Szimulátor Cockpit
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
www.smart-bus.hu
amúgy online versenyeken is használsz H váltót?
Amúgy ahhoz a velúr kormányhoz jól jön, nem koptatja annyira, és a H váltózástól se fájdul meg a kezem 😄
Lehet hogy egy monitorral 90° körül látványosabb, de az utat nem látni jó és sokkal lassabb az ember.
Amúgy az Eyefinitys cikkben ezt már kiveséztem ám! 😄
"Létezik széles vásznú monitor, a 16:9 képarány remek betekintést ad a játékba, ott be is lehet állítani olyan FOV-ot (field of view, látószög), hogy úgy fogunk látni mint az Alien, amikor a folyosón rohant Ripley hadnagy után. Kis túlzással, én is ilyen nézetet használtam sokáig, jól lehetett látni a mellettem haladó jármûveket, a kanyarra jó rálátást biztosított (apex), és a sebességérzetet is nagyon jól éreztette. Arról nem is beszélve, hogy belülrõl a jármû látványa, igazán kellemes, fõleg ha minõségi a kidolgozása, mint például az iRacing-ben.
Itt csak az egész vezetésnek a torka lesz véres, hiszen az elõttünk levõ útból, ahova szeretnénk menni, a 82cm-es képátlóból, mindössze egy 5*15cm-es felület jut. Pedig ott történik igazán a lényeg, arra kéne menni, ott látom mire kell felkészülni stb...
kép1
Ennek az ellentéte, ha elkezdjük csõlátás kategóriába állítani a nézetet. Az utat remek mód fogjuk látni elõttünk, de sok autónál se a külsõ, néha még a belsõ tükröt se látjuk már, a mellettünk lévõ autóról, vagy akár a mûszerfalról nem is beszélve. (a virtuális tükröt nem említem, az maradjon az NFS szériának) Bár az oldalra, vagy akár a hátranézés gombot, még mindig lehet bátran használni.
kép2
Nehéz, de nem lehetetlen azért egy használható köztes állapotot találni, tökéletest ugyan nekem, nem sikerült... "
http://galeria.totalcar.hu/blogok/2009/11/20/kamion_szimulator/1210421_454846926afe86cdb71ae234656d1a85_xl.jpg
képek
cikk
Game Controller: Frex GP Motion cockpit with analog Handbrake + Logitech G25 900° with Shifter and Clutch and LoadCell Brake + TrackIR 4 + Dashboard + Outgauge/Tachometer
www.smart-bus.hu

Game Controller: Frex GP Motion cockpit with analog Handbrake + Logitech G25 900° with Shifter and Clutch and LoadCell Brake + TrackIR 4 + Dashboard + Outgauge/Tachometer
Nos ahogy a múlkor próbáltuk a 3 monitoros ATI Eyefinity screent, az alkult ki hogy akkor lenne igazán értelme ha a FOVot valahogy 33 körül állítom be, akkor olyan a nézet mintha igazi autóba ülnél, úgy látod. Viszont így alig tudtam vezetni, olyan furcsa volt az egész. Én FOV 90 szoktam vezetni (1 monitoron), így látom a mûszerfalat is, de ami még fontossab legalább az egész bal tükröt az 1 monitoron. Viszont ha 3 monitor van akkor bõven elõre lehet hozni az egészet, hogy az elsõ szélvédõ kb akkora legyen mint igaziba (3 monitoron keresztül), így alakult a FOV 33. Persze meg gondolom fontos a szem-monitor távolság is, amit én ideális esetbe kb 50cm-re saccolok, de nekem ez a gyakorlatba legalább 1m, közeleb nem jön ösze a momentális szituációba. Így ha a 3 monitoron is kb 90 FOV lenne baállítva, akkor máris a félére csökken a 3 monitoros konfig értelme. A következtetés az, hogy 1 monitoron töbnyire FOV 90 (esetleg elviselhtõ 64-ig). És a 3 monitoron a legreálissab kilátás és kirajzolás a FOV 30 körül van, viszont nekem úgy marha rosz vezetni, a nagyobb FOVnál 90 körül meg nem sok értelme van a 3 monitornak.
Csak szeretnék olyan áttekintést hogy beírhatná mindenki a tapasztalatait, a saját szemszögébõl, hogy ki hogy használja a gyakorlatban, hogy jobb neki vezetni, és hogy tûnik neki reálissaban a kilátás (a jobb és a réális nemmuszaj hogy 1 és ugyanazt az eredményt produkálja, máshogy lehet jobb, és máshogy lehet reálissab) (a realitás alatt úgy értem hogy a legjobban megközelíti a valóságos kilátást, és nem úgy ahogy a legtöbbet látsz mint a NFS-be hogy az autó fölött ejtõernyõzöl - ez ha már muszáj akkor a jobb-hoz tartozik és nem a reálishoz, már akinek - ezt a nézetet én kimondottan útálom).
