61525
  • Muth555
    Valaki nem vállalna festést?
  • Fokker
    ennek örülünk! :)
  • polux
    Ez tetszik!
    Ha nem jön közbe semmi, akkor indulok. :)
  • SimaSuna #60800
    RTE 2013 modban lévő E36-os BMW-t VEH viewerrel nyitnám meg, a progi elindul, de semmit nem tölt be, ez mitől lehet?
    viszont a Clio 2008as mod autóját megnyitja...
  • Fokker
    akit egy kicsit is érdekel, már most kezdjen el tesztelni, mert a stabil vezetés az egyik kulcsa a sikernek. ugyanis 60 körös lesz a verseny.
  • Fokker
    felírom ide, bár nem sok vizet fog zavarni:

F1 Classic 1967 - Zandvoort

• Dietrich
    Akkor készíthetsz Holden, Ford mellé Nissan, Merci és ha vársz 2014-ig akkor Volvot is. :)
  • bardocz
    Nekünk nincs kormányszervo a kocsinkban, de könnyű, szóval nem is hiányzik belőle. Egyedül párhuzamos parkolás szopás.
  • Dietrich
    én már 2x jártam úgy, hogy a fékrásegítő megnyekkent a néhai fiat 1.9 dízelembe..na azt az érzést nem kívánom senkinek amikor ezután fékezni kellett, mintha egy darab követ taposna az ember és az autó nem akar lassulni csak a motorfékkel..persze nem kellett volna bontóból venni 5K-ért inkább újonnan 30K-ért :D
    még kormány szervóm is baszódott el teljesen együtt tudtam érezni Michelisszel :D
  • Dietrich
    de volt utána egy második is 8:10-es kezdéssel amin rögtön a rajt után tömeg crash volt :)
  • bardocz
    Fékre szabványok vannak, ha jól emlékszem, akkor ha elmegy a zervó, akkor is csak 45kg kell ahhoz, hogy satuzd, és 100-ról az átlagos lassulás talán 4m/s^2. Ezért van az, hogy ha megnéztek pályateszteket, ahol gyorsulás, lassulás, szlalom, meg kanyarodásnál G erőt mérnek, minden autó ~30-33 méter(nincs kedvem átváltani lábról, mert láttam még ezt csak) körül áll meg százról. És a mindent úgy értsd, hogy a Porsche 911 satuzva max három métert ver rá egy családi autóra pl. A különbség a féknél inkább nagy sebességnél, meg pályán jön ki, ahol a 911 nem melegszik el, míg a családi kombi két kör után meg se tud állni.
  • zolee145
    Jó persze, egy 25 kilós csaj nem autóba való hanem a klinikára. :)
    Viszont azt el tudom képzelni, hogy úgy vannak kitalálva a dolgok, hogy aki vezethet az tudjon is vezetni. Szóval biztosan vannak olyan adatok az autógyáraknál, hogy mi az a minimum erő amivel rendelkezhet egy autót vezető ember, és a féknek akkor is tökéletesen működnie kell.

Más, de hasonló téma: filmekben szokott lenni olyan, hogy a 25 kilós szemüveges tornából felmentett kiscsaj tököl az autóval. Erre a nagydarab fazon szól, hogy ülj át, majd beül ő, lepadlózza a kocsit és az azonnal füstölő kerékkel elviharzik. Namost ha a féknél számít is valamennyit, de a motorerőt biztosan nem növeli ha nagyobb erővel nyomják padlóig, mivel azt padlóig tudná nyomni a 25 kilós csaj is. Az ilyeneken mindig jót szoktam röhögni. Na mindegy, ezt csak úgy a margóra...

Szóval azt továbbra is tartom, hogy nem fog blokkolni a kerék 300-nál, vagy legyen bármilyen autó, a végsebesség közelében. Egyszerűen alacsonyabb tempónál nem lenne adagolható a fék. Oké, abs, de annak se sok értelme lenne, hogy állandóan dolgozzon az elektronika. Biztos van erre valami szabály, hogy nagyjából milyen fék az optimális, a végsebesség hány százalékánál kezd el csúszni a kerék, majd szép lassan jön a teljes blokkolás.

