396
Íjak, nyílpuskák
-
Csaba007 #155 Nekem csak kezdetlegesen kéne egy íj azért gondoltam arra csigásra! Arra meg megfelel nem?? Egy vadász reflex vagy csak simán reflex íj mennyiben van???? És tulajdonságban holvannak ehez?? -
#154 Nézd, a csigázás valahol itt kezdődik. ;]
Sebességileg a jobbak minimum 100f/s-t rávernek erre. Ráadásul ez az elnevezés nekem amolyan Pattantyús BT-szagúnak tűnik, amitől óvakodj inkább...
Azonklívül, mire kell neked az erős íj? Az szokták mondani, az íjászat olyan izomcsoportokat mozgat meg, amiről nem is tudtál, hogy léteznek. Az 55#-ös íj kihúzása azt jelenti 28"-on, hogy 25 kilogramm erővel kell feszítened (kikönnyüléstől eltekintve). Lehet ugyan, hogy ez kezdetben nem gond, de a 100., 200. lövésre már az lesz.
A másik, miért kell neked gyors íj? Általánosságban elmondható, hogy minél gyorsabb egy íj, annál jobban megtorolja az íjász hibáit is (oldáshiba, csukló, alkarra vágás stb). Főleg kezdőknél. Egy jó 35 fontos olimpiai íjjal még nyugodtan lehet 40 méteren célt lőni, és az csak 16 kilogrammot jelent! Plusz, minél gyorsabb az íjad, annál nehezebb/drágább olyan célt csinálnod/venned neki, ami a vesszőidet nem öli meg, de nem is engedi át.
A vadászreflexek általában nagyon jó, de még mindig eléggé drága íjak, és akinek egy ilyen van a kezében, az már szinte nem is lőhet rosszul. :)
Amondó vagyok, ha nagyon csigázni szeretnél, lelked rajta, de a legjobb, amit tehetsz, hogy elmész egy boltba, és kipróbálgatod az íjakat. Mégjobb, ha egyesülethez mész el, és ott próbálgatod ki az íjakat. -
Csaba007 #153 És pl egy vadász reflex íj ehez képest hol van tudásilag??(erősségben) -
Csaba007 #152 Amit leírtam csigás íjat az aljára megtaláltam máshol és itt máshogy írják:
Csij-01
technikai adatok:
súly: 1,8 kg
húzóerõ: 55 lbs
húzáshossz: 28-30 coll
reflex: üvegszálas
markolat: alumínium ötvözet
sebesség: 206 feet/sec
akkor ezt msot nem ajánlod?? pedig tök királyul néz ki.És ez sebességileg mennyire jó??? -
Csaba007 #151 tudsz mondani oldalt ahol van választék olcsón??? -
#150 Embere válogatja. :) Próbáld ki valakinél! Én eddig úgy öt-hat embernek adtam át az íjam, és tanítgattam lőni, ebből négy visszajár, kettő pedig saját íj vásárlását fontolgatja; tehát nem hiszem, hogy vajmi unalmas... =)
Az igazság az, hogy a csigás íjászat szinte már "műszerészet", és a jobb daraboka használtan sem igen kapod meg 200 ezer forint alatt. Ott kezdett gyanús lenni a leírásod, hogy sem márkanév, sem let-off érték nem szerepelt benne, és a kezdősebességet is f/s-ben illik megadni; holott én reflexes köcsög vagyok, tehát nem "szakterületem".
Kezdjük mindjárt ott, hogy miért kell neked csigás íj? Ha van 40 ezer forintod, csigásból csak a legalját kapod, viszont más szakág felszereléséből már simán futja ennyiből egy erős közepesre is. Sőt! (Kezdésnek mondjuk egy barebow remek lenne, de jelen pillanatban fogalmam sincs az árfekvésükről) Ha én csigást ajánlanék, az Hoyt környékén kezdődne, de az úgy körülbelül az általad rááldozandó összeg tízszeresébe kerül. :) És akkor az még egy csupasz műanyagdarab, se berger, se stabi, se irányzék, se oldógép, se nyílvesszők, ami megint nem kis tétel csigáshoz.
