The Witcher
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
A másik bug - a következõ teremben ki kell kerülni minden ellenséget és rohanni a kijárat felé, nyomodban a királynõ. Amikor a kijárati folyosó szájához ér Geralt, megfordulni és várni hogy a királynõ oda érjen. Eközben állni a sarat a teremben levõ többi kikimórral. A folyosóba nem mennek be, így védve van a háta. A végsõ megoldás ugye, a királynõre omlasztani a barlangot az egyik fa tartógerenda Aarddal való kilövésével. A bug ott van, ha beljebb vagy nem jó helyen áll Geralt. Ha bejjebb áll mint a folyosó szája akkor közben ki kell rohanni mert a barlang õt is maga alá temeti. Ha nem jó helyen állt meg, hiába öli meg a királynõt, nem lehet a barlangból kijutni, hiba áll a folyosó szájában, nem engedi ki a játék. A királynõ ha közeledik, cselekedni kell. A kijárati folyosót el kell érni mielõtt a barlang összedõl, mert különben hiába a gyõzelem, lehet elõrõl kezdeni.
Remélem érthetõen írtam le és segítettem... (már többször volt, de mindig újra probléma..)
http://kreativ.try.hu/ - alkalmazott grafika, fotó http://tilos-az-a.hu/ - közösségi szabadidő magazin - művelődés, művészet, játék, utazás, fotó, család...
Amúgy én a legvégén a Nagymestert felajánltam a Vadak Urának.
És ugyanaz a video volt nekem is a végén.
Qwerty4
Nagyapó a köv. fejezetben is ott lesz és az a szál úgy is marad, nincs kibontva. Ziccer kihagyás.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Milyen fasság már ez, hogy bárhol, bármikor lehet lopni???
Egyedül a 3. fejezetben van egy szoba, ahol rádtörnek és beszólnak, de rögtön kimagyarázható.
Fallout, BG-ben ilyen nem volt... a lopás erõs szankciókat vont maga után.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Amúgy jó ez a mocsár is, mert végül össze lehet békíteni az oldalakat aránylag és mindegyikük aránylag tisztel és szeret (kivéve talán a szkojásokat, de õk sem ellenségesek). Ugye a vodianokkal is össze lehet hozni a békét kontra favágók, a "víziúr"imádó téglagyárosoknál is be lehet vágódni és így tovább...
Egy morális hibát talán elkövettem, életben hagytam kannibál nagyapót, de olyan szimpi volt és segített, nem volt szívem megölni. Amúgy valószínûleg õ ette meg az elkószált, enyhén zizis kisfiút, hiába állítja, hogy nem eszik gyerekeket, de már ez van... Majd még jobban utánanézek ennek, mert a duridák nem voltak, sem a driádok. De legalább már tudom honnét jönnek a kisdriádok! 😄DD
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3
"A házak kifosztása milyen eszmei kényszer miatt szükséges?"
Már aki kifosztja. Sajnos a játék itt nem gondodkodik következményekrõl, így legfeljebb magunk alkotunk szabályokat. Mivel én most elsõ végigjátszásnál elsõsorban kritikai, szemmel játszom a játékot (tesztelve annak lehetõségeit), csak másodsorban szerepet játszva, így nem izgat dolog - igazán értelmes dolgot nem is lehet elemelni, legalábbis én még nem láttam olyat. Egyébként nem kell ide eszmei kényszer, el lehet játszani, hogy karakterünk kleptomániás, akár alapból, de tegyük fel, hogy ital hatására követ el furcsa dolgokat, így csak alkoholos befolyásoltság alatt lopkodunk vele.
Vagy a szembe jövõ, kétlábú, nõnemû lények megfektetése?
Geralt híres nõcsábász, ha úgy döntünk, hogy ragaszkodunk a halála elõtti énjének ehhez a vonásához, akkor ez kézenfekvõnek tûnik. Ennek nem kell érintenie a végigjátszást illetõ három lehetõséget, mindegyikkel összeilleszthetõ.
"A házak kifosztása milyen eszmei kényszer miatt szükséges?"