Kell keresni valami fékszakértőt, és jól kikérdezzük erről. :)
  • b-type
    a 25 kg-s kiscsaj (ahogy egy gyerek sem), nem tud ugyan úgy blokkolni fékrásegítővel sem, mint egy nagydarab fickó, csak ha elektronika segít...de ez nem jellemző, csak a majdnem önjáró autóknál.

hiába a rásegítés, attól még én adagolom a féket, minél keményebben nyomom, annál jobban fékez, persze ez függ fékhőtől is, mert egy idő után kiesik a tartományból (fékrendszer válogatja mikor).
    ..és persze simán meg lehet blokkolni egy autót 200 vagy akár 300-nál is, sőt eső esetén, vagy egy kézifék berántására elég látványos lesz. :)
  • Fokker
    meg azt is figyelembe kell venni, hogy alapból a tárcsa és a betét között nincs 1 mm. miután a betét hozzáért a tárcsához, és tovább nyomjuk, (utcai autónál) a fékcsövek gumi szakaszai elkezdenek kitágulni, tehát a gumicsövet is felfújjuk fékezéskor. versenyautóknál ezt a veszteséget elkerülendő, acélháló van a csövön, belül meg teflonháló. és még így is vmekkora százalék elmegy a gumicsőre, mert egy nagyon minimális mértékben azért az is felfújódik. meg ott a fékfolyadék sűrűsége, nyomás alatti viselkedése, az idő, mialatt egy satuzás közben felépül a max. nyomás.

nem könnyű téma. de nem lehetetlen leprogramozni. csak a legtöbb cég úgy van vele, hogy nem fektetnek bele annyi munkát, mert túl sok a meló vele, a végeredmény meg lehet hogy 100-ból 2 embert érdekel igazán. inkább telerakják állítható response-görbékkel és kész. anyagilag nem éri meg foglalkozni vele. sajnos. és ide tartozik az összes többi alkatrész lemodellezése.
  • Alexease
    Szerintem egy atlag autoban a mechanikus/didraulikus fekrendszer egy 25 kilos nohoz van beallitva:) Az izomembernek ugyanannyi ero kell a fekezeshez, de neki „konnyebb”:P

A fekero ket dologbol all ossze: az altalad bevitt erobol, az alap nyomas feltoltesbol es fekrasegitsebol (pl. vakumos).

A rasegitot a regebbi autoknal kenyelmesen lehet tesztelniÉ allo motornal nyomsz rajta 1-2-ot, felkemenyedik, utana mar izombol kell nyoni hogy valamit megmozduljon. Ugy tartva, beinditva az autot, azonnal kikonnyul, „beesik”, beljebb megy a pedal, mert arasegito ratesz nehany (50–100?!) bar nyomast a rendszerre;)

Az hogy van-e maximum fekero ami beviheto es mekkora, az jo kerdes. Valszeg a rasegito nagyobb erot ad le mint amit az ember tudna, igy valszeg van;) Igy az az 1-2% amit irtal, talan meg jo is lehet, mert elofordulhat hogy annyi a rasegito es a emberi ero aranya. (Gozom sincs:P).

Motornal jo tesztelheto mi a kulonbseg a teljesen mechanikus es a mar hidraulikus fek kozott.
    A teljesen mechanikus hatsofeknel teljes sullyal ra lehet allni a pedalra, sot meg ra is huztahom magam a kormannyal, nehez blokkolni (foleg ha dob). A didraulikus cuccnal eleg egy-egy laza bokamuzdulat;)
    Ezert is kellemetlen atulni egy komolyabb motorra, es megszokasbol taposni a hatsofeket:DDDD
  • zolee145
    Ne hagyjuk, mert bár nem vagyok teljesen képben, de pont ez a fékrásegítő, meg fékerőszabályzó és társai azok, ami miatt egy autót nemcsak a kigyúrt 200 kilós kopasz tud vezetni, hanem a 25 kilós nője is. Nem tudom pontosan hogyan épül fel egy fékrendszer, de abban egészen biztos vagyok, hogy a pedál lenyomásához használt erő és a fékerő nem lineáris. Valószínűleg pontosan be van szabályozva, hogy mi az az erő amivel el lehet érni a maximális fékerőt (ez nyilván teljesíthető a 25 kilós csaj által is), és ennél ha nagyságrendekkel nagyobb erővel taposod akkor sem fogsz elérni nagyságrendekkel nagyobb fékerőt. Gyanítom, hogy itt +- 1-2%-ról beszélünk.
  • Alexease
    De amiben tuti egyetertek, hogy ebbol a szempontbol az iR szar;D Dicseretes hogy mindent tutin le akarnak szimulalni, de sajnos akkoris csak otthoni jatekgepeken hasznaljak a programot, nagyon durva nagysagrendbeli ar kulonbsegekkel.

Volt mar 1-2 fele pedalom, es nagyon durva a kulonbseg a pihe-puha muanyag cucc es mondjuk a G25 femes, izmosabb megoldasa es hasznalata kozott. Nyomaserzekeny cuccot meg nem hasznaltam (csak az igazi autoba es a motoron:D), de az meg egy hasonlo elorelepes lehet a G25-hoz kepest is.

