41
-
#41 Nagyon szép, amit leírtál, de részben felesleges. Senki nem vitatta, hogy minden sávot be lehet dugítani és hogy a gerinc hálózat nagyjából ugyanolyan minden szolgáltatónál. Ennek fejleszthetősége természetesen megoldható, bár nem szeretnek erre költeni, csak ha már nagyon muszály.
Amiről szó volt, az a local loop vagy ha úgy jobban tetszik, akkor a last mile. Mivel a kábeles megoldás közös kábelt használ átvitelre, így elérhető vele az az állapot, hogy bedugul, míg ez az ADSL vonalak esetén nem lehetséges, mivel ezen a szakaszon garantált médiumot kapsz, amit csak te használsz.
Ebből adódóan a kiépítés is más összegbe kerül, mert igaz, hogy ki kell ásni a gödröt, de nem mindegy, hogy hány kábelt kell beleraknod, illetve azok hány portos egységhez csatlakoznak.
Természetesen a VV4 csekkolása rendesen megölheti az uplinket, de nem feltétlenül kell így történnie. Van erre egy tök jó találmány, azaz akár több is. Az egyiknek az a neve, hogy multicasting, bár sajnos az IP nem ismeri teljes egészében. A másik eszköz a proxy. Gondolom nem kell elmesélnem mi az, mert te is tudod.
Mind DSL-lel, mind kábellel lehet jó hálózatot csinálni, csak valahogy nálunk nem igazán sikerül. Talán pont azért, mert a kábeles szolgáltatók hajlamosak több felhasználót tenni a kábel adott collision domain részére, mint szabad lenne.
Az uplink pedig mindig kevés. Mindegy mennyi, mindig kevés. :) -
shabba #40 Ez 10 gigás DWDM kapcsolat is be tud dugulni ha elég sokan használják, az általad leírt általánosság technológia semleges hiába próbálsz okoskodni.
Pl.
1. ADSL-nél adott telefonközpontban DSLAM E3-as(34mbps) uplinkkel kapcsolódik lóg rajta ezer user
2. kábelnetnél a fejállomás uplinkje szintén E3, a fejállomás meg DOCSIS2-es(30/30mbps), szintén legyen rákötve ezer user
Na most akkor ha elég sokan töltenek, pl. a vv4-ben szöszit elkezdi dugni macsó jani és ezt még be is reklámozzák a híradó előtt és rácuppan a tömeg a videokamerákra akkor melyiknél fog bedugulni?
A megoldás mindkettő és ugyanakkor meg minden hálózat pont annyit ér mint a leggyengébb láncszeme, jelen esetben az E3 uplink.
A két technológia bővíthetőségi mechanizmusa viszont nagyban eltér egymástól a DSL javára. Ha kevés a kraft DSLAM-nál elég az uplinknél bővíteni. Kábelnetnél a fejállomás uplink bővítésen kívül szegmentálni kell a hálózatot és a szétoszott részeked direkt bekötni a fejállomásra ami több melót jelent.
Ha viszont kliens oldalon kell elérni nagy sebességet és elérted a használt DSL megoldás korlátait akkor eszközt kell cserélni mind kliens mind szerver oldalon(pl. ADSL->VDSL) ezen kívül erősen számolni kell a távolság korlátozó jellegével. Kábelnetnél a klienseknél elérhető az a maximális sebesség amire a fejállomás képes ha van elég szabad kapacitás és a távolság sem igazán korlátozó tényező.
