6215
A warez rossz
-
#5173 Én most más megvilágításba helyezném a topicot.
JAG1 téged most messiásként kezel, mert pl. az ő elméletét véded, úgy véli.
Most kicsit elkanyarodtunk, de most épp azok mellett állsz ki, akik úgy köszönnek be ide: "A warez jó". És általában hosszas meddő vita után úgy köszönnek el: "Na császtok, letöltök pár játékot egy jó ki warez ftp-szerverről".
Szerintem ne azonosulj velük.
A warez nem jó és kész, biztos lehetsz benne, hogy a játékok minőségi romlásához vezet hosszú távon, mivel a kevésbé pénzes kisebb (és van köztük sok tehetséges) programozó csapat tönkremegy miatta.
Azt kijelenteni, hogy a warez jó, az olyan dolog, mintha kijelentenéd: bliccelni jó. Nem jó, mert a BKV-nak kevesebb bevétele lesz, mivel 2 millió tömegközlekedőből 1 millió potyázik (valószínűleg nem ennyi az arány, lényegtelen, ne köss bele) így nyilván kiesése lesz a várthoz képest, a költségei viszont attól megvannak. Nem jó potyázni, de sokan csinálják mégis, (velem is előfordul) mert drága a jegy, kevés a pénz, stb... a szokásos történet. De legalább a bliccelő ne akarja megmagyarázni, hogy a cselekedete jó, ennyi. Ez miért bonyolult? -
Zóanagyvarázsló #5172 Először is szólhattál volna, hogy globális "mintavételre" gondolsz, mikor mi a magyr Btk.-val és törvénykezési gyakorlattal jöttünk. Ez esetben az államok és - kiragadott - esetek közötti különbségek miatt elég merész SG-n olvasgatott hírek alapján egyértelmű kijelentéseket tenni.
(Akár itt SG-n) hogy a nagyit sok ezer dollárra büntették, mert az unoka mp3-at töltögetett a gépről. Első, egyetlen alkalommal.
Hasonló híreket már én is olvastam, de azokban a fájlmegosztás miatt volt durva az összeg, nem a magáncélú használat miatt, amit te említettél. (Hangsúlyozom, én sem tartom járható útnak az egyszerim letöltők, fájlcserélők mintegy szúrópróbaként való kiszúrása utáni elrettentését. Máshol kell ezt megfogni.) -
#5171 Én cikkeket olvasgattam abból következtettem.
Olyat eddig nem olvastam, hogy valaki elvitt egy kocsit, nem üzletszerű céllal, és egy ejnye-bejnyé-nél nagyobb büntit kapott volna. (persze, más tészta, ha hetente kapják el érte...) Viszont hetente 3 cikk szól arról, (Akár itt SG-n) hogy a nagyit sok ezer dollárra büntették, mert az unoka mp3-at töltögetett a gépről. Első, egyetlen alkalommal.
Saját képet nem kérek, már csak azért sem mert eddig nem is tudtam, hogy jogász vagy, azt hittem, elemző.
Egyébként nem értem ezt a linkelgetési mániát. Te is tudod, hogy az interneten minden megtalálható, és annak az ellenkezője is. Ha linkelek valamit, akkor jön a kirívó eset, és egyéb magyarázatok. Ezért van az, hogy az utóbbi években, általam olvasott cikkekből leszűrt tanulságokat mondom el, anélkül, hogy bizonygatni is próbálnám. Ugyanis, én egy perverz vagyok; Ha olvasok, a mondandóra figyelek, nem a szavakra.... Mert ha azokat nekiállok boncolgatni, nagyon könnyen oda lyukadok ki, ahová szeretnék, nem oda, amit az írás szerzője közölni akart. De gondolom, ezzel Te, mint elemző, tisztában vagy. -
amodent67 #5170 Nem ez a lényeg. 3 évig terjed, de ha bizonyíthatóan csak kocsikázni kötötted el, nem eladni, stb, hanem furikázni, akkor nem kettyintenek meg annyira, mintha egy ugyanakkora értékű szoftverrel csinálod GYAKORLATILAG ugyanazt
Azért nehéz úgy vitázni, hogy teszel egy hamis ténymegállapítást, majd másoktól várod, hogy megcáfoljanak.
