6215
A warez rossz
-
Zóanagyvarázsló #4613 de a lényeg, hogy interneten vett digitális játék sokkal olcsóbb,
Ez viszont ritkán igaz, én midnig nézem, ha megvennék valamit, és mindig drágábban jönnék ki. Mostanában különösen drága a Steam az EU-s árazás miatt.
A Far Cry 2 alkalmi akcióban (50%-os kedvezmény) is drágább volt, mint nálunk a boltban, pedig ugyanannyiba kerül, mint megjelenésekor... Ez persze csak példa, ez sem általános, ez csak a másik véglet, de azt jól mutatja, hogy a magyar piacra árazó kiadók EU-s ára másik dimenzió. -
Zóanagyvarázsló #4612 A cikk valóban sok igazságot ír, én is sok mindennel egyetértek, tehát azt is értem, hogy neked miért tetszhet. Ugyanakkor ez egy lerágott téma, újat nem mond, így a minimum, amit elvártam volna, hogy alaposabban és pontosabban foglalja össze, mert akkor nem egy lenne a témával foglalkozó, de hiányos, tévedéseket is felvonultató cikkek sorából.
Amit konkrétan kifogásolok:
1. 12k és 15k a példa az árra, pedig gyakorlatilag PC-ről van szó. Az előbbi is csak három kiadó játékaira igaz, az utóbbi összeget pedig csak a Lich King CE és a Spore GE érte el tavaly.
2. A játékok hossza is elég féloldalas felvetés, pláne a múlttal való szembeállítás. Régen is volt nevetségesen rövid játékok (tömegével, klasszikusok is), az RPG-k pedig még ma is tudnak hosszabbak lenni. A régi kedvenceink is sokkal gyorsabban végigjátszhatók ahhoz képest, mint amikor még tapasztalatlanak voltunk. Azért a Mirror's Edge ne a Baldur's Gate-hez legyen mérve, mert az nem fair.
Másrészt viszont valóban sokakat tart vissza a vásárlástóla rövidség, ezt nem vitatom. Magam sem fizetek 10 óránál rövidebb játékért budget árnál többet.
3. Én is utálom, ha muszáj halom patchet telepíteni, ha bugos a játék, a másolásvédelmekről nem is beszélve. Viszont eltúlzottnak érzem a rájuk helyezett hangsúlyt (főleg a DRM-re gondolok), mert a gyakorlatban olyan ritkán van az embernek problémája, hogy aligha kifejezetten a rossz tapasztalatok vagy elvi okok miatt mondana le az ember a vásárlásról. Pláne, hogy az árak kérdésből nyilvánvaló, magyar szemmel érétkeljük ak érdést.
4. Fölösleges rétegjátékok nehezen fellelhetőségével példálózni - ez legfeljebb hazai probléma, és idehaza nem a rétegjátékok boltbeli hiánya generálja az illegális letöltéseket. Pláne a mai világban, amikor a netes vásárlás sem bonyolultabb, mint torrentre vadászni. -
#4611 Na, hát akkor vegyél játékokat steamen^^ ennyi -
#4610 Nem írtam, hogy nem számít de én a "többség" véleményével értek egyet. Vagyis, hogy a cikknek igaza van, csak egy okot emelnék ki. Steam. Van Steamem sok-sok legális játékkal, igaz, ezek 95%-a multiplayeres, de a lényeg, hogy interneten vett digitális játék sokkal olcsóbb, kényelmesebb, ugyanúgy kiírhatom DVD-re, ráadásul úgy írja ki a játékot, hogy az aktuális patchek, frissítések is benne vannak. Ha felteszem egy másik gépre, nem kell még letöltenem a 600megás patchet és telepítenem. Bárhol bejelentkezhetek rá és offline is lehet játszani, környezetkímélő. De szívesen leírom a cikk többi részéről is a véleményem. Ha te leírod, hogy mi a bajod a cikkel. -
Zóanagyvarázsló #4609 Világos, a "többség" számít, az érvek, tények, nem tetszó észrevételek nem. -
#4608 A cikk teljesen jó, de a hozzászólások is érdekesek, a többség pedig egyetért az íróval. -
Zóanagyvarázsló #4607 A cikk jogos felvetéseket tartalmaz, kár, hogy tárgyi tévedésekkel komolyan nem vehetővé teszi magát. De nyilván azért linkelted magad is a hozzászólásokat, mert azokban ízekre szedik ezek egy részét ;) -
#4606 A warez rossz, m'kay? -
#4605 Hopp-hoppá, tessék csak olvasni és művelődni. Link -
#4604 amcsibroaf ? -
#4603 Ejha!
