22334
11330766891279474906.jpg
  • Blum
    Hali!

Tegnap bringázás közben széthullott a matuzsálemben az első kerékagy (Shimano EX500) :(

Ma reggel visszavittem szervízbe, faszán összerakták és pótolták a hiányzó csapágygolyót a bal oldalon ami kipottyant. Tényleg szépen fut most a kerék viszont a bal oldali porvédőt nem lehet rendesen visszarakni és félig ki van esve...akárhogy kalapálták vissza a helyére, nem szorul be rendesen és félig kicsúszik. Engem nem nagyon nyugtat meg, hogy az úgy van mert ha teljesen kiesik akkor a csapágyat egyrészt semmi nem védi, másrészt simán széteshet megint. Szervízben viszont azt mondták, hogy ne aggódjak miatta, nem fog szétesni.

Csak szerintem nincs jól ez így? Végülis esőben nem használom és télen amúgyis tervezek egy teljesen új kerékszettet venni a vasba szóval ha tönkremegy az agy akkor lesz.rom csak annak nem örülnék ha mondjuk nagy tempónál szétesne..:D
  • Vadnokedli
    A Probléma a vázon lévő tárcsafék konzol menete volt elviekben. Nem rögzítette rendesen a féktestet, újra kell maratni állítólag. 1,5 - 2 éves bicikli :(
    Utoljára szerkesztette: Vadnokedli, 2016.06.11. 10:58:45
  • Szabi #21932
    évek és a rutin.. :D
  • smog15
    Ezt hogy?
    VIDEO
    Utoljára szerkesztette: smog15, 2016.06.11. 07:36:44
  • Mikeka
    Újra lenne egy kérdésem. Dh váznál mennyire számít az, hogy a nekem valónál eggyel kisebb a váz? Elvileg a magasságomhoz L-es vázméret dukálna, de lenne nagyon jó áron egy M-es Kona Stinky. Okozhat ez hosszútávon valamilyen problémát?
  • Roger6
    Én nem unom, mindig szívesen nézem a filmjeid!
  • cobranco
    Már biztos sokan unják,de még mindig van a tavalyi alpoktúrából 
    Most egy kicsit rendhagyó rész következik,remélem tetszeni fog.

Útvonal:
    Innertkirchen-Urbachtal-Aarenschlucht

Térkép:
    https://drive.google.com/file/d/0B7uHOSB0QTyLRnFSbzRaTDI3Yjg/view

Túrabeszámoló/ 8.nap/:
    http://users.atw.hu/cobranco/turabeszamoloalp_15.html

Fotoalbum:
    https://plus.google.com/photos/108429527626914127671

Kellemes mozizást!
  • smog15
    Vissza nyomhatod de ugyan úgy az a dugattyú fog könnyebben járni ergo semmit nem érsz vele. Ha a másik nem mozog azt kellene megnézni, hogy miért nem mozog. Helyedben megnézném a fékkarnál a túlfolyótartályt mennyi dzsuva van benne általában két kis csavar fogja a fedelét, lehet azért nem mozog már az egyik dugattyú mert a kosztol megszorult.
  • Vadnokedli
    Ha nem ér hozzá egyszerre- Vissza szabad nyomni a másikat hogy szinkronban legyen?
  • smog15
    Ha nem láttad az egyik dugattyút akkor az gáz mert a tárcsádat elferdíti ezt szabad szemmel is kéne látnod ha behúzod a féket.
  • Vadnokedli
    Amúgy nem tudom mennyire okés dolog; de amikor bele néztem a hátsófékbe nem láttam a munkahengert csak az egyik oldalon. (De remélem csak hallucináltam.)
  • smog15
    Itt van két cikk érdemes elolvasni szerintem :)
    Fékcső és légtelenítés
    Fék beállítás
  • kisbesi
    Teljesen természetes, hogy levegősödik. Ez ilyen, időnként légteleníteni kell ezeket a fékeket.
    De nem attól nyikorog. Érzésre is lehet tudni, hogy levegős e. Mikor elkezded húzni a fékkart, akkor ilyen szivacsosabb, puhább jelegű az érzés eleinte.
    Próbáld meg megpucolni a tárcsát, hátha szerencséd lesz. Mikor nekem olaj ment a tárcsára, akkor vettem féktisztító sprayt, aztán jól befújtam a tárcsát is meg a betéteket, majd kicsit lekopott a felső réteg és jó lett.

