11355
  • Tuvok #11355
    A háború elején, egész pontosan az első 'Happy Times' idején az olyan vakmerők mint Kretchmer, Prien és még 1-2 'ász' valóban a konvoj közepébe lopózott és ott a felszínen támadott meg hajókat, de ebbe hamar bele is bukott az összes ilyen félőrült. Ha ezt nappal teszi meg egy tengó, mint a filmben, annak perceken belül vége lett volna. Az, hogy 'túl közel van' egy 15-25 csomóval haladó, jól manőverezhető romboló vagy korvett mellett nagyjából fél percig nyújtana a fő ágyúk elől biztonságot, de voltak azokon a hajókon más fegyverek is, amikkel pillanatok alatt lekasztálták volna a fedélzeten levő németeket. Az az egész jelenet teljesen irreális, rendezői túlzás.

    Habár a németek süllyesztettek el fregattokat és rombolókat, nem is keveset, tudomásom szerint egyiket sem konvoj támadás közben, kizárólag gyanútlanul a tengeren haladó, magányosan járőröző, vagy valahol horgonyzó hajókat. A Halál a tengereken c. könyvben pontosan le van írva pár ilyen eset, de sajnos sok éve olvastam ki utoljára.

    Na most, rádió. Itt próbáltam kicsit nyomozni technikai részletek után, és mint az köztudott, a tengeralattjárók SLF szuperalacsony frekvenciákat használva CW módban egy telegráf kulcs segítségével a Morse jelekkel kommunikáltak egymás, valamint a BdU között. Ugyanebben a tartományban működött még néhány évvel ezelőtt az orosz Alfa navigáció is. Megbízható, körülményektől viszonylag kevéssé függő tartomány, de vívőhullám-megszakításon túl sokra nem alkalmas.
    A FumG és FumO típusú radarokról és radarjel-érzékelőkről tonnányi infomáció van, de magáról a kommunikációra használt Funkgerät FuG berendezésekről nem sok, ami az U-bootokat illeti.
    Technikailag az bizonyos, hogy chipek és tranzisztorok híján azok a rádióadók még egész kis teljesítmény esetén is szép méretesek voltak, és a teljesítmény exponenciálisan növelte az elektroncsövek számát és méretét is. Egy pár száz Watt teljesítményű, de mindössze SLF adóhoz elég nagyjából egy 50 kilós doboz, ez pont alkalmas a vivőhullám megszakításos (Morse) kommunikációra nagy távolságokra is. Na most ahhoz, hogy Göbbels doktor hangját az egész világon hallhassák dupla sávos AM adáson át már kW teljesítmény kell, ami akkoriban egy ház mérete volt, ilyesmi egy tengeralattjárón szóba se jöhetett. A vételhez, egy egyszerű rádióvevőhöz viszont természetesen egy relatíve kis doboz is elég.