Szóval mindkét technológia mellett szól pro és kontra, ha rendesen építenek belőlük hálózatot mindkettőből lehet jót csinálni. Annyira nem kell leírni a kábelnetet, gondolj csak arra amcsiban van 20 millió felhasználó 2-4-10Mbps-es maximális csomagsebességek vannak évek óta és elég jól működik a gyakorlatban is. -
#39 Tudtam, hogy valaki elkezd majd okoskodni. Esetleg olvass után a shared media és a connection oriented kifejezésekre, mielőtt ilyen okosságokkal tömöd a tájékozatlan emberek fejét... -
kicsizoz #38 shabba:
Amit leírtál valószínüleg az eddigi vélemények közül a valósághoz legközelebb álló megközelítés... -
shabba #37 Bizony ez egy komoly meglévő probléma hogy sokan nem tudják megfizetni a jelenlegi szélessávú árakat. Viszont sokan vannak akik igen és e miatt nem csökken a jelenleg elég magas érdeklődés a szélessáv iránt. Épp ezért a szolgáltatók jelenleg nincsenek rákényszerülve arra hogy változásokon gondolkodjanak mert van kereslet a pontékájukra. Épp ezért jelenleg nem is annyira a monopól helyzet dominál hanem az vadkapitalista szellem hogy adj el mindent annyiért amit maximálisan hajlandók érte megadni a vásárlók. Hiába 20ft egy kg krumpli önköltsége, és egy tisztességes hasznot rátéve 30-ért el lehetne adni, ha a vásárló megad érte százat is akkor annyiért fogják árulni. És jelenleg még mindig nem fulladt ki az érdeklődés a szélessáv iránt a jelenlegi áron sem és ez nyomonkövethető a meredeken felfutó értékesítési számokban.
Majd ha már kifullad ez az érdeklődés és nem marad több fizetőképes új vásárló akkor kezdenek el foglalkozni azokkal akiknek jelenleg még drága szórakozás lenne a net és új piaci kínálatot fognak bevonni az értékesítésbe. Ezek lesznek a korábban általam leírt forgalomkorlátos csomagok, ahogy németben vagy a világ más részén úgy nálunk is ezt az utat fogja bejárni a net értékesítés. A forgalomkorlátos csomagokat némileg mérsékeltebb áron fogják kínálni, ezzel megcélozva a kisebb pénzű vagy a modemes felhasználókat, átcsábítva őket a szélessávú táborba.
Utána ha ez is kifullad lehet vonzóbbá tenni a portékát úgy hogy további értéknövelt szolgáltatásokat csapnak hozzá vagy növelik a sávszélességet, szóval úgy tesznek mintha valami hozzáadott pluszt kínálnának és ezzel csalogatnak. Aztán ma már az sem válik be marad a nominális árcsökkentés, de ehhez tényleg csak a legvégső esetben fognak folyamodni. -
shabba #36 Minden sávszél kapacitásnak az a jellemzője ha sokan használják akkor bedugul, ezt nem mondanám hogy csupán a kábelnet trükkje. :) Persze abszolut mértékben minél nagyobb egy kapacitás annál kisebb az esélye hogy eléri a telítettséget.
Nem hiszem hogy tvkábelt olcsóbb kihúzni mint telefont. Nincs eltérés ha dolgozni(ásni, kábeltfektetni vagy póznázni) kell vele. Az a fontos hogy egy kábelt minél nagyobb mértékben termelésre bírjanak és lehető legnagyobb bevételt sajtolják ki belőle, pl. megvetetik a tv-t(lehetőleg a legdrágább csomagra csábítva[vagy rákényszerítve, jó magyar szokás szerint]) plusz vegyen mellé netet és még ha azon VoIP szolgáltatás is nyújtanának az végképp a lehető legtöbb bevételt hozná a konyhára. -
shabba #35 Tvnetwork a neve, de én úgy tudom a korlát nélküli sebességről kezdenek már leszokni mert szűkösek az erőforrások. Ezen kívül 15GB-os letöltéso korlát van ami számomra nem teszi őket túl színpatikussá.
