Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Te viszont önkényesen kiemelsz néhány elrettentõ példát. Hol vannak innen a kissebbek ? Horvátország, Szlovákia , Szlovénia, Szerbia, Románia? Ezt a merjünk kicsik lenni dologgal nagyon gyorsan le kéne állni - mert igen a nyolcvanas évek végén szocializálódtam, és a szõr feláll a hátamon már attól is hogy nekünk a 21.században románokhoz kéne "fölzárkózni" - és nemhogy még azt emleggessék (mint te is) hogy "á reménytelen".
Öngyilkos nemzetnek nincs feltámadás, mondta Kossuth , egyébként politikai-akarat és néhány év kérdése minden. Mert ha fel is húzzuk az elsõ villamosgyárunk, utána mi lesz? Építünk mégegyet? Ha telitõdik a piac minden szegmensre szükség lesz. Ha lesz megrendelés önkormányzatoktól, akkor "mindegy" az is hogy honnan teremtik elõ rá a pénzt.
Egyébként amit adósság-törlesztésre kifizetünk pénzt /szíre-szóra/ arra nyugodtan mondhatnánk hogy egy részét viszont azzal a feltétellel teljesítjük, hogy a régióban fekteti be a uzsorás-hitelezõ, ha olyan volt.. /és még meg is térülne a galádnak,amilyen ütemben a térség fejlõdni képes /
FENRIR említette a repülõgépgyártást , azért arra az utasszállító szegmensre már rá is nyomultak például az indiaiak - mindjárt keresek hozzá egy hivatkozást.
Szent Haba-kukk

Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!
A Barret M82 jelölésében a "82" az 1982-re utal, és már akkoriban se volt egyedül a piacon a Barret. Igazából az 1990-es évek elejétõl lendült be a nagy kaliberû mesterlövész fegyverek iránti igény, ekkor kellett volna a Gepárdot mint a bûn, úgy nyomatni. Az érdekes amúgy az, hogy a fegyver maga végül is többé-kevésbé ismert is volt (még Mangában is szerepelt a Gepárd M1), de valahogy még sem terjedt el. Hozzá kell tenni, hogy a nagy kaliberû mesterlövész fegyverek piaca elég szûk, legfeljebb pár ezer ilyenre van igény világszerte, ehhez képest mondjuk gépkarabélyból ugye egy-egy ország ennek a számnak a többszörösét rendszeresíti...
A Szép mesterlövészpuska éppenséggel a bull-pup felépítse miatti rövidsége folytán szerintem bizonyos szemszögbõl nézve elõnyökkel rendelkezik. Állítólag ennél a fegyvernél is gondok vannak a minõséggel.
A Bull-Pup elrendezéssel az a gond, hogy önmagában kevés, amikor a Szép mesterlövész puska elkészült, akkor már rengeteg ilyen volt a piacon (Walther WA 2000 gondolom nem ismeretlen sokak számára - no, az is 1982-ben került gyártása...).
A KGP-9-el kapcsolatban pedig qtab linkjén minden elolvasható...
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A Szép mesterlövészpuska éppenséggel a bull-pup felépítse miatti rövidsége folytán szerintem bizonyos szemszögbõl nézve elõnyökkel rendelkezik. Állítólag ennél a fegyvernél is gondok vannak a minõséggel.
A KGP–9 géppisztoly miután kinõtte a gyermekbetegségeit úgy tudom hogy megbízhatóbb, kevésbé érzékeny volt a porra és más szennyezõdésekre mint az UZI.
Egyébként nem véletlenül írtam oda a minõséget.
Ilyen véleményekkel én is találkoztam már, és sosem értettem azokat az embereket, akik ezen az állásponton vannak.
Nem hallottak talán a hetvenes évek görög-török háborújáról, amit ciprusért vívott a két fél? Ott az egyik NATO tagállom(törökök) megtámadta a másikat(görögök), a NATO meg a kisujját se mozdította az egész háború alatt. Leragadtak ott, hogy a NATO alapokmányában ez van: Ha egy ország megtámad egy NATO tagállamot, a többi NATO tagállam köteles a védelmére kelni. Két, egymással háborúba keveredõ NATO tagállamról nem szól az alapokmány, és ezen a NATO nem képes túltenni magát.
Nekünk megy a víztisztítás másoknak meg vannak fegyvereik...nekünk békefenntartásra kell felkészülni"stb. Szóval nem sok jóra lehet számítani hacsak valami változás be nem következik be a katonatisztjeink fejébe.