Meg azt hogy kinek milyen a szem-monitor távolság van ha szimulátorozik vagy versenyez. Más lehet munka közbe és más szimuzás közbe. Nekem ez sajna pont fordítva jön ki ahoz képest ahogy akarnám. Nekem alig 40-50cm munka közbe, és minimum 1m szimuzás közbe. Ezt pont fordítva akarnám, de ahhoz bonyolult átalakítások kellenének, ez most hoszzú...
Nem rosz, de én inkább maradok a sílécnél, és a síeléslnél az igazi sí pályán.
Bocs ha roszul fejeztem ki magam. A szervo nekem motorhoz kapcsolodik, mint szervo-motor (modellekbe, actuatorok szimukba, stb..) igy gondoltam a szervora mint elektromos. A hidraulika meg pneu, az levego, meg olaj - csak azert nem becezem elektromosnak (leszamitva hogy a nyomast elektromos kompreszor csinalja <#vigyor3>#vigyor3> )
De amugy tisztazva van, egyetertek - meg van beszelve <#smile>#smile>
Ami a hangokat illetei, azok egyikse az idealis. Az elektromos sipogos hangot ad ki, a hidro/pneu-nál meg nagyon kattognak a szelepek. De ez az ára a szimunak, enyivel kulombozik a valosagtol - valamivel mégiscsak szimulálni kell a valóságot... <#vigyor3>#vigyor3>
de azé kíváncsi vagyok, h mennyivel fog majd így többet fogyasztani a kis Fiesta 😉
amúgy azé sztem ennek mérföldekkel szebb hangja van 😊
Még most is megvan az árajánlat az aktuátorra 😊
Csak olyan köcsög papagáj hangja van a motornak benne 😄
Úgy hívják SCN5, ez ami a legelterjedtebb.
Pár éve, amikor errõl olvasgattam, volt itt valaki aki talált egy céget, aki ilyen sebességû (400mm/sec) aktuátort árult, közel 80kg súlynak megfelelõ erõvel tudott volna emelni. Csak darabjáért valami 260+áfa/darab árat kértek.
Egy nem ennyire szép megoldás, ablaktörlõ motorral mûködtetni, annak darabja 3000Ft 😄
Pl itt egy nagyon jó
példa, leírás, útmutató egy ilyen szimu elkészítésére. Egy nyugdíjas papóka is, hogy tud - a padlószõnyeg tönkretevése nélkül - ilyet építeni. Egyszerû mint az 1x1 😄
pedal to the metal...
www.smart-bus.hu
Talán lakásba az olajos nem szerencsés egy esetleges szivárgás miatt. Bár árban töredéke az elektromosnak, sebességben és erõben jobb, és - mint a pneumatikusnak - a szimulátor tömegének tehetetlenségét jól kezeli. (nem libeg megálláskor)
A Force Dynamics elektromosat használ a leírásuk alapján, bele is kerül 10 millába 😄 Abból anyagárban az aktuátorok szerinem 1-1-1 millák 😄
pedal to the metal...
Ma autóztam egy kicsit F1-et a FrexGP-mel, maxra állítva, hát brutálissan agyon rázott (még persze fõleg az én nemkifinomult vezetésemmel), még a frizurámot is alapossan öszekócolta. Tapostam mint a Skoda Fábiát (megszokásból), csak amíg a Fábia alig mozdul, az F1 már tép mint a veszett. Akkorákot rántott rajtam, k*rv*ra érezni a gyorsulást. Aztán viszacseréltem egy Fábia kategóriára, az alig mozgott az F1-hez képest.
www.smart-bus.hu
nem gondoltam volna, h ez az állítgatás tényleg ennyire kényes lesz :|
Viszont a szimus pályagyakorlás, hihhetetlen elõnyökkel járhat. Most 1 évben a verseny elõtt hány kört tudnak menni az igazi pilóták azon a pályán, hogy otthon érezzék magukat igazán? Mi meg nyomunk napi 5 versenyt is ha kell.
Valójába ott elmondják szóval, amit én írtam. Amirol én beszéltem az a 4:50-5:00 és 5:53-6:10-nál van. Amúgy nem ellenkezem, ahogy írtam egyetértek veletek, meg amit waneksubaru is mond. A pálya/kanyarok tanulás az egyértelmu. Bizonyos mértékig/szintig szuper tanuló eszkoz (ahogy Norbi mondja bizonyos fokig), de a tobbit valóságba kell megtanulni.
Letolheto valahol ez a videó? Ami nem stream.