Nem fosztottam ki egy házat se. Így is mindig tele volt az inventory!
"Vagy a szembe jövõ, kétlábú, nõnemû lények megfektetése?"
Csak párat fektettem meg, vagy felajánlkoztak vagy (elvileg) ismernem kellett õket régebbrõl. De egyébként sem értem, ez hogyan hasonlítható össze a pénzért trancsírozással!
De még mindig nem fejeztem be a játékot, estére marad a többi...
Qwerty4
Az életben igen itkán lehet tisztán eszméket követni és a witcher ebben is stílusteremtõ. Élni kell a világban, jó és kevésbé jó döntések mentén. Az egyes cselekedeteid hatnak mások és a saját életedre is...
Vagy valahogy így. Sajnos vannak sokan, akik nem képesek határozottan elválasztani a szerepjátékot az élettõl. Én sem hittam, míg nem találkoztam ilyennel. Azért kedvelem jobban azt a szerepjátékost, aki a saját, IRL jellemétõl alaposan eltérõ karaktert képes kijátszani, hihetõen. Õ biztosan nem lesz a "karakter foglya" az életben...
Itten lejjebb valaki fejtegette, hogy mivel kedveli a kutyákat, meg szerinte Geralt is (pedig az csak addig volt, míg nem találkozott a Barghestekkel), így õ nem bántja a játékbéli kóbor ebeket. Mondjuk az is érdekes, hogy sokan, akik egyébként szeretik a kutyákat, miként bánnak a kóbor blökikkel a valós életben, de az most mellékes. Itt ez egy fealadat a Wichernek. Munka, amit el kell végezni és pont.
"A felszólító mód meg azért, mert nem egészséges a játékbeli életünket összemosni az IRL élettel. természetesen lehet godnolkodni azon, hogy mit tennék én, ha Geralt lennék, a saját morális tartásommal, de nem vagyok az. Olyan Geralt vagyok, akit az a világ alakított, a saját képére, azaz az ottani morált (vagy hiányát) kell követnem, ha jól akarom magamra ölteni Geralt szerepét. De ez csak addig tart, míg a Quit gombot le nem nyomom."
Nem feltétlen errõl van szó. A moralizálás is lehet egy szerep, akár ebben a játékban is, nem véletlenül nyújtanak ehhez - eleve Geralt jellemén belül, attól nem is lehet eltérni - tág teret, a morális/amorális töltet nem csak azt jelentheti, hogy valaki az IRL énjét játssza el. De sokan az egyszerûség kedvéért vagy megszokásból valóban ezt teszik.
Utánna el lehet gondolkodni, hogy az a világ, a maga szabályaival, lakóival tetszik-e vagy sem, sõt az is haszbos, ha IRL levonjuk a morális tanulságokat, de ott, akkor, nem ezekbõl kell kiindulni, mert nem vezet jóra (bár itt nincs DM, aki büntetne érte)...
De miért a felszólító mód? Nincsen azzal semmi gond, ha az egyszeri játékos moralizálva próbálja végéjátszani. Pont így derül ki, hogy milyen nehéz egy eszményhez ragaszkodni. Az erre való ráébredés szerintem sokkal izgalmasabb, mint alapból érdekbõl nekiindulni. De mindkettõ szerep szerint lehet játszani.
"De logikus. A Bestia és segédei végeztek a falusiakkal. Ha hagytad Abigailt megégetni, a lincselõk elmenekültek a dögök leverése után, mert nem hitték el, hogy vége van..."
Ami nem logikus, az az, hogy akár lenyomtam a Tiszteletest, akár nem, mindig ugyanaz került a jegyzetekbe róla...
Az RPG valóban arról szól, hogy amíg játszol, úgy éld a karaktered életét, ahogy annak jelleme, elõélete azt megkívánják. Az, hogy Te a valsóágban milyen vagy egyébként, mit sem jelent. Persze sokan nem tudnak kilépni a saját korlátaik közül, ezért mindig önmagukhoz (pontosabban a magukról alkotott képhez) hasonló karaktert választanak. Asztal melletti rpg esetén ez vistzonylag egyszerû, és ha a partyba befér a karakter, hadd menjen.
