353
Milyen alapon vágják szanaszét a legjobb filmeket az érthetetlenségig?!?!?!
  • Bru
    #353
    Jah, bocsánat az idézetet winnie-től raboltam. :)

    (2004. máj. 31. 19:56 #91)
  • Bru
    #352
    nem is értem, szerinted mire van a tv-cut (amit ugye a stúdió, általában a rendező közreműködésével követ el), ha nem arra, hogy tévében leadják?

    Sziasztok!
    Annyiban javítanám ezt ki, hogy a forgalmazók teszik tönkre a filmeket tv-cut-nak elnevezett csoda elkészülése során. Tehát a rendező nincs a vágó közelében ekkor egy százas zsepivel.
    Én mondom, ez már élvezet! Erről épp úgy lehet regélni majd mint ma a rámondásos régi filmekről.
    Látom ide is felkerült már jópár durva élmény anyag (6. érzék, Alien...stb) de az én kedvencem sok évvel ezelőttről (2003) a 12es karikával leadott Háborgó mélység. Nem is kell mondanom, kattogott az olló rendesen. :D Pl ebben az esteben is a külföldi forgalmazótól, a Warner Home Videótól vette meg a szelídített verziót a Tv2.

    Érdekessége még a dolgoknak hogy az HBO egyik munkatára mondta hogy a korhatári kérdésekben a tv csatornáknak figyelembe kell venniük a Nemzeti Filmiroda honlapján szereplő megjelöléseket. Így nem tudom mit képzelnek.
    Viszont vannak olyan estek is mikor vetítési jogokkal vágási jogokat is kapnak a csatornák. Ilyen esetekkor amelett hogy a mozis képarányt durván leszabdalják tv-s méretűvé, még a filmbe is belevághatnak.
    De alapvetően egy a cél. A néző szórakoztatása profit ellenében. Tehát próbálnak ésszel játszani, mégha nem is ezt tapasztaljuk sokszor. De ezeket a dolgokat elkerülendően egyre gyarkabban jönnek vetítésre kész formátumú kópiák a stúdióktól.
    Dehát én mindenkinek azt ajánlom h nézzen saját úton beszerzett filmeket és járjon moziba. TVt ne! Nagyon ne!
  • SA2B
    #351
    Ne csodálják ha nincs nézettségük:P
  • REALista
    #350
    Nem volt benne az rtl-en sem.Egyébként az előtte lévő verekedést is kivágták...
  • RelakS
    #349
    Nem tudom, de mintha az RTL-en benne lett volna, mikor Goodspeed szívendöfte magát a tűvel, nem? Itt a teljes környéke ki lett vágva :D
  • Seth
    #348
    gondolom ugyanaz a szar ment le mint az rtl klubon
  • RelakS
    #347
    Uhh, a film+-on nem kevés hiányzott a Szikla végéből
  • berlinboy6329
    #346
    Mikor megláttam a topikot,éppen erről akartam írni én is.Bezzeg a filmeket fossá vágják,újraszinkronizálják mgr ilyesmi,de a Kókusz,meg az Aktív ott mutogatja 12es karikával a csöcsöket,meg a korhatár nélküli filmekben csak úgy dobálóznak a "szarral","kurvával" meg egyéb ékes magyar szavakkal.
  • TomDantes
    #345
    Mer a fókuszban néha mutatnak vetkőző lányokat....és ha ezt egy 12 éven aluli nézi meg károsodás éri a személyiség fejlődését, mivel nem érti meg a meztelen nőket ábrázoló képeket.

