262
  • Janek81
    Tipikusan "valami nincs rendben". De mostmár könyörgöm, mi nincs rendben?
  • Laci
    Igen, de ez az ami NEM TECHNIKAI ÉRV hanem ÜZLETI és ezek ellentétesek lesznek. Ez a kapcsolat a kettő között. Ezért írtam, hogy a minőség rovására...
  • Janek81
    Egy programozó, akit a MS megvesz, feltételezem tudatában van a cselekedetének. Neki is szabad választása volt, hogy akar-e a MS-nek fejleszteni, vagy marad más alternatíváknál. Csak valszeg gondolkoztk egy kicsit, mielőtt döntöttek, és valszeg azért döntöttek a MS mellett, mert annak van piaca. Korábban már leírtam erre egy dolgot. A programozó is pénzből él, ingyenes szoftverekből meg nem lehet megélni.
  • Laci
    "Pontosaban nem tudsz olyat mondani, ami mögött lenne is valami, vagy ne lenne megoldható."
    Hát így neked nem is tudok olyat mondani:))
    Az autós példa ezen esetében nekem a Trabant jutott eszembe, ha a winre gondoltal:)) Ugyebár egy közhely: Jó autót könnyebb vezetni, egy szar kocsinál tényleg jobban kell hozzá érteni, de így is csak a lefulladások száma csökken...
  • Laci
    Más filerendszer miatt más particiót tesz és így két particióra oszt.
  • Janek81
    Ha van egy X márkájú kocsid, és valaki elkezdi kritizálni mondjuk nem pont a tiédet, de egy pnt olyat, neked sem esik jól. De ezt félretéve, azért állok le veled vitázni, mert nem értem az érveidet. Pontosaban nem tudsz olyat mondani, ami mögött lenne is valami, vagy ne lenne megoldható.
  • Laci
    Helyes!
  • Janek81
    Felrakom neked az XP-t egy gigára. Ezzel szemben a linux feldarabolja nekem használhatatlan méretű patríciókra a vinyómat. Azt nem tudom megmondani, mennyit foglal egy linux, mert nem néztem meg annó és azóta nem raktam fel mégegyszer - és persze nem is fogom...
  • Laci
    Biztos hogy pontosan elolvastad a hozzászólásaimat???????
    "Nyílvánvaló, hogy ha egyszerre több alkalmazás fut, akkor megeszi a gép erőforrásait és másnak esetleg nem jut annyi, amennyire szüksége lenne."
    Világosan leírtam hogy nem ezzel van a gond, hanem ahogy a win ezt "kezeli", ha ezt egyátalán kezelésnek lehet nevezni.

"Igen, vannak olyan programok, amik mindenfelé szétrakják magukat. De miért is baj ez? Ha felteszel egy programot, ami esetleg tönkrevágja a windózt, az miért is a windóz hibája?"
    Megint egy milliószor átbeszélt dolog. Szerintem úgy nem lehet megbeszélni valamit, hogy mindig visszatért arra amit megbeszéltünk. Akkor inkább tényleg zárjuk le a témát és hagyjuk abba.

"és azt a bizonyos kékhalált sem láttam már nagyon-nagyon régóta."
    xp-n nem is fogod nagyon, mert helyette ablakos hibaüzenetek lesznek...
  • h4x0r
    En kutatok, mert nem vagyok lusta kiprobalni mindent.
  • h4x0r
    A kernelforditas olyan, mint amikor te telepitesz win ala X drivert. Szinte mindegyiknel reboot win alatt. Linux alatt viszont kapsz egy, a te gepedhez optimalizalt kernelt. Kicsit gyorsabb igy, mintha a Wines PI-hez (?) optimalizalt kernelt hasznalnad.
  • Janek81
    Nyílvánvaló, hogy ha egyszerre több alkalmazás fut, akkor megeszi a gép erőforrásait és másnak esetleg nem jut annyi, amennyire szüksége lenne. Erre az a mégoldás kérlekszépen, hogy a háttérben futó, nem használt programokat be kell zárogatni. Ugye, nem is volt olyan nehéz...

