The Elder Scrolls IV.: Oblivion

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Köszönöm!
Bucser
na jó hagyjuk... csak érted a "nagyszerû szabadságfok"...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

armageddon666
Attól hogy jól beszélsz lehetsz politikus de nem mindenképpen pszihológus/pszihiáter vagy nemtom mi kell ide <#vigyor>

@

Bucser
Az az õ dolga nem az enyém. Meg nehogy már 89-es speechcraftal nem tudom lebeszélni róla....

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

armageddon666
hát ha lehetett volna választani én megöltem volna akkor is... elment az életkedve és sztem öngyilkos lett volna ha mi nem öljük meg.

@

Bucser
Te se nagyon teszed hisz RPG-rõl ment a vita.

Randal
Ki mondta neked hogy rpg? Úgy látom másokkal ellentétben te nem tudsz olvasni, avgy nem nézed meg azt, hogy ki mit írt.

Bucser
engem pl megkeresett anno a Dark brotherhood szóvivõje arena után mivel a bajnok nem volt hajlandó harcolni és máshogy nem lehet kijönni az arena-ból csak ha megölöm... Ezt is pl ritka nagy baromságnak tartom... hogy néz már ki jóként, hogy legyakom az életunt bajnokot??? Miért nem lehet egyszerûen otthagyni szégyenében és bánatában a bajnokot?? Másik amit nem értettem

Spoiler (katt a megjelenítéshez)
ugye a Bloodworks-ben lehet találni egy levelet hogy a redguard bloodworks mesternek a lánya tanul, hogy bajnok legyen belõle. errõl a dologról nem lehet beszélni a fickóval ha kimegyek kint gyakorol a csajszi és ott sem lehet vele beszélni. Kérdem én ilyen ziccert miért hagytak ki a játékból???

Pretorian
Vámpírlétre a FAQ-ban van a megoldás, a csukjás pali meg a Dark Brotherhood "szóvívõje", rajta keresztül léphetsz be a Testvériségbe. Ha meg az õrök betalálnak, valszeg azért, mert ok nélkül csaptál le valakit. DB is csak ebben az esetben keres fel.

Fasza gyerek vagy tomsolo! :D 5 büntipontot mikor írod be magadnak?

Hello!

Egy kis segítséget kérnék:
Újra kezdtem a játékot, mert elszált a mentésem. Martin megtalálása elött vmi fekete csuhás jött alvás után és adott egy tõrt/kardot. Azóta minden õr nekem ront mintha loptam volna. Eldobni nemtudom. És szerintem vámpír lettem.
Tud vki. vmi okos megoldást.
Mert már nagyon unom.
Bucser
JÁÁÁÁÁÁÁÁÁJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJJ

GTA SA MIÓTA RPG???? MERT van az embernek pár csikja??? NANEEEEEEMÁÁÁÁÁÁÁÁ

Bucser
Dungeon Siege 1-2? Igaz hack and slash de a skillrendszer nagyon jól eltalált...

Randal
Így van, így van😊
De mondjuk az is érdekes, hogy a karakterek ennyi idõ alatt válnak mesterré, miközben más évtizedek alatt😊

Érdekes módon a visszafejlõdés a GTA:SA-ban meg van oldva, igaz ott egyszerûbb.
De ezt nemigen lehet átültetni másra olyan jól.

Pretorian
"attack and hide" a mod neve, easy, medium, és hard kiadása van, el kell dönteni, neked melyik fekszik. Innen tood' lecibálni.

"láthatóságra" is feltettem a megfelelõ modot

ez melyik mod? <#help>

Mivel a játék idõtartama ingame csak pár hónap vagy kevesebb így sztem furcsa lenne ha ennyi idõ alatt elkezdenének degradálódni azok a szkillek/tulajdonságok amiket nem folyamatosan hanem csak esetileg használ a játékos, pláne olyan mértékû visszaesés lenne furcsa ami már komolyan észrevehetõ.
A legtöbb szkill az Obliban olyan mint a biciklizés, elég nehéz elfelejteni ráadásul szinte tökmindegy hogy mi az erõssége a karakternek mert mindenki használja szinte az összes szkillt, még a mágus is néha maga elé kapja a botot hogy blokkoljon vele.