Ezzel ellentétben, ha szereted mondjuk a történelmet, de annyira nem kívánsz komolyan hozzáállni az íjászathoz, hogy valamelyik szakág minősített versenyzője légy majdan (és ne a tradié), akkor 30 ezer forintból kijön egy remek kis középkategóriás tradicionális formájú íj, melyhez 35-ből megvannak simán a vesszők és a tab (/kesztyű és/vagy kifutó, ízlés szerint) is. "Lövögetni" meg az is tökéletes, aláírom. :) Ráadásul egy 30E-s tradi öt évvel tovább lesz működőképes, mint egy 30E-s csigás, nyakam rá...
Csigás íjakat (mármint a komolyakat) viszont vadászathoz használnak pl., vagy csigás (elsősorban 3D, terep) versenyeken; és böszmeerős céltárgy is kell nekik, mert a hagyományos tradis(/BB-s, OL-es, stb.) célokat átcsapkodják. Csigás lövészet kissé más. Türelmes, számolós, méricskélős, precíziós. ...és: pénzes. -
Csaba007 #149 Ja és hogy én hobbibol akarom űzni ezt a sportot csak otthon! De valahogy úgy érzem pár hét használat után csak a polcon porosodik meg. Nem unalmas egy idő után hogy csak lövögettek és kész???? -
Csaba007 #148 Hát én erőset akarok venni olyan 30 ért valahol de csak ezt találtam!
Ez 34 ezer!
Tudsz ajánlani?? -
#147 Attól függ, mire kell. Ha csak ennyi van róla, ez eddig igen médincsájná. Ha csak "lazulni", ám lelked rajta, de azért kíváncsi lennék rá, mennyiért vesztegetik ezt... -
Csaba007 #146 Csá!
Én most akarok venni egy csigás íjat,amelynek tukajdonságai:
Kivitel: csigás
Súly: 1,8 kg
Húzóerő: 55lbs
Húzáshossz: 28 - 30 coll
Reflex: Üvegszálas
Markolat: Aluminium ötvözet
Kezdősebesség: 62 m/sec
Elég erős és jó ez??? -
kitty23 #145 Hello!
Eladó egy jó állapotban lévő 26 #-os Kassai agár íj. Ha érdekel írj az e-mail címemre: [email protected] Ott küldhetek majd képet is! -
elinder #144 Üdvölet!
Eladó pest környékén egy 39 es fontos grózer TRH hagyományos magyar vadászreflex íj néven futó mongol tipusú íj , ha kell kép küldök e-mail címem:[email protected]
tel:06 30439 0 652
Mátrai Ádám
Ár : 39.000 Ft
-
#143 szivesen ismerkednék íjászokkal.
Priviben akár MSN csere is lehetséges :)
Különben én Reflex íjat használok,nevem Tóth Attila,ifis vagyok.
Kedvenc pályáim: Litér,Veszprém,Nyílegyenes,Lábatlan,Szada -
#142 nekünk eladó egy "motívumos" Kassai íj+egyéb tartozékok(nyílfogó,alkarvédő,ujjvédő,nyílvesszők,tegez),szinte vadiúj,ha vkit érdekel írjon privit,küldök képeket. -
#141 csá:) -
kisjaki #140 én is íjászkodom:) -
balazs0315 #139 heló most készülök íjat venni és három jelöltem van amiket megvennék de ezek közül nem tudok dönteni...
