Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
szóval épp láttam egy II.vh-s dokumentumfilmet, amiben az atombombáról volt szó.
kérdés, hogy miért a talaj felett, és milyen magasan hozzák mûködésbe, miért nem a "talajba csapódáskor robban"... ?
Az SM-3 Block I rakéták hatótávolsága ~500km, és elviekben legfeljebb 160km magasan repülõ célok ellen használható (azért elméletileg, mert mûholdak elpusztításánál 240km magasan keringõ mûholdat is lõttek már le vele, viszont ott ugye a pálya teljesen más kategória).
Az SM-3 Block II esetén a hatótávolságot meg akarják duplázni, de az mér pár év távolságra van.
Az SM-3 az elfogás elsõ és középsõ fázisában az indító hajótól kapja az irányítást, de a végsõ fázisában infravörös önirányító rendszerrel ellátott harci feje (a mindössze 9kg-os LEAP) semmisíti meg a célpontot.
A reakcióidõt sok dolog befolyásolja. Elsõ körben az, hogy milyen ballisztikus rakétát akarsz lelõni. Egy rövid hatótávolságú (mint a SCUD) rakéta esetén a pálya csúcs ~100km a 300km-es hatótávolság kihasználása esetén, a repülési idõ ~6 perc. Minél nagyobb a hatótávolság, annál magasabb a pálya csúcsa és annál hosszabb a repülési idõ. Egy interkontinentális ballisztikus rakétánál, ami 6000km-nél nagyobb távolságra indítanak, a pályacsúcs már 1000km körül van, a repülési idõ pedig 15 perc minimum. Az ilyenek ellen értelemszerû, hogy csak a visszatérõ fázisban lehet szó elfogásról, ráadásul a sebességük is jóval nagyobb, így ha az elsõ rakéta elvéti a célt, a második már sokkal közelebb "kaphatja el", ha egyáltalán képes elkapni.
Nem szabad elfelejteni, hogy az SM-3 esetén a cél alapvetõen nem a "hajó", amirõl a rakétát indítják, hanem a környezõ terület védelme a beérkezõ ballisztikus rakétáktól.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Komolyan szólva szerintem addig ameddig a bejövõ fegyver el nem éri a minimális hatósugarát a az elhárító rakétának , utána már csak a CIWS rendszerek maradnak ...
A véleménycsere az, amikor bemész a főnököd irodájába a saját véleményeddel, majd kijössz az övével. Okos pilóta alagútban nem katapultál.
Y
Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József
Az ilyen üresfejû sötétzöld genyáktól forr az agyam, komolyan elhiszik amit mondanak ? Hogy ha primitív módon széjjel fûrészelnek pár puskát, akkor majd eljön a "jobb, igazságosabb" világ ? Komolyan, az ilyen barmokat kellene meggolyószórózni kis túlzással, attól, mert odaáll a HK elé, és képeket mutogat az afrikai gyerek katonákról, valószínûleg minden megváltozik, ha ennyire pörög a dologért, akkor menjen el Afrikába orvosnak, ne a száját jártassa. Szerinte a békefennttartás mivel történik ? Szép szóval meg könyvekkel ?
Vagy rakják ki az ilyeneket Afrikába vagy Afganisztánba, majd rájönnek, mit ér ez a hatalmas pacifista szemlélet.
Azt nem értik ezek, hogy nem a fegyver öl, hanem az ember. Ha nem G36al, akkor ököllel, vagy sátorvassal.
Na mind1, kicsit felháborodtam ezen a videón.
Y
Egyedül élem az életem, idegen tőlem a félelem, szabadon élek mindig hajt a vér. Kalapács József
Y
Én arra írtam az egészet, hogy sokkal közelebb áll az M4-hez, mintha pl FN2000-et rendszeresítenének helyette. (jó ez hülye példa volt)
Az alsó tokra most nem tudok mit mondani. :-)
HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!
ha jól tudom, a tok (mind az alsó, mind a felsõ) is eltér, az eltérõ zárszerkezet miatt, ahogy a csõ (gázdugattyús) és válltámasz is.
Amit a Kaliber-ben írtak az MR223-ról, az alapján én is úgy tudtam, az alsó és a felsõ tok stiftjeinek a furatai között más a távolság, ezért nem lehet M16/M4 alsó tokokat a HK416 felsõ tokokkal kombinálni. Erre most rátalálok erre a videóra.
