rFactor
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Amúgy visszatérve a WTCC-re, melyik modot használjátok? Gondolok itt évre, meg készítõkre.
ilyennel
Riberio:"Aztán létezik a V8 Supercars Ausztráliában, ahol ugyan vannak gyártók, de privát csapatok versenyeznek, és szerintem a földkerekség legjobb túraautó sorozata."
Valaki tudna errõl valami okosat mondani nekem? Esetleg más megoldást, ha van? Thrustmaster RGT FFB Clutch kormányom van.
Egyenlõre 3-4 funrace-t letolunk szezonkezdés elõtt, addig lehet ismerkedni a társasággal, moddal (amit pl. Daste és Coronel segítenek belõni).
Érdekel valakit WTCC ligába becsatlakozás? Passzívan már évek óta olvasgatok erre, itt normális arcok vannak 😊
"SIMCO
Van olyan, aki ebbe a sz@jbakurt melegben szeretne szombaton funrace-elni?" <#hehe>#hehe> asszem most sem lesz funrace <#zavart1>#zavart1>
TDU, Counter Strike-Source, Heroes & Generals nick: Grabowszki Commodore Világ and CoVboy forever
ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h
Mintha láttam volna már.
Nem csak a "kupás" verzió van benne? (Kiszélesítés, szárny és diffúzor nélkül)

ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h
Ha nem jön közbe semmi, akkor indulok. 😊
viszont a Clio 2008as mod autóját megnyitja...
Riberio:"Aztán létezik a V8 Supercars Ausztráliában, ahol ugyan vannak gyártók, de privát csapatok versenyeznek, és szerintem a földkerekség legjobb túraautó sorozata."
még kormány szervóm is baszódott el teljesen együtt tudtam érezni Michelisszel 😄
Viszont azt el tudom képzelni, hogy úgy vannak kitalálva a dolgok, hogy aki vezethet az tudjon is vezetni. Szóval biztosan vannak olyan adatok az autógyáraknál, hogy mi az a minimum erõ amivel rendelkezhet egy autót vezetõ ember, és a féknek akkor is tökéletesen mûködnie kell.
Más, de hasonló téma: filmekben szokott lenni olyan, hogy a 25 kilós szemüveges tornából felmentett kiscsaj tököl az autóval. Erre a nagydarab fazon szól, hogy ülj át, majd beül õ, lepadlózza a kocsit és az azonnal füstölõ kerékkel elviharzik. Namost ha a féknél számít is valamennyit, de a motorerõt biztosan nem növeli ha nagyobb erõvel nyomják padlóig, mivel azt padlóig tudná nyomni a 25 kilós csaj is. Az ilyeneken mindig jót szoktam röhögni. Na mindegy, ezt csak úgy a margóra...
Szóval azt továbbra is tartom, hogy nem fog blokkolni a kerék 300-nál, vagy legyen bármilyen autó, a végsebesség közelében. Egyszerûen alacsonyabb tempónál nem lenne adagolható a fék. Oké, abs, de annak se sok értelme lenne, hogy állandóan dolgozzon az elektronika. Biztos van erre valami szabály, hogy nagyjából milyen fék az optimális, a végsebesség hány százalékánál kezd el csúszni a kerék, majd szép lassan jön a teljes blokkolás.
Kell keresni valami fékszakértõt, és jól kikérdezzük errõl. 😊
Ne adj igazat. Neked sokba kerül, nekem meg éppen van.
hiába a rásegítés, attól még én adagolom a féket, minél keményebben nyomom, annál jobban fékez, persze ez függ fékhõtõl is, mert egy idõ után kiesik a tartományból (fékrendszer válogatja mikor).
..és persze simán meg lehet blokkolni egy autót 200 vagy akár 300-nál is, sõt esõ esetén, vagy egy kézifék berántására elég látványos lesz. 😊
”~Alonso, Lewis is behind you. ~I don’t want to hear that!”. videók: http://www.dailymotion.com/b-type
nem könnyû téma. de nem lehetetlen leprogramozni. csak a legtöbb cég úgy van vele, hogy nem fektetnek bele annyi munkát, mert túl sok a meló vele, a végeredmény meg lehet hogy 100-ból 2 embert érdekel igazán. inkább telerakják állítható response-görbékkel és kész. anyagilag nem éri meg foglalkozni vele. sajnos. és ide tartozik az összes többi alkatrész lemodellezése.
A fekero ket dologbol all ossze: az altalad bevitt erobol, az alap nyomas feltoltesbol es fekrasegitsebol (pl. vakumos).
