11612

Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |

Repülo szimulátorok TOPIC-jai: | FSX | FS2004 | Falcon 4 | Lock On | IL2 Sturmovik |

Helikopter szimulátorok TOPIC-jai: | DCS:BS | Enemy Engaged 2 | Enemy Engaged: Comanche Vs Hokum |

• thé
    hmm, még a kormány kerülhet feljebb, bár nem tom, h a kormány helyzetének van-e köze a hátfájáshoz
  • thé
    pedálnál nincs gond a lábtartással, kormány közelebb van mint ahogy írtad, kb 14 cm-re van a könyökömtől, de sztem nem ezen múlik a hátfájás, de akkor mitől?

ülés hátsó támláját áligassam?
  • pointer4
    #6755 ?
  • ajem kisa
    Amit mondanak a videóban, hogy több információt tudsz feldolgozni...reflex...ilyenek, ezeket külföldön is használják a nyugdijasokkal!
    Pl Nintendo Wii, x360...konzolok vannak némelyik nyugdijasotthonban pontosan a reflexek javitására, sőt a nintendo Ds-nek is van pár logikai játéka...!
    Valahol régebben láttam azt is a tv-ben, hogy bebizonyitott tény, hogy aki gép elött ül (kocka), sokkal jobb reflexei, és fogyelőképessége van, mint az "átlagembereknek"!
    Na ha megérem a nyugdijotthont, akkor kérek egy pc-t néhány játékkal!
  • Solt
    Rázott a hideg... jó ez az interjúúúúúú.... :D
  • thé
    sok érdekeset és (számomra) új dolgot mondtatok, én még ennyivel egészíteném ki a társalgást

amúgy nekem az volt a legdurvább, h M. Norbinak lényegében az autó is új volt, meg pálya is, de már az első teszteknél is hozta a jó helyezéseket, szóval piszokgyorsan alkalmazkodott a körülményekhez

amúgy az autósülésben is megfájdult tegnap a hátam, csak nem annyira és nem deréknál hanem kicsit feljebb... amúgy 3 órányi körözgetést fájó hát nélkül meg lehet úszni?
  • Pummis
    Picit kimarattam mostanság születés nap eljegyzés :)de újra itt na az a pálya nem kaptam ilyen potit

Már csak a kérdé mivel kössem össze
  • waneksubaru
    Szerintem is ,nagyon jól gondoljátok ezt a szimulátor mire való dolgot .
    Ténylegesen lehet vele tanulni, rengeteg dologgal meg ismertet ,pontos féktávok, pálya ívek ,kigyorsítások ,megcsúszások kezelése,és a ritmusból kiesés helyrehozása ,féktáv rontása előnyszerzés céljából ,meg még egyéb mással is .
    Abban biztos vagyok hogy aki szimulátoron megtanul jól menni, az előnyben van a valós versenyzésben .
    ez nem jelenti azt hogy ott is bajnok lesz de mindenképpen előnyben van .
    Nálam fordítva volt ,anno a Hungaroringen lenyomtam vagy 150 kört ,aztán szimuláztam ,a mostani programok tényleg csak a gödröket hagyják ki ,tökre ugyan az mint az igazi ,csak egy pár dolog nem szimulálható az igazi autóhoz képest, ,de a pálya rajz és a és a pálya környezete amihez támpontokat lehet venni az ugyan az .Gondolom más pályák is ugyan olyan pontosan vannak feldolgozva ,ebből gondolom hogy nem kell hogy versenykocsiban vigyék az embert már kis korában ,az se hátrány ,de anélkül is létezik tehetség akinek még szerencséje is van.
    Pl: a Senna mikor még élt akkor nem volt ez a nagy telemetriás rendszer ,az agyára volt hagyva ,teszt kör után fejből mondta a kanyarok számával a váltó fokozatot a féktáv előtti fordulatot ,végig megjegyzett minden körét ,az alapján állítottak .
    A pálya versenyzés alapja a pontosság ,ezért gyakorolható szimulátoron ,rallyra annyira nem érvényes mert már az elő futó elkapar vagy kidobál egy két követ, már is más a körülmény , ott csak a pályát lehet tanulni ,igazi kocsinál már semmi nem érvényes .
    A repülőzés az megint más ,ott a környezetet kell berögzíteni ,igazából a műszerek elhelyezését a kapcsolók működési módját ,a rádiók helyét, az ott lévő funkció gombok és egyéb vezérlő egységek funkcióit kell megtanulni , ott nem a " vezetés " a legfontosabb ,nagyon hasonló minden gép ,van gyors lassú ,mikor nyitok fékszárnyat mekkora sebességgel esik át ,sok minden nem autós .tök más is ,ezért mást is kell tanulni.
    Már 4 szer voltam 737- 800 boing szimulátorban ahol a pilótákat is szokták edzeni ,de néha még arra sem emlékszem hol kell a belső világítást felkapcsolni .
    Tika ,hidd el amit a többiek is mondanak .
    (szerintem igazuk van ,és én is azt hiszem ,pálya szimulátor az szimulál ,tanít )
  • Solt
    Na igen, és akkor ezt még nem is említettem... ennyi...
  • Bucser
    Nem beszélve arról, hogy hiába drága egyszeri halandó szemévela szimulátor, de egy igazi versenyautóval végigmenni a páláyn annyiba kerül mint a szimulátort megépíteni.

