rFactor
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Teljes mértékben igazad adok Alexease-nek, hogy azért is szakad ennyire szét, mert ezer féle fizikát gyártottak 1-1 modhoz. PL F1 vagy S2000-es túraautó, ahány mod kb annyi fizika... RBRbe kicsit más a helyzet hiszen ott világ szinten csak 4 nagy online plugin van, ahol lehet versenyezni. Ezenken pluginokon több bajnokságok is futnak, de az ugyanazon online pluginon lévõknek ugyan az a fizika van az adott autóhoz, mindegy hogy egy spanyol, vagy egy észt, vagy egy chile-i bajnokságról, vagy akár a nagy Rallysimfans Országos bajnokságról van szó. Kis kupasorozatok itt is vannak, de érdekes módon a magyarok közül szinte mindenki a nagy OB-t várja.
Rfactorban is meglehetett volna ezt csinálni, ha a liga létrehozók nem közösségeket akartak volna szervezni, hanem fõként versenyeket rendezni. Minek legyen saját F1es bajnokságom, ha van a másiknak és ott van még hely. Akkor inkább rendezek Indy vagy GP2 bajnokságot.
Persze kiemelném, hogy itt ebben nagyban közbeszól a tagdíj is, ahol van, hiszen nem akarják elveszíteni a bevételforrást. Nemtudom milyen szerver kell Rfactorhoz, de ha egy nagy Rfactoros közösség lett volna, biztos még támogatót is lehetett volna találni rá. A Rallysimfans-on ezt megoldották, de ott ugyebár fõleg csak idõerdmények érkeznek be és ki az adatbázisba, nem is egyszerre. Itt meg futni kell az Rfactornak rajta, és egyszerre kiszolgálni a versenyzõket.
Szóval ha elõrõl lehetne kezdeni mindent és a ligák összefognának én így építeném fel a magyar Rfactor bajnokságrendszert:
0. Kellene egy honlap, adatbázis ami összefogná a versenyzõket, bajnokságokat, feljegyezné az eredményeket, kihágásokat, stb.
1. A bajnokságokból csak 1 lenne és minden évben csak egyszer rendeznék meg több fordulóval, nem csak 8-10-el, úgy hogy kitartson kb januártól/februártól -novemberig, egy kis nyári szünettel. A téli szünet alatt lehetne próbálgatni az modokat következõ évre, merre is folytassa a versenyezõ a pályafutását.
2. A bajnokságok felsõ szintjén nem versenyzõknek kellene nevezni, hanem olyan csapatvezetõknek akiknek van idejük törõdni más bajnokságok nézésével. És õk kiválaszthatják kik versenyezzenek a csapatukban. Akár õk maguk is, de ide olyan személyek kellenének akik belátják, ha valaki jobb nálam akkor én inkább nem megyek az F1ben, csak GP2ben. Ezen csapatok fiókcsapokat indítHATnának az alsóbb osztályokban is.
-Formula Renault, Formula Masters, Formula 3
-Formula 2
-GP2, F3000, vagy akár más bajnokságokban pl Boss GP (lejárt F1es autók pl itt mehetne egy CTDP2005 mod), vagy AutoGP.
És aki jól teljesít azt választanák be a csapatba. Hogy elérjék nekik a végsõ célt a Magyar Rfactor F1-es bajnoki címet.
Ezen felelõs személyek döntésével elkerülhetõ lenne hogy nem odavaló, nem úgy viselkedõ pilóták ne kerülhessenek F1-es autóba.
Most persze az európai együléses autókról, írtam. De ezeket a szinteket fel lehetne építeni a túraautó, GT,Indy, Endurance kategóriákban is.
Pl.:
-versenyzõszám szerint 3-4 vagy több márkakupa könnyebb kezelésû autókkal (Clio, Suzuki, Octavia, Alfa, Lupo)
-Gyorsabb autók pl Seat Leon kupa, Scirocco kupa, Megane Trophy
-Esetleg Magyar S2000 bajnokság régebbi autókkal (Alfa 156 GTA, BMW E36, Seat Toledo)
-ETCC (szívó S2000)
-WTCC (1.6T s2000),V8 Supercars,DTM
Ezek versenyezhetnének azokon pályákon, amin igazából mennek. Természetesen kibõvítve, hogy meglegyen az évi futam mennyiség. Pl eltudnék képzelni egy magyar S2000es bajnokságot Hungaroring,Panóniaring, Slovakiaring, Brno, Salzburgring, A1-ring, Poznan, egy két balti pályát is bele véve. Természetesen van amin évi kétszer is lehetne menni, vagy pl a Slovakiaringen más nyomvonalon.
