Szimulátor Cockpit

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

pointer4
GTR-EVO

© thé: igen
Köszönöm, de megvan ez az élmény élõben is... 😉

www.smart-bus.hu

a képek mibõl vannak? gtr, gtl, race?

160 perc... az még gombócból is sok 😄

amúgy online versenyeken is használsz H váltót?
pointer4
160 perces futamnál ? 😄 Jól jön 😄
Amúgy ahhoz a velúr kormányhoz jól jön, nem koptatja annyira, és a H váltózástól se fájdul meg a kezem 😄
az a kesztyû tényleg kell? 😊
pointer4
Egy monitorral valahogy így jó nekem. 50°-60° körül. De leviszem majd 40 körülre, ha jön a három moncsis rendszer. (bár az ott 110°lesz kb)

Lehet hogy egy monitorral 90° körül látványosabb, de az utat nem látni jó és sokkal lassabb az ember.
Amúgy az Eyefinitys cikkben ezt már kiveséztem ám! 😄

"Létezik széles vásznú monitor, a 16:9 képarány remek betekintést ad a játékba, ott be is lehet állítani olyan FOV-ot (field of view, látószög), hogy úgy fogunk látni mint az Alien, amikor a folyosón rohant Ripley hadnagy után. Kis túlzással, én is ilyen nézetet használtam sokáig, jól lehetett látni a mellettem haladó jármûveket, a kanyarra jó rálátást biztosított (apex), és a sebességérzetet is nagyon jól éreztette. Arról nem is beszélve, hogy belülrõl a jármû látványa, igazán kellemes, fõleg ha minõségi a kidolgozása, mint például az iRacing-ben.
Itt csak az egész vezetésnek a torka lesz véres, hiszen az elõttünk levõ útból, ahova szeretnénk menni, a 82cm-es képátlóból, mindössze egy 5*15cm-es felület jut. Pedig ott történik igazán a lényeg, arra kéne menni, ott látom mire kell felkészülni stb...
kép1
Ennek az ellentéte, ha elkezdjük csõlátás kategóriába állítani a nézetet. Az utat remek mód fogjuk látni elõttünk, de sok autónál se a külsõ, néha még a belsõ tükröt se látjuk már, a mellettünk lévõ autóról, vagy akár a mûszerfalról nem is beszélve. (a virtuális tükröt nem említem, az maradjon az NFS szériának) Bár az oldalra, vagy akár a hátranézés gombot, még mindig lehet bátran használni.
kép2
Nehéz, de nem lehetetlen azért egy használható köztes állapotot találni, tökéletest ugyan nekem, nem sikerült... "
Hú nem tudom hol vette, de valami olyasmire emlékszem, hogy egy haverja vette neki aki svédországba jár viszonylag sûrûen. De emléxem, hogy elég nehéz volt hozzájutni mert ekkora keresletre nem számított a gyártó.

75 cm szem-monitortávolság 1 db 19"-os monitorral, látómezõ meg így néz ki, esetemben meg a realitás meg le van szarva, csak a gyorsaság számít :]
Tika
Misem egyszerubb. Akkor látogass el ide:
http://galeria.totalcar.hu/blogok/2009/11/20/kamion_szimulator/1210421_454846926afe86cdb71ae234656d1a85_xl.jpg
képek
cikk

Game Controller: Frex GP Motion cockpit with analog Handbrake + Logitech G25 900° with Shifter and Clutch and LoadCell Brake + TrackIR 4 + Dashboard + Outgauge/Tachometer

Júúúúúúúúúúúúj... nekeeeeeeeeeem! 😄 Imádom ezeket a nagy dögöket! 😄

www.smart-bus.hu

Tika
1 kamionos, ha valakinek kéne <#vigyor3>

Game Controller: Frex GP Motion cockpit with analog Handbrake + Logitech G25 900° with Shifter and Clutch and LoadCell Brake + TrackIR 4 + Dashboard + Outgauge/Tachometer