A rasegitot a regebbi autoknal kenyelmesen lehet tesztelniÉ allo motornal nyomsz rajta 1-2-ot, felkemenyedik, utana mar izombol kell nyoni hogy valamit megmozduljon. Ugy tartva, beinditva az autot, azonnal kikonnyul, „beesik”, beljebb megy a pedal, mert arasegito ratesz nehany (50–100?!) bar nyomast a rendszerre😉
Az hogy van-e maximum fekero ami beviheto es mekkora, az jo kerdes. Valszeg a rasegito nagyobb erot ad le mint amit az ember tudna, igy valszeg van😉 Igy az az 1-2% amit irtal, talan meg jo is lehet, mert elofordulhat hogy annyi a rasegito es a emberi ero aranya. (Gozom sincs😛).
Motornal jo tesztelheto mi a kulonbseg a teljesen mechanikus es a mar hidraulikus fek kozott.
A teljesen mechanikus hatsofeknel teljes sullyal ra lehet allni a pedalra, sot meg ra is huztahom magam a kormannyal, nehez blokkolni (foleg ha dob). A didraulikus cuccnal eleg egy-egy laza bokamuzdulat😉
Ezert is kellemetlen atulni egy komolyabb motorra, es megszokasbol taposni a hatsofeket😄DDD
Volt mar 1-2 fele pedalom, es nagyon durva a kulonbseg a pihe-puha muanyag cucc es mondjuk a G25 femes, izmosabb megoldasa es hasznalata kozott. Nyomaserzekeny cuccot meg nem hasznaltam (csak az igazi autoba es a motoron😄), de az meg egy hasonlo elorelepes lehet a G25-hoz kepest is.
De latszik is, hogy az iR is kuzd a vaskalapossagaval, mert az utobbi idoben (evekben, mert az iR az SOON😛), bevezettek a fek linearitast es a kulonfele FFB tunningokat is. Valszeg nem veletlenul.
De igazabol mit csinalna egy auto fekezeskor, ha nem egy 70kg-os pilota nyomna 1 labbal, hanem egy 200kg-os kigyurt, kopasz allat, izombol, a kormanyba kapaszkodva 2 labbal?!😄DDDD
Egy hightech versenyautoban (talan F1, gozom sincs) lehet hogy elektronikus az egesz, es hidraulikus, motoros, szabalyzot mittudomen, es van valami vege.
De az autok nagyreszenel szerintem kozvetlen erokarkent mukodik a dolog, igy relativ hogy mi a 100% fekero😉
Most a kulonfele fekrasegitest, fekeroszabalyzot es elosztot, a veszfekasszisztenst es hasonlokat felejtsuk el😉
Az ISI engine-ben lehet piszkalni a fizikat (autobeallitas), es mindig minden autonal lehetett allitani a fekerot (meg ha az igaziban nem,akkor is). Ez nagy segitseg. Igy eleg jol be lehetett hangolni az igenyekhez merten. Pl. a legnagyobb sebessegnel fek koppanasig, es addig allitani a fekerot, amig ott nem blokkol. Persze lassabb sebessegnel blokkolni fog, ez termeszeteses, de igy normalis.
Az iR-ben semmi trukk nem volt, raadasul a valodi pedaluthoz viszonyitottak, es meg a fekerot sem lehet allitani az autokban, csak ott, ahol valoban is lehet.
Igy az ISI-bol atulve, kellemetlen azonnal blokkolos fekerzes van mindenhol😉
Persze a linearitas allitas sokat segit, de aakor sem az igazi. Nyomatekot/erot mindig konnyebb/erzekenyebb adagolni mint a tavolsagot.
Lényegében egy átlag rugós pedál úgy néz ki, hogy felsõ állástól tart koppanásig a történet. Ha jó a poti akkor koppanásnál 100 %. Ha állítasz a görbéken akkor is koppanásnál van 100 %, csak éppen 10 % lenyomásnál már 90 %-os fékerõt fog produkálni. Innentõl kezdve ha nincs szélsõségesen elcseszve a fékerõ akkor 300-nál nem fog blokkolni. A Papy engine-ben nevezhetjük ezt az egészet realitásnak, meg elõre gondolkodásnak a nyomásérzékeny pedálok irányában, de valójában arról beszélünk, hogy simán szar. 😊
Egy normális szimben adott a max fékerõ. Ezután jön egy nyomaték ami el akarja forgatni a tárcsát a féknyereg szorításában. Ez ugye autó súly és sebesség függvénye. Plusz itt jön a gumi tapadása, és a sebességbõl adódó aero erõk, ami mondjuk akár felhajtó erõ is lehet utcai autónál (vagy pl Caterham 7), F1-nél meg leszorító erõ. Ezt leprogramozni biztos nem egyszerû. A Papynál nyilván azt jelenti a max fékerõ, hogy a tárcsa nem tud elfordulni a nyeregben. Ez egyszerûbb, cserébe viszont köze nincs a valósághoz. 😊
Természetesen a valóságban valamennyit számít, hogy milyen erõvel nyomja a varangy a pedált, de kétlem, hogy túl sok fékrásegítõ nélküli autó mászkálna az utakon, így aztán a 47 kilós csajok sem mennek neki mindennek ami az útjukba kerül, vagy legalábbis nem azért, mert nem tudnak elég erõt kifejteni a fékpedálra. 😄
Egy valódi autóban is van egy felsõ állás, meg egy alsó, csak ott az alsó nem koppan, hanem mondjuk van fél centid amikor rugalmasan véget ér a pedálút, mert ahogy írtam korábban a dolgok anyagból vannak, és ez a sok kicsi dolog összeadódik.