Igen, vannak olyan programok, amik mindenfelé szétrakják magukat. De miért is baj ez? Ha felteszel egy programot, ami esetleg tönkrevágja a windózt, az miért is a windóz hibája? Nem a programmal lehetnek esetleg gondok, amit telepítettél? Nekem például a tűzfal, virusírtó és még 2-3 program kivételével minden egy másik patrícióról fut, egy windóz újratelepítésekor ezeket nem kell újra felrakni, kvázi nem pakol a windóz könyvtárába semmit.

Konkrétan melyik kacifántos programról fagy szét? Merthogy amióta fent van most a rendszerem, még nem fagyott ki. Igaz, most még elég friss, de nem szokása kifagyni semmittől, és azt a bizonyos kékhalált sem láttam már nagyon-nagyon régóta.
  • Laci
    "Az oprendszer mindenkinek maganugye."
    Háát ez éppen elég veszélyes, mert ezzel a szlogennel el lehet érni, hogy senki ne kutasson jobb alternatívák után...
  • Laci
    Nekem egy csomó ms termék megvan eredetiben. Sajnos. Volt alkalmam 10 év alatt hasonlítgatni, 5 év után kezdtem gyanakodni, hogy "valami nincs velük rendben", a pécére meg 8-10 év után.
  • h4x0r
    LinuxElectrons™ - Linux Kernel Now With AMD64 x86 NX (no execute ...

jaa, hogy a google nem megy nalad? Le vagy maradva? :-)
    /bocs, nem se'rte's/

Janek81: Az oprendszer mindenkinek maganugye. Linux ala pedig azert nincs virus, mert user program nem kaphat olyan jogot, amivel fontos fileokat megfertozhetne, valamint azert, mert a legtobb cucc linux ala opensource.

Laci: Ha utalod a Wineket, es a Linuxot, hasznalhatsz meg *BSD-t, QNX-et es meg kismillio mas oprendszert.
  • Laci
    Az hogy egy cég olyan pozícióban van, hogy megvette a programozók nagytöbbségét (ezt még be is jelentették különböző cégek), itt a programot csak winfosra vannak lassan így hát sokaknak ezt kell megvenni. Namost ebben a helyzetben fejlesztésre sem kell költeni, mert úgyis csak ez van mindenhol, amit a szoftverellátottság miatt is elismernek. Hülyék is lennének erre befektetni. CSAKHOGY EZ SOK EMBERNEK NEM JÓ MERT SZ@RT KAP KÉZHEZ!
  • Laci
    "MS ellene szöveget, de a világon semmi nincs mögötte." Najó ezt még van aki elhiszi (aki először lát szgépet) én már sajnos nem veszem be...
    De ha te jól megvagy akkor nem értem miért zavar hogy ide ilyeneket írok. Először kérdeztél, arra válaszoltam, de akkor minek magyaráztál? Épp azt nem értem, hogy ha most annyira jól megy az ms-nek akkor miért lenne valakinek zavaró, hogy kritizálja valaki, ha nem azért mert más érdekek is fűzik hozzá. Téged nem fűznek. Csak az is baj, hogy aki nem lát jobbat az a szarral is beéri. Ez megint csak a win pozícióját erősíti. Ezért volt az xp starternél is az a duma, hogy az ms szeretné, ha sokan az xp starteren keresztül ismerkednének meg az informatikával. Pont ez az, ami az újszülöttnek minden vicc új effektust fenn fogja sajnos tartani.
  • Janek81
    Mi megy pontosan a minőség rovására? Hasonlítsd össze az egyes MS féle kiadott oprendszereket, és kövesd végig a fejlődést. Meg fogsz lepődni. És csináld meg ugyan ezt linuxal is. Meg fogsz lepődni.
  • Janek81
    Tényleg ennyire fafejű vagy? Engem semmi és senki nem kényszerít, hogy windózt használjak. Valószínüleg linuxon is megvan minden alternatíva azokra a dolgokra, amiket én használok. Mégis awindózt használom, pedig senkitől és semmitől nem függök. Nagyon sokan vannak így, még ismerőseim körében is. Sőt, továbbmegyek, ismerőseim körében egyetlen linuxos sincs, pedig ők is hozzám hasonlóan bátran választhatnák. Szó nincs itt semmiféle elnyomásról meg durva üzletpolitikáról. Felrakok egy vírusírtót meg egy tűzfalat, azt felőlem aztán írkálhatják a vírusaikat az ezzel foglalkozó idióták. Nem vagyok szakértő, de ennyi eszem van. Akinek meg nincs, az így járt. Nem vagyok sem windóz párti, sem linux ellenes, csupán ép ésszel gondolkozok és azt használom, ami előnyösebb számomra. És nekem nem hiányzik az a sok macera a linuxal, nem kell kernelt fordítani (ezt a szót is csak úgy hallottam linux kapcsán, bár azt sem tudom, mit jelent). Szóval nem kell itt a kifogásokat keresni, az olyanok, mint amilyen te is vagy, csak fújjátok az idióta MS ellene szöveget, de a világon semmi nincs mögötte.
  • Laci
    Ja igen jó hogy írod:)) Az xp rohadt sok helyet foglal
  • Laci
    Mondom Linux se nagyon érdekel...
  • Laci
    "...De konkrétumokat légyszíves, konkrétumokat..."
    Ehh, nem te vagy Lola véletlenül?:)))
    Nekem például nagyon feltűnően szar, hogy ha több programot futtatok, még akkor is ha sokszor a háttérben figyel a program, akkor egy bizonyos médiaalkalmazásnál nem használja ki az erőforrásokat, (vagy inkább rosszul taskol) és akkor is akadozik, amikor még bőven lenne maradék szabad erőforrás. Ez persze szerintem a pécé hibája is erősen, de a win taskkezeléséről is elárul valamit. Ez azért Unix rendszereknél nem így megy, ott folyamatos a beosztás a taskok között és akkor használja fel az összes erőforrást ha szükség van rá.