Itt van a magyar fejlesztésû wolfram-karbid-magvas lõszer tesztjeinek az eredménye. (eléggé az alján kell keresni)
A második idézet egy olyan topicból származik, amely eredeti kérdése az volt, hogy van-e különbség (és ha van, akkor mi) az SA80 és a HK416 tárak között. Az idézett részben azt fejtik ki, hogy a HK az SA80 felújításkor készített egy új acél tárat (az eredeti USGI tárak ugye alumíniumötvözetbõl készültek), a megjelölésnél írja, hogy az angol tárak jelzése HK és 5.56mm, ennyi van beléjük ütve. Nem szabad összekeverni az SA80 jelölésû tárakkal, mert azok az átalakítás elõtti eredeti SA80 tárak, amit messzire el kell kerülni.
A második bekezdésben írja a kiemelt résznél, hogy a HK az amerikai kereskedelmi forgalomba került táraknál SA80, HK 416 vagy High Relability jelölésre hivatkozik, és ezek egy és ugyanazt takarják. A következõ részben azt fejtegeti, hogy két változat létezik a tárból, az eredetinél fényes rozsdamentes acél "follower" (a megfelelõ magyar szó nem jut eszembe, ez a cucc ül a tárrugó tetején, tehát e felett helyezkednek el a lõszerek) van, míg a tengerészeti tárnál fekete bevonatú a follower, ahogy az egész tár, és 96 óra rozsdamentességet garantálnak sós vizû környezetben.
A G36 példa arra vonatkozot, hogy ha egy ami és egy német katona szorul be valahova akkor õk sem tudják összedobni a táraikat. Ellenben valóban, ha csak ugyan olyan lõszert rendszeresítenénk már az is nagy segítség lenne, de csak ezért nem cserélnék lõfegyvert. Szerintem minimálisat dobna a katonák konfort és biztonsági szintjén. Modernebb személyvédelmi cuccok, páncélozott autók, azok jobbak lennének. Hálistennek ilyeneket adtak az amik.
\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról
6,5x25 mm CMJ vs 9 mm páncél egy orosz APCrõl. Az eredmény ? Egyedül azt nem értem, a 7.62x51 hogy nem vitte át, az azért elég erõs lõszer.
Forrás.
Y
A key component was already done in the magazine that was taken from the SA80 program. (A little known fact is Ken Hackathorn and I brought the first SA80 magazines into the US in the year 2000 after a visit to HK Oberndorf (HKO) regarding the ill-fated HK 1911 program. I then placed an order for 200 magazines for test and evaluation at my Unit. That started a sequence of events that eventually led to the adoption of the HK M16/SA80 magazine for all of SOCOM.)
Forrás: HKPro
Let me explain. HK created a new steel magazine in 2001 for use in the new HK-refurbished British Army "A2" L85 (SA80) and L86 (LSW). The new magazine was one of @ 20 parts changed during this "Mid-Life Improvement Program" and was an improvement in the steel magazine they first produced in the 1908’s for use in the G41 assault rifle. It IS NOT marked SA80 OR HK416 and instead has standard HK and 5.56mm markings, and Crime Bill markings depending on age. It should not be confused with the SA80 magazines that are being sold under that title - these are the very mags that the new HK mag replaced and should be avoided.
What HK now sometimes calls the "High Reliability", "SA80" or "HK416" magazines are one and the same. They are a slightly longer (than USGI mags) steel magazine with steel anti-tilt follower. There are two versions. The "standard" version (HK PN 209472) has a bright stainless follower. The later version called the "Maritime" version (HK PN 251770) has a dark black follower as all surfaces are Maritime coated for use in or @ salt/surf environments and provides up to 96 hour corrosion resistance where needed. HK stopped importing the standard version two + years ago and now brings in only the Maritime version though standard ones are still in circulation. The very latest version have a small round rubber "buffer” between the floor plate and the magazine housing to hold the floor and locking plates in place when firing grenades. The Maritime magazine with this rubber buffer would be the very latest....
These are some of the finest AR magazines available anywhere....
Forrás: G3Kurz @ HKPro forum
Itt a megjelölésnél írja csak, hogy eltér az angol tárak jelzése (HK és 5.56mm van beléjük ütve, míg az amerikai kereskedelmi forgalomba került táraknál van SA80, HK 416 vagy High Relability jelölés).
Egy szóval: a HK 416 ugyanazokat a tárakat használja, mint jelenleg a brit SA80A2-õk, és igen, ezek csereszabatosak az AR tárakkal.
HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!
Amit Vass Gábor írt, abból nekem az jött le, az L85A2-es eltérõ, csak neki készült tárat kapott, azt AR változatokhoz nem lehet használni. Amellett gyárthatnak olyan 5,56mm NATO lõszerhez való tárat is, ami meg az amerikai fegyverekhez való, de ezek a tárak nem felcserélhetõek.