    Szerintem valami ilyesni lehet a magyarázatl.
  • aneurysm
    #344
    Meg miért van az hogy híradó karika nélkül megy, a fókusz meg az aktív meg 12-essel? Pedig híradóban szoktak olyat mutogatni hogy bombamerénylet után ott fekszenek a hullák a földön vagy hordágyon.
  • RelakS
    #343
    A tv2 elsötétítésnek néz elébe, nem? 17:20-kor egy t-rex szétmarcangol egy ügyvédet? Ejnye :]

    Ráadásul 12-es karikával :-{|}
  • macleod2005
    #342
    Amcsiban megcsinálták annó, mondjuk nem a hellsingel, hanem valami másikkal, de azótan van az előítélet az anime-kel szemben
  • macleod2005
    #341
    hülye kérdés tudom, de amelyik filmem füveznek, hullákat ásnak ki és szívnak el, és egyébb dolgokat csinálnak, azt mégis hogy gondolják 16 os alá adni? mert abba a filmbea legkevesebb a szöveg (és most nem azért írom le én is szeretem azt a filmet), de a füves filmeket kicsit magasabb korhatárral kéne adni
  • kovi04
    #340
    A TCM nem magyar adó ezért adhatták vágás nélkül.
  • aneurysm
    #339
    2 napja a Vitál TV-n ment valami szex beszélgetőműsor 18-as karikával délután fél 6-kor. Elnézték az időpontot vagy mi?
    Tegnap TCM-en meg a Terminátor 1 ment főműsoridőben, reklám, karika, kivágott jelenet, újraszinkronizálás nélkül, eredeti képaránnyal. Így kell ezt csinálni!
  • winnie
    #338
    azért borított ki, mert így még többen látták? nesze neked, szomszéd tehene effekt. téged mit zavar? hisz ismered, láttad, szereted.
  • mgenya911
    #337
    fu amit legutoljára láttam eléggé kiborított. a "Fűre tépni szabad" c filmet totál ujra szinkronizálták hogy le lehessen adni legkiseb korhatárral ! csunya szo kb nem is került bele meg szr is lett nagyon (N)aki ismeri az tudja h alapfilm D:
  • aneurysm
    #336
    Lesz megint a Szikla, majd lehet megint dühöngeni :D
  • Zoli007
    #335
    Kiskorúak ne nézzenek tv-t éjfél körül. A szülőket kéne p.csán rúgni kétszer. Nehogymá én ne nézhessek erőszakos műsorokat,filmeket amiatt, hogy valami taknyosorrú geci dugást látott, vagy valakinek ellőték a fél lábát. LOL.
  • CsepeLee fiú #334
    Akkor nem tudom, hogy a Terminator-ba ki vágott bele. Az már több csatornánál megfordult.
  • Bucser
    #333
    A Magyar 1 soha nem vágott meg filmeket. Még reklámot sem tettek bele.

    Ezt itthon az RTL kezdte és a TV2 folytatta.
  • CsepeLee fiú #332
    Javítás: az X-akták anno 14-esből 18-as lett.
  • CsepeLee fiú #331
    Olvasgattam a HSZ-eket.

    Az X-aktákkal az volt a helyzet, hogy régen, mikor csak 14-es és 18-as jelzés volt, akkor a 14-est kevésnek titulálta az ORTT, így lett 16-os. De a 2001 óta érvényben lévő törvények értelmében a 16-os megfelelő lenne. Arany középút. :D A filmje is 16-os, pedig az egész sorozatnál durvább tartalmú.

    Néhány hete volt a TV2-n a Terminator 1. Nem tudom, hogy alapvetően mit keresett rajta 18-as karika, de agyon volt vágva. Bár erről nem a TV2 tehet, szerintem még anno a magyar1 vágta meg, mert ott volt kisebb karikás, és vágva adták tovább forgalomba. -__- De hát 18-assal így is, úgy is gáz. -__-

    A ló másik oldala pedig az, mikor trágár beszédes filmeket adnak le 12-es jelzéssel. Vagy azért dühöng a néző, mert le merik úgy adni, vagy azért, mert éppenséggel agyoncenzúrázzák.
    Előre félek a Szabadság, szerelem ma esti vetítésétől.

