, és elaludt. Álmában megjelent neki a Napisten – az Újbirodalom idején az ő szobrának tekintették a Szfinxet, és II. Amenhotep is új templomot emeltetett neki a közelben –, és megkérte, szabadítsa ki a sivatag homokjából, mely egyre inkább maga alá temette; cserébe királlyá teszi. Thotmesz kiásatta a homokból a szobrot és védőfallal vette körül. A Szfinx megtartotta ígéretét: Thotmesz Egyiptom fáraója lett."
    forrás: wiki.
  • Klemice
    :) nó offenz
  • trident
    Upsz, elírás volt, soha nem történt még velem, elnézést!:)
    Kapkodva írtam.:)
  • Klemice
    L O C K E
    remélem csak elírás :D