A jármű önkényes elvételének alapesete bűntett, ha pedig ténylegesen eltulajdonításra kerül az autó, akkor (hacsak nem Trabantról van szó) az értéke miatt szintén lopás bűntette már. A szerzői vagy szerzői joghoz kapcsoló jogok megsértése ellenben vétség, a bűntetti alakzathoz jelentős vagyoni hátrány vagy üzletszerűség kell. És a gyakorlatban egyáltalán nem azonos a két cselekmény súlyának a megítélése: magánszemélyekkel szemben szerzői jogok megsértésének vétsége miatt szinte kizárt, hogy pénzbüntetésnél súlyosabb büntetést szabjanak ki, de inkább csak megrónak vagy próbára bocsátanak, míg jármű önkényes elvétele (vagy lopás bűntette) miatt nem ritka a letöltendő szabadságvesztés sem. Forrást nem tudok linkelni, max a saját fényképemet, lévén napi munkatapasztalatról van szó. -
#5169 Bárki másnak is beesne, hidd el...
-
#5168 Kicsit, mintha beesett volna az arcotok, mióta Dante megjelent. -
#5167 > Én a két kezemen meg tudnám számolni, hogy az elmúlt 2 évben amiket végigvittem (kb. 20-30 cím) mit vennék meg
Ez baze havi 2 játék. Ehhez a tempóhoz minden nap húzósan játszani kell, akár több órát. Aki ilyen szinten falja a játékokat, annak ez az egyik fő hobbija! Mégsem áldoz rá? o_O
-
Zóanagyvarázsló #5166 Továbbra is:
Tanulság: felületesen megközelítve a tényeket találhatunk alátámasztást mindennek, és annak az ellenkezőjére is.
Ha lövésed nincs a PS3-ról, akkor miért próbálsz ilyen-olyan általánosságokra épülő feltételezésekre támaszkodva következtetéseket levonni? -
Zóanagyvarázsló #5165 Elég kevés warezes ítéletről hallottam (mármint egyszeri felhasználóról), éppen ezért érdekelnek a példák, ha ezek szerint többet is tudsz, linkelhetnéd őket bátran, keresgetni biztos nem fogok. (Nem mintha érteném, hogy ezzel konkrétanmit akarsz bizonyítani.)
Most akkor én loptam az autót, vagy sem?
Egyébként sem értek a kocsikhoz, de ahhoz végképp nincs lövésem, hogy mennyiben számítanak jogvédettnek a tervrajzok. Gyanítom, nem díjaznák, ha valaki egy az egyben másolná őket. Játékról pedig warezkópiát bárki képes másolni, kocsi esetében ehhez egy kicsit fejlettebb infrastuktúra kell. Mindenesetre kilopott tervrajzokért alighanem megüthetnéd a bokád, teljesen érthető módon. -
#5164 Kis érdekesség, neked Istencsászár!
A Wow azért sikeres, mert nem lehet warezolni!
A PS3 akkor miért nem sikeres? Hiszen nem lehet warezolni... JA, rétegjátékok vannak rá, értem. Viszont a WoW rétegjáték, nem? Jó kis logikai bukfenc a dolog.... (lehet folytatni a drágasággal, ami mindkettőre igaz, vagy azzal, hogy szar, ami szintén... Innen nincsen kiút. Ami az egyiknek sikerül, az a másiknak nem...) Talán nem mindig a "rétegjáték" és a "warez"-az ok, hanem valami más, ami a mai játékok döntő többségéből hiányzik.... Hogy mi az, én sem tudom, egyébként már milliomos lennék.
Úgyhogy ne kenjünk mindent a warezra, próbáljunk meg látni is a pályán, ne csak nézni, és az első szembejövő magyarázatot tövig beszopni! (EZ utóbbi bekezdés már nem elsősorban neked szólt Istencsászár) -
#5163 Ha az első bekezdésre gondolsz, nem értem a válaszod. Abban egy gramm feltételezés sincs. Nézz utána a warezes, és az autóelkötős ítéleteknek. (Én a magam részéről ezt mint leülepedett megállapítást mondom. Olvasgattam erről is, arról is, ez a kép alakult ki bennem, persze, lehet ellentétes példát is felhozni; az összkép akkor is ez marad)
De ha az autólopáshoz kellene hasonlítani, akkor inkább a kövi a történet;
Veszek a tetszőleges autógyártól egy csomó alapanyagot, (artisjus matrica) majd szerzek egy építési leírást valamelyik modelljükhöz. (Warezverzió) Otthon a kis műhelyemben megépítem a tetszőleges verdát (Veszek egy PC-t, flesheltetetem a konzolt) és kimegyek vele az utcára. (Használom)
Most akkor én loptam az autót, vagy sem?
