Rajzolás,Festészet,Digital art...stb.
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Deadliest Project LIVE acc:DPmurdeer
pl
angol nyelvû is jó.
rajztudásom nulla és kicsit szeretném fejleszteni.
Deadliest Project LIVE acc:DPmurdeer
www.czekoart.hu
Én legalább is kiváncsi lennék egy ilyen online "honnan hová" tárlatra.. 😊)
Mert az idő elszáll mint a fing, de én szépen öregszem mint a Sting.
Már nincs meg az airbrush-omnak a tûje, maga a pisztoly itt van valahol, de a kompresszort is ki kellett dobnom, plusz az összes festéket...
Ma már nekem sem tetszenek a "szörnyes" képek.. :-) (de akkor ezen mentem éppen át)
off: Mindig változik az ember, ez leginkább akkor válik félelmetessé ha önmagadon veszed észre..
Jim, köszi!
ASUS B550-PLUS, AMD 5600X, 32 GB DDR4, EVGA RTX 3070, SM-OB1, HD 600 + Asus Xonar DX, TonePort UX1 + Alesis Elevate 5, Novation Circuit \o/
De hogy most már ON legyen tényleg bedobok egy 12 éves munkát (átdolgozás):
(igen. A feje lopás. MTG)
Elsõ airbrush akrilképeim között volt.
Mit "tud megcsinálni"??
Megint ott vagyunk ahol a part szakad..
Végülis ha leülök egy trombitával, akkor ha elég sokáig fújom lehetek Miles Davis...
#12736.
így elolvasva a mondatomat, mindkét álláspont ellen és mellett fel lehetne hozni...
Persze ezzel az egésszel em azt akarom mondani, hogy a rajzolás mint mûvészet egy fos, de ha valaki elegendõ idõt szán rá akkor meg tudja csinálni
Jön még kutyára IFA... \"Nem elég, ha szép a kert, feltétlenül hinni kell, hogy tündérek lakják a mélyét?\"
"Rajzolni" elég tág fogalom. Valószínûleg más aspektusban gondolsz rá itt, ezért nem érted amit mondok.
Kicsit több tapasztalattal és évvel a hátad mögött majd megérted.
Dióhéjban: van rajzolás és rajzolgatás.
A BÁRKI tud "rajzolni" rövidebb-hosszabb idõ alatt meglátás a rajzolgatásra igaz. Vagy a másolásra, a mimetikus mûvészet alsó szintjeire. Ha komolyabban akarod másolni a természetet, formákat, tárgyakat, bármit, ahhoz gyakorolni és/vagy tanulni kell.
Ha netán valaki ezek után sem értené akkor:
#12726-ra a válasz:
Azért én nem keverném a szubjektív látás és alkotás módot egy gagyi sablonos ismert figura firkával-sõt mind a kettõn lehetne javítani-ez már a harmadik vélemény... de errõl napokig lehetne beszélni, de lehet fogunk is vagy inkább pingálunk (ilyen vagy olyan) valamit?😄
De szerintem nincs igazad, viszont most nincs kedvem ezen vitázni, max privátban (:
Jön még kutyára IFA... \"Nem elég, ha szép a kert, feltétlenül hinni kell, hogy tündérek lakják a mélyét?\"
"mindenki tud rajzolni csak van akinek elég pár óra hozzá, míg a kezdõnek vagy 'bénábbnak' esetleg több nap."
analógiájára:
"mindenki tud szívmûtétet végezni csak van akinek elég pár óra hozzá, míg a kezdõnek vagy 'bénábbnak' esetleg több nap."
Nem. Nem tud.
Tanulni tud.
A rajz szintjétõl függ.
Ilyet bárki tud, rövidebb vagy hoszabb idõ alatt, elõképzettségtõl függetlenül
Ilyet nem tud képzettség nélkül bárki... még ha 35 évig ül a papír fölött akkor sem
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
De ezek szerint nem olvastad el a hsz-eket.
az már egy másik dolog, hogy kib*szottsok türelem kéne hozzá
Nem "mindenki tud".
Megtanulni tud mindenki.
Mást jelent a kettõ.
Amúgy én is azon az állásponton vagyok, hogy mindenki tud rajzolni csak van akinek elég pár óra hozzá, míg a kezdõnek vagy 'bénábbnak' esetleg több nap.
Ne kerüljön oda!
Ne mutasd meg másnak, ne rakd fel ide, csak tedd el egy mappába!
Igyál egy teát, majd ülj le, és rajzold le még egyszer ugyanazt a témát!
Majd sétálj, pihenj és aznap este rajzold le még egyszer.
Csináld 3 napig, a képeket rakd a mappába, anélkül, hogy az elõzõekre ránéznél.
A harmadik napon a harmadik rajzod elkészültekor nyisd ki a mappát és tedd egymás mellé a képeket!
No mit látsz?