(TOR!) -
#4602 Ejha! Megijedtem, ejha! -
#4601 Hogyan törlöd képen, virtuálisan? -
#4600 Ne ejhazz me képen töröllek. -
#4599 Ejha! -
#4598 Szóval a warez rossz? -
#4597 Végül is nem hazudik a cím... nem azt mondja, hogy az autókat szimulálja, hanem hogy a vezetést. Ahhoz pedig ugye elég a "jobbot nyomok, jobbra megy" mechanika. :D (csak viccelek) -
#4596 ríl drájving szimjulétőőr! -
#4595 Most érkezett a kis huncut.
-
#4594 A jog, az egy dolog...
...a morál és tisztesség meg egy másik.
Az előbbi igyekszik az utóbbihoz közelíteni, hogy azok, akiknek az utóbbiból kevesebb jutott, jó irányba legyenek terelve. Csak ugye sajnos nem mindig sikerül. De az akcióink korlátait nem feltétlenül az előbbinek kell (kellene) meghatároznia, hanem az utóbbinak. -
#4593 "Term. nyomába sem ér a FO 1 és 2.-nek."
ennyi! ;) -
#4592 Term. nyomába sem ér a FO 1 és 2.-nek.
Nem is ezt vártam! Tudtam, hogy baromság arra számítani, hogy visszajön totálisan a régi posztap. hangulat.
De már annak is örülök, hogy a fele visszajött... egész jó kis küldik vannak benne, az eleje kifejezetten egyedi. A graf maxon full hd felett elég korrektnek mondható és azért a hangulatot is érezgetem helyenként felsejleni. Érdekes, hogy minduntalan a Stalker réme sejlik fel bennem és nem a FO részeké, ami nem annyira katasztrófa, mert a Stalker alapgame amúgy sem hagy hidegen.
Nálam a pénzét egyértelműen megérte. -
Zóanagyvarázsló #4591 És ebből az is következik, hogy ha valami nem lopás attól még nem feltétlen erényes dolog, sőt lehet akár nagyobb bűn is.
Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy a warez kapcsán a lopás elhangzásától elsápadók hány százaléka nevezné lopásnak, ha mondjuk egy kolléga az ő terveinek megszerzésével lép előre, az őr rovására. A többség bizonyára finoman és választékosan két "b*zdmeg" között egyszerűen csak az ötleteinek jogosulatlan felhasználását emlegetné, s nem lopást vagy lenyúlást. Még megsértené szegény kollégát, azt pedig jóérzésű ember nem akarhatja. -
vasziszdasz #4590 Illegális gyilkolni is, de az se lopás.
Az meg hogy egy amcsi szervezet(t bűnözés) - riaa, bsa - mit mond nem számít itt semmit. ^^ -
#4589 kinek a neveben beszelsz? :D
amugy nem utalom, nem olyan szar... csak egy kicsit amcsibroaf... igenytelen muanyagkedvelo eNbereknek(fiataloknak mint te) keszult akiket inkabb a grafikai techdemok nyugozik le ellentetben a korombeli kivenhedt tulkokkel akik inkabb a tartalomra es a feelingre mennek... >:]
1X vegigtolhato... oszt jonapot (mar banom egy kicsit)
ps: ABBY! hol vagyol? nem vedesz meg? (nyakamban az amcsibroaf fanokkal, tinikommando bekáppal) xD
j/k ;) -
#4588 Ahelyett hogy elutasítod, miért nem játszol vele? már csak a sztori miatt is? oké volt Fallout 1-2 mint etalon, de senki nem mondta h ez jobb lesz, de ahhoz képest nagyon jó lett mint amennyien féltek tőle... egy remek játék, ugy hogy nem adsz neki esélyt ezt sose fogod megtudni. -
#4587 fogadd már el, hogy nem csak a te véleményed létezik... megértettük, hogy utálod a FO3-mat. -
#4586 Igen ahol először a munkásosztály felemelkedik, aztán öngondoskodó közösségek jönnek létre végül megszűnik az állam. -
#4585 "Egyébként iszonyúan bejön eddig a FO3..."
