22335
-
#19253 Véleményem szerint felszerelt cuccokhoz képest, drága. Ennyi pénzért már egy jobbat is ki lehet fogni, egy kis alkuval. -
#19252 Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem. Erről a bringáról valakinek vélemény? Érdemes / nem érdemes megvenni? -
polarka #19251 Köszi, azt a könyvet is beteszem a gyűjteménybe.
Sajnos így van ez, amíg sokszorta többen értik az angolt, addig ott mindig több infót és gyorsabban lehet majd megtalálni. Szerencsémre ez nekem nem okoz gondot. -
polarka #19250 Az ő oldalán nehezen tudok navigálni, sosem tudom mi merre van, ezért legfeljebb gugli keresés közben néztem néhány cikket tőle. De máshol is írták, hogy nagyon híres. -
Knabb #19249 Meg ugyebár Sheldon Brown bácsi. -
#19248 ez a komment is megérdemelne egy kiemelést :) ezek közül csak a bikemagot ismertem mert valaki említette és kíváncsiságból megnéztem. tényleg jó kis oldal, amit mutattál érdekes könyv. amit magamtól találtam az a The Barnett's Manual of Bicycle Repair elég komoly, csak angol sajna. -
#19247 :DDD -
-
polarka #19245 Létezik a Bicajos könyv, a régi változata neten is elérhető.
De még találni mindenféle anyagot:
bikemag itt nem találtam jól összeszedve a cikkeket, de jobb oldalt fent a kapcsolódó sikkek közt mindent megtalálni.
bringadoki
parktool
utube-on is vannak, akik megosztanak szereléseket:
Locked in
CJ Hoyle
Én így ezek alapján szereltem a bringámat a nyáron, úgyhogy korábban semmit nem szereltem. Mondjuk gyorsabb lett volna ismerőssel elintéztetni vagy szerelővel, de akkor meg semmit nem tanulok meg a bringa karbantartásáról és szereléséről. -
#19244 Persze a sima sárga zsír tökéletes..:) -
#19243 köszi hogy ennyit küszködsz velem. tényleg le a kalappal, jók az illusztrációk meg minden. napokban hozzá is kezdek, de csak lassan, mert elég hideg van még :D
remélem általános célú zsír jó lesz, most nem szeretnék speciális zsírra költeni úgy se akkora minőségi dolgok vannak ebben a relative olcsó bringában. és csak jobb lesz a friss zsír mint a talán minőségibb de állott. -
#19242 mi a tököm van ezzel:))) Majd elküldöm privibe:) fasz kivan.. -
#19241 Na végre:)
Tengely: monoblokk:
régi stilus:
-
#19240 hmm ezt nem értem.....
Ilyen az agy tengely[persze ha nem ipari csapágyas): (kívülről befelé: kerék csavar(ez fgja a kereket a vázba), kontra anya, kónusz anya.)
-
#19239 Hát ez nem jelent meg:))
Még egyszer:
Ilyen az agy tengely[persze ha nem ipari csapágyas): (kívülről befelé: kerék csavar(ez fgja a kereket a vázba), kontra anya, kónusz anya.)
Középrész:
régi:
-
#19238 Nem erre gondolok. Ez amit kiraktál ez a kerék vázba történő befogása.
Ha kiszeded a kereket és ránézel az agyra akkor fogsz látni egy anyát, az anya alatt pedig egy teljesen kör alakú kónusz anyát. Ezt azért hívják annak, hiszen azon a részén amit nem látsz futnak a golyók. Ezen két bevágás van amit biciklihez való speciális szerszámmal tudsz megfogni. Ha ezt kinyitod akkor tudod kihúzni a kerék agyból a tengelyt. Így férsz hozzá a golyókhoz illetve az agy belsejéhez. Így újra tudod zsírozni az egész belsejét. Azért fontos, hogy csak az egyik oldalát bontsd ki mert így középen marad a tengelyed vissza szerelés után.
A közép rész az az, ami a hajtókart tartja. Ez benne van a vázban a hajtókar mögött.
középrész:
régi fajta:
monoblokk:
-
#19237 a kerék ilyesmi megoldással van:
ha jól tudom a másik fele meg egyszerű villással kontrázható.
nem tudom mi az a középrész :D itt leírod mire gondoltál?
szerintem ennyi év után érdemes újrakenegetni.
első teleszkópos, mintha lenne kis olaj folyás, azt kell tölteni, cserélni? tetején láttam kézzel lecsavarható.
emlékszem mikor eltettem már pattogott a jobb pedál, elég nagy terheléssel hajtottam mindig is mert nekem úgy volt érdekes :D szóval a bal fele is ha kap új zsírt nem fog ártani neki, meg talán a jobb oldalt is meg tudom oldani. -
#19236 Én egy vörös színű Root 1337 utcai bringát használok Michlein gumikkal.