• bardocz
    Elvileg ha fejjel lefelé állítod a bringát, akkor levegősödhet a fék. Ezeket még én is keresgélem mi merre hogyan, hogy tudjam mennyit fogok szívni a fékeimmel :D
    Találtam jó áron komplett sram hajtást, lassan beteljesül a vágyam, hogy ne fékváltókarok legyenek a biciklimen. Sőt, mivel úgyis le kell szednem majd a markolatot, a lockout kart is felrakhatom így 4 év után :D
  • Blum
    "Izopropil alkohollal meg se próbáljam letisztítani?"

De, egy próbát megér. Bár ha tényleg olaj ment rá az már jó eséllyel a fékbetétekbe is bele ivódott, onnantól kezdve az kuka mert az nem szárad ki mint a víz. Ugyanígy járt a minap egyik haverom csak neki valami fényezés védő cucc csurgott rá.
  • Vadnokedli
    Olaj az tuti nem, bár az elmúlt párnapban használtam műszerolajat a bicikli közelében. Munkából hazafele menet vettem észre hogy hoppá már nem olyan a fék mint előtte(ez előtt pár nappal használtam olajat)- Ha levegős hogy kerülhetett a rendszerbe levegő?..
    Izopropil alkohollal meg se próbáljam letisztítani?
    Utoljára szerkesztette: Vadnokedli, 2016.06.01. 19:45:42
  • kisbesi
    Nyekereg? Nekem azt akkor szokta, amikor vagy vizes a tárcsa, vagy nagyon koszos(olaj, zsír)

Nézd meg, hogy jól működnek-e a dugattyúk először. Finoman húzogasd a fékkart és akkor látod majd, hogy mindkettő mozog-e, egyszerre érik el a tárcsát.
    De szerintem koszos az a tárcsa, szóval mindenképpen pucold meg, mert akkor a betétet is kidobhatod.
    Autós féktisztítók nagyon jók szoktak lenni. (Brigéciolt nem merem mondani meg a higítót, hogy azzal próbáld meg lemosni...)

+ Az új betéteknek is kicsit be kell kopniuk.

Utoljára szerkesztette: kisbesi, 2016.06.01. 19:11:28
  • bardocz
    Nem lehet, hogy levegős lett?
  • Vadnokedli
    Na.. Hát nem lett jobb a fékhatás- ugyan olyan csak kevesebbet kell rajta most húznom. ... Mi lehet a gond? Olaj, egyik dugattyú elszállt stb már kevés lenne? (Az van hogy behúzom ameddig tudom és csak nyekereg maximum, meg azért kicsit fékez is)
    Utoljára szerkesztette: Vadnokedli, 2016.06.01. 18:37:03
  • kisbesi
    Én a BBB-t venném meg, valahogy jobban megbízom benne, azt a hűtőbordásat nem tartom szükségesnek normál körülmények között.

