22335
-
#19293 van erről cikk hogyan lehet kiválasztani?
barátom is panaszkodott pedig ő könnyebb tőlem és puhább is az ülése ahogy néztem :D azt hittem van valami praktika erre :D -
Knabb #19292 Feneke válogatja, lehet neked túl keskeny az a nyereg -
#19291 összeállt a bringa, jött most használható idő is. tegnap és ma is csak egy 20 ast mentünk laza tempóban, de van egy olyan gondom hogy gátam eléggé nyomja az ülés és kényelmetlen lett már :D az ülés orra a ludas, pedig így is viszonylag előre dől, ez a marha keskeny nyereg van rajta, mit lehet ezzel csinálni? nézzem meg állítsam meg totál dőljön előre és majd a vállam durranjon be? :D -
#19290 akkó újra
-
#19289 Bejött az élet
-
#19288 Igen, ezt én is megtaláltam hamar, de ez sima műanyag és sima piros, nekem alu kellene és ilyen szép elox színben mint a képen :) Úgy tudtam lehet ilyet kapni külön, de lehet tévedtem..vagy csak nem jól keresem. -
vass17 #19287 Ez a fogaskoszorú tartozéka, ha jól látom a kép forrásából.
Viszont ebayen lehet próbálkozni: Link
Meg nem mondom, hogy ez milyen anyagból van, mert nem találtam a leírásban, de ilyen néven akár még próbálkozhatsz a kereséssel, habár nincs túl nagy választék belőlük. -
#19286 Ilyen elox piros hézagolókat nem tudjátok hol lehet kapni? 10es Shimano sorhoz kellene
-
#19285 Őszintén? Azért ragaszkodok hozzá, mert a 9es SLX váltót hitványnak tartom ránézésre (pedig a szett többi eleme nagyon igényes)
Nem tetszik az egész kidolgozása, de ami a legbénább az a kanál, kifejezetten gagyi. És a többi 9es váltó sem szimpatikus, az egyetlen amivel kiegyeznék az az az XT amit te is linkeltél. Abban csak az nem tetszik, hogy ezüst színű egy része, de mindegy, majd megoldom, ha már nem maradt más választásom :) -
#19284 Közben meg is találtam. A montis, 10sebességes váltók az érintettek, 1:1 arányra váltottak. Elvileg az outisok maradtak 2:1 arányúak.
-
#19283 Amúgy, ha nincs gond az angollal, itt "hivatalosabban" van leírva, mint amit én itt összehordok..:)
Actuation Ratio -
#19282 Azabaj, hogy nem tudok jól magyarázni..:D
Az áttételezés változik, igen, de ne fogaskerekekre gondolj.
Most csak ilyen gagyi példát tudok hozni.. Képzelj el egy mechanikus tárcsaféket. Ott ugye egy kart mozgatsz a féktesten, ami benyomja az egyik fékpofát.
Na most tegyük fel, hogy van két féktestünk. Az egyiken a kar hossza 3cm, míg a másikon 2méter.
Míg a 3cm-es karon elég, ha a bowdenen húzol ~5centit, hogy benyomja a pofát, addig a 2méteres karon valszeg ennyitől meg sem fog mozdulni a fékpofa. Pedig a végeredmény ugyanaz, a fékkaron ugyanannyit mozdítottál, és a fék is ugyanaz. Csak az áttétel aránya változott. -
vass17 #19281 Mennyire ragaszkodsz ahhoz az SLX-hez, vagy valahonnan olcsóbban jutsz hozzá? :) Mert ha nem, ilyen árban például van EZ is, 9 sebességes XT, ami ugyebár az SLX felett helyezkedik el.
Egyébként Mark007 azt írja, hogy ugyan a kar határozza meg az ugrás mértékét a hátsó váltón, viszont a 10-esen más áttételt használnak, szóval valószínűleg egy kattintás mégsem akkora mozgást fog eredményezni, mint egy 8-9-es váltón, tehát nem is lesz tökéletes vele. -
#19280 "
Röviden, tömören. A váltóKAR és a sor sebességben egyezzen. 8-as sorhoz, 8-as váltókar. Maga a váltó lehet bármilyen, HA a húzási arány megegyezik a váltókaréval.