Õszintén szólva nem nagyon tudok olyan játékról ahol a nemhasznált szkillek visszafejlõdnének és nem hiszem hogy egy ilyen fícsör dobna a játékélményen. <#fejvakaras>

valós sérelem /= vélt sérelem

Bucser
Nyugi apuci úgyis tudja, hogy meg tudom védeni magam... bár ugye mindenki magából indul ki.

Flame OFf

Bucser
Ahhan te ha mondjuk fazekasságban mester lettél és elmész kovácsnak akkor mikor visszatérsz a fazekassághoz azt ugyanolyan jól csinálod? Vagy ha versenyúszó voltál és egy idõ után nem úszol hanem mondjuk zabálsz akkor ugyanolyan gyorsan fogsz úszni?? a visszafejlõdés alatt ezt értettem..

Pretorian
A Deus Ex tényleg egy kiváló játék, szerintem mindenki megtalálta benne a számítását: az RPG -s ugyanúgy, mint az FPS -t kedvelõ playa'.

Az egész vitának a tanulsága, hogy nem lehet egy bizonyos standardhoz kötni az RPG -t, mint mûfajt, mert amit az egyik kockával dobatna, az a másiknak az egér mozgatásával is abszolválható különösebb hangulatbeli vagy éppen hitelvesztés nélkül. Akinek ez fáj, az szaladjon Gary bácsihoz árulkodni, és ha már ott van, világosítsa fel, hogy a D&D -n túl is létezik RPG, mint olyan. Szerintem Õ is látni fogja.

Pretorian
Hááát, nekem a lopakodással, a "stealth" gameplay -el sincsen már problémám az Oblivionban: az õröket kiokosítottam, és a "láthatóságra" is feltettem a megfelelõ modot. Mostmár nincs olyan, hogy betörésnél otterem az õrség a semmibõl, vagy éppen meglövök valakit, és õ azonal tudja, honnan lõttem.

Pretorian
Az nem én voltam, csak te és Andrew haverod látjátok így. Tood', rózsaszín köd.
Egyébként már régen nem a Gothicról van szó, szóval vicces vagy. <#vigyor2>

PiszkosFred
"Wizardry sorozatot végigtoltam és a 8 pl majd 10 hnapig volt a gépemen és toltam.. de egy idõ után ott sem volt más csak a tápolás..."

Érdekes dolog ez. Wizardry örök kedvencem. Ám a "random encounter" része, madjnem ugyanaz mint az Oblivioné. Úgyanúgy a karakter/party szintje határozza meg a dolgokat. És ellentétben az Oblivionnal, nem csak szintben/minõségben, hanem számszerileg is. Alacsony partyval jön pár ratkin (w7), vagy pár bandita (w8) - csak a példának okáért. Ugyanezen a helyszínen, két heti játék után, tápos partyavl, jön 40-50db raktin, 4-5 csoport egyszerre, ahoyg a banditák is hatalmas seregként rontanak rád. Oblivionban pedig talpig deadricben/ebonyban, és a szintedhez igazodva szintén.

“Yesterday is over. Tomorrow is yet to come. Today is yet unknown. Let's go!”

"Csak erre meg ki fog idõt szánni ha igyis eladják."

Na ezaz 😞

Ja hogy tovább is olvastad a kommentemet? 😮

Nem rugalmas mert nem fejlõdik vissza?

ööö... oké hagyjuk a témát, nyertél <#idiota><#wave>

lol ha vmi lelki traumát okoztam akkor SORRY!!! 😄D

Légyszi ne mondj meg apukádnak... <#rinya><#hehe>

_Atti_
már lassan OFF:

Ott volt például a deus ex szerintem az rpgfejlesztés bibliája kéne hogy legyen!