Attól függ milyen a sasszeg, ha többször volt előtte cserélve, vagy kicsit látni rajta, hogy gyengül az anyag, akkor tehetsz bele másikat, de ki kell bírnia azért. Úgy tudom, hogy nem jár egyik fékbetéthez sem, de ilyen csavarboltban lehet venni forintokért, ha úgy van.
  • bardocz
    Nekem egy barátom azt mondta, hogy szerinte mindegy, legolcsóbb mehet. Nekem úgy néz ki egy avid elixir 5 szettem lesz majd holnap, és abba kell az egyik fékbetétet cserélnem. Szóval én maradok majd a legolcsóbbnál.
    Ha valami nagyon hegyes helyen laknék, ahol sokat kell fékezni, akkor lehet elgondolkodnék amúgy azon a hűtőbordás változaton.
  • Vadnokedli
    Kérdés ez elég gagyinak tűnik de gyorskeresve csak ezeket találtam. a2Z fékpofa
    vagy ez:
    BBB fékpofa
    Egy másik kérdés: Sasszeg jár az új fékbetéthez vagy külön kell szereznem. (Vagy kibír 1 cserét az a két sasszeg?)
    Utoljára szerkesztette: Vadnokedli, 2016.05.30. 20:18:09
  • kisbesi
    Hidraulikusan a legegyszerűbb dolog. Még a kereket sem kell kivenned, kihúzod vagy kicsavarozod a szeget, berakod a másik betétet, vissza a szeg és kész. Csak közben figyelj, nehogy meghúzd véletlen a fékkart és kiugorjanak a dugattyúk és mikor teszed vissza a fékpofákat, akkor az a kis fém a két fékpofa között körbevegye a kopóréteget, ne akadjon rá egyik lába se. De igazából tényleg csak ennyi az egész.
  • bardocz
    Képek alapján elég egyszerű, kiszeded a sasszeget, kihúzod a régi pofát, berakod az újat a rugóval, vissza a sasszeg, és kész.
  • Vadnokedli
    Aki tapasztalt hidraulikus fékek terén kisegítene azzal hogy mennyire nehéz fékpofát cserélni egy rendkívül 'minőségi Avid DB1 es fékben? :D (Gyanítom elfogyott a fékpofám mert a hátsó sajnos csak nyekereg de nem fékez max 80-90% ra behúzva)
  • bardocz
    Ezzel van valakinek tapasztalata? Felpróbáltam, be tudtam állítani kényelmesre, nem lötyögött, de azért megvenni nem mertem még.
  • Mikeka
    Értem, köszönöm szépen. Akkor beszélek ismerőssel had próbáljam ki, közben pedig várom mások véleményét is.
  • raptor22
    Ilyesmire gondoltam én is. Deore váltó van nekem is, teljesen meg vagyok vele elégedve. Teló, felni, fék jónak tűnik. Gumi is jó szerintem, mérete is. Hátsó rugós tagról nem tudok nyilatkozni, mert ilyennel nincs tapasztalatom, hátha más majd fog tudni írni róla. Nekem így elsőre teljesen jónak tűnik. Ki kell próbálni mindenképp, ha ismerősé, akkor lehet 1-2 napra is el lehet kérni, hogy kipróbáld. Ha meg fejleszteni akarsz a későbbiekben ez egy jó alap is lehet. Hátha mond más is véleményt a bicajról majd.
  • bardocz
    Gondolom az se mindegy azért milyen shimano, amivel nekem rosszabb tapasztalatom van, az valószínű nem egy topkategóriás darab, a komolyabb darabjaik biztosan nagyon jók.
  • raptor22
    V fékkel nincs tapasztalatom, mert vagy sima fékes bicóm volt, vagy a mostani hidrós. A vizes dolog meg jogos amit felvetettél. Shimano fékem van, amire én használom tökéletesen elég. Persze tudnék választani én is nagyon jó féket, de az már drága nekem, meg nem tudnám kihasználni a tudását.
  • bardocz
    Igen, a fékpofás dolog igaz, bár ez egészen jól beállítható. Viszont amint jön egy kis víz, a v-fék elvérzik a tárcsával szemben. Nekem elöl a 160mm-es mech. tárcsafék elég ahhoz, hogy első keréken tudjak megállni. És még nincs is rendes fékkarom, majd talán nyáron lesz :) Jó lenne egy hidraulikus fék, mert amelyik jó, az nagyon jó, volt szerencsém próbálni olyat is.
  • Mikeka
    Értem, XC-s bringából is lenne egy amit lehet meg tudnék szerezni magamnak, egyik jó ismerősöm bicaja. Konkrétan erről lenne szó. Erről esetleg vélemény, ha nem a dirt vonalon kéne elindulnom?
  • raptor22
    Hidrós féknél mind a 2 fékpofa közeledik a tárcsához fékezésnél, jól beállítva egyszerre érnek hozzá tárcsához, lényegében mint az autóknál. Bowdenesnél az 1-ik fékpofa fix, másik mozog fékezéskor. Így amelyik mozog, az nyomja hozzá az álló fékpofához a tárcsát. Ezért a tárcsa fékezéskor meghajlik kicsit. Hosszabb távon lehet, hogy nem tesz túl jót ez az állandó mozgás a tárcsának. Fékpofák se egyformán kophatnak. De ha jól tudom van állítási lehetőség, hogy ezeket lehessen kompenzálni. Anno valahol olvastam, hogy inkább egy nagyon jó V fék, mint egy bowdenes tárcsa. Nyilván hidrós fékből is van szar. Pénztárca függő. Ha van rá keret akkor hidrós fék, ha kicsi a ráfordítható összeg, akkor egy minőségi V fék, legalábbis én így csinálnám.
  • bardocz
    Normális mechanikus tárcsával mi a gond? Avid bb7 az olcsóbb hidraulikus fékeket tudtommal simán veri, amit próbáltam shimanot, annál mindenképpen jobb volt.
  • raptor22
    Én a helyedbe használt bicajt vennék. Első körbe én is építeni akartam, régi bicajt felújítani, stb. A keret amit írtál, én is ennyivel számoltam. Csak ez elég szűkös, abból új, középkategóriás alkatrészeket nem lehet venni. Használtat meg mire összelegózod vége a szezonnak. Csak egy valamire való első teleszkópos villa 40 ezer újonnan, használtan lehet jó vásárt csinálni, csak ki kell fogni. Gondolom tárcsás fék kellene, abból is csak a hidrós, bowdeneset el kell felejteni, 20 ezer kb. És majdnem el is fogyott a keret. Végül sikerült találnom egy raktárba beragadt 1-2 éves bicajt, ami tökéletes lett nekem, 90 ezerért.