Ahogy írtam, Sram váltó sem fog működni Shimano váltókarral és fordítva, mert más a húzási arány. "
Ebből kiindulva akkor simán jó lehet a 10es váltó a 9es rendszeremhez :)
Azért is magas nekem, hogy a váltó bármit meghatároz, mert az egy abszolút szabadon mozgó alkatrész, semmilyen szakaszosság vagy hasonló nincs a mozgásában, a két végállással meg a bowdenfeszességgel tudsz játszani és ennyi. Innentől nem is értem miért ne lenne jó a 10es a 9eshez. De ugyanakkor tényleg mindenhol azt olvasom, hogy pl 8-9 közt még van átfedés, de a 10essel már nincsen. Csak azt nem sikerült még kiderítenem, hogy ugyan miért.. -
#19279 Nem a csökkentéssel van gond.
Ugye 8-asnál és 9-esnél is 130 vagy 135mm a sarutáv(10-esnél is), vagyis a sor szélessége megegyezik 8,9,10sebességnél.
A 9-es váltókar kisebbet mozdít, mint a 8-as. Tehát maga a húzás mennyisége változik persze, de ez a váltóKAR miatt van. 10-esnél, (hogy miért, azt passzolom), a váltó mozdul kevesebbet ugyanakkora bowden mozgásnál.(De ez sem általánosan igaz a 10-es rendszerekre)
Röviden, tömören. A váltóKAR és a sor sebességben egyezzen. 8-as sorhoz, 8-as váltókar. Maga a váltó lehet bármilyen, HA a húzási arány megegyezik a váltókaréval.
Ahogy írtam, Sram váltó sem fog működni Shimano váltókarral és fordítva, mert más a húzási arány.
Eléggé kivesézzük a témát:D Ha tévednék valamiben, javítsatok ki amúgy:) -
vass17 #19278 Értem, és nem veszem okoskodásnak, ezek szerint én gondoltam rosszul :)
Nyáron építettünk fel két biciklit 0-ról, nekem ezekkel volt részletesebb tapasztalatom, úgy tűnik, hogy nem értelmeztem teljesen jól a váltóbeállítást, habár a leírások segítségével sikerült tökéletesen beállítani :)
Mondjuk az nem világos, hogy a 8-as és 9-es rendszer között hogy lehet kompatibilitás, elméletben ott is csökkenie kellene az egy kattintással adott húzásnak, vagy nem? Vagy ott nem kellett csökkenteni a fogaskerekek közötti távolságot, ezért egyszerűen a végállásokkal átállítható 8-asra a 9-es váltó? -
#19277 őő..Hát. nem:)
A bowden feszesség állító csavarral, a bowden feszességét állítod:D
Annak semmi köze a húzási arányhoz. Azt a váltó komplett kialakítása adja meg.
Azzal, hogy te meghúzod a bowdent, csak azt befolyásolod, hogy honnan induljon a váltó.
Elég sok bringát építettem/szereltem, azért tudom, hogyan is működik:)
Az, hogy egy kattintásra egyet sem, vagy egyből kettőt ugrik, az ténylegesen a feszesség miatt van. Mindezt csak a tisztánlátás miatt írom le, meg hátha valakit érdekel, ne vedd okoskodásnak, nem rossz szándék:)
Szóval. Ha egyet sem ugrik a váltó. Laza a bowden. A húzás ~fele arra megy el, hogy megfeszüljön a bowden, és csak ezután kezd el mozogni maga a váltó.
Ha kettőt ugrik, az amiatt van, mert bár feszes a bowden, de rossz helyzetben van a váltó. Értem úgy, hogy épp 2 fogaskerék között van. Váltassz egyet, és ismét 2 fogaskerék közé kerül, és megeshet, hogy át is ugrik a következőre a lánc. -
vass17 #19276 Oké, lehet, hogy hülyeséget írtam, mert én is olvastam valami olyat, hogy a 8-9-es váltók áttételezése ugyanolyan volt, de a 10-es már eltérő, szóval nem olyan biztos a dolog..
Szerintem a legbiztosabb az lenne, ha 9-es váltót vennél, végülis ugyanilyen áron van 9-es XT is, akkor miért akarsz ezzel kockáztatni? -
vass17 #19275 Azért ez nem teljesen így van: Nem a váltó határozza meg, hogy egy kattintásra mekkorát ugorjon a váltó, hanem a bowden feszessége.