Gyakorolni a szimulátorok tökéletesek. (a repülésnél sem véletlenül helyezik előtérbe a szimes repülés gyakorlást)

Típusátképzéseket ma már csinálnak úgy hogy gép közelbe sem kerülsz.
  • Solt
    Nem jól látod... a tehetség ugyanúgy kidomborodik a PC előtt ülve is... az elméletet, vagyis azt, hogy hogyan kell vezetni... hogy kell látni az íveket, meddig kell fékezni, mikortól kell gázt adni, hogy kell beesni fékezve egy kanyarba, stb... ezeket gyönyörűen be lehet magolni a mai szimulátorokkal... akinek ehhez még társul valós élmény is, megvan a tehetsége a valós vezetéshez, abból bizony lehet valaki...

Következmények nélkül bemagolhatók dolgok a szimulátorokban, amiket élőben meg sem próbálnának a versenyzők... vagy mert félne, vagy mert az autót féltené... és akkor ehhez jön még a pályaismeret... ma már elképesztően valós pályák vannak... nyilván nem minden gödör, de az ívek nagyon nagyon hasonlóak...

Ez személyes tapasztalat a hungaroringet tekintve... súlyos másodperceket vertem a többiekre, (akik elvileg minimum úgy vezetnek mint én) csupán azért, mert a sok rFactornak köszönhetően a kisujjamban volt a pálya ív vezetése...

Michelisz esetében például tutira veszem, hogy valamelyik szimmel gyakorolta a mostani pályát... életében nem ment még rajta élőben, és elvert olyanokat akik már jó pár kört megtettek ott... iszonyat tehetséges, de azért szerintem ennek a mostani jó szereplésnek bizony a szimulátoros múlt is szerepet játszik...

