15585
Rajzolás,Festészet,Digital art...stb.
-
#13117 Van pár műszaki rajzlapom(vagy ha nem műszaki, akkor vmi d betűs, lényeg hogy 15ft), amik amúgy is fel vannak darabolva, ilyen célra tökéletesek lesznek.
Basszus, olyan feladatom van, hogy ~másfél óra után kijött valami teljesen rossz megoldás:D Javítani meg esélytelen, ha kiszínezném, elmenne absztrakt művészetnek, naggyon absztraktnak:D -
tpM #13116 Köszi, már sajnos nincs meg az a rajzom, így nem tudok már rámenni. :) Van még pár ilyen félbehagyott rajzom, aminél csak vonalak vannak, pl ez, majd kipróbálom. Még nyár környékén linkeltem be ide ezt a rajzom, talán az egyetlen amin úgy-ahogy sikerült az árnyalás, viszont ezen nincsen annyi kidolgoznivaló részlet, így könnyű volt. Köszi a tanácsokat meg a tutorial linkeket (#13111), hamarosan magmutatom mire jutottam... -
#13115 Bármilyen lap jó. Akár egy darab újságpapír, vagy post-it. :D
Azért ajánlom a sima fénymásoló papírt, mert az viszonylag vékony és nem is túl drága. kb. 800-1000 forintocskáért vehetsz egy 500-as köteget bármelyik irodaszer boltban és az kb. halálodig elég is lesz ha csak ilyen maszkolásra használod... :D -
#13114 Kétféle módon tudsz alapból árnyékolni. Van a homogén és a raszteres módszer. Te az utóbbit használod, ahol általában egyféle textúrát (jelen esetben vonalakat) ismételgetsz valamilyen sűrűséggel egymáson és úgy kialakulnak a különféle tónusértékek a textúrák tömörségétől függően...
A vonalas raszternél van egy ökölszabál, amit tarts be: Soha ne egymásra közel merőleges vonalakat húzz, mert akkor kialakul ez a kereszthálós mintázat, ami tényleg csak satírozásra emlékeztet. Ha már változtatni akarsz a vonalak szögén, akkor valami hegyes szöggel csináld. Mondjuk minden egyes réteget 10-20 fokkal dönts csak el.
Egyes iskolákban szigorúan tiltják a kereszthúzott rasztert, és csak egy irányban (szögben) szabad árnyékolni. Erre a szabály, hogy ha jobb kezes vagy, akkor jobb felülről húzod bal lefelé, tehát így: ////
Ha meg bal kezes, akkor pont fordítva, tehát: \\\\. (Így marad egészséges a kéztartásod, mely végül fontos a "laza csuklóhoz", noha sokan kényelmetlennek érezhetik elsőre, mert amolyan befordított kéztartással próbálnak meg rajzolni.) Ha kipróbálod így is simán el lehet érni sötétedést, pedig csak egymással párhuzamos vonalakat huzogatsz. ;)
Amúgy a rajzod nem menthetetlen, csak menj még rá néhány réteggel, mindenféle szögekben és úgy egész jó lesz a végeredmény, mert ahogy látom van hozzá érzéked. Finom részletek bújnak meg már most a lány orcáján, ahogy mosolyra húzza a száját. :)
Hajrá!
-
#13113 Ne maszatolj! Attól, hogy maszatolsz még nem fogod megtanulni az árnyékolás/tónusozás technikáit. Csak becsapod önmagad. Nekünk anno meg volt tiltva a maszatolás. Később persze lehetett, de addigra olyan szinten voltunk, hogy kvázi már saját stílusjegyek mutatkoztak minden diáknál, volt akinál ez maszatos rajzban mutatkozott... (rajzos voltam)
Visszatérve rád és a kockára. Nem kell 4féle ceruza, fölösleges. Egy sima 2B-s ceruzát szerezz be! Azzal ha kellően rányomod már bőven elég sötét feületeket tudsz létrehozni, meg mivel puha ezért ha csak épp futtatod a papír felületén, szinte nem is látszanak majd a vonalaid.
A rajzoláshoz kell egyfajta látásmód, mely gyakorlással és idővel kialakul. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem csak nézel, hanem látsz is majd, hiszen értelmezed a látottakat. Megfigyeled a dolgok összefüggéseit és szépen megtanulod mi mire milyen hatással van. Így szert teszel egy komplexebb látásmódra, mely a későbbiekben néma társad lesz az alkotás során. Vezetni fogja elsősorban az agyad, másodsorban a kezed. Gyakorolj és tanulj! Ha másolsz (akár képről, akár a valóságot) tanulmányozd, amit látsz! Mi? Miért? Honnan, hová? Hogyan? Bár egy képet másolni hazugság, hisz már egy (a fényképezőgép által) értelmezett képet rajzolsz le...