Bekötöd a bowdent a hátsó váltóba, amennyire csak lehet feszesen, a finomhangolást pedig fent, a váltókar felőli részen lehet állítani: függően attól, hogy ezt hogy állítod, van olyan, hogy egy kattintásra két fogaskereket ugrik a váltó és van olyan, hogy egyet sem tud "leküzdeni". Addig kell állítani, ameddig eltalálod azt, hogy mind a 9 fokozatot egyszerűen és egy kattintásra ugorja. És persze a végállásokat beállítani, hogy ne essen le a lánc. És még ott van a feszességállító csavar is, amit ugyancsak nem árt jól beállítani, hogy minél simábbak legyenek a váltások. Tehát nem árt keresni egy jó leírást és követni az ajánlott sorrendet, mivel minden-mindennel összefüggésben van:)
A lényeg, hogy a 10-es váltó sem fog kisebbeket ugrani, ha úgy állítod be, szerintem. -
#19274 ja igen. Országúti váltóknál ""elvileg"" maradt a húzási arány, csak a montisokat változtatták. De mindezt guglizással, fórumokból tudom, szóval felelősséget nem vállalok..:D -
#19273 Nana, nem úgy van az:D
Shimano váltókart sem tudsz használni SRAM váltóval, ugyanebből kifolyólag.
Szóval. Van egy 9-es váltókarod. Rárakod a 9-es váltót. Váltassz egyet. Saccperkábé, mozdul a váltó 5mm-ert. Ráteszed a 10-es váltót. Váltassz egyet. Mivel más a húzási arány, az mozdulni fog mondjuk 4mm-ert.
A váltókar a sebességek számát határozza meg. A váltó adja meg, hogy egy "kattintásra" mennyit mozduljon. Például azt is ellehetne érni, hogy 1 váltással mozduljon a váltó 130mm-ert. Nemtudom, mennyire érthető ez így..:)
A végállásokkal nem lesz baj, az csak a 8-7-6 és lefele sebességeknél számít, ott ugyanis változik a sarutávolság. Míg 8-tól felfele fix 130 vagy 135mm. Mert mondjuk 6-os sorról úgy növeltek 7-esre, hogy mellédobtak még egy fogaskereket, ami ugye növelte a két papucs közti távolságot. 9-esnél már nem növelték tovább, inkább összenyomták őket, emiatt kell keskenyebb lánc.
Ettőlfüggetlen nem állítom, hogy nem fog működni, mert nem próbáltam még, de ha igaz, hogy más a húzási arány, akkor nem fog tökéletesen váltani soha :/ -
#19272 Simán szerintem, én Deore-t raktam 7-es sorra, ami ugye szintén 8-9-10-es váltó, doboza szerint, a lánc elfért benne lazán, meg nem mondom milyen láncom van, az is valamelyik shimano a drágább fajtából, a váltás teljesen sima. A beállításokkal én elszórakoztam 1-2 órát de végül hibátlan lett az egész, végül is csak a váltó 2 végállása a lényeg ilyenkor, hogy ne ugorjon lentebb, mint kéne, meg a bowden feszességet kell jól eltalálni. -
vass17 #19271 Én se hinném, hogy gondot okoz: a végállásokat ugyebár beállítod a csavarokkal, azt meg, hogy mekkorát ugorjon a fokozatok között a bowdenfeszesség szabályozásával. A láncok között nem hinném, h nagy különbség, szerintem lefele kompatibilis kell legyen. -
#19270 Azt nem hinném, hogy a lánc szélessége miatt nem férne el a váltóban, egyrészt mert a váltógörgők mérete (szélessége) nagyrészt szabvány, így az fix és adott távolságot ad a kanál két lemeze közti távolságot illetően. Na meg nincs akkora eltérés 9 és 10 fokozatú lánc között, max 1mm, de inkább az alatti lehet az érték. A húzási arányban amit mondasz lehet valami, viszont azt, hogy mennyit húz a bowdenen és ezzel a váltón inkább a váltókar határozza meg, nem? Mert ugye ha kikötöd a hátsó váltót kézzel szabadon tudod mozgatni, nincsenek meghatározott állásai, ellenben ugye a váltókarral. Inkább ami változik 9 és 10 sebességes váltó között az szerintem az, hogy meddig tud "kifeszülni", mert ugye egy lánctányérral több van, tehát annyival szélesebb tartományban kell tudnia mozognia a váltónak. Ez viszont szerintem elvileg nem lehetetleníti el a 10es váltó használatát 9es rendszeren, mert igazából csak megfelelőképp kell beállítani a végállás csavarokat. Fordított esetben lehetne inkább ezzel baj, tehát ha mondjuk 9es rendszerhez 8as váltót akarnék felrakni.