Azt azért le kell szögezni, hogy a fegyverbeszerzés mindíg is politikai döntés volt és lesz, a katonatiszteknek nem sok ráhatásuk van arra, hogy a politikusok milyen fegyvereket adnak a kezükbe (vagy hogy adnak e nekik egyáltalán, lásd magyar honvédség).
Miben látod a realitását ennek a lehetett volnba keresni valamit dolognak?
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás
De van a világban számtalan jó ötlet is:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&hl=hu&v=dPlU9JNFedw
A kézifegyver tervezés és gyártás terén a probléma, hogy megfelelõ piacot is kell találni a fegyvereknek. Példának fel lehet hozni a Cseh CZ gyárat, amely a maroklõfegyverektõl a vadászpuskákon a gépkarabélyokig mindennel foglalkozik. De õk is csak óvatosan, a csaknem biztos állami megrendelés fényében fogtak bele új gépkarabély kifejlesztésébe (CZ 805). Ebbõl már lehet látni, hogy kb. mirõl is szól mindez.
A fegyvergyárak a legnagyobbakat leszámítva (HK, FN, Beretta, Colt) általában a saját ország anyagi megbízásától függenek (ilyenek a Dél-Koreai Daewoo vagy a Japán Mitsubishi fegyvergyárak), ha nincs ilyen, akkor éhen halnak (csõdbe mennek). Így járt a FÉG is, sem fejlesztés (nem nagyon volt rá pénz), se versenyképes termékek (AK klónokkal Dunát lehet rekeszteni, a P9-esek minõsége meg olyan volt, amilyen...).
Amit mostanság a fegyverkiállításokon bemutatnak, az meg minden, csak nem ígéretes. Az AK / AMD modifikációk rémségei nem sok jót vetítenek elõre...
2.: Kongó esete csodás, csak nem reális. Kongó a világ szegényei közé tartozik, négyszer nagyobb népesség, tized akkora GDP, mint Magyarországé, katonai kiadása hivatalosan ~500 millió forintnak felel meg. A Ruandai helyzet miatt az ország elég csúnya szituációban van, szóval a katonai eszköz bérlés ez esetben tekinthetõ háborús kiadásnak, az ország helyzete pedig háború közeli.
Nos ha visszaköveted a rendszerváltás óta történt haderõreformot, ez szinte csak leépítésbõl állt. Szinte mindent kivontak, megszüntettek miután (jobb esetben) lejárt az ideje. A BTR--jeink is csak azért vannak meg mert még bírják. Sajnos akikkel volt alkalmam találkozni és beszélni azok azon a felfogáson vannak hogy "Mi vagyunk a NATO. Ki az aki a legnagyobbat meg meri támadni? " -vagy- " Vannak szövetségeseink majd õk segítenek. Nekünk megy a víztisztítás másoknak meg vannak fegyvereik...nekünk békefenntartásra kell felkészülni"stb.<#csodalk>#csodalk> Szóval nem sok jóra lehet számítani hacsak valami változás be nem következik be a katonatisztjeink fejébe.
Örülök hogy ismersz az írásaim alapján, és hogy ilyen kedvezõ kép alakult ki rólam. (De miért csak a légierõvel kapcsolatban. Remélem nem keversz össze valakivel.<#papakacsint>#papakacsint>)
"500 békeidõs ócskavas btr-t lecserélik, meg nemrég kivontak ennyi vagy több BMP-t én komolyan mondom nem is értem mirõl beszélsz. Mi nem éri meg. Ekkora mennyiséget, lassan utángyártani?"
Igen mint említettem a nagyobb mennyiség esetén lenne realitása a dolognak de hát a fent említettek...<#nemtudom>#nemtudom>
Azt megértem, hogy a semmibõl nem fogunk saját sereget gyártani, de igaz ez más területekre is? Példának ott van a Gepárd mesterlövészpuska, ahogy olvastam kategóriáján belül kitûnõ eszköznek számít. Nem lenne értelme más lõfegyvertípusok tervezésének/gyártásának, hisz a Gepárd sem egy világhírû/nagy múltú cég terméke?
"Beware of the blindness of those who would follow, and the damnable lure of those who would lead."
Molni: a használt F-15E-et, vagy a vadiúj Su-34-et vételi és nem lízing konstrukcióban gondoltam. Ennyi...