A másik hogy telerakja a HDD minden szarral, temponary file címén, a feltelepített programok installálófilejai kb 5-ször szétvannak szórva minden felé. Ez sincs MacOS-en, WB-n, meg Linuxon.

Meg az hogy egy kicsit is kacifántos programtól szarrá fagy az egész. Ezek azért engem nem nyugtatnak meg. A nagy szakértők meg mindig tiszta programokat használnak tudom, de nem mindenki használ csak néhány féle programot emberek. Nameg ezek a szakértők arra pazarolják a hozzáértésüket, hogy naponta órákat a win konfigurálásával, meg registryzésével töltenek. Egy norm. oprendszeren ilyekor már érdemi munkát is el lehet kezdeni. És akkor mindez jó drágán. Ez itt a baj...
  • arty
    - másik oprendszer hogyan reagál az NX flagre?
    - sehogy

jaa, igy könnyü tökéletesnek lenni ;) gondolom a másik oprencer a linux akarna lenni, gondolom te is azalatt játszol, dolgozol, "élsz" ;)

A supergamazen kivül - ezért a hirért - senki sem hibás.
  • Janek81
    Tisztában vagyok vele, hogy a 9 CD nem maga az oprendszer. "Oké, hogy fele opcionális" De miért kellene nekem 3 féle böngésző, meg 5 féle lejátszó? Miért dönti el más, hogy én mit használjak? A windózban is van pár ökörség, amit az életbe nem fogok használni, de az még mindig csak egy CD.
  • Laci
    "Mi köze Leninnek a windózhoz? Maradjuk szorosan a témánál pls..."
    Ennek az ms-hez van közé és a felvetett kérdésedre írtam.

