Szimulátor Cockpit
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
| rFactor | iRacing | LFS | GTL | RACE/07 | GTR | GTR2 | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL | RACE-ON |
amiket tudok
test drive
live for speed
No de ezeket majd reszletessen megbeszeljuk, latom te nyakig benne vagy a modellekbe is <#smile>#smile>
Game Controller: Frex GP Motion cockpit with analog Handbrake + Logitech G25 900° with Shifter and Clutch and LoadCell Brake + TrackIR 4 + Dashboard + Outgauge/Tachometer
Amúgy én is régóta szeretnék egy jobb valami terepgépet (bár õszintén szólva modellezésnek nincs olyan ága amit nem szeretnék😊 de mindig a versenygépre költöttem a pénzt. Most jelenleg van 4 autóm, (meg egy roncs, a legelsõ, azért sajnálom amennyit az kapott, egyszer majd lehet rendberakom😊) 2 profi távom (1 autós 1 repülõs) 2 kisebb helim meg pár háziépítésû egyszerû repcsi meg rendeg cucc fõleg a kocsikhoz. Szerintem én már sokszorosát költöttem erre mint te a FREXre😄
Az a kamera dolog meg direkt arra valo, vagy az csak olyan akarmilyen kamera es hazai takolmany lenne szerelese?
Game Controller: Frex GP Motion cockpit with analog Handbrake + Logitech G25 900° with Shifter and Clutch and LoadCell Brake + TrackIR 4 + Dashboard + Outgauge/Tachometer
Amugy ami a jot illeti, nem emeszthetem fojton csak a roszat, legalabb valamibol legyen a jo ha 1 mod van ra <#wink>#wink>
Akkor nekunk valahogy osze kellene jonnunk hogy a kicsi kocsikot megbeszeljuk.
Tomi555: Akkor te is jol bele merultel. Kulomben en is regen modellezek kb 25 eve keztem meg alapiskolas koromba (legtobb papir, de aztan voltak fa, muanyag) (jarmuvek, epuletek, varak), de 6-eves korom ota repulo modelrol almodoztam mindig. Persze mink nem vagyunk az a gazdag fajta csalad, ezert sose kerul sor ilyen komoly ajandekra, max csak papir/muanyag modellekre. Akkor allom maradt a dolog, de fuzetem meg megvan amit kb 25 eve rajzolgattam hogy milyet akarok. Aztan kozepsulin akkor valahogy elmaradtak a modellek, akkor mar inkabb jobban atment elektronikaba olyan amator szinten, egyszerubb cuccokat csinalgattam, de csak amik megvoltak tervezve ujsagba, kitalalni nemnagyon tudttam komolyabb dolgokat, aztan mikor munkaba leptem az elektronika is elmaradt, jott a 8-bit computer, aztan meg a PC, most a PCnel tartok, de kezdenek nagyon rosz tapasztalataim lenni ebben a szferaban, olyan roszak amienek meg soha, es mar nagyon fogy a turelmem, ezert kicsit javitani akarok a kedvemen es kezdeni 1 megbizhatobb dolgot ami remelem lesz anyira elvezheto ahogy a PCk voltak regebben. De annak ellenere hogy a repulo volt az almom, most talan nemvagnek bele, mert azzal alapossaban foglalkozni kellene (a repules az komoly dolog - forgoszelek, stb...nagyon kell hozza erteni), es mivel most szimuzok es autozok, akkor most jobban bejon a bugi illetve az autok altalaban, de en off-road fele mennek olyan jarganyal amit nem kell kimelni, alapossan szakit ott ahol nincsenek utak <#smile>#smile> Autozgatas lehet olyan hobbi szinten is szabadidobe, nem kell olyan komoly szinten uzni mint a repulest. Inkabb ugy kikapcsolodasnak lenne.
Mink meg ugyis beszelunk Tomi, nemmenekulsz <#smile>#smile>
Amúgy nézted X-Sim progit ? Ezeket az állításokat, azért ott is lehet.
Macbook Air M1 2020
Mivel a vezérlést, és a programot is én írom, én úgy terveztem, hogy lehessen állítani ezeket a határértékeket, persze pneumatikus rendszernél, kis mozgésokkal sosem lesz FFB érzés, túl puha lesz...
De én azért megpróbálnám a te verziód megépíteni 😊
És autóhoz lesz, és nem versenyre meg ilyenek hanem fun célra, szórakozni.
\"Lajosbácsi olyan a srác, mint a focilabda: minden reggel a kapuban áll berúgva.\"
Éptünk be szögjeladós szervómotorokat is, na az még megfizethetetlenebb. Ami igazán jó lenne ide, ilyen szervómotor+aktuátor, az kb 200 ezer/darab (besz. áron) azzal kb a te vázadat 2 sec alatt át lehetne fordítani a két végpont között,😄
és analóg módon le tudja képezni a mozgatási sebességet is (mint mikor 4 szelep van a pneumatikus rendszerben, csak itt ez fokozat nélküli)
Egyenlõre ott tartok a vezérlés résszel, hogy lenne egy szelep amit a programból kinyert adatok alapján mikrokontrollerrel nyitok zárok.
Namost mivel a pneumatika az elektronikához képest jóval tehetetlenebb ezért hiába küldöm neki 10 msec-enként, hogy erre-arra, nyit zár stb, a szelep vagy "lebegni" kezd vagy késni fog.
Ezért azt találtam ki hogy megépítek egy a körülményekhez képest gyors (mármint mozgási sebességre) pneumatikus rendszert, és a szelepeket a lehetõ leggyorsabb még késés nélküli idõréssel vezérlem.