Egyébként több cég van akik lokális projectekben LAN-t építenek ki pl. ltp.-en vagy lakóparkban, de ezek elszigetelt projectek és nem túl jelentős volumenűek. Pl. nálunk itt III.kerben a Pók utcai ltp.-en is egy kis noname ISP csinált LAN hálózatot, ez van megtápolva egy szűkösebb bérelt vonallal. Anno itt sem volt feltöltési korlát terheléstől függően itt is volt 1-2 mbyte/sec upload de pont a miatt mert nagyon sokan otthagyták a gépüket p2p-ben rengeteg nyitott slottal és egekben volt állandóan a feltöltés itt is lekorlátozták a névlegesre. -
[HUN]Stanlee #34 Egy gyerektol 1 Mbyte/sec, nem bit, sebesseggel toltottem, es azt mondta, hogy szegedi es egy lakotelepen lakik. Szerintem egy ottani ceg lehet. En a kornyeken lakom, de nem tudom mi lehet a ceg neve. Azt mondta, hogy csak kb. 10e ft havonta. de ez mar majd egy evvel ezelott volt. es hogy valoban onnan volt-e? ki tudja:-) -
kicsizoz #33 Most jut eszembe kb fél éve hallottam, hogy egy cég foglalkozik azzal, hogy hálózaot épít társasházakban, és így LAN elérést tud adni, a társasház belső hálóra kerül.
Persze ha mindenki egyszerre használja kifelé gondolom ez is lassú, de talán olcsóbb lehet.
Tudtok erről valamit? -
kicsizoz #32 Húztak már ki párhuzamos kábeleket mindkét területen, de vagy nagy cég kedvéért, vagy lakóparkos szerződés keretében, ahol mindenki azt kapja, ígaz ez ugyanaz a szitu: nincs választás...
Szerintem lehet egy végszó (a hír lassan kicsúszik a listából), hogy a kábelszolgáltatók kapják össze magukat!! -
#31 A kábel trükkös dolog, mert ha sokan használják, akkor bizony bedugul. Viszont olcsóbb kihúzni, mint a telefonvonalakat :) -
[HUN]Stanlee #30 Nekem pl nincs otthon netem, mert nincs ra penzunk... Es igy csak az egyetemrol tudok netezni. Ott nem szivbajosak a sebesseggel:-)
szerintem a kabeltv-s tarsasagoknak kellene fejlesztenie. egesz jo sebessegeket lehetne elerni, es mar sok embernek akinek van kabeltv-je, biztos fizetne a netert is, ha lenne es olcso lenne. A fo hangsuly az olcsosagon van, a magyar normal berekhez igazitva. A micros netet nem szeretem, mert csak 11Mbit max, es ezt osztjak szet, igen alacsony sebessegekre, ezenfelul meg draga is... De nem en fogom az adott kerdesre, hogy lesz e sok embernek Mo-n szelessavu internete, a valaszt megadni. -
#29 Igen! Rendelkeznek saját hálózattal, csak éppen ott meg Matáv nincs. Szinte sehol nincs kiépítve két vonal párhuzamosan, ami külön szolgáltatóhoz tartozik.
"Most az a gondolat jutott eszembe, hogy vajon sokan lehetnek akiknek nincsen még netjük de van számítógépük?"
Kapaszkodj meg: RENGETEGEN! -
#28 ergó a mezei felhasználónak csak a fatáv marad így mondhatjuk hogy monopol helyzetben van -
kicsizoz #27 Hagyjátok már ezt a monopolhelyzet dumát, régen nincs monopólium, a baj az, hogy nincs érdemi versenytárs, de ez nem egyenlő a monopóliummal.
Ott a mikrohullámu net, mobiltelefonos net, betárcsázós szolgáltatók (freemail, index) adsl, kábelnet. Pantelnek van országos hálózata, csak nem akar magán ügyfelekkel foglalkozni.
De bármilyen szolgáltatóhoz átviheted a Matávos vonaladat, csak senki nem versenk értünk mezei előfizetőkért...
mondjuk a kábelnet lenne alternatíva, de az sem akar olcsóbb lenni... -
kicsizoz #26 Pheell: Vivendi, vagy invitel ahogy most hívják saját hálózattal rendelkezik, csak nem budapesten...
A német árakat valóban félreértettem, de kijavítottátok :)
Végre látom leírva a konkrét árakat, köszönet érte!!
Végeredményben elmondhatjuk, hogy nincs verseny nálunk, csak nem tudjuk mi az oka....
Mondjuk gondolom a piac mérete is sokat számíthat.