Több részben meg tényleg felesleges válaszolni, csak türelmetlen vagyok...
  • Janek81
    Nah, azért csak nem vagy te reménytelen. Legalább azt belátod, hogy a linux környékén sincs minden rendben. De konkrétumokat légyszíves, konkrétumokat. Annyiszor hallottam már, hogy ilyen szar meg olyan szar... A vírusokról meg annyit, hogy nem lenne sok értelme olyan vírust írni, ami a használatban lévő gépek nemhogy töredékén, de majdhogy elenyésző százalékán futnak.
  • Laci
    Az meg a másik hogy az TECHNIKAILAG nem érv az ms mellett hogy őlk csak jól megakarnak gazdagodni. Pont ez az ami a minőség rovására megy és pont ezért szidom őket. Ezen mit nem lehet megérteni??
  • Laci
    "Engem pl senki nem kényszerített, hogy windózt használjak. Nem állt melettem senki, egy pisztolyt szorítva a halántékomhoz, hogy ne a linux telepítőjét tegyem a meghajtóba."
    Jajj ne relativizáljunk már megint. A kényszerítésnek nemcsak egy fajtája van. Pont az előbb írtam a céges példát.
  • Laci
    Egyes wines emberkék kezdik itt azt játszani az SG-n is, hogy kikiáltják magukat szakértőzseninek és aki egy rossz szót is le mer írni a szar ms-ről az már mindjárt "flameindító", meg "lamer" meg ilyen hülyeségek. Pedig aki itt felháborodhat az inkább az, aki nem pusztán anyagi érdekből foglalkozik a számítástechnikával és nem akarja hogy ilyen cégek akármilyen szart erőszakolhassanak a népre. Egyes emberek itt úgy tesznek mintha őket zavarná a win-ellenesek véleménye, pedig szerintem ők is tudják ennél bármilyen rendszer jobb, csak valamiért ők is ehhez vannak kötve de pillanatnyi érdekeik azt követelik, hogy jobb színben tüntessék fel. Ez azért nagyon valószínű, mert a win-en kívül nincs még egy ilyen rendszer amivel ennyi probléma lenne. Ezt persze az elterjedtséggel magyarázzák, de Európára érvényes ám az, hogy mindenhol ez a menő, technikailag fejlettebb országokban nem winpc van ám mindenütt. Főleg nem stúdiókban, csakhát ha valami stúdiómunkára jó az másra is jó. Pécé csak azért van mindenhol mert az olcsóbban jön ki, ha mondjuk csak szöveget kell szerkeszteni, nem azért mert olyan jó.