Itt azért nem ennyire egyszerû a dolog. Itt adott a karakter. némileg lehet rajta módosítani, hisz elég sok esetben kell dönteni, és ez a késõbbi játékmenetre hatással lesz. Az esetek egy részében nem Te döntesz, hanem a történésekbe belesodródsz, de ez is belefér.
Amit itt nem szabad, az a moralizálás. Geralt ugyan megteszi, amikor Zoltannal beszélget, de ott is többféle vélemény közül lehet választani és csak rajta múlik, hogy Geralt melyiket teszi magáévá. A múltjára nem emlékszik, tiszta lappal indult, csak a híre az, ami valamelyest befolyásolhatja, ha elhiszi...
Fontos. ebben a világban mindenkinek van jó és gonodsz oldala. IRL is, csak IRL a "gonoszt" igyekszünk elnyomni, mert úgy tanultuk, hogy ez így helyes, illetve nem áll hatalmunkban kiélni a rossz ösztöneinket, mert jönnek és pofánvernek. Geraltot ilyen kényszer nem köti, most tölti fel a "karakterlapját", hisz az teljesen üres, ráadásul neki megvan az ereje ahhoz, hogy akár a többiek ellen forduljon, ne törõdjön a konvenciókkal. Egyébként ezek igazából nincsenek is, vagy nem úgy vannak, ahogy azokat ma átéljük. Ott aki erõsebb, hatalmasabb, gazdagabb, bármit megtehet. Ahogy ez IRL is volt és van ma is sokfelé.
Szóval: na keverjük a morált a játékkal! Mindenki ott és akkor döntsön, úgy ahogy épp az érdekei kívánják, legföljebb kicsit késõbb más oldalról cseppen ugyanabba a "buliba"...
"Beware of the blindness of those who would follow, and the damnable lure of those who would lead."
Csak megjegyezném: Miután levágtad a Bestiát, a faluban Shanin kívül egyetlen élõ lélek nincs. Sehol...
Kapásból 3 rész ugrik be, ahol KOMOLY morális döntések elé kerülsz... te csak jót akartál gondolod, de a vége csúnya mészárlás lesz vagy meghalsz!
Komolyan várom, hogy eljuss oda, mert ha hozzám hasonlóan ennyire átérzed Geralt szerepét a történetben, akkor a kiváncsiságom határtalan, hogy milyen irányba mész.
Emiatt imádom ezt a játékot... mert ok, Fallout, Kotor, Baldur's Gate... egyikben sem éreztem ennyire, hogy komoly hatása van annak, hogy mikor mit teszek. Jómagam is fehér lovon érkezõ lovagként próbáltam játszani, de így a 4. fejezet elején rá is jöttem, hogy ez nem az a játék, ahol ez megy.
Világos, hogy elõítéletek vannak felénk mindenkitõl... emberek se vagyunk, de másfajúak sem. Kicsit Michael Jackson effektus, mert õ már se nem néger, de fehér sem, ráadásul pedó :-D
Ugyanakkor a semleges útnak megfelel a másik döntés is, hiszen úgy döntünk, hogy nem szólunk bele az események menetébe. De nem is kötelezõ semlegesként így döntenünk, hiszen az nem feltétlenül a moralitásunk smelegessségét jelenti, hanem a két fõ erõcsoporttól, a Rendtõl és a scoiatelektõl egyaránt való távolságtartást.
Abban viszont teljesen igazad van, tökéletes döntést keveset lehet hozni a játékban, mindig árnyaltabb a kép, és nem feltétlenül vagyunk kellõen informálva abban a pillanatban, amikor döntenünk kell. És ez egy óriási erénye ennek a játéknak.
Huhhh. Kissé tán érdekes lenne a gyilkosokból, haramiákból, gyerekkereskedõkbõl és hamis papokból álló tömegre bízni az ítélkezést, nem gondolod. Amúgy az égetést szvsz. NEM lehet választani, mivel a másik eshetõségben Geralt is említi, hogy korrekt perre van szükség és nem lincslésre, ám mikor elbattyog, azok persze kapva-kapnak az alkalmon és megégetik Abigélt.