Szerintem ez már véleményes, erőteljesen, annak ellenére, hogy a verda tervei nem tőlem származnak. Sok oldalól lehet megközelíteni a dolgot, és a reális, elfogulatlan nézőpont az marad, hogy a dolog véleményes, viszont továbbra is azt mondom; az emberi felfogást sokkal, de sokkal nehezebb megváltoztatni, mint egy iparágat a kor szelleméhez igazítani. Most az előbbi zajlik, holott az utóbbinak kellene. Az emberek majd változnak maguktól. (vagy nem.) -
#5162 Az lett volna a baj, ha vetted volna a warezt. -
#5161 "...találhatunk alátámasztást mindennek, és annak az ellenkezőjére is."
Akkor eljutottunk oda, hogy a topik címét módosítani kellene egy "?"-el.
'A warez rossz?' -
#5160 Ma is vettem egy Too Human-t, nem warez. :D Baj?! -
Zóanagyvarázsló #5159 Tehát feltételez? Mert ha valami konkrétumra gondolsz, akkor leírhatnád, anélkül viszont nem látom ennek értelmét.
A PS2 ről szólva pedig az a furcsa, hogy azzal egyenértékű PC-ből a többszöröse létezik...
És ezzel együtt többszörös warez is, mely megtette hatását, ha a legkevésbé warezbiztos gépre még kevesebb játék ment el. Tanulság: felületesen megközelítve a tényeket találhatunk alátámasztást mindennek, és annak az ellenkezőjére is.
-
#5158 Nem ez a lényeg. 3 évig terjed, de ha bizonyíthatóan csak kocsikázni kötötted el, nem eladni, stb, hanem furikázni, akkor nem kettyintenek meg annyira, mintha egy ugyanakkora értékű szoftverrel csinálod GYAKORLATILAG ugyanazt. Ugyanakkor a két esetben kirótt pénzbírság, még csak össze sem hasonlítható.
ICS!
Lehet nem a warez miatt, de TÉNY, hogy a warezbiztos PS3 produkálja a leggyengébb eladásokat. (fogalmazzunk úgy, hogy az azon megjelenő rétegjátékoknak esélyük sincs tömegjátékká válni)
A PS2 ről szólva pedig az a furcsa, hogy azzal egyenértékű PC-ből a többszöröse létezik...
Engem az szomorít el ebben a történetben, hogy nem látni kiutat; Az egyik fél nem hagyja abba a dolgot, a másik pedig foggal körömmel kitart valami mellett, ami egyrészt elavult, másrészt sok tekintetben kifogásolható, kifogásolandó. A megoldás, valahol félúton lehetne, és a labda, jelenleg a kiadók oldalán van. Egyedül ők tehetnének valamit a helyzet ellen, de semmi olyat nem látok részükről, jelenleg, ami a kiút felé mutatna. Na EZ a valóban szomorú. -
#5157 Ha egyébként nem tetszettek, akkor miért vitted végig?
Pc-re mellesleg én sem vennék meg semmit az utóbbi 2 év terméséből :P Igaz, le sem warezoltam... -
#5156 A PS2 A legsikeresebb konzol, warez ide warez oda, a hatalmas géppark, a rengeteg játék miatt a generációját szinte egyeduralomba töltötte.
PS3ra miért fogy kevesebb mint 360ra? jobb az MS marketing, a játékai időben megjelennek, a játékok nem rétegeket próbálnak meghódítani hanem tömegeket. Ps3on semmi sem megy úgy, semmi sem fogy úgy ahogy kellene.
De nem, nem a warez miatt:) -
tmisi #5155 "Nagyon sokan, (gyanítom a nagy többség) akkor sem venne játékot, ha nem lenne warez."
Na ez így van. Én a két kezemen meg tudnám számolni, hogy az elmúlt 2 évben amiket végigvittem (kb. 20-30 cím) mit vennék meg.
Amin röhögtem nemrég: GS-ben lehet Cryostasist nyerni. Még ingyen se kell (próba volt, de már töröltem). Ez a szar 20 fps-t alig bír kinyögni, pedig itt vidéken még az én gépemet is megirigyelnék sokan. És még nem is szép. + egy nyeszlett 6800GT van a gépigényben odaírva. Vicc. Na itt a vásárló átbaszása, aki meg engem hülyének néz, azt én sem tisztelem... Ilyenkor megértem a konzolosokat.