Bár nem vagyok szakértő, majd a nálam többet tudók jobban tudnak segíteni, de amit írtál, hogy milyen felhasználásra kellene bicaj, szerintem nem a dirt bicaj lenne jó neked. Azok inkább ugrálásokra, trükközésre lettek kitalálva, azzal szerintem hosszabb távon a magasságod miatt szenvedés lesz tekerni. Vagy kiállsz a nyeregből állandóan vagy ülsz rajta, az meg kényelmetlen. Én inkább XC jellegű bicajt keresnék esetleg DH, valami ehhez hasonlót.
  • Mikeka
    Sziasztok!
    Bringa vásárlás előtt állok. A problémám csak az, hogy nem tudom milyet vegyek, vagy milyet rakassak össze. A keretem olyan 80-100K lenne az egész projektre. Amire használnám, az néha aszfaltozott kerékpár út, de legtöbbet Duna parton vagy erdőben használnám, ott is előre gyalogosan vagy autóval kigyúrt ösvényeken. Néha lenne 1-2 ugrás is a terepviszonyokból adódóan. A magasságom 189 centi és 125 kiló, úgyhogy valami masszív, erős alkatrészekből álló kerékpár kéne.

Az első alternatíva az lenne, hogy a régi bringából megmarad a váz ami egy Schwinn Csepel Magnum váz, és erre építtetnék valamit. Ezzel az a gondom, hogy mikor ez meg lett véve, akkor még serdülő korban voltam, így kb 20-25 kilóval könnyebb voltam még és a magasságom is kisebb volt. Ezért lehet erre a vázra való építkezés nem a legoptimálisabb.
    A második elképzelésem az, hogy vennék egy használt bicajt magamnak. A kiszemeltek között két márka van, az egyik az UMF Hardy szériából valamelyik, vagy egy Kona Shred.

Ezt néztem első körben magamnak hátha megfelelne, de hallottam, hogy a hegesztéseknél hajlamos eltörni, plusz a kerékagyak se a legjobbak, de gondoltam a maradék pénzből azokat egyből lecseréltetném.
  • bardocz
    Majdnem koppig van, kell nagyobb vázat vennem majd. Amúgy nagyjából jó, ahogy most van, pár centi hiányzik. Megmértem háromszor, 90 centi a lábhosszom, ehhez van egy 18"as vázam, valszeg 175mm-es hajtókarral, abból is jó lenne egy 180as elvileg.

kisbesi
    Bemelegítés lehet segítene, mert általában nekem az annyi szokott lenni, hogy az út elején lassabban megyek.
  • Szabi #21897
    a nyerget nem próbáltad picit magasabbra állítani ? :D
  • kisbesi
    Melegíts be előtte. De nekem is nagyon ropog a térdem, meg másoknak is hallani szoktam, szóval nem vagyunk ezzel egyedül.
  • bardocz
    Sokszor biciklizés közben az egyik térdemben olyan érzésem van, mintha folyamatosan növekedne a nyomás, majd ha sikerül picit tekerés közben jobban kinyújtani a lábam, roppan egyet a térkalácsom körül. Nem fáj, meg ilyesmi, de ez normális amúgy? :D