Amúgy meg Geralt nem hisz a woodoo mambodzsamboban, így a bábú nem mond semmit. Abigél szeret átkozódni, ez többször kiderül és mivel boszorkányak tartják, aszerint is viselkedik, ez egy ártalmatlan szerep.
A méreg pedig teljesen 1xûen egy meggyalázott lány utolsó mentsvára volt. Gondolom olvastál Shakespeare-t. Ha nincs más kiút, egy "tisztességes" lánynak csak a halál marad...
Amúgy, mivel nem ölt meg senkit és nem is tolvaj, ezért Abigélt nem lehet ezért "megégetni" tiszta szívvel.
Azt meg felejtsük már el végre hogy Geralt levágott x ártatlan lakost! Nem "vágott le" senkit. Õ figyelmeztette õket, majd miután legyõzte a bestiát (amit ÕK hoztak létre a bûneikkel), ezzel tulajdonképpen megmentve õket, akkor simán ráugrottak Geralt-ra, hátha meggyengült a harctól (és pechjük volt). Ez önvédelem. (ráadásul a falusiak próbálkozása itt nem túl logikus, de ojvé). Arról ne is beszéljünk, hogy elárulták Geralt-ot és ki akarták szolgáltatni a SZalamandráknak stb.-stb.
Valóban, a falusiak nem csak ezekbõl az emberekbõl állnak, így ha megnézed, utána is számosan lakják a falut (érdekesmód), itt csak néhány nyomorulttól szabadulsz meg puszta önvédelembõl.
Magyarán, ha szerinted helyes döntés feláldozni a bûnõzõ csõcseléknek egy lány életét, akkor nem figyeltél szvsz.... 😄
Mindig az aktuális tudásod és információid bitokában kell döntened és csak azok alapján van helyes és helytelen döntés. Hogy késõbb kiderül, hogy nem is úgy volt, az már a dolgokon nem változtat és nem is kell hogy változtasson. Nem vagy jövõbelátó és amit nem tudsz, az alapján dönteni sem tudsz.
Példádat kiragadva, ha nem tudod az adott pillanatban, hogy miért van ott a szkoja és akkor és ott helyes döntésnek tûnik, hogy megállítsd õket, akkor azt kell tenned, ha helyesen akarsz cselekedni (vagy nem 😄). Ez van.
No mind1, ez már messzebbre vezet.
odafigyelhetnél.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
\"A book is a book\" Clive Barker
Hát ez az, ezt mondom én is, itt nincs tökéletes döntés, lehet ideologizálni, de akkor is két rossz közül választja az ember -jó esetben- a kisebbik rosszat. Egyébként ha a bankban a szkojatelnek segítesz, rájössz, hogy nem is bankot rabolni jöttek. Et persze a döntési szituban még nem tudható.
Sir Quno Jedi!
Abigail meg mérget adott az elkeseredett lánynak, hadd vegye be, és Odo bábuja bizony ott van a házában, biztos tetszett neki a faszi, és megmintázta szórakozásból. Ellene is van mit felhozni, aki a megégetést választja, az is meg tudja indokolni, miért az a helyes. Másrészt a falu lakossága nem csak a tiszteletesbõl, Odóból, Mikulból és Haren Broggból áll, ezek szerint levágtál vagy 8-10 ártatlan lakost is, de úgy kell nekik, miért védekeznek.
Nem akarok vitázni, arra akarok csak utalni, hogy árnyaltabb ez a játék, mint az átlag. A legtöbb rpg-ben van jó, meg rossz oldal, és minden helyzetben lehet tudni, hogy a játék milyen döntést tart jónak és rossznak, még akkor is, ha nem ezt követed. Itt viszont minden alkalommal érzésre kell dönteni, a következmények ismerete nélkül. Az alapján, amit addig megtudott Geralt, illetve amit az érdekeltek elmondanak. Ami többnyire korántsem a teljes kép.
Mindenesetere vár még rád egy-két döntés, esetleg megírhatnád majd, melyiknél mit választottál és miért. Érdekelne.