De latszik is, hogy az iR is kuzd a vaskalapossagaval, mert az utobbi idoben (evekben, mert az iR az SOON:P), bevezettek a fek linearitast es a kulonfele FFB tunningokat is. Valszeg nem veletlenul.
  • Alexease
    Igen, a jatekban letezhez 100% fekero, amit a pedaluthoz vagy a nyomaserzekeny pedal (nem ismerem a szoftveres reszet) vegehez rendelnek, mert valszeg bealithato (sose modoltam autokat).

De igazabol mit csinalna egy auto fekezeskor, ha nem egy 70kg-os pilota nyomna 1 labbal, hanem egy 200kg-os kigyurt, kopasz allat, izombol, a kormanyba kapaszkodva 2 labbal?!:DDDDD

Egy hightech versenyautoban (talan F1, gozom sincs) lehet hogy elektronikus az egesz, es hidraulikus, motoros, szabalyzot mittudomen, es van valami vege.

De az autok nagyreszenel szerintem kozvetlen erokarkent mukodik a dolog, igy relativ hogy mi a 100% fekero;)

Most a kulonfele fekrasegitest, fekeroszabalyzot es elosztot, a veszfekasszisztenst es hasonlokat felejtsuk el;)
  • Alexease
    Megoldottak eddig is szoftveresen, azzal nem volt gond. A kulonbsegek mindig is a pedalut vs. fekero elkepzelesbol adottak;)

Az ISI engine-ben lehet piszkalni a fizikat (autobeallitas), es mindig minden autonal lehetett allitani a fekerot (meg ha az igaziban nem,akkor is). Ez nagy segitseg. Igy eleg jol be lehetett hangolni az igenyekhez merten. Pl. a legnagyobb sebessegnel fek koppanasig, es addig allitani a fekerot, amig ott nem blokkol. Persze lassabb sebessegnel blokkolni fog, ez termeszeteses, de igy normalis.

Az iR-ben semmi trukk nem volt, raadasul a valodi pedaluthoz viszonyitottak, es meg a fekerot sem lehet allitani az autokban, csak ott, ahol valoban is lehet.

Igy az ISI-bol atulve, kellemetlen azonnal blokkolos fekerzes van mindenhol;)
    Persze a linearitas allitas sokat segit, de aakor sem az igazi. Nyomatekot/erot mindig konnyebb/erzekenyebb adagolni mint a tavolsagot.
  • zolee145
    Nem. A játékban a fizika fájlokban meg van adva egy fékerő. Ez a 100 %. Hogy ezt milyen pedálúttal, milyen görbékkel éred el az teljesen lényegtelen. A fék nem focista, hogy tudjon 110 %-ot teljesíteni.:) Teszem azt egy szarul kalibrált pedál az első 1 centin eléri a maximumot azt később a játékban padlóig taposva sem fogod tudni 100 % fölé vinni. Gondolj bele, ez a csalás melegágya lenne. F1 autó 300-ról 10 méteren állna meg, mert mindenki 500 %-os fékerővel menne. Azért mert szarul van beállítva a pedálod még nem lesz az autón 5x nagyobb féktárcsa.

Lényegében egy átlag rugós pedál úgy néz ki, hogy felső állástól tart koppanásig a történet. Ha jó a poti akkor koppanásnál 100 %. Ha állítasz a görbéken akkor is koppanásnál van 100 %, csak éppen 10 % lenyomásnál már 90 %-os fékerőt fog produkálni. Innentől kezdve ha nincs szélsőségesen elcseszve a fékerő akkor 300-nál nem fog blokkolni. A Papy engine-ben nevezhetjük ezt az egészet realitásnak, meg előre gondolkodásnak a nyomásérzékeny pedálok irányában, de valójában arról beszélünk, hogy simán szar. :)
    Egy normális szimben adott a max fékerő. Ezután jön egy nyomaték ami el akarja forgatni a tárcsát a féknyereg szorításában. Ez ugye autó súly és sebesség függvénye. Plusz itt jön a gumi tapadása, és a sebességből adódó aero erők, ami mondjuk akár felhajtó erő is lehet utcai autónál (vagy pl Caterham 7), F1-nél meg leszorító erő. Ezt leprogramozni biztos nem egyszerű. A Papynál nyilván azt jelenti a max fékerő, hogy a tárcsa nem tud elfordulni a nyeregben. Ez egyszerűbb, cserébe viszont köze nincs a valósághoz. :)
    Természetesen a valóságban valamennyit számít, hogy milyen erővel nyomja a varangy a pedált, de kétlem, hogy túl sok fékrásegítő nélküli autó mászkálna az utakon, így aztán a 47 kilós csajok sem mennek neki mindennek ami az útjukba kerül, vagy legalábbis nem azért, mert nem tudnak elég erőt kifejteni a fékpedálra. :D

Egy valódi autóban is van egy felső állás, meg egy alsó, csak ott az alsó nem koppan, hanem mondjuk van fél centid amikor rugalmasan véget ér a pedálút, mert ahogy írtam korábban a dolgok anyagból vannak, és ez a sok kicsi dolog összeadódik.

