Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Még egy: a lézernél ha "meghajtás" van, akkor bármeddig lövöldözhetek? Nem melegszik túl?
Ti vagytok a guruk, de ezt nem közel légvédelemnek szánják? A Phalanxról olvasottak alapján nem lesz nehéz túlszárnyalni lézerrel.
Molnibalage
Mármint honnan második? A 2. helyezett vagy a 9. helyezett? A 9. F-16-os a 2. modernizált KC-135. (Új hajtómûvekrõl látszik.)

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A 2. gép micsoda?
Molnibalage
Olvastam. A mortar és többi ellen picit kevésnek tûnik a kakaó. Egy UAV-hez kellett ennyi. Az UAV nem fog a te kedvedért ennyira alacsonyan repkedni. Az emberi erõvel indított mini UAV-k esetén ez ágyúval verébre eset. A Predator és társai 4-6 ezer méteren repülnek.

Lehet, hogy ígéretes, de semmi több. Több hátrányt látok, mint elõnyt.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Bucser
Te is olvastad a cikket? Mert nem ártana úgy látom...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Molnibalage
Death Star rulez? 😊

Viccen kívûl, a talajmenti köd kinyírhatja ezt. Nem csak a lézer energiáját gyegíti az idõjárás. Amit nem lát, azzal ez nem tud mit kezdeni.

Az elõny az lehet, hogy a megtámadott elvileg nincs tudatában annak, hogy megtámadták. Még rakéfasüt és indítási porfelhõ sincs. Mikor érezheti a pilóta, hogy valami lézerezi gépet? Mikor érzi a plusz hõt?

Bucser
Szerintem meg inkább energiafüggõ😊 megfelelõ energiával át lehet hidalni az idõjárásból fakadó problémákat.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Molnibalage
Egy lassan és nyílegyenesen repülõ célt szedett le kirstálytiszta idõben. Ha a felvétel nem volt lassíva, akkor burtálisan sokáig kell célon tartani a sugarat és a távolság is jó, ha 3-4 km lehetett. Erõsen idõjárásfüggõ.

Bucser
Miért látjuk majd meg? Ott van kint...

Molnibalage
Majd meglátjuk. 😊

Molnibalage
Nekem mindig is s 4. volt a kedvencem a sorban. Nálam az a No.1.

Bucser

[NST]Cifu

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage

Molnibalage
A jelek szerint nem youtubos volt. Lehet, hogy képzelõdnék?

modellmaker
Historyban nézz szét! 😉

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Molnibalage
Ma láttam egy másik Raptor videót, de nem találom. A gép lényegében 20-30 fokban "keresztbeállva" és bedöntve repült elõre füstöt húzva. Eszméletlen látványos volt. Még arról sincs öteltem, hogy a linket hozzá hol találhattam. Egysze rosszabb a memóriám... 😞

modellmaker
<#felkialtas><#eljen>

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Molnibalage

Azzal biztos müködik, de én is hallottam már ezt a fa/müanyag "lövedékes" módszert csak nem tudom aK-hoz van-e pl.
polluxware
talán alapból kell, különben nincs ami felhúzza újra a csuzut..

no de ti vagytok a fejek😉

Szvsz bármelyiknél. Még hk.-hoz is van.
*bizottságnál
Animefox
Ja akkor nem minden fegyvernél használható ilyen lõszer ugye? típustól függ.. aham értem köszi 😊

Jelentelek a HTK bizotságnál. ;-)
Mi is ilyet kaptunk a seregben.Valahol meg is van itthon.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Ak-ra tudtommal kell csõszûkítõt tenni, legalábbis mi úgy használtuk. Sima alu szine van, gondolom direkt.
[NST]Cifu
Ha jól rémlik, akkor AK esetén a vaktöltény más összetételû (gyorsabban elégõ) lõportöltettel bír, és a vaktöltény hüvelye is úgy van kiképezve, hogy kellõ fojtást adjon, így a csõben létrejön a mûködéshez szükséges gáznyomás. Viszont éppen amiatt, mert a valódi lövedékhez mérhetõ fojtás nincs, vaktöltény esetén nagyobb a torkolattûz.