Hali.
Mivel az önbíráskodás/lincselés és boszorkányégetés hamis istenek nevében nem túl "erkölcsös" és morálisan is nehezen igazolható hétköznapi elfoglaltság, ezért Geralt udvariasan felhívta a falusiak figyelmét, hogy talán nem kéne efféle terheket magukra venniük! 😄
Amúgy:
- Odo megölte a bátyját (navajon miért).
- Haren szkojákkal üzletel és a szalamdrákkal, kisgyermekeket adnak el rabszolgának (és ki tudja mire használják õket 😄)
- Mikul öngyilkosságba kergette Lisa-t, említik is hogy meg is erõszakolta, mintahogy egy esteben a banditák is beismerik, hogy õk is megtették csoportosan (és ráadásul minket is elárul, pedig segítünk neki a dolgaiban)
- a Tiszteletes kitagadta a lányát aki szajhaként dolgozik azóta vizimában és mellesleg kissé Frolló bíróra hajadzó elveket vall a nõi nemrõl, ezenfelül a szalamandrával üzletel és Alvint rabszolgának küldte utánunk a szalamandra búvóhelyre (így szereti a kisfiúkat) és minket is csapdába küldött elõtte, ja és megégetné Abigélt, csak mert jó dolog másra fogni a bûneinket
- mindezen tetteikkal magukra idézték a bestiát és minionjait, akik rengeteg emberrel végeztek és most végre találtak bûnbakot (nem mintha a bestia lelépne utána)
Szerinted?
Az én olvasatomban Abigél kicsit olyan, mint Geralt. Kérnek valamit tõle, odaadja annélkül, hogy mérlegelné, gonosz, vagy jó célra fogják használni. Méreg kell a csajnak, aki öngyilkos lessz? Tessék, fizes! Hogy patkányt írtasz vele, vagy az egész falut, a Te dolgod.
Összességében, a bestia megjelenéséért a falusiak a felelõsek, mégha a "gonosz" tettek végrehajtásában segített is Abigél. Másrészt, mikor azt mondod a falusiaknak, hogy coki, nem égetünk boszit, nem tudod, hogy le kell mészárolnod õket.
Ezért nagyszerü ez a játék. Nincs tökéletes döntés. Morális oldalról Abigél megmentése egyértelmü, (nekem) akoris, ha a lehetõsége fennál, hogy ki kell állnom a döntés melett. (dontéskor, ami aztán be is bizonyosodik).Nincs jó, nincs rossz, kisebb rosz van csak. Ott a bankos eset. Szivem szerint a szkojáknak segítenék, de mi a francot keresnek a bankban? Nem bankszámlát akarnak nyitni, illetve, nem hagyományos módon. Ez olyan kicsit, mint az arab-helyzet. lehet, hogy igazuk van, (ebböl a szempontból mindegy) de a WTC elleni támadás nem magyarázható, semmiképp! Nem véletlen, hogy rengetegszer terroristázzák le öket a játék során.
Kicsit messzire jutottam, de a lélnyeg ugyanaz; Minden rajtad, a játékoson múlik. Geralt a Te szemeden keresztül látja a játék világát, és hiába ringatod magad abba a hitbe, hogy Geralt döntött, valójában a Te életszemléleted alakítja a cselekményt, persze a határokon belül!
Dante.
http://www.freetvmaci.info/
"Azt szolgálod, aki többet fizet éppen, de csak ha nem tiltja az erkölcsi/morális kódexed (Geralt mégiscsak egy Legenda és nem Will Smith)."
Mivel most kb. ott tarthatsz a történetben, mond már el, hogy a semlegesség és az erkölcsi/morális kódex jegyében Abigélt, vagy a falu lakosságát gyilkoltattad le Geraltal?
"Naés? Akkor LÁTSZÓLAG az egyik oldlara állok," - persze az is egy megoldás, hogy Geralt csak látszólag nyírta ki valamelyik oldalt, az érdekeltek is nyilván így érzik.
Béke van, tényleg érdekel, hogy döntöttél, és miért.
<#wink>#wink>