Te játszod a karaktert, de a statok bõven befolyásolják a játék menetét és lehetõségeid.
Többféle fokozatban történõ fejlõdés(akárcsak ss2):
Elsõ hogy cselekvéseinkre, elõrehaladásunkra kapott pontok alapján tulajdonságfejlesztés(amik közvetlenül olyan játékmechanikát változtatnak amit közvetlen tapasztalunk a karakter irányításakor)
második a játék világába illeszkedõen featurek választása amik sokszor kizárják egymást (dxben ugye a nanocuccok)
harmadik pedig a játék világának megfelelõen eszköztárunk fejlesztése, (dxben a moddolás)
mindegyik lassan adagolva hogy mindig érezzünk valamelyik területen fejlõdést.
A negyediket pedig az adja hogy megtanulja az ember kombinálni a dolgokat,kiismerni, kihasználni a környezetét, karakterének adott szituációban használható elõnyét..
Mindezt úgy kell megoldani hogy a végén is halálos veszély legyen a legelsõ kihívás is ha nem cselekszünk megfelelõen..

A dx óta nem láttam játékot ami minden egyes szituácjára ennyi megoldási lehetõset adna a játékos egyéni és karakterének képességei szerint..

Egy példa: Nem vagy jó fpsekben? nembaj gyúrj rá az célzórendszerekre azt használj valami olyat amihez nem kell annyira célozgatni,vagy lopózz..lopózni se tudsz? szerezz be egy láthatatlanná tévõ ruhát vagy képességet.. vagy csald õket kelepcébe..vagy kombinálj össze mindent izlésed szerint.. EZ szerepjáték.

Arról már nem beszélve hogy micsoda odafigyeléssel van megcsinálva hogy hogy változzon a dialógus,a világ a különféle történéseknek megfelelõen..aki egyszer játszotta végig talán észre sem vette hogy másodszor harmadszor de akár még negyedszerre is olyan lett volna mintha más játékkal játszana..A zárt környezetén belül is sokkal szabadabb(sokkal tartalmasabb játékmenet) volt mint a mai trend szerinti nyitott teres cuccok.

Ilyesmit kellene erõltetniük, csakhát ahhoz ugy kéne kidolgozni mindent mintha még játékmenetre is gondolnának..
Csak erre meg ki fog idõt szánni ha igyis eladják.

RIP www.memod.co.uk RIP || Darkmod http://www.thedarkmod.com/

Bucser
másrészt a TES-ben a karakter nem rugalmas hisz semmiben sem fejlõdik (alá pl Dungeon Siege) vissza hanem szimplán csak félisten.

Bucser
Ne te döntsd már el pubi, hogy mi vagyok...
Kössz.

Esrohnoil
"Ha már itt tartunk sztem eleve bénább a dnd mindenre esélyeket dobáló rendszere ahol a tolvajnak X esélye van hogy egy 5x5 méteres szobában elguruljon egy tûzlabda elõl."

Nem tudom min akadtál fenn... honnan tudod ilyen biztosan h. a tolvaj gyorsabb mint egy tûzgolyó? 😄

War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.

"Mondjuk én DND és szerepjátékFAN vagyok..."

Nem, te DND szerepjátékfan vagy "és" nélkül, na itt a probléma, Jakuzával pont ezért ment a villogás itt már jóval korábban.

A valóságban nincs olyan hogy mágiaellenállás, az hogy a dnd ezt hogyan oldotta meg az seholsem mérvadó, a dndnek nincs kizárólagos privilégiuma arra hogy meghatározza mit és hogyan lehet megoldani egy szerepjátékban.