-
Zóanagyvarázsló #5154 Elnézést, a jármű önkényes elvétele külön kategória, de egyébként ugyanúgy 3 év.
-
Zóanagyvarázsló #5153 Ha egy másfél milliós kocsit jogtalanul "veszel kölcsön", akkor az nagyobb érétkre elkövetett lopás, 3 évig terjedő szabadságvesztés lehet a büntetés.
Ezzel szemben szerzői jogok megsértésénél csak jelentős vagyoni hátrány okozásától (2 millió fölött) terjedhet 3 évig a büntetés, egyébként csak 2 évig. -
#5152 Magyarország alapból érdekes egy ország.
Nem azért, mert magyarok vagyunk, hanem a történelmünk miatt. Nem szabad csodálkozni, hogy minél keletebre megyünk, a warez annál nagyobb mértékű; hiszen, a volt keleti blokkban, "mienk volt az ország, magunknak építettük" így kivétel nélkül mindenki hazavitte... Sokan, fel vagytok háborodva a "lopáson" de tegye fel a kezét, aki még semmit, soha nem vitt haza az irodából, legyen az akár gemkapocs, vagy tollbetét, esetleg a suliban talált számológépet... Viccnek hangzik, de komoly; van olyan ismerősöm, aki ugyanolyan nyomtatót vett, mint amilyen a melóhelyen van, mondván, így "ingyen" van a patron. Mellesleg a nyomtató egy méregdrága darab, sokkal jobban árt volna egy olcsó canonnal, amihez fillérek a patron. Ebben a szellemben neveltek minket a szüleink, ne csodálkozzunk.
Ami érdekes, hogy nyugaton, ugyan ez a helyzet, bár nem ennyire, és az a platform, amire van warez nincsen sokkal hátrébb az eladásokban, mint az, amelyikre nincsen. Ugye x360-ra van warez, azt hiszem Wii-re is, egyedül PS3-ra nincsen, mégis az van az eladási lista végén. Míg a PS2 sokáig vezette, holott arra is volt.
Lehet ezekre a dolgokra tetszetős, hangzatos magyarázatokat találni, de sajnos nem abba az irányba mutatnak, hogy ez mennyire káros. Ugyanis. Nagyon sokan, (gyanítom a nagy többség) akkor sem venne játékot, ha nem lenne warez. Azokat pedig, akik vennének, kiegyenlítik az olyan példák, mint az enyém. Nem egy játékot KIZÁRÓLAG a warez hatására vettem meg.
Ennek ellenére, én is elítélem a lopást, és a warezt lopásnak tartom. DE nem tartom ördögtől valónak, és elismerem, hogy haszna is van, a kár ellenére, amit okoz. Látom, hogy a jelenlegi helyzet nem megoldása a dolognak. Ez a "hiszti" amit csapnak körülötte csak a helyzet elmérgesítésére jó, és az exkluzívok, timed exkluzívok senki másnak nem használnak csak egy két cégnek, és ezek a cégek, nem játékfejlesztéssel foglalkoznak...
Autóvásárláshoz hasonlítani pedig butaság; A játék, film, zene, szellemi termékek. Nem kézzelfoghatók, így a szó hagyományos értelmében ellopni sem lehet őket. MAXIMUM jogtalanul használni. Azt pedig, még egy autó esetében sem büntetik olyan haj de nagyon. Nem vagyok teljesen tisztában a jogi szabályozással, de ha elviszel egy másfél milliós kocsit, kocsikázni, gyanítom, nem büntetnek meg annyira, mintha egy másfél milliós szoftvert letöltesz, és használgatod, MAGÁNCÉLRA. Arról nem is beszélve, hogy fel sem merül a másfél milliós károkozás fogalma a gépjármű kölcsönvétele esetében....
