11612
Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |
Repülo szimulátorok TOPIC-jai: | FSX | FS2004 | Falcon 4 | Lock On | IL2 Sturmovik |
Helikopter szimulátorok TOPIC-jai: | DCS:BS | Enemy Engaged 2 | Enemy Engaged: Comanche Vs Hokum |
-
kalasnikov22 #10530 F1 2012 75%-os akcióban 7.5EUR-ért megvehető a hétvégén:
http://store.steampowered.com/app/208500/ -
kalasnikov22 #10529 megvéve ;-)
Üdv Mindenkinek!
Gábor-féle cockpit köré szeretnék PC alapú szimulátort építeni. Először egy monitorral, székmozgatás nélkül, de később szeretnék tovább lépni. Először Codemasters F1-gyel használom majd.
Kérdéseim:
1. Milyen videokártyát érdemes venni, ami 3 monitorra is használható lesz? AMD Eyefinityről megoldásáról olvastam jókat.
2. Megoldható a székmozgatás PC tápról (külön aksi nélkül)?
3. Ha van vállalkozókedvű fórumtag, aki elkészítené az elektronikát nekem, szíves megfizetném.
Köszönöm előre is.
Kala -
Magyar Gábor #10528 Eladva!! -
#10527 Bocsánat a zavarásért, alaprajzokat találhatok valahol házi cockpit-hez, ötletek, esetleg egy-két méret. -
Solt #10526 Finom! :) -
#10525 -
#10524 Köszönöm szépen a válaszokat! :) -
sztamas65 #10523 Szőnyeg boltokban lehet kapni szőnyeg rögzítő tapaszt. Hülyén hangzik de nem vícc. -
Magyar Gábor #10522 Tervbe van,áttérek majd a pc-s megoldásra:).Persze ha ezt elviszik... -
#10521 Akkora szőnyeget szerzel, ami elér a szék alá, és akkor nem fogsz semerre csúszkálni. -
#10520 Hali!
Egy kis alapvető technikai jellegű segítségre lenne szükségem.
A napokban új lakásba költöztem, ahol a régivel ellentétben nem szőnyegpadló, hanem parketta van. Az persze világos a számomra, hogy a pedálok alá kell pl. egy szőnyeg, azonban arra lennék kíváncsi, hogy a szőnyeg parkettához való rögzítésére mi a legmegfelelőbb módszer? Kinek milyen rögzítési módszer jött be a legjobban? -
#10519 szerintem ez egyenlő ezzel a kialakítással erőkar szempontjából:
Tök mindegy, hogy mennyi ágat és bogat teszünk a nyomaték útvonalába, az eredő vektorok számítanak, és itt szerintem a kettő kb egyforma lenne. Senki nem próbálta még ki? -
wptm #10518 Nekem is tetszenek az ülés alá tett motoros változatok. Viszont gyanítom oda erősebb motorok kellenének az ablaktörlőnél. Én is erre fogok majd tovább menni, csak előbb motort kell hozzá beszerezni.
Van itt egy ötlet, amely nem növeli a hosszúságot annyira, mégis hátulról mozgatja az ülést.
-
#10517 Jut fejembe: ki tud valami infót arról, hogy az üléshez képest a motorok elhelyezését, az erőkarok méretét hogyan érdemes kiszámolni.
Gépésztechikus vagyok de már baromi régen tanultam ezeket, és nem akarom kitenni olyan messze a motorokat mint pl. wptm.
Én amennyire lehet, a szék alá szeretném helyezni a motorokat, mert abszolúte nincs helyem, a lakásban.
Inkább még teszek rá valami áttételi mechanikát minthogy kilógjon az gangra :) -
wptm #10516 Csinálsz majd egy másikat?
Egyébként ajánlom bárkinek, jó alap egy szimulátorhoz! -
Magyar Gábor #10515 Képek a galériámban:) -
#10514 A világon minden eladó, csak az ár kérdéses :D -
#10513 MI...? :))) -
Magyar Gábor #10512 Eladó!Érd privben!Köszi! -
wptm #10511 A másik Arduino firmware tesztem sikeres lett. Találtam egy olyat, amely USO eszközként kezeli. Ezzel sikerült összehozni végre a szimulátoromat. Készítettem egy összefoglaló videót:
-
wptm #10510 Csak egy ötlet: én egy BMW ülést használok és megtartottam a sínt is, így tudom előre hátra az ülést is állítani. Bár most, hogy már a hátuljára rátettem a mozgató rudakat már nem érdemes csúszkálni vele.
