38
Immortel - francia sci-fi
  • Montanosz
    mindenkori top10ben benne van nálam
  • mainruler
    "Bilal ugyanis telerakta digitális szereplőkkel a filmjét, de nem csak statiszta szerepekben, hanem olykor teljesen „normális” emberi szerepekben is. Néhány fontosabb mellékszereplő animált, míg mások statiszták, és bárhogy töri rajta az ember a fejét, nem lelni a logikát abban, ki milyen alapon mesterséges, avagy valódi."

"Mivel azonban az animált szereplők kidolgozottsága és mozgása teljesen változó színvonalon mozog, ez még akkor is kizökkenti a nézőt, ha hajlandó lenne megbocsátani a látszólag logikátlan rendezői döntéseket."

A változatosság gyönyörködtet. Miért kéne birka módjára bekajálni újra és újra ugyanazt az egyértelmű, kiszámítható, kényelmes sémát?
    Pont az a mulatságos a dologban, hogy szeszélyesen alkalmazza a technikát és élő szereplőket, ettől felszabadult, eredeti a dolog. Ne kívánd a sablonokat.
    Így is maradt a filmben épp elég.

"Ez talán prózában működne, ha pár mondattal megalapozná egyes események előzményét, vagy kapcsolódását az addigiakhoz, de Bilal és sok kortársa úgy gondolja, hogy a képek elegendőek."

Elegendőek is. Talán azt akarja, hogy használd egy kicsit az agyad, ne csak ülj passzívan a székben, hm? Mond valamit az a szó, hogy képzelőerő, fantázia? :)
    Visszautalok fentebbre: Miért lenne követendő az egyszerű, kényelmes, kiszámítható út?

Bocs, hogy előráncigáltam a témát.
  • Dynamic
    dec.2.
  • Rick Deckard
    Hellósztok,

Mikor kezdik vetíteni a magyar mozik?

Köszi
  • Sir Quno Jedi
    Reméljük lesz előzménye/folytatása. Első alkotának nem rossz, lehet még csiszolni rajta !
  • Sir Quno Jedi
    Tanúlságos kis alkotás, nekem bejött ! Különösen az "istenek" vislekedése, az abszolúte jól el volt találva !
  • nemcsakfeel
    nekem se passzol össze ez az egész. szar összerakott film., vagy legyen teljesen anim, vagy teljesen élő, nem kéne összebarmolni ilyen nyámnyila szarokat.-
    a misztikussága sem megnyerő, erőltetett.
    a sok éljenzőnek megcsak azt mondanám, hogy attól még hogy ekzotikus módon van megcsinálva egy film, olyan művészi jelleggel, még nem lesz jó film
  • Tatyla
    Köszönjük!
  • Cat #30
    Sajnos azonban két gyenge pontja is van az Immortelnek: Az egyik a látványvilágának azon digitális elemei, amelyek nem tárgyak, vagy hátterek, hanem emberek, vagy emberszerű szereplők. Bilal ugyanis telerakta digitális szereplőkkel a filmjét, de nem csak statiszta szerepekben, hanem olykor teljesen „normális” emberi szerepekben is. Néhány fontosabb mellékszereplő animált, míg mások statiszták, és bárhogy töri rajta az ember a fejét, nem lelni a logikát abban, ki milyen alapon mesterséges, avagy valódi.
    Egyes jelenetekben a rendőrök teljesen számítógéppel készültek, de a film vége felé egyszer csak egyikük élő szereplő, de összesen 30 másodpercet sem szerepel a filmben. Igaz, hogy két mondatot kell elhadarnia a rádióból, de mit kezdjünk azzal, hogy a kissé noirosra vett detektív, és teljes stábja, akik Nikopol (valódi színész) nyomát kergetik, kivétel nélkül számítógéppel készültek, függetlenül attól, hány jelenetük és mekkora szerepük van a történetben.

Ugyanakkor az Eugenics főnöke, Algood és bájos, ázsiai asszisztense annak ellenére digitális, hogy sok jelenetük, fontos párbeszédeik vannak a filmben, ahol mind a történet előnyére vált volna, ha valódi színészek játéka, mimikája, gesztusai hangsúlyozzák az események jelentőségét.
    A genetikai cég egyik tudósát Charlotte Rampling játssza, kollégája azonban digitális, ámbár mozgása nagyon valósághű néhány jelenetben, másutt elnagyolt, és olykor úgy tűnik, mintha egy színész játszaná el, csak a fejét manipulálták digitálisan. Az ő mimikája a leginkább tökéletes, a szájmozgása legtöbbször jól követi a hangot, és arca kidolgozott. A többi számítógépes szereplő hozzá képest legalább egy-két finomítási fázissal és animációs eszköztárral le van maradva.