Nem véletlen, hogy egyre komolyabban foglalkoznak a szimulátoros képzéssel...
  • Tika
    Látod, én is valahogy így gondolom. Az már úgy szok lenni az élletben. Ha valakit pici kora óta a versenykocsiba hordja az apja és fonton olyan körökbe mozog, sokkal könyebb dolga van mint ha abszolutt OFF nőne fel ahol a büdös élletbe nem jön kapcsolatba versenykocsikkal, esetleg a TV képernyőt kivéve. Nemmondom hogy lehetetlen, de ritka mint a fehér holló. Sokkal gyakoribb és reálissab az "apám nyomdokaiba léptem"-történet. Valójába velem is ugyanez történt, csak egész más iparágban vagyunk, semmi köze a versenyzéshes, vagy autózáshoz. Ha nemszámítjuk a szolgálati kocsit (amin mégiscsak valamit kipróbál az ember itt-ott a lehetőségeken belül), de már az is paszzééé, a fojtonos átszervezések miatt, soha nem maradnak nyugton, végtelen történet... nálunk 1 átszervezés még 1 választási időszakot se bir ki
  • Tika
    Már töbször hallotam a GPL-t hogy jó.
    A GPL már nagyon régen el van készítve, még a régi gépemen akartam kipróbálni valahogy 6-8 éve, de komoly HW szimu felszerelés nélkül alig voltam motiválva (ahogy írtam nekem nagyon fontos a valóság lehető legjobb megközelítése, másképp nemnagyon tudom beleélni magam), meg akkoriba 95% melóba voltam, csak ritkán jártam haza. Most meg az idén már végre meg van a komplet felszerelés, de valahogy rengeteg dologhoz nembírok mostanába hozzájutni. Utóbbi odőbe szinte minden tervem máshogy alakul (vagy egyátalán nemalakul) mint ahogy terveztem, így rengeteg időm van felemésztve olyan dolgokra amik nemvoltak tervbe, nem az én hibám, de érintenek és sajnos foglalkoznom kell vele, vagy elmehetek a holdra lakni. Így kitudja hogy lesz, mi lesz, majd valahogy lesz... Most egyetlen szimulátorral foglakozom (anyi fér bele az időmbe), a LFS, amibe legjobban tetszik a fizika. Meg a szimuzás komoly szinten, nem olyan mint a FPS lövöldözős játékok, hogy nagyba fogyaszthatók, nem akarok kapkodni minden szimu programba egyszerre, legalább egyet tudjak, de azt rendessen, és ami azt illeti, még nagyon mesze vagyok a world rekordtól, úgyhogy van még hova fejlődnöm. Persze a WR-re nem sok esélyem van, de legalább ott legyek valahol a jobbak közt.
    De amúgy kösz a tippet, rajta van a GPL is a listán
  • bardocz
    Makai Gyurira gondoltam. Ő úgy kezdte, hogy elment kipróbálni valami szimulátort, ahol tehetségeket kutattak, vagy valami ilyesmi, és utána Clio kupában versenyzett, majd ARCA. Az nekem nascar:D
  • Bucser
    Kiss Norbi nem volt egyik Nascar sorozatban sem tudtommal (őt hagytad ki a sim to real körből), Makai Gyuri meg nem szimezett, hanem az apja nyomán kezdett el versenyezni ha jól tudom ő valóban kipróbálta magát az ARCA seriesben, de összeveszett a szponzorokkal és azóta nem sokat hallani felőle.
  • bardocz
    Gyere el a simcoba, és meglátod, hogy van valós versenyző, aki szimulátorban is gyors. Wéber meg Michelisz meg a példa arra, hogy a gép elől is elérhetsz sok mindent a valóságban. És itthon nem csak ők vannak ketten, van egy srác, aki szimulátoron kipróbálta magát, magyar clio kupában nem sok ellenfele volt, és végül nascar valamelyik változatában s indult, ahova nem lehet csak úgy bekerülni pénzzel, ha nem amcsi vagy, akkor szinte esélytelen.
  • thé
    az majd nekem is jóljönne :P
  • thé
    nem dobott ki a csaj, de nem is fog ezzel eldicsekedni a barátnőinek :]

Tika, amúgy te a GPL-t nem toltad? az is őskövület és a fizikáját nem szokták szidni