Gondolkozom amúgy azon, hogy átszerelem a 10es Ultegra váltómat egy próba erejéig a Cube-ról, csak hát ugye az országúti váltó, nem biztos, hogy releváns lenne az eredmény.. -
#19269 Ez a kérdés engem is érdekelne,mert egy 10es fogassort olcsobban kicserélek mint az első tányért.
Bár nem tudom, hogy sebességben menyni plusszt adna, mert sik terepen enyhe hátszélnél , hogy ugy mondjom leszabályzott a bringa csak pörög a lábam üresjáratba ,de nem megy többet 40-nél.
Simano deore x-mission szett van mindenhol a bringán nálam, ezen kéne valamit gyorsitani. -
#19268 Nehéz kérdés. Bár a lánc szélességgel nem hiszem, hogy lenne gond(bár még az is megeshet, hogy nem fér át a 9-es lánc a 10-es váltón :/ ), de *tudtommal* shimanoéknál a 10-es rendszernek más a húzási aránya. Ergó többet/kevesebbet fog mozdulni a váltó egy-egy váltásnál, mint kéne neki.
Én annyira nem ajánlanám a dolgot, elég esélyes, hogy valami gebasz lesz belőle :/
De hátha van okosabb is:) -
#19267 ha budapesti vagy szerintem néz meg a bergussont:
http://www.berguson.hu/kerekpar-akcio,4.html
pl:
-
#19266 Köszi srácok a válaszokat! Már nincs is fent a hirdetés, a lélektani határ 90knál van nekem pont, annyiért gondoltam valami belépő szintű bringát túrázásra, munkába járni néha. Az a Ghost tényleg jól felszerelt, viszont az a Cube jobban tetszik. A Trek viszont már drága nekem. Gondolkodom.
Köszi szépen a segítséget mindenkinek. -
#19265 Srácok, segítsetek nekem :)
Shimano 9es és 10es mtb rendszere között mennyire van átfedés? Konkrétan az érdekelne, hogy a 9es rendszeremhez feltehetném-e ezt a 10-es SLX váltót?(a rendszerem szintén SLX, csak ugye 9es) -
#19264 Trek Wahoo? 29er kellene, ez meg tűrhető áron van kb :) -
#19263 -
#19262 élőben azért kicsit másabb :)
-
#19261 Hát ez nem valami szép. Saját vélemény. -
#19260 amúgy 110-ért már egy alap 3500-ös Trekket tudsz kitolni a nelláéktól.
-
#19259 Szerintem, ha 75-78-ért eladja, akkor megéri, ebből 90-ért egy használt 3 éves darabot nem szabad megvenni.
Amúgy egyszerű, de jó kerékpár, alapnak tökéletes, hogy aztán idővel lecserélődjön rajta ez-az.
-
vass17 #19258 És még linkelnék egyet, ami pedig nagyon hasonló ahhoz, amit kinéztél, ugyancsak Cube Aim, csak lényegesen olcsóbban: Link -
vass17 #19257 Használtan ilyen felszereltséggel olyan 70-80 között reális az ára, de már 80-nál erősen meggondolnám, mivel akár ilyet is ki lehet fogni hasonló árban Link, elég megnézni az alkatrészlistát és látod a különbséget, ez a Tora például nem hasonlítható az XCM telókhoz (félreértés ne essék, nem reklám célzatú, mivel nem is ismerem a linkelt biciklit, csak szemléltetésként..)
Ha tényleg nagyon újszerű az általad linkelt Cube, akkor talán, de én is inkább azt mondom, hogy drága. Arra azért figyelj, hogy ez inkább gyerek méret, nem tudom kinek lesz, gondolom tudatos a választás? :) -
#19256 Okés ;) -
#19255 Azért várj meg több véleményt is, lehet csak az én ár/érték megállapításom csal. :) -
#19254 Köszi, reméltem, hogy nem valami ilyesmit mondotok majd, mert nagyon megtetszett és ahogy néztem, nem annyira rosszak a rajta lévő cuccok se, bár az árakkal nem teljesen vagyok tisztában, de gondoltam ez még megéri. Akkor ezek szerint nem annyira, keresgélek még hátha találok valamit. Köszi a segítséget.