Egyesek feje a gondolatok temetkezési helye. Nem mindegy, hogy vizibusz vagy buzi visz!
Tényleg agyrém amit itt elõadsz, bgabor nagyon visszafogottan írta le azt, amit én máshogy tennék...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Azt látom, hogy mi a helyzet és kicsit kicsavarva a mondandódat: Én ezt nem tudom/akarom/merem elfogadni. És ez az elsõ lépcsõfoka annak, hogy a dolgok megváltozzanak, mert magától ez nem fog beindulni más meg nem érdekelt abban, hogy itt jó legyen. Nemsoká több lesz az EU-a befizetésünk, mint a pályázati forrás, akkor aztán táthatjuk a szánkat és bámulhat a sok depressziós lib.: "lehet mégse lekövezett fõtérre, 40 cm magas kilátóra, hanem pld. szakemberképzésre, meg energetikára kellett volna pályázati forrást keresnünk."
Más: harceszközt gyártani, az olyan dolog ami nem hoz profitot, hacsak nem adjuk el. Tegyük fel (jogosan), hogy nem vennék pl a 8x8-as jármûcsalád egyik tagját sem. Azért is preferálom a nagy légierõt 40+20 db gép, mert ez bár megint egy agyrémnek minõsül, de bérbe adva (pilótástól, ellátó személyzetestõl, mindenestõl) pl KDK-nak (Zaire), akkor bérleti költséget nem ropogós dollárban fizetik meg, hanem pl dúsításra elõkészített uránércben, vagy fában. erre nem is kell reagálni, de nagy hadseregnek (vagy akármekkorának)+a hadiiparnak akkor van értelme, ha ki tudja termelni az árát.
És arra gondolok, azt hasonlítok bármit bármihez, amit csak akarok!
Ne a másikkal, hanem a témával foglalkozz...
Ha érdekel, hogy milyen gépek, akkor megnézed a felségjelet rajtuk. A környékünkön ugye van az Osztrákoknak 9db belõle, plusz ugye az USAF / US ARMY / USN is használja, azok sem ritka vendégek azért.
BTW attól, hogy egy idegen nemzet gépei vannak a légtérben, még teljesen normális dolog lehet. A mi repülõgépeik és helikoptereink is járnak ki más országokba gyakorlatozni, például...
Olvass már egy kicsit utána, hogy az említett országoknak (csehország, lengyelország, ukrajna és ausztria), milyen hadianyag gyártókapacitásuk van. Tudod, a kilencven éve mûködõ cseh Aero Vodochody(L-29,L-39,L-59, L-159 Alca), a 150 éves osztrák Steyr Mannlicher(Steyr AUG,TMP), a nyolcvan éves ukrán Morozov gépgyár(T-80UD). Szerinted hol tartunk mi ehhez képest?
A mentalitásról pedig:
Jó lenne, ha nem éppen te, a szûklátókörû, mindent fekete-fehérben látó, a komplex problémákat mégcsak felfogni sem tudó jobbikos, a primitív, tudatlan magyar ember mintapéldánya, oktatnál ki másokat a megfelelõ és kívánatos mentalitásról.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
De tudod mit, dugd csak megint a homokba a fejedet, az jellemzõ rád.
És kikérem magamnak hogy a magyar mezõgazdaságot szándékosan lezüllesztõ SZDSZ/MSZPs szar alakok mentalitásához hasonlítsad az enyémet.
ez a téma mindig megcsiklandozza az idegrendszerem....
Azt én is látom, hogy minden: köztük az emberi mentalitás, meg "egyes" emberek kishitûsége, no meg az Magyarország mocsadékok által lerombolt gazdasága milyen helyzetben van.
De Én NEM! azt mondom: minden szar, ezért ezt se csináljunk mert....meg azt se csináljunk mert.
Mindig ezzel a Lengyelországgal jöttök, hogy jó vadászgépeket vettek. Meg ott jó a K+F, meg minden milyen fasza. Leredukálva (lak.szám.) Magyarországon is lehetne ezt a szintet elérni?: IGEN! Csak nem ilyen mentalitással, mint a tied kispajtás!
Molni: jó, nem támogatod a deszant helikoptert, akkor? használt Ah-64, vagy új Mi-28? vagy mire gondolsz? semmire? max könnyû fegyverzetû MBT-Kawasaki...ilyesmi?