    Apukám "Üvegtigris 2." DVD-jén 18-as van. A TV2-n 12-essel lesz 20 órakor. Mondjuk a 18-as nagyon gáz túlzás, de inkább az, mint 12-es. Az arany középutat itt sajnos nem találták meg. -__-
  • aneurysm
    #330
    http://www.origo.hu/teve/20071016-filmek-es-sorozatok-cenzuraja-a-tevekben.html
  • CsepeLee fiú #329
    Az viszont a másik véglet, mikor egy nagyon véres, vagy trágár beszédű, vagy erotikus témájú / tartalmú műsort leadnak 12-es karikával cenzúra nélkül. (Evvel nem azt mondom, hogy cenzúrázzanak, mert az szemétség, csak, hogy van ilyen is.)
  • aneurysm
    #328
    Kiváncsi lennék a Halál 1000 Arcára 12-es karikával :D
  • CsepeLee fiú #327
    :-)
  • Prof William
    #326
    A Hellsing ultimate 3 részét kéne leadnia a TV-nak 12-es karikával a matinéidőben. :) Mert hát mese. :)

    Asszem az 50 -perces anime kb 10 -perc lenne. :)
  • CsepeLee fiú #325
    Csak ismételni tudom magamat avval kapcsolatban, hogy a vágásokat nem az ORTT találja ki, hanem a tévé. Ha 18-as karika volt, akkor vagy sérti a törvényt (lentebb írtam, hogy 18-as karikával sem minden szabad), vagy simán csak megrövidítették a filmet, hogy legyen helyük másra is.
    Az ORTT karikákat vagy betiltást határoz meg, és büntet, ha egy tévécsatorna törvényt sértett.
    Amúgy ezeket a dolgokat tudtommal nem az ORTT-sek találták ki, ők is csak igazodnak.
  • Inquisitor
    #324
    Akkor a "Harlemi éjszakákban" miért kellet 18-as karikás filmből, este 11-kor leadott lábujj ellövös jelenetet kivágni (viasat3), pláne, hogy nem is látszik semmi az egészből?

    Eddigi kedvencem a majd' félórával rövidebbre vágott Commando. Egy akcóifilm, ami a hullák száma miatt lett hírhedt. Elég vicces volt, hogy egy akciófilmből csak a gyilkolós jeleneteket vágták ki.

    Amitől viszont kiakadtam: 18-as karikával éjjel leadott film, amit a kanadai rendőrség csinált 14-18 éveseknek (!!!), hogy bemutassa a drog várható következményeit. Nagy az Isten állatkertje ....

    P.S. Amúgy most mi van ezzel, hogy az ORTT-nek nincs és soha nem is volt joga büntetni?
  • CsepeLee fiú #323
    Vágás akkor van, ha egy tévé nem akar magas karikát használni, illetve ezáltal az esti/éjszakai műsorsávba taszítani az adott műsorszámot. Pl. az ORTT 16-os karikát kötelezett az Inuyasha című animére (japán animációs filmsorozatra), de az RTL Klub nem akarja 16-ossal este/éjszaka vetíteni, így minden véres és leszúrós jelenetet kivágnak a tévécsatorna dolgozói.
    Bár egyszer 16-os volt, de nézhetetlen időpontba tették (hajnal 2 és 5 között összevissza), és még csodálkoztak, hogy alig nézték.
  • CsepeLee fiú #322
    Nos, nem minden szabad 18-as karikával se.
    "Nem lehet közzétenni olyan műsorszámot, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi, vagy erkölcsi fejlődésének súlyosan kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmaz."

    Nem tudom, hogy külföldön hogy megy ez. Itt így van.

    Amúgy utánaolvastam a Ken Park-nak, és hát írnak érdekes dolgokat... Tiniszex élesben.
  • aneurysm
    #321
    A Ken Park éjfél körül kezdődött és 18-as karikával ment, mégis elsötétítés lett belőle.
  • CsepeLee fiú #320
    A Híradón azért nincs, mert úgyis tudja mindenki, hogy az a kegyetlen valóság, ami nem való gyerekeknek. (KB 14+) Viszont egy gyereket nem is köt le a Híradó.