on:
    Kiderült a turpisság

meg még itt érdemes nézelődni
  • Tika
    Ilyesmikről hallotam én is, de ez valóban menyire lehet igaz hogy a game szimulátoros suhancok akik egyszerű 270 fokos fórmányal, kuplung nélkül, pillangó váltós controllertől - ami nagyon mesze van a reális kialakítástól, átkerülnének igazi autókba. A kettőnek nem sok köze van egymáshoz. Akkor már vezethetnek egérrel is vagy billentűzettel, annak sincs sok köze a valósághoz. Valaki tudhat marha jó igazi autót vezetni de szimulátor előtt kipurcan - lásd Ken Block. Valaki meg világbajnok szimulátorban (töbnyire 15 éves kisgyerekek) de igazi autóval nem jut meszire. Gondoljátok hogy valóban igaz lehet hogy egy szimulátor bajnok profi versenyző lehet szimulátorból kiindulva?
    Én kórmányt nem is vettem míg nemvoltak komolyabb szimulátorok. NFS-hez nem volt semmi értelme meg a többihez se, de mondjuk engem nemérdekelt gombokkal se, mert mindig preciz fizikára vágytam. Aztán amióta reálissab szimu programok vannak, vettem kórmányt de akkor nagyon zavart hogy csak pici kórmányok, 270 fokos, és kuplung nélkül voltak. Kuplungot gyártottam én műhelybe. Aztán később nagy örömöt okozott a G25, legalább 900 fok, kuplung, H váltó. Aztán már igyekeztem a minnél legreálissab szimulátor kialakításában, hogy minden a helyén legyen úgy ahogy egy igazi autóba, és úgy is keljen használni (a kézifék még ma is saját gyártmány), már amenyire lehet egy szobába számítógép előtt, mondjuk ehez még én nagyon hiányolom a 3 monitort, csak nemtudok rá megoldást találni, mert nem fér el, úgyhogy ezem még töröm a fejem.
  • Tika
    Jól tetted, kezdetnek nem rosz megoldás. Valami alakul... Így szok kezdődni a dolog Csak így tovább, mindent bele
  • tomi555
    Én meg abban bízom hogy találok működő streamet:)
  • milk4
    Na,én már jó előre beállítottam,hogy felvegye holnap a futamot.
  • waneksubaru
    Én csak azt kívánom ,holnap bassza meg a Tarquinit ,a tavalyi világbajnokot ,csak elé érjen be ,ha századik az se érdekel ,csak elé érjen .
  • Solt
    Q1-ben ő volt a legjobb Seatos!!!!! A második menetben az utolsó mért körön a célegyenes végén megcsúszott... ezért lett "csak" 10. !!!!

LE A KALAPPAL!!!!

Ja igen... ő nem tudott úgy gumit cserélni mint a gyári csapatok, és az sem volt aki vonatoztassa...

Holnap futam, TV elé gyíkok!!!!!!! :D :D
  • waneksubaru
    10 . elsőre.
    Nagyon komoly .
    Hajrá ,
  • waneksubaru
    A race 07 nekem egy egy magos 3,2 -es gépen megy ,a másik gép az egy vacak szintén egy magos 2.4 es másfél giga memóriával .
    Az létezik hogy az X simnek kevés ,mert tökéletesen csak fagy .
    A laptopon az kétmagos kétszer 1,7 1 giga ,azon megy néha stabilan ,néha meg percenként lefagy .
    Mekkora gép igénye van az X simnek ?
    Mitől fagy ? vagy mi a baj ,
    még csak három alkalommal volt időm azóta babrálni és játszani mióta Pointer elindította ,
    Egész jó kis profil lett összepofozva ,de több idő a szarakodás a fagyás végett.
  • Solt
    Jaja... nézem... hajrá Norbi!!!!
  • waneksubaru
    WTTC időmérő edzés curintiban, 20 -órakor az eurosporton.
    Magyarországon van ,több szimulátor világbajnok is ,Kiss Norbi ,Makai ,meg anno a Wéber Gabi ,
    akik ma igazi versenyautóval mennek .
    Michelisz Norbi ,( Ő is szim világbajnok volt ,még a többiekhez képest is kibaszott ügyes )
    Most megadta az ég neki a Seat tdi -t,mehet a WTTC ben .
    www.zengodensionteam.com
    Én nagyon szurkolok neki ,igazi tehetség.
  • thé
    szerk:
    *háttérzenének a twinlight filmzenéjét
  • thé
    jólműködő párkapcsolatomat kockáratéve forgószék helyére beraktam egy autóülést...

az ülést tartó szerkezetet bebugyoláltam lábtörlőszőnyeggel és az ülésre raktam egy bárány szörmét, ami színben jobban harmonizál az íróasztallal mint az üléshuzat és bútorszerűbbé teszi az összhatást... lehet, h a szokásos death metal vagy jazz elfajzás helyett berakom háttérzenének a twinlight ://

tudtok még vmi trükköt srácok? :)
  • pajti
    Ez jó téma :) Engem is érdekel.