    Na de itt adni kéne. Meglepetésemre azt talátam, hogy a Lorenz és Telefunken gyártmányú rádiók számos tartományban tudtak dolgozni egészen a 75 Hz körüli SLF frekvenciáktól (ez nyilván kellett a Morse adások vételéhez és adásához), de alkalmasak voltak Göbbels doktor vételére is az MF tartományban, sőt, még a tankok és repülők közti HF tartományú FM adásokra is. Nyilván ezek a rádiók csereszabatosak voltak, használták őket hajókon, tankokban, repülőkön, parancsnoki sátrakban, ésatöbbi. Itt a nagy kérdés, hogy egy tengeralattjárón lett volna-e értelme a berendezést alkalmassá tenni rövid távú emberi beszéd továbbítására. A szövetséges hajók legénységének anyázásán kívül gyakorlati haszna nem sok lett volna, hisz ezek néhány tucat km távolságig használhatók a mindössze 150-200 Wattos teljesítményük miatt (félreértés ne essék, Morse jelet már <50 Wattal is lehet adni a világ túlfelére). A rövid távú, nagy teljesítményű adások elég könnyen bemérhetők több fix pont (rombolók vevői) segítségével, ami viszont taktikai hátrány háborúban, illett csendben maradni. A magyar rádiózás szabályai alapján a repülős frekvenciákon (110 MHz körül) a legkisebb, legrövidebb illetéktelen jel továbbítása is szigorúan tilos, az ország több pontján felállított adóvevőkkel másodpercek alatt be tudnak mérni ! A KiwiSDR-on ugyanezt a módszert használom hobbiból orosz katonai adások helymeghatározására úgynevezett TDoA segítségével. Pontosan tudjuk, hogy Iván épp Szmolenszk-ből beszél, elég hozzá 10-20 másodperc forgalom. :)
    Egy biztos, a kiállított U-505 rádiószobáját rekonstruálták, és a technikai leírás szerint nem volt benne mikrofonos adóeszköz, csak egy telegráf kulcs (Morse-hoz), eszerint ők eleve nem is tudtak volna szóban kommunikálni. Ez persze nem jelenti, hogy technikailag ne lett volna lehetséges, mindössze arról van szó, hogy butaság, és teljesen értelmetlen lett volna egymást a halál f*szára küldözgetni, a feljegyzések se nagyon mesélnek arról, hogy ez lett volna Prien-ék egyik hobbija.
  • lonvard
    #11354
    Amúgy szerintem ezt a Black Pitet is túltolja a film, szóval egy ilyen hajóút kikötőtől kikötőig tart, pontosan ott volt a német tengeralattjárók egyik vadászterülete, ahol a filmben elengedik a teherhajókat. Még asszem a kíséret is visszafordul. :D Eleve az, hogy a repülőgépek hatótávjában van egy konvoj, meg hogy folyamatos-e a légi fedezet, az két dolog. Aztán meg az, hogy van a levegőben néhány repülő, az nem jelent semmire garanciát. Pozícióban lévő falkánál nem hiszem, hogy repülővel lehetett bármit tenni. Amire inkább volt való a repülő, hogy akadályozták a tengeralattjárók felszíni manővereit, nem tudtak biztonsággal feljönni hogy töltsenek akkut, nem tudtak elékerülni a konvojnak felszínen, és ilyenek. Tehát ha az óceán közepén összefutott egy falka egy konvojjal, akkor ha voltak repülők a pakliban, akkor jó eséllyel egy falka egyszer támadott. Ha nem voltak repülők, akkor meg elkezdték üldözni a konvojt, a lemaradt hajókat kilövöldözték, ilyenek.
  • Muttley
    #11353
    Nem a vita kedvéért, hiszen úgyis minden 75 éve történt :))
    Egyikünk sem volt ott, de a film - nekem - sok tekintetben valósághűnek tűnt.
    Nyilván nem mindenben :)
    Meg kell nézzem még egyszer.

    Nálam - a FEELING - jött át, hogy mekkora szívás volt eleinte a Black Pit az USA és UK-nek.
    Nagyon jól adja ezt a nyomasztó, bizonytalan érzést és a ráadott "nem érdekel semmi, megcsináljuk" viselkedést
    nekem ez volt a lényeg :)

    A felvetéseidre sorban:
    - úgy emlékszem a romboló túl közel volt a sub-hoz, és az ágyúk X+akárhány méterre tudtak lőni minimum. Közvetlenül maguk elé nem.
    - a rombolókat én is úgy tudom, hogy nem nagyon támadták. Merülésük nem volt elég nagy ahhoz, h torpedókkal el tudják találni. Plusz gyorsan irányt tudtak váltani, ha meglátták a torpi sodorhullámját. Felszínen meg ugye esélyük sem volt :) Itt a filmben úgy mutatják be, mintha a védelmet (rombolók) akarnák a náci tengók lezúzni, ahhoz szabad préda lehessen minden más hajó.
    - rádióban ordibáltak a németek állítólag, de nem teljes harckészültségben :)) Pszichés hadviselés folyamatosan ment rádióban, TV-ben. Persze full HKSZ-ben azonnal bemérték volna őket, hogy hol vannak :)