A Kalasnyikov.hu oldalon írtak arról, hogy a finneknél olyan spéci vaktöltény van, ami préselt fa 'lövedéket' tartalmaz, ami a valódi lövedékhez hasonlóan, kellõ fojtásként viselkedik, de a spéci csõszájféknél szétesik, így a csõtorkolat után már nem jelent (komoly) veszélyt.

Géppuskák esetén azt hiszem csõszûkítõt használnak, hogy a csõben kellõ mértékû gáznyomást érjenek el.

Animefox
Tényleg a magyar katonai bemutatókon látni hogy vaktöltényekkel lõnek és mégis kijön a csõbõl a láng.. Namost ezt milyen fojtó csappal csinálják meg? Ha nincs golyó akkor a gáz kiszabadul és nem tudja felhúzni az elsütõszerkezetet újra... itthon mivel csinálják? hogy lõnek vaktölténnyel? és még BTR-en lévõ géppuskával?

Szerintem jó dolog lenne a tisztán profi HM. Ha lenne tartalékos állomány mögötte, ami addig talpon marad míg elkezdik a civilek kiképzését.
qtab986
Majd egyszer csak megtanulják, hogy a történelem háborúk sorozata hosszabb-rövidebb békés idõszakokkal megszakítva. Csak azok tudják a legtovább kitolni a békés idõszakot, akik a legnagyobb árat kérik azért, hogy az ellenség a földjükre lépjen. A politika is csak addig tud manõverezni, amíg mögötte ott van az erõ, ami visszavág ha kell. Persze kellenek a profik, akik repülõt, helikoptert, tankot, tengeralattjárót vezetnek, és azok akik évente 10000 lövést adnak le puskából. De azért az se közömbös, ha egy ország a lakossága felét fel tudja szerelni képkarabéllyal, amivel azok képesek is 100 méterrõl eltalálni egy mellalakot, és LAW-okkal/RPG-kel.

[NST]Cifu
Szépen lassan kihal a sorozott katonaság az EU-n belül. Most éppen Németországon a sor, ahol már csak hat hónap a sorkatonai szolgálat, amibõl két hónap a kiképzés, és négy hónap a szolgálat. A német politikusok viszont szeretnék az évtized közepére felszámolni a sorkatonaságot, és a hivatásos, profeszionális seregre áttérni.

Úgy tûnik a sorkatonaságnak európában leáldozott, már csak pár országban van jelenleg (Németországon kívül Finnország, Norvégia, Litvánia és Ausztria, illetve az EU-n kívüli Svájc rendelkezik sorkatonai szolgálattal)...

ha emlékeztek még, úgy 3-4 évvel ezelõtt robbantottam ki kisebb vitát a víz szétválasztásával mûködõ "robbanómotorról". nagyjából lehülyézett mindenki. a végeredményt ugye már tudjuk...

most itt van ez a kis videó, igaz nem lett belõle világsajtós szenzáció, de ugye azért az nem valószínû hogy kamu, hogy leállt egy reptér forgalma valami miatt...

vélemények, bõvebb infoja errõl vkinek ?

http://video.mon.hu/video/63869/ufo-keltett-panikot

Molnibalage
Egyeseknek rengeteg szabadideje van. 😊

Her Laca

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Voyager5
Hypo
modellmaker
Na vazz.. 😄 Kijavítod azt, ami tájegység függõ, és mindkét verziója helyes... 😄

qtab986
talajszint felé emeli a gránátot
talajszint fölé emeli a gránátot
A nagy melegben bevettem a fogalmazásgátlót. Remélem azért még érthetõ volt.

[NST]Cifu
Több rakéta indítása nem irreális dolog, csak a visszatérõ fázisban lehet 3-4 indítás is úgy, hogy az elõzõ rakéta nem semmisítette meg a célpontot, persze az utolsónál már igencsak esélytelen az elfogás, hacsaknem maga a hajó (vagy annak közvetlen környéke) a becsapódási hely.

Az ár nyilván éles helyzetben lényegtelen, de amikor a hajókat fel kell szerelni, akkor azért a költségvetésbõl kell gazdálkodni...

