11612

Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |

Repülo szimulátorok TOPIC-jai: | FSX | FS2004 | Falcon 4 | Lock On | IL2 Sturmovik |

Helikopter szimulátorok TOPIC-jai: | DCS:BS | Enemy Engaged 2 | Enemy Engaged: Comanche Vs Hokum |

• wptm
    Ha jól értem szoftver nélkül, csak direktbe rákötve az aksira nem egyformán pörögnek? Az szerintem normális, a szoftvernek kell őket helyesen vezérelnie a visszajelzések alapján. Bár nálam még akkor is voltak érdekes eltérések, de ezt még ki kell derítenem nekem is.
    Nekem nem is teljesen egyforma a két motor, bár azonos autóba valók. Mindegy, összeállítani meg egy plüssmacival letesztelni jó lesz. Engem már nem bír el. Mondjuk az sem segít, hogy ez a BMW ülés is jó nehéz amit használok.
    Aztán majd váltok valami erősebb motorra.
  • Pitbull1111
    Üdv !

Lenne egy eladó Thrustmaster T500 Rs Kormányom,Valamint hozzá egy Cockpit Sportüléssel,momnitorral egér és billtartóval.220.000.Magyar Forintért(Aki pedig leszámolja kap hozzá egy rev burnert is ,illetve egy műszerfalat gombsorral gamepaddal sli kijelzővel grátiszba)
    Privibe tudok csak képeket küldeni,mert ide sose tudom feltölteni.
  • balunso
    Kedves wptm! Műszerészt keresek nyomógombok,tekerőgombok és váltás kijelző összehangolásához.Ha valakit tudsz szólnál?
  • pointer4
    Kérdezd meg őket, él-e még az üzletük.

http://forum.gtr-masters.hu/showthread.php?3464-Load-cell%E1s-ped%E1l-G25-G27-hez-PTRacing
  • zippair
    Sziasztok, tudnátok segíteni, hogyan alakíthatnám át a g25-öm fék pedálját nyomás alapon működőre?
  • samsung123
    Eladó lett a G25-öm, akit érdekel Privát, képek ITT
  • Magyar Gábor
    Sziasztok!
    Tudnátok nekem abban segíteni hogy a zsiguli ablaktörlő motorokat hogyan lehetne összehangolni?Már négy darabot vettem de mindegyik különböző sebességgel forog.Előre is köszönöm!
  • sztamas65
    A galériámban is megnézhetők a gépek! :)
  • wptm
    Nem is tudtam hogy vannak képek. Sajnos nekem nem látszódnak. Ha láttam volna, biztos nem kérdezem meg. :-)
  • sztamas65
    Nem értem a kérdésed. Most egyenlőre cockpit gázzal, fékkel és gombokkal. Ha arra gondolsz hogy mozog-e az egész akkor ez biztos nem. De tervezgetem hogy majd egyszer lesz egy olyan is.
    Elnézést a képek miatt, hogy nem jelennek meg. Sajnos valamit biztos rosszul csináltam. De nekem jobb gombos megoldással megnyitható, azért nem erőltettem a dolgot.
  • wptm
    Mi jót építesz? Cockpit-et saját (DIY) gázzal, fékkel? Vagy szimulátor is lesz belőle?
  • sztamas65
    Régóta olvasom ezt a fórumot és megihletett!
    Még az elektronikát nem próbáltam ki, de remélem minden rendben lesz.
    A rugók meg az agyamra mennek, mivel még nem találtam igazán megfelelőt se a gázhoz, se a fékhez.

• DOGMAN
    Majd összepofozom kicsit a forrást, mert elég kusza...
  • janume
    ok, köszi.
  • wptm
    Helló Janume!

Itt fele annyiba sem kerülne az arduino uno r3: http://www.ebay.com/itm/UNO-R3-2012-Development-Board-Arduino-Compat-MEGA328P-ATMEGA16U2-With-USB-Cable-/151042023640?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item232ace60d8 .

Az MC33926 szerintem karcsú a motorok mozgatásához: 3 A continuously (5 A peak) írják róla. Indulásként megpróbálhatod velük persze.
    Illetve nem akarlak nagyon elkeseríteni, de felvagy arra készülve hogy el is füstölhet a drága pénzért beszerzett elektronika? Így jártam egy 7 ezer ft-os ebay-es h-híddal.
    Én továbbra is autó akkumulátort javaslok, de indulásként próbáld meg persze a táppal. Illetve az is szinte biztos, hogy az ablaktörlők csak éppenhogy alkalmasak teljesítmény ügyileg. Indulásként az is rendben. Nekem is azok vannak még, de ha végre összeáll minden akkor majd lecserélem valami erősebbre őket.
    Floriske szimje az etalon, nagyon jól néz ki. :-)