    Itt egy elemzés a film vélt és valós tényeiről:
    https://eu.usatoday.com/story/entertainment/movies/2020/07/10/greyhound-fact-check-does-tom-hanks-world-war-ii-drama-hold-up-to-history/5396073002/

    Nekem a film jól hozza a fáradtságot nem ismerő, kötelesség tudó, mindenre elszánt - no matter what - tettek mintáját.
    ez egy vélemény :)
    az is lehet, h tévedek :))
  • Tuvok #11352
    Tengeralattjárók nem úszkáltak a felszínen és lövöldöztek fedélzeti ágyúkkal rombolókra, éjjel sem nemhogy nappal, a filmben mutatottal ellentétben a rombolók tudtak lőni az ágyúikkal, és percek alatt kivégeztek volna egy mellettük úszkáló tengeralattjárót.
    Mivel a tengeralattjárók éjszaka támadtak, és szinte kizárólag teherhajókra, nem voltak torpedók elől manőverezgető rombolók. Nem is nagyon láthatták a 30-40 csomóval (60-80 km/h) feléjük haladó torpedókat, csak amikor már rég késő.
    A rombolók legénysége 99%-ban soha nem látott egyetlen tengeralattjárót sem. Kizárólag radaron és hidrofonon észlelték őket, vagy ha kiszúrták őket a világító rakéták fényében, akkor azok 30 másodperc alatt a víz alatt voltak. Vagy elsüllyesztették őket, vagy ha a tengeralattjáró épségben maradt, akkor el is menekült. Csak ritka esetben tudott egy tengeralattjáró sérülten a felszínre jönni, és azonnal ki is lőtték. Ha jól emlékszem mindössze egy vagy két merülésre képtelen tengót fogtak el anélkül, hogy a kapitány elsüllyesztette volna, egyik volt az U-505.
    Továbbá nem voltak rádióban ordibáló németek. Mindkét fél egymás közötti kommunikációját próbálta távol tartani az ellenségtől, nyilván ismerték egymás frekvenciáit és hallgatóztak néha, de nem ordibáltak egymásnak baromságokat.
  • Muttley
    #11351
    És pedig? :)
  • Tuvok #11350
    Az élethű azért erősen vitatható.
  • Muttley
    #11349
    Ezt pedig ki ne hagyjátok :)
    A témában az egyik legélethűbb film

  • Muttley
    #11348
    1933-ban ez a film TÉNYLEG elkészült O,O

  • Muttley
    #11347
    Mókás csávó teszteli

  • Kotomicuki
    #11346
    Anno, az alapjáték se a stabilitásával lopta be magát a szívekbe...
    Egy igen nagy űrt sikerült kitöltenie és voltak benne jó ötletek is, ezért biztosított volt számára a siker, bármilyen "döcögős" is volt a játékmenet a bug-ok és összeomlások miatt.
  • Xsillione #11345
    Többnyire megy (értelemszerűen a win7/xp módokban), ám gyakran jelzik, hogy fagy, főleg a ma már illendő modcsomagokkal.
  • frici666
    #11344
    hello csak erdeklodnek hogy windows10 alatt is fut a jatek? valaszokat koszi
  • Tuvok #11343
    30 euróért vesztegetik Steam-en, a bemutatók és tutorialok alapján én ezt meg fogom venni. Ami nem tetszik, hogy Youtube videók alapján random emberekkel valószínűleg ez elég nagy komolytantalankodásba csaphat át, viszont olyan emberekkel, akik komolyan veszik, ez nagyon nagy fun lehet. Ha valaki tud írni róla bármi tapasztalatot, vagy ha esetleg realisztikus játékhoz keresne embert, ugorjon már be a játék topikjába.
  • Tuvok #11342
    Egyébként nem rég megjelent:

  • Muttley
    #11341
    aki nem (csak) magányosan szeret játszani :)

    reklám video: = = = https://www.youtube.com/watch?v=GlNB3UwF8Jw

    rövid ismertető = = = https://www.youtube.com/watch?v=YNqWGR7GlPo

    játékmenet: = = = https://www.youtube.com/watch?v=rdAfM80U8Kw


    Utoljára szerkesztette: Muttley, 2019.02.20. 11:31:59
  • etniez
    #11340
    Én is úgy emlékszem, hogy a játék nem adott renown pontot a jelentésekért, nagy hiányosság.
  • Kotomicuki
    #11339
    Talán a rádiósnál?
    Ha elsüllyesztettem vmit, akkor a "csak így tovább" a válasz - szvsz: fölösleges.
    Konvojnál már nem emlékszem, ott sem adott érte szvsz semmit sem a küldetés végén.
  • etniez
    #11338
    Hogyan kell jelenteni? Miután spottoltam, send report?
  • Muttley
    #11337
  • Tuvok #11336


    Cikk

  • grimm13
    #11335
    Fontos hogy inkább 2x számolj itt is minthogy mellé lőj. Az egész ugye ott kezdődik hogy észleled a hajót. Ha szemből nagy távolságból történik akkor elkezdesz közelíteni és folyamatosan jelölöd a helyét a térképen így ha nem kanyarodik egy viszonylag pontos útvonalat kapsz amivel már lehet dolgozni és olyan pozícióba állsz amilyenbe csak akarsz majd várakozol (közbe számolsz persze) ha oldalról vagy hátulról érzékeled tehát neked kell közelítened, fokozatosan... én kb 45 fokos szögben vagy laposabban teszem ezt igy nehezebben észlelnek (a fedélzetet mosva 6-8m-re süllyedve). Ha itt is sikerült "elé kerülnöd" már pozicionálhatod is a hajót.

    Ezalatt van időd pontosan megállapítani a típusát, ha ez nem megy akkor az egész célzás kuka. A távolságot és a sebességet egyszerűen megállapodott. Az AOB (angle of bow) ami "nehezebb". Ezt vagy szemre állapítod meg, a neten találsz hozzá segítséget (abban le van írva hogyha a hajónak pl. a bal oldalát, a kéményét félig látod akkor kb hány fok) vagy használod a térképet amin a hajó haladását követve jelölgetsz majd húzol egy egyenest a vonalzóval és ezt megméred a szögmérővel. A sebességet minnél tovább méred annál pontosabb de érdemes töbször is lemérni. Az AOB-ot pedig ugy számolni ha már megvan minden, hogy előre dolgozol és kiszámolod azon a ponton is ahol te lősz. Lehet hogy az első méréseket már elkezded 280 foknál de löni már 360+ foknál lösz közel 90 fokos AOB értékkel ami azelőtt 30 fok is alig volt. Ugyan ez igaz a távolságra is.

    Fontos hogy a korai időszakokban a torpedókat könnyebben fették észre mivel nem elektromos meghajtással szerelték. Én emiatt vagy többet lőttem ki vagy rosszabb időben/este használtam.

    Szintén fontos hogy ne lőj mindenre. Ami túl gyors, túl kicsi, utolérhetetlenül messze van vagy ahhoz közelit azt hagyd, jelentsd esetleg de ne pazarolj.

    Én személy szerint szeretek 4 km-ről lövögetni de könnyebb közelről. Esetleg ha nincs baj az angollal, ajánlom GWS 3.0 mod manual-ját mert rendkívül jól írja le ezeket, képekkel illusztrálva.
  • bettly
    #11334
    Sziasztok , tudom ez itt nem SH4, de jartasabb ,gond van a manualis cxelzassal[SH4] nem jon ossze,inkabb a szog kiszamitasa , a poziciom az ellenseges hajohoz, vALAHOGY NEM MEGY. A yutube nem sokat segitett Koszonom uraim
  • golf01
    #11333
    Hali! SILENT HUNTER 5. keresek megvételre.
    Csak eredeti érdekel
    [email protected] cimre jélezétek
  • kovajani
    #11332
    Üdv Mindenkinek!
    Nosztalgiából elővettem az eredeti, boltban megvásárolt- szerintem alap- SH3 játékomat. Fel akartam telepiteni a Windows 10-re, de sajnos nem járt sikerrel, azaz nem volt kompatibilis vele. Valószínűleg az azóta kiadott Patchok hiánya okozza. Azt szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet letölteni az eredeti, seriállal ellátott példányhoz patchokat, s hogyan kell telepiteni azokat.
    Előre is köszönöm!
  • Muttley
    #11331
    a gyűjtemény :)

  • zoltang
    #11330

    New Submarine(s) in Sight !