Ettől függetlenül persze biztos nehéz rendesen leprogramozni, de olyan nincs, hogy a 100 %-nál többet tudjon egy fék, és ezért blokkoljon bármilyen tempónál. :)
  • Fokker
    simán meg lehetne oldani csak szoftveresen, hogy leszimulálják a fékrendszert a főfékhengertől a dugattyúkig végig. csinálhatnának előre kész 30-40-féle valós modellt, a modderek meg ezek közül választanának. az igazi fanatikusok meg csinálnának saját féket. létezik olyan rep.szim, aminél még a motor is hengerenként, szelepenként, vezérműtengelyenként van leszimulálva, és minden más is ilyen részletességgel. mindez csak programozói tudás és üzleti hozzáállás kérdése(érdemes-e időt vesztegetni vele, vagy csak berakunk egy lineáris féket, jó lesz az a parasztnak).
  • Alexease
    A fekezes leprogramozasa, szimulalasa, beallitasa eleg maceras egy jatek pedalon. Legalabbis a legnagyobb reszen, amelyek meg a hagyomanyos rugos megoldasuak, es az erzekeles a pedalut fuggvenyeben van.

Az igazi fekpedal messze nem ilyen, de ezt mondani sem kell;)

A Papy engine-ben (NR, iR) mindigis necces volt, mert mar a kezdetektol megprobaltak a normalis fekpedalt szimulalni. Ami kellemetlen a jatekpedalokon;) De mar az iR-ben is van regen allitasi lehetoseg a controller resznel a fekpedal linearitasara. De most mar az rF2-ben is mukodik rendesen a jatekban.

Nem tudom melyik ceg hogyan szamolja a fekeroket a pedalutra, de ha a pedalut 1/3-tol X tavolsagonkent Y erot szamol, akkor logikus hogy padlofeket nyomva barmi, barmikor allora blokkolhato;D

Barmelyik igazi autoba is blokkolna a fek, ha a realis maximalis ero 20-szrosaval nyomnak;) Vagy szethullana a fekrendszer;DDDD

Gondolom a pedalut alapu fekpedal szamitasnal az lenne az idelis, ha a fekrendszer adatai adottak, es a teljes pedaluthoz hozzarendelt ero az lenne, amit igazabol is raeroltetnek (1–200kg?!?) – ami embertol is fuggo, de mar maskerdes;)

A lenyeg, hogy a fekezest a legszarabb megoldani a programokban, kiveve, ha valakinek mar nyomaserzekeny pedaljai vannak.
  • Fokker
    nálam 30%-on van a fék, így nagyjából hasonlít az igazira, érzésre is. nyilván a profi pilóták autónként állítgatják ezt is, én nem vagyok profi és valszeg nem is leszek. a gáz meg 40%-os, nekem ez a fék-gáz kombó jött be igazán.
  • Fokker
    hát ezt pont elaludtam :D
  • zolee145
    Amikor fékeztem általában alacsonyabb tempónál már blokkolt (volna, ha nem engedem vissza kicsit). Ez azért függ a fékerő elosztástól is.

Ha ezer fokosra hevíted a féket attól nem lesz jobb, sőt. :) Úgy van beállítva, hogy 300-895 az optimális tartomány. Ha ez alatt van nem fog, ha fölötte van akkor sem, és 1100 foknál teljesen elszáll.
    305-ös slickek vannak az autón, viszont 17-es felni, ami erősen behatárolja a féket. Persze át lehet írni a fékerőt, csak magát a féktávokat is néztem, hogy azért nagyjából stimmeljenek.

iR-ben van olyan fék, hogy a sebességtől függetlenül egy adott ponton blokkol (vagy legalábbis amikor próbáltam ilyen volt, nem tudom ezen reszeltek-e azóta) de az baromság. Ha maximális fékerő van akkor is egy bizonyos tempó alatt fog blokkolni a kerék, tehát mondjuk 240-250 körül ha padlózol sem fog. Még az F1-es autó sem, mert bár meg lehetne oldani, csak éppen vezethetetlen a valóságban egy bármilyen tempónál blokkoló kerekű autó. Ami 300-nál két lábbal tiporva blokkol az 100-nál a fékezés gondolatára is blokkolni fog, és nincs az az Alonso aki értelmesen tud menni egy ilyen autóval.