Szóval itt sikerült elérni hogy az aki nem win-párti írnok, nem is meri leírni a véleményét mert ő lesz a flameindító. Szerintem meg ha az ms nem lenne ott mindenhol a gusztustalan politikájával és szar termékaivel, ilyen flame-k sem lennének ebben a mennyiségben.
  • Janek81
    Mi köze Leninnek a windózhoz? Maradjuk szorosan a témánál pls...
    Egyébként mi értelme X részben válaszolni? Egy postban nem tudnád összefoglalni a mondandódat? Megköszönném.
  • Janek81
    Engem pl senki nem kényszerített, hogy windózt használjak. Nem állt melettem senki, egy pisztolyt szorítva a halántékomhoz, hogy ne a linux telepítőjét tegyem a meghajtóba. És gondolom az emberek többségénél is ez a helyzet. Mindenkinek szabad választása van, tehetnének fel akár linuxot is. Ráadásul az ingyenes. Azon kellene elgondolkozni, hogy miért vállalják sokan, hogy lebukhatnak egy illegális oprendszer miatt, vagy aki megveszi, miért ad ki inkább még pénzt is érte, minthogy választanák az ingyenes linuxot. Szerinted mi ennek az oka? Hagyd a Microsoftot, mert ők csak csináltak egy porendszert, és megpróbálják eladni. Az mindegy, hogy mit honnan lopkodtak, most nem ez a lényeg. Ha te ilyen helyzetben lennél, mit tennél? Lenne egy saját programod, nem megpróbálnád minél több példányban és minél drágábban eladni? Ráadásul az sem érdekelne, ha mást elnyomnál, sőt talán még egy kis sikerélményed is lenne, ha becsődolne a konkurenciád. Nem?
  • Flashy
    Janek81: csak annyit, hogy a 9 CD-s telepítő nem azért ekkora mert mindent fel kell rakni, hanem azon a 9 CDn rajta van minden program ami valaha is eszedbe fog jutni hogy kéne. olyan mintha a Windowshoz kapnál Office-t, 3féle böngészőt, 5 féle videolejátszót, hangszerkesztőt, képszerkesztőt, meg kismillió segédprogit amit Windowsban shareware oldalakról lehet levadászni, satöbbi. nem csak egy oprendszer idióta progikkal, az a Windows ami csak egy oprendszer pár idióta progival. más az elv, mivel itt a programok többsége ingyenes, a disztribúció készítője a CDért, a nyomtatott doksiért és a supportért kérhet pénzt, ezért rak rá mindent a CDkre. a többi részről nem vitázok bár hülyeséget írtál :) de munkaállomásnak én se használok Linuxot már.
  • Laci
    "ha egy normális oprendszerért nem képesek egy fél havi fizetést kiadni, akkor ki fogja mevenni az én programomat?"
    Most ez mégis melyik oprendszer akar lenni? Ilyen nem létezik és egyébként nincs is rá szükség.
    "Mit szeretnél bebizonyítani? Azt, hogy a windóz szar és a linuxnál nincs jobb a világon?"
    A Linux messze nem a legjobb, nekem az se nagyon kéne, csak áthidaló megoldás... A windóz meg tényleg szar, talán inkább ez az amit be kéne már végre látni, nem pedig köntörfalazni, mert így a végtelenségig szenvedhetünk majd az új javítócsomagok hibáival, meg a rohadt idióta vírusokkal ami csak egy ilyen rendszerre tud összeomlasztólag hatni.

Érdekes én lámernek vagyok kikiáltva mégis fel bírtam rakni egy KDE Linuxot és utána futottak is rajta a programok jelszóbekérés nélkül.
    "Tehát erről ennyit. Azaz még nincs vége, mert órákon át tudnám neked sorolni. De minek?"
    Nahát ez meg érvényes a winre is, de mondom szerintem egyik sem valami nagy megoldás, csak a win az már tényleg durva...
  • Laci
    "Te komolyan azt gondolod, egyetlen cég át tudja b*szni az egész világot, tud olyan nyomást gyakorolni és üzletpolitikát bevezetni, ami meggyőzi az egész világot, hogy az ő oprendszerét vegye meg?"

Egy CÉÉÉÉG???? Egy ember is csinált már a történelemben ilyet. Ott van V.I.Lenin, A.Hitler, George W. Bush, stb... ezek mind-mind egy-egy emberként persze egymástól tanulva verik át a világot...
  • Laci
    Az hogy mindenki windózt használ nem az emberek meg szakemberek akaratából, hanem az ms hazug erőszakos üzletpolitikájából következik de ez a közhely sem először kell hogy elhangozzon...
  • Janek81
    Igen, körülnéztem. És mit látok? Mindenki windózt használ. Kivétel néhány windózgyűlölő, akik azt hiszeik, hogy ők a janik, mert linuxot használnak. Légyszíves gondolkozz már egy kicsit. Tudom, nagy kérés, de próbáld meg a kedvemért. Mit szeretnél bebizonyítani? Azt, hogy a windóz szar és a linuxnál nincs jobb a világon? Ezek szerint a számítógép tulajdonosok - beleértve cégek, magánemberek - mind hülyék, csak az a "néhány" ért hozzá, aki linuxot használ? Te komolyan azt gondolod, egyetlen cég át tudja b*szni az egész világot, tud olyan nyomást gyakorolni és üzletpolitikát bevezetni, ami meggyőzi az egész világot, hogy az ő oprendszerét vegye meg? Na jól figyelj, mert megint gondolkozni kell egy kicsit. Koncentrálj. Azt gondolod, hogy a szoftvergyártók is hülyék, aki windóz alá dolgoznak? Mégis, mi okuk lenne, hogy ne így tegyenek? A linux ugye eleve ingyenes. Ha én komoly programozó lennék, megfordulna a fejemben, hogy mi a búbánatos tökömnek írjak linux alá bármit, ha egy normális oprendszerért nem képesek egy fél havi fizetést kiadni, akkor ki fogja mevenni az én programomat?