A kockás képpel alapjában véve nincs semmi baj, csak az hogy izzadságszagú. Próbálj meg egy kockát többféle, mondjuk 6-8 különböző nézőpontból lerajzolni. Forgasd körbe, mert a mostani felvétel eléggé csalóka, könnyen enged hazudni ez az izometrikus nézőpont (egymást fedő élek, null rövidülés - túl szimmetrikus felvétel). Az axonometria okés, a térbeli látásmódhoz hozzásegít, mely jól jön majd a perspektívánál, rövidüléseknél. Az árnyékszerkesztés nem jó a képen! Tegyél le egy kockát magad elé és fordítsd rá az asztali lámpád. Ilyen árnyékot vet a kocka? Nem hiszem. Ha gondolod majd egy másik hozzászólásban segítek az alapokban mikre ügyelj, de egyelőre nézd meg milyen az árnyék. Keresd meg a kocka csúcsainak árnyékát és képzeletben kösd össze egy egyenessen azt az árnyékcsúcspt az azt vető kocka csúcsával. Ha ezzel megvagy, kezdd el mozgatni a lámpád lassan és közben ugyanúgy képzeld el ezeket az összekötő egyeneseket... Mit látsz és mire jöttél rá?
Amúgy az mindenképp áldásos, hogy már három homogén(!) tónusértékkel dolgozol. Gyakorolgass, mert jó lesz ez! :)
Btw, Lightjack-nek igaza van, hogy un. primitíveket tanulmányozz (egyszerű geometriai téridomok), mert ezekből gyakorlatilag tényleg bármi felépíthető. (Pl. egy alma alapját egy gömb adja, egy emberi test pedig felépíthető hengerekből... csak hogy pár egyszerű példát említsek). Ha pedig ilyen téridomokat rajzolsz mindig(!) rajzold meg a nem látható éleket is, mintha hálóból lenne az egész tömeg. Ha például egy hokedlit vagy széket ezzel a módszeresen végigrajzolod a fáradozásaid gyümölcsei nem maradnak el. Megérted a szék múködését, térszerkezetét, hogy van összecsapolva, hogyan takarja ki saját magát, hogyan görbül a karfája, stb... Hajrá!! :) -
#13112 Amijóta csak elkezdtem intenzíven rajzzal foglalkozni, mindig balyban voltam avval hogy az árnyékos részek nem voltak eléggé sötétek , valamijért féltem rendesen rányomni a ceruzát, no ez mostanában már ki lett küszöbölve.
Felfogtam hogy ahhoz hogy igazán fényesnek hassonak a fehéren maradt részek a a sötéteket kell mélyíteni amenyire csak lehet.
A tanács : vázold fel a kockát (vagy bármi mást) és gondold át melyik kellene hogy legyen a legsötétebb pont, no ott nyomd meg azt a ceruzát és feketítsd be amennyire csak lehet. Ezáltal megkapod a legvilágossab (fehér) és legsötétebb pontot .Ezután csak ki kell dolgozni az átmeneteket. -
#13111 haj 1 tutorial
haj 2 tutorial
szem tutorial
portré tutorial
én ezeken tanultam meg a legalapabb technikákat. -
#13110 nemrossz, de próbáld meg szabadkézzel, és a sötétebb rész lehet még sötétebb! -
#13109 Köszi!
Kitakarós dolog eszembe sem jutott, pedig van pár papírlapom itthon, amiket bőven feldarabolhatok. -
tpM #13108 Nekem is ez a bajom, hogy nem igazán megy az árnyalás, csak ilyen satírozgatás szinten:
-
merdo #13107 Ja igen, majdnem lemaradt. Kockra rajz -
merdo #13106 Köszönöm a tanácsokat! Ma megpróbáltam egy kockát, árnyékolással. Mi a véleményetek róla? Bár a scannerem nem pont úgy olvasta be, mint amilyen valójában, de nagyjából ilyen. Most már egy ideig nem fogok berakni semmit, csak gyakorlok szorgalmasan, és talán egy pár hónap múlva már jobb rajzokkal tudok majd szolgálni :) -
#13105 egyetértek. ne portrérajzolással kezdj. ha még az árnyékolást nem sajátítottad el ekkor egyszerűbb, sokkal egyszerűbb fiormákkal kezdj. mondjuk rajzolj egy kockát, aztán hengert, aztán gömböt. szép lassan az alapokat begyakorlod és akor már menni fognak az összetettebb dlgok is. hiszen, ha belegondolsz a fej is összeépíthető ilyen egyszerűbb formákból, de télleg ne a portrérajzolással kezdj, mivel ott már másra kell figyelni(arányok, formák, szem kidolgozása stb.).