    Nem éppen hagyományos az irányítási mód.
  • gyuszika01
    #11329
    Kosz a segitseget,megoldottam mintha tudtam volna ,ujra raktam a jatekot ,GWX3 ,csak igy szimplan, semmi mas mod, vagy extra modokkal, csupan csak gwx all weather guns, es gwx radio uzenetek ,es megjelentek az elso kereskedelmi hajok, 1939 ben vagyok VII B
  • bakvarnyu
    #11328
    Olvasd el ezt a hozzászólást arról hogy lehet hajókat találni: Tuvok #11299
  • gyuszika01
    #11327
    Meg probalkozok, egyszeru kerdesekkel. amikor 1024 gyorsitassal vagyok a terkepen kovetem a a vizalattijarom [F5] , szamit e mennyire van kinagyitva a terkep,mennyire ajanlott? pl 25, 125 ,250km ha nem jol allitom kikerulhetem a hajokat?
  • gyuszika01
    #11326
    Bocs de nem igazan ertem
  • bakvarnyu
    #11325
    megfejtették az enigmát a disznó szövetségesek:(
  • gyuszika01
    #11324
    Kezdenem 39 tol a carrierben,hogy jobb?
  • gyuszika01
    #11323
    Orvendek Tuvok,nem is gondoltam ilyen hamar

  • gyuszika01
    #11322
    GWX 3 ban nyomom no meg egy csomo vaganysaggal Merchant flotta mod, Black Sea only campaign peldak a sok kozul ,talan egy idiota kerdest kerdezek Carrierben szeretnem tolni,mar negy napja tolom is 1942 elso feleben kezdtem ,de minden kereses mellett meg semmi ellenseges hajo,repulo van egy tucattal ,de hajo meg sehol,elvegre igy modolva a jatekot lehet carriert jatszani? S ha megis gond van ,mi lenne a megoldas? Ragaszkodom a carrierhez,de viszont igy a jatek szuper ,grafikailag[program magassabb grafika] is ,es egyeni kuldetesekbe is.Rosszul keresnem a hajokat? igaz sokat gyorsitom 1024[gondolom] -re max.ra a nagy tavolsagert es sokat bizom magam az orszemre,amikor kerdem a legkozelebbi celpontot, Koszonom a segitseget bajtarsak
  • Tuvok #11321
    Jap.
  • gyuszika01
    #11320
    Sziasztok ,vajon van itt meg valaki?
  • Muttley
    #11319
    na, ő fanatikus... :)

  • Amergin
    #11318
    Az, de ott csak a 6-os patch van fent, a 7-es nem.
  • Herold
    #11317
    Ez nem az?
  • Amergin
    #11316
    Pls help!
    Nem ide tartozik, de hátha itt is tud valaki segíteni mert a SH4 fórum döglött.
    Feltettem az U-boat mission kiegészítőt, rá a az opmonsun modot és az OMEGU-t. A legutolsó verzióját azonban (OMEGU_V300_Patch7_pkg) nem találom a neten sehol máshol, csak a subsim.com-on.
    És ez a problémám, mert nem lehet a regisztrációt végigvinni, mert nem jön visszaigazoló email, így a regisztráció nem befejezett és a letöltést ezért nem engedi (k. anyukáját!)
    Nem tudná valaki máshová is feltölteni, hogy leszedhessem?
    Megköszönném!
    Utoljára szerkesztette: Amergin, 2014.11.04. 03:00:07