A kékhajú lány, aki mind különlegességében, mind megjelenésében és az eseményekben betöltött szerepében emlékeztet Leeloo-ra (Milla Jovovich) az Ötödik elemből, szintén fotómodellből lett színésznő, Linda Hardy. Hórusz természetesen digitális, a Kiálts farkast kalmárjaira emlékeztető dayak bérgyilkos szintén. Ellenben az Eugenics által kifejlesztett dayak-humanoid hibrid igazi gumi és latexmaszk, a hozzá tartozó gumikesztyű mancsokkal, amelyek primitívsége a japán Godzillák jelmezével vetekszik.
    A háttérben mászkáló, arctalan tömeg is többnyire élő statisztákból áll, a közeli jelenetekben azonban váltakozva digitális és maszkkal elváltoztatott színészek mozognak. Látszólag tehát semmiféle rendszer, semmiféle koncepció nincs amögött, hogy ki animált, és ki nem. Mivel azonban az animált szereplők kidolgozottsága és mozgása teljesen változó színvonalon mozog, ez még akkor is kizökkenti a nézőt, ha hajlandó lenne megbocsátani a látszólag logikátlan rendezői döntéseket.

A film másik problémája már a képregényekből ered. Bilal ugyanis hiába rajzol remekül és hiába képes újszerű ötletekkel előrukkolni, érdekes hangulatot teremteni, a dramaturgia már a képregényeknek sem erőssége. Néhány jelenetet mindenféle magyarázat, vagy narráció nélkül tár elénk, olykor kihagyva egy-két elbeszélési lépcsőfokot, összekötő jelenetet. Ez talán prózában működne, ha pár mondattal megalapozná egyes események előzményét, vagy kapcsolódását az addigiakhoz, de Bilal és sok kortársa úgy gondolja, hogy a képek elegendőek. Ennek eredményeként a történetben (és a filmben is) néha érthetetlen váltások történnek, vagy kihagynak néhány gondolati lépcsőfokot, amitől aztán az olvasó/néző elveszítheti a fonalat. Míg képregénynél van lehetőség visszalapozni, újra elolvasni egy-egy oldalt és megtalálni néhány hiányzó részletet, addig ez egy mozifilmnél alapból nem lehetséges. Ehhez társul még néhány igazán bosszantó, mondhatni ordító vágási hiba, és ez végképp betesz annak, hogy a történetet alaposabban megismerhessük.

A három történetből való összeollózásnak is meglátszanak a gyenge pontjai. Bizonyos dolgokat - leginkább a szereplők előéletét - ugyanis készpénznek veszi a film, néhány konkrét utalással villantja föl, hogy honnan jöttek - ez azonban többnyire nem sikerül. A kíváncsiságot ugyan néha felül lehet írni a jelenetekkel és ötletekkel, többnyire viszont csak a levegőben lógnak tőlük a karakterek, vagy sután elkeni a dolgot Bilal. Pedig az utalások ígéretesek, sőt, még legalább két filmre való nyersanyag kijönne a karakterek egyes megszólalásaiból.

Összességében valahol egy modern auteur- és művészfilm, illetve egy borongós, Szárnyas fejvadász hangulatú sci-fi mezsgyéjén bukdácsol az Immortel, amely a hangulatával folyton lenyűgöz, látványával néhol ámulatba, néhol zavarba ejt, de dramaturgiai és rendezési hiányosságai miatt elvéti a célt. Minden hibája ellenére megéri látni, de sokkal-sokkal több van benne, mint amennyit Bilalnak sikerül kihoznia belőle.
  • Tatyla
    Az egyik aki a motion capture-el mozgatta az animációs figurát(akiröl modellezték) a másik pedig a hangja!
  • Gnome
    ilyenkor adok hálát, hogy nemcsak amcsi filmek léteznek....nagyon tetszett, remélem otthon is vetítik majd...
  • Garfield
    Nekem az volt a furcsa, amikor a végén, amikor felsorolják a készítőket, a "szereplők"-nél két név volt.
  • Tatyla
    Nekem is nagyon tetszett de az ismeröseim csak bambán néztek rám mikor meséltem róla! Még sok ilyet!
  • Tomalak
    Erre én is csak ezt tudom mondani, hogy nagyon jó filmet sikerült csinalni régen láttam már ilyen jót. Magával ragadó másodjára nézem meg.
  • RangeR
    A hangok is jók és misztikus is nem kicsit!
  • RangeR
    Na ez a film nagyon jó !
    Teljesen sajátos atmoszféra és képi világ!
  • shaba23 #22
    Letőttyük!
  • Sadun Tryst
    reméljük akkor hamarosan a hazai mozoikban is megfog jelenni (bár abban sem vagyok biztos, hogy 1általán lesz-e itt Magyarországon...)
  • shaba23 #20
    Production : Telema, TF1 Films, Ciby 2000, RF2K, Force Majeure, Medusa Films
    distributeur : UFD
    Réalisation : Enki Bilal
    Scénario : Enki Bilal, Serge Lehman, d'après les BD de Enki Bilal
    Décors : Jean-Pierre Fouillet
    Costumes : Mimi Lempika
    Maquillage : Nicolas Degennes
    Photo : Pascal Gennesseaux
    Montage : Véronique Parnet
    Musique : Goran Vejvoda, Sigur Ros, Venus
    Durée : 102 mn