Elindulok a Balaton partján, aztán gondolok egyet x km múlva akkor megfordulok.Az egészben a legjobb a szabadság az hogy haladsz és úton vagy. Mindegy az hogy az ember hova megy mit tervezet el úticélul, az csak egy dolog. A megtett km, maga az út az élmény szerintem. -
#19235 Az lenne a fontos, hogy ne olajozd agyon.Mert ha tocsogós lesz akkor a por kinyírja. Szóval láncot úgy olajozd, hogy letörlöd szárazra beolajozod és újra szárazra törlöd. Mert nem a külsejét kell kennie hanem a lánc szemek közötti görgőket. Ha nagyon sok az olaj akkor a por csinál egy fasza smirglit ami szépen szétkoptat mindent.
Az agyakat szétszedni nagyon egyszerű. Ha kiveszed a kerekeket látsz egy sima illetve beljebb egy kónusz csavart. Ezek kontra anyaként vannak összehúzva. Elég ha csa az egyik oldalt bontod hátul illetve elöl is.
Ehhez kell egy speckó bringa szerelő kulcs, csak azzal tudod nyitni. Utána kiszedegeted a golyókat szépen szárazra törölsz mindent új zsír vissza pakolod a golyókat be a tengely és vissza húzod az anyát. Ennek módja a következő. A kontra anyát meghúzod kézzel hogy ne lötyögjön a tengely majd rá a külső anyát és úgy hogy a kontra anya ne mozduljon rá húzod a külső anyát. Ezzel addig játssz amíg meghúzás után sem kotyog a tengely. Ezzel a kerekek készek.
A közép részt tudni kéne milyen. Ha monoblokk van benne semmit nem tudsz vele csinálni, hagyd békén. Ha régi fajta cucc akkor ahhoz is kell specko szerszám.
Hajtókart leszeded (ehhez kell egy hajtómű leszedő) aztán pedig ki tudod bontani (ha réi fajta sima villás kulccsal) a közepét. Ebben is golyók vannak újra zsírozás sb stb.. HA monoblokk akkor nem fogod tudni kiszedni csak szintén specko kulccsal, de az egy egység, tehát semmihez nem férsz hozzá. Ergo felesleges kiszedni. Ha recseg venni kell újat kb 3000-4000 huf csere és kész.
Esetleg a kormány csapit lehet még megnézni, hogyha kormány forgatásnál szercseg illetve nehezen fordul. Ehhez imbusz kulcs kell meg villás kulcsok egyszerű szétszedni. Zsírozás összerakás. Kb ennyi. Ha ezeket megcsinálod full tutaj lesz. Ha jól vált működnek a fékek más dolgod nincs is..)
De ha mondjuk nem érzel hibát, nem revseg ropog minden szépen fut, akkor nem is biztos, hogy érdemes mindent bontani. -
#19234 Hát, akkor gondolom csapágyak újrakenése menni fog:)
Nem nagyon tudok ilyesmiről :/ Ha konkrét kérdésed van, és ha tudok, szívesen segítek:) -
#19233 autószerelő vagyok, de bringákhoz nem értek annyira :D köszi hogy leírtad akkor leveszem a porvédőket és megnézem a csapágyakat is. nincs valami kézikönyv kezdő bringázóknak ahol illusztrált ábrákkal vannak ilyen szerelési tudnivalók leírva? mert annyira mégsem térnek el egymástól a dolgok. -
#19232 Hát. Ha nagyon nem értessz hozzá, lehet megérne egy szervíz látogatást a dolog.
Váltókat, bowdent nem kell olajozni. Ha esetleg szorul, vagy rozsdás a bowden esetleg, akkor cserélni kell.
5-6 év alatt az agyakban lévő, és a középcsapágyban lévő kenés is berohadhat, lehet azt sem ártana cserélni, kormánycsapágyban szintén.
Fékpofákat meg ki kell próbálni. Vagy fognak, vagy nem:) -
#19231 van egy Capriolo Pogoniam, 5-6 évig elő sem lett véve, most gondoltam elkéne menni haverokkal újra tekerni. elővettem, leporoltam, láncot megtöröltem, megolajoztam. minden fogaskerékre váltottam, hajtottam. de váltó bovdent meg kell olajozni?
ilyen fajta váltóm van:
link
nem mertem én ezen semmit csavargatni mert ha eltekerem vihetem rendes szervízbe :D mire figyeljek még? fék mintha kicsit kemény lenne, lehetne pofákat is cserélni sztem, de lehet csak beállítom, mert mindkét kerékbe beleér valahol, mintha 8 as lenne a felniben, pedig akkor meglepődnék a az áll fent. -
cobranco #19230 Bár elég lassan,de azért közeledik a szezon eleje/mármint nekem,mert van akinek nincs is vége télen/,szóval kedvcsinálónak egy tavaly előtti/dobozban felejtett/ túra a 2011-es szezon végéről:
Egy kis hazai, a változatosság kedvéért,a novemberi Bükkből:
Az öszi szinek miatt FullHD 1080p-ben készült,de a pára és a terepviszonyok sajnos felülirták a tökéletes képi élményt,ugyhogy a 720p-s opció jobbnak tünik.
