18
 • asdasdasd
  #18
  Hulyesegeket beszelsz. Programoztal mar X ala?
 • TeszteloPontHu
  #16
  "miért volt ez? mert a linux alatt külön van a konzolos alap rendszer, és a grafikus X server. amit ők egy az egyben lenyúltak és azt is szarul. de ahhoz meg már nem értettek hogy eltüntessék belőle a Dos-t.
  NT engines oprendszert meg nem ők fejlesztetták ki, hanem felvásárolták a fdejlesztőt."

  Bocs, de ez elég nagy hülyeség.
 • kukacos
  #13
  A másik amitől félnek, hogy megjelennek az operációs rendszer klónjai, amelyek 100%-ban kompatibilisek, ami konkurrenciát teremtene. Már bocs, de PONT ez a monopólium letörésének módja, a szabadverseny kialakításának egyetlen eszköze, szóval maximálisan helyeslem. Képzeld csak el, ha linux alatt tudna rendesen menni a wine meg hasonló emulátorok, mert nem fekete dobozként kellene kitalálni az op. rendszer működését...
 • kukacos
  #12
  Starker, Sith, kicsit használjátok már az eszeteket is. Egészen pontosan milyen hátrányod származik abból, hogy kiadod a programod forráskódját? Az MS-nek ezt nyilván nem úgy kéne, hogy .zip file-ban felteszi az egészet netre, és boldog-boldogtalan bedobja a VC++-ba a .dsw-t és van otthon privát vindóza. De még ez sem lenne gond: a linuxból kiindulva, ki a fene az, aki módosítja az operációs rendszer forráskódját? Ha csak az MS-nek van joga kiadni a szoftvert pénzért, és felügyel a kód koherenciájára is, akkor csak nyerhet az egészen, mert megkapja a nyílt forrásmodell minden előnyét. Nem véletlen, hogy az MS maga is felvetette már a kód nyilvánosságra hozását, amit aztán - ki tudja miért - elvetett. Két probléma van a kód nyílttá tételével, 1. könnyebb exploitokat keresgélni benne, nagyobb az esélye, hogy vírusok/férgek szabadulnak el, 2. ha a szoftver szabadalmat sért, akkor a szabadalom tulajdonosa joggal pereli majd. Ez utóbbi, ami miatt szerintem az MS fázik ettől, mert attól tart, hogy mindenki fejőstehénnek fogja tekinteni. A baj a szoftverszabadalmakkal van, ki kellene mondani, hogy algoritmusokat, eljárásokat, stb. nem lehet vagy csak különleges esetekben lehet szabadalmaztatni.
 • Praetor
  #10
  Emberek! Minden államnak joga van meghatározni, hogy milyen feltételekkel árulhatja valaki a termékeit az ország területén. Az EU is egy ilyen terület, ahol a tagállamok átadták a közösség számára ezt a jogot, ezért a közösségnek kutya kötelessége a tagállami érdekek védelme. A Bizottság feladata, hogy ellenőrizze a piaci versenyt a gazdaságban, és ha anomáliát vagy valami verseny gátló, torzitó tényezőt lát, akkor intézkedjen.

  A Micro$oft megsértette az EU versenyjogi szabályait, és ennek részletezése a Bizottság döntésében olvasható, nem holmi pontatlan hiroldalakon. Melyikőtök az aki azt részletesen átrágta?

  Sok-sok milliárd €-t keres évente az M$ az EU területén. Igazán jó lenne, ha végre nem egy multi diktálna, hanem a közösség. Másrészről nem fogja hazavágni az az összeg. A kritizált versenyjogot sértő magatartások között az is szerepelt, hogy nem működött kellő mértékben együtt a szoftverkészitőkkel, akik ennek következtében nem tudnak 100% kompatibilis programokat késziteni a Kindózra. Ezért kényszeriti a Bizottság az M$-t a forráskód nyitásra. Teljesen indokolt szerintem.

  De a Bizottság fikázásához előbb kicsit utána kéne nézni a releváns iratoknak...

  Más: a pcforum.hu -n pontosabb a cikk. Az MS az Elsőfokú Biróságra adta be a fellebbezését a Bizottság döntésével szemben, és onnan majd az Európai Birósághoz lehet majd fellebbezni. Nincs olyan, hogy "Európai Legfelsőbb Biróság"...
 • Darth Sith
  #8
  az egy dolog hogy a monopol helyzettel vissza élnek. tényleg büntetni kell. De mos hogy ők kerültek monopol helyzetbe, az annak köszönhető hogy jókor volt jó helyen Gates papa, és sikerült neki kaszírozni. Onnantól meg megy már magától. És egyáltalán nem kötelességük kiadni a saját maguk által megírt, kifejlesztett programjainak a forráskódját. Ez a legnagyobb fasság amit az utóbbi időben hallottam. ÉS ezeket nem azért írtam hogy védjem az M$-t.
 • cifuatwork
  #5
  Azért ne potyogtass krokodilkönnyeket...

  Csak nézd meg az M$ nyereségét. A májusban véget ért 3.-dik pénzügyi negyedévben 1,3 milliárd $ volt a profitjuk. Szóval nekik még egy a fél milliárd is zsebpénz, amit persze szivesebben tartanának meg maguknak, minthogy az EU-nak befizessék - és ha már pár millió forint esetén is megéri húzni a bíróságon az időt, akkor párszáz millió eurónál szinte kötelező...
 • Praetor
  #3
  Miért fizetnénk meg? Emelni az árakon úgy sem fognak... 28)

  Amúgy valami gixli van cikkben, mert az "Európai Legfelsőbb Bíróság" nem létezik.
 • Lazarus
  #1
  Aztán a Microsoft megveszi európát
  Amúgy remélem legombolnak a microsoftról egy szép kis összeget :)