Az efeletti gépek már mind nagyobbak egy léptékkel.
A halál csupán a kezdet...
Ezt pont nem te írtad, dr.evil sokat hangoztatott víziója ez, kár hogy a srácnak annyi érzéke van magyarország tényleges lehetõségeihez, mint a nagyanyámnak.
Lehet, hogy nem is magyar volt, de külföldön ilyen zajos buszon nem ültem...
Ez az üzemeltetõt minõsíti, nem a gyártót. 😉
A probléma - ahogy már írtam - hogy egyáltalán nem olcsó m2 áron lehet ilyen szart kapni. Mennyire drágáért kaphat az ember normálisat? Inkább egy régi házva költözök és újítom fel egy kicsit...
Ez egy általános probléma, mondom, én is beleestem. Utólag az ember már okosabb, bölcsebb, tanult a hibáiból, az olcsó házra is rá kell költeni utólag azt a pénzt, ami az árkülönbségnél megvolt egy drágábbhoz képest. Csak ugye azért az emberek nagy része Mo.-n nem költözik túl gyakran... 😄
Ha egy szóló 12m-es buszra csak 35 milkó van, attól ne várjon sokat az ember. ha a korrózióálló szar folyáshatárú, ámde cserébe rohadt drága acél a trendi, akkor így jártunk.
valahogy így vagyok én a magyar buszokkal, mint te a házakkal: Jaj csak buszra ne kelljen szállni, mert veszélyben az életem!! meg kapkodásnak csõd a vége. az Alfa busznak egész jó versenyképes volt a palettája, de mindig mindent lebasztak, így nem jött új megrendelés. RIP Alfa😊 Debrecenben az 1 éves buszokat vontatják néha....
Milyen busz? Nem'tom, de azétr olyan fiatal sem volt már. Ha megint rajta ülök, akkor megnézem. Lehet, hogy nem is magyar volt, de külföldön ilyen zajos buszon nem ültem...
A probléma - ahogy már írtam - hogy egyáltalán nem olcsó m2 áron lehet ilyen szart kapni. Mennyire drágáért kaphat az ember normálisat? Inkább egy régi házva költözök és újítom fel egy kicsit...
ON
Egyébként én a magyar buszgyártástól sem vagyok oda enyén szólva. Lehet, hogy már nem a régi kockabuszok készülnek, de a zaj és hõszigetelésük (+beázás védelem) még mindig egy rossz vicc.
Melyikrõl beszélsz? Mert azért van a piacon két (három?) magyar gyártó, és ezeknek vagy tucatnyi típusa. Volt szerencsém Credo buszon megtenni egy hosszabb távot, és ha leszámítjuk a minden buszon szembesült problémáimmal (195cm-es testmagasság, amibõl következik, hogy a lábtér elégtelen a sûrû üléssorban), semmivel se volt rosszabb, mint egy Mercedes hasonló kategóriájú, amellyel egy évvel korábban utaztam...
Cimbim tiplizni akart, hogy polcot rakjon fel. A falból egy nagyobb darabb kiesett és javíhatta a zsír új ház falát. ÕSzintén szólva én nem nagyon költöznék be nyugodt szívvel egy olyan házva ma itthon, ami az elmúlt 5-6 évben készült.
Megbocsáss, de ez valahol az átvételt is minõsíti. Általános probléma, hogy a legolcsóbb megoldást keresi mindenki, aztán csodálkozik, hogy olcsóért igénytelen munkát kapott. Hozzá kell tenni, hogy erre mindenki csak akkor ébred rá, amikor beköltözik a házába. Én is elkövettem ezt a hibát 10 éve (építettet ház), most már tudnám, hogy mire kell odafigyelni, miket kell szem elõtt tartani (az én házamnál a szigeteléssel vannak problémák), de hát az ember fiatal és bohó, és sajnálja (sajnálta) a pénzt arra, hogy egy szakembert szerzõdtessen a munkavégzés felügyeletére. Mondjuk az a veszély nem fenyeget mostanság, hogy újra házépítésbe fogok... 😊
A finnek eladták a Lengyeleknek a Patria AMV licencét, és azt helyben, KTO Rosomak néven õk gyártják, ATK 30mm-es toronnyal... (Igen, igaz, ott 830 jármûrõl van szó...)