(Ha már itt tartunk sztem eleve bénább a dnd mindenre esélyeket dobáló rendszere ahol a tolvajnak X esélye van hogy egy 5x5 méteres szobában elguruljon egy tûzlabda elõl <#wilting>)

Az Elder Scrolls játékban nincsenek kõbevésett kasztok (hála az égnek) nyugodtan felvehet egy tolvaj nehéz páncélt is maximum béna lesz benne, ha meg már annyi ideig hordta hogy profin tudja viselni onnantól a karakter már nem tolvaj hanem továbbképezte magát harcosnak is, ennyi.
Simán ki lehet játszani az alap kasztokot, fõleg a tolvajt csak nem a játéktól kell elvárni hogy belekényszerítse a kasztba a játékost hanem a játékosnak kell úgy játszania, hozzáállás kérdése az egész.
Oblivionban is megvan az ami talán Morrowindben még nyilvánvalóbb volt (mivel ott Caius Cosades szinte rögtön beléptet a Blades-be) mégpedig az hogy a "kaszt" csak azt határozta meg hogy a játék kezdetekor tulajdonképpen ki is szált le a hajóról de Caius Cosades ill Obliban a Császár halála után a játékos a "mindennapi" tolvaj/harcos/varázsló/akármi világából hirtelen belecsöppen egy olyan helyzetbe ahol már nagypályán nagy tétben mennek a dolgok, már a birodalom jövõjéért kell dolgoznia (Baldes) és ez megköveteli hogy a cél érdekében akár képezze magát olyan területeken is amik nem "kaszt" tulajdonságok és így a sittes tolvajból a fõszál végére akár archmágus is lehet.
TES játékban elevi nincs party ahol az õs-kasztok egymást kiegészítve oldanák meg a problémákat ezért a karakternek rugalmasnak KELL lennie de ez szerintem így okés, nem egy sima tolvaj lesz a birodalom hõse hanem a hõsnek lesz tolvaj múltja 😊

Esrohnoil
Én lazán el tudok olyat képzelni amiben bûn ölni, és enélkül kellene megoldani dolgokat, aztán ezért kapnál bizonyos pontokat amiket el lehet osztani a tulajdonságok között...

War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.

Randal
De mondom, az már kalandjáték, tod mint a Syberia😊

Esrohnoil
Jahh, ennyi erõvel az Undying is van annyira RPG, mint az Oblivion, mert ugye ott is lehet fejlõdni, cuccokat gyûjtögetni és harcolni. 😊 És még története is van. (Nem is akármilyen... sõt, bátran ki merem jelenteni h. jobb mint az Oblivioné.)

Esrohnoil
De, ilyenek... Sajnos a gyakorlat ezt mutatja. Pedig lehetnének végre olyanok is amiben nem a harc a lényeg.

Bucser
látom csak olvasol de értelmezni nem megy... Arra írtam, hogy bullshit, hogy akármi lehetsz a kezdõ kasztodból mégis 10 kaszt van?? most akkor hogy van ez? Vagy akármi lehetek vagy a kezdõ kasztomba beleszorítanak és az alapján játszom. Számomra a 2 totál kizárja egymást.

"Kíváncsi lennék mit szólna egy D&D mesélõ, ha én azt mondanám, hogy márpedig én KoronásUdvariCsinpokomonMester akorok lenni és punktum"

A jó mesélõ csak annyit mond erre: "hogyha az elõtörténetedbe bele tudod szõni csináld. A többi az én dolgom" Csak kell egy jó vezetõ hozzá.

Pretorian: Kijátszod a tolvaj karakteredet??? Ja igen valszeg úgy játszol hogy mindenhova betörsz és mindent lopsz ami mozdítható aztán a fence.ben eladod és a Thieves guild küldiket megcsinálod. Igen ez lehetséges de szerintem tolvajnak lenni ennéál sokkal több. Lehet túlságosan keménykalapos vagyok RPG ügyben és igeni sjókat szórakoztam az oblivionnal amíg játszottam de soha nem hívnám RPG-nek.. maximum egy jó kis akciógamenak. (mert azért a fõstoryja nem lép túl a duke nukem történetén hogy jönnek a gonosz élienek és le kell õket gyakni) Az egészet a mellékküldik miatt csináltam mert érdekes volt némelyik. De kifujt...