A tuti az, ha mindent tudsz állítani ahogyan írtad is pl. kamionhoz másképpen. -
audi s8 #10509 Sziasztok! Szeretnék építeni egy alap pilótafülkét. Semmi motoros-pneumatikus kütyü. Alap kérdéseim lenne, amit itt már gondolom sokan tudtok. Szóval a pedáltartó konzolt hány fokos szögben érdemes megdönteni, hogy kényelmes legyen? Valami általános méreteket tudnátok adni indulásnak? Azon is gondolkodom, hogy dönthető lenne a gázpedál meg a kormányt tartó konzol. Attól függően, hogy kamionos vagy autós játékkal játszanék. -
wptm #10508 Teszek még pár kört az arduino firmware ügyben. Letesztelek még másikakat is hátha valamelyikkel jobb lesz. Tudom, hogy bármi kijöhet rajta de ezt is ki kell zárnom. -
#10507 "PWM 0 + DIR 0 = áll
PWM 1 + DIR 0 = egyik irány
PWM 1 + DIR 1 = másik irány ?"
Így van nekem csak a PWM az nem bináris hanem négyszögjel, aminek a kitöltési tényezőjét tudom változtatni 0-255-ig.
0 = 0V, 255=5V, teljes kitöltés (padlógázon nyitva a FET) -
#10506 Az elvet a #10444-ben leírtam vannak képek is.
Ha PWM nincs, akkor nálam a DIR tökmindegy, ha van akkor meg vagy jobbra vagy balra forog DIR-nek megfelelően.
Esetedben akkor van egybenyitás (és fet füstölés) ha az DIRA és a DIRB egyforma állapotot vesz fel, ezt kell elkerülnöd.
Paneltől függően ez magas vagy alacsony ezt nemtudom.
Írd be a fet paneled tábláját, hogy milyen jelszintekre megy jobbra balra stb...
Át kell tervezned a logikai kapukat pl. úgy hogyha DIRA magas akkor DIRB alacsony legyen, a PWM meg tök mindegy végülis.
#10502 ben ami rajz van ott a DIR-ek egyszerre ugyanolyan állapotot is fel tudnak venni.
-
wptm #10505 Jól látom, hogy a h-hídadon egy motorhoz egy PWM és csak egy DIR van? Mi az elve?
PWM 0 + DIR 0 = áll
PWM 1 + DIR 0 = egyik irány
PWM 1 + DIR 1 = másik irány ?
Nálam egy motorhoz egy PWM és kettő DIR van. Emiatt szerintem nem tudom úgy kötni ahogy neked van.
Jól látom a dolgokat? Nem vagyok profi ebben. -
#10504 A PWM jel 5V TTL szint tehát kb 0-1.5 V-ig alacsony a felett magas jelszintet képez le.
Szerintem a kapud mikor engedélyező jelet adsz pont vág egyet a PWM szinten lefele...
Kösd át úgy a logikai kapukat mint ahogy nekem van a rajzomon (#10498), úgy biztos hogy jó lesz. -
wptm #10503 Lehet, hogy rosszul fejeztem ki magamat tegnap. Én úgy érzékelem, hogy a védelem után a PWM-nek elmegy az "ereje" és emiatt nem kapcsolja be a híd a vezérlést. -
wptm #10502 Itt pedig a védelmem elvi vázlata:
Itt pedig a megvalósítás. Az első buktató ott is lehet, hogy ez nem nyák hanem úgy van összedrótozva a másik oldala. Lehet, hogy az viszi el az erejét?
-
wptm #10501 Megtelt az SG.HU-s tárterületem, megpróbálom belinkelni a képeket a h-hídamról:
-
wptm #10500 Köszi Dogman! Szerintem a H-hídam teljesíti a a külön motor táp + 5V TTL vezérlést. Ez a Tronicgr (Thanos) féle dsmhb 1.2 (dual_simple_Mosfet_hbridge) . Leírása itt található:
http://www.x-simulator.de/wiki/Dual_Mosfet_H-bridge_by_Tronicgr
-
#10499 Ha nem akarsz tudsz építeni otthon, akkor olyan H-híd meghajtó panelt kell venned amin van Motor táp és a vezérlése 5V TTL jelszintekkel történik.
