5506
szerinted?!
  • Wescone
    Helytelenül cselekedtem mert a saját etikai és erkölcsi törvényeim ellenében cselekedtem.
    Ilyen esetekben szólal meg a lelkiismeret és bűntudat szava.
  • loghboy
    Azt a...ez a topik már 4 éve működik,és ahogy nézem, mindíg ugyanazokat írjuk le 100szor:)
  • primavis
    Hogy kellemesen, boldogan és hasznosan töltsünk el minél több időt a Földön! S persze gondoskodjunk az utánpótlásról is.
  • loghboy
    És végül kiderült ,hogy jól csináltad azt,amitől megszólalt a leliismereted, vagy tényleg helytelenül?
  • Wescone
    Hál' istennek eddig még nem öltem kutyát és remélem, hogy nem is fogok.
    Amiröl te beszélsz az nem büntudat. Az csak sima következményektöl való félelem. Nekem volt úgy bűntudatom, hogy emberi törvények szerint tulajdonképpen nem tettem semmi helytelent, mégis volt egy olyan érzésem, hogy mégsem jártam el helyesen.
  • loghboy
    Lelki tehetség vagy tudatos önismertetés befolyásolni lehet.
  • loghboy
    A politikusok tudják hogy rosszat cselekszenek, és úgy aludnak jól.De te azt tudod, hogy igaz hogy rosszat cselekdtél,de megmondod miért nem, akkor nem úgy nyugszik meg a lelkiismereted,hogybezzel a tudattal,hogy: én most bemeséltem magamnak,hanem hogy: ez így van, amit mondok teljesen logikus.
  • loghboy
    Mi a lelkiismeret?

A lelkiismeret az a lelki tehetség, mely megítéli cselekedeteinket, buzdít a jóra, a rossztól pedig visszatartani igyekszik. A lelkiismeret, ha jót teszünk, jutalmaz, ha rosszat teszünk, vádol.

Lelki tehetség???
  • Wescone
    "...ha elhiteted magaddal hogy nem tettél rosszat, tudatod megnyukszik, ééés este nem fogsz álmatlanul aludni emiatt."

Erre leginkább a politikusok képesek, gondolom róluk beszélsz.
  • loghboy
    Neked még sose volt olyan,hogy megijedtél hogy valamit nagyon rosszul csináltál, de utána megmagyaráztad magadnak,hogy miért kellett megölni a kutyát?
  • Wescone
    Áááá... Álljunk meg egy pillanatra!
    A lelkiismeret egyálotalán nem "agyi" dolog.
    Egyáltalán nem félelem a következményektöl.
    És a lelkiismeret szavát soha nem fogod tudni meggyőzni, elhallgattatni tudatos érveléssel.
  • loghboy
    Tanítható, de nem tudatosan erre
  • loghboy
    Az állatnak nincs öntudata,így nincs leliismerete....
  • loghboy
    "A bűntudat egyáltalán nem tanítható, nem ismrtethető."

Nemrég fogalmaztam meg, hogy a bűntudat ismertethető, ugyanis aki jól ismeri a rossz és a jó közötti különbséget annak van lelkiismerete. Na most ez nem azt jelenti hogy a lelkiismeret aktívan működik mindenhol, ugyanis a lelkiismeret (szerintem mert fingom nincs) agyi dolog, méghozzá félelem, a következménytől a rossz után. A következmény sok minden lehet,ebbe most nem megyek bele. Ha te megölsz egy kutyát,és utána leliismereted előszól,hogy: MiT tEtTéL! te mondasz neki egy olyat,hogy: a kutya veszélyes állat,ki tudja hány ember ölt volna meg, nem tettem rosszat, ha elhiteted magaddal hogy nem tettél rosszat, tudatod megnyukszik, ééés este nem fogsz álmatlanul aludni emiatt....
  • Wescone
    Persze manipulációval lehet bűntudatot ébreszteni szinte bárkiben de evel csak kihasználod a bűntudatra való hajlamát nem pedig bűntudatra tanítod.
  • Wescone
    "Ha a kutyát megszelidítik, de aztán valaki felhergeli megharapja, nem fog utána azon bánkódni, hogy megtette, nem fog elgondolkodni azon, hogy jó volt-e hogy megtette vagy nem."

Ha valaki engem hergelne és emiatt lecsapnám az illetőt nekem sem lenne bűntudatom.
    Az a tény, hogy megbánok valamit és a bűntudat közt óriási külömbség van. A bűntudat egyáltalán nem tanítható, nem ismrtethető. Sok esetben a büntudat ott gyökerezik a lélek mélyén és nem lehet elhallgattatni, nem lehet tenni semmit ellene.
  • gebana
    de, beparlagfüvezni más bolygókat is XD
  • gebana
    a macskák makacsak és csak akkor csinállnak valamit ha azt akarják is, azért hiszik hogy nem taníthatóak :D

a kutya meg küszöbkulázás után amikor szidják nemtom mit gondolhat. bűntudat vagycsak félelem és emiatt megtanulja.
  • havercsotány
    Sztem az élet értelme hogy eljussunk más bolygókra .Miért? Azért hogy a mi kis növényeinket tudjuk elültetni máshol is .Ennyi meg van oldva az élet értelme.
  • Balumann
    De én nem gondoltam és nem mondtam hogy primitívek meg buták!! sőt... Sokat néztem animal planetet is, meg a Bolygónk a föld dokumentumfilm sorozatot is láttam, valamennyit azért csak tudok az állatokról :D
    Én csak azt mondtam, hogy az állatoknak nincs bűntudatok, nincs náluk jó meg rossz (erkölcsi értelemben)!! Ez egyáltalán nem jelent olyasmit, hogy buták lennének.
    Ha a kutyát megszelidítik, de aztán valaki felhergeli megharapja, nem fog utána azon bánkódni, hogy megtette, nem fog elgondolkodni azon, hogy jó volt-e hogy megtette vagy nem.
  • Wescone
    Ahoz, hogy megismerd egy állat viselkedését, természetét "egy fedél alatt" kell élni vele, vagyis rendszeresen a környezetében kell tartózkodni, foglalkozni kell vele. Érdekes módon az állat is az emberhez hasonlóan minden emberhez másként viszonyul és ezt nem úgy értem, hogy az egyiket megmarja, a másiknak meg megnyalja a kezét. Mielött véleményt alkotsz az állati viselkedésröl, intelligenciárol (remélem használhatom ezt a kifelyezést állatok esetében is miután az intelligens mosógépet, mosóport már ismerjük ) ismerd meg őket közelebbröl. Hidd el egyáltalán nem olyan primitivek mint azt gondolod. Nekem macskáim voltak, mindig is macska párti voltam (ez nem azt jelenti, hogy a kutyákat nem kedvelem) de mind amellett, hogy sokan úgy tartják (nagyon tévesen), hogy a macska buta és semmire sem tanítható meglepő mértékben voltam képes "szót" érteni vele nap mint nap.
  • Balumann
    Szerintem nem egészen érted amit én gondolok. Én nem azt mondom, hogy az állatoknak nincsenek érzései, nem is azt hogy buták. Nagyon szeretem az állatokat, nem is vagyok rosszabb véleménnyel róluk mint az emberekről.
    Én csak azt próbálom megfogalmazni (tudom hogy rosszul), hogy nincs bűntudat, erkölcsi rossz meg jó náluk. Ha nem szidod meg a kutyát valamiért akkor nem fog elgondolkodni és bűntudatot érezni, az nem egy "belső" érzés nála (nem tudom más szóval megmagyarázni)... belső érzés például, hogy szereti a gazdáját.

De mivel nincs kutyám lehet tényleg nem ismerem eléggé őket, és vmennyire beléjük lehet nevelni. De más állatba akkor sem.
  • Balumann
    Ezt miből gondoltad? :S Nem sok értelme van így véleményt alkotni.
    Nekem papagájom meg tengeri malacom volt (sajnos nem voltak sok ideig, már felnőttek voltak szinte mikor kaptam). De szinte majdnem minden rokonomnak van kutyája :D
  • Wescone
    Belső érzés, külső érzés... mi van?

"Nem csinál valamit mert fél, hogy bűntetést kap, vagy csinál valamit mert kap valamit érte, stb.."

Van egy olyan "belső érzésem", hogy te csupán cirkuszbol és ráadásul tisztes távolságbol ismered az állatokat.
  • Wescone
    Gondolom jobb véleménnyel vagy az emberekröl mint az állatokrol.
    Én viszont kissé másként gondolom. Egyedül az ember olyan hitvány, hogy képes a saját szabályait is felrugni a cél érdekében.
    Milyen állataid is voltak eddig?
  • Balumann
    Néz kerek szemmel és hülyének néz, hogy miket beszélek neki :DDDD (nekem nincs kutyám sajnos egyébként, csak a rokonaimnak :( )
    Kutya az bizonyos szempontból kivétel. De bűntudatot nem érez. Nemtudom hogy fogalmazzam meg... A jó és rossz nem belső érzés nála, hanem külső. Nem csinál valamit mert fél, hogy bűntetést kap, vagy csinál valamit mert kap valamit érte, stb..
  • Wescone
    "Ha táplálékot kell szerezniük nem fognak bűntudatot érezni azért, mert megöltek egy élőlényt"

Talán elnézést kéne kérnie, hogy életben akar maradni? A természet törvénye alapján cselekszik és ez sem nem jó, sem nem rossz.
    Ez az életben maradás alapvető törvénye, persze, hogy nem fog ezért bűntudatot érezni. Miért is érezne?
    Viszont szidd meg a kutyád amiért a küszöbre piszkolt és figyeld a viselkedését.
  • Balumann
    mi? :D ezt most nem igazán értem :|
    Miért nem értesz egyet azzal, hogy az állatokban nem alakul ki bűntudat, illetve illetve az erkölcsi jó meg rossz "érzékelése"?
    Nem azt mondom, hogy az állatoknak nincsenek egyáltalán érzései (sztem arra gondoltál). Volt tengeri malacom meg papagájom, meg szeretem a kutyákat is, tudom milyen hálásak tudnak lenni meg tudom mennyire tudnak örülni. De nincs náluk olyan, hogy jó meg rossz! Ha táplálékot kell szerezniük nem fognak bűntudatot érezni azért, mert megöltek egy élőlényt, vagy a kutya ha megharap egy embert valamiért.
    Akkor úgy kérdezem, neked mi a véleményed erről? :o
  • Wescone
    Helytelen kérdés.
    Lessz válasz vagy nem?
  • gebana
    jaja, az nem az élet értelme :D ha emócionálisak akarnak lenni, ne siránkozzanak, hanem vállaljanak kömunkát hogy tisztább legyen a Föld és akkor lehet happyzni :D
  • loghboy
    Tehát...az emo-ról egységes véleménye van mindenkinek ugye?
  • loghboy
    Élet értelme: Yeeeah....TokIo hOtEl....Yeeeah
  • Balumann
    :D
    Nah akkor térjünk vissza vmennyire a topik témájához :)))
  • loghboy
    Okey,nyertél.Ennyire nem vagyok otthon a (fő)témában, kicsit keverem a dolgokat.
  • Balumann
    egyébként lá szó dó ré szó mi ré szó mi dó ré lá szó :|
  • Balumann
    A promenád az annyit jelent, hogy séta (bizonyos értelemben főtéma). Ezzel indul, majd jön az első kép, és minden kép között promenád van (1 kivétellel), amikor a dallam ismétlődik, de mindig másképpen, levezeti az előtte lévő kép hangulatát.
    Mussorgsky zongorára írta meg a művet! Hangszerekre Ravel írta át később.
  • loghboy
    tisztázzuk: a főtéma amivel indul ugye? szó-lá-szó-dó-ré-szó-mi-ré-szó-mi-dó-ré-lá-szó...ez végig megy az összes hangszeren.A dallamot kell megérteni,ezt úgy értem, hogy azon van hangsúly,tehát nem a zenei megszerkesztésében van a profizmus,hanem a hangszerelésben, mert mégsem unalmas,pedig ismétlődik,de lehet rosszul emlékszem,mingyárt meghalgatom....
  • Balumann
    Miért?
  • Balumann
    Szerintem teljes mértékben az.
  • loghboy
    Mondjuk ja, a lelkiismeret akkor szólal meg, ha úgy érzed valamit nem helyesen,nem jól teszel.Ehhez meg ismerni kell a "jó" és a "rossz" közötti különbséget, melyet gyerekkorunktól fogva nevelnek belénk, ha azt nevelnének, hogy ha meglátsz egy varangyos békát,akkor azt kínozdd meg, mert különben pokolra jutszu, akkor ha meglátsz egy varangyos békát, ott hagyod, utána lelkiismeretfurdalásod (hosszú szó) lenne, hogy rosszat tettél...