5506
szerinted?!
-
#1490 arra és akkor kapsz választ, amire és amikor akarsz.
Hát szerintem ez nem ilyen egyszerű..
Pontosítok igazad van. Valóban arra kapok választ amire akarok. Csaképpen nembiztos hogy képes vagyok felfogni a jelentését a válasznak. -
#1489 Nagyon vicces. A megvilágosodás az utunk vége (hát nem teljesen, de ez most mind1). Minden ember oda halad. Megvilágosodás az amikor valaki hozzáfér teljesen a körülöttünk lévő tudáshoz, mindent megért a világon, és ennek következtében "hihetetlen nagy hatalma" lesz az anyagi világ fölött. Tovább nem részletezném, ez is ki lesz figurázva úgyis. -
smity 8D #1488 "főleg mert akkor fogsz erre választ kapni ha megvilágosodsz"--megvilágosocc vááó. és neked mit jelent a mgvilágosodást? vmilyen szintű tudást beszerzése? vagy évekig nyalni istennek , hátha megvilágosít? pontisan mire gondolsz? -
smity 8D #1487 zsolo mindere válaszolunk, de eddig még nem kérdeztél. no állunk elébe :)))))))) -
smity 8D #1486 arvind pontosan. vége vki :)))))))))))ha az első ok, ami az akaratunkból fakad értelmetlen, akkor a többi is az lesz, és ebből következtetve véletlen.:)))))) -
smity 8D #1485 szal ha vminek van oka egyből értelem is van. ez akkora baromság ,hogy felkéne írni vhova :D az ha én betöröm az ablakot véletlenül, igaz van oka mert a súlyom egy mechanikai kölcsönhatásban betörte az ablakot. ez ok. de nem túl értelmes a cselekvés. -
smity 8D #1484 ez aranyos :)))) -
smity 8D #1483 nane már. nem mondod komolyan ,hogy nem tod mi az ok és a következmény között a külömbség. hagy ne magyarázzam már el :DDD -
smity 8D #1482 én egy olyan történést hívok véletlennek, ami nem egy öntevékenységet mutató élőlény akaratából, s annak tudatos cselekevései által jönnek létre, hanem a lény számításain kívül eső gyakran a biológiai, fizikai, kémiai, és egyéb szabályok által tovább vezérelt történés, s annak kiszámíthatatlan következményei. -
smity 8D #1481 sokat írtok egyszerrre, émmeg lusta vok visszaolvasni. :D de jo visszaolvasok -
#1480 semmi : ) csak gondoltam hátha olvastad a Bhagavatamnak azt a kötetét. de ha nem, akkor semmi : )
arra és akkor kapsz választ, amire és amikor akarsz. -
#1479 Egyszer biztos kapok választ...
Milyen óceán? Ki fekszik rajta? :) -
#1478 mindenre kapsz választ.
hallottál már az okozati óceánról, és arról, aki "fekszik" rajta? -
#1477 Hát szerintem meg igenis mind1. főleg mert akkor fogsz erre választ kapni ha megvilágosodsz, az meg még messze van (szerintem). Én elfogadom hogy van egy felsőbb erő, mely az élet létrejövetelében részt vett, és kész, ezzel nálam letudva a dolog, mivel választ úgy sem kapok rá, így kár rajta filózni. Inkább azon filózok hogy az egyes jelek mit jelentenek. Az fontosabb szerintem -
#1476 az a lényeg, hogy az okok ideális esetben kapcsolatban állnak a következményekkel.
annak, hogy leejted a levest, annak oka, hogy ügyetlen voltál. következménye, hogy ügyesebb leszel. csak a következményt könnyebb elfogadni : )
de ez nagyon egyszerű példa. vannak a dolgoknak magasabb szintű okai is, amit mi, az egyszerű tudatunkal soha nem fogunk megfejteni. és nincs is rá szükségünk, hogy megfejtsük. -
#1475 nem, ez nagyon is fontos kérdés!
és semmi sem mindegy. ; ) -
#1474 rátapintottál a lényegre! : ) ez az okozat, ami olyan, mint egy lánc, ami sok szemből áll.
és visszavezet valahova. visszavezet az Abszolút Igazsághoz, mindennek az okához. mindennek egy oka van. minden egy okhoz vezet vissza. és ez az "ok" örökké létezett.
nagyon magas szint. nagyon nehéz megérezni. -
#1473 hmmm... az sem aki elütötte? : ) -
#1472 Olyan kérdést teszel fel amire nincs válasz, ráadásul értelmetlen is. Szerintem teljesen tökmind1 hogy az első ok véletlen volt e vagy sem. Nem ezen van a hangsúly, hanem azon hogy az ember figyeljen a dolgokra és lássa meg az okokat, értse meg a jeleket. -
Arvind #1471 Ha mindennek van oka, akkor az oknak is kell legyen oka...
Ha van oka, akkor pedig van értelme és az értelmének is kell legyen értelme...
Vagyis akkor belekezdhetünk abba a játékba hogy mi az oka, és az oknak mi az oka és az ok okának mi az oka... Azt hiszem ezt a végtelenségig folytathatnánk, tehát akkor olyan az mint az egyens nem?! Vagyis bár tudjuk, hogy nincs véletlen, de el kell fogadnunk, hogy bele őrüljünk a világba!
De egy kérdés: az első ok véletlen volt-e? -mert ugye elvileg ha van első ok akkor mivel az első, annak nincsen oka, vagy az akkor csak úgy van... ??? -
#1470 hát ja ha van oka, akkor értelme is kell hogy legyen -
#1469 külö?bség
kérjük egészítse ki :D -
#1468 akkor senki sem látta, amikor elütötték =) -
#1467 tehát szerinted mindennek van értelme, ok :) -
#1466 tudom, h nem ugyan az, csak kíváncsi vagyok, h Ő mit mond erre. -
#1465 Az ok ami kiváltja (fáradt vagy pl.) a következmény hogy szidni fogod valaki anyját, megf utána takaríthatod a szőnyeget/moshatod a ruhát. Általános iskola :)
Ez Bensnek válasz, de valójában smity 8D-nek szól :) -
#1464 Sőt továbbmegyek :)
Minden találkozásnak oka van. Akár idegenről akár régi ismerősről van szó. Egy elmélet szerint (melyben szerintem van igazság). Az emberek egymástól tanulnak. Mindenki más szemszögből látja a dolgokat ebből következnek különbözőségeink. És az minden ember tanulhat valamit a másiktól, azzal hogy megérti az ő szemszögét. Van aki ebben jobb van aki abban jobb. És egy egy ilyen találkozás alkalmával az embereknek át kéne "adniuk egymásnak ezt az információt". Ez sajnos nem történik meg, mivel az emberek falakat húznak fel. Félnek egymástól. Nem is megyek bele komolyan az elméleti részébe, inkább írok egy példát.
2 hete itt a fősulin kaptam egy házit. '56-ról kellett esszét írni, és többek között egy interjút is írni bele valakivel aki élt akkor. Hát teljesen el voltam hülve hogy hogy a francba lehet ilyen házit adni, kit fogok én meginterjúvolni??
És előző héten mikor jöttem vissza suliba otthonról a vonaton egy fasza cigizős-cigós fülkébe sikerült ülnöm, ráadásul dög meleg volt. Úgy szidtam magam, dehát nem nagyon volt hely a vonaton. És az út közepe felé beült egy idős bácsi is a fülkébe. És ő meg az egyik roma szóbaelegyedtek valahogy. Én csak arra figyeltem fel, hogy '56ról volt szó. És hát ott filóztam hogy mit kéne, kicsit féltem kérdezgetni, és aztán eszembejutott ez. Hogy nem véletlenül ültem én oda. És erőt vettem magamon és szépen eltársalogtam az idős úrral. És meglett az interjúm :). Ma adtam be. -
#1463 határozd meg nekem, hogy mi a külömbség az ok és a következmény közt. -
#1462 mivel mindennek van oka, ezért bármit fel lehet hozni példának.
és ezzel együtt jár, hogy mindenre rá tudod mondani, hogy véletlen. tudod a véletlent a lusta emberek találták ki : ) -
smity 8D #1461 az nem ok, te :))))))))))))) hanem következmény. az hogy én azok után odafigyelek csak következmény. te jani kevered gizikét a gőzekével :))jáj ed mennyire :D -
smity 8D #1460 ez a példa sem jo. -
#1459 sok oka lehet annak, hogy leejted a levest, de a legáltalánosabb talán az, h legközelebb jobban figyelj oda, és ügyesebben fogd a tányért : ) -
smity 8D #1458 tehát az ok oka nem a fáratságom , mert az is csak ok. tehát még mindig nem találtuk emg az ok okát, aminek kozata az ,hogy leborítom a szönyeget. és nem is fogunk mert véletlen az egész. vágjátok? :))))))) -
smity 8D #1457 "Az nem ok hogy ügyetlen/figyelmetlen/fáradt vagy? az semmi? "
nem. az ugyanúgy nem semi mint az ,hogy azért esik le aleves mert a graviáció vonza. mert ha leverem akár emgis álhatna a levegőben de nem áll. az ,hogy én fáradt vagyok pl annak bemondható ,hogy az agysejtjeim nem kaptak szükségleteimnek megfelelő táapnyagot, vagy mondjuk nem aluttam eleget. ezek a folymataok biológiai, fizikai melyek csapdájába esik a tudatom. a tudatom vagyis én. tehát e reakciók sorozatában nem volt egy felsőbb öntevékenységet mutató erő, melnyek oka lett volna leborítani a levest.
"De ez amúgy elég hülye példa."-- tudom :DDDDDD
"Csak úgy hipp hopp megteremtődött "- no. angyalom hol írtam én ilyet, he? :DDDDD
-
#1456 igen! nagyon is fontos oka van. ha valakit elüt az autó azért, mert megbotlik, annak az az oka, hogy a többiek okuljanak belőle, és figyelmesebben járjanak. ebben rejlik a fejlődés.
csak abból következtetek arra, h a világ létezésének oka van, mert én mindenben látok értelmet. ebben is. -
#1455 Így van. Előbb utóbb mindenki rájön. Az egy másik kérdés hogy kinek hány élet alatt jön össze :) -
#1454 Véletlenre jó példa "materialista" szemszögből:
Már 2 napja rágódsz azon, hogy felhívod egy barátodat akivel már nagyon régen beszéltél. De egyszerűen nem bírod rászánni magad ilyen-olyan okok miatt.
És "bumm" a 2. nap estéjén csörög a telefon, és ki az? Naná hogy az a barátod akit fel akartál hívni.
Ezt most csak így fejből írtam de ilyen előfordul ám. Erre mondhatod, hogy véletlen. Pedig nem az :)
Ilyenkor az ember még a telefonbeszélgetést is így kezdi: Micsoda véletlen! Napok óta fel akartalak hívni stb.... -
#1453 igen, tudom, hogy Te ezt így látod. ez nem baj. sokáig én is így gondolkoztam. ezért nem is aggódok miattad : )
alátámasztani? vegyük a matematikát: az egyenes végetelen. fel tudod fogni? be tudod bizonyítani? mi az hogy végtelen? nem lehet felfogni anyagi tudattal, mert a végtelen az lelki fogalom. a lélek élete is végtelen. ugyan úgy, mint az egyenes hosszúsága. létezik egyenes? igen. akkor miért ne lehetne a lélek is örök életű? tudod vannak dolgok, amiket el kell fogadni ahhoz, hogy tovább lépjünk. és csak akkor fogod látni az értelmüket, ha már megtapasztaltad azokat. ha a matematikusok minden áron fel akarnák fogni a végtelen fogalmát (ami ua. mint az örök lét) ahhoz, hogy továbblépjenek, akkor nem lenne ilyen fejlett a geometria : ) -
#1452 ha én magamra borítok egy tál levest ugyanúgy jelen van az ok okozati kapcsolat.viszton magának az oknak az oka az ok nélküliség.
Az nem ok hogy ügyetlen/figyelmetlen/fáradt vagy? az semmi?
De ez amúgy elég hülye példa.
tehát az ,hogy forog a föld, evoluciós fejlődések mennek végbe, bizonyos szabályok szerint nem véletlen. minennek van oka. de vajon annak is van e ,hogy ez a rendszer létezik?
Miért szerinted az élet/az univerzium (meg a 42 :) ) létezése véletlen? Csak úgy hipp hopp megteremtődött az egész véletlenül? Hát ez még viccnek is rossz..
-
smity 8D #1451 véletlenek? már hogy ne lennének. az ,hogy ha én magamra borítok egy tál levest ugyanúgy jelen van az ok okozati kapcsolat. azért öntöttem magamra mert az asztal terítót lehúztam majd fizikai szabályok szerint rám ömlött a leves. viszton magának az oknak az oka az ok nélküliség. tehát az ,hogy forog a föld, evoluciós fejlődések mennek végbe, bizonyos szabályok szerint nem véletlen. minennek van oka. de vajon annak is van e ,hogy ez a rendszer létezik? mival ha ugyan az történt mint a leveses esetnél?