Casting :

Linda Hardu (Jill)
    Thomas Kretschmann (Nikopol)
    Charlotte Rampling (Elma Turner)
    Thomas Pollard (Horus)
    Yann Colette (Froebe)
    Frédéric Pierrot (John)
  • shaba23 #19
    Ebből lett a film

• shaba23 #18

• shaba23 #17
    Franciaországban márc. 24-én mutatják be az Immortel Ad Vitam című képregényfilmet (hazai cím, ill. megjelenési idő nem ismert). Ami igazi meglepetés, hogy a rendező Enki Bilal, akinek a neve már fogalommá vált a francia képregényeket kedvelők körében. Saját maga által írt/rajzolt történetét vitte vászonra, amely a Nikopol trilógia címet viseli, és az alábbi részekből áll: The Carnival of Immortals, The Woman Trap, és az Equator Cold.

A sztori elég érdekes, nagy vonalakban annyi, hogy a közeljövő New Yorkjába érkeznek Egyiptom istenei, akik közül Hórusz kinézett magának egy Jill nevű hölgyeményt, aki azzal az igen ritka adottsággal rendelkezik, hogy képes az istenekkel párosodni...
    A film látványvilága meglehetősen tetszetős, talán az Ötödik Elemhez hasonlítható leginkább. Igazi európai filmcsemege, reméljük hozzánk is eljut hamarosan...

[kepregeny.net]
  • Sadun Tryst
    Vmi hír a filmröl?
  • LezLee
    Úgyszintén.
    A Van Helsing és a RE legújabb része után...
  • Sadun Tryst
    reméljök nagyon nagy királyság lesz a film! a várólistámon jelenleg elég elökelö helyet foglal el... :)
  • fm
    meg a sztori is ;)
  • Sadun Tryst
    jó lesz ez a film! imádom az ilyeneket! :)
  • LezLee
    Hát nem tok róla, de nem csodálkoznék rajta, ha igen. Nagyon 5. elemes a látványvilág. Szóval elképzelhető.
  • Augustus Gigo
    Nem producerkedik Luc Besson? nagyon 5. elemes:D
  • LezLee
    Hát igen belinkeltük ugyanazokat a képeket :)))
    De én valamivel kíméletesebb voltam a modemesekkel :))

Amúgy egész ígéretesnek tűnik a kicsike, a látványvilág egészen lenyűgöző, engem leginkább az 5. elem és az Underworld látványvilágára emlékeztet.
    És nem Hollywood-i gyártmány, tehát reménykedhetünk :)))
  • Augustus Gigo
    hehe
  • Augustus Gigo
  • Augustus Gigo
  • Augustus Gigo
  • Augustus Gigo
  • LezLee
    "Érdekes francia sci-fi trailerre bukkant Birdy kapitány. A trailer szövegét elemezgetve az alábbi következtetésre jutottam:
    Horus valami oknál fogva leszáll az emberek közé, felveszi egy halandó testét, hogy becserkésszen egy természetfölötti képességekkel megáldott, mellesleg gerinctelen állatokhoz hasonlóan vedlő, bájos hölgyet. Természetfölötti, mivel egyedül ez a nő képes kihordani egy isten gyermekét...

Érdekes sztori, s a grafikai körítés sem mindennapi, úgyhogy éjszakára jobb bezárni az ablakokat."

Forrás: Hardwired

A trailert pedig megtaláljátok
    ITT
  • Augustus Gigo
    Jók a képek