ui.
    Amikor írod az üzeneted van egy olyan gomb, hogy URL Beszúrása. Ha ezzel szúrnád be a link-eket, akkor nem kellene kimásolgatni sem, hanem klikkelésre előjönne a hivatkozásod. Lásd, mint ahogy én is belinkeltem az E-bay-es arduinot.
    Mondjuk egy előnézet gomb az még jó lenne. Leellenőrízni az irományt mielőtt elküldöm.
  • janume
    szia wptm! Az én össze állításom a következő, ebből 1-et http://www.pololu.com/catalog/product/2191 ebből 2-öt http://www.pololu.com/catalog/product/1212 , egy szám gép tápja, két ablaktörlőmotor, és két poti, mindezt sz g-re kötni, végeredmény egy ilyen http://x-sim.de/forum/viewtopic.php?f=37&t=129#p797 remélem összetudom hozni. Szerinted jó az összeállítás?
  • Hecker007
    Jaah akkor nem szóltam :D
    Őszintén szólva fogalmam sincs mennyibe kerül egy ilyen ic, minket arra tanítottak hogy minél kevesebb alkatrésszel oldjuk meg a dolgokat mert az költség hatékony :D

• wptm
    -47Ft. lehetett volna akkor :-) Azért köszi!
    (74ls02 105Ft.
    74ls04 177Ft.
    74hc08 35Ft.
    Egy ic foglalat 12Ft.)
  • Hecker007
    Bocsi hogy ilyen későn válaszolok, kicsit el voltam havazva. Nahszóval, meglehet oldani mindössze 2 IC-vel az egészet, annyi hogy így a 74ls02-ből mind a 4 kaput fel kell használni, viszont a 74hc08-ast ki lehet hagyni, de kicsit többet kell vezetékelni.

Ha így működik rendesen ahogy most van akkor nem érdemes hozzányúlni, max akkor ha valamiért újat kell építeni és költség hatékonyabb megoldás kell.
  • istuuu
    Szia DOGMAN! Nagyon tetszenek a munkáid! Ha esetleg publikus lenne a fordulatszámjelző km-óra visszajelző ledek kapcsolása, programja, mikéntjei , akkor esetleg megoszthatnád velünk!
    Előre is köszönöm!
  • wptm
    Szia Janume!

Kérhetek legközelebb link-et is, amilyen alkatrészekre hivatkozol? Nem biztos hogy ugyanazt találom meg a google-val.
    Az LCD-nek mi lenne a funkciója? Illetve hogyan gondoltad azt bekötni? Ilyet eddig Arduinos változattal nem láttam. Jó ötlet, de tartok tőle hogy ahhoz kódolni is kellene még.

Még mielőtt bármit is vásárolnál, a hivatalos Arduinos fórumot javaslom átolvasni. http://www.x-sim.de/forum/viewtopic.php?f=39&t=723

Nekem Arduino UNO R3 + saját H-Híd + 12v-os autó akkumulátor az "elektronika". Nemrég derült ki a számomra, hogy az 1.3-es xpid.ino firmware bizony szépen egybenyitotta a hidat párszor. Egy ebay hid és jópár mosfet-et küldött ez így el a vadászmezőkre. Az 1.4-est még csak a ledekkel teszteltem, de nem "nyitott egybe". Illetve biztonságból be fogom iktatni a h-híd védelmem is. Sajna most már egy hete pihen minden elektronika, mosfetekre várakozom a cseréhez.

Pár tesztelős videóm:
    xpid.ino v1.3 ledes teszt:

xpid.ino v1.4 ledes teszt:
  • janume
    Szia! köszi a segítséget, ha jól értelek akkor vennem kell egy kijelzőt, pl:2.6" LCD Keypad Shield Expansion Board for Arduino (Works with Official Arduino Boards), egy tápegységet, és egy dual motor Driver-t és egy Arduino ADK , ezzel kész az elektronika?
  • wptm
    Szia Janume!

Megnéztem a VNH5019-t. A teljesítménye ugyanaz mint a Pololu jrk 12v12-nek. Azt pedig jópáran használják már. Ha már Pololu akkor inkább a jrk-t választanám és nem kell külön controller.

Én Arduino + saját készítésű H-hidat (tronicgr féle dsmhb 1.2) használok. Nekem ez vált be, mert nem nehéz elfüstölni egy h-hidat, amelyet így viszont már könnyen javíthatok.
  • janume
    Ez kimaradt, Orangutan Robot Controller mega168 ilyen is kell? vagy hasonló?
    Előre is köszönöm a segítséget
  • janume
    Sziasztok! Utána néztem 1-2 dolognak és tanácsokat,segítséget, kérnék. Valószínű unjátok már hogy egy kezdő ugyanazt kérdezi meg, amire már ezredszer válaszoltatok, de lécci segítsetek, Pololu Dual VNH5019 Motor Driver Shield for Arduino-t találtam, ez jó két motor külön-külön mozgatására vagy olyant vegyek ami csak 1-1 motort kezel külön külön? Tápegység elég egy vagy 2 vegyek és milyent,12V 5A vagy erősebbet 12V 29A, vagy ennél is erősebbet? Controller-t bekel iktatni? Pololu Motor Controllers, vagy ez nem kell? Ez nekem még kínai.
    Ha valaki le írná hogy a sajátját hogy állította össze, vagyis hogy miből menyit kell venni milyen alkatrészt.
  • kovimre
    Ezt értem! De pc esetében értem, hogy telepítesz egy drivert, szoftvert és akár USB-n keresztül összekötve működik a történet. De PS3-hoz nem találtam semmi hasonló megoldást, vagy leírást, amivel pl. az ülés mozgatást meg lehet oldani.
  • cselt
    A cockpit szerintem eléggé platformfüggetlen dolog, ahhoz használod amihez akarod :D
  • kovimre
    Sziasztok! Létezik cockpit megoldás PS3 esetére? A neten keresve mindenhol csak PC-re való összeállításokat láttam. Viszont szomszéd srác nagyon szeretne saját cockpit-et, de ő csak PS3-on játszik. Igaz van hozzá G27-kormánya.
  • wptm
    Egy orosz sim-es kolléga posztolta ezt a védelmet. Eredeti nyelven ( a videó csak így megy):
    http://mal4x.ru/viewtopic.php?f=6&t=245