Kassai-Holló
Kassai-Hiúz
Grózer-Magyar alap
valaki aki lőtt már ezekkel vagy valamelyikkel az írjon léégyszíves -
#138 tényleg a számszeríj erőségét hogy tudom megnézni? -
#137 thx -
#136 Csigások. -
#135 nem -
#134 Olyat nem tudsz amin csigás íjak is vannak? -
#133 köszi...! -
#132 amúgy meg... -
#131 grózer
kassai
flagelladei
yumi
nagy-longbow
tellbéla
nyilpuska
-
#130 Hali nem tudtok egy íjász webshopot? köszi -
#129 Fogalmam sincs, de a Savaria Karneválon szívesen látunk, ha érdekel a római kor. ;]
Ja, kis pofázás, hadd tegyek hozzá valamit a topichoz. :D
Nagy heppem volt, hogy egy nyílvesszőm felrakom a falra egyfajta falidísznek. Vagy a bazinagy világtérképem alá gondoltam, vagy az ágyam fölé, egy történelmi Magyarország térkép fölé. Végül az utóbbi mellett döntöttem.
Miután ebben a kicseszett melegben semmihez sincs kedvem, így időtöltés gyanánt leírom, hogy csináltam, na meg a tapasztalataim, hátha valaki ihletet merít belőle, vagy neadj'sten nem tudja még, hogy kell hegyet cserélni egy vesszőn, satöbbi.
Kezdjük a végeredménnyel:
Első körben fogjunk egy nyílvesszőt. Nem árt, ha tradicionális, a műanyag nockkal nagyon kényelmes lőni, falon már kevésbé mutat jól. :) Ízlés szerint a tollazás, én ragaszkodom a nem színezett, természetes madártollhoz. Mint látható, a fentin "kis antikolás", barna festés is van, lakk nincs.
Nos, ha megvan a kiszemelt nyílvesszőnk, az szép és jó, de esélyes, hogy gyakorló hegyű. Mit kell tenni? Fogni kell egy lassú lángot (gyertya tökléletes), majd mint a grillcsirkét, a hegytőnél és kicsit beljebb jól fel kell melegíteni a gyakorlóhegyet. Ezt követően fogóval egy óvatos, de erős húzással le kell róla húzni.
Jöhet a kovácsoltvas tradicionális hegy a vesszőre. Előrebocsátom, aki nem akar potenciális öngyilkosjelölt lenni, az szöges hegy felerősítésével ne a legjobb vesszőjén kísérletezzen. Maradjunk a csőszájú hegynél.
Másik sarkalatos pont: ragasztó.
Gondolom, minden íjásztársamnak számtalanszor megesett már, hogy a hegy hogy-hogy nem, bennemaradt a vesszőfogóban. Én - jobb híján - Technokollal ragasztottam fel (vagy szerencsés esetben vissza) a hegyet. És láss csodát, merthogy én nem hittem a szememnek: a Technokolos hegy az 'stennek nem esik le! Jó lenne, ha a gyártók rájönnének már, hogy az a faragasztószerűség(?) nem épp a legjobb megoldás...
Tehát nyomjunk egy bő csepp Technokolt a tradi hegyünkbe (én egy vadászhegyet választottam az enyémre, sok lehetőségem nem volt), ezt követően lassan fogyamatosan ide-oda forgatva (közben állatmód figyeljünk a tollazás és az ajak elhelyezkedésére!) nyomjuk rá a vesszőre. A kinyomott ragasztófelesleget papírzsebkendővel hegyirányban letörölhetjük.
És most jön a trükk: Ha úgysem lövünk a vesszővel, mi a kórságért ragasszuk rá? Hála a szabványoknak, bőven elegendő, ha a hegyet megfelelő irányba fordítva rászorítjuk kézzel a vesszőre, majd a vesszőt a tollazott végén a földhöz ütögetjük, mintha kalapácsra szorítanánk fejet. Elég szoros hegyet kapunk így, hogy a továbbiakban mint dísz, ne legyen gondunk vele.
Kész a vesszőnk, jöhet a felrakás. Akár szögelhetnénk is, de én nem ezt tettem. Az ágyam fölött áthidaló futott (de akármilyen szekrényrész jó, amely a falhoz nincs hozzátolva és egyfajta áthidalószerepű, tehát nincs talpa, csak a szélső szekrénytagokkal érintkezik) Fogtam tehát egy (Royal 0,22-es) jó darab damilt, és némi szigetelőszalagot.