Amit Bosco rajzolt az igaz, de csak egy beállítás a sok közül. Kicsit jobban bele kellene ásni magát az embernek a fékezésbe, hogy meglegyen milyen görbe is kell, de a lényeg az, hogyha a controllersnél a fék 50%-on van akkor az azt jelenti, hogy lineáris. Amennyit nyomsz a pedálon annyi fékerő keletkezik, bár ez így hülye szó, és nyilván pontatlan is, de azért remélem érthető mit akarok kinyögni. :)
    A valóságban van fékrásegítő, plusz a dolgok anyagból vannak ami deformálódik, összenyomódik, vagy éppen a fékcső tágul valamennyit (versenysportban nyilván kevésbé táguló csövet használnak). Ez mind befolyásolja, hogy a lineárishoz képest mégis milyet állítsunk be magunknak.
    lényeg a lényeg, hogy az rF1-nek is vannak korlátai, nekem meg mégtöbb (a fékezést illetően, meg az rF1 lehetőségeit illetően is), szóval sanszos, hogy nem tökéletes, viszont mese féket F1 féktávval semmiképpen sem akartam.

Biztos lenne mit faragni rajta, meg lehet, hogy egy V8 versenyző kipróbálná és két napig ezen röhögne, de már nem nagyon akarok hozzá piszkálni, inkább rF2-re csinálnám meg a fizikát.
  • Dietrich
    keljél fel holnap reggel és 05:45-től nézheted a fékezéseket ezen a streamen :)
  • bosco05 #60777
    1. vízhűtés, 2. alapból logaritmikus a fék az rfactorban, tehát a játék nem úgy reagálja a satuféket ahogy te nyomod hanem ilyen görbeként éli meg a mozdulatot:
  • Fokker
    mindig tanul az ember :) vízhűtéses féket most látok először. nagy ötlet! a felvétel meg tényleg k.jó!
  • Szabi #60775
    csudijó, de a v8 mód 2012es :D
  • Dietrich
    már nem aktuális a víz hűtéses fék rendszer mert idéntől már az új van :)
    Brakes Front
    AP Racing 6 piston caliper, 395mm ventilated discs
    Rear
    AP Racing 4 piston caliper, 355mm ventilated discs

ez csak egy kurva jó kameraállás a 2009-es Bathursti versenyről :)
  • Szabi #60773
  • Fokker
    nem tudom, hogy a valós V8 szériánál hogy van megoldva a fék. olyan fékről még nem hallottam, ami nem blokkol, de lehet hogy az igazi V8 fékek a valóságban sem hajlamosak hirtelen blokkolásra.
  • Fokker
    tény, hogy csak 5-6 kört összesen. viszont hideg gumikon hamarabb kéne blokkolnia, de nem tudom hogy a valóságban milyen, ez amolyan első benyomás volt. nagyon jó lett egyébként a mod.
  • Szabi #60770
    hosszas tesztelgetés után direkt lett ilyen, mennyi kört mentél azzal a szet gumival ? :)

mert az első 2-3körben még szépen lehet menni, aztán a negyedik körben már csúszkálni fogsz féktávon :D
  • Fokker
    kipróbáltam mindkét modot, a HRC-nél lényegesen jobban él az autó az ember alatt, egyedül a fék ami fura, mert 1000 fok fölé hevítve sem akart blokkolni. a HTCC-féle sem rossz, egy kicsit egyszerűbb a fizika, itt a fék valósághűbb, nem lehet ész nélkül mindig mindenhol satuzni. összességében a HRC a nyerő.
  • Fokker
    meg a pálya is jól sikerült.
  • Fokker
    a betyárját! tényleg ez a legjobb V8 mod!
  • Dietrich
    valós kvali idő
    nálunk játékban elért legjobb idő

nálunk nem 48 fokos a cabin :D
  • Fokker
    én írtam, hogy megnézem közelebbről a HTCC hotlapsot, de 2 napja gondolkodnak hogy beengedjenek-e. meg lehet hogy én mennék egyedül 0 segítséggel. mindenesetre kíváncsi vagyok.
  • bosco05 #60764
    Nem mondtam, hogy nevezzél, csak azt mondtam becsekkoltam, ha már szóba jött :)