Olyan panel nem jó aminél a logikai kapcsolat közvetlenül a FET-ek hajtására lehet csak kötni! -
#10498 A hidat hajtó áramnak nem a logikai kapun kell átmennie, a logikai kapu hajtja meg a FET vezérlőket (pl IR2110)
Az elvnek ugyanennek kell lennie mint a mellékelt képen, pont azért van külön tápja az IR2110-nek, hoy nem a logikai kapun bejövő jelszinttel kelljen a FET-eket hajtani.
-
wptm #10497 Igen, meg is csináltam a logikai kaput teszi is a dolgát. Viszont, ha arduino és a híd közé beillesztem ahogyan azt elterveztem, akkor a híd nem kap elég áramot, hogy beindítsa a mosfeteket. A védelem nélkül rögtön megy, de meg is lett az eredménye.
Azon is gondolkodtam még, hogy a logikai kapus védelmemet fel tudnám -e turbózni egy kis külső áramforrás bevitelével. Még amit próbáltam, hogy tápos usb hoszttal meghajtani az arduinót. Sajnos ez sem segített.
Hütés van, mindegyik mosfeten saját alu lemezke L-ben meghajlítva, majd ezek fölé cpu ventillátor. Az alulméretezés nem hinném hogy fennáll. Szerintem az arduinó firmware még mindig nem oké.
Kiveszem a hídból a feteket, aztán leellenőrzöm őket. Korábban már beszereztem egy remek kis alkatrész ellenőrzőt. Most nem volt füst meg tüzijáték, egyszerűen csak nem viszi már az egyik motort a híd.
-
#10496 Fet-ek csak zárlat miatt mehetnek ki ennyi idő alatt, vagy pedig alul vannak méretezve teljesítményre, nincs rendes hűtésük stb...
A zárlatra lejjebb találsz megoldást: logikai kapuval fizikailag meg tudod akadályozni az egybenyitást.
-
wptm #10495 Megértelek Balunso, remélem sikerül majd találnod valakit aki segít.
Én meg kezdek belefáradni, hogy nem jön össze normálisra a mozgatás. A h-hidam állandóan behal, nem bírja még azt sem ki, hogy beállítsam az egészet. Megy valameddig, aztán egyszerre csak már nem kap áramot az egyik motor. Tuti kiment egy mosfet megint rajta.
Aztán ott van az is, hogy az ablaktörlő motorok éppen hogy csak alkalmasak a feladatra. Nálam mondjuk nem, mivel csak küzdenek ha bele is ülök.
Szóval azon gondolkodom, itt az idő másik megoldást választanom a mozgatásra. Eddig igyekeztem minimumra venni a költségeket, viszont nem is működik rendesen. Csak kísérletezésre alkalmas.
SCN5 vagy SCN6 aktuátor irányba gondolkodom. Van valaki aki használ ilyeneket? -
andris86 #10494 Sziasztok!
Talán valaki tud segíteni, én eladó wheelstand-et keresek, ezenkívűl egy Fanatec GT3RS-el kompatibilis váltót.
Ha esetleg valaki meg akar válni tőlük akkor itt elér: f1villeneuve[kukac]gmail.com
Köszi, -
balunso #10493 Én is annak a híve vagyok,hogy az a jó amit magam csinálok csak ehhez tényleg nem értek.
Egy próbát meg ért,de azért köszönöm! -
#10492 Hehhe, én sem vagyok műszerész...
Gépésztechnikus a szakmám, és szoftverfejlesztőként dolgozom. Magam terveztem, marattam építettem az elektronikát és a vasat is.
Végülis ez jobban passzol a szimulátor fejlesztéshez mintha pék lennék :DDD -
wptm #10491 Helló balunso! Nem tudok sajnos. Nagyon nem akar összejönni?
Tudod, elsőre nem működik. Másodjára elkezd működni, de nem szép. Utána ha van még erőd akkor megcsinálod szépre is. :-)
Nekem az nagyon tetszik, hogy magam oldjam meg a dolgokat. Egy csomó dolgot ismertem meg már a szimulátor építéssel. pl. nyákot martam, majd forrasztottam és h-híd lett belőle. Utána Dogman ötlete alapján logikai áramkört terveztem és meg is építettem. Mindezt úgy, hogy nem vagyok műszerész.