• bardocz
    A difi engem is érdekelne, leginkább az, hogy hogyan működik. Zárt meg nyitott difit meg össze is rakok legoból, nade ami 50%-os terhelés alatt zár, olyat már nem igazán:D

Ami engem meglepett, az a bubu váltójának az ára. Abból már lehet venni prodriveos használt N-es Imprezát is. Picit hozzácsapva pedig új, N14-es Imprezát.
  • Tika
    Húha, ezt szépen leírtad Köszönet.
    Látom valóban rendessen benne vagy a témába Ami alapossan megleppett , azok a gombok, hogy már olyan strapabíró, kemény korulményeknek kitett járgányokba is mint a versenyautók, csak olyan "selyem" gombokat raknak mint valami benti fréza/maró gépre vagy belsö ipari gépezetre. Rengeteg helyen láttam olyan fajta nyomó gombokat tönkremenve, szétrancsírozva, szét zabálva. Nem sokat bír az a vékony muanyag fólia rajta. Meglepo hogy ilyen strapa kornyezetbe ilyen gombokra bízzák a varsenygépet. A softwareról már nem is beszélve ami mögötte van. Szerintem nagy hiba hogy az ember már lassan mindenben software fuggö lesz, 99% a hiba mindig a softwareba van. Ahol software van ott mindenhol kellene lenni legalább egy jó nagy reszet gombnak is, és akkor már igazi autókba is úgy leszunk mint a PCs játékokkal - lefagy, akkor RESET. Mert én még hibátlan softwaret nemláttam, esetleg a "Hello World"-ot kivéve. És minnél bonyolultabb, annál több a hiba benne Na mindegy, legalább már ezt is tudjuk.
    Amúgy gondoltam, hogy a versenyzési/vezetési stílusban is fogsz tudni segíteni, vagy ellátni pár jó tanácsal, de látom te jobban profi vagy a szerelésbe Nem semmi amiket szerelsz (a fenyképeken).
    Nemakarnálak nagyon leterhelni kérdésekkel, de ahogy látom miket szerelsz, engem nemhagy nyugodni még a Diferencial. Az nekem még elég zavaros. Tudom hogy sok fajta van, és mind máshogy viselkedik, csak nemtudom efektíven használni, illetve setupolni a versenygépet (persze virtuálissan PC-be). Ezek vannak:
    Clutch Pack LSD - aszondja Lemezes Sperdiff, meg valami allítások Zárás, erö alatt/szabadon százalékba, Elöfeszítés
    Open Diff - nyílt
    Locked Diff - zárt
    Viscous LSD (itt valamit a nyomaték körul allítható)
    Ez nekem idegen az egész. Ha esetleg erröl tudnál pár szavat mondani, a legfontossabat, amit egy laikusnak tudnia kellene ahoz hogy setupolni tudja a kocsit. Vagy esetleg tapasztalatok alapján mi tanácsolt.
    Te ha ilyenekhez értesz, neked baromi könyu lehet a szetupolás, már úgyértem tudod miket alítasz és hogyan, és milyen hatással lesz.
  • Solt
    Próbáld ki a Pannónia Ralit... ahhoz képest, hogy béta, a fizikája szerintem nagyon jó... picit túl erősnek tűnik a wfts, de a viselkedése... hmm... nyam... :)))
  • attilaswf
    Kezdjük az elején :) Nem az én autóm, én cak szervizelem és én vagyok a "fejlesztőmérnök" is :)

A kapcsolók szerintem éppen hogy sikerűl berakni, ennek nincs semmi jelentősége, manapság már a legtöbb gyári versenyautóba ilyen kapcsolókat raknak (nem jut eszembe a neve):

Váltó: általába kapcsolokörmös váltót használnak (az F1-től a WRC-ig), az részletkérdés hogy hogy történik a sebességkiválasztás. Az ugye lehet H kapcsolású és szekvenciális Annyi az eltérés hogy a H-nál a váltókarral mozgatod magákat a kapcsolóvillákat, míg a szekisnél egy un. selector drum-ot forgat amikor húzod a váltókart. Ezeket a mechanikus váltókat használják pl a S1600, S2000-es autókba.

A WRC-k be ott nagy nyomású gázzal (150bar) váltanak, te igazából csak egy gombot nyomogatsz. Egy ilyen váltó, pl a subarué 85.000 font (!) felújítva, tehát egy új az még drágább.

Kupplungolni a szekis váltónál max akkor szoktak ha kímélni akarják, de nem a váltót hanem a hajtást (difi, féltengely). Igazából a H kapcsolásúnál se kéne kupplungolni, csak elvenni a gázt (hogy ne legyen nyomaték alatt). Ladánál (azzal van tapasztalat :) ) visszaváltásnál azért szoktunk, főleg az elöbb említett okok miatt (a végáttétel a gyenge pont) na meg ha visszarakod kupplung nélkül blokkol a kerék, és az egy féktávon nem a legjobb :) Ha van még kérdés ezzel kapcsolatban akkor várom :)

Kormánymű: abba nem sok tapasztalat, mert a Ladánál csak gyári lehet, azt meg kell tekerni rendesen :) de a gyári rally autókba 540fok a bevállt.

Szimezni szoktam, amikor időm engedi, legfőképp RBR, de ott is csak a ladához tudok viszonyítani, hát annak egyáltalán nem reális a fizikája :) A S2000-el szoktam még menni, az fekszik nekem, az egész jónak mondanám, legalábbis a gumi részét :)

A rendszám meg rallyautón lehet, persze ez nem ilyen egyszerű mert meg kell felelni minden szabálynak és akkor kaphat műszakit.
  • pointer4
    Itt írja az IL-2 ből mi jön ki, illetve az FSX-ből. Ezt ráteheted műszerre, szervómotorral pl a legegyszerűbb.

De van, akinek ennél bonyolultabban is sikerált már működésre bírnia, ilyennel.

Ezt meg pl 2 db ablaktörlő motor hajtja. :D
  • Willenbrock
    Én a Flight Simulator X,Il-2 progikat szoktam leginkább használni.Az IL-2 topikban fel is merült rögtön még egy kérdés a kivitelezhetőséggel kapcsolatban:Az X-sim program jelei alapján lehetséges egy analóg műszert(hagyományos mutatós eszköz)működtetni?Sebesség és fordulatszámmérőre gondolok például.
  • Solt
  • pointer4
    Kellett ez neked?
  • Tika
    Végre valaki akinek igazihoz is köze van :)
    Arra nemtudott senki logikus magyarázatot adni hogy sok versenyautóba miert szerelik fel fordítva a kapcsolókat (lent=ON , fent=OFF). Ha esetleg ennek tudod az okát, akkor elárulhatnád nekük. [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1084209955&no=6905]#6905[/URL]

Meg aztán ha valamit hozzá tudnál szólni (kiegészítésnek közvetlen szemszögből - első kézből) a multkori kuplung-váltó témához. Nem mondom hogy a technikai háttere nemérdekel (minden infó jól jön a szervisz szemszögéből is), de inkább ami a fontossab az inkább a vezető/pilóta szemszögéből, a vezetés, stílus, váltások le/fel - ezek kulömböző fajtáknál kuplung vagy anélkül, H vagy szeki váltó (WTCC, rally, stb..). Mondjuk érdekelnének a kórmány fordulás szögök is a külömböző verseny gépeknél (1080, 720, 540, 450, 400, 270 fok), vagy legalább amibe biztos vagy, vagy saját tapasztalatod van. Saját tapasztalatok ezek körül.
    [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1084209955&no=6848]#6848[/URL]
    [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1084209955&no=6847]#6847[/URL]

A végén olyan erdekesség, hogy ha te igaziba is versenyzel, és esetleg PCn is prógalgattad volna, vagy gyakorolsz (ha valamenyire alkalmas rá a szimulátor), akkor melyik szimulátor programba van szerinted a leg igazibb/legreálisabb fizika és jármű viselkedés - ha esetleg próbáltál többet. Tudom, ez kicsit bonyolult is lehet mert valahol szuper reális a dashboard kialakítás, máshol meg maga a gurulás/rugózás a pályán - maga a fizika és viselkedés, és valójába ez az ami engem a legjobban érdekel a fizika - a kocsi-alváz-gumi-talaj/pálya kapcsolat és viselkedés.
    Nemakarlak túlterhelni, enyi elég is lesz. örömet okoznál ha megosztanád velünk tapasztalataid és véleményed. Figyelmessen halgatlak/olvaslak :)

Opppsz, meg most látom hogy rendszámod is van. Az minek egy versenygépen, nemszok lenni. Esetleg oficiálissan közúton is közlekedhetsz vele, papírilag is alkalmas rá?