Az MR223-ról szóló cikkébõl:
Kezdetben az SA80 HK által épített tárait akarták alkalmazni, de késõbb - ezen a téren - az M16-kompatibilitás mellett döntöttek. Azonban a saját, acéltestû tárak sokkal masszívabbak lettek, az adogatótömb sem hajlamos bebillenésre.
Biztos merítettek az acéltestû tárnál a briteknek végzet munkából, de nem ugyanazok. Tehát a HK416 nem tudja fogadni egy brit katona tárát, noha azt is a HK tervezte.
Ha jól tudom, éppen a tárak az egyik gyenge pontjai a jelenlegi amerikai M16/M4 családnak, így például a SOCOM-nál is elterjedtek az HK gyártmányú, eredetileg az SA80 felújításánál kidolgozott "M16" tárak. Mellesleg a HK416 is ezeket használja.
Az, hogy a németek megengedik maguknak, hogy fittyet hányjanak dolgokra az egy dolog, de õk "nagy" ország, saját logisztikával. Ha jól emlékszem a magyar Afganisztáni misszió cuccait is nagy részt a németek szállították/szállítják...
Ezek a "kirakodóvásáron" készült képek különféle AK-63 felújítási opciókat mutatnak be, illetve van ott M16, M4, stb.
A felújított AK-63-asok a Gunslinger által belinkelt videóban is szerepelnek. Megnézni meg érdemes, csak a hangot kapcsold ki. 😊
Szerintem ezt nem lehet upgrade-nek nevezni. Inkább az SA80 esett át upgrade-en. A HK416 egy új fegyver, nem tudom, hány csereszabatos alkatrésze van az M16-okkal és M4-ekkel, de nem sok, a tárakon kívül talán semmi. Ha az amerikaiak áttérnek a HK416-ra, akkor a gázelvételes 5,56mm NATO AR15 klónjaik ahogy vannak, ki lesznek "dobva". Meg azért se helyes a HK416 M4 párhuzam, mert a HK 4 csõhosszban készítette el.
Nem értek egyet. A pontossága és a tûzelt lõszere egekig magasztalt. Még az oroszok is sok helyen vissza térnek a 7.62x39-hez. Az ergonomiai hibák nagyrésze szerintem orvosolható. Tény hogy a tûznemváltó ma már szörnyû és az is hogy a csõretöltés is elévült.
Ha nem lenne lõfegyverünk és venni kéne, nem az AK családot választanám, de a jelen helyzetben ezeket modernizálnám.
A 416-os meg nem értem hogy jön ide, 1000 jobb vagy azonos képességû pukka van a világon. A 416 tudtommal amiknak lenne jó mert M4 upgrades.
"Az airsoft tapasztalatok nem mérvadóak egy fegyver megítélésénél, hiszen ahogy te is írtad, teljesen más viselkedéssel és tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a mintául szolgáló fegyver. Ráadásul civilként csak néhány órára veszed kézbe a cuccot, az ergonómiai szempontok pedig tipikusan hosszú távon érvényesülnek, amikor a katonának állandóan magánál kell tartania a fegyvert.
Mert ha egész nap cipelned kell, már rögtön nem lesz mindegy hogy hány kiló, és mennyire kényelmetlen viselni, használni. "
Az AS-es példa arra vonatkozott, hogy ha egy kiképzetlen civil kezébe SCAR/M4/G36 kerül és nem AK attól nem lõ pontosabban. Ha optikát (pl: red dotot) raksz rá akkor igen.
A súly számít, de hiába könnyebb két dekával a fegyver, ha a mellény 1 kg-al nehezebb (feltételezés).
Nem értek egyet. Tudtommal mindent mi legozunk oda, az összes felszerelést. És tudtommal nincsenek vegyes járõrök. Mint említetted pl a G36 tár sem stimmel az M4-el.
A misszióban levõk nem hiszem hogy pont ezt kérnék elösször, ha pénzt lehetne költeni a felszerelésük modernizálására.
Vous étes tombés si bas? / Hát már ilyen mélyre süllyedtek Önök?
\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"
\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"
"Az lett volna botrányos, ha használhatatlan fegyvereket adunk a katonák kezébe - véli Bocskai István, a tárca szóvivõje annak kapcsán, hogy az AK-63-as gépkarabélyok modernizált mintadarabjai rosszul teljesítettek a haditechnikai ellenõrzõ vizsgálaton. A fegyverek már kétezer próbalövés után hibásnak bizonyultak - miközben tízezer lövést kellett volna elviselniük -, ezért most más megoldást választanak: a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége maga készíti el a prototípust, és a pályázóktól a karabélyok megfelelõ átalakítását várja.