Akár mehetnének ugyanazon a pályán is(ténylegesen fizikában is), így az eredményeket jobban össze lehetne hasonlítani pl egy ETCC-s és egy WTCC-s között, ha egy ETCC versenyzõ jobban teljesít mint az erõsebb WTCC autóval közlekedõ akkor a csapatvezetõk "lecsaphatnak" rá.
GT-be:
-GTSprint Rövidebb futamok GT-s autókkal, esetleg kisebb segítségek megengedése.
-Porsche kupa
-GT3 vagy GT1
-Endurance (GT-s és LMP-s kocsik)
-Évi egy Le Mans 😊
Amcsiba:
-Atlantic Toyota
-Indy Lights
-Indycar,Nascar
Ezekhez a szériákhoz amiket leírtam mindhez van Rfactoros mod. És jó sokan el is férnének bennük. És akkor még nem írtam ilyen nyalánkságokról mint a Kamionverseny vagy a Historic bajnokságok, Hegyifelfutás, Rally- és Autocross, Motorcsónakverseny 😄, Gokart, Rally.
4. A legnagyobb probléma hogy a fejekben kellene rendet rakni, hogy ha nem teljesít jól akkor nem való a legmagasabb szintre. Tudom hogy sokan nincsenek velem egy véleményen de nekem tök mindegy hogy egy GP2es bajnokságban érek el eredményt, vagy egy egyenfizikás F1ben... Véleményem szerint a lassabb modok nagy részében meg lehet tanulni azokat a dolgokat, amik elõsegítik egy gyorsabb pl F1es autó kezelését. Így nem lennének tömegbalesetek a rajtnál stb.
5. Továbbá egy versenyzõ nem mehetne maximum 2 vagy esetleg 3 bajnokságban. De semmiképpen sem a legnagyobb bajnokságának nevelõ szériájában. Pl aki F1ben megy ne mehessen F3ban, GP2ben, esetleg valamelyik GT bajnokságban indulhasson. Ugyanígy WTCC és ETCC együtt kizárt. Régebben néztem ezeket a SzimulátorosTV-ket mindegy hogy F1 vagy WTCC volt ugyan azokat láttam.. Gondolom egy liga volt.
Ezen pontokat betartva sokkal változatosabb bajnokságokat lehetne létrehozni és nem az ezredik F1 és ....TCC bajnokság futna.
6. Na most hogy ez hogy lehetne megvalósítani, az kellene hogy a ligák vezetõi (a kissebbeké is) "összeüljenek" (akár egy zárt fórumon) megbeszéljék egymás között ki mit fog rendezni, melyeket érdemes egyáltalán megrendezni. PL a VSR F3-at Simco a F2-t, Megane-t, Rallyfactor az rally-t csak mondtam pár példát az émlékeimbõl régen ki mit rendezett. Fokker ti a Historicot. Hol milyen segítségek lennének megengedettek, törés stb. Kik legyenek a csapatvezetõk a "királykategóriákban".
Így úgymond megszünnének a ligák egy egységes rendszer lenne.
Bajnokságok megnevezései lehetnének:
"2013. évi Országos (/Magyar) Rfactor F1es bajnokág az F1RFT szervezésében"
"2013. évi Országos Rfactor F2es bajnokság a Simco szervezésében"
"2013. évi Országos Rfactor F3as bajnokság a VSR szervezésében"
Itt a lényeg az hogy Országos bajnokság, aki nyer az országos bajnok, hiszen csak 1 ilyen bajnokság lenne, a cím sokkal többet érne mint az "XY liga" F1es bajnoki címe. És így valamilyen szintem megmaradna a ligák hírneve is.
Ez mind szép és jó, de azt hiszem ez az utolsó pont amit a lehetetlen összehozni. Sajnos!!
A kis ligáknak be kellene látni hogy nem kell feltétlenül F1et rendeznie, elég ha sikeresen megrendez egy Formula Renault bajnokságot, és ha valamilyen oknál fogva következõ évben a korábbi rendezõ nem tudja megrendezni pl az F2, GP2 bajnokságot, akkor esetleg megkaphatja a rendezés jogát.