Tika
Srácok olyan kérdés merült fel hogy "FOV (Fiel of View) beállítás". Mostanába egy kicsit elszórakoztam ezzel a beállítással. Mindig azon vagyok hogy minnél reállisabban allítsam be a szimulátort, próbállom minnél jobban átverni a tudalattit, hogy a tudatalatti is minnél reálissaban fogja fel, ne úgy mint egy számítógépet, persze ez elég problémás, de azért igyekszem. (Amirõl nemrég beszéltem, hogy a tudatalattit 100% nem lehet átverni, de próbállom minnél jobban amenyire csak lehetséges).
Nos ahogy a múlkor próbáltuk a 3 monitoros ATI Eyefinity screent, az alkult ki hogy akkor lenne igazán értelme ha a FOVot valahogy 33 körül állítom be, akkor olyan a nézet mintha igazi autóba ülnél, úgy látod. Viszont így alig tudtam vezetni, olyan furcsa volt az egész. Én FOV 90 szoktam vezetni (1 monitoron), így látom a mûszerfalat is, de ami még fontossab legalább az egész bal tükröt az 1 monitoron. Viszont ha 3 monitor van akkor bõven elõre lehet hozni az egészet, hogy az elsõ szélvédõ kb akkora legyen mint igaziba (3 monitoron keresztül), így alakult a FOV 33. Persze meg gondolom fontos a szem-monitor távolság is, amit én ideális esetbe kb 50cm-re saccolok, de nekem ez a gyakorlatba legalább 1m, közeleb nem jön ösze a momentális szituációba. Így ha a 3 monitoron is kb 90 FOV lenne baállítva, akkor máris a félére csökken a 3 monitoros konfig értelme. A következtetés az, hogy 1 monitoron töbnyire FOV 90 (esetleg elviselhtõ 64-ig). És a 3 monitoron a legreálissab kilátás és kirajzolás a FOV 30 körül van, viszont nekem úgy marha rosz vezetni, a nagyobb FOVnál 90 körül meg nem sok értelme van a 3 monitornak.
Csak szeretnék olyan áttekintést hogy beírhatná mindenki a tapasztalatait, a saját szemszögébõl, hogy ki hogy használja a gyakorlatban, hogy jobb neki vezetni, és hogy tûnik neki reálissaban a kilátás (a jobb és a réális nemmuszaj hogy 1 és ugyanazt az eredményt produkálja, máshogy lehet jobb, és máshogy lehet reálissab) (a realitás alatt úgy értem hogy a legjobban megközelíti a valóságos kilátást, és nem úgy ahogy a legtöbbet látsz mint a NFS-be hogy az autó fölött ejtõernyõzöl - ez ha már muszáj akkor a jobb-hoz tartozik és nem a reálishoz, már akinek - ezt a nézetet én kimondottan útálom).
Meg azt hogy kinek milyen a szem-monitor távolság van ha szimulátorozik vagy versenyez. Más lehet munka közbe és más szimuzás közbe. Nekem ez sajna pont fordítva jön ki ahoz képest ahogy akarnám. Nekem alig 40-50cm munka közbe, és minimum 1m szimuzás közbe. Ezt pont fordítva akarnám, de ahhoz bonyolult átalakítások kellenének, ez most hoszzú...

Tika
Mondom hogy maradok a valódi sípályánál, arra még telik, nem kell szimuzni <#wink>

pointer4
Már most írjad a levelet FREXnek, hogy plugint csináljanak hozzá 😄
Tika
Hogy miket nem készítenek manapság a szimulátor piacra <#zavart1>

Nem rosz, de én inkább maradok a sílécnél, és a síeléslnél az igazi sí pályán.

Tika
Szervot elektromossat gondoltam. Azok tudnak a legaprobb leghirtelenebb mozdulatokat produkalni. Magyarbol nem vagyok olyan jo mint tik hazaiak <#vigyor3>
Bocs ha roszul fejeztem ki magam. A szervo nekem motorhoz kapcsolodik, mint szervo-motor (modellekbe, actuatorok szimukba, stb..) igy gondoltam a szervora mint elektromos. A hidraulika meg pneu, az levego, meg olaj - csak azert nem becezem elektromosnak (leszamitva hogy a nyomast elektromos kompreszor csinalja <#vigyor3> )
De amugy tisztazva van, egyetertek - meg van beszelve <#smile>
Ami a hangokat illetei, azok egyikse az idealis. Az elektromos sipogos hangot ad ki, a hidro/pneu-nál meg nagyon kattognak a szelepek. De ez az ára a szimunak, enyivel kulombozik a valosagtol - valamivel mégiscsak szimulálni kell a valóságot... <#vigyor3>