Ettõl függetlenül persze biztos nehéz rendesen leprogramozni, de olyan nincs, hogy a 100 %-nál többet tudjon egy fék, és ezért blokkoljon bármilyen tempónál. 😊
Az igazi fekpedal messze nem ilyen, de ezt mondani sem kell😉
A Papy engine-ben (NR, iR) mindigis necces volt, mert mar a kezdetektol megprobaltak a normalis fekpedalt szimulalni. Ami kellemetlen a jatekpedalokon😉 De mar az iR-ben is van regen allitasi lehetoseg a controller resznel a fekpedal linearitasara. De most mar az rF2-ben is mukodik rendesen a jatekban.
Nem tudom melyik ceg hogyan szamolja a fekeroket a pedalutra, de ha a pedalut 1/3-tol X tavolsagonkent Y erot szamol, akkor logikus hogy padlofeket nyomva barmi, barmikor allora blokkolhato;D
Barmelyik igazi autoba is blokkolna a fek, ha a realis maximalis ero 20-szrosaval nyomnak😉 Vagy szethullana a fekrendszer;DDDD
Gondolom a pedalut alapu fekpedal szamitasnal az lenne az idelis, ha a fekrendszer adatai adottak, es a teljes pedaluthoz hozzarendelt ero az lenne, amit igazabol is raeroltetnek (1–200kg?!?) – ami embertol is fuggo, de mar maskerdes😉
A lenyeg, hogy a fekezest a legszarabb megoldani a programokban, kiveve, ha valakinek mar nyomaserzekeny pedaljai vannak.
Ha ezer fokosra hevíted a féket attól nem lesz jobb, sõt. 😊 Úgy van beállítva, hogy 300-895 az optimális tartomány. Ha ez alatt van nem fog, ha fölötte van akkor sem, és 1100 foknál teljesen elszáll.
305-ös slickek vannak az autón, viszont 17-es felni, ami erõsen behatárolja a féket. Persze át lehet írni a fékerõt, csak magát a féktávokat is néztem, hogy azért nagyjából stimmeljenek.
iR-ben van olyan fék, hogy a sebességtõl függetlenül egy adott ponton blokkol (vagy legalábbis amikor próbáltam ilyen volt, nem tudom ezen reszeltek-e azóta) de az baromság. Ha maximális fékerõ van akkor is egy bizonyos tempó alatt fog blokkolni a kerék, tehát mondjuk 240-250 körül ha padlózol sem fog. Még az F1-es autó sem, mert bár meg lehetne oldani, csak éppen vezethetetlen a valóságban egy bármilyen tempónál blokkoló kerekû autó. Ami 300-nál két lábbal tiporva blokkol az 100-nál a fékezés gondolatára is blokkolni fog, és nincs az az Alonso aki értelmesen tud menni egy ilyen autóval.
Amit Bosco rajzolt az igaz, de csak egy beállítás a sok közül. Kicsit jobban bele kellene ásni magát az embernek a fékezésbe, hogy meglegyen milyen görbe is kell, de a lényeg az, hogyha a controllersnél a fék 50%-on van akkor az azt jelenti, hogy lineáris. Amennyit nyomsz a pedálon annyi fékerõ keletkezik, bár ez így hülye szó, és nyilván pontatlan is, de azért remélem érthetõ mit akarok kinyögni. 😊
A valóságban van fékrásegítõ, plusz a dolgok anyagból vannak ami deformálódik, összenyomódik, vagy éppen a fékcsõ tágul valamennyit (versenysportban nyilván kevésbé táguló csövet használnak). Ez mind befolyásolja, hogy a lineárishoz képest mégis milyet állítsunk be magunknak.
lényeg a lényeg, hogy az rF1-nek is vannak korlátai, nekem meg mégtöbb (a fékezést illetõen, meg az rF1 lehetõségeit illetõen is), szóval sanszos, hogy nem tökéletes, viszont mese féket F1 féktávval semmiképpen sem akartam.
Biztos lenne mit faragni rajta, meg lehet, hogy egy V8 versenyzõ kipróbálná és két napig ezen röhögne, de már nem nagyon akarok hozzá piszkálni, inkább rF2-re csinálnám meg a fizikát.
Brakes Front
AP Racing 6 piston caliper, 395mm ventilated discs
Rear
AP Racing 4 piston caliper, 355mm ventilated discs
ez csak egy kurva jó kameraállás a 2009-es Bathursti versenyrõl 😊