ezt pont toled... bro' kortars oldhcgémertol!44 -
#4584 Egyrészt a magyar verzsön felpecselése után az angol DLC-t telepítve nem megy a FO 3 exe hibára panaszkodva.
Másrészt az IP. Igen, tudom hide ip, meg proxy, de nehogymár! Ez már elvi kérdés! Tessék egyszerűen letölthetővé tenni a DLC-t. Ha pénzes, akkor kiírni forintban, hogy teszem azt 1500-at utaljá' paraszt és akkor utalok...
(Egyébként iszonyúan bejön eddig a FO3...) -
Zóanagyvarázsló #4583 Egyébként hol vérzik el pontosan a dolog? A magyar kiadás a gond, vagy az IP? -
Zóanagyvarázsló #4582 Pedig jogilag valóban nem ez a helyes kifejezés, a legtöbb jogrendszerben a lopás valóban eltulajdonítást feltételez, vagyis az eredeti tulajdonos megfosztását azok használátának lehetőségétől. Nem véletlen, hogy a világon egyetlen per sem lopás miatt indult, erre másik passzus vonatkozik.
316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.
Btk.
A warezra ez vonatkozik:
329/A. § (1) Aki másnak a szerzői jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz kapcsolódó jogát haszonszerzés végett, vagy vagyoni hátrányt okozva megsérti, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki a szerzői jogi törvény szerint a magáncélú másolásra tekintettel a szerzőt, illetve a kapcsolódó jogi jogosultat megillető üreshordozó díj, illetve reprográfiai díj megfizetését elmulasztja.
(3) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését
a) jelentős vagyoni hátrányt okozva,
b) üzletszerűen
követik el.
(4) A büntetés
a) öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését különösen nagy vagyoni hátrányt,
b) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértését különösen jelentős vagyoni hátrányt
okozva követik el. -
#4581 Sőt szivességet tesznek egy szép új világ felé... -
#4580 Szánalom, ebben az esetben szó nélkül töltsed le a DLCt. -
#4579 Ma szembesültem azzal, hogy hiába vettem meg majd 12 ezerért a FO3 CE-t idehaza, akkor sem tudok LEGÁLISAN a FO 3 DLC-hez jutni PC-n.
Hiszen bantunigger földön legálisan nincs is MS Live, meg MS pontok, etc. -
#4578 Dehogynem lopnak, programot lopni Mo-n illegális, zenét és filmet letölteni legális, feltölteni illegális. Az, hogy valami külföldi bíró mást mond, nem számít itt semmit. -
#4577 Így van, úgyhogy a warezolók igazából itthon nem is lopnak. -
vasziszdasz #4576 A másolás egy művelet, nincs külön szó zene és prg másolásra. Ha egyik nem lopás, akkor a másik se. -
Zóanagyvarázsló #4575 Érdekes, arról egy szó nem esik a cikkben, hogy a warez jó, arról annál inkább, hogy warez üldözése béndzsa.
Egyébként jogilag valóban nehezen nevezhető lopásnak a warez - lévén a jogi megfogalmazásban szerint eltulajdonításról van szó. Viszont a köznyelvben már nagyon régóta használjuk ezt a szót a szellemi tulajdon "eltulajdonítására" is. Az már más kérdés, hogy ezzel a "jogvédő" szerveknek mennyire ildomos, illetve mennyire hatásvadász élniük. -
#4574 Zeneszámok letöltése Magyarországon sem illegális...