Egy Lengyel Rozsomák Afganisztánban (megj.: a test oldalán kiegészítõ (ERA?) modulok láthatóak)
Egyébként elég csak megnézni, hogy hány villamosra lenne szüksége Magyarországnak az elkövetkezõ 10 évben és hány harcjármûre. Kiütéssel gyõz a villmaos. És egy villamos sokkal többe kerül, mint egy PSZH. Stabillabb piac, többet lehet vele keresni.
Én nem a villamos ellen beszélek, csak azt vázolom fel, hogy mi az, aminek racionalitása lenne adott esetben. Azért ~200 AMV Patria vagy hasonló kategóriájú APC licencgyártása már nem lenne olyan kis tétel, hogy félre kellene dobni egybõl...
Egyébként én a magyar buszgyártástól sem vagyok oda enyén szólva. Lehet, hogy már nem a régi kockabuszok készülnek, de a zaj és hõszigetelésük (+beázás védelem) még mindig egy rossz vicc.
A magyar kivitelezõ cégek színvonala meg lemérhetõ az új lakóparkokon és a metrófelújítás színvonalát. A botrányos még a legenyhébb szó rá.
Aranyáron mérik a pocsék minõséget. Cimbim tiplizni akart, hogy polcot rakjon fel. A falból egy nagyobb darabb kiesett és javíhatta a zsír új ház falát. ÕSzintén szólva én nem nagyon költöznék be nyugodt szívvel egy olyan házva ma itthon, ami az elmúlt 5-6 évben készült.
Egyébként mennyi az esélye annak, hogy pont függõlegesen jön egy rakéta? Szerintem semmi. Ma egy rakétának minimum 2 Mach sebessségel kell a cél felé döngetni hogy esélye legyen. 2 Mach sebességgel mekkora fordulóköre van és milyen magasan kell jönnie, hogy függõlegesen mehessen rá a célra úgy, hogy az anti ship rakétákat nem 20-30 vagy több G elviselésére tervezik? Szerintem ez tök lényegtelen hiányosság.
Egyébként elég csak megnézni, hogy hány villamosra lenne szüksége Magyarországnak az elkövetkezõ 10 évben és hány harcjármûre. Kiütéssel gyõz a villmaos. És egy villamos sokkal többe kerül, mint egy PSZH. Stabillabb piac, többet lehet vele keresni.
Sokkal jobb üzlet lenne villamost gyártani. Ha jól sikerül a cucc, akár exportálni is lehetne, mert a magyar melós és mérnök olyan nevetséges órabérért tervezi meg és rakja össze, hogy egy német villamosnak árban esélye nem lenne versenyezni vele... (Persze kellene néhány külföldi vezetõ mérnök az elején, de az áron lényegében ez nem érzõdne.)
pl..Álljon meg a pusztulás, aztán mászhatunk ki a szarból.
Szebb jövõt...Leo 2A6-al, S-400-al és modernizált Mi-24-el😊😊

Azért lássuk be, hogy a racionalitás talaján kell maradni. Kis szériában gyártani és kifejleszteni valamit drága mulatság, gondolom ezt te is belátod. Igazán nagy hadsereget felépíteni és eltartani nem tudunk, túlságosan is megterhelné a büdzsét. Tehát maradjunk a realitás talaján.
Ez legyen mondjuk 40-50 harckocsi, 80-100 IFV és/vagy 200 APC, plusz 20-40 önjáró ágyútarack, plusz a kiegészítõk (esetleg önjáró légvédelmi rendszer, tüzérségi radar, mûszaki mentõ jármû, stb.). Ez most csak a szárazföldi erõk, helikopter és repülõgépgyártásról inkább ne vizionáljunk. Már ebbõl is látni lehet két dolgot:
1.: Túlságosan is kis számok ahhoz, hogy gazdaságosan megérje a teljes K+F részt felvállalni. Dél-Korea durván négy milliárd dollárt áldozott a K2 harckocsi kifejlesztésére, ez az éves magyar honvédelmi büdzsé kétszerese. A harckocsik darabja ezen felül lesz súlyozva mintegy 7 millió dollár. A koreaiak pedig annak ellenére is kihivásokkal találkoztak, hogy van a hátuk mögött már gyártási tapasztalak (K1 harckocsi), de ennek ellenéri is most egy évet csúsznak, mert a hazai fejlesztésû, 1500 lóerõs diesel-motor nem elégíti ki a kívánalmakat...