Randal
mé? nem olyan?😊 minden rpg ilyen😊

Esrohnoil
Fallout és az Arx nekem is bejöttek. Meg volt egy Summoner nevezetû játék is, amit talán nem sokan ismernek... ez a történetével, hangulatával fogott meg.

Esrohnoil
"Szvsz az Obli így látatlanban a harcokra, meg a gyûjtögetésre van kihegyezve..."

Ennyi erõvel lehetne Diablo is. 😄

Esrohnoil
Ezzel abszolút egyetértek.

Esrohnoil
Pont úgy viselkedsz mintha nem is te, hanem vki más becsmérelte volna a Gothicot... 😄DD

Randal
A fantasy terén, egyébként meg a Fallout😊

Hopp, felsorolásból kifelejtettem az Arx Fatalist...

Történet szempontjából tényleg jó a PT, a BG-k sablonosak (legalábbis nekem eddig. Most BG-ben vagyok), az NWN szintén csapkodós, kicsit unom, pedig még csak az elsõ fejezetnél tartok.

ollie
Ha már itt tartunk, máig a legjobb CRPG a Planescape:Torment.

Pretorian
Hááát, ha neked az Oblivion csupán a hentelésben merül ki...
Én valahogy mégis tökéletesen ki tudom játszani a Tolvaj karakteremet, anélkül, hogy feleslegesen szájoncsapkodnék bárkit is...persze ha ez a feladat, hát megteszem...
De ha szerinted a szerepjátékba nem illeszkedik a hent, akkor nem értem, miért nevezed annak D&D-t. A D&D egyértelmûen a hentrõl szól, ha jól emléxem, a D&D alapját képezõ társasjátékban is az volt az Ultimate Goal, hogy a lehetõ legtöbb monsztát szájon csapva az utolsó dekányi lootot is kifacsarjuk belõlük. 😊 És jól emléxem. Ha már itt tartunk, a szintén D&D -s Neverwinter Nights -ban, vagy éppen a Temple of Elemental Evilben ugyanez volt a feladat, persze ott is próbáltak ilyen-olyan alibi sztorit rittyenteni az unalmas hentek közötti szünetekben. Vagy a Baldur's Gate sorozat. Az miért szerepjáték? (végignyomtam mindegyik említett játékot, mielõtt valaki habzó szájjal a torkomnak ugrana <#vigyor4> )
A szerepjáték fogalma sokkal árnyaltabb ennél, nem feltétlenül a hent dönti el, melyik játék lesz RPG és melyik hekkenszles. És nem is a D&D.

ollie
Úgy értem, hogy látszólagos a folyamatosság.

ollie
A Baldur's Gate-ben csak azért látszólagos a harc, mert nem áll le a kör végén. Ott keményen figyelembe veszi a játék, hogy 1 kör alatt ki mennyit támadhat, mekkora a kezdeményezõértéke, stb.

Randal
Az RPG-knek is van különbözõ féle stílusa.
Az meg hogy mit sorolnak be manapság annak, az elképesztõ. pl a GTA már rpg mivel a fõhõsnek vannak értékei. LOL
Ha nem lenne ezekben a játékokban akció akkor az már kalandjáték lenne.
De rpg-nek számít: Deus Ex, Anachronox
A Blade of Darkness meg már bajosan, az Enclave úgyszintén.

Szvsz az Obli így látatlanban a harcokra, meg a gyûjtögetésre van kihegyezve, a legtöbb kezdõ rpg-snek ez számít, aztán meg majd válogat.