A gépkarabélyok modernizációs programjáról tavaly döntöttek: 2014-ig 7700 AK-63-ast korszerûsítenének. Bocskai hangsúlyozta: nem az eredeti, 1940-es években tervezett Kalasnyikovokról, hanem azok újabb, a nyolcvanas évektõl gyártott és Magyarországon a kilencvenes évek elejétõl alkalmazott változatairól van szó. Ezek szinte új, többnyire még nem is használt fegyverek. Nem rendelkeznek azonban a békefenntartó mûveleteknél fontos képességekkel, ezért a modernizáció célja, hogy a karabélyokat alkalmassá tegyék bizonyos kiegészítõk, például gránátvetõk felszerelésére.
Az átalakításra a Magyarországon mûködõ haditechnikai cégek mindegyikétõl ajánlatot kértek. Ketten jelentkeztek. A Bátori Épszol Kft. és a Combat Kereskedelmi Kft. a mintadarabokat a saját kockázatára készítette el, így a valóban kudarcos kísérlet a tárcának egyetlen fillérjébe sem került. A sikertelen próba után az elsõ százötven fegyver modernizációjára sem adtak megbízást.
A teljes projektre 7,7 milliárd - karabélyonként egymillió - forintot szánnak, miközben egyes vélemények szerint hat-nyolcszázezer forintért is lehet kapni a piacon új, korszerûbb eszközöket. Ezt Bocskai nem vitatja, de számos érv szól az átalakítás mellett. Az elsõ, hogy ha a csere mellett döntenek, az összes karabélyt ki kellene vonni a rendszerbõl. Ugyanakkor ezekhez van úgy tíz évre való lõszer, ami önmagában 7,5 milliárdnyi értéket képvisel. Ez tiszta veszteség.
Ha a cserét választanák, az legalább húszmilliárdba kerülne, mert a fegyverek és a lõszer mellett ugyanúgy meg kellene vásárolni azokat az eszközöket, amelyeket most az AK-khoz kívánnak beszerezni. Ezzel szemben a 7700 meglévõ gépkarabély átalakítása mindössze másfél milliárdba kerül, a fennmaradó hatmilliárdot a kiegészítõkre fordítják. Például egy lézeres célmegjelölõ csaknem egymillió forint, így a speciális eszközöket nem is veszik meg minden fegyverhez, de azok bármelyikhez csatlakoztathatók lesznek. A szóvivõ szerint az AK-63-asok a korszerûsítés után hatékonyabb fegyverek lesznek, mint a piacon kapható versenytársai.
Amint a fejlesztési ügynökség elkészíti a mintadarabot, ismét kiírják a pályázatot, ugyanakkor a NATO beszerzési ügynökségének a közremûködését is kérik. Bocskai nem zárja ki ugyanis, hogy a katonai szövetségben másutt is felvetõdhet az egykori szovjet fegyverek korszerûsítése, és akkor a nagyobb tétel miatt a projekt olcsóbb lehet. Miután egymilliárd feletti összegrõl van szó, ha külföldi cég nyerné a munkát, ugyanolyan ellentételezést kellene vállalnia, mint a Gripenek gyártójának. Elõször csak százötven darabot rendelnének - hangsúlyozta a szóvivõ -, és csak a legalább egyéves sikeres csapatpróba után döntenének a teljes mennyiség átalakításáról."
Egyelõre ennyi info van. Tehát a HM saját maga fejleszt de azthiszem még nem mutatták be a saját tervezésüket.
Még jó, hogy abbahagyták. Egyébként tud errõl valaki valami konkrétat? Mi történt, visszavonták a programot, szerzõdést bontottak? Nem sokat tudni a programról, a média blamázs után igyekeztek(ezt is) agyonhallgatni.
Ez így van, már persze ha a felújítást nem úgy képzelik el, mint a legutóbbi alkalommal, amikor is darabonként egymillió forintért akarták modernizálni az AK-kat. Szóval nem olyan biztos hogy a felújítás olcsóbb mint az új fegyver vásárlása. 😄
Amikor AK-val lõttem, ott sem az arcomban landoltak a hüvelyek, hanem a jobb vállam elõtt-felett repültek el, amennyire fel tudom idézni. Szerintem erre (mármint hogy a képedbe köpje a hüvelyt) esély behajtható válltámaszos AK-nál, behajtott válltámasszal, vállhoz emelve, vagy lentebb tarva, kifelé döntve lenne esély. Hozzá kell tennem túl sok tapasztalatom nincs vele, két lövészeten volt rá alkalmam, összesen 60 lövést adtam le AMD-vel.
Ahol inkább jelentkezik, amennyire tudom, az az AR-15/M16/M16A1 család, amíg meg nem jelent a hüvelykivetõ után megjelent a bütyök. Személyes tapasztalatom ezzel kapcsolatban sajnos nincs.