Ezt az égeszet úgy kellett volna felépíteni évekkel ezelõtt, hogy elõbb csak kiskategória ment volna (akár több is pl 3-4 F3, márkakupa), a Legjobbak következõ szezonban mentek volna 1-2 GP2, ETCC, Porsche-be, és kevesebb F3-as bajnoság, márkakupa indult volna, majd azt követõ szezonba, az F1, WTCC és GT-be indulhattak volna a legjobbak. Így feltöltõdött volna a bajnokságok minden szintje. Aki rosszul teljesít az F1ben az mehetett volna vissza GP2be, vagy GTbe, Túrába.
Viszont az a baj hogy mindig a Top kategóriák modjait csinálják meg, aztán egy két fanatikus elkészíti a kiskategóriákat.
Nemhiszem hogy ez valamikor megvalósulhat, talán Rfactor2-re, de nem valószínû.
De azért jó eljátszani a gondolattal... 😊
War Thunder AF & GF Thrash metal topic, V8 Supercars, HRC
TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever
nálunk nincs olyan, hogy "mekkora királyok vagyunk", mert nem vagyunk, csak jó volna pár fõvel több induló, hogy a középmezõnyben és az utolsó helyeken is legyenek csaták. ennyi, nem több.
Tizen-tiz eve meg nagy nevek voltak, komoly szervezessel es versenyzokkel (Webert, Kisst, Michelist eleve mondani sem kell😛).
HGPLM egyertelmu, 10 evet huzott ki.
Vagy a bo 10 eve megjelent LFS-nek is nagy tabora volt, mar az elejetol komoly bajnoksaggal es szervezessel.
10 eve volt az NR2003 is, az akkori net-ekhez kepest (a csucs 512/128😄) heti 2 telthazas, tobb oras futammal, kesobb sajat szerverrel.
Aztan a GTR/GTR2 megjelenesenel a GTR-Masters, ami egyertelmuen ismert es nepszeru, pl. a GTR2 DVD tokban teljes oldalas hirdetessel!😛
De ezek lassan megszuntek, atszervezodtek.
Az rF agyon modolasa, a boseg zavara, es a szabadon piszkalhato tartalmak elegge szetzilalltak a dolgokat.
De bekavart a Papy felbomlasa es a tobb eves csend, Scawen semmittevese, a SimBin/SMS szetvalasa es profil valtasa is.
Es persze sokat valtozott a vilag es az emberek is. Tizeneve meg kulonleges volt net-en autozni, es nagy dolog volt bekerulni egy-egy futamra vagy bajnoksagba. Ma mar csak klikkelgetni kell, messze nem olyan erdekes, kulonleges mint regen.
Ha igazán volna igény historicra, valószínûleg tõlünk sokan mennének rá, ha egyáltalán rendezne valaki, de nem rendez senki, én legalábbis nem tudok róla. Jelenleg mi foglalkozunk valamilyen szinten vele. Meg is lehet nézni: A DRM-en az átlag létszám annyi volt, mint ez a futam, valamint a BMW M1 Procar (ahol 40-45 perces futamok lettek volna) pedig még a sorozat tervezett fele elõtt befuccsolt.
Bár elhangzott lentebb, ami tény: nem biztos, hogy fel akarnánk adni azt a hangulatot és "múltat" (mert azért nem olyan nagy), ami jelenleg van, kizárólag a létszámért cserébe, ha valahol valaki indítani egy normális - értsd, nem 20 perces sprint - historicot. Aki idegen néha nálunk megfordul, eddig kizárólag jó véleményeket hallottam vissza, legalábbis az olyan kategóriás versenyek után, amihez ember is kell, nem csak bohócok. Így volt ez most is, így volt a HWC-ben és így volt a tavaly nyári F1 historic során is.
Azonban túrában, illetve könnyû kis modokkal ez már kevésbé jellemzõ, oda minden jöttment betalál és hát sokan azért túráznak, mert másra nem képesek...ebbõl fakadóan több a "selejt" pilóta, ami több bosszúságot hoz magával.