<#wink>#wink>

Amúgy szerintem kétfajta mûvész létezik, az egyik az ösztönös ehhez is kell alap tudás de alkotás közben az érzelmei irányítják, a másik aki ésszel alkot, precízen megtervezi nem csak a képet hanem az egész pályafutását, felépíti szépen a saját karakterét kidolgozza a stílusát.
www.czekoart.hu
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
A tehetség - a ráérzés képességén keresztül - gyorsítja a tanulási folyamatot, ezen túl pedig önálló gondolkodásnak ad teret.
A fantáziát nem lehet megtanulni, nagyrészt adottság, vagy van vagy nincs. Ötleteket lehet lopni, tanulmányozni, vagy egyenesen megtanulni egy stílust egy témakört, berögzíteni gyakorlással a formavilágot, majd abból próbálgatni kihozni újat. Ez elég nehéz ha nincs mögötte az ún. "tehetség".
A szakmai technikai részhez nem kell tehetség csak segg.. azaz idõ, gyakorlás, még több idõ és még több gyakorlás.
Sok ilyen mûvészt ismerek, aki csak a mimezishez ért, szakmailag perfekt, azt csinálja, de leragad, korlátai közül kilépni nem tud és nem is akar.
A tanulási folyamat elején ezért nem elvárt (és néha egyenesen tiltott) a kreativitás, a túlzott önálló gondolatiság, "kilépés" a szabályokból.
Kell egy masszív alapismeret, amit szakmai alázattal lehet elérni, majd ezután lehet/kell önálló utat keresni és építkezni.
Elõbb a tégla, aztán a ház... <#smile>#smile>
Igen tudom mire gondolsz.
Ha bemész vagy bemegy a boltba így is lehet kapni, hogy grafitrúd, vagy Progresso, használtuk mi is. Nagyobb felületek kitöltésére teljesen alkalmas. Ez a Progresso a vastagabbik fajta, aminek van fekete,ezüst, régebben piros borítása. illetve van még a Koh-i-Noor nak a vékony grafitrúdja borítás nélkül.
Ha az idegenek olyan okosak, hogy tudnak utazni az űrben, akkor miért a leghülyébbeket rabolják el?
Nekünk engedték a suliban a grafit maszatolást, mondjuk nem is volt szak suli de az eredmény is jobban tetszett mindenkinek. Bp ált. suli (8.oszt.) verseny volt mindenki kapott valamit... elém raktak egy kitömött fácánt és kaptam rá 45 percet....2.lettem, persze kölök voltam és imádtam rajzolni másolni, fantázia rajzokat kitalálni...
A szenet szerintem azért használta mert nem akart cerkával satírozgatni/árnyékolni. Nekem van 2-3 db tömör grafit cerkám, olyan mint egy cerka csak grafitból van az egész (nem tudom mi a normális neve ez van ráírva: koh-i-noor hardmuth progresso 8911/2😎 azt sem tudom milyen árban van de érdemes lenne befektetni neki.
www.czekoart.hu
Nekünk annak idején kifejezetten tiltották a suliban, hogy a grafitot, meg a szenet egymással vegyítsük, egyszerüen nem illik egymáshoz a grafit ezüstös, míg a szén kormos maszatos hatása. Ugyanígy a grafitot se szabadott mázgálnunk meg kenegetni.
Ha mindenképp grafittal akarsz rajzolni, akkor vegyél puha ceruzákat 2B-tõl felfele, az ezeknél keményebbek vázolni jók, a puhábbak pedig a mélyebb tónusok kialakításában segítenek.
Javaslom, ha nézel egy képet, ne a fejjel, ne a testtel, de ne is a szemével kezdj, hanem az egész alakot teljes tömegében próbáld meg felvázolni, figyelj az irányokra, és az arányokra. Mérj!! Ha portrénál is elkezded a szemet rajzolni, hajlamos elterelni a figyelmed, és elveszel a részletekben míg lehet hogy az arányokkal, és az anatómiával is gond lesz. Árnyékolni sokan sokféle képpen tudnak. Van aki a leghangsúlyosabb, legsötétebb részeket szereti felpakolni, és onnan halad a világosabb árnyalatok felé, van aki épp fordítva, és van olyan is aki egyszerre fejleszti a képet.
Ha rám hallgatsz, akkor néhány próbát megér a portré, hogy érezd az anyagot, de én egyszerûbb csendéletekkel próbálkoznék, vagy egy kis kockológiával, pl a mérés végett.
Mi sem akttal kezdtünk a középsuliban... 😊
Azt hiszem mindenre válaszoltam, ha kérdésed van írj, és kibonthatjuk jobban pl a portré témát akár, hogy ott mik azok a dolgok amikre figyelni kell.
Üdv.
Ha az idegenek olyan okosak, hogy tudnak utazni az űrben, akkor miért a leghülyébbeket rabolják el?
www.czekoart.hu
#12708 😄
Anno az egyik rajztanárom azzal biztatta a "gyengébbeket", hogy a rajzhoz nem kell tehetség és mindenki ugyan úgy meg tud rajzolni egy adott képet, max tovább tart neki. Vélemény? 😄