Magyarra fordítva a google-lel:
    http://translate.google.hu/translate?hl=hu?sl=auto&tl=hu&u=http%3A//mal4x.ru/viewtopic.php%3Ff%3D6%26t%3D245
  • janume
    Köszi
  • polux
  • janume
    Sziasztok! A privát üziket hol tudom megnézni? hol keresem?
  • DOGMAN
    "Hét motorhoz" = Két motorhoz
  • DOGMAN
    Ügyelni kell még arra is, hogy a kapu Ic-k előtti digitális kimeneteket az alapállapotnak megfelelően le/felhúzó ellenállásokkal is ellássuk. Jártam úgy, hogy simán bekötöttem az AVR-t a logikai kapukra, majd felprogramozás közben az AVR lába nagyferekvenciásan lebegett, pár sec-ig. és rángatta magával a nagy motorokat is jól...
  • DOGMAN
    Közzéteszem az enyémet, ha ennek a bal felét lemásoljátok, azt kapjátok amit a lentebbi képeken az oszcilloszkóp mutat:
    Ha a PWM jel nulla, akkor nem megy ahíd semmiképp, ha nem nulla akkor megy a híd vagy az egyik vagy a másik irányba, és az összenyitás logikailag/fizikailag nem lehetséges.
    Hét motorhoz elég egy db 7404 és 1 db 7402 mert ugye 4-4 kapu van egy tokban és nekünk motoronként elég csak kettő.
    H-híd logika
    Bár nálam ez a kapcsolás teljesen jól működik, de semmi felelősséget nem vállalok a kifüstölt FET-ek, sem egyéb más károk miatt! :)
  • wptm
    74LS02, 74LS04 és 74hc08 . Ez utóbbi még a Thanos féle H-híd-ból maradt meg. Biztos meg lehet oldani másképp is.
  • Hecker007
    Milyen típusú kapu ic-ket használsz? csak azért mert valószínűleg kevesebbel is meg lehet oldani. 1 ic-t biztos hogy ki lehet hagyni.
  • wptm
    Szia Dogman!

Csináltam egy h-híd védelmet. Véleményeznéd? A működése: ha mindkettő irány nyitva, akkor lekapcsolja a PWM-t. Mivel a híd PWM+irányt vár, így nem indítja be a hídat. NOT, AND és NOR áramköröket használtam fel.
    Itt egy videó ez többet elmond:
  • b-type
    köszi.
    Az ülésmozgatásba érdemes ennyit feccelni? Milyen vezetés közben?
    Lassan felélesztem a szimes oldalam, és töröm a fejem megoldásokon.
  • DOGMAN
    Köszi az érdeklődést.
    A projekt jelenlegi állása:
    - x-sim ből kinyert adatok feldolgozása, motorok meghajtása saját hardver: kész

(itt még FET-ek nélkül)
    - 24 gombos 5 potis USB joystick adapter saját gyártású: kész, az alábbiak vannak erre kötve
    - 6 gang+hártamenet h váltó kész, dobozolatlan még, szekvenciális váltó mód még pihen benne de 90%-ra kész
    - buttonbox 12 gombbal (boxutca, üzemnyag fékerőelosztás stb): kész, már csak karbon fóliázni és matricázni kell majd
    - real fordulatszámmérő, digitális km-óra, fokozatkijelző, váltásjelző, olajnyomás, üzemanyag stb műszerfal: kész

- real rally kormány adapter a Logitech Formula Force GP-hez: kb 60% kész
    - szimulátor mechanika:
    - Honda Civic ülés sínnel együtt megvan
    - ablaktörlő motorok megvannak
    - ülés felfogató mini kardáncsukló megvan
    - nagyméretű előfeszítő húzórugók, hogy egyedileg a pilóta súlyához állítható legyen a szimulátor holtpontja
    Ami visszavan:
    - maga a váz van vissza, és a mechanika beállítása élesben, majd ha ezek megvannak (a motorjaim gyengék lesznek szerintem mechanikailag) akkor a véglegesre kialakítás pedálsor gyártása.
    mindehhez még rengeteg szabadidő kellene, ami sajnos nincs :(