szerezz be különböző keménységű ceruzákat, legyen egy 8b, 4b, hb, 4h. ezekkel kb el tudsz boldogulni egy ideig, aztán ha komolyabbra fogod akkor jöhet mindenféle, de nem kell egyenlőre a sokféle. elég ez a 4. -
#13104 Én az első tippet szoktam használni, a lehető leghatékonyabb technika amivel dolgom volt, de persze egy kis radírdarabbal nem lehet olyan precízen radírozni, mint egy kézhezálló radírral (radírrúddal), persze ez is csak gyakorlás kérdése. :) -
#13103 barátomnak még a rotringot is kikellet hegyezni a műszaki rajzhoz, hogy elfogadja a tanár:D
Amúgy a sima szélragasztó is jó maszkoláshoz és az nem drága, érdemes kézzel áttapogatni a ragasztós felét hogy ne tapadjon túlságosan, ez inkább vékonyabb lapoknál érdekesebb. -
#13102 Két (jó) tippem van számodra:
-Végy egy közepesen lágy vagy közepesen kemény radírt és sniccerrel vágd le az "orrát"; így kapsz egy éles radírt, amivel elég jól lehet dolgozni egy darabig. Ha elkopott megint vágsz belőle.
-A másik tuttter tipp: Fogsz egy (vagy több) papírdarabot és odailleszted a radírozandó felület mellé vigyázva radírozásnál ne mozduljon el, mintegy kimaszkolod, amit féltesz a radírtól. Használhatsz kék színű skotch ragasztószalagot is. Ez utóbbi nagyon hálás, ha ügyes vagy többször vissza lehet szedni és leragasztani, de elég drága eljárás, viszont kényelmes, mert ha leragasztod, akkor akár sniccerrel/szikével óvatosan ki is vághatod a bonyolultabb formákat/befoglaló poligonokat, amit akarsz... A laposkoz meg elég 1-2 xerox és olyan méretűre tépkeded, hogy kényelmes legyen használni - csak hogy ne bonyolítsuk túl. :)
(én annó ezeket használtam építészeti ábrázolásnál... pasztell technikánál jól jött, de grafit rajzokhoz is jó. Műszaki rajzoknál nálunk csak rotring vagy csőtoll volt az elfogadott, utóbbinál meg nem számít a maszat, mert úgyis átmész az egészen radirral a végén.) Ha meg párhuzam vonalzózol: szórj a lapodra egy kis lisztet. Szerkesztésnél nem zavaró, de a vonalzókat eltartják annyira a lisztszemek, hogy ne maszatolja olyan intenzíven a tologatás a rajzodat... Vannak még tippek, de egyelőre már ez is több, mint kettő! :) -
#13101 Milyen radírt ajánlotok, ha azzal milliméter pontosan akarok radírozni? Műszaki rajzhoz kéne, amik vannak nekem, azok ilyenre nem igazán használhatók. -
#13100 kezdd az alapoktól, ne akarj egyből portrét rajzolni. -
Midas #13099 vegyel gyurmat es probalj vmi formakat krealni meg vehetsz egy babat is es vilagitsd meg egy asztali lampaval.
Aztan probald ujra :) -
merdo #13098 "Továbbra is csak egy nyelvet tanítottak ezután?" Igen, mert én szakmunkásképzőben tanultam Ma megpróbálkoztam volna egy portré vázlattal, főleg az árnyékolást próbálgattam volna. Borzasztó lett ez is.