Annó kipróbáltam a linuxot. Már az öbbenetes volt, amikor gyjtöttem az infókat, hogy létezik hozzá 9 (!!!) CD-s telepítő. Mi ez? Oké, hogy fele opcionális, de mégis, mi ez? Szerencsétlen vinyómra fel se férne, és akkor még ez mindig csak egy oprendszer néhány idióta programmal. De végülis elkezdtem a telepítést. Felraktam úgy egy hét szenvedés után. Megjegyzem zárójelbe, a windózt 30 perc alatt felhúztam első próbálkozásra. Szal fent volt valami szar a gépen. Elindult, na mondom nézzük mit tud. Megnyitok valami notepadhoz hasonló szarságot, azaz csak szeretném, mert le van jelszavzva. Mondom semmi gond, látom van pipa, beírom a jelszót és legközelebb már nem kéri. Persze, ahgy azt én kigondoltam. Bezárom, megnyitom mégegyszer azt a kis gagyi szvegszerkesztőt és kéri megint a jelszót. Hiába jelölöm be, hogy jgyezze meg, minden indításnál jelszó... Ez csak egy példa, de pont így volt minden egyes prpgramnál. Amikor századszorra ítam be valahova a jelszt, gondolkozás nélkül megformáztam és fél óra mulva már futott a windóz. Tehát erről ennyit. Azaz még nincs vége, mert órákon át tudnám neked sorolni. De minek?
  • Laci
    "Ha ennyire utálod a windózt, minek foglalkozol vele? De most őszintén? Miért?"
    Talán ha körülnéztél a világban akkor észrevetted te is nyilván hogy cégeknél, munkahelyeken, intézmlényekben, szinte már mindenhol csak win van. Ezek után nem értem a kérdésedet: "Minek foglalkozol vele"
    Pont azt utálom a legjobban hogy muszáj vele szenvedni mert mindenhol ez van, cégeknél kötelező bizonyos nyilvántartóprogramokat használni, ami természetesen csak win alá létezik, nemhogy foglalkozni kell vele, de sokaknak még KÖTELEZŐ IS MEGVENNI ezt a sz@rt, ha egyátalán céget akar működtetni.
  • Laci
    "Teny hogy a windozban is vannak hibak de azis teny hogy az elkepeszto sok program ami windozra van meg tobb hibat tartalmaz."
    Nade pont ezaz. Egy oprendszernek akármilyen rosszul megírt programmal is találkozik nem szabadna sorozatos újraindulásokat produkálnia ettől. Erről már rengeteg topikban volt szó.
    Ahogy Flashy is írta:
    "jah, jó lenne ha a rosszul megírt programoknál nem rebootolna a Windows, hanem mondjuk kiírná hogy puffertúlcsordulási hiba."
    Ne mondjátok már hogy van még egy ilyen gagyi oprendszer a winen kívül ami ilyenekre így reagál, mert azt érthető okokból nehéz elhinni.
  • Flashy
    jó, de majd amikor kapod a vírusokat amikben ugyanez a "rossz programozás" lesz, és az NX feature-t ugy "használja ki" a Windowsod hogy nem kiröhögi a vírust hanem rebootol? eddig se mondtuk azt hogy oké, biztonsági rés van a Windowsban, de jó ez így, a vírus volt a szar, majd mindig nyugodtan megvárjuk míg újrabootol a fagyás után és folytatjuk a munkát. oké, egy driver nem user módban fut, nem ugyanaz a dolog. de azért ki tudja... szerintem mindkét oldalban van valami bug.
  • valaé valaé ná
    Én úgy veszem ki a cikkből, hogy ez nem kártya, hanem egy szoftver ami a windóz része. Te nem ?