és mennyit fog üveghangon pörögni a motor 😛
jaja, zsír ajándék lesz 😊

de azé kíváncsi vagyok, h mennyivel fog majd így többet fogyasztani a kis Fiesta 😉
pointer4
Nemtom, a sör szagától is rosszul vagyok 😄 A guminõ úgy se bírna el, nem kísérteném a dolgot. A Dízelt alapból megvetem. Ez meg jópofa lesz a kölöknek a Fiestába 😄
alkoholmentes sör, guminõ, dízel versenyautó, most meg ez, mi jöhet még? 😄

amúgy azé sztem ennek mérföldekkel szebb hangja van 😊
pointer4
Kell egy ilyen unokaöcsém szülinapjára, honnan van az? 😊
Egyik haveromnak van ilyen 😊

pointer4
Ez bakker mekkora 😄 Ilyen kell! 😄 Hogy élvezi a fickó 😄
pointer4
Jól van, errõl mindig elfelejtkezem 😄 Pitti bácsi vót na 😄
Én vótam anno <#integet2>
Még most is megvan az árajánlat az aktuátorra 😊

pointer4
Hát elektromosan úgy megoldható a legegyszerûbben. A soros portba csatlakozik, tápot adsz neki, és már mûködik is 😄 Csak 80-100e Ft darabja, és 20kg súlynak megfelelõ erõvel tud emelni, ezért (meg a kanyarodás miatt) kell mindjárt kettõ. Csak az ülést van elég ereje mozgatni, a monitor meg a pedál tömegének tehetetlenségéhez már iszonyat belassulna.
Csak olyan köcsög papagáj hangja van a motornak benne 😄
Úgy hívják SCN5, ez ami a legelterjedtebb.

Pár éve, amikor errõl olvasgattam, volt itt valaki aki talált egy céget, aki ilyen sebességû (400mm/sec) aktuátort árult, közel 80kg súlynak megfelelõ erõvel tudott volna emelni. Csak darabjáért valami 260+áfa/darab árat kértek.

Egy nem ennyire szép megoldás, ablaktörlõ motorral mûködtetni, annak darabja 3000Ft 😄

Pl itt egy nagyon jó
példa, leírás, útmutató egy ilyen szimu elkészítésére. Egy nyugdíjas papóka is, hogy tud - a padlószõnyeg tönkretevése nélkül - ilyet építeni. Egyszerû mint az 1x1 😄
Úgy mint egy (izé ... esetünkben 3) nagy kormánymû, elektromos szervóval?<#nevetes1> ez eszembe se' jutott.. asz'ittem valami munkahengerek (tényleg szar lenne a nappaliban a perzsán karimát cserélni<#hehe>)

pedal to the metal...

Ez kéééééééééész!!!! 😄 😄 😄

www.smart-bus.hu

pointer4

XD
pointer4
Ja, hogy a kérdésedre is válaszoljak, igen a szervó magában csak annyit tesz rásegítõ 😄 Nem jellemzi a felépítésnek semmilyen tulajdonságát. És ha ez a szerkezet elektromos, akkor a legvalszínûbb, hogy egy esztergagépekhez hasonlatos szánszerkezetbõl áll. Golyós anya, golyós orsó (a masszívabb fajtából) és egy léptetõmotor hozzá. Evvel lehet a legpontosabb mozgást elérni, és a legkönnyebben sebességet választani 😄
pointer4
Hidraulikus és elektromos aktuátor is lehet 😄 így ebbõl nem derül ki.
Talán lakásba az olajos nem szerencsés egy esetleges szivárgás miatt. Bár árban töredéke az elektromosnak, sebességben és erõben jobb, és - mint a pneumatikusnak - a szimulátor tömegének tehetetlenségét jól kezeli. (nem libeg megálláskor)
A Force Dynamics elektromosat használ a leírásuk alapján, bele is kerül 10 millába 😄 Abból anyagárban az aktuátorok szerinem 1-1-1 millák 😄
Szervó kb. annyit jelent: rásegítõ... Csekély mûszaki ismereteimet felhasználva alapból 3 féle szervó elv létezik: elektromos, pneumatikus, hidraulkus, ill ezek kombinációja. a képeket elnézve "ezek a nagyon fürgék" elektro-hidraulikus cuccok lehetnek. De ha tévedek, mea culpa, valaki írja le, hogy mûxik, szívesen tanulok 😊))

pedal to the metal...