Most az a gondolat jutott eszembe, hogy vajon sokan lehetnek akiknek nincsen még netjük de van számítógépük?
Nem lehet, hogy azért nem éri meg olsóbban adni, mert nem nőne olyan mértékben az előfizetők száma, hogy ezáltal nyereségesebb legyen?
(nem tudom megitélni mik az ígények, mert minden haverom informatikus).
Erről mit gondoltok? -
#25 amíg ilyen szintű monopol helyzet van addig itt nem lesz változás -
#24 "De még mindig nem értem, hogy akkor más szolgáltató miért nem adja olcsóbban, ha ekkora nyereség van rajta? mondjuk az vivendi vagy a chello? vagy ezek összeszövetkeztek?
Akkor miért nem jön valaki aki azt mondja nesztek 5 000.- korlátlan net, mindenki menne azt venné mint a cukrot...."
Miért nem adják olcsóbban? Marha egyszerű! Mindenki a MATÁV vonalán szolgáltat. Nincs párhuzamos kábel, amin mehetne a dolog.
A Chello pedig pontosan annyival olcsóbb, hogy nem kell fizetned a vezetékes telefont, ha csak netet akarsz. Mivel így is van elég kereslet arra, hogy fejlődjenek és sokat keressenek, hát nem erőltetik magukat. -
[HUN]Stanlee #23 jo hogy valaki vette a faradtsagot, es leirta, hogy mi-menyibe kerul...
"Az eltérés a piaci verseny indukálta nagyobb választék ami lefedi a teljes piaci keresletet így a vásárlók az igényeikhez mérten tudnak csomagot választani." <= Ezzel egyetertek. "Ez az ami idehaza még nincs, de talán 1-2 éven belül ha már a piac nem tud tovább bővülni rákényszerül a hazai telkó is." <= ezzel nem ertek egyet. Sajnos nalunk meg igen is nagyot tud bovulni a piac, ami nem 1-2 ev, es nem fognak olyan dolgokat bevezetni, ami a fogyasztoknak lenne jo. pesszimista vagyok ezen a teren is, mint mindenhol kis hazammal szemben.
Na nem sir a szam inkabb. -
shabba #22 A fatávnak tavaly 70 milliárd adózás utáni nyeresége volt, előtte 100 milliárd közelében járt ez az összeg. És azért ne feledd nem csak mi magyarok vagyunk DT gyarmat hanem elég sok közép európai állam és másfelé is vannak jó bevételt hozó érdekeltésegek. Ezek a piacok jó pár milliárd euro bevételt hoznak DT-nek, míg a saját belső piacán nem igazán tud az erős piaci verseny hatására jelentős nyereséget realizálni. Azért ne felejtsd el a DT teljes adóságga nem is oly rég még 50 milliárt euro volt, elbocsájtásokkal, leépítéssel és egyes piaci érdekeltésének értékesítésével csökkentették ezt az adósságállományt. Amikor a legnagyobbra rúgott az hiány az is felmerült hogy az egész keletEU régiót egyben értékesítik jó áron hisz ez egy jó bevételt hozó terület, de később elálltak ettől a gondolattól mert a DT belátta hosszú távon nagyon is jó piac ez, helyette mást értékesítettek.
Szóval lehet nem is olyan rossz az a számítás, havi 300Ft kompenzáció a magyar piacról, és ugyanígy tovább a többi DT érdekeltésű országokból. Sok kicsi sokra megy, ott ahol gyilkol az árverseny és az árak egyre jobban közelítenek a költségekhez minden fillért megfognak. Egy dolgot lehet csinálni, minél költséghatékonyabb működést fenntartani, a gyarmai országokból ölükbe hullott plusz pénz csak további lehetőséget ad az árverseny további bevállalására akár a valós költségek alá is. -
shabba #21 Nem szivatnak a cikkírók, bár elég sok dezinformatív és hangulatkeltő cikk jelent meg az utóbbi időben SG-ne ahol az internet díjaknak csak egy részét említették meg és így az jött le a valódi hátteret nem ismerő 1xű olvasónak hogy németben 4-5000Ft a korlátlan net.