Nyilván ilyen mindig van, ezt is el kell fogadni, de ebbõl is látszik, hogy a létszám nem minden. Nem is akarunk Magyarország legnagyobb, legjobb és amúgy is leglegleg ligája lenni, csak egy üde folt azok számára, akik az említett kategóriánál egy kicsit többre vágynak. Ezzel nem akarok megsérteni senkit, akinek a 20-25-30 perces sprint futamok és a max. 300 lóerõ az élete, hiszen nem vagyunk egyformák, illetve sok ligában tolnak nehezebb modokat, segítségek nélkül, stb. Biztos nálunk is van olyan, aki egy komolyabb mezõnyben csúnyán elvérezne, de abszolút nem arról van szó, hogy mert itt vagyunk 10-en és akkor valaki mindig nyer és az neki mekkora boldogság.
Aki egyébként komolyabban szimulátorozik, annak ez pont iszonyú frusztráló és unalmas tud lenni (és amúgy jó eséllyel tényleg már inkább iRacingezik, ott azért idõvel kiesnek a nyomorékok vagy legalábbis távolságon kívül kerülnek) nagyon rövid idõn belül és keres magának olyan helyet, ahol kihívás is van. Meglátásom szerint inkább a tizenkevés éves kor környékieknél fordul elõ ez a "vakok között a félszemû a látó" esete, de az ilyen csoportokat ligának nevezni is vétek. 30-ra azért benõ az ember feje lágya... legalábbis részben. Én is tavaly töltöttem be. 😊
Na, nem akartam ilyen hosszúra húzni, bocs...
Az aerodinamika azok tudománya, akik nem tudnak motort építeni...
2x30perc fordított rajt sorrend vagy 3x 20perc...anno HRC-ben megkutyulta rendesen a mezõnyt...csatáztam Faterral (igaz Dietrich?) és csatáztam a számomra UFO egyénekkel.
itthon vs külföld:
a kamion szimulátorban sikerült angol és dán játékosokkal játszani, szinte az itthoni versenyek ellentétei. nem merõlegesen jönnek vissza a pályára, ha kicsúszik, nem lök ki pozícióvédés közben.
Tökre megértem az iRacinges srácokat, komoly elszántsággal rendelkezik, a saját pénzét / kreditét nem cseszteti. Bár láttam kemény kontaktokat.
ha csak Facebookra felnéztek az üzenõfalon sok sok F1es liga 6-8 indulóval meg TV-s közvetítés amit 30an néznek, míg egy truckracingot egy rallycrosst kb 3an...ebbõl 2 a játékos családja...
továbbá az idõ nagy úr. folyamatos munkarendben dolgozom, bár a munkatársak segítenek úgy idõzíteni, hogy a lehetõ legtöbb versenyen el tudjak indulni, de van sajnos amit ki kell hagynom. nincs még lurkó, helyette orrvérzésig meló..
ha reggel 6kor hazaesek és pl Ladáznék egyet nincs senki akivel tolnám..így RBR-ben marhulok, vagy CS:Goban.
Boscot ismerve még a jó 5letébõl lehetne is valami, csak a másik felet / feleket kellene valamilyen úton módon meggyõzni, hogy KTCCSTCXF1 liganeved elvész, helyette RFHUNGARY lenne, de nem 6-an karikáznátok, hanem 15-en...de a faszméregetés, és az énligámsokkaljobbmintatied fog úgy is gyõzni :/ de ne legyen így..
az összedolgozás jó ötlet, kérdés hogy rajtunk kívül kikeket érdekel még komolyabban a historic(F1, DRM, HGT, Can-Am, stb...) téma. mert egy csomó helyen inkább könnyebb szériákat futtatnak pont a létszám miatt. ha viszont lenne egy hivatalos hely, ahol folyamatosan historic-jellegû bajnokságok zajlanának, ott biztos hogy 10 feletti lenne a nevezõ létszám.
nálunk is az átlagéletkor 30 vagy a fölötti, többeknek már családja van.
ami a viselkedést illeti: nem sikerült máshol versenyeznem még, de itt nem jellemzõek a kilökések. persze akad 1-2 eset, ami kérdéses, de alapvetõen a magatartással nincsenek gondok. az más kérdés, ha most hirtelen beesne +15 nevezõ a következõ versenyre, õk hogyan viselkednének.
a ligák közötti bajnokságot továbbra is nagy ötletnek tartom, az lenne az igazi erõpróba. valszeg a középmezõnyt vagy annak végét bérelném ki, de ez nem zavarna.
TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever
Mi nem csak mint rF liga mûködünk, WoT-ozunk is, DOTA és egyéb játékok is, tehát egy baráti társaság, és ehhez csapódnak hozzá még a versenyzõk. Régebben voltak OBHunosok, volt VSR-es is, FRC-sek is, meg HOPTO-s is, akik sajnos az évek alatt lekoptak.
"Mi pl lehúztuk a rolót, hiába a név, ha a társaság korábbi magja már gyereket nevel és dolgozik" És igen, nálunk is már a második kisgyermek született az eltelt évek alatt (többen pedig már egész nagy lurkókkal rendelkeznek), mi adminok pedig mindannyian 30-ak leszünk idén. Nekünk sincs sok idõnk, de pont ezért nem komoly ligát akarunk, csak szórakozást. Ahova elég az, ha verseny elõtt felmész, aztán fél órát firkálsz az aszfaltra. Ha ennyi ideje sincs az embernek, akkor az már régen baj.
Lehet rosszul látom. De ha abban nem tudunk megállapodni pl. hogy egy fun race mi (ahogy írtam, a 2 óra az nem fun - nekünk), akkor nincs mirõl beszélni.
Voltam többedmagammal Simco-ban, VSR-ben, HOPTO-ban, de a középmezõnyben a fair play fogalma nem nagyon ismert (hát még hátrébb...). Ez pedig sokunkat nem szórakoztat, ha kilincsen fordulva leszorítanak, koccolnak féktávon hogy kipördülsz, és lehetne sorolni. Nálunk erre van olyan szabály, de ezt nem részletezném.
De hogy értsd: egy BTCC-t baromi izgalmas megnézni, és végigszurkolni, de ha egy nagy ligában mögötted egy srác magát Jason Plato-nak képzelve szó szerint leszorít az útról, az bizony idegesítõ. Ez kicsit már eltér a témától, elnézést. Csak gondoltam megemlítem, hogy pl. egy kis ligában azért nem megy ennyire vérre a harc, és sokkal inkább tekintettel vannak egymásra az emberek.
Szívesen várom mások véleményét is a témával kapcsolatban, mint pl. kezdetnek egy ligák közötti versenysorozat, akár csak 2-3 futammal is.
Szórakozás leülni egy ilyen képet terelgetni 2 órán keresztül? Nem tudom, én elõveszem 20 percre, aztán kész is, amíg jól érzem magam. A mod nem könnyû, tehát egy kevésbe tapasztalt pilótának ez a versenytáv minden, csak nem fun... Én 3 embert kérdeztem meg tõlünk, és a táv miatt dobták vissza a dolgot. Meg vasárnap azt mondták másnaposak lesznek, így elmentünk motoros találkozóra. <#zavart1>#zavart1>
1:45 volt a #1 befutó ideje, ami azért nem két óra. Jellemzõen nem megyünk ilyen távokat (inkább 50-60 perc a hosszabbak esetében, bár a következõ teljes távos f1 classic '67 @ spa is több lesz ennél), de ezt is ki kellett próbálni legalább 1x.
\"Nem a gyozelem, a reszvetel, hanem a fontos!\" avagy \"Nem a gyozelem, hanem az oszinte reszvetem.\"
részletek: ITT
Riberio:"Aztán létezik a V8 Supercars Ausztráliában, ahol ugyan vannak gyártók, de privát csapatok versenyeznek, és szerintem a földkerekség legjobb túraautó sorozata."
mert volt egy crash ma? 😊
Riberio:"Aztán létezik a V8 Supercars Ausztráliában, ahol ugyan vannak gyártók, de privát csapatok versenyeznek, és szerintem a földkerekség legjobb túraautó sorozata."
Ne adj igazat. Neked sokba kerül, nekem meg éppen van.
En nagyon jol elvagyok a kozepmezonyben, jo csatak szoktak lenni, de teny, hogy sok ember van, aki ha nem nyerhet, nem is erdekli es az elso megforgas utan kilep, az ilyeneket valahogy nem ertem.
Nekem az egyik legjobb versenyem az volt, amikor az idomerot elrontottam es az utolso helyrol indultam, vegul a 35. helyrol feljottem a 7.re, imadtam azt a futamot.<#eplus2>#eplus2>
\"Nem a gyozelem, a reszvetel, hanem a fontos!\" avagy \"Nem a gyozelem, hanem az oszinte reszvetem.\"