Ez az idõ pl a te szelepednél 35 ms, ennél rövidebb idõ alatt bekövetkezett állapotváltozásokat nem fog tudni lekövetni, de szerintem ennyi elég lesz 😊
Majd csinálok videót hogy milyen a csúszkák viselkedése 200 ms és 35 ms idõréssel, és felteszem, akkor látszik majd hogy mire gondoltam.
\"Lajosbácsi olyan a srác, mint a focilabda: minden reggel a kapuban áll berúgva.\"
home made kormányba milyen kapcsoló kell: nyitó vagy záró?? (amatõr kérdés)
THX
Igazán baba, gyors, csak elektromos motor lehet szerintem, csak az erõ-pénztárca ballanszt kell jól eltalálni 😄
Ilyenekbe nemutazik senki? Erdekelne olyan kameras felszerelessel amit monitoron is tudsz kovetni es vezetni, de nem szimulator, hanem real kisauto. Gondolom az mar pikansabb arba is lenne, azok a 500-1000 Euros autok hagyomanyos kameranelkulik az vilagos mint a nap. Vagy azt csak ugy kell oszebarkacsolni otthon a kameras cuccot?
Esetleg ha valaki ezekbe kiismerne magat, szivessen beszelgetnek vele egy picit valami megfelelo csatornan.
webkamera forgató, tolókapu nyitó, számkódos páncélkazetta zár, automata szellõztetõ, stb. már ilyennel megy itthon.
Azon agyalok, hogy milyen idõréssel tud egy 10 ezer forintos 5/3-as szelep irányt váltani? vagy egyáltalán nyitni és zárni egy irányban?
LFS-bõl ki lehet nyerni az adatokat akár 100ms-onként is de szerintem a pneumatika ezt nem tudja lekövetni, vagyis "darabosabb" lesz a mozgása, mint a videómon a csúszkáknak.
Valamikor en is pont olyan fa cuccokkal kezdtem mint te, es nagyon jol meg voltam vele. Kulomben en NEM azert csereltem le mert az ami volt nem volt jo. Azzal nagyon is jol megvoltam. Inkabb a gond azzal volt ami nemvolt. Es az kormany es pedal rogzites. Az ulles, kezifek, shifter az cuki volt, semmi gond vele, nagyon sajnalom kidobni is. Csak fere van teve a konyhaba egyenlore ott kerulgetem naponta, nem kis helyet foglal, de komolyan sajnalom kidobni. Meloztunk rajta apaval, aztan most dobjam ki, hat nincs szivem hozza kidobni, olyan szepen megcsinaltuk, precizen.
De a gondoom azzal volt hogy a kormany csak hagyomanyossan az aszatalra volt fogatva, es rettenetessen rangatta az egesz asztalt a FFB mikor versenyeztem, foleg nehez GTR kocsikkal. Minden potyogott az asztalrol, a gepekrol meg HDDkrol nem is beszelve hogy razkodnak. Meg a pedalokat is realissaban akartam bealitani, ne csak ugy a foldon legyenek mint a busz pedalok. Szoval ezert akartam egy ALU pasziv cockpitet heggeszteni, de nem volt effektiv az eredeti terv kivitelezese, illetve tul dragara jott ki, es akkor inkabb ratettem par lapattal es ugy lett belole Frex GP cockpit. Most ez nagyon profi meg foleg az lesz ha vegre befejezem, mar csak a dashboard hianyzik, de mar uton van az is.
Szoval az semmi gondot nemjelent hogy fabol van, vagy ilyen vagy olyan, mindenkinek valahogy elkell kezdeni, es senki nemakar maris elsore nagy lovet beleverni ha meg nem is tudja mi lesz belole es hogy fogja erdekelni a dolog. Idovel minden kialakul, a lenyeg a szandek es akarat. Ugyhogy batran bele, le a kalappal, ugyes vagy, elektronika is meg barkacsolas is, van ra turelmed es akaratod. Es ami fontos hogy egyeduli darab, megdolgoztal vele, ugy sokkal nagyobb ertek szamodra, mintha csak valami egyszeru szeria termeket vettel volna a sarki boltba. Nekem a Frex is, ami japan csomagra ment az kb 3400 Euro, ahoz jott meg a tuning 1000-1500 Euro (meg nem kesz, alakul de anyival szamolok), de a legnagyobb ertek az amivel sajatkezuleg megdolgoztam meg ha kissebb oszegbe is kerult. Mert original Frexet veszel akarmikor akarmenyit, de amivel igazan megdolgoztal abba sok ido es munka van. Mas szamara lehet nem sokat jelent, de a tulaj szamara nagy ertek.
Mindent bele <#eljen>#eljen>
Grat!
Azt kérdezném hogy a gombokat honnan szerváltad?
Töltsed! Másoknak lehet az ad majd motivációt, ötletet, stb...
Én még csak a tervezésnél tartok, egyenlõre megírtam egy progit , ami LFS-bõl kinyert adataokból kiszámítja a kabin mozgását. (vízszintes, és függõleges csúszka, a koordinátarendszer mellett)
http://www.youtube.com/watch?v=bkgcJUaOzGs
A következõ lépés egy mikrokontorlleres vezérlés lesz, egyenlõre csak asztali makett szinten.
Ebbe lehet ketelkedni?
Frei ugy mondana "A kezifek es ami mogotte van" <#smile>#smile>
Az egyertelmubb definicio: Igaz a kezifek az eloterbe van, de a mostani szempontbol a lenyeg mogotte van <#beka3>#beka3> Lehet talalni reszleteket is. De remelem hamarossan jonnek a full verziok is <#vigyor3>#vigyor3> A turelem rozsat terem <#wink>#wink>
De most meg inkabb befogom <#zavart1>#zavart1>, es nemdicsekedek elore, mert meg kicsit felek par dologtol hogy fogom megoldani.