2.: Túl sok mindent kell lecserélni, így nem is lenne értelme szerteágazó K+F-et kiépíteni. Inkább rá kellene egy-két adott dologra, részegységre, és azzal eredményeket felmutatni. Mondjuk tûzvezetõ rendszer, optikai rendszerek, stb.
Én az autóbusz gyártásban vagyok. Tudod, ott is ez megy: a megrendelõt az ár érdekli (kivéve pl a németeket, a svájciakat, dánokat) ergo Magyarország vagy magának termel és ezt EU-nek ellentmondó szabályozással támogatja, vagy az elit piacra.
Vagy tudod mit, kitaláltam: ne is gyártsunk buszt! nemrég bementem a csarnokban és néztem, ahogy bérmunkába csináljuk a teljesen kínai fejlesztésû buszokat, amihez minden homlokfal elem Kínából jött hajóval.
Ó yeh, van itt még valami: a mezõgazdaság (bocs CIFU, hogy politizálok) szal máshol olcsóbban elõállítják az élelmiszeripari cikkeket, akkor minek mezõgazdaság? Mondjuk épül is le rendesen😊 Jó nekünk a szlovák tej és a román hús.....
Villamos nem készül, hamarosan busz se, meg ne is csináljunk semmit mert minden szar.... Néha gyûlölöm, ezt a magyar mentalitást. A BVR jelentését tudjuk, de egy asszinkron villanymotort se tudunk csinálni......
Meddig menjünk el? Áram, Internet, tömegközlekedés, kell a magyarnak?
Massari arról pofázott, hogy valamit el kell kezdeni csinálni, és nem azért mert megéri, hanem azért, hogy lendületbe hozzuk a dolgokat és kirágassuk a szolgalelkûségbõl és a nemzeti depresszióból ND 😊.
A Phalanx rendszerre gondolsz. A Phalanx CIWS (Close-In Weapon System, kb. Közellégvédelmi Rendszer) rendelkezik egy "apró" problémával, miszerint nem képes egy felülrõl érkezõ veszélyforrást tûz alá venni, mivel a maximális kitéríthetõsége 80° v. 85° (Mark 15 Phalanx I. illetve I.😎, a ballisztikusan érkezõ rakéta meg közel 90° környékén érkezik be. Érdekesség egyébként, hogy a Mark 110 (57mm-es) utód még kevesebbet, ~78°-ot tud maximálisan. A Phalanx egyébként kezd kikopni, az USS George W. Bush fedélzetére még három került belõle, és két RAM (Rolling Airframe Missile, egy rakéta-rendszerû közellégvédelmi rendszer). A Zumwalt osztályú rombolókra viszont már csak két Mk.110 (57mm-es egycsövû gépágyú), az LCS osztályra pedig egy RAM fog CIWS feladatkörben kerülni.
A modern felszíni hadihajók már csak ilyen síkokból összedobott alakot tudnak felvenni. A szépség meg ugye egyéni izlés dolga, a La Fayette osztály, ami ugye úttörõ volt az által, hogy az elsõ rendszerbe állított "lopakodó" hadihajó volt, elõször nekem se tetszett, de az elmúlt évek alatt mégis megkedveltem ezeket a hajókat. 😊
Nem. Ezzel azt akarom mondani, hogy a magyar hadi és nehézipar régesrég a múlté. Egy villamos legyártása sem menne ma, nemhogy harcjármû tervezés és fejlesztése. A gyártás meg aztán tényleg elég vicces lenne.
Adott esettben a licencgyártás ettõl még mûködhetne. Ez esetben ugye a gyártástechnológiát, vagy legalább annak egy részét megkapnánk...
A villamosgyártás is teljesen oké, de az úgyse hm-költségvetésbõl megy. olyan nagyra vagyunk a mezõgazdasági terményekkel, és vízkészlettel, stb. miért nem fizetünk azzal ami van. Ez mûködhet afrikában, keleten néhol, dél-amerikában M-készletes dolgokért cserébe,vmint hosszlejáratú hitel olcsóért miért ne? befektetés a jõvõbe, és nem egyéb kamattörlesztésre megy - ezek amúgyse világbank, örülnek ha pénzt látnak valamibõl. Utóbbi forgatókönyv persze egy külön regény.. de maradhatna valuta esetleg egy platform-gyártáshoz /karöltve egy baráti állammal/.
Szent Haba-kukk