-
#13097 5 évig tanultam ált. ban németet én is és cask ennyit tudok: Darf ich bitte aus klo? (Kimehetek WC-re?) -
#13096 én minimum 5 évig tanultam általánosban németet. Csak a gimnázium 4 évében tanultam angolt (meg németet is), és melyikből tettem le a középfokút? Hát angolból :D Neked miért kellett a németet választani? Továbbra is csak egy nyelvet tanítottak ezután? -
#13095 ééééééértem. hát ez baj. nagyon sok oktatóanyag angolul van, németet sajnos nem is találtam.:/ pedig az az oldal nagyon jól leírja hogy mit hogyan. kréj meg egy ismerőst aki tud angolul hogy fordítsa le...más nem tok mondani -
#13094 irodaszer és művellátó boltokban kapható monopol néven és nem drága -
merdo #13093 Igen, sajnos általánosban németet tanultam, és azt kellett tovább vinnem, amelyik nyelvet ott tanultam. -
#13092 18 éves vagy és nem tudsz angolul?o.O németet tanulsz? -
#13091 sztaki szótár kiterjesztés az adott böngészőbe (vagy gyatrább eredményért az egész szöveg google fordítóba:)
az utóbbiból durván talán lehet érteni valamit, bár nagy asszociációs készség kell hozzá:)
-
merdo #13090 lightjack: Köszönöm a linket, de sajnos nem nagyon tudok angolul :S -
#13089 áhh dehogy:D lemész tescoba és veszel egy Blu-Tacket. gyurmaragasztóként árulják, de erre a feladatra is tökéletes. én mindig azt használom.
merdo, javaslom nézd meg ezt a tutorialt. én innen nagyon sokat tanultam a szőrkészítéséről. 3 oldal van, ott kell alul váltani. azért mondom mert én először nem vettem észre:) -
mumeen #13088 Ilyen formálható radírt nehéz beszerezni??
http://www.youtube.com/watch?v=NiiaR3JU9x8 -
merdo #13087 Hát igen, Yetinek is mondható :D
Subakka: Köszi a tippet, és szerinted mivel kezdjem?:)
Megpróbáltam kicsit élethűbb szőrzetet csinálni (rotring-al), nem tudom hogy sikerült, döntsétek el ti! Ezt már nem rakom be, csak a egy linket adok hozzá. Ja és köszi a türelmet és a segítséget! :)
Tehát a kép -
#13086 Lightjack: köszönöm a véleményed én is látok benne 1-2 hibát meg túlzást de úgyis majd akarok ebben a stílusban alkotni ezt végül is csak másoltam :)
Merdo: köszönöm :), jók lesznek ezek csak gyakorolni kell, amit javaslok: nézz meg 1-2 rajzfilmet ne úgy mint rajzfilm hanem h mégis h csinálták az alakokat, karaktereket, a rajzfilmekben van a legegyszerűbb megjelenítési mód és ebből kiindulva lehet komolyabb részletesebb rajzokat csinálni ... mondjuk ez csak az én véleményem :D -
#13085 Yeti -
#13084 yeti ? -
#13083 keress rá eneten hogyan kell élethű szőrzetet rajzolni. keresőszó: how to draw realistic fur -
merdo #13082 Köszönöm a gyors választ, meglesz a gyakorlás!
És megfogadom azt a tanácsodat is, hogy egy kész rajzod ne javítgassak.
Mai próbálkozásom eredménye egy majom lenne, de nem is tudom mi lett belőle...
-
#13081 ez valóban nem árnyékolás, ez maszatolás, ami ritkán feldobhatja a rajz minőségét, de ebben az esetben nem. az árnyékolás más dolog.nehéz elmagyarázni az árnyékolás fogalmát. talán úgy lehetne elmagyarázni, hogy a tónusfokozatok és tónuskontrasztok különbsége egy rajzban. nemtom igazából nem tudom elmagyarázni mi az az árnyékolás, mert szerintem ez egy teljesen magától érthetődő dolog. van egy pont ahonnan a fény jön, ott az a rész világosabb, mert több fény jut oda, a túloldala pedig sötétebb. a legkönyebben ezt gyakorolni a kockán lehet, mivel ott nincsenek barázdák, nem dimbes dombos.
UI: ha egy rajzzal kész vagy, akkor rakd félre, ne kezdj el rajta javítgatni, csinálj újat. kockológiázz sokat hogy megértsd az árnyékok "működését". -
merdo #13080 Subakka: Jólett nagyon!
Megpróbáltam kicsit javítani a legutóbbi rajzomon, kérdés az, hogy jó, vagy rossz irányba!? Bár most, hogy utólag nézem ez nem is árnyékolós, hanem inkább maszatolás... Na mindegy, azért beteszem.
-
#13079 tetszetős:) a karja viszont túlontúl hosszú szerintem. még karikatúrához is. am tetszik:) -
#13078 Az oktatós fórumról egy képregény készítős könyvben láttam ezt a képet és megtetszett aztán lemásoltam látásból igaz nem teljesen ugyanaz de na :D
Gyúrunk Vazze'?! (ha kell berakom az eredetit is, és tudom h nagyon zsiráf nyaka van :D:D)