Bocsi a hosszú postért! DanielT nem kell válaszolnod, tudom... -
#5151 "oraz przy ¶ci±ganiu nie mo¿na u¿ywaæ mened¿erów pobierania plików oraz nie mo¿na ¶ci±gaæ wiêcej ni¿ jednego pliku w tym samym"
Hát, nem is tudom... Én azért ezzel a mondattal nem igazán értek egyet De azért linkelj máskor is, okulásunkra válik -
maniekk #5150 klik_peale -
#5149 én csak a battleföldeket veszem meg eredetibe -
amodent67 #5148 A kölcsönzés jogdíjköteles, ja, a használtjáték-eladás viszont nem az. Ebben a tekintetben a jogtulajdonosoknak nem jogi természetű a gondja, hanem az, hogy a kereskedők kvázi élősködnek a játékosokon és a fejlesztőkön. -
#5147 loál, érdekes, hogy akárhányszor benézek, mindíg ugyanaz a 4-5 ember veszekszik ezerrel. 24/7
basszus, nem fáradtok el?
aki warezol, az kussoljon, aki meg nem, az örüljön, hogy megteheti.
end of discussion :D -
#5146 Egy gémernek a gyüjteménye a büszkesége, hiszen ez a hobbija... warezpisták ezt nem tudják megérteni. -
#5145 Igen, gyűlnek az önérzetes pistikék. -
#5144 Felkerült a topic a top10-be, megérkeztek az egységsugarúak -
#5143 zárható -
#5142 Megszívta a 19éves kisgyerek.. -
#5141 Nevetséges, hogy nem férnek a bőrükbe a warez utálók. Muszáj volt nyitni neki egy topikot ami úgy is teli lesz flémmel, mintha mindez változtatna bármin is.
Főleg az a röhej amikor valaki dicsekszik azzal ha megvesz egy játékot mintha a világnak büszkének kéne lennie rá. Én is megveszek egy csomó játékot ami tetszik mégsem érzem magam ettől nagy embernek meg felsőbbrendűnek de attól sem ha valamit letöltök. -
#5140 a warez jóóó -
#5139 80 forintos DVDRől egész szépeket lehetett is olvasni mostanában:DD ( ez a fogyasztói ára, előállítása 10 fillér:D ) -
#5138 "mellesleg egy dvd kicsit tobbol all, mint a rajta talalhato jatek/film/program. ha minden egyes ujbol eladas utan penzt kapnanak, akkor nekik is ujbol kellene fizetniuk a dvd korong gyartojanak, a dvd tok gyartojanak, a nyomdauzemnek, a fuvarozo cegnek, ezeknek pedig az erc kibanyaszo uzemnek, az ercet szallito cegnek, es a sor vegelathatatlan."
Rég olvastam ekkora baromságot :DDDDDDDDD -
Zóanagyvarázsló #5137 Jó lenne ezt potnosan tudni, de én úgy tudom, hogy valamit ezért fizetniük, persze lehet, hogy csak az engedélyért amolyan Artisjus szinten. Az biztos, hogy a kölcsözőknek komoly jogdíjakat kellene fizetniük, mert az ebből való balhéról konkrétan is olvasta - a belga vagy holland videotékások nem tudtak fizetni.
Mindenesetre úgy vélem, hogy a játékpaicot hazsnáltpiacnak és a kölcösnzési lehetőségnek kellene kiegészítenie, nem pedig a wareznek.
Ez pedig egy ajánlott publicisztika a használt játékokról. -
#5136 Használt autó piac mozgatja az autópiacot, régit elad => újat vesz v. régit beszámít => újat vesz, ha nem lenne használt piac, az embereknek nem lenne pénze új autóra => az eladások visszaesnének. -
savior #5135 mellesleg egy dvd kicsit tobbol all, mint a rajta talalhato jatek/film/program. ha minden egyes ujbol eladas utan penzt kapnanak, akkor nekik is ujbol kellene fizetniuk a dvd korong gyartojanak, a dvd tok gyartojanak, a nyomdauzemnek, a fuvarozo cegnek, ezeknek pedig az erc kibanyaszo uzemnek, az ercet szallito cegnek, es a sor vegelathatatlan.
ha valoban van olyan orszag, ahol az ujraeladasbol a szoftvert keszito ceg profital, akkor oket is lehetne kenyszeriteni arra, hogy az osszes beszallitojuknak fizessenek kvotat (feltetelezem hogy ezt nem teszik meg). -
savior #5134 ez olyan dolog, hogy hasznal auto kereskedes is van. tudtommal toluk sem kap az autogyar egy fillert sem. attol kezdve, hogy egy termeket egyszer eladtak, elveszitettek a termek tulajdonjogat, tehat a kesobbiekben mar nincs is miert penzt fizetni nekik.