Tika
Ez nem hidraulika. Ezek a nagyon fürgék ezek szervók.
Ma autóztam egy kicsit F1-et a FrexGP-mel, maxra állítva, hát brutálissan agyon rázott (még persze fõleg az én nemkifinomult vezetésemmel), még a frizurámot is alapossan öszekócolta. Tapostam mint a Skoda Fábiát (megszokásból), csak amíg a Fábia alig mozdul, az F1 már tép mint a veszett. Akkorákot rántott rajtam, k*rv*ra érezni a gyorsulást. Aztán viszacseréltem egy Fábia kategóriára, az alig mozgott az F1-hez képest.

Pummis
Hát ez nézve is bele szédülés 😄 + hányinger 😄

Willenbrock
Ez a fejben tervezgetett Messerschmitt szimulátoromhoz pont jó megoldás lenne.Micsoda hidraulika-nem lehet olcsó játék.

Tika
csak elfelejtettem hozzá adni: TI VOLE <#nevetes1>

Tika
Cseszze meg wazze, ezek csehek, itt a szomszédba. Ezek lekoppintották a Forcedynamics 401-et. Én mondom, kiköpött ugyanaz. Az alja abszolutt detto, csak maga a cockit egyszerubb keret. Ez jó jel, közeleg a Forcedynamics konkurencia. Már csak maga a szállítás 3000 dollár a Forcedynamics USA-ból, ha mást nem, legalább azt spórol az ember <#vigyor3>

TaRka0107
Ez már túlzás szerintem...

XBOX 360 Gamertag: TaRka94

gviski
de jól néz ki.... akarom befejezni a mondatott 😄 😄 😄

Virtual SimRacing

gviski
Nem tudok hogy volt-e már de jól néz

Virtual SimRacing

Semmit... széttagolódott az egész...

www.smart-bus.hu

pointer4
Tényleg, lassan iracingba is vissza kéne nézni, mit fejlõdtek fél év alatt 😄
Tika
Meg lehet tanulni a pályát <#wink>

Pummis
Poti gond ki javitva vettem ugyan olyat mint gyari csak alul nincs pöcök

kurva élet, rossz szakmát választottam, ergonómiával kellett volna/kéne foglalkozni 😄
pointer4
<#lookaround> Nem hiába éllnek meg azok, akik ergonómiával foglalkoznak 😄
hmm, végülis pár centivel magasabbra került az ülés alsó támlája, ennyivel lehet, h emelni kellett volna a kormányt is

nem gondoltam volna, h ez az állítgatás tényleg ennyire kényes lesz :|
pointer4
Szerintem élõben sokkal könnyebb az autó csúszás határon tartása, mint szimuba, hangokra, erõkre, egyensúlyérzékre hagyatkozva. Csak kurva drága besokalni 😄

Viszont a szimus pályagyakorlás, hihhetetlen elõnyökkel járhat. Most 1 évben a verseny elõtt hány kört tudnak menni az igazi pilóták azon a pályán, hogy otthon érezzék magukat igazán? Mi meg nyomunk napi 5 versenyt is ha kell.
Tika
Nagyon jó videó <#eljen>
Valójába ott elmondják szóval, amit én írtam. Amirol én beszéltem az a 4:50-5:00 és 5:53-6:10-nál van. Amúgy nem ellenkezem, ahogy írtam egyetértek veletek, meg amit waneksubaru is mond. A pálya/kanyarok tanulás az egyértelmu. Bizonyos mértékig/szintig szuper tanuló eszkoz (ahogy Norbi mondja bizonyos fokig), de a tobbit valóságba kell megtanulni.
Letolheto valahol ez a videó? Ami nem stream.