    Elsötétítés meg nem azért van, mert valami vágatlan, hanem azért, ha nem megfelelő a besorolás.

    Az X-akták nagyon régen 14-es besorolású volt, de azt kevésnek tartotta az ORTT. Így lett akkor 18-as, de azóta változtak a dolgok, és elvileg már 16-ossal mehetne.
  • Seth
    #319
    Daredevil-ben is cenzúráznak jaj istenkém.... -_-
  • aneurysm
    #318
    Jó rég nem írt senki :) Megoldódott a probléma vagy mi? :)

    Egyszer az M1 leadta Ken Parkot vágatlanul aztán elsötétítette ORTT.
    Elvileg benne van a törvényben hogy szexet meg erőszakot nem szabad sugározni, nem tudom ez miben volt más mint egy akciófilm.

    A híradón miért nincs karika? Néha mutatnak vért rendesen, pl. amikor volt az a nagy baleset hogy a vonat elütött egy német nyugdíjasokat szállító buszt és 30akárhányan meghaltak akkor bezzeg mutattak olyan felvételeket hogy az embernek leszakadt a fél feje meg ilyenek és nem szólt érte senki. Vagy amikor okt23-án szemen lőtték azt a szerencsétlent gumilövedékkel, ott is volt egy csomó vér.

    Az egészben az a leggázabb hogy a filmkészítők hónapokat töltenek azzal hogy a jelenetek tökéletesen passzoljanak, beleadják minden szaktudásukat erre jön egy reteklubos senkiházi aztán szétbassza az egészet.
    Kérdeztétek hogy van-e ehhez joguk. A készítő engedélyezi a film megvágását, de csak annyira hogy ne legyen érthetetlen.

    A karikák rendszere meg röhej, nem is használ semmit! Szerintem néhány faszkalap szentfazék vagy unatkozó családanyuka harcolta ki. Ha valakit mégis érdekelne a korhatár, akkor elolvashatja a film elején, de rajtavan teletexten, tévéújságban, interneten, EPG-n.

    Régen nem volt ez így. Emlékszem valamikor este 8-kor adták a X-Aktákat.

    Én már csak sportot meg híradót nézek tévében, filmet néha szoktam HBO-n ha szélesvásznúban adják és nem lóg bele a karika a filmbe.
  • csgery
    #317
    Nekem is ki van a tököm a kivágásokkal! miért?
    azért, mert pölö egy film (12) és ugyebár a fele szétvágott, mert eze nem fogja fel agyilag a gyerek. de kérem szépen, van egy 22 éves ember, vagy akármennyi, ki megszeretné nézni a filmet, és nem lehet, vagy nem lesz értelem, mert az RTL és a TV2 teljesen félreértik a cenzúrát, úgy értem, ha tesznek is, akkor ne olyan alacsonyat mondjuk (16), vagy tegyék későbbre, vagy mittomén.
    Én arra fok szavazni, aki leszedi azt a gané karikát a tévéről!
  • winnie
    #316
    persze, hogy az. az a baj, hogy kellett a médiatörvény, sügette az idő a pártokat, nem használtak szakértőket, csak dúrtak. most meg 2/3-os többség kéne a változtatáshoz, az pedig addig nem lesz meg, szerintem, amíg valaki nem kerül ekkora többségbe a parlamentbe, mert konszenzusra nem fognak jutni ilyen kérdésben.
  • Magoo
    #315
    winnie:
    megfogadtam hogy veled nem vitatkozok...most sem teszem! :D

    Attól még bosszantó a szitu
  • Magoo
    #314
    Na azaz amitől frászt kapok...minden sarokban egy cseszett pörgő forgó francos logó.....ehhh
    undorító