Köszi. Az ára éles helyzetben nem lenne érdekes. :-)
Az egész onnan jött szóba, hogy egy Tom Clancy regényben 4-5 rakétát lõttek el a bejövõ ICBM fejére. Ami a korábban kiguglizott 10-20 perces repülési idõ és már nem tudom mekkora, de hatalmas sebesség miatt viccesnek tünt. Tudom hogy nem dokumentum regényeket ír az öreg, csak kiváncsi voltam mennyire reállis.
Vogel
Bal kézben tartom az AK-63-at. A hüvely teli tár esetén 4-5m-re potyog a lõszerkapacitás vége felé 3m körül. Egyenesen veti ki, kicsit sem repül használója felé. A lõporgázok amik kicsapnak, azokat lehet minimálisan érezni, olyan mintha kevés homokkal meghintenék az arcodat. Egyébként próbálom váltogatni a tartást, mert a jó katona mindkét kézzel ugyanúgy tudjon bánni.

[NST]Cifu
Egyfelõl azért nem szoktak több rakétát egyszerre indítani, mert a második infrafejet zavarhatja az elsõ rakéta. Másfelõl azért, mert egy AEGIS TDM hajón is csak pár SM-3 rakéta szokott lenni, részben az ára miatt (cirka 6 millió dollárba kerül darabja), részben amiatt, mert a korlátozott számú VLS indítóban a hagyományos légvédelmi SM-2 rakétáknak, és esetlegesen a Tomahawk robotrepülõgépeknek is el kell férniük.

[NST]Cifu
Gyakorlatilag már megválaszolták a kérdést, de kifejtem. A lényegi rész az, hogy maga a robbanás és a reakcióból származó iszonyatos hõ csak egy relatíve kis területen, pár száz méteren belül okoz pusztítást. A valódi rombolást a lökéshullám végzi, amelyet a nagy hõmérséklet miatt kitáguló gázok hoznak létre. Egy komolyabb robbanóerejû fegyvernél a lökéshullám akár 50km-re is képes egy lakóházat lerombolni.

Emiatt nem is éri meg nukleáris fegyvereket ûrharcban használni -> nincs közvetítõ közeg -> nincs lökéshullám.

persze ettõl még létezik olyan amikor nem talaj felett robbantanak és direktbe. fõleg ha mondjuk bunkereket vagy hasonlókat kell robbantgatni, ott direkt késleltetés van hogy ne csapódáskor robbanjon a dolog hanem már benne legyen a dologban amikor robban vagy épp át is hatoljon. Mondjuk atombombánál lehet hogy ez már pont nem játszik de máshol befigyelhet. No meg vízi dolgoknál se mindegy ugye hogy a hajót vízszint felett vagy alatt kapja el valami.
Bocs, így visszaolvasva tényleg nem túl magyar. De ennek ellenére megválaszoltad. :-)
Arra voltam kiváncsi hogy egy darab bejövõ interkontinentális ballisztikus rakéta robbanófejét elvéti az elsõ SM-3 akkor van-e idõ másikat indítani. Esetleg lehet-e eleve több rakétát indítani ebbõl a megfontolásból. De ha jól értem nagyon necces és eseti a dolog.
Molnibalage

qtab986
Ha a talajszinten robban valami, akkor a talajról visszaverõdés történik, és ez veszteség. Talán a tüzérségi lövedékekkel jobban lehet szemléltetni a problémát. Ott a repeszek ölnek és nem a lökéshullám, de jó példa lesz. Ma a modern hadseregek közelségi gyújtóval szerelik a lövedékeket. Ugyanaz a lövedék nagyobb területet fed be repeszekkel, mint az, ami csapódó gyújtóval van szerelve, mert az akkor robban, mikor a talajszintet eléri. Oldalról nézve, 2 dimenzióban, a repeszek nem 180°-os szögben terjednek a robbanás pontjából, hanem kevesebben. A puskákra/karabélyokra szerelt gránátvetõk 40mm-es modern repeszgránátjai is földet érés után felrobbantanak egy kis robbanóanyagot, ami kb. fél méter magasra a talajszint felé emeli a gránátot, és ott robban fel a gránát a repeszeket szétszórni.