A Morrot a karakteralakítgatás, varázscucc, páncélösszerakhatóság, meg az egyéb ilyen apróságok miatt szerettem. Az, hogy az NPC-k álltak, csak kicsit zavart, aztán megszoktam. Amúgy még mindig nem játszottam végig😞 hónapokat pihenget néha, pedig nagyon kis területet jártam még be.

CS@
Ha a bárd karaktert alakító játékos nem tudja kijátszani a rá kiosztott szerepet, függetlenül attól, hogy egy asztal mellett kockával és a haverokkal nyomja vagy a gép elõtt ülve egyedül, attól az még nem a játék hibája. Minden lehetõség adott. Azt meg, hogy mi a szerepjáték, nem vésték kõbe és a bibliában sem írták le így nem te vagy én fogod/fogom meghatározni, hogy ez szerepjáték amaz meg nem az. Ezért nem számít, hogy szerinted az Obli egy akciójáték.
A 10kaszt bullshit dolgot nem teljesen értem, de ha ez célzás lenne arra, hogy nem tehetsz meg bármit, mert korlátok közé vagy szorítva, akkor ez szinte mindenhol így van. Kíváncsi lennék mit szólna egy D&D mesélõ, ha én azt mondanám, hogy márpedig én KoronásUdvariCsinpokomonMester akorok lenni és punktum.

Bucser
Wizardry sorozatot végigtoltam és a 8 pl majd 10 hnapig volt a gépemen és toltam.. de egy idõ után ott sem volt más csak a tápolás... Lehet rendesen megcsinálni folyamatos harc rendszert is. (lásd baldurs gate ahol bármikor megállíthatod az idõt mégis folyamatos az akció) Nem azt mondom, hogy a D&D a legjobb szerepjáték rendszer hisz játszottam Star wars-t Shadowrun-t CyberPunk 2020-at és Még World of darknessbõl Werewolves-t és Vampire-t is.. jó pár dolgot kipróbáltam voltam mesélõ játékos jópárszor. Ez nem Szerepjáték ami az obliban van hanem akciójáték mert nem adja meg a lehetõséget hogy beleéld magad a storyba... ha nem tudjak 3d-ben rendesen megcsinálni az élõ környezetet és a történetet akkor mi a rancnak erõltetik?? a 2d is ugyanolyan jó ha valaki RPG-t akar... de nekik az eladási szám fontos és az akció többet hoz mint az RPG.

Ezért Akciójáték az obli és nem RPG.

Bucser
jahh Diablo 2-t is lehet RPG-nek hívni.. csak éppen köze nincs hozzá hisz szimpla Hack and Slash.. de mindegy.. izlések és pofonok ÉN speciel jobban szeretem ha a történeten van a hangsúly és nem azon hogy minden sarokban legyakjak egy zombit vagy deadrat vagy csontvázat vagy éppen szellemet vagy egy bandita jöjjön szembe... Én kalandozni szeretek egy képzeletbeli világon változatos szörnyekkel és szereplõkkel és igenis baromira unom, ha minden questnek az a vége, hogy ki kell nyírni valakit mindenféleképpen... Ez akciójáték... A Szerepjátéknak az lenne a lényege, hogy beleszorít a szerepedbe... Nem játszható az "az lehetsz aki akarsz" és mégis "10 kasztból választhatsz".. ez bullshit... Ez a kettõ üti egymást.. ha valaki bárd akar lenni akkor nem fog nehézpánncélban csontikat ölve dungeonokat feltúrni.. mert a bárd nem így játszik. ennyi..

A varázslókról: A képzelet hiánya nem mentesít az alól, hogy ennyi erõvel doomozhatnál is...

ollie
Ha már itt tartunk, nekme sokkal jobban bejön a Wizardry 8 rendszere, mint a Morrowindé vagy Oblivioné. Sokkal jobban fekszenek a körökre osztott harcok, és a fejlõdésrendszer is jobban tetszik a Wizardryben. De az Oblivionnak is megvan a varázsa, és e miatt a kettõt nem lehet összehasonlítani, hogy melyik a jobb.