Üdv Cobranco
www.cobranco.atw.hu -
Blum #19229 Velemenyem szerint kar errol cikket irni,mert a jo teleszkop beallitas mindenkinel mast jelent. Az orok szabaly az,hogy nemszabad semmilyen szituacioban koppannia a telonak,viszont konnyen megkell indulnia es ne rugjon vissza. -
#19228 Teleszkóp beállításról lehet találni valami jó leírást? Bikemagon nézegettem de nem találtam, pedig jó leírásokat szoktak csinálni, biztos van erről is, csak gondolom én nem találom -
#19227 Hát én [még] segghülye vagyok a telókhoz szóval tuti nem fogom szétszedni :D De van ismerősöm aki ért hozzá, szerintem majd vele átnézetem mindenképp. -
Blum #19226 KELL! hogy legyen mozgasa. Ha teljesen merev lenne lockolaskor akkor joval rovidebb ido alatt szetmegy az egesz.
[Protip: RockShoxok hiresek arrol,hogy gyarilag nevetsegesen keves olaj van bennuk. Erosen javaslom,hogy ha vannak megfelelo szerszamaid es turelmed meg persze hozzaertesed,akkor szedd szet a telot es toltsd fel rendesen valami jofele olajjal. [Pl. Motorex] Anno mi is tapasztaltuk,lattunk is emiatt szetmenni Rock Shox Pike-ot. Nemregiben volt egy eleg terjedelmes cikk nem is tudom melyik ujsagban,melyben egy szaki mondta el ugyanezt es voltak is kepek egy szarrament SID WC-rol. Pontosan ezert adta meg magat. Mindenfelekepp javaslom,hogy nezesd at vagy szedd szet sajat magad ] -
#19225 Még egy kérdés: A lockoló mennyire kell elvileg lezárja a telót? 100%-osan, tehát zárt állapotban semmi mozgása nem lehet, vagy egy kevés mozgás kell legyen? -
Blum #19224 good boy -
#19223 Igen:) Közben már kicseréltem. A bowden valóban váltó volt benne, a ház viszont helytelenül fékbowdenház volt. Most újrakötöttem az egészet, váltóbowdennel+házzal. -
Blum #19222 Uhumm...szoval az imbusz maradt es a rogzites lett mas. Ahogy latom most epp valtobowden van befuzve,mert eleg vekonykanak tunik. -
#19221 Az enyémben Reba teló van, abban is egy imbuszos csavarka tartja a bowdent amúgy. Ezen a képen látszik, az enyém is ilyen
-
Blum #19220 Mi anno mindig fekbowdent hasznaltunk,mert az vastagabb es hat biztos ami biztos :D Bar kellett vele egy kicsit trukkozni hogy frankon atmenjen a lyukon es huzamosabb ideig ott is maradjon,de megerte.
(Regebbi RS es SzarTour telokrol beszelek,azoknak a bowdenjet egy pici imbusz tartotta. Nem tudom,hogy ez mostanaban hogy van megoldva.) -
#19219 Az mondjuk igaz, erre nem is gondoltam pedig nyilvánvaló :)
RS: Köszönöm :) -
#19218 Szép szerzemény! -
#19217 Hát..szerintem pop-locknál oly mindegy. De a bowdennek és a háznak egyfélének kell lennie!(váltó bowdenhez, váltó bowdenház) Mivel nem egyforma az átmérőjük:) -
#19216 ...és akkor fel is tenném első montis kérdésemet
A Pop-lock kar-teló kapcsolatát milyen bowdennel ill. bowdenházzal kell bekötni? Sokan sokfélét mondanak, és biztosra szeretnék menni, ha már újrakábelezem. Most ránézésre úgy látom a ház az fék, a bowdenben nem vagyok biztos, de ránézésre az is fék. Viszont sokan úgy mondták az váltóbowden kell legyen. Akkor viszont már gondolom a ház is, vagy rosszul gondolom? :)
Köszi előre is
-
#19215 Köszi srácok!
Mark007: Hát..hogy is mondjam.. jó a kapcsolat köztünk -
#19214 Nincs neked valami furcsa vonzódásod a karbonhoz?:DD
Szép"vas"! :)