Az eltérés a piaci verseny indukálta nagyobb választék ami lefedi a teljes piaci keresletet így a vásárlók az igényeikhez mérten tudnak csomagot választani. Ez az ami idehaza még nincs, de talán 1-2 éven belül ha már a piac nem tud tovább bővülni rákényszerül a hazai telkó is.
Pl.
1024/128kbps 1GB forgalmi korláttal 17 euro, ez egy remek csomag a kezdő netezőknek vagy azoknak akik a modemet akarják kiváltani a 24h-s korlátlan elérés miatt. Ez a réteg a netezők több mint felét kitenné, Mo.-on még sincs nekik olcsó csomag hanem kénytelen minimum 10 rongyot kifizetni. Ezt pedig nagyon sokan nem engedhetik meg mert ez az összeg akár a fizetésük 25%-a, míg németben a 17 euro nem ilyen torokszorító összeg.
1024/128kbps 6GB forgalmi korláttal 27 euro, ez szintén remek csomag a középnetezőknek aki már jobban használják a netet de nem nagyletöltők. Ez a réteg szintén elég nagy tábort képvisel és még mindig jóval a magyar árak alatt vagyunk.
1024/128kbps nincs forgalmi korlát 37 euro, ez már egy korlátlan csomag lehet vele tölteni, mivel ez a legkisebb sebességű csomag németben a magyar 384/64-gyel lehet párhuzamba állítani. Az ár itt már nagyjából megyegyezi de még mindig olcsóbb a német a sebesség pedig sokkal magasabb.
3072/384kbps 20GB forgalmi korlát 45 euro, azoknak akik szeretik a gyors sebességet, de nem ész nélkül töltenek és beleférnek egy ésszerű havi 20GB-os korlátba. Árban nagyjából ez van egy szinten a magyar 384-es korlátlannal.
3072/384kbps korlátlan forgalom 75 euro, azoknak akiknek pénz nem számít. Idehaz a nemrég piacra dobott 768/128-as lakossági csomag a megfelelője amit 15-16ezerért vesztegetnek. -
[HUN]Stanlee #20 Szerintem felreertetted amit irtam. a kozel azonos szinten vannak azt jelenti, hogy az egyes nemet szolgaltatok egymashoz viszonyitott arai vannak kozel azonoas szinten, par € elteressel. Szoval a magyar arak igencsak magasak az itteniekhez kepest. Csak a pelda kedveert: Nemet ar:(ha rosszat irok, elnezest, nem neztem az arakat tavaly ota, de viszonytasnak nem rossz) dt-nek egyszeri bevezetes 100€, havi 15€ utana. Internetszolgaltatonak: 15€ Flat Rate, korlatlan dsl, 768kbit/sec letoltesi sebesseggel, ennel lassabbat kerni kell, es ugyanannyit fizetsz erte, mint a gyorsabbert :-) es mar adjak a 3Mbitet igaz dragabban. Maganvelemenyem: ha nem vagy megszallott letolto, nincs ilyen gyors sebessegre szuksged.
Szoval nem hazudik a cikkiro, itt a net felnapi munka ara, 7500Ft-ert kapsz jobbat, mint Mo-n... Ez a szomoru valosag. -
AtisH #19 "Ezen nem tudom hogyan lehetne valtoztatni. Sehogy"
Dehogynem! A Matáv hozzáállásán. Gyakorlati példa:
Egy cég telephelyet változatott (300m), de azon az ipartelepen nem volt kiépítve használható telefonvonal. A cégnek szüksége volt kb. 30 vonalra. Erre a Matáv végigásta a területet, kifizetette a céggel az 5 millás költséget. A Matáv 2 legyet ütött 1 csapásra, mert ezzel együtt plussz 100 vonal létesült, amit már extra profittal tud kiadni másoknak... -
kicsizoz #18 Azt mondod az árak közel azonos szinten vannak. Ezek szerint a cikkírók folymatosan szivatnak minket?? -
[HUN]Stanlee #17 Sziasztok!
Ha mar olyan sok szo esett a nemetekrol, en is megirom a velemenyem:-) Pilanatnyilag Nemetorszagban vagyok. Itt az arak meglehetosen alacsonyak. A magyar arakkal szerintem ott vany a problema, hogy az internetert csak az internet szolgaltatodnak fizetsz. Itt, kell hogy legyen telefonvonalad, es akulon fizetsz penzt a Deutsche Telekom-nak, hogy a vezetek bemegy a hazadba, es lehet majd rajta internetezni, es majd kulon fizetsz a szolgaltatodnak, hogy legyen neted. Igy az arak kb azonos sziten vannak, kulonbseg csak a szolgaltatas szinvonalaban van, es abban, hogy milyen korlatok vannak az elofizetesben.
A masik nagy problema ott van otthon, hogy nincs megfelelo infrastruktura kialakitva, es ezt igen nehez lekuzdeni. Mig itt a legkisebb tanyan is evek ota ISDN-t lehet hasznalni, mar reg megunt technologia volt, amikor otthon sokan a vezetekes telefonjukat, ami analog volt, sokeves varakozas utan megkaptak. Tehat itt tudnak fejleszteni, mig otthon nem akarnak, mert amig csak lehet lehuznak minden bort a neprol, es majd utana adnak valamit, hogy a szankat befogjak, hogy ne man, fejlesztunk. Senkinek nem erdeke, hogy fejlesszen, igy tobb penz lesz hoszabb ido alatt a beveteluk. Ezen nem tudom hogyan lehetne valtoztatni. Sehogy:-) -
kicsizoz #16 Elszámoltam, a teljes nyereséggel számolva (50 milliárd, ha jól emlékszem) is csak 308 Ft havonta előfizetőnként!
Ez sem jó, ha mindent beleszámolok sem jön ki jelentős összeg!!
Más oka lehet annak, hogy arrafelé olcsóbb a net.
Lehet nyugaton a bitek olcsóbban hajlantók közlekedni :) -
kicsizoz #15 Pheel: na ez végre egy építő jellegű hozzászólás volt :)
Igazad van, az üzletit is bele kellene venni, így valószínüleg más a helyzet, de gondolom lényegesen nem módosít.
Amit mondasz (hogy a teljes nyereséggel kell számolni) ez egy új vélemény szerintem, mert eddig mindig a "magyar netezőkkel fizetik meg" volt a kiindulópont.
Egyébként a nyereséggel számolva, már közel 4 000.- ezért ezt a véleményt már el tudom fogadni! :)
De még mindig nem értem, hogy akkor más szolgáltató miért nem adja olcsóbban, ha ekkora nyereség van rajta? mondjuk az vivendi vagy a chello? vagy ezek összeszövetkeztek?
Akkor miért nem jön valaki aki azt mondja nesztek 5 000.- korlátlan net, mindenki menne azt venné mint a cukrot....
Van itt feszültség a téműban, csak láma vagyok és nem látom!
Operát használok valóban :) -
#14 Aha, akkor most jól megnyugodtunk az információid miatt. De még mindig nem értem, hogy ugyanaz a Chello pl. egy a sok közül, Ausztriában nem ugyanazt a szolgáltatást pár ezer forintnak megfelelő összegért miért nyújtja olcsóbban, mint a full keresettel rendelkező szupernagyhatalom lakosságának, Magyarország népének? Mert, hogy sokkal olcsóbb az osztráknak uyganaz a Chello korlát (vagy engedékenyebb korláttal)nélkül, mint a magyarnak!?!?!?! De azt sem értem, hogy a németeknél ugyanaz, vagyis annak látszó ADSL miért dupla sávszélességű és a magyar árnak csak a 60-70%-át kell érte fizetni?!?!?! De ugye, most nem kezded el kiszámolni!?!? Mert tök felesleges, a lincshangulatot nem fogja megoldani. -
#13 Nem valamiért, hanem azért, mert Operát használsz... -
#12 Csak az nem stimmel a számításodban, hogy nem konkrétan az ADSL-t finanszírozza a németeknél a magas magyar előfizetői ár, hanem innen szerzi meg azt a nyereséget a DT, amit ott képtelen. Tehát mivel Németországban valós verseny van a piacon, ott alig adhatja drágábban, mint amennyibe neki kerül a szolgáltatás, de semmi gond, mert globálisan tekintve, szép eredménye van az ADSL piacon.
Annyit még hozzátennék, hogy most éppen 10k 1 évvel a 384, de mondjuk 2 éve még 15 volt. Volt olyan, aki anno 3 évet írt alá, az most is ennyit fizet. Ezen kívül jó lenne, ha szó esne az üzleti ADSLről, ami szimplán a duplája az egyéni árnak, hasonló színvonal mellett. Az ADSL előfizetők nem kis hányada üzleti előfizetéssel rendelkezik. -
kicsizoz #11 Ehha válasz gomb nekem valamiért nem működik :( -
kicsizoz #10 Kössz a hozzászólást, de
Füstölgés ON
Egyrészt Hungi írta, hogy 9000-10000 Ft, ezt vettem alapnak, bevallom nem néztem utánna.
Másrészt, ha szerinted nem jól írtam, miért nem veszed a fáradtságot, hogy utánnanézel, és beírod nekünk, vagy erre már gondolni sem merek, kijavítod a számolásomat?
Füstölgés OFF
Na mindegy én utánnanéztem, 1 éves hűségnyilatkozattal valóban 10.000.- körül van a 384 és 12.500 körül az 512.
Ha az 512 veszem alapnak akkor a következőképpen módosúl a számítás:
7.500 a nyereség 1 előfizetésen (mondjuk személy szerint szinte lehetetlennek tartom, ekkor már a Matáv éves nyereségének döntő részét az ADSL adná)
Így egy német előfizetőre havonta 111Ft jutna...
Csak azért eröltetem, mert már több helyen láttam leírva ezt a véleményt, és nem értem hogy jött ki nekik, most hátha kiderül... -
Cat #9 telefonon keresztül nem 8-10ezret, hanem simán a dupláját fizeted -
#8 Mutass már nekem egy korlátlan ADSL előfizut havi 9000 bruttóért, lehetőleg ne 40 éves hűségnyilatkozattal, és legalább 512-es sávval! -
kicsizoz #7 Joxy számolj már 1x utánna, amit mondasz....
Mondjuk nem ismerem a számokat, de majd kijavítasz :)
számolok 200,000 ADSL előfizetővel.
9,000.- mondjuk a havi előfizetés.
Ebből mondjuk szerencsétlen ISP kapjon csak 2,000.- ot.
Feltételezzük, hogy olcsó technika, csak drágán adja a matáv: költségek 2.000.-
Marad nyereség: 5.000.- ezt szorozva a 200.000 ADSL előfizetéssel -> 1 milliárd forint havonta.
Ezt elosztva a német előfizetők számával: 74.07 Ft
Azaz 1 német előfizet 74 forinttal kapja olcsóbban :))) ügy nem gondolod, hogy a 74 forint miatt olyan olcsó odaát a net???
Nyilván több helyen feltételezéssel éltem, megpróbáltam a matáv nyereségét maximumra venni tudatlan becslésem alapján. Javítsatok ki, ha van pontosabb adatotok. -
#6 persze hogy nő a szakadék .. egyre több magyar van benne .. -
Luminas #5 Bezzeg Japánban 4 MBit/s az átlagos... -
hungi #4 Amig én otthon modemezek, mert NEM VAGYOK HAJLANDÓ 9.000-10.000 Fot fizetni az ADSL-ért addig nem nagyon tud érinteni az ügy... -
#3 Mikor lesz vajon elérhető áron nagy sávszélesség?
Az 512/128 elég karcsú. Nem ennek kellene elterjednie sztem. -
#2 Mert mi fizetjük a Német felhasználok olcsó netjét