Most jön a pepecselős és izzasztó része. A damilt a vessző egyik végéhez clinch-csomóval kötjük (ugyanaz, mint az "akasztófakötél-kötés", csak egy plusz hurkonátvetés van benne), ez önszorító, normálesetben bírja a vesszőtestet. Ezután próbaillesztéssel kimérjük a damilt, a másik végre is rákötjük, most két választásunk van. Az egyszerűbb, hogy egy ponton rögzítjük a szekrényen, mintha egy képet lógatnánk le, én a másik mellett döntöttem: két ponton. Szigszalaggal a damilhurok egyik harmadán / negyedén / mérés szerint egy szimpla szalagdarabot csinálunk, hogy a damilt a ragasztós felület közepén futtatjuk, majd ezt a két felet összehajtjuk. Ezt a darabot egyszerűbb a szekrényen rögzíteni, mint a szimpla damilt. Megcsináljuk a másik oldallal is, majd a szekrény hátoldalához ragasztjuk az egész cuccot. Vigyázat, utólag sok igazítási lehetőség nincs, a jó szalag, nagyon fogja a damilt, húzkodásra inkább szakad, mintsem csúszik, így mondhatni elsőre jól kell csinálnunk! Kis "finomhangolást" a damilhurkok vesszőtesten csúsztatásával tudunk elérni.
Miért jó ez?
Egyrészt mert hótt kreatív. :D A damil világos háttér (pölö a képen látható tapéta) előtt - pláne az ágy "távtartásával" egész egyszerűen nem látható, a nyílvessző pedig nagyon látványosan a "semmiben lebeg".
Na meg aztán eleve a történelmi nyílvessző ténye sem egy utolsó díszítőelem. :) -
#128 Sziasztok!
Én is ugy gondolom,nem érdemes használt ijjat venni,mert azért az évek során történik"ez-az",ezt ugye nem tapasztalatbol mondom de az én 2 honapos agarammal is történtek dolgok,pl egy hete a nagyapám vessző nélkül simán elengedte,még szerencse,hogy nem lett baja.Ráadásul az egyik imerősöm most vett ijjat és Kassai mester kihozott egy uj ijjat aminek Hiuz2-es a neve és mindössze 19000 forintocska bár rövid huzáshosszu 30" körüli,nincs rajta semmilyen diszités egyszerü hasitott bőr bevonatu.Az agár egyébként pontosan az üzletekben 32000 forintba kerül,legalábbis én annyiért szereztem be.Nem tudjátok,hogy müvészetek völgyében asszem Pulán lesz-e idén is ijászkodás?Tavaly volt,ott lőttem életembe először tradicionális visszacsapo ijjal,onnan a szerelem. -
#127 Mégis csak van egy kis időm, így igyekszem átfogó választ adni a "miért újat?" problémakörre.
Mint említettem, a műgyanta íjak azért bőven bírni szokták odafigyelés mellett a négy évet. Tehát jó esélyed van, hogy egy jó íjat kapsz kézhez. Csakhogy.
Hiába külsőleg hibátlan az íj, a négy év azért benne van. Ezt a húzóerején mindenképp érezni fogod, fontokat vesztett az évek során. A másik, hogy az anyaga már fáradt, és az élettartama... itt érdemes kis számolás.
Ha jól tudom, az Agár most úgy 26 000 forint körül lehet. Én kértem az enyémre faragást, ez +6000 forint, ezt most hagyjuk ki a buliból. Ha nekem használt Agarat ajánlgatnának, még 10 000-ért is erősen gondolkodnék rajta, hogy elvigyem-e. Ugyanis, képzeld el: A különbözet 16 000 forint. Tizenhatezer forinttal többet adsz ki, és kapsz egy vadonatúj íjat érte, frissen bőrözve, csodaszép lakkozással, és mindenképpen négy plusz kibírandó évvel. Osszuk le: évi 4000 forint plusz "ráfizetéssel" hosszútávra vettél íjat, ami - ráadásul - "csak a tiéd", veled "nő fel" az íjászathoz.
A Szarvast most nem tudom, mennyibe kerül, gondolom, mint kezdő íjásznak ezt (is) ajánlották. Jól, a Szarvas tényleg megfelelő, bár az én talpasíjász szívecském valahogy azt mondja, hogy lovasíjásznak előnyös az asszimmetria, talpasnak meg minek. De a lényeg ugyanaz: javaslom, vadonás új íjat vásárolj. :) Ugyanakkor azt sem mondom, hogy a használttal befürödnél - neked kell mérlegelned.
A "miért ne Kassait?" megint egy olyan kérdés, hogy egyrészt szubjektív, másrészt teljesen jó a Kassai is, csak... :) De erről majd máskor.
Addig, ha van kedved és időd, itt olvasgathatsz: Szabad Íjász Portál (külön érdekes a Fórum-része. De azért csak azt mondom, bárki ír bármit, ne vegyél semmit sem szentírásnak. Az egész íjászat olyan, mint maga a technikája: Minden íjász tudja a tuti tippet, mindegyik máshogy lő és arra esküszik is, mégis mindenki hibázik. :) ) -
#126 Háát tudod... ha jól karban van tartva, a műgyanta íj elbírja a négy évet, de én a helyedben mindenképpen újat vennék inkább. Egyébként nem akarlak lebeszélni, nagyon jó íj az Agár, nekem is az van, de én inkább a Grózer irányába terelnélek. :) Ha érdekel a miért, írj privit, vagy ha bármi kérdésed van, nyugodtan kérdezz, szívesen állok rendelkezésedre, bár most húznom kell. ^^
Az ikszes legyen veled. -
kovizsolti #125 Sziasztok!
Még kezdő íjász vagyok. Szerintetek érdemes használt íjat venni?
konkrétan egy 4 éves Kassai Szarvasról van szó.
Eredetileg egy új Kassai Agárt néztem ki magamnak.
Köszi előre is!
üdv -
#124 Holott lehet, az ellenőrök csípnék. :) Pláne, ha egyszer-kétszer meg is húzkodod, mondjuk, kovácsoltvas vadászheggyel, csak úgy próbaképp feléjük... :D -
#123 -
#122 Hát igen!Nem gondolkoztam még soha komolyan el,hogy felszáljak felajzott ijjal a metrora és esetleges célokat kutatva éberen ijjal a kezemben utazzak mondjuk a Lehel térig!!De az igaz,hogy az ismétlés a tudás jo édes annya!!! -
#121 Ez igaz, csak olyan "semmiben lebegőnek" tűnt úgy a hozzászólás. De jogos. :) -
Tarcal #120 Semmi probléma sincs, ha tudjátok. Ártani sohasem árt, ha többször hallja az ember. Csak azért írtam, mert felmerült ez a kérdés korábban. -
Tarcal #119 A legnagyobb lőtávot úgy lehet elérni egy íjjal, hogy 45 fokos szögben kell kilőni a vesszőt. Egy átlagos gyanta visszacsapóíj-rekonstrukció, kb 45#-os, kb 160 m-re képes 28 hüvelyk húzáshossz mellett, szélcsendben. Ha mondjunk 60-70 fokos szögben lőjjük ki a vesszőt, akkor az ugyan magasabbra megy, de rövidebb távra. -
#118 Sziasztok!!!
Ezt most én nem értem???? Szerinted ezt nem tudják akik ilyen eszközöket használnak.
-
#117 ?
Igen, ezzel tökéletesen tisztában voltunk. :) Hol a probléma? -
Tarcal #116 Sziasztok!
Az íj nem fegyver, hanem egy sporteszköz, ami emberi élet kioltására is alkalmas lehet, ezért körültekintően kell eljárni a használatakor és a szállításakor egyaránt. Tehát használni közterületen tilos, csak megfelelő biztonsági intézkedések mellett szabad. A